luni, mai 13, 2024

Ucraina, după un an: barbaria rusă şi libertatea naţiunilor

 La aproape un an de la invazia rusă,  războiul a devenit  realitatea cotidiană în Europa centrală. Ceea ce părea de neimaginat în anii de după  1991 este, în  zilele noastre, un fapt care intră în economia fluxurilor de ştiri: oraşe bombardate, confruntări  în tranşee, crime împotriva umanităţii, teroare, moarte, dezolare.

În acest an Rusia lui Putin a intrat, prin atacul ei barbar, în familia agresorilor: mai aproape de  nazism, fascism şi stalinism decât de vremurile noastre, Rusia cunoaşte  punctul culminant al unei involuţii istorice.  Aparenţele de modernizare din deceniile post-sovietice sunt, de acum, definitiv înlăturate. Sinteza de totalitarism, militarism şi  criminalitate  gangsterească este imaginea Rusiei pe care Putin o întruchipează.

În acest an războiul  Rusiei împotriva Ucrainei a lichidat eşafodajul deja fragilizat şi vulnerabil al dreptului internaţional : dincolo de izolare, dincolo de sprijinul militar, dincolo de solidaritate,  realitatea  dramatică este aceea a impunităţii unui stat agresor.  Şantajul nuclear şi complicităţile internaţionale fac din  Rusia putinistă un actor  capabil să exercite teroarea fără ca vreo consecinţă concretă să se producă cu adevărat.  Fiecare zi de război este o dovadă a limitelor sancţiunilor economice. Maşina de război rusă, oricât de primitivă tehnologic, nu este mai puţin activă. Scopul ei este acelaşi, distrugerea Ucrainei ca un pas în direcţia restauraţiei sovietice.

Imaginarul politic al Rusiei lui Putin este, în acest context al mobilizării totalitare, unul stalinist. Ceremoniile care au marcat bătălia de la Stalingrad au marcat apoteoza lui Stalin. Generalissimul  devine imaginea patriei măreţe. Gulagul, asasinatele, crimele împotriva umanităţii sunt, în această variantă oficială  a istoriei ruse, o notă de susbol.   Pentru est şi central-europeni, restauraţia stalinistă de la Moscova    evocă traumele istorice. Gropile comune de la Katyn, sfârtecarea  ţărilor baltice şi a României,  deportările, iată instantaneele  din cronica veacului XX pe care memoria noastră nu le poate uita niciodată.

Statul rus este, în acest anotimp al agresiunii, o maşină de ucis şi  de exportat teroare. De la tacticile militare până la discurs, dispreţul sovietic pentru viaţa umană este triumfător. Valurile de detinuţi  trimişi la moarte, atacarea oraşelor cu  rachete, elogiul barbariei, ascensiunea miliţiilor private conduse de seniori ai războiului, toate acestea  indică schimbările de profunzime : criminalitatea statului rus este o dimensiune care nu mai poate fi ignorată. Sistemul putinist a creat  metastaza  cancerigenă ce se extinde cu fiecare zi de război.

Războiul din Ucraina este parte din acest nivel al mutaţiilor istorice. Iluzia unei păci eterne, speranţa utopică a concordiei dintre naţiuni, ambiţiile dezarmării accelerate, toate acestea sunt parte dintr-un trecut care pare atât de îndepărtat.  Războiul este în vecinătatea noastră şi doar  rezistenţa Ucrainei face ca acest val al imperialismului sovietic să  nu se reverse din nou asupra noastră. Armatele, departe de a fi relicvele altor vremuri, sunt garantul libertăţii noastre.  Provocarea Rusiei poate fi înfruntată doar  prin  fermitatea atlantică.

Rezistenţa Ucrainei a împiedicat Rusia să îşi aibă un blitzkrieg al ei:  în locul atacurilor rapide s-a instalat acum carnagiul bătăliilor de uzură. Dar această rezistenţă nu poate continua în absenţa solidarităţii care să permită unei naţiuni martirizate să lupte. Economic, militar şi diplomatic , bătălia dusă de ucraineni este şi bătălia Occidentului.  Pentru Europa din vecinătatea Rusiei, ameninţarea mortală a Rusiei este mai aproape ca niciodată.  Memoria tragediei de după 1939  este una de neşters.

În absenţa unei victorii decisive pe front, politica Rusiei mizează pe consolidarea în timp a anexărilor ilegitime: linia de bătălie poate deveni, o dată cu trecerea anilor, o linie de demarcaţie, graniţa dintre Imperiul Rus şi  vest, în condiţiile mutilării teritoriale a  Ucrainei. Perspectivele unui asemenea viitor   echivalează cu o nouă împărţire a Europei de est: de această dată  zidul Berlinului se va muta spre  estul Ucrainei. România, Polonia, ţările  baltice se vor afla faţă în faţă cu un inamic ce nu cunoaşte pacea, ci doar armistiţiul.

 Îndrumarea spre totalitarism a Rusiei putiniste face din pacea europeană o amintire. Imperialismul sovietic, cel care a exterminat naţiuni şi a adus doar sânge şi suferinţe naţiunilor  noastre, este din nou în ofensivă. Războiul din Ucraina este  ecoul tragic al acestui trecut care nu vrea să  se  şteargă.

Distribuie acest articol

29 COMENTARII

  1. Cred ca trebuie sa-i multumim lui Putin, pentru ca a aratat adevarata fata a elitei moscovite. O elita care s-a schimbat in timpul lui Gorbaciov si dupa, dar nu in bine, asa cum ne doream noi.
    Cum zice romanul, „In tot raul e un bine”

  2. Această națiune primitivă și sălbatică, așezată în estul lumii civilizate europene, dar „decadente” așa cum au văzut-o, cu ipocrizie, liderii de la Kremlin, va trebui izolată complet, chiar și cu garduri la granițele estice ale țărilor cu care se învecinează (cu migranții văd că se poate, de ce nu și cu această nație?)!
    Putin a deschis cutia Pandorei, și-a condamnat propria nație la izolare, in propriul gulag aș zice.
    Ce societate normală democratică ar mai dori relații bilaterale cu acest stat agresor?

    • „Această națiune primitivă și sălbatică”….. Eu m-as feri de astfel de calificative „tari”, mai ales cand nu sunt sustinute de nimic ci sunt izvorate dintr-o patima irationala. Din aceasta perspectiva pseudonimul „ORBservator” este chiar f.potrivit.
      Oare natiunea germana care a fost sursa (sau aproape) a 2 razb. poate fi calificata acum sau atunci astfel? Dar cea Jap.? S-ar putea spune asa ceva despre poporul US cand a atacat Irak in 2003 desi toate motivele erau fake ?

      • Ironia nick name-ului tău e că îți place un produs distilat decadent, occidental, dar în străfundurile cugetărilor tale ești doar o unealtă de propagandă orcească, infiltrată în inima UE.
        Îți recomand un nick mai potrivit cu ideologia ta de tip sovietic: @pufoaica !
        Ai aceași tactică de propagandistao celoveka, de a diviga de la reala problemă, că nația orceasca este sălbatică și primitivă. Întotdeauna, de-a lungul istoriei, indiferent de forma de conducere pe care a avut-o, a fost în urmă de civilizația occidentală cu cel puțin 100 de ani. Ce zici tu mai sus e o aiureală, un non sens… Dar și ăia au făcut, au dres… Sper ca într-o zi să fii și tu expulzată din locul călduț și frumușel din centrul Europei, împreună alți agenți operativi orci.

      • @ORBservator
        Descărcările necontrolate de fiere și arțag nu servesc înțelegerii situațiilor complexe și nici aflării adevărului…… Iar insultele grosiere nu fac decât să vă ducă in derizoriu pledoaria. Încercați cu imprecații, poate iese așa.
        Să am pardon, dar comparațiile pe care le-am făcut sunt cât se poate de pertinente. Cum am putea aprecia dacă este o „națiune primitivă și sălbatică” altfel decât prin comparații, preferabil istorice ?!!?

        Nu știu dacă pseudonimul dvs.este chiar o descriere a realității, aș regreta. Dar referința la some spirits distilled in Scotland is baseless. The name is J&B. Mai studiați.
        Cât despre implicațiile intelectuale al pseudonimului dvs.ramane cum am stabilit: e f.potrivit.

  3. O scriere manifest ce se doreste a fi mobilizatoare .Mai toata suflarea Europeana intelege ceea ce vrea Rusia lui Putin sa faca . Un cumul de factori ce tin de neprevazutul lucrurilor ne-au adus in aceasta situatie .Cerintele initiale ale rusilor imposibil de acceptat si de realizat (stiau si ei foarte bine ca nu pot fi acceptate ) impreuna cu declansarea invaziei ce se presupunea a fi de catifea au facut ca Ucraina (evident pregatita din tip ) sa intre in lupta .Acum nu se mai poate face nimic constructiv .Rezultatul final va fi decis de forta armelor . Sutele de mii de morti cer razbunare si de o parte si de alta .Aseara , Macron si Cancelarul Germaniei au decis sa intre in lupta ,alaturi de SUA si Marea Britanie, in Ucraina .Intreg Occidentul se alatura Ucrainei . Nu mai este vremea vorbelor .Fie armata Rusiei este lovita mortal fie vom avea la granite trupele rusesti victorioase .Occidentul nu mai are de ales .Iluzia ca rusii se vor opri devine parte a trecutului .Amenintarea este atit de mare pentru Romania incit nici noi nu avem de ales cum nici polonii nu mai au de ales .Deja presedintele Poloniei s-a exprimat in clar : Rusia trebuie oprita. .Este rindul Presedintelui Iohannis . Dealtfel Romania a stiut foarte bine care este riscul .Achizitia de sisteme Patriot (cele patru) , achizitia unui numar foarte mare de sisteme Himars si de avioane F16 impreuna cu tancurile Leclerc si sistemele france Mamba ca si toate blindatele aduse ca si supliment in Romania impreuna cu scutul de la Deveselu, ce conform zicerilor lui Putin poate fi usor transformat si cu batalionul de lupta adus din SUA ne asigura o protectie formidabila .Momentul intilnirii dintre Zelenski si cei doi sefi de stat, ce conduc de facto UE ,reafirma(asigura) nu numai ajutorul partial oferit Ucrainei ci si implicarea trupelor (armatelor ) Frantei si Germaniei in caz de necesitate .Acelasi lucru este valabil si in cazul deciziilor luate de Premierul M.B. Aflata si alaturi de SUA lui J.R.Biden Ucraina poate spera la realizarea tuturor dezideratelor ei .

    • „Aseara , Macron si Cancelarul Germaniei au decis sa intre in lupta ,alaturi de SUA si Marea Britanie, in Ucraina .” Adica?!? Trimit trupe in UKR?

  4. Rusia lui Putin va disparea la un moment dat.
    Grija noastra cea mare trebuie sa fie ce se va intampla dupa….

    Mai ales dupa ce armele vor tacea in Ucraina, indiferent cand si cum se va petrece asta.
    (il mai regreta cineva pe Erik? Honeker parca il chema!

    Sa ne concentram deci asupra formulelor inedite pe care suntem nevoiti sa le inventam
    ca sa mai existe Europa si maine.

  5. Invazia rusiei in Ucraina poate genera un precedent periculos. De accea, Occidentul trebuie sa faca front comun si sa ajute Ucraina in efortul de razboi, inainte ca aceasta sa fie epuizata. Sa o ajute sa-si recapete toate teritoriile ocupate de rusia.

    • Invadarea oricarei tari de catre o alta tara este periculoasa si nici nu mai este un precedent ci o continuitate politico-militara.
      Pentru incapacitatea de a preveni si gestiona asemenea situatii s-a desfiintat Liga Natiunilor si a fost inlocuita cu ONU. Care nici el nu prea reuseste mare lucru, deci se va desfiinta si el?!
      Cine sau ce il va inlocui? Deocamdata cei mai puternici pe plan global sunt NATO si SUA (Jandarmul mondial). Dar trebuie sa fie acceptati la nivel mondial. Altfel ne intoarcem la un nou Razboi Rece si cine stie, poate la unul cald sau fierbinte, Doamne fereste!

  6. Da, inteleg frustrarea si revolta fata de ce se intampla in Ucraina, dar trebuie sa ne intrebam cat de dispusa este Europa sa mearga pana in panzele albe pt Ucraina. Prin Franta si Elvetia am intalnit tipi care imi spuneau ca ei s-ar intelege mai bine cu rusii decat cu nemtii, de exemplu, ca Germania li se pare un pericol mult mai mare pentru siguranta Frantei decat Rusia. Probabil ca himerele istoriei le-ar da o farama de dreptate. Alaturarea economica, sociala, ideologica, principiala dintre Vestul european si Rusia mi se pare cea mai neagra perspectiva pentru viitor, mai neagra decat posibilitatea unui razboi atomic. Rusia poate fi pusa cu botul pe labe doar prin forta si doar aratandu-i-se forta. Este Europa dispusa la un act de forta majora fata de Rusia? Ma refer aici la inarmarea pana in dinti a Ucrainei cu cele mai avansate sisteme militare.

    • Chiar nu intelegeti ce e ala un R36. Sau un submarin inarmat cu SSBM-uri. Cautati testul din 1991 al Rusiei. 16 rachete in 150 secunde. Fiecare racheta ar fi putut sa aiba 10 focoase nucleare, iar fiecare focos e de vreo 10 ori mai puternic decat bomba de la Hiroshima.
      Chestii dintr-astea au cu siguranta si americanii si francezii si, probabil, si chinezii.

      • Si unde zici ca se mai intorc aia de trag cu rachetele nucleare din submarine ? Or fi unii apucati de pandalie dar nu toti .Nu mai ai unde te intoarce si nici familie sau orisice alta potaie nu mai ai daca incepi atacul .

        • Cica, Australia si Noua Zeelanda ar oferi ceva sanse de supravietuire in cazul unui razboi nuclear /ierni nucleare de proportii in emisfera nordica.

          • Da-da, era o carte veche… dupa holocaustul nuclear, pamantenii de la antipozi au supravietuit… inca 24 de ore, fata de restul lumii… :)

      • @pacala Asa si asa. Cele din clasa R36 au sisteme independente de orice comanda umana. Daca detecteaza radiatii peste un anumit prag se lanseaza automat. Si asa se elimina orice situatie in care cineva isi imagineaza ca, eliminand conducerea, poti apoi sa-si faci praf atomic adversarul si tu sa scapi (si ceilalti au sisteme asemanatoare).

        Asta inseamna MAD si are deja vreo 50 de ani, de cand si-au dat seama ca nu poti castiga cursa inarmarii. In traducere libera: nu poate exista un scut eficient. Costurile pentru a-i mari „densitatea” sunt cu un ordin de magnuitudine mai mari decat costurile necesare pentru sporirea numarului de focoase/rachete. Practic, de cand au aparut MIRV-urile (inventie americana la origine, prin ’72), toata povestea cu scuturile a picat in derizoriu.

        Va dau dreptate total, se stinge lumina. Dar astea sunt arme de ultima instanta, doom’s day – sau ceva de genul, pe limba americana. Sunt o gramada de arme nucleare mult mai mici. Sincer, nu vreau sa aflu ce se va intampla daca Ro sau Pol isi incaseaza cateva. Chiar si daca ne bombardeaza conventional, si cu siguranta pot sa faca asta, nu cred ca cineva va avea curajul sa bombardeze teritoriul rus. Se va asemana cu situatia actuala, dam arme (ucrainei), munitie blabla, dar le spunem sa aiba grija sa nu le arunce peste granita. O porcarie, mai bine sa se gandeasca la pace.

    • Greșeala care s-a făcut în trecut cu Hitler, permițându-i-se concesii teritoriale, nu trebuie repetată de actuala clasă politică UE cu schizofrenicul Putin.
      Arc peste timp, trebuie să învățăm istoria mai bine.

  7. Blitzkrieg-ul l-a îmbătat ca un stupefiant puternic. Cu aroganța-i caracteristica parveniților ordinari, Herr Putin a dat dovada de lipsa de prevedere politica până și în ceea ce privește vicleniile sale proprii. S-a încrezut prea orbește în forțele proprii. Inepția Dictatorului, care invadeaza teritoriile statelor suverane sau docile (Belarus) cu ușurință cu care ar tăia o căpățână de varza, atinge proporții patologice. Multglorificatul Blitzkrieg s-a transformat într-un război total care înghite sute de mii de vieti. Astfel, te îndoiești de integritatea mintală a „supraomului” Puțin. Fizionomiile nu înșeală. In ochii Lucifericului Cârmaci citești o furie cumplita. Vezi cum isi rumega parapontul. Se frământă pe scaun, ca și când ar sta pe o movilă de termite nucleare. Se straduie jalnic să-i convingă pe mujici că nu e un strigoi, că e stăpân pe nervii sai și că operațiunea teroristă diabolica specială merge… Multimea aiurita moscala lauda abuzurile criminale ale Fuhrerului Putin pe care-l considera Salvatorul universului. Apologia forței brute, mitul sângelui, încrederea în invincibilitatea Hoardei, ura viscerala le par expresii ale unei concepții demențiale. Coada Stelei lui plina de morga, de suficienta proprie parveniților atroce împroașcă sânge…Nu exista specie zoologică mai sângeroasă decât a moscalilor! Nu, hotărât lucru: neamul acesta e un neam neîmblânzit încă. De aceea, cred că ar fi mai aproape de adevăr daca l-ar compara pe Tiran cu Cenghis Han, sau cu Han-tătar. Bineînțeles, consecintele funeste le va suferi turmă gregară. Zeama de hârleț e de ei!

  8. @Alexandru
    „Alaturarea economica, sociala, ideologica, principiala dintre Vestul european si Rusia mi se pare cea mai neagra perspectiva pentru viitor, mai neagra decat posibilitatea unui razboi atomic.” Dvs.vorbiti serios ??

    • Alăturarea economică…,la care vă referiți,este inevitabilă în viitor,după cum a devenit reală alăturarea economică… cu Germania după1945,dar,trebuie să luăm în considerare,numai după o perioadă de denazificare.După conținutul replicii,se vede că nu cunoașteți realitatea rusească,social vorbind,sau sunteți un idealist incorigibil.

    • @Nicosinus
      Replica se referea la comparația funestă cu un război atomic. In opinia mea e ceva cu totul neserios.
      Cum poate fi „apropierea ec., soc.,” etc, etc „mai neagra decat posibilitatea unui razboi atomic.”?!?
      RUS NU este URSS. Nu este ideologically driven precum URSS. Sigur că are interese geopolitice/geostrategice care ne pot fi/sunt neconvenabile. But CHN, US are in the same game. Jocul de interese al marilor puteri, de când lumea și cât o fi lumea.
      Noi ceilalți trebuie „să ne adaptăm”, să avem politici mult mai flexibile și inteligente decât ale dinozaurilor/gorilelor numite mari puteri. E greu, câteodată umilitor, frustrant, but there’s no other way.
      Politica mândriei și ofuscarii presupune acceptarea costurilor/sacrificiilor umane si materiale teribile. Cum procedăm?
      Dacă UKR implementa acordurile (neconvenabile!!) de la Minsk in așteptarea unor vremuri mai bune era o greșeală așa de gravă?!? Păstra suveranitatea (limitată) asupra Donbass-ului, făcea compromisuri cu privire la securitatea națională și spera la o relaxare a agresivității/ingerinței RUS.
      Dar UKR/Zelensky a ales calea sacrificiului/luptei disperate. Sigur, e remarcabil, eroic și pilduitor,……în cărțile de istorie. Dar încă nu s-a terminat. Nici pe departe.
      Știți, realitatea rusească pare f., f.apropiata de cea ucraineană: social, politic și economic.
      Vi se mai pare idealist ce spun?!?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Ioan Stanomir
Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro