luni, octombrie 2, 2023

O jumătate de secol de rodnică activitate a tulburătorului Teodor Meleșcanu, organizatorul votului din diasporă din 2014 – Actualizat

Tulburătorul Teodor Melescanu, timp de peste 50 de ani din 1966 până în 2017: funcționar al diplomației ceaușiste, PDSR-ist, ApR-ist, PNL-ist, ALDE-ist, concurent, arbitru, comentator,independent, ministru, sef al spionilor, candidat la Președinție, apoi organizatorul alegerilor din diasporă din turul II al prezidențialelor, prezentat în campanie drept viitorul consilier prezidențial al lui Victor Ponta se vrea acum din nou Ministru de Externe. Conform informațiilor insistente pe surse”,  luni, 2 ianuarie de discuta desemnarea domniei sale drept posibil ministru. Încerc să reconstitui din surse publice portretul posibilului ministru, rog cititorii contributors.ro să mă ajute urgent pentru completarea acestui portret și pentru înlăturarea oricăror eventuale erori.

Motto: La vremuri noi, tot noi!

Episodul 1 (înainte de 1989) – Diplomat sub regimul Ceaușescu

In 1961, Melescanu isi efectueaza stagiul militar la Scoala Militara de Ofiteri de Rezerva din Botosani. In 1966 intra in Ministerul de Externe si este mai apoi trimis la post, inclusiv la Geneva. Revine în Centrala Ministerului de Externe comunist în anul 1985. Toata lumea care are cele mai elementare cunostiinte despre ce insemna, în epocă, “plecarea în misiune” în acea perioada poate ințelege multiplele valențe ale acestei informatii. Revolutia l-a prins îndeplinind in MAE funcțiile de secretar I la Departamentul Securitate Internațională și Dezarmare (1985-1990), pentru ca apoi sa promoveze în treptele ierarhice de consilier și de ambasador, după Revoluție, adaptându-se perfect vremurilor noi.

Episodul 2 (1992-1996) – Ministru în Guvernul Văcăroiu

Aici e prima mutare. Un fost diplomat de rang 2 care slujea regimul Ceausescu ajunge un ministru foarte politic in Guvernul Văcăroiu, pașește spre primul rang al politicii – loc pe care nu îl va mai părăsi niciodată după această dată. Diplomatul devine politician, fostul sustinator al regimului Ceaușescu devine iliescian, pentru ca in 1997 sa devina “de dreapta”, iar ulterior PNL-ist convins, azi e (tot convins, bănuiesc) în ALDE.

Episodul 3 (1996, dezbaterea electorala Emil Constantinescu- Ion Iliescu) – Melescanu, prim consilier in staff-ul lui Ion Iliescu

Scotocind toate confruntarile electorale  din 1989 pana in prezent, ca documentare pentru un curs la ISP am dat peste urmatorul fragment semnificativ pentru epoca : primul consilier al lui Ion Iliescu prezentat la dezbaerea cu Emil Constantinescu era nimeni altul decat neobositul domn Teodor Melescanu.  Vezi mai jos (minutul 6:33) – linkul este acesta (.https://www.contributors.ro/politica-doctrine/tulburatorul-teodor-melescanu/).  Ce sa vezi, pentru cei care au vazut dezbaterea cu Victor Ponta, au fost tot patru sustinatori in studio ai premierului, la fel ca cei 4 sustinatori in 1996 ai domnului Iliescu – si tot domnul Melescanu era vioara intâi, fiind lăsat în locul pe atunci premierului Ponta, candidat prezidențial în studio-ul lui Rareș Bogdan  să dezbată în locul domnului Ponta. In 1996 Constantinescu  se refera la cei “trei evanghelisti care erau patru” inclusiv Meleșcanu (vezi video-ul de mai sus), in 2014 Teodor Melescanu este in acelasi loc, prim consilier în staff-ul lui Victor Ponta. Arcul peste timp este aproape perfect, din 1996 si pana in 2014 la PSDR/ PSD nu s-a schimbat mare lucru, cel putin in materie de “sfatuitori”.

Episodul 4 (1997) – Părăsirea lui Ion Iliescu

În 1997, după înfrângerea PSDR-ului in 1996 Teodor Melescanu părăsește vechii și bravii camarazi pentru a fonda un partid de sine statator alaturi de cei care pleaca din partid. Cel care sedea in 1996 in spatele lui Ion Iliescu se va alatura in tabara cealalta – au curs multe râuri de cerneala. Este  vremea aceea uitata in care un anume Olimpian Ungherea – amuzant om – scria despre “Clubul Cocoșaților” și îl supăra nevoie mare pe Adrian Năstase.

Episodul 5 (1999-2004) – Meleșcanu în boardul Rompetrol, în ograda lui Patriciu

Detaliile sunt, toate, aici, la pachet cu declaratiile lui Patriciu:

http://www.zf.ro/eveniment/melescanu-si-a-dat-demisia-de-la-rompetrol-2898315

Episodul 6 (2000) – Prima candidatura la Președintie, cu un success “fulminant”

La alegerile din noiembrie 2000 Alianta pentru Romania obtine un scor “fulminant”cu domnul Meleșcanu  în frunte– 1,9%, iar Melescanu candideaza (si pierde usturator) impotriva celui pe care l-a sfatuit în 1996. Poporul, carevasazica, are aceeasi opinie si in 2014, si in 2000 despre domnul Meleșcanu, dar nici Traian Basescu nici Victor Ponta nu se sinchisesc atunci cand tara are nevoie de un “specialist”, “profesionist” si “intelept” care sa conduca Ministerul de Externe (am preluat din perierile e facute in aceste zile de jurnalisti care se descopera prin distanta dintre vorbe si fapte). Ati inteles, un fel de sinergia faptelor prin meandrele concretului. Romania este singura tara de pe planeta in care esecurile fulminante, casante, hotaratoare pot de fapt propulsa un individ. Este un semn ca undeva in democratia noatră originală mesajul negativ al cetatenilor poate fi motiv de promovare.

Episodul 7 (2000-2012) – Meleșcanu este un liberal de frunte

Cel care e la dreapta lui Victor Ponta in 2014 si explica indelung, dupa dezbaterea cu Iohannis ce si cum este cel care in 2007 era Ministrul liberal al Apararii, cel care a fost votat pe listele Aliantei D.A. Care sa fie explicatia? Nu-mi dau seama, insa il gasesc pe dl Melescanu, de pilda, in Comisia de anchetă pentru investigarea afirmațiilor cu privire la existența unor centre de detenție ale CIA sau a unor zboruri ale avioanelor închiriate de CIA pe teritoriul României.Stiti, acea comisie care a sustinut sus si tare ca nu au fost centre CIA pe teritoriul romaniei – și sustine si azi acelasi lucru. Ca atare, nu va incredeti in „prostiile” europene, in investigatiile serioase de acolo, inclusiv din Parlamentul European, domnul Melescanu va va spune si azi (daca va avea vreun jurnalist din asta tupeul sa il întrebe) ca nu e, dom’le amestecata Romania in toata povestea asta. Tot el ne explică și că Ponta nu e ofițer SIE, principala declarație care l-a facut remarcat în 2014, alături de cele legate de votare.

Episodul 8 (2012) – Meleșcanu pleacă din politică și din PNL pentru a conduce (pe post de independent) SIE

Dând cu tifla intregului partid în care se inregimentase prin fuziunea din 2002 cu ApR-ul, intr-o buna zi, Melescanu sare in tabara lui Băsescu de dragul unei funcții la SIE, numirea se acoperă (ciudat, se acoperă) cu noțiunea că Președintele ar favoriza oameni din opoziție, o explicație la auzul căreia am râs cu poftă, stiut fiind că SRI și SIE sunt pârghii evident importante prentru orice președinte. Evident, totul este ambalat frumos, dar cu alte ocazii Basescu declara ca, in momente cheie (de pilda atunci cand se pregateau alegerile) el ii cheama pe cei doi  adjuncti (atentie, nu pe șefi!) și le spune sa nu se implice în politică (după susține că s-au implicat după ce nu a mai fost la butoane). A fi in parlament într-o zi in opozitie , iar a doua zi a fi la putere în conducerea SIE nu pare a fi o trecere prea mare pentru un politician experimentat. Deși , cel putin nominal, serviciile secrete nu ar trebui să aibe foarte multă treabă cu politica.

George Maior spunea in 2012 in Martie ca SRI-ul si serviciile nu se vor implica in politica si in campania electorala, lansand un semnal public in acest sens. Pana la urma “neimplicarea”se traduce asa, pe romaneste : Dl Maior insusi, in post la SRI este propus ca unul dintre cei trei premieri posibili dupa alegeri de candidatul Victor Ponta, cel în ca cărui alegere se presupune că nu va interveni. Apoi, Domnul Melescanu de la SIE pleaca din SIE pentru a redeveni politician implicat – candidat la prezidențiale. Pe drum, neagă atacul la adresa lui Ponta legat de faptul ca ar fi ofiter SIE, ajutându-l într-un moment politic dificil să pareze un atac devastator (era ultimul glonț tras de Băsescu de la Cotroceni). Carevasăzica, nu sunt dom’le serviciile implicate in campania electorala, nu sunt și pace….

Episodul 9 (Alegeri, turul I, 2014)  – Melescanu obține un glorios 1%

Demonstrand o popularitate uluitoare, iesita din comun, o larga sustinere populara pentru diplomatul-politicianul – sef de spioni, Melescanu reuseste performanta  umilitoare de a nu obtine nici macar numarul de voturi cu care s-a inscris în cursa. Mediul diasporei cu care e obligat sa interacționeze ca Ministru de Externe i-a dat sub 1.400 de voturi, numărul total de voturi este mai mic decât numărul de semnături necesar pentru intrarea în cursă (200.000). Repudierea domnului Melescanu de publicul larg nu are niciun impact in aprecierea candidatului la Presedintie Victor Ponta, numirea fiind facuta la câteva zile după vot.

Episodul 10 (Alegeri,turul II, 2014) – La fel ca in 1996, Melescanu este sfatuitor al presedintelui PSD, dar nu mai e Ion Iliescu, e Victor Ponta

La fel cum il sfatuia pe Bunicuta Iliescu in 1996, fiind prezentat drept principal consilier si sfatuitor, la fel in 2014 este principalul sustinator al lui Victor Ponta. Daca in 1996 consilierii nu erau lasati apoi sa vorbeasca in emisiuni dupa ce le-a plecat sefu’ si ramaneau in umbra, singura modificare este ca in 2014, la Realitatea TV in emisiunea lui Rares Bogdan a ramas domnul Melescanu, fost candidat, devenit ministru de externe despre corectitudinea votului din diasporă, vot care îl afecta direct în calitate de candidat. Nu si-a pus nimeni problema ca un competitor in turul I nu poate fi in acelasi timp insarcinat cu corectitudinea alegerilor in turul 2, Romania a mers mai departe in pasi de vals spre turul 2. Nu si-a pus nimeni problema ca, macar de ochii lumii, domnul Melescanu ar fi trebuit sa comunice oficial de la Minister, in noua lui calitate si sa nu se afiseze cu candidatul Victor Ponta, pentru ca diplomația Romaniei trebuia să aibe neutralitate politică și nu ar fi trebuit făcută preș în fața grandomaniei PSD.

update: Până la urmă, domnul Meleșcanu a fost numit după demisia lui Titus Corlățean, într-un scandal imens. Domnul (atunci) premier Ponta a propus, domnul (atunci) Președinte Băsescu a semnat numirea domnului Meleșcanu, în cea mai mare viteza. Asta deși decretul putea fi amânat, deși președintele putea respinge nominalizarea sau putea propune ca sarcina organizării alegerilor (turul II) să fie repartizată pe interimatul unui alt ministru. În plus, președintele Băsescu practic a netezit calea unui om prezentat drept consilier al lui Ponta într-un conflict deschis cu opozitia de atunci reprezentată de Iohannis și Alianța Creștin- Liberală. Președintele – jucător Băsescu a devenit președintele cooperant, președintele care îi aproba ministrul- cheie lui Ponta. Oare de ce? Raspund astfel și cititorului Victor L de mai jos.

Câteva relvante citate din presa vremii:

Intrebat despre “excursiile in străinatate”, asa cum declarase duminica: Ce am spus duminică se baza pe informații neverificate. Nu am probe. Adica, intr-un moment sensibil, Ministrul de Externe al Romaniei, fost șef SIE, nu face diferenta intre o informatie verificata și restul informatiilor – aruncă o fumigenă.În 2017 vrea a redeveni ministru.

„Nu au fost semnalate incidente grave (…)in marea majoritate a sectiilor din exterior”. Minciuna continua…

„Responsabilitatea apartine rigiditatii cadrului legal existent” . In ziua alegerilor, domnul Melescanu spunea ca nu e nimeni vinovat, acum e responsabila legea de disfunctionalitati…

La final, Melescanu multumeste MAE pentru „ implicarea responsabila si solidaritatea” colegilor. Ramai stupefiat, blocat, care responsabilitate? Bine, solidaritatea poate sa existe, singura posibila – solidaritatea privind negarea evidenta a faptelor, solidaritatea impotriva luarii unor masuri adecvate, normale, solidaritatea impotriva asumarii răspunderii.

Cătălin Avramescu spunea atunci : S-a terminat votarea (turul II al alegerilor prezidentiale) in Finlanda. Misiunea noastra a cerut și a obținut doua sectii de votare, nr. 58 (Helsinki) si 59 (Tampere). Toți cei care au venit duminica la aceste doua sectii de votare au reusit sa voteze intr-un timp rezonabil. Ceea ce inseamna ca aproximativ 40% din cetatenii cu drept de vot aflați în Finlanda au votat.

Dl Meleșcanu, imperturbabil:

“Nu e nimeni vinovat pentru situatia din strainatate. Am trimis propunerea de prelungire la BEC, BEC a respins propunerea.”

Episodul 11 (2014) – Melescanu se contrazice

In unele interviuri dl Ministru de Externe Melescanu povesteste de 350.000 de oameni care ar putea veni la vot, in altele spune ca niciodata nu au votat mai mult de 160.000, apoi spune ca sub o treime dintre romanii din strainate sunt inregistrati in ambasade. Detalii aici: http://www.gandul.info/politica/melescanu-am-cerut-bec-temei-legal-pentru-noi-sectii-de-vot-ar-putea-vota-350-000-in-turul-ii-13535879

Episodul 12  – Ce se intampla dupa alegerile din 2014?

Cum Ponta nu a castigat, Melescanu nu a devenit Consilierul de Securitate al Președintelui, cum era anunțat. Nu s-a pomenit niciodată în instoria postdecembrista sa anunti un consilier de presedinte inainte de a deveni presedinte, desi, ce-i drept, s-a mai vazut sa deschizi sampania si apoi sa te stradui sa pui dopul la loc. Nu s-a mai pomenit nici ca din sef de structura de securitate sa devii jucator, sa pierzi cu un scor penibil iar apoi sa devii prim consilier si ministru in cabinetul unuia dintre combatanti.  Dl Meleșcanu anunța că votul merge foarte bine si a fost felicitat pe „retelele de socializare” pentru buna organizare. Care Facebook se citea la MAE?

Ba mai mult, domnul Melescanu a fost – apolitic – sef SIE, apoi (foarte politic) un candidat, apoi, la fel de politic, sustinator al lui Victor Ponta, iar apoi ne lamurea “din punct de vedere tehnic” cu votul din diasporă, ca Ministru de Externe al Guvernului Ponta, demisionar degrabă pe urmă.  Bomboana de pe colivă e mai sus, tot o declarație a celui care dorește să revină, en fanfare, la minister:

„Aş vrea să recomand tuturor celor care, eventual, s-ar putea simţi descurajaţi de numărul mare de oameni care sunt la coadă, să încerce să voteze şi la alte secţii. Cea mai apropiată secţie este la Nancy, unde, la ora actuală, nu există niciun fel de coadă”.  Constanta, care este cam la fel de departe de Bucuresti precum este Nancy-ul de Paris…. A spune ca la Nancy nu e niciun fel de problema in timp ce coada la Paris era aproape de un kilometru – a mai si spune despre elemente culturale bune la Nancy – a fost fata cinismului in stare pura, nestapanită…. Dl Ponta declara atunci, în calitate de candidat, ulterior de șef al domnului Meleșcanu, care urma să îi devină consilier, singurul consilier din istoria României anunțat înaintea ocupării funcției și a câștigării alegerilor :

Accept participarea la dezbateri inainte de turul doi al alegerilor. Intre turul I si turul II, dacă doamna Udrea este in turul II, ne vom intâlni.

În turul I îmi voi lua popcorn și mă voi uita la dezbaterile dintre doamna Macovei, doamna Udrea, (…) În turul II e altceva.

Episodul 13 (2015) – Dl Meleșcanu anunțat lector la Fundația Titulescu, pe blogul lui Adrian Năstase

Detalii aici: http://adriannastase.ro/2015/10/16/un-nou-curs-la-fundatia-titulescu/, dl Meleșcanu conferențiază alături de prof. dr. Adrian Severin (care susține prelegeri pe anti-corupție la sus-amintita Fundație) și evident alături de prof. Univ. Doctor Adrian Năstase. Pentru privilegiul de a-i asculta, 1.000 de lei trebuiau plătiți de cursanții doritori către Fundația Europeană Titulescu.  A mai iluminat asistența și ambasadorul Rusiei. Informația ușor de găsit va fi imediat disponibilă în cancelariile occidentale, cred că cel mai “încântat” va fi ambasadorul SUA, cel care tot spune ceva cu anti-corupția în politică. Poate mai întreabă ambasadorul despre dosarul  Rompetrol – DIICOT și despre o drăguță creanță libiană la compania în care dl Meleșcanu a fost în consiliul de administrație. Ca bonus, desigur, informația că și azi compania datorează sute de milioane către buget.

Episodul 14 (2017) – Meleșcanu anunțat ca ar fi fost “impus ministru”

Nu se știe impus de cine, dar avem nevoie să demonstrăm că avem un guvern civil care gestionează probleme civile, mai trebuie să demonstrăm că diplomații care se luptau cu imperialiștii americani și construiau socialismul nu mai sunt chiar în prim plan. Nu de alta, dar anul este 2017 nu 1966 iar președintele Americii, acum principalul nostru aliat extern, este un capitalist sadea.

Poate totuși, după o jumătate de secol (1966-2016), avem nevoie de altceva decât de Meleșcani la Ministerul de Externe, la tânăra vârstă de 75 de ani, vârstă la care mulți alți ambasadori au decența de a-și scrie doar memoriile ? Sau poate îi poate comunica cumva noul Ministru al Muncii că vârsta de pensionare oficială în România este de 65 de ani?

Update 1

Ca răspuns lui Donquijote (așa se recomandă, preiau ortografia) : numele vehiculate anterior, gen Dan Dungaciu sau Bogdan Aurescu ar fi fost, în opinia mea, soluții infinit mai bune. De asemenea, înțeleg că anumiți colaboratori i-au sugerat chiar domnului Tăriceanu personal preluarea portofoliului. Și această idee ar fi fost foarte potrivită, mai ales având în vedere posibilitatea reluării colaborării cu fostul său șef de cabinet din Guvernul Tăriceanu, actualmente Ambasador în centrala Ministerului de Externe.

Update 2

In cadrul audierilor, noul ministru propune, inainte de investitura, despre prima prioritate. Vorbeste despre presedintia Uniunii Europene din 2019 :

” si in paralel cu acest obiectiv contributia Ministerului de Externe la alte doua  alte mari actiuni care vor avea loc  in cadrul anului 2017, respectiv incheierea Primului Razboi Mondial si realizarea Marii Uniri. Acest  va fi primul obiectiv care va fi controlat intr-o masura destuld e importanta de catre Ministrul Delegat pentru Afaceri Europene doamna Birchall „. Pentru cei care credeati ca incheierea Primului Razboi Mondial a avut loc in 1918 si realizarea Marii Uniri tot atunci, noul ministru va explica mai bine, la varsta senectutii.

Distribuie acest articol

43 COMENTARII

 1. Muuuulte din cele scrise de dvoastra imi sint cunoscute, chiar si puseurile otravite gen „Episodul 6 (2000)”…”dar nici Traian Basescu nici Victor Ponta nu se sinchisesc atunci cand tara are nevoie de un “specialist”, “profesionist” si “intelept” care sa conduca Ministerul de Externe”.
  Puteti „traduce”?
  Altfel si Guita fugarul e credibil.
  NB,
  scrieti, dle Orasanu, un articol separat in care sa-l aratati in toata goliciunea sa pe Basescu; aruncind ici si colo cite o „sula- coaste” va decrebilizati articolul.

 2. Nu inteleg. Pe cine ati propune ministru de externe intr-un astfel de guvern? Vreti sa arate drept altceva decat este?

  Melescanu, dupa toate „recomandarile” dumneavoastra este alegerea perfecta pentru un guvern PSD (al lui Dragnea) descendent al PCR. Poate voiati sa alega din echipa USR sau , doamne iarta-ne, tehnocrati!

  • parca am mai comentat la acest nick !?
   am parcurs si io pe sarite articolul ; nici io nu inteleg ce are autorul cu tovarasul devenit domn ? o intors armele ! si ce ?n or condamnat romini comunismul ?amu n or ales ei PSD ? e in logica faptelor ca un tovaras ca asta sa fie in prim plan ; io as zice ca ceausescu ar fi mai potrivit,dar sarucu ii mort
   uite,din cauza unora ca autorul care ar vrea poate un neamt si aci, iengleji ca un contributor de p aci, sint indushi in ieroare

  • Pe MRU; e o optiune. Sau, pe Maior, pe Adrian Nastase, ori pe Severin .
   Gata ! I-am epuizat pe toti .

   Ahh, uitasem, eventual pe generalul M. Caraman .
   Cam astia (in afara Melescanului) mai „pot fi” ministri de externe.

   • Din cate stiu MRU nu este din lotul lui Dragnea, dar poate ma insel.
    Nu sunt preocupat sa aflu care ar fi cel mai bun ministru de externe ca sa-l propunem lui Dragnea. Oricum, asta nu ar face PSD-ul mai bun, doar mai rezistent la guvernare, ceea ce nu este chiar ceva ce ne face viata mai buna, doar chinul mai lung.
    Intrebarea este ce poate el recruta. Nu poate gasi pe cineva mai potrivit
    Din ce „esantion de populatie” poti sa recrutezi ministri pentru guvernul Dragnea? Ce fel de oameni accepta sa intre intr-un grup unde masculul alfa are comportament de sef de autobaza?
    Trebuie ca sunt motivati altfel decat ne imaginam.
    Dar indivizi de soiul asta, poate ca devine vizibil pana in Teleorman ce bun este socialismul lui Dragnea. Abia asa, poate se schimba balanta la vot. Ca despre puterea de convingere a opozitiei, m-am cam lamurit

   • Mai in gluma, mai in serios am vrut sa sugerez ca, cu cat sunt mai canalii cu atat sunt mai potriviti aici si, ca nu avem nevoie de canalii subtile pentru ca at fi mai greu de devoalat.
    De altfel PSD a cam ajuns la fundul sacului si sper, cum am zis mai sus, ca in curand se va vedea asta si din Teleorman.
    Vopseaua lor democrata devine asa de subtire incat pot vedea prin ea (pana la urma) si cei care nu vor sa vada.
    Fiindca opozitia este neconvingatoare nu ramane decat sa se discrediteze singuri.

    • Aveti dreptate si stiti ce e interesant? Ca d-nul Orasanu gaseste ca Aurescu ar fi fost una dintre alternativele mai bune. Sigur, gindit in termeni de „oamenii fideli PCR si, prin continuitate, PSD”, Aurescu ar fi fost perfect. Creatia lui N0049, linguselul lui cel mai fidel, constant si in vremuri de restriste, ca acestea, pt. marele om roz bombon, Aurescu macar ar fi dat senzatia de profesionalism, desi nu e cazul, omul avind o falsa aura de „cistigator al procesului de la Haga”

 3. Ar trebui sa-i multumiti domnului Melescanu. Daca nu erau problemele cu votul din diaspora, nu se crea acel val de emotie colectiva care a adus multi oameni la vot si l-a propulsat pe KJ in functia de presedinte.

  Serios, acea declaratie din seara turului doi, prin care le sugera alegatorilor de la Paris sa mearga la voteze la Nancy, la 300 de km, unde pot vizita si un muzeu de Art Nouveau daca vor, a fost atat de stupida, incat iti vine sa crezi ca a fost data exact cu scopul de a enerva, de a indigna. Nu cred ca un om cu o minima inteligenta (cum e si Melescanu, totusi) poate spune o asemenea enormitate la modul sincer.

  • Sa ne pastram luciditatea.
   Iohannis a avut un surplus de 1,5 – 2 milioane de voturi fata de plagiator.
   Au votat atitia in diaspora?
   Votul din tara (si diaspora) a fost anti plagiator; la alegerile din 11 decembrie, votul a fost anti Iohannis si „guvernului meu”.
   Daca ne tot ascundem dupa deget putem discuta discutii la infinit :P

   • Nu, nu au votat atatia in diaspora. Valul de emotie a fost creat in tara. „Ticalosii, vor sa-i impiedice pe romanii din strainatate sa voteze! Hai si NOI la vot, sa-l votam pe Johannis!”

    Si sunt foarte lucid, sa stiti. Nu sunt catusi de putin infierbantat. :)

  • adica ii subversiv tovarasul ?
   da tot ce se poate ! multi comunisti se inscriau in Marele Partid motivind ca vor sa lupte din interior !

  • Dl Melescanu nu avea aerul ca glumeste. Pe atunci, in furia generala a populatiei (si fierberea din diaspora) declaratiile nu mai aveau timp sa fie filtrate si cantarite, erau „la cald” „ad-hoc” , „cum se nimerea” , luati-o cum vreti.

 4. „prof. dr. Adrian Severin susține prelegeri pe anti-corupție la sus-amintita Fundație” e cea mai buna gluma din ultimul timp :)

  • Este realmente ingrozitor sa parcurgi CV-urile ministrilor noului cabinet.
   Este o dictatura a particularelor (Sorbonele locale pentru analfabeti functionali) care nu au nicio competenta verificata/verificabila. Consider ca trebuie sa protestam public si explicit pentru a nu aluneca in vulnerabilitati de sistem.Trebuie, consider eu, sa cerem explicit ca cei care vor ocupa functia de ministru sa aiba competente clare si validate de proba timpului. Aceste vulnerabilitati pot si speculate imediat de vecinul binevoitor.

 5. Nu stiu de ce dar ma ia rasul de fiecare data cand „citesc” guvernul lui Dragnea.
  La interne e cucoana aia pe care o face varza simpaticul politist Godina (o prada usoara acum, chit ca e sefa cea mare… tipa s-a facut de ras cand era prefect de Teleorman in „scandalul librariilor”) este extrem de vulnerabila si prin prisma CV-ului fiind o neica nimeni de fapt, o pupila a lui Dragnea cu facultatea de drept la Universitatea Ecologica, care, conform portalului „Este singura Facultate de Drept cu profil ecologic si aici vei studia Ecologie, Dreptul mediului, Drept agrar, Dreptul urbanismului, Dreptul international al mediului si multe alte discipline din domeniul stiintelor juridice …”
  Mda, dreptul agrar va fi de folos maxim ministrului de interne…o sa o manance pe paine Godina, si breasla, nu va avea nicio autoritate (nefiind respectata de subordonati)
  La mfinante avem un alt „mare specialist”, Iarasi un neica nimeni fara experienta in finanta mare (aia de la comisie e vax albina, in rest e zero)
  O bagat-o si pe Sevil, evident. Na, sa-i faca-n ciuda nemtalului, sic, sic mutalaului…vorba distinsei coane Olguta, membra fondatoare, de la frageda varsta de 17 ani, a…PRM-ului lui Vadim.Cu tinichea marca DNA si D-sa….vor sa faca din guvernul borfasilor guvernul condamnatilor, bag sama :P
  E un guvern de sa-i facem in ciuda, le arat eu lor cine-i jupanul, ba, io v-am facut, io va omor,…daca n-as banui ce ne asteapta m-ar umfla rasul pe bune.
  A fost totusi o exceptie, sincer m-am mirat foarte: era in carti dl Socol la finante, cred ca era de departe mai bun ca Stefan.
  Dar cum pusca buna intelegera a D-sale privind riscul deraparii in deficite nesustenabile, convingerea (o mai fi valabila si acum?) ca MTO-ul trebuie introdus in Constitutie, cu programul fantezist al lui Dragnea? Bun, nu mai conteaza , Jupanul oricum i-a taiat macaroana…
  Asa ca Melescanu nu e chiar atat de in afara ritmului… mai degraba e in ton cu melodia :P

 6. O analiza ca la carte. Si este doar una din multele care se pot scrie. Din pacate serviciile conduc si au condus. o analiza sumbra din care reiese ca nu mai este nici o speranta sa fie ceva de bine. speranta noastra a fost Europa dar si asta se prabuseste datorita melescanilor ei. Aia de peste ape au si ei probleme si uite asa, iarasi trece o generatie de sacrificiu. Totul este de un ridicol grotesc.

 7. Intrucat domnul Ministru de Externe COMANESCU – cl care isi termina mandatul avea FIX aceeasi formula genetica cu a lui Melescanu . surpriza nu este chiar asa de mare. Nu cred ca cineva si-a imaginat ca Dragnea ar putea avea si ambitii in planul relatiilor externe. Prin urmare in acest plan a gasit o solutie in care el nu pierde , iar ceilalti win-win-win-win si nu prea. Tariceanu castiga aparent o suprpozitionare a partiduletului ALDE care oau ! primeste Extereeeele. Dl Johannis castiga in sensul ca nu are a se teme de vreo stirbire a prerogativelor sale de jupan al relatiilor Romaniei cu exteriorul. Maica Secu imbatranita in rele castiga selfrespect autoconvingadu-se ca fara dansa totusi nu se poate. Iar ambasadorii vestici acreditat la Bucuresti se vor simti confortabil in prezentza lui Melescanu , daca isi reamintesc ca tot el era acolo si cand am intrat in NATO sub conducerea occidentalofililor Nastase si Iliescu Ambasadorii si mai ales AMBASADORUL care vad ca mai nou ii concureaza pe Patriarhul Daniel , pe Presedintele Johannis si pe Dan Voiculescu in sensul ca si dansul a inceput sa dea mesaje de Craciun si de Anul Nou. Chestie care in copilaria mea , cand la radio se transmiteau emisiunile Sa invatam limba rusa cantand si Vorbeste oscova totusi nu se intampal.. *** Ar mai fi chestiunea varstei inaintate , dar acum doar atata ne mai lipseste. Sa declansam si o campanie de discriminare pe criterii de batranete , dupa ce am respins o candidata pe considerente de convingeri religioase doar pentru ca doamna respectiva nu se ruga la Dumnezeu ca Presedintele care , de data asta a plecat urechea la chemrea la Cruciada in contra ereziei lansata de celalat simbol nationa – Gigi Becali.

 8. 100% de acord in privinta lui Melescanu.
  Dar domnul Orasanu reuseste cu mare gratie sa nu pomeneasca o vorba despre predecesorul, domnul Lazar tehnocratu’. Si sunt multe de povestit acolo…

  • Am scris si am spus despre dl Lazar Comanescu, subiectul aici era cu viitorii ministri. Dar e o observatie si o critica buna si mi-o insusesc…..

 9. Multe episoade, triste, dar dureros de adevărate! Felicitări pentru articol! Am doar o mică erată de făcut: din 1996, până după alegerile din 2000, numele formațiunii „emanate” de bolșevicul Ilici, a fost PDSR (Partidul Democrației Sociale din România). PSDR (Partidul Social-Democrat Român) era partidul lui Cunescu, aliat în 1992 cu PNȚCD și alte formațiuni mai mici, în Convenția Democrată, iar în 1996 – cu aripa „reformatoare” a fostului FSN, rebotezată PD (Partidul Democrat). PD și PSDR au format, în 1996, o altă alianță – USD (Uniunea Social-Democrată), care, după alegerile din 1996, a intrat la guvernare, împreună cu CDR (Convenția Democratică din România) și cu UDMR. În anul 2000, PSDR, desprins din USD (care a dispărut), s-a aliat cu PDSR și cu PUR, pentru a forma P.S.D.R. (Polul Social-Democrat din România). În 2001, fostul PSDR a fuzionat cu fostul PDSR, devenind (actualul) PSD (Partidul Social-Democrat). Recapitulând, din aripa „retrogradă” a FSN, a apărut, în 1992, FDSN (Frontul Democrat al Salvării Naționale), devenit, în 1996 – PDSR, iar din 2001 – PSD. Aș putea continua, dar, pentru cei interesați, există o prezentare (cam… incompletă – e de acum doi ani) a grupărilor politice din România, pe familii politice, aici:

  https://paganelis.wordpress.com/2014/12/02/formatiuni-si-familii-politice-in-romania/

 10. Eu cred ca analizam prea mult acest guvern si membrii lui. E un guvern de tranzitie, de umplutura. E un guvern de asteptare pana isi rezolva domnul Dragnea niste treburi. Singurul criteriu a fost sa fie oameni „cuminti”, care sa nu iasa din vorba domnului Dragnea.

  O singura persoana e „pe bune” in acest guvern, adus acolo ca sa faca treaba: Florin Iordache la justitie. Cine ii citeste CV-ul si vede cam ce activitate a avut domnul din Caracal in ultimii 15 ani intelege cam ce treaba are acest domn de facut. Si asta pe mine ma cam sperie

 11. Nu stiam ca ministrul de externe face politica externa. Eu credeam ca doar conduce ministerul care o executa. E dreptul dvs sa-l preferati pe dl Aurescu sau pe oricine altcineva , ce poti face in gusturile omului daca lui ii place. Un articol de opinie nu trebuie nici argumentat nici dovedit, e doar o declaratie de dragoste la adresa preferatului. „In opinia mea Y ar fi fost infinit mai bun decat X”. Ce pot spune decat succes cand veti deveni prim-ministru sau parlamentar asa sa faceti, sa-l puneti pe preferatul dvs macar ministru. Deocamdata suneti doar un particular fara serviciu si fara venituri suficiente care se gudura si se da rau in speranta unei slujbe sau macar a unui contract de consultanta din partea etniei d-lui Aurescu.

  • Domnule Andreescu, daca dvs nu aveti dovada ca dl Melescanu NU e potrivit citind ce am scris mai sus, atunci eu unul nu mai am ce zice. Doi , sa va fie rusine ca faceti atac la persoana – nu e problema dvs ce venituri am, de unde, etc. Daca voi ajunge intr-o functie publica, le declar frumos in declaratia de avere. Ar putea fi de interes ca Banca Mondiala si altii gen The Economist Intelligence Unit imi acorda venituri pentru expertiza pe care o am in materie de politici publice. Despre dl Aurescu numai de bine, dar nici macar nu l-am cunoscut vreodata fata in fata, nu imi propun contracte de consultanta cu domnia sa. Iar cei care ma stiu foarte bine stiu limpede ca nu am scris vreun rand public pentru a imi „trage” foloase banesti – asta arata mai degraba cum judecati dvs. Patria a priori, domnule :)

 12. Este adevarat ca nu ministrul de externe face politica externa. In cazul Romaniei de astazi politica externa este facuta de dl Dragnea, la fel ca toate celelalte politici guvernamentale. Formal se va constitui un soi de COCOPO. Dar la fel de adevarat si dramatic in acelasi timp este faptul ca dl. Melescanu a fost candidatul care a oferit raspunsurile cele mai coerente intrebarilor primite in comisiile parlamentare de specialitate…daca nu cumva a fost singurul care a raspuns coerent. Atat timp cat nu-i vine ideea sa anunte retragerea unilaterala a trupelor romanesti din diferite teatre de operatiuni, eu zic ca nu-i grav ca a fost investit. Daca exista numiri ingrijoratoare (de fapt sunt mai toate), care cer o atentie sporita din partea cetatenilor, mi se pare ca cea de la Justitie ne va mobiliza interesul foarte curand.

 13. mai aveti de scris … e plina de externe de ei …
  consulii onorifici … cu oameni vechi si noi (specimenul Tudor & Co).
  sectiunea externa a patriarhiei … cu oameni vechi si noi (dinastiile Munteanu, sectiunea americana, capela Stourza din Baden-Baden,capela cu serviciu triplu de langa Straubing …).
  …………..

  • Rog fiti mai explicit ….cine considerati ca sunt miseii…de ce sunt misei si asa mai departe. Marturisesc sincer ca nu mi-am batut capul cu fauna din Externe sau cine cu cine se vara in jacuzzi-uri cu spuma :)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Razvan Orasanu
Presedinte al Asociatiei "Tine de Noi", Kokkalis Fellow la Harvard University - John F. Kennedy School of Government (2012), Consultant local pentru Banca Mondiala (2010), director de cabinet al Presedintelui Consililul Concurentei (2009), absolvent al cursului Financial Programming and Policies - Fondul Monetar International (2009), Consilier de Stat al Primului Ministru pe probleme economice (2005 si 2007-2009) si Presedinte AVAS (2006). Absolvent London School of Economics, Joint Vienna Institute si al Cursului Executive Harvard Kokkalis (Atena-2006). Autor a peste 200 de articole in domeniul economic si al politicilor publice - in Ziarul Financiar, Capital, Money Express, Evenimentul Zilei si Contributors.ro

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro