marți, decembrie 6, 2022

Tulburatorul Teodor Melescanu, competitor in turul 1, organizator de alegeri in turul 2 (UPDATE).

Tulburatorul Teodor Melescanu, consilierul lui Ponta, un Hopa Mitica din 1992 pana in 2014: PSDR-ist, PNL-ist, concurent, arbitru, comentator,independent, ministru, sef al spionilor si (posibil)consilier de Presedinte

Se vor scrie cate in luna si in stele despre aceste alegeri, despre sansele combatantilor. A scapat pana acum insa analizei o prestatie unsa cu toate alifiile politice posibile, cea a actualului Ministru de Externe al Romaniei. In istoria politica a Europei, in ultimii 25 de ani nu s-a mai pomenit ca un competitor in turul I al unor alegeri sa fie pus sa se ocupe de corecta si impartiala desfasurare in turul 2. Domnul Melescanu reuseste o performanta tulburatoare de a fi si arbitru si jucator intr-o competitie politica, motiv pentru care  am hotarat sa fac o inventariere a piruetelor politice facute de Teodor Melescanu pentru a da posibilitatea tuturor alegatorilor sa inteleaga in mana cui sta, intr-un moment foarte delicat, corectitudinea alegerilor din strainatate. Ba mai mult, domnul Melescanu a fost – apolitic – sef SIE, apoi (foarte politic) un candidat, apoi, la fel de politic, sustinator al lui Victor Ponta, iar acum ne lamureste “din punct de veder tehnic” cu votul din diaspora. Faptul ca domnul Melescanu si nu altcineva sta la butoane i se datoreaza exclusiv domnului Victor Ponta (inca premier, candidat la Presedintie) si domnuluiTraian Basescu (inca presedinte). Este necesara o trecere riguroasa in revista a intregii biografii a noului (si vechiului)Ministru de Externe.

Episodul 1 (inainte de 1989) – Diplomat sub regimul Ceausescu

In 1961, Melescanu isi efectueaza stagiul militar la Scoala Militara de Ofiteri de Rezerva din Botosani. In 1966 intra in Ministerul de Externe si este mai apoi trimis la post, inclusiv in Geneva. Revine in Centrala Ministerului de Externe comunist in anul 1985. Toata lumea care are cele mai elementare cunostiinte despre ce insemna, in epoca, “plecarea in misiune” in acea perioada poate inteleg multiplele valente ale acestei informatii. Revolutia l-a prins îndeplinind in MAE funcțiile de secretar I la Departamentul Securitate Internațională și Dezarmare (1985-1990), pentru ca apoi sa promoveze in treptele ierarhice de consilier si de ambasador, dupa Revolutie, adaptandu-se perfect vremurilor noi.

Episodul 2 (1992-1996) – Ministru in Guvernul Vacaroiu

Aici e prima mutare de tip “Hopa Mitica”. Un fost diplomat de rang 2 care slujea regimul Ceausescu ajunge un ministru foarte politic in Guvernul Vacaroiu, paseste spre primul rang al politicii – loc pe care nu il va mai parasi niciodata dupa aceasta data. Diplomatul devine politician, fostul sustinator al regimului Ceausescu devine iliescian, pentru ca in 1997 sa devina “de dreapta”, iar ulterior PNL-ist convins.

Episodul 3 (1996, dezbaterea electorala Emil Constantinescu   Ion Iliescu ) – Melescanu, prim consilier in staff-ul lui Ion Iliescu

Scotocind toate confruntarile electorale  din 1989 pana in prezent, ca documentare pentru un curs la Institutul de Studii Populare am dat peste urmatorul fragment semnificativ pentru epoca : primul consilier al lui Ion Iliescu prezentat la dezbaerea cu Emil Constantinescu era nimeni altul decat neobositul domn Teodor Melescanu.  Vezi mai jos (minutul 6:33). Ce sa vezi, pentru cei care au vazut dezbaterea cu Victor Ponta, au fost tot patru sustinatori in studio ai premierului, la fel ca cei 4 sustinatori in 1996 ai domnului Iliescu – si tot domnul Melescanu era vioara intai.

In 1996 Constantinescu  se refera la cei “trei evanghelisti care erau patru” (vezi video-ul de mai sus), in 2014 Teodor Melescanu este in acelasi loc, in staff-ul lui Victor Ponta. Arcul peste timp este aproape perfect, din 1996 si pana in 2014 la PSDR/ PSD nu s-a schimbat mare lucru, cel putin in materie de “sfatuitori”.

Episodul 4 (1997) – Parasirea lui Ion Iliescu

Hopa Mitica din nou… In 1997, dupa infrangerea PSDR-ului in 1996 Teodor Melescanu parasestii vechii si bravii camarazi pentru a fonda un partid de sine statator alaturi de cei care pleaca din partid. Cel care sedea in 1996 in spatele lui Ion Iliescu se va alatura in tabara cealalta – au curs multe rauri de cerneala. Este  vremea aceea uitata in care un anume Olimpian Ungherea – amuzant om – scria despre “Clubul Cocosatilor” si il supara nevoie mare pe Adrian Nastase.

Episodul 5 (2000) – Candidatura la Presedintie, cu un success “fulminant”

Hopa Mitica din nou….La alegerile din noiembrie 2000 Alianta pentru Romania obtine un scor “fulminant”cu domnul Melescanu  in frunte– 1,9%, iar Melescanu candideaza (si pierde usturator) impotriva celui pe care l-a sfatuit in 1996. Poporul, carevasazica, are aceeasi opinie si in 2014, si in 2000 despre domnul Melescanu, dar nici Traian Basescu nici Victor Ponta nu se sinchisesc atunci cand tara are nevoie de un “specialist”, “profesionist” si “intelept” care sa conduca Ministerul de Externe (am preluat din perierile e facute in aceste zile de jurnalisti care se descopera prin distanta dintre vorbe si fapte). Ati inteles, un fel de sinergia faptelor prin meandrele concretului. Romania este singura tara de pe planeta in care esecurile fulminante, casante, hotaratoare pot de fapt propulsa un individ. Este un semn ca undeva in democratia noatra originala mesajul negativ al cetatenilor poate fi motiv de promovare.

Episodul 6 (2000-2012) – Melescanu este un liberal de frunte

Cel care e la dreapta lui Victor Ponta in 2014 si explica indelung, dupa dezbaterea cu Iohannis ce si cum este cel care in 2007 era Ministrul liberal al Apararii, cel care a fost votat pe listele Aliantei D.A. Care sa fie explicatia?Nu-mi dau seama, insa il gasesc pe dl Melescanu, de pilda, in Comisia de anchetă pentru investigarea afirmațiilor cu privire la existența unor centre de detenție ale CIA sau a unor zboruri ale avioanelor închiriate de CIA pe teritoriul României.Stiti, acea comisie care a sustinut sus si tare ca nu au fost centre CIA pe teritoriul romaniei – si sustine si azi acelasi lucru. Ca atare, nu va incredeti in „prostiile” europene, in investigatiile serioase de acolo, inclusiv din Parlamentul European, domnul Melescanu va va spune si azi (daca va avea vreun jurnalist din asta tupeul sa il intrebe) ca nu e, dom’le amestecata Romania in toata povestea asta. Tot el ne explica si ca Ponta nu e ofiter SIE, principala declaratie care l-a facut remarcat in ultimul timp.

Episodul 7 (2012) – Melescanu pleaca din politica PNL pentru a conduce (pe post de independent) SIE

Din nou Hopa-Mitica….Dand cu tifla intregului partid in care se inregimentase prin fuziunea din 2002 cu ApR-ul, intr-o buna zi, Melescanu sare in tabara lui Basescu de dragul unei functii la SIE. Evident, totul este ambalat frumos, ca Basescu ar fi vrut sa “dea opozitiei”fraiele serviciilor, desi cu alte ocazii Basescu declara ca, in momente cheie (de pilda atunci cand se pregateau alegerile) el ii cheama pe cei doi  adjuncti (atentie!) si le spune sa nu se implice in politica. A fi in parlament intr-o zi in opozitie , iar a doua zi a fi la putere in conducerea SIE nu pare a fi o trecere prea mare pentru un politician experimentat. Desi , cel putin nominal, serviciile secrete nu au treaba cu politica, se feresc de a intra in politica, se feresc de a se amesteca si isi urmaresc misiunea legata de securitate nationala, spionaj cibernetic, etc.

George Maior spunea in 2012 in Martie ca SRI-ul si serviciile nu se vor implica in politica si in campania electorala, lansand un semnal public in acest sens. Pana la urma “neimplicarea”se traduce asa, pe romaneste : Dl Maior insusi, in post la SRI este propus ca unul dintre cei trei premieri posibili dupa alegeri de candidatul Victor Ponta, cel in ca carui alegere se presupune ca nu va interveni. Apoi, Domnul Melescanu de la SIE pleaca din SIE pentru a redeveni politician implicat – candidat la prezidentiale. Pe drum, neaga atacul la adresa lui Ponta legat de faptul ca ar fi ofiter SIE, ajutandu-l intr-un moment politic dificil sa pareze un atac devastator. Carevasazica, nu sunt dom’le serviciile implicate in campania electorala, nu sunt si pace….

Episodul 8 (Alegeri, 2014)  – Melescanu obtine un glorios 1%

Demonstrand o popularitate uluitoare, iesita din comun, o larga sustinere populara pentru diplomatul-politicianul – sef de spioni, Melescanu reuseste performanta  umilitoare de a nu obtine nici macar numarul de voturi cu care s-a inscris in cursa. Mediul diasporei cu care e obligat sa interactioneze ca Ministru de Externe i-a dat sub 1.400 de voturi. Repudierea domnului Melescanu de publicul larg nu are niciun impact in aprecierea candidatului la Presedintie Victor Ponta, numirea fiind facuta la cateva zile dupa vot.

Episodul 9 (Alegeri, 2014) – La fel ca in 1996, Melescanu este sfatuitor al presedintelui PSD

La fel cum il sfatuia pe Bunicuta Iliescu in 1996, fiind prezentat drept principal consilier si sfatuitor, la fel in 2014 este principalul sustinator al lui Victor Ponta. Daca in 1996 consilierii nu erau lasati apoi sa vorbeasca in emisiuni dupa ce le-a plecat sefu’ si ramaneau in umbra, singura modificare este ca in 2014, la Realitatea TV in emisiunea lui Rares Bogdan a ramas domnul Melescanu, fost candidat, devenit ministru de externe despre corectitudinea votului din diaspora. Nu si-a pus nimeni problema ca un competitor in turul I nu poate fi in acelasi timp insarcinat cu corectitudinea alegerilor in turul 2, Romania merge mai departe in pasi de vals spre turul 2. Nu si-a pus nimeni problema ca, macar de ochii lumii, domnul Melescanu ar fi trebuit sa comunice oficial de la Minister, in noua lui calitate si sa nu se afiseze cu candidatul Victor Ponta, pentru ca diplomatia Romaniei trebiue sa aiba neutralitatea ei politica, nu poate fi facuta pres in fata grandomaniei PSD.

Episodul 10 – Melescanu se contrazice

In unele interviuri dl Ministru de Externe Melescanu povesteste de 350.000 de oameni care ar putea veni la vot, in altele spune ca niciodata nu au votat mai mult de 160.000, apoi spune ca sub o treime dintre romanii din strainate sunt inregistrati in ambasade. Ma rog, domnul Melescanu trebuie sa spuna foarte multe lucruri, in general, pentru ca ideeea este oricum de a nu mari foarte tare capacitatea de vot din exterior. Explicatia e simpla – PSD-ul nu vrea o surpriza de tipul Geoana  vs Basescu care sa strice planurile, stiut fiind ca diaspora a inclinat balanta

http://www.gandul.info/politica/melescanu-am-cerut-bec-temei-legal-pentru-noi-sectii-de-vot-ar-putea-vota-350-000-in-turul-ii-13535879

UPDATE Episodul 11 Ce se intampla dupa alegeri?

Cum Ponta nu a castigat, Melescanu nu va fi Consilierul de Securitate al Presedintelui, sau va putea fi cel mult Consilierul pe probleme de Securitate al presedintelui de bloc Victor Ponta, ca la scorul zdrobitor pro-Iohannis nici premier nu se stie daca va mai fi… Nu s-a pomenit niciodata in instoria postdecembrista sa anunti un consilier de presedinte inainte de a deveni presedinte, desi, ce-i drept, s-a mai vazut sa deschizi sampania si apoi sa te stradui sa pui dopul la loc. Nu s-a mai pomenit nici ca din sef de structura de securitate sa devii jucator, sa pierzi cu un scor penibil iar apoi sa devii prim consilier si ministru in cabinetul unuia dintre combatanti.  O demisie a acestui penibil reprezenant al crocodililor de ape tulburi din politica damboviteana ar fi primul gest de onoare care se impune. Mai ales dupa declaratiile de dimineata in care anunta ca votul merge foarte bine si a fost felicitat pe „retelele de socializare” pentru buna organizare. Care Facebook se citea la MAE, ca eu am vazut altceva? Penibil, dezonorant, jalnic….Istoria ii va praji pe toti acesti crocodili de ape tulburi, vor reprezenta, cu tot scrumul si fumul ramas, doar o meschina nota de subsol in istoria chinuita a acestui neam.

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

 1. sperati degeaba, ponta o sa castige dupa cum se vede de aici… insa eu nu cred ca apuca nici 5 ani, o sa le iasa pe nas demonetizarea asta a functiei prezidentiale si discutia despre suspendari ca despre sarmale

 2. Nu am nici un comentariu vis-a-vis de acest Melescanu care seamana cumplit de mult cu un frizer ajuns aparatchik. Cei tineri isi aduc aminte mai greu anii ’90 si avantul esalonului 2 de stat si de partid. Modul cum minte ca si cum ar fi cel mai firesc lucru tine de un exercitiu indelungat in sintitutiile comuniste.

  M’am gandit insa daunazi la dv. Este adevarat ca acum in urma cu cca 2 ani la un moment dat aveati sentimente de simpatie pentru Olguta Vasilescu care candida la Craiova? Asa parca imi aduc aminte ca erati ingrijorat de soarta ei in lupta electorala nemiloasa pe care trebuia sa o dea cu nu stiu ce baron local.

 3. T. Melescanu este tipic pt. „liberalismul” romanesc. PNL a fost/este „partidul balama” (citez un ziarist, am uitat care). Se asorteaza cu orice si oricine.

  In opinia mea, grozavia daca VV Ponta cistiga presedintia, va fi:
  1. K. Iohannis va fi debarcat imediat de „liberalii de bine” iar C.P. Tariceanu va reintra in PNL pe cai mari. Vor curge procesele impotriva lui.
  2. Se va reface USL (nu USL 2.0) ci USL-ul „dur si pur”

  Mai mult, nu va mai exista opozitie nici in parlament nici in Consiliile Judetene. Se vor vota cele mai aberante legi.
  PSD va face exact ceea ce isi doreste. Va elibera din puscarii pe marii hoti ai natiei.
  Deja Politia si Jandarmeria nu-si mai fac datoria (vezi stirile de azi, cum ii amendeaza pe cei ce reclama neregului la vot, cum ii „pazesc pe cei ce fac contramanifestatii la manifestatiile ACL etc.). Manifestatiile contra regimului se vor diminua pina la disparitie. Regimul Ponta va baga din nou frica in oameni.
  DNA si DIICOT vor fi amintiri iar NUP-urile vor curge.
  Cind presiunea din „oala” va fi prea mare, guvernul Ponta si presedintele Ponta vor mai arunca unora sau altora vreo pomana. In aspectele negative VV Ponta il va imita (prost) pe Basescu.
  Televiziunile ne vor intoxica cu ce „vraji” mai face Basescu, cine si de ce l-a mai dat in judecata, vor crea evenimente false iar VV Ponta va mai avea 1/2 norma pe-acolo, laudindu-se. Nu stiu ce se va intimpla cu Digi 24/Stiri, ca restul televiziunilor sint ale PSD.

  PDL, PMP se vor certa si acuza reciproc apoi vor cauta un modus vivendi cu PSD (asta se intimpla intr-o tara cu „capitalism de cumetrie”, esti cu ei sau nu mai esti deloc!)

  Personal voi intra in starea de asteptare din anii 80. Cercul se inchide.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Razvan Orasanu
Presedinte al Asociatiei "Tine de Noi", Kokkalis Fellow la Harvard University - John F. Kennedy School of Government (2012), Consultant local pentru Banca Mondiala (2010), director de cabinet al Presedintelui Consililul Concurentei (2009), absolvent al cursului Financial Programming and Policies - Fondul Monetar International (2009), Consilier de Stat al Primului Ministru pe probleme economice (2005 si 2007-2009) si Presedinte AVAS (2006). Absolvent London School of Economics, Joint Vienna Institute si al Cursului Executive Harvard Kokkalis (Atena-2006). Autor a peste 200 de articole in domeniul economic si al politicilor publice - in Ziarul Financiar, Capital, Money Express, Evenimentul Zilei si Contributors.ro

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carte recomandată

 

 

 

Carte recomandată

 
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro