joi, noiembrie 30, 2023

TVR, Gradea și gradele

Unul dintre sindicatele din TVR (e vorba despre cel ce ține de Confederația și chiar se numește „Mediasind”) a tras un semnal de alarmă referitor la ceea ce ar urma să fie noul Cod de etică din instituție.
Acesta a fost deja elaborat, este gata de prin luna aprilie, numai că pentru a deveni operațional trebuie să fie semnat de toți salariații. Distinsa doamnă Doina Gradea, pdg al SRTV, arde de nerăbdare să îl vadă iscălit și le-a cerut șefilor și șefuleților din subordine ca operațiunea să fie încheiată până pe data de 30 iunie. Se gândește că și asta este pentru ea o șansă de a rămâne în istorie. Iar șefuleții execută cu mare sârg dispozițiile. Că doar nu pot să o supere pe cea care i-a miluit pe toți cu o funcție. Fără examen, fără concurs și chiar fără să aibe competențele necesare. Mai ales fără acestea.
Nu-i vorbă, d-na Doina Gradea rămâne în istorie și prin alte fapte. Numai că, din păcate, nici unul bun. Mai întâi prin minunea că pare-se că va sta neclintită în funcție pe toată durata mandatului său de patru ani. Și aceasta în pofida faptului că doamna cu pricina a făcut praf și pulbere instituția. De când e ea șefă pe acolo, la TVR nu se mai uită, practic, nimeni. Nici măcar la Telejurnalul de la ora 20, care de abia dacă atinge 0,8-0, 9 puncte de rating. Și cu toate aceste contra-performanțe evidente doamna Gradea, dar și Consiliul de Administrație și Comitetul Director, acesta din urmă format doar din interimari (altă manevră cu schepsis a amicei Gabrielei Firea), se perpetuează dolofan, vesel, inconștient și disprețuitor în posturi. Și uite așa se va face că Doinița Gradea va fi cel de-al doilea pdg de când TVR s-a jurat că nu mai minte (s-a jurat fals și astăzi nimeni nu o mai crede, dar nu asta provoacă dureri de cap celor ce încasează salarii fabuloase din instituția din Calea Dorobanților 191) ce va avea un mandat complet. Performanța aceasta nu a mai atins-o decât regizorul Cristian Hadjiculea.
Doamna Gradea va mai rămâne în istorie și prin limbajul mizer, licențios, de mahala, de chivuță, de insă crescută și (ne)educată în Groapa lui Ouatu cu care vorbește cu amicii ei recuperați din șomaj și plasați în posturi de conducere. Acesta este, între altele, cazul unui anume domn Eduard Dârvariu, interimar de vreo doi ani dacă nu cumva chiar trei la conducerea TVR 1. Dl. Dârvariu nu este singurul. Nu-i așa, doamnă Smaranda Vornicu?
În al treilea rând, doamna Gradea a devenit inubliabilă prin tupeul cu care se comportă atunci când e chemată să dea seama în fața Comisiilor de specialitate ale Parlamentului României. Nu scoate o vorbă, tace, stă bosumflată, e ofuscată, refuză să răspună la întrebări, zice că o va face doar în scris, îi dă disprețuitor cu tifla penelistului Gigel Știrbu. O face cu complicitatea aviatoarei politice Diana Tușa, nevasta celebrului Iosif Buble, șef și patron pe la mizerul site Știri pe surse. Un individ care a fost făcut de râsul lumii de președintele Iohannis, atunci când i-a mărturisit acestuia că nu are unde și cum să se tundă.
Tot delicata Doina Gradea rivalizează la celebritate cu Mama lui Ștefan cel Mare fiindcă menține în grilă emisiunea România 9. Un fel de România Mare rediviva, realizată de o caricatură a lui Corneliu Vadim Tudor. De un fals jurnalist pe nume Ionuț Cristache, zis Sărmăluță, școlit pe la Antenele felixiene, adus în TVR prin jocul dublu al Irinei Radu și menținut acolo pe o leafă confidențială (aceasta în pofida legii) fiindcă așa dorește sau, mai bine zis, comandă PSD.
Am citit și eu noul Cod de etică. Cel dezagreat de Mediasind. L-am comparat cu cel aflat în vigoare din anul 2007. Sincer să fiu, nu mi se pare a fi mai dur decât acela.Nu aș zice nici că este infinit mai bun. Altceva sare însă în ochi. Că printre autorii sau participanții la elaborarea lui figurează un anume domn Adrian Fulea.
Cine este insul cu pricina? Absolvent de Jurnalism, din câte se pare un produs premium al Academiei de partid Ștefan Gheorghiu. Care înainte de 1989 amușina, pesemne cu misiune, pe la radioul studențesc din campusul Universității din București. Vezi Doamne, acorda asistență de specialitate. La un moment dat, și asta după așa-zisa Revoluție, tovul Fulea, devenit domn, a prezentat chiar Telejurnalul TVR.
Din 2006 și până mai deunăzi, tovul Fulea, cum spuneam, devenit domn, a fost purtător de cuvânt al STS. Unde a dobândit grad de colonel. Lăsat la vatră, domnul Fulea nu și nu. S-a cerut din nou la muncă. Și deși pensionar și beneficiarul unei pensii deloc mici a fost reangajat în TVR și cumulează pensia cu salariul. A fost reangajat de coana Doinița și nu oriunde. La Biroul de Informații clasificate. Conform pregătirii și năravurilor domniei-sale. Probabil, astfel doamna Gradea a vrut să confirme povestea cu Statul paralel pe care o tot debita binefăcătorul ei, azi pușcăriașul Dragnea Liviu Nicolae, dar și că în instituția pe care o conduce competența e pe primul loc.
Aud că dl. Fulea a fost reintegrat în TVR ca să i se facă un hatâr soției sale. Și ea producătoare tot în instituția cu pricina. Că doar TVR e o mare familie. Dar se pare că mai e și un bastion al securismului.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

  1. „Că doar TVR e o mare familie. Dar se pare că mai e și un bastion al securismului.”

    „Securismul” în sine poate avea înțelesuri vagi după 30 de ani de la Marea Revoluție din decembrie. De fapt, „securiștii”, foștii membri din rândul al doilea ai PCR și ai Securității, formează astăzi cleptocrația.

    …Iar mass-media din România, presa în integralitate, reprezntă instrumente de manipulare ale cleptocrației.

    Mai nou, pentru a-și fideliza publicațiile, guvernul acordă o sumă imensă din banii publici propagandiștilor din presă pentru un soi de lobby. https://romania.europalibera.org/a/coronavirus-bani-de-la-stat-pres%C4%83-antenele-ar-primi–2-milioane-de-euro/30619346.html

  2. fulea era pe vremuri si este probabil si acum, nelipsit de la chermezele generalilor din mai. printre angajatii tvr circula o multime de povestioare interesante cu acest personaj, de pe vremea cand era reporter, dar si dupa ce s-a transferat la sts.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro