marți, iunie 25, 2024

TVR Cultural și TVR Info-sentimente amestecate

Am receptat cu sentimente amestecate vestea conform căreia noul Consiliu de Adiministrație al SRTV a votat săptămâna trecută reînființarea canalelor TVR Cultural și TVR Info. Nu pun la îndoială necesitatea reînființării celor două canale, îmi sunt însă complet neclare condițiile în care s-a luat decizia respectivă. Cu atât mai mult cu cât printre cei ce și-au exprimat un vot favorabil se află unele persoane care, în urmă cu aproape zece ani în urmă, au ridicat vesel mâna în favoarea înmormântării a ceva ce acum vor să readucă de la groapă.

Ni se spune că sistarea, în vara-toamna anului 2012, a emisiei celor două canale a fost urmarea unui ordin venit din partea USL, chiar a fostului premier Victor Ponta, supărat foc fiindcă TVR Info a fost primul care a difuzat știrea referitoare la plagiatului domniei-sale. Dacă lucrurile stau cu adevărat astfel, de unde garanția că și aproximata reînființare nu reprezintă consecința unei dispoziții tot cu acuzat și îmbâcsit iz politic? Noul pdg al SRTV, dl. Dan Cristian Turturică, ne-a dat cu mare bucurie știrea, a uitat însă să ne informeze dacă o astfel de decizie e fundamentată pe un atent întocmit studiu de fezabilitate. Mai exact nu știm, și tare mi-e teamă că nu o știe nici Consiliul de Administrație și nici conducerea operativă ale TVR, dacă instituția deține promisiuni ferme legate de o finanțare corespunzătoare (una cu atât mai problematică în condițiile crizei economice actuale) la fel cum nu știm nici dacă vor fi în timp asigurate resursele umane și materiale pentru o operațiune amplă care să fie cu adevărat eficientă și nu doar una de imagine, dacă nu cumva chiar de propagandă, în perspectiva viitoarelor campanii electorale.

Dl.Turturică scrie victorios și optimist pe contul să de facebookTVR are viitor. Carevasăzică, așa cum exclamă odinioară Nicolae Ceaușescu Avem programe minunate. Marea problemă o reprezintă însă prezentul instituției din Calea Dorobanți 191. Un prezent nu prea dătător de speranțe. De satisfacții cu atât mai puțin. De la demiterea din fruntea TVR a echipei conduse de Doina Gradea și înlocuirea ei cu Ramona Săseanu și, mai apoi, cu Dan Cristian Turturică în chip de pdg nu s-au prea înregistrat semne de ameliorare. Programele sunt pe mai departe fade, bazate mai ales pe materiale de arhivă, cu foarte puține producții originale în premieră, audiențele se dovedesc a fi din ce în ce mai proaste, în picaj, relațiile inter-umane nu se arată nici pe departe favorabile creației.

SRTV are un statut juridic incert, funcționează pe baza unei legi de organizare și funcționare vechi, depășite, datând din anul 1994. Baza materială este ea însăși o problemă. Nu sunt nu doar suficiente studiouri, unele dintre cele existente intrând în renovări începute și neterminate, nu sunt nici echipamente tehnice performante, grupurile de montaj sunt puține și vulnerabile tehnic. Tot auzim că TVR, și mă refer aici doar la studiourile centrale, ar avea un excedent de personal. Nu știu dacă lucrurile stau neapărat astfel, știu doar că multe funcții sau profesii sunt descoperite și că media de vârstă a angajaților nu este nici ea chiar ceea ce ar trebui să fie pentru ca instituția să fie una cu adevărat dinamică.

Dl. Turturică este înconjurat de un Comitet Director și de o liotă de directori, directorași, șefi, băgători de seamă și ajutoare ale acestora lăsați moștenire de administrația Gradea, cele trei înlocuiri operate de noul pdg (d-na Ramona Săseanu plasată în postul de producător general că doar nu se putea să rămână tocmai ea fără coledzi după ce a fost extrasă din mijlocul vrăjitoarelor de la Craiova și la voia doamnei Anca Dindirică plasată de PSD în noul CA,, d-na Ruxandra Țuchel care l-a substituit, slavă Domnului!, în fine pe insul cunoscut mai curând grație poreclei Gulit și limbajului împrumutat din Groapa lui Eugen Barbu și dl. Dorin Chioțea, nu se prea știe pe baza căror merite profesionale desemnat să conducă Departamentul Sport) nefiind nici pe departe relevante. Mă întreb, de pildă, cum poate lucra noul pdg având-o alături pe d-na Carla Tompea, miluită de ani buni chiar cu dublă funcție și de director de programe, și de director TVR 2, când se știe că respectivei nu i-a tremurat vocea să meargă în fața CNA și să susțină cât de onorabll a fost programul de Revelion al TVR în care Garcea și Dan Bittman au făcut propagandă anti-vaccinistă. Și asta pe bani nicidecum puțini. Din contră. Slavă Domnului că TVR a scăpat, în fine, de dl. Ionuț Cristache și poluanta lui emisiune România 9 care aduseseră instituția la unul dintre cele mai joase niveluri ale existenței sale. Pentru asta vina revenindu-le predecesoarelor d-lui Turturică- Irina Radu și Doina Gradea-, dar și unor salariați ai postului.

Să ne reamintim că TVR Cultural a fost înființat în anul 2002, pe vremea când președinte-director general era regretatul Valentin Nicolau. Care, chiar dacă numit de PSD și de Adrian Năstase și nu tocmai insensibil la comenzile acestora, a fost un bun gospodar. Valentin  Nicolau a curățat în mare parte de datorii Televiziunea publică, a retehnologizat-o, a înlocuit un parc auto învechit. A mărit salariile. Astăzi mici, nemotivante, cu ecarturi nepermis de mari între cele ale șefilor și cele ale personalului de execuție. Valentin Nicolau a  construit și la propriu, și la figurat. Ceea ce nu se poate spune despre cei ce l-au urmat în funcție.

Din 2002 și până în 2012 postul s-a prezentat însă, din păcate,  ca un indistinct amestec de emisiuni bune și de altele nicidecum astfel. De la un moment dat încolo, TVR Cultural s-a transformat într-un canal de promovare a prietenilor, prieteniilor și relațiilor mai mult sau mai puțin obscure ale unor redactori. Încă și mai abitir ale șefilor. Au fost recomprnsați cu emisiuni toți cei ce au omagiat-o pe directoarea postului. Și exact acele persoane care au fost cele mai favorizate în programele TVR Cultural nu s-au deranjat să vină să protesteze față de sistarea emisiei canalului în cauză.

Încă și mai dramatică și, din păcate, mult mai rușinoasă a fost istoria postului TVR Info. Înființat în vremea în care pdg era Alexandru Sassu, TVR Info a devenit în anii în care în SRTV tăia și spânzura binomul Alexandru Lăzescu- Rodica Culcer un post de propagandă, o replică pe față la Antena 3, în totalitate aservit intereselor fostului președinte Traian Băsescu. În total dispreț față de resursele umane interne ca și față de cele materiale ale momentului au fost chemați să realizeze emisiuni cei mai vocali susținători din presa scrisă ai șefului de la Cotroceni. Chiar dacă nu îndeplineau criterii profesionale minime, despre cele de telegenie nici nu mai vorbesc. Datoriile acumulate din 2004 încolo (adică în vremea mandatelor lui Tudor Giurgiu și Alexandru Sassu) au crescut. Ele  au fost pretextul închiderii și a TVR Cultural, și a TVR Info. Din păcate însă starea financiară a SRTV s-a deteriorat încă și mai acut în timpul în care în așa-numitul Carrefour s-au succedat Claudiu Săftoiu, Stelian Tănase și Irina Radu. Și nimeni nu a dat nici cea mai mică socoteală pentru asta. Datoriile în cauză au fost eliminate nu ca urmare a geniului managerial al Doinei Gradea, ci din pix în urma ordinului lui Liviu Nicolae Dragne. Nici vorbă despre nu știu ce succes de management.

Avem oare acum garanția că reînființarea TVR Cultural și TVR Info nu va provoca o nouă gaură neagră? De ce înainte de a se proceda la resuscitarea celor două posturi nu s-a a avut în vedere consolidarea celorlaltor canale? Reconectarea lor la actualitate, la ceea ce înseamnă azi televiziunea, reîmprietenirea lor cu telespectatorii, astăzi tot mai puțini și tot mai vârstnici mi se pare că ar fi trebuit să fie prioritatea zero a noii administrații. Și, pe urmă, cât de sigură mai e clădirea din Dorobanți 191? Cât rezistă ea la un posibil viitor cutremur, asigură ea siguranța salariaților? Va fi capabilă TVR să își realizeze misiunea de a ne informa prompt, fără probleme în cazul unei forțe majore? S-au gândit la asta dl. Turturică&co? Ori s-au lăsat purtați de entuziasme de nimic practic justificate?    

Distribuie acest articol

19 COMENTARII

 1. Felicitari pentru aceata analiza de detaliu, Dl. Morariu.TVR nu mai este de mult o televiziune publica ci una aservita politicului, care face pantofii guvernantilor. Cele 3 canale, sunt arhisuficiente sa ofere emisiuni variate. Dar cred ca aceasta initiativa apartine strict de PSD care va lupta cu toate mijloacele sa castige alegerile si sa trimita la cosul istoriei PNL. Practic, acum nu mai avem opozitie.

  • Sa fim realisti. Aproape nimeni nu se mai uita azi la tv iar maine nici macar atat. Posturile publice sunt sinecuri si gauri negre de scurs bani pentru asazisi afaceristi lipiti de partide.

 2. Stimate domn! Canalele amintite sunt singurele cu iz cultural care mai existau pe reteaua interna. Scoaterea lor din grila inseamna o bezna mai groasa peste aceste plaiuri unde educatia su cultura au fost scose inafara legii! :)

  • TVR cultural reînființat suferă de aceleași boli de care a suferit și suferă încă de la înființare și până azi televiziunea publică.

 3. Cred ca necesitatea TVR Info si TVR Cultural nu trebuie argumentata ” la gramada”.
  Inca un post de stiri ( exista TVR1) nu stiu la ce ar folosi. Poate doar o potentiala arma de influentare politica. Sunt foarte multe posturi pe segmenul acesta , inca unul ar fi o inutila risipa de bani si . Chiar cu bune intentii , nu se va putea sustrage instincului de a se inrola politic.
  Dar necesitatea unui canal de promovarea a preocuparilor culturale este necesara.
  Cateva intrebari :
  – este importanta cultura in viata spirituala a unui popor ?
  – daca este importanta , cum se poate finanta ? Este in interesul public sa fe finantata din fonduri publice asa cum este armata si invatamanul ?
  – daca se finanteaza din fonduri publice cine poate sa gestioneza fondurile in interes public ( nu partinic) ?
  Cred ca punerea unui TVR Cultural sub autoritatea unui mix al institutiilor culturale ( Academia , Uniunile de creatie artistica, etc) ar fi un garant al calitatii mai bun decat un comitet de conducere numit politic.
  Una din ultimile emisiuni culturale la TVR este Cooltura. Modul cum a fost privita : reducerea ei la aprox 20 minute , fixarea in grila de programe la ore imposibile, si mereu fluctuante ,frecventa suspendare in favoarea altor evenimente ( sportive de exemplu) o fac practic inrexistenta.
  Viata publica din Romanai face putin probabil aceste eveniment , adica revigorarea evenimentelor culturale prin TVR Cultural. Doar presiunea societatii civile poate sa miste lucrurile.
  Merita

  • TVR Info umple un mare gol pe piata TV pentru ca nu exista azi un post TV informativ credibil si cu penetrare solida in tara. Din contra, informarea obiectiva este pe cale de disparitie, lasand locul propagandei platite, inocularii de impostura in politica si manipularilor elaborate de tip “pixelul albastru”. Reguli de baza ale meseriei sunt flagrant si permanent incalcate, inlocuite cu omniprezenta unor analisti politici de tipul Budeanu sau Tabacaru, conspirationisti pe post de doctori, smecheri in rol de analisti economici, comentatori permanenti proaspat iesiti sau in pragul puscariei, frustrati in cautare de razbunari personale in direct la TV, tepari in cautare de creduli care folosesc timpul de emisie ca pe o gigantica vuvuzea, etc…
   TVR1 e un post generalist si a pierdut deja lupta cu conglomeratul A3/RoTV/Realitatea. TVR Info are putere de acoperire si independenta financiara, iar potentialul de a corecta lucrurile este credibil cu Turturica la conducere.

   • Teoretic nici un post tv sau radio nu este credibil . La fel si in rindul site-urilor de stiri . Am renuntat de peste 10 ani la televizor . Nu ai folosesc acest instrument . Citesc insa informatii politice si economice ( zilnic ) pe agentii de presa romanesti si straine . Tot zilnic ascult Radio Romania Actualitati . Constat ca foarte multe stiri de pe agentiile de presa lipsesc din buletinele de stiri ale Radio Romania Actualitati . Radioul public este acaparat politic . Acolo se ,,filtreaza ” stiri la greu . In plus reclamele sint primitive iar muzica este 90 % aceeasi de la o zi la alta ( in mare parte numai straina si frivola ) . Am sentimentul ca tara asta si institutiile bugetare sint conduse de indivizi constipati mintal .

    • Orice instrument de difuzare in masa aflat in subordinea guvernului va fi acaparat politic. Este in firea lucrurilor.

     Una din primele masuri ale nazistilor a fost productia si distribuirea de aparate radio pentru ca propaganda sa ajunga in casa fiecaruia. Declarat asa.

     Acum nimeni nu mai declara asta, desi ca in bancul celebru, despre asta ese vorba.

     Ceea ce se poate face este minimzarea pierderilor, adica reducerea numarului de posturi si de personal.

     Acest lucru se poate face insa doar de un partid care si-ar asuma sarcina constructiei statului liberal si ar castiga alegerile cu un astfe de program.

     Program insa ar insemna o colectie de masuri fezabile, nu o lista de dorinte nerealizabile.
     ===
     Reclamele sunt tintite, cum arata reclamele arata si populatia Romaniei. Ce impact ar avea o reclama cu continut inteligent?

     • Cetatenii romani trebuie sa aibe posibilitatea sa nu plateasca servicii publice daca nu le folosesc .
      Vreau sa platesc servicii publice numai cind apelez la ele . Este imoral si nefiresc sa platesc sume de bani doar ca anumite institutii sa existe fara ca eu sa folosesc serviciile lor . Am sa va dau un alt exemplu ; tatal meu a contribuit la fondul public de pensie 41 de ani ( cartea de munca reprezinta dovada ) si a decedat la 57 . Contributiile lui au disparut in neantul tilhariei guvernantilor . Nu vreau sa imi poarte de grija guvernul . Vreau sa imi port de grija singur . Vreau ca rodul muncii mele sa ramina la mine si sa decid asupra vietii mele . Nu vreau sa imi fie luati bani cu japca legala din rodul muncii mele ca sa aibe grija ministerele de mine . Cetatenii romani trebuie responsabilizati nu tinuti in capcana milogelii electorale si a tilhariei legale .

      • Da, asta sustin si eu: un singur post de televiziune, unde salariile pot fi mai mari decat cele din prezent si banii ar ajunge pentru o tehnologizare excelenta.

       Cu pensiile e o alta treaba: cei care lucreaza ii platesc pe cei la pensie. Sistemul nostru de pensii este preponderent de acest fel, nu se depun banii ca la banca pentru a-i avea la pensie.

 4. Salut initiativa tovarasului pentru infiintarea a inca 2 trompete. Bravo tovarasi!

  Daca datile trecute posturile respective au tocat bani aiurea pentru cotizanti si cu utilitate pentru un grup din TVR care a incasat niste bani degeaba si pentru politicieni care au putut marca ceva propaganda gratis, de data asta isi vor indeplini menirea si vor duce la propasirea neamului.

  Mai trageti un loz tovarasi, de data asta sigur e cel castigator.

  • Parțial aveti dreptate. Atâta doar că dl. Hadjiculea a mai rămas în funcția de pdg doar trei luni după aceea, fiind înlocuit de Valentin Nicolau. Cristian Hadjiculea este singurul pdg al SRTV care a avut parte de un mandat complet.

 5. M-am uitat pe web-site-ul TVR. Am aflat ca sunt 5 canale si 5 posturi teritoriale.
  Ce audienta au fiecare in parte, ce tip de public – nu am reusit sa aflu.
  Nici nu inteleg utilitatea studiourilor teritoriale – poate or fi bune la ceva, dar nu stiu eu.

  Ceea ce stiu este ca:
  – spectatorii se orienteaza din ce in ce mai mult spre televiziunile de nisa
  – Youtube si Netflix sunt o concurenta acerba pentru televiziuni, in general

  Televiziune apune incet dar sigur, cam cum a apus si radioul in urma cu cateva decenii.
  Nu spun ca e inutila, ci doar ca ar trebuie gandit foarte bine cate resure i se aloca.

  ===
  Din moment ce exista TVR1, la ce mai e bun un TVR Info? Cate stiri sunt de dat si nu le poate da TVR1? E nevoie de mai multe „stiri” despre accidente auto si despre intarzieri de trenuri?!

  Gandul ma duce ca o persoana care ar aprecia TVR Cultural are si capacitatea de a utiliza Youtube in aceste scopuri nobile. In plus, cam cat timp poate petrece cineva la televizor, poate cineva sa isi schimbe programul pentru a vedea un concert la TVR Cultural?

  ===
  Eu as lasa un singur canal – TVR. Atat. Cu trei buletine de stiri si o grila 90% originala. Asa ar ajunge si banii, s-ar evita si supraexpunerea politica, s-ar putea tehnologiza, s-ar putea aduce talente. Un singur lucru nu s-ar putea: sa mai dai functii suculente la tot felul de tovarasi de partid. Si acesta ar fi un mare dezavantaj.

 6. Bani publici tocati pentru beneficii de natura salariala acordate unor indivizi a caror activitate nu are impact social util / benefic .

 7. TVR are multe păcate dar este totuși la ani lumina de TOATE TV comerciale (ceva mai aproape find doar Digi 24). Chiar daca emisiunea doamnei Nagâț a fost scurtata si exilata la ore stupide este încă o oaza de lumina. La fel si Vorbeşte corect! a doamnei Ruxandra Gheorghe-Negrea. Exista încă cel puțin 10 profesioniști in TVR (Eugenia Vodă, Monica Giurco, Marian Voicu, Gabriel Giurgiu si chiar părintele Necula). Exista încă mult nepotism, fiice de foști politicieni ai regimului comunist, crainici, realizatori sau regizori tehnici (Oana Popescu, C Soloc, S Vornicu, I Marciuc, etc).
  Este suficient sa petreci 10 min cu TV Romania, A3 si chiar Realitatea ca sa-ti dai seama ca doamnele care prezintă acolo nu au nici un pic de independenta de gândire, citesc de pe prompter si când sa zâmbească, sa lingușească si, mai ales, când sa înjure.
  Digi 24 are câțiva profesioniști dar se vede de departe ca este trompeta PNL si in singurel emisiuni cat de cat independent sunt cele economice. Celelalte canele sunt chiar canale de dejecții, de la tarafuri de țigani pana la emisiuni mondene cu bucătari si frizeri sau prostituate de lux (ie chefs, stilisti si vedete).

  La fel se întâmpla si pe alte meridiane unde a viziona TV comerciale este un pas înainte spre îndobitocire.

  • Asa consider si eu. Doar ca ma intreb de ce e nevoie de 5 canale TV?!
   Nu ar ajunge unul singur?

   Am vazut ca pe timpul pandemiei revigorarea prafuitei si ineficientei emisiuni Telescoala a durat luni de zile. Si ce-a iesit, sa nu mai discutam.
   Pai daca televiziunea publica nu este capabila sa raspunda nici macar interesului public, de ce mai exista?!
   Unde sunt emisiunile de educatie sanitara, reportajele, documentarele?
   Mie mi se pare TVR un fel de post privat falimentar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro