miercuri, februarie 8, 2023

Ucraina: Rusia şi escaladarea terorii

La  aproape  un an de la debutul agresiunii sale împotriva Ucrainei, Federaţia Rusă, neabătută de la parcursul ei criminal, se dedică războiului cu aceeaşi ferocitate ca în prima zi. Înfrângerile, sancţiunile, oprobriul internaţional nu schimbă cu nimic hotărârea Rusiei de a  lichida statalitatea Ucrainei.

          Iar zilele de la  începutul lui 2023 au relevat, încă o dată, maniera în care statul rus înţelege să poarte această campanie prin care se situează în afara familiei  naţiunilor civilizate. Pe de o parte, atacurile cu rachete împotriva ţintelor civile, provocând un carnagiu, pe de altă parte, valurile umane şi de artilerie cu care  atacă poziţiile armatei ucrainene.

          În ambele ipostaze,  continuitatea cu stalinismul este cât se poate de limpede şi doar complicii putinismului mai pot ignora acest tablou dezvăluit întregii umanităţi.  Asemeni  stalinismului, putinismul   priveşte viaţa  omenească cu un profund dispreţ: civilii ucraineni nu înseamnă nimic pentru acest regim, iar soldaţii ruşi sunt materia din care se alcăluiesc munţii de cadavre. Demnitatea umană este o valoare străină Rusiei de astăzi, la fel cum a fost străină URSS ieri.

          Agresivitatea Federaţiei Ruse  se sprijină pe  realitatea unei asimetrii de forţe şi de voinţă politică în acest conflict. Dacă Rusia este pregătită să meargă până la capăt pe acest drum al militarizării şi al crimei, cei care sprijină Ucraina  ezită în clipa actelor decisive, intimidaţi de perspectiva escaladării.  În absenţa  oricărui scrupul  moral sau politic, Moscova  poate săvârşi acte pe care nici o naţiune fidelă valorilor occidentale nu le poate săvârşi. Ca şi Germania nazistă, Rusia lui  Putin a renunţat la orice formă de cenzură etică a propriilor ei acte. Criminalitatea şi teroarea  sunt formele de manifestare ale statului rus.

          Cei care recomandă negocieri aleg să ignore natura regimului cu care ar urma să trateze termenii unui acord. Educaţia istorică elementară le-ar putea oferi indicii în această  privinţă. Cedările teritoriale nu sunt, pentru statele totalitare, decât recompensa ce le  hrăneşte vocaţia de agresor.       Şi care ar fi perspectivele acelei păci ce ar da Rusiei  în stăpânire  teritoriile  jefuite  Ucrainei ?  Avocaţii dialogului ne ne pot  lumina asupra acestui punct, de vreme ce ei înşişi sunt conştienţi că  statul rus ar utiliza răgazul oferit  doar ca pe un interval al unui armistiţiu înşelător.

Ezitările  occidentale nu evită escaladarea războiului, dimpotrivă. Atâta vreme cât Federaţia Rusă nu va fi oprită militar, voinţa politică de a negocia a  regimului Putin va fi absentă.  Natura însăşi a conflictului de acum impune şi formularea responsabilităţilor la nivelul dreptului internaţional penal .   Gravitatea crimelor comise de Rusia în Ucraina obligă la un răspuns. Rusia este un stat  ce practică teroarea şi barbaria, iar organizatorii acestui război de agresiune se fac vinovaţi şi trebuie numiţi şi anchetaţi ca atare. Un precedent de asemenea tragism nu poate fi ignorat, în numele  laşităţii numite înşelător pragmatism.

Războiul din Ucraina este  o oglindă pe care istoria o oferă Rusiei şi ruşilor înşişi, spre a se putea privi , astfel cum se înfăţişează ei  lumii.  Forţa de seducţie a idealului imperial şi laşitatea colectivă   explică, măcar în parte, apatia de acum.    Însă energiile acumulate acum pot hrăni o implozie istorică de proporţii, iar gesturile regimului lui Vladimir Putin  accelerează acest proces  ce se desfăşoară , implacabil.

Escaladarea  terorii este, pentru Putin şi  Rusia sa, unica politică imaginabilă acum.  Recursul la barbarie devine instrumentul menit să salveze un imperiu în criză –  posibilitatea  păcii depinde de prăbuşirea lumii ruse .

Distribuie acest articol

54 COMENTARII

 1. Paralela putinismului/stalinismului cu nazismul german este valabilă numai parțial. Hitler voia numai răzbunare pentru pierderea WW1, Rusia lui Putin pune problema existențial, ceva de felul Rusia va exista sau NU va mai exista. Ca urmare, Rusia joacă totul sau nimic, ceea ce este foarte periculos pentru restul Lumii. Practic nu există soluție decât războiul. Doamne ferește.

  • Ba paralela e valabila pana ala capat si in cele mai mici detalii! Hitler voia razbunare dupa WW1, Putin dupa razboiul rece, Hitler voia al treilea Reich milenar, Putin al treilea Imperiu Rus, Hitler voia spatiu vital, Putin vrea spatiu vital, Hitler motiva expansiunea prin protejarea etnicilor germani, Putin prin cea a etnicilor rusi, etc! Hitler gandea exact ca Putin si totusi Germania a existat si dupa disparitia lui! Rusia nu joaca totul sau nimic decat la nivel propagandistic!

  • Lasa Lucica nu mai muri tu de frica omenirii, au cazut imperiile egiptean, roman, otoman, englez etc etc o sa cada si asta ca asa e Istoria si vom merge mai departe. Rusii nu se vor ridica asa cum au facut-o germanii si japonezii, vor deveni o putere regionala, un fel de Egipt ceva mai mare ca intindere, ca populatie probabil jumatate.

   • Aveti dreptate: toate imperiile pe care le pomeniti au avut un arsenal nuclear pe care nu l-au folosit chiar si atunci cind erau pe cale de disparitie. Nebunul de serviciu al Kremlinului avertizeaza, totusi: „Infringerea unei puteri nucleare intr-un razboi conventional poate duce la unul nuclear”

    • Cred că de serviciu aici e „Leon”, care moare de grija și de frica lui Putin.
     Defetismul nu-l servește decât pe Putin.

  • Pai daca nu exista alta solutie decat razboiul, nu credeti ca e cazul ca tarile atasate idealurilor de civilizatie, democratie si respect pentru viata umana sa faca tot ceea ce este posibil pentru ca Ucraina, deci libertatea si civilizatia, sa castige acest razboi cat mai repede posibil? Cine nu realizeaza ce inseamna agresiunea rusa in Ucraina este complet inconstient! Cine nu realizeaza ca se impune infrangerea totala si cat mai rapida a acestei pegre a planetei, numita Rusia, este de-a dreptul complice la crima!

   Si mai e ceva de adaugat! Rusia lui Putin isi trage seva din mizeria morala a comunismului stalinist, lipsit de orice sentiment de umanitate! Germania nazista a lui Hitler este, se pare, din punct de vedere al terorii, mult sub Rusia de astazi!

   • Păi CINE să ducă războiul cu Rusia, adică să-si sacrifice oamenii? Unii ar vrea să facă asta Ucraina, Polonia, România, etc iar ei, Occidentul, să dea bani și arme, apoi să tâlhărească ambele părți. Chiar nu se înțelege că România este în linia a doua a războiului și unii vor să o împingă în linia întâi?

    • Eu cred ca vizionati prea mult Antena 3, Romania TV si Realitatea Plus! Cine vrea sa impinga Romania in razboi, cum face asta si de ce? Mai mult, tind sa banuiesc ca faceti parte dintre cei care cred ca Romania este centrul Universului, plina de bogatii ravnite de tarile de pe intregul mapamond, ca este placa turnanta a tuturor posibilelor scenarii de dominatie din zona est-europeana si chiar mai mult!

     Haideti sa fim seriosi!

  • Au spus postacii dinainte ce trebua spus; dar este o greseala in discursul dvs: spuneti ca Rusia va exista sau nu va mai exista -ceva de genul, nu dau citat-; gresit; elita rusa actuala pune problema la nivelul: Rusia imperialista va exista, sau nu va mai exista nimic … omenirea va fi distrusa in razboi nuclear.
   E o diferrenta….
   .

 2. Lumea rusă deja se prăbușește. Mai multe țări renunță la alfabetul chirilic și se reorientează spre Vest. Belarusul refuză conflictul. Rușii rămân singurii care duc mai departe moștenirea stalinistă.

 3. E tare greu … Rusia are (inca ?) resurse uriase. Doar superioritatea tehnologica in domeniul armamentului al Lumii Libere ar putea-o opri. Si eroismul ucrainienilor, desigur !

 4. In cuprinsul articolului, in cateva locuri, parca as inlocui „rusia” cu „putin”. Dar, pana la urma, e un presedinte ales democratic, asa ca se presupune ca reprezinta vointa rusiei si a rusilor…
  Cei mai multi dintre cei ce indeamna la negocieri cu rusia, sunt doar trompete ale putinismului si singura lor menire este aceea de a da glas unor dorinte ale tov. putin, pe care acesta „se sfieste” sa le faca publice el insusi. Occidentul trebuie sa mentina o presiune continua si gradat-crescanda, asupra rusiei si sa dea armatei Ucrainei mijloacele tehnice de a contraataca, cu succes, inainte de a fi epuizata. Vremurile concesiilor facute zurbagiei rusii trebuie sa ramana in trecut.

   • Mda, chiar!… alaturi de cine ar lupta NATO, daca Spania invadeaza Portugalia?!… :)
    Cred ca si armata Romaniei e mai mare decat cea a Ungariei, la o adica… :)

    • De ce s-ar pune vreodata, sau dintrodata, problema?
     Avem deja „cald” intre Turcia si Grecia si nu se pune problema de partea cui e NATO

 5. Ca de obicei,domnul Ioan Stanomir caracterizeaza perfect starea si politica acestui regim criminal al unui stat anormal din toate punctele de vedere.Mentalitatea poporului rus care explica lipsa unei reactii-in ciuda pierderilor-asimetria acestui razboi:”tu imi bombardezi orasele,eu n-am voie sa replic la fel” nu fac decat sa alimenteze acest carnagiu de neimaginat in secolul in care traim.Si colac peste pupaza,lentoarea si limitarea ajutoarelor Occidentului-culmea stupizeniei-sa nu enerveze criminalul din Kremlin!Cum este posibil ca Europa unita sa suporte un Orban-fatis parte a agresorului-un ministru austriac idem,si acum s-a trezit si PM al Spaniei care doreste negocieri cu Putin!Nu realizeaza acesti oameni ca Ucraina nu lupta numai pentru ea ci pentru lumea civilizata?Lucru afirmat clar de doamna Maia Sandu la Davos!Este de imaginat omenirea daca agresiunea va prevala si Ucraina va deveni o notiune geografica?Sunt obligat sa sper ca:”si nu va fi pre voia cainelui de tatar”-in cazul de fata,monstrul din Kremlin.

 6. O descriere completa a situatiei, in doar citeva cuvinte: „posibilitatea păcii depinde de prăbuşirea lumii ruse”.
  SLAVA UCRAINA!

 7. Rusia a rămas o autocrație funestă, iar poporul său spălat pe creier trăind zilnic cu spaima temutei poliții (ne)secrete. Cert este că spiritul gregar nu va dispărea odată cu dispariția Dictatorului Roșu, întrucât este specific oamenilor semidocți, sfertodocți care urăsc pe cel ce are îndrăzneala să gândească, să fie diferit, exact ceea ce turma gregară ,moscala, înverșunată, subjugată, despuiată, manipulată și marcată profund de bolșevism, nu știe să facă.
  Orice s-ar spune, cu ignoranta Moscalii stau bine. Cruzimea este suverana în Rusia! Iar grupul de țări care susțin regimul terorist putinist reprezintă de fapt Coloana a cincea. In octombrie 1936, patru coloane ale trupelor naționaliste înaintau spre capitala republicană Madrid. Ele erau comandate de generalul Emilio Mola care declarase că mai avea o „coloana a cincea” de suporteri și simpatizanți, de sabotori și intriganti fasciști care demonstra pentru el în oraș. De-atunci, termenul „coloana a cincea” a fost folosit pentru a descrie un grup de trădători ce pun la cale demoralizarea oamenilor, mai ales când există pericolul unei invazii. Putin a ajuns autocrat prin efectul combinat al megalomaniei și al persecuției. Ghiujul Putin are sentimentul patologic al propriei personalități. Teroristul Putin are convingerea excesiva că prin distrugerea totală a unei țări el „eliberează” lumea de naziști. Statul Păgânului Putin – un monstru android – este prin definiție un dezastru paranormal care se repetă și se va repeta, atâta timp cât va fi lăsat să nu devină cuib de viermi, cenușă. Putinismul înseamnă, într-adevăr, dispreț și tiranie. Toate crimele piutinismului se trag de la tiranie. Gruparea teroristă criminala „V. V.Putin” apelează la tiranie cu o competență inegalabilă. Putin prezintă cazul, poate unic in lume, al unui tiran care n-a lăsat nimic bun la activ. Pentru poporul său abrutizat și pentru lume. Putin nu înseamnă decât genocid, sute de mii de morți, de victime ale războiului sau. Mai mult ca sigur, toxicul și paranoiculTiran, torturat de vedenii și boala, ros de molii și de vicii, a decis să facă din masacrarea Ucrainei o apoteoza. Acest fapt patologic însă este explicabil. Istoria Fetideratiei Ruse demonstrează, iar astăzi deosebit de lămurit, că rușii acționează mereu împotriva logicii, a universului și a valorilor morale oferite de lumea civilizata, de Mama Natura, de ortodoxie. Propriu-zis, Obeza Rusie este un stat proscris pe scena internațională. In consecință, pe tiranii kremlinezi ii mai poate ajuta doar un examen psihanalitic la scara (inter)națională.

 8. ,,Forţa de seducţie a idealului imperial şi laşitatea colectivă explică, măcar în parte, apatia de acum. Însă energiile acumulate acum pot hrăni o implozie istorică de proporţii, iar gesturile regimului lui Vladimir Putin accelerează acest proces ce se desfăşoară , implacabil.”
  Stalin a murit de batranete dupa ce a omorat milioane de cetateni sovietici si nimeni nu s-a revoltat pentru ca disparea in aceeasi zi, represiunea interna a fost intotdeauna pe primul plan in Rusia indiferent de forma statala!
  Istoria Rusiei neaga tot ce am citat mai sus.
  Lasitatea colectiva este in fibra rusului ca si in cea a japonezului data de intelegerea faptului ca daca nu tine capul plecat acesta ajunge pe jos!
  Singura solutie pentru a se termina razboiul este ca armata rusa sa piarda pe teren, sa fie invinsa militar si sa se reincerce exportul democratiei occidentale iar catre aceasta tara.
  Asta nu ne scuteste de aparitia unui alt dictator pe termen mediu asa cum Putin a aparut dupa liberalul Eltin.

 9. Așa, dați în Putin și-n stalinism! Niciun cuvânt despre Rusia și staliniștii de la noi, despre site-urile lor de dezinformare și propagandă, despre canalele de televiziune dedicate denigrării Occidentului și mai ales, zilele astea, niciun cuvânt despre Bode! Pe contributors.ro. Cam ciudat!
  Și nimic despre simpatiile pe care le exprimă diverși tovarăși sus-puși (în ierarhii diverse: militare, academice, servicii, politice, masonice etc.) la adresa războiului „civilizațional” al lui Putin.
  Rusia e și-aici, dle profesor. Iar gravitatea prezenței ei obligă desemenea la un răspuns! Ce le spunem gubernatorului oblomovist KWI și nacialnikului Bode? Ori trebuie să tăcem pentru că ei au ukaz de Bruxelles? Ne băgăm sub plapumă și-l așteptăm pe Galibardi cu tancurile Leopard?

  • Razboiul din Ucraina este oportunitarea perfecta, pentru mai multe state, de a se rupe definitiv de influenta rusiei, acceptata tacit, pana acum, ca un pret de platit pentru „liniste si pace”. Sper ca Romania sa se foloseasca de aceasta oportunitate.

  • „Rusia e și-aici” si este de foarta multa vreme, inclusiv de 33 de ani incoace. N-am scapat de rusi, de interesele lor, de agentii lor de influenta, de 2:15, de fostii securisti, si asa se explica nivelul la care ne aflam ca stat, precum si liderii nostri care se tot agata de scaune si interese. Au incercat unii sa cante si dupa partitura occidentala, insa prea putin si doar de ochii soacrei. Nu-i vorba, si altii de prin Vest casca gura la propaganda si chiar cred cu tarie, insa si-au rezolvat o mare parte din probleme, spre deosebire de noi. Pana la urma, un om educat va realiza capcana in care se afla si va riposta cumva.

  • Ce sa zic! S-a scris pe contributors, dar si eu spun ca prea putin! Niciodata nu e prea mult, atata timp cat raul persista si putini sunt cei care-l condamna public.

   Da, suntem dominati din nou de o clica de origini neo-bolsevice, ce practica un populism desantat, ia masuri antieconomice care nu fac nimic altceva decat sa creasca inflatia, si asa cea mai mare din UE(dar nedeclarata la valoarea reala). Se impumuta la dobanzi uriase pentru a plati fidelitatea maselor de hoti si imbecili care sunt votanti(complici) dedicati ai acestor impostori.

   Bode se comporta in cel mai pur stil pesedisto-comunisto-bolsevic, iar patronul romanicii „educate” tace….o tacere profund vinovata. PNL are o atitudine identica cu cea a grupului infractional organizat numit PSD.

   Majoritatea televiziunilor practica o propaganda mai mult sau mai putin fatisa pro-Putin, pro-Rusia, anti-Ucraina si anti-Zelenski. CNA nu vede nimic, ca de obicei, si nimeni nu ia atitudine impotriva acestor actiuni de dezinformare, destabilizare si manipulare. Unde e Johannis, cel care se viseaza in viitor la varful UE sau al NATO(din fericire, se pare ca nu va pupa niciodata nimic in acea zona)? Johannis cel duplicitar, care peroreaza proUkraina si antiPutin din motivul precizat mai inainte, nu din convingere. Incearca sa arate cat de devotat e el valorilor occidentale, fariseul! Acest om fara niciun fel de convingeri si valori, care pare ca a dorit sa fie presedinte pentru a se plimba si a schia cat mai mult pe banii altora(ai romanilor), nu pe banii lui!

   Rusine! O tara de puslamale si de derbedei! Impostorii si mocofanii sunt astazi la putere in Romania! Si se pare ca vor ramane pe termen lung! Prostia si imbecilismul majoritatii membrilor acestei natii permit asta!

   Nu stiu de ce atata jena in a spune asta pe sleau la multi dintre intelectualii romani ce inca nu sunt indiferenti sau nu sunt in slujba cleptocratiei de sorginte comunisto-securista! Daca nu sunteti in stare sa strigati adevarul in piata publica si sa numiti cu tarie raul care ne macina de atita timp, nu se va rezolva nimic! Iar raul este acesta: imbecilismul de care da dovada o majoritate a membrilor acestei natii! O majoritate care nu intelege nimic, care se vinde pe cativa lei si-o bere, care a salvat de la dreapta pedeapsa pe criminalii si hotii care-si bat joc de tara asta din 1945 incoace!

 10. Fostul secretar de stat Henry Kissinger si-a reformulat pozitia intr-o interventie video la conferinta de la Davos spunand. ” Rusia nu poate castiga conflictul prin mijloace conventionale insa trebuie impiedicat raspandirea conflictului catre interiorul Rusiei”
  Dupa spusele sale conflctul poate fi incheiat o data cu impingerea rusilor pe aliniamentele din 2014, delungul frontului intre Ucraina si zonele ocupate din Donezk, Luhansk si Crimea.
  Astfel frontul se poate ingeta si recurge la incetarea focului si ulterior gasirea unui comrpomis de pace.
  Totodata spune ce este necesar ca Ucraina sa devina membra NATO.
  Astfel s-ar putea ingradi conflictul si impiedica o escaladare in directii pe care nimeni nu le doreste.
  Daca privim actiunile occidentale si retinerea fata de livrarile de armament greu putem intrezari o pozitie similiara, pozitie pe care insa nimeni n-o poate articula in spatiul public si oficial.

   • Conteaza luna ? dupa invadera zonelor din est si Crimea respectiv de unde s-a pornit razboiul din februare 22.
    O spune Kissinger, probabil se discuta in spatele usilor si pe altundeva.
    Fara concesii realpolitic nu functioneaza.

    • Mda, realpolitic…. adica, sa se aleaga si rusia cu ceva, ca merita, nu?… Acest realpolitic l-a urcat si pe Hitler, pe cai mari, odata…
     Kissinger spune multe. Are o varsta.
     In ianuarie 2014, inca nu fusese invadata Crimeea.

  • Indiferent ce spune Kissinger, Rusia trebuie zdrobita! Solutie mai buna pentru lumea civilizata nu exista! Si sa nu ne mai prefacem ca nu ar fi posibil acest lucru! Lumea occidentala are la ora actuala mijloacele necesare pentru a zdrobi complet Rusia, fara riscuri majore!

   Raul trebuie starpit si distrus fara nici un fel de menajamente! Altfel, fie revine sub alte si alte forme, fie devine mai puternic!

   Tolerarea comunismului de catre lumea libera a produs tragedii imense, crime fara numar, saracie si mizerie….printre acestea, si Rusia de astazi, in care Putin li se adreseaza soldatilor rusi cu TAVARISCI!

   Cand trupele americane au ajuns in contact cu cele sovietice, in 1945, generalul Patton, vazand de ce sunt in stare bolsevicii mizerabili, i-a propus lui Eisenhower sa insiste astfel incat USA sa continue razboiul si sa-i impinga pe rusi inapoi in barlogul lor imputit! Din nefericire America era satula de razboi! Si am ajuns unde am ajuns!

   Toleranta unora fata de brutele comuniste, fata de regimurile in care paturile cele mai infecte si nededucate le dictau celorlalti, a condus la ceea ce se intampla astazi in lume! Ucraina este varful aisbergului! Mizeria comunista insa nu a pierit, in multe locuri, si Romania este unul dintre aceste locuri…un loc in care urmasii ticalosilor comunisti inca domina, inca produc saracie, mizerie morala, promiscuitate, marlanie si obraznicie fara limite!

   Aceste fiare salbatice si slugile lor nu pot fi tratate cu metode democratice…nu are efect! Trebuie zdrobite, eliminate! Asa cum Roma a zdrobit din temelii Cartagena…. a ras-o de pe fata pamantului!

   • Doriti razboi deschis NATO – Rusia ? aveti dreptate sa nu ne mai prefacem ! atunci insa sa nu va plangeti ca primele victime vor fi pe flancul estic incl. Romania.

    • Raspuns tipic made in Romania „Educata”, plina de lasitate, lipsita complet de demnitate si onoare!

     Ucraina merita de 1000 de ori mai mult decat Romnia sa fie in NATO, sa fie tratata cu respect de lumea civilizata!

     • Ucraina pana nu demult era blamata ca fiind un focar de neonazisti si centrul corupției în Europa. Ei, acum s-au inversat lucrurile. De meritat sa fie in Nato poate merita, dar nu stiu cat merita sa fii in NATO, având în vedere că în cazul în care lucrurile se agravează, tarile Nato din Est sunt prima țintă a Zyrcoanelor încărcate cu material nuclear.
      A avea demnitate si onoare nu inseamna a te arunca cu capul înainte fără a fi conștient de pericole. Asta e prostie, nu e nici demnitate și nici onoare.
      Iar NATO nu se va implica direct acolo, nu sunt suficient de inconstienti sa faca asta. Rusia nu e Irak sau Serbia sa intri asa cum vrei tu.

   • @LS
    Daca plecam de la premisa ca dl.Stanomir are 100% dreptate si Putin&RUS sunt evil dead si daca „Aceste fiare salbatice si slugile lor nu pot fi tratate cu metode democratice” ce ar retine RUS (ca in cazul unei perspective de gen „Trebuie zdrobite, eliminate! Asa cum Roma a zdrobit din temelii Cartagena…. a ras-o de pe fata pamantului!”a.k.a.amenintare existentiala) sa foloseasca arsenalul nuclear ?? Macar asa la nivel tactic….
    Sau poate ca ne bazam pe rationamentul, rezonabilitatea si constiinta unor „iare salbatice si slugile lor” !??!
    Dvs.va dati seama ce sustineti ?

    • Orice fiinta umana care nu sufera de boli psihice grave poseda instinct de conservare, care, printre altele, inseamna a-si proteja integritatea fizica. Cum nu cred ca intreaga oligarhie rusa actuala nu poseda instinct de conservare, mi se pare ca probabilitatea unor initiative complet necugetate este foarte mica.

     Orice recurs la armamentul nuclear va avea consecinte extrem de grave pentru Rusia! Si nu fiti pesimist…asta nu va insemna distrugerea planetei.

     Reactia dura a NATO ar insemna distrugerea centrelor de putere ale Rusiei in cateva ora…evident cu costuri pentru unele tari! Rusii stiu bine ce-i asteapta daca sar calul! Oligarhia rusa stie bine ce i-a fost aratat de catre Reagan lui Gorbaciov, fapt care l-a convins ca e inutil pentru rusi sa continue razboiul rece.

     • @LS
      Dați-mi voie să remarc apetitul grozav pe care îl aveți ptr.gambling cu soarta omenirii. Și asta bazat pe impresiile dvs. Le respect, dar parcă nu m-aș avânta chiar așa deși par infailibile…..
      „Si nu fiti pesimist…asta nu va insemna distrugerea planetei.” Wow! Ce mișto !?!
      Ah, sigur vor fi „costuri pentru unele tari!”…. Ca de exemplu Ro.!! E doar in prima linie a distrugerilor potentiale cauzate de niscai explozii si de „mici” radiații neglijabile, however.
      Sincer, mie mi se pare o poziție la care ar trebui să cugetați mai mult. Măcar cât „fiarele” evocate in coment.dvs.

    • Faceti niste paralele si confuzii grave. Si imi este teama ca intentionate dupa ce am urmarit alte comentarii ale d-voastra.
     Roma era un imperiu in care infrastructura si civilizatia prospera. Dar barbaria lor era inegalabila.
     Cartagena era cu totul altceva.
     Comparatia cu Rusia si Ucraina este nula si neavenita.
     Doar daca puneti semnul egal intre barbaria romanilor si cea a rusilor sau a mongolilor.

 11. Va referiti la Putin, insa sunt atatia altii care abia asteapta sa-i ia locul si sa apese butonul nuclear. Putin va disparea din peisaj la un moment dat, insa ati vazut ce figuri are in jurul lui? De la Patrusev, la Medvedev si alti „ideologi” kremlinezi sau ceceni care se vor perpetua decenii la rand de acum inainte si vor dori doar confruntarea si rasturnarea valorilor occidentale agreate de catre toata lumea dupa Razboiul Rece 1.0. Ceea ce a declansat Rusia acum un an, ar putea crea niste precedente pe care acum nici nu ni le putem imagina, chiar daca acest razboi se va termina intr-o zi. Si nu este vorba doar de amenintari militare, ci si de aparitia unor tipuri de razboaie hibride care ar putea destabiliza rau institutiile occidentale. Nu uitati ca liderii comunisti si chiar neo-comunisti de astazi s-au bazat si se bazeaza mereu pe serviciile lor de informatii, iar trupe de comando precum Wagner, au in randurile lor luptatori FSB. Deci, inca o data exista riscul ca armata sa devina „inamicul”, asa cum a fost si in decembrie 1989 in fata Securitatii. De aceea, pentru Putin si ai lui, armata nu reprezinta decat carne de tun, la fel ca si poporul sau. Priviti doar la „aliatii” neoficiali ai Rusiei din Europa si Asia, care acum ezita sa trimita arme Ucrainei, si veti gasi asemanari istorice cu ceea ce fac astazi rusii.

 12. Daunazi fostul presedente Medvedev a spus cum o natiune ce detine cea mai mare putere nucleara nu poate fi invinsa .Ea poate pierde razboiul din Ucraina,la nivel conventional, fapt ce este pe cale sa se intimple dar Rusia ca si mare putere nucleara nu isi poate permite asta .In paralel stim si declaratiile sefilor de stat din Franta , Germania , Austria si recent Spania ce doresc a oferi Rusiei o iesire din acest conflict .Indiferent cum ne pozitionam , accepind toate zicerile din textul supus noua dezbaterii ca si extrem de corecte si la obiect , nu vedem inca care este solutia .Ce se poate face ?Niciunul dintre acesti sefi de state si niciun formator de opinie nu are inca solutia realista ce poate opri razboiul din Ucraina .Rusia ,vedem ca nu se opreste indiferent de costuri .Rusia nu pare a fi in situatia de a nu mai avea munitie sau armament de distrugere conventionala. SUA si aliatii sai realoca din diferitele pozitii detinatoare de capacitati militare armament si munitie in Ucraina .Chiar daca Rusia va fi alungata din Ucraina razboiul nu se va opri .Rusia va bombarda vesnic aceasta zona de granita cu Ucraina .Ceea ce vedem ca se intimpla este parte a unei decizii deja luate de Moscova(ca si probabilitate- spusele lui Zelenski ne adincesc convingerea) in cazul in care rusii nu pot sustine razboiul din Ucraina .Vedem cum intreaga zona este distrusa si transformata intr-o zona nelocuibila . Ultimile decizii ale Rusiei ,ce muta un numar mare de cetateni ucrainieni ,de etnie rusa sau filorusi, catre patria mama ,pot fi parte a acestui nou adevar .Totul ne poate duce cu gindul la idea ce tine de renuntare .Rusia daca pierde ultimul conflict , ce deja pune fata in fata cele doua armate,nu are alta solutie decit a pune in practica citeva mini lovituri nucleare lovind aceasta zona devenita nelocuibila , lovituri ale caror efecte vor creea o linie de demarcatie greu de trecut intr-o parte sau in alta de cei doi combatanti . Este evident cum in aceste teritorii ucrainienii sau alte etnii ,ce erau pina mai ieri parte a statului Ucraina ,nu vor mai putea locui, usa in usa ,multa, foarte multa ,vreme . Practic Rusiei nu ii pasa „nici cit negru sub unghie „ de Ucraina si cetatenii ei .Rusia a incercat sa dezbine Occidentul si sa imparta Ucraina oferind etniilor ce locuiesc in Ucraina aderarea la patria mama , a incercat santajul energetic , a incercat impresionarea Occidentului prin trimiterea , la inceputuri , a unei imense coloane de tancuri spre a cuceri Kievul , a incercat sa ameninte , de cite ori a avut ocazia , cu lovituri nucleare , a incercat sa produca foamete in lume spre a arata cu degetul Occidentul , a incercat sa folosesca termenul de„ nazism” spre a aminti omenirii contribuitia sa in al Doilea Razboi Mondial ,a incercat politic si cit pe ce sa ii reuseasca ,sa isi aduca la conducerea natiunilor Occidentale conducatori fideli , a incercat sa impresioneze lumea militara prin aducerea in fata a rachetelor de tip Satan sau Sarmat , a incercat sa dezbine natiunile Europene oferind ,unora in dauna altora ,energie ieftina , a incercat si tot au incercat sa separe apele mai ceva ca toiagul lui Moise .Nu le-a reusit .Acum , daca nimic nou nu apare chiar la Moscova , totul ne duce cu gindul spre lovirea nucleara a unor zone deja depopulate si distruse total ca parte a unei atentionari ce trebuie luata in seama de Occident si ca parte a unei modalitati de a iesi ,cit de cit onorabil,din acest razboi .Occidentul nu isi poate permite sa piarda razboiul conventional. Impactul si efectele politice aparitiei unei astfel de situatii devin catastrofale .Poate apare altcineva la Moscova sa gindesca in alt fel sau poate chiar Putin pus in fata proprilor alegeri intre un conflict cu proprii sai conducatorii de osti (unii dintre ei ce ne spuneau cum exista in cercul inchis de prieteni ai Moscovei cetateni ce de abia asteapta sa vina americanii ) si retragerea din Ucraina ,sa ia decizia care il avantajeaza cel mai mult .Suntem siguri ,cum in aceasta situatie , macar pentru o vreme, Occidentul ii va oferi o solutie lui Putin ,daca renunta de bunavoie si nu il va lasa sa devina Tarul care a pierdut si Rusia .Cine stie poate aparitia vreunui nou Maurice Druon va scrie si depre Tarul care pierde Rusia nu numai „ Cind un rege pierde Franta ”.

  • @ Bunul Samaritean

   Domnule, iar scrieti un km de text fara noutati.
   Putika a pus pe acoperisuri si lanaga casa lui sisteme de rachete AA Pantir. Se pisa in izmene, el si ai lui iobagi.
   Asta-i veste buna, nu credeti?

   • @Robert
    Dar fara a fi iobagul cuiva si fara a va uda izmenele (in caz ca exista) dvs.nu ati proceda la fel daca observati cresterea capacitatii de atac aerian a adversarului ?!? Rational si sincer vorbind.
    O stiti pe aia cu Si vis pacem para bellum ?!?

 13. De căzut, Rusia cade. Problema e pe cine mai trage după ea. Și când dărâmi o clădire, dacă nu ești atent, cade pe tine sau te umple de moloz și praful se duce cateva strazi mai incolo…. Problema e ca Rusia e atât de mare încât nu poți sta suficient de departe in momentul cand va cadea. Rachetele ei intercontinentale te găsesc pe orice punct al globului.
  Problema este așadar, daca va cădea cu „focuri de artificii” nucleare, sau doar cu moloz și praf, iertat sa îmi fie cinismul acestei metafore, fiindcă în Ucraina asta se servește acum, pe lângă moarte și teroare, moloz și praf…
  Îmi fac mea culpa, nu am crezut nici eu ca va începe acest război…. Însă dramul de raționalitate pe care credeam ca îl mai au rusii se pare ca nu exista.
  De aici, ma întreb tot mai multe:
  Exista și alte tari cu lideri la fel de irationali? China? SUA? Cum ar fi fost oare cu Trump, care dădea și el semne clare de narcisist psihopat? Este Biden ceea ce pare?
  Avem noi oamenii ceva defect în gena noastră încât alegem toți psihopatii sa ne conducă, ba mai mult, unii dintre noi suntem de-a dreptul fascinați de ei și i-am urma orbeste?

  • Dom Gogu, din pacate e demonstrat stiintific si statistic ca psihopatii si sociopatii ajung in posturi de conducere in proportie mult mai mare decat omul normal psihic.
   Inca un lucru interesant, inginerii sunt in proportie mai mare decat media sa fie teroristi.

  • @Gogu
   Apreciez, sincer, dubitativul coment.dvs.
   Sunt dileme grele si care persista de cand lumea. Intrebarile pe care le puneti/vi le puneti sunt de-o dificultate extrema. Dovada e ca le regasim de la scriitorii/istoricii/filosofii antici pana la cei contemporani. Dar asta pare ca nu are nicio relevanta; aici e inflatie de „personalitati” cu convingeri ferme si neabatute.
   Cat despre „chestiunea” in sine, la modul realist si pragmatic care ii repugna idealistului autor al art., nu pare a fi vreo iesire BUNA…. Nu putem rationa decat in sensul de…preferabil in conditiile date. Atat ! Restul e wishful thinking.

 14. Rusia sufera de o boala grava si veche, fara leac usor. Aceasta este Prostia + Aroganta + Coruptie, autosuficienta si hotie. Faptul ca au atata teritoriu i-a blocat sa evolueze. De exp acum pun sisteme antiaeriene pe cladiri in Moscova… ?! Ciolovecii sunt terminati, dar ei nu stiu inca asta. Se va prabusi. I-a luat mai mult decat altor tari din fostul bloc comunist. Pur si simplu o astfel de tara nu poate evolua stiintific, tehnologic, militar, economic, cultural. Te uiti ca ei au ramas cu doctrina militara din timpul WW2, maxim din anii ’50-’60. Pt ei rusia era mare putere in anii 50-60 ca facea ce vroia si fura cat vroia din Est. Incredibil. Un amestec de coruptie, misticism, ortodoxie toxica, saracie, si multa prostie. E suficient sa te uiti la habarnistii de la varf, gherasimov, soigu, putina, medvedev, dughin, kiril, prigojin, etc, niste abrutizati si incuiati. Groaznic.

  • Aoleu !! Daca liderii occidentali gandesc ca dvs. we’re doomed. Sa subestimam chiar asa adversarul e calea sigura spre propria noastra pierzanie.
   „Te uiti ca ei au ramas cu doctrina militara din timpul WW2, maxim din anii ’50-’60.” Dincolo de faptul ca sunt lucruri care isi pastreaza valabilitatea de Hanibal incoace si inca mai de demult nu e nimic care sa probeze sustinerile dvs. Ba dimpotriva!! Toti analistii militari (indiferent daca sunt neutri sau partinitori) au fost uimiti la inceputul razboiului sa constate ca RUS NU aplica regulile cunoscute ptr.a conduce cu succes operatiuni militare de atac si cucerire. Adica exact acelea testate cu succes in ww2 si urm.. Mai precis: nu a condus, pe o perioada de zile/saptamani (ca in Desert storm, 2003 Iraqi war) operatiuni de bombardament intens ale infrastructurii esentiale, centrelor de comanda si comunicatii. Culmea, nu a facut-o nici la nivel tactic ptr.folosul imediat al operatiunilor in curs.
   Mass-media si analistii „de casa” au conchis usuralnic ca RUS sunt niste papagali de sus pana jos. Chiar e posibil sa fie asa de prosti incat sa nu inteleaga ceea ce si realizatoarele din studiourile tv pareau ca stiu?!?
   Nu. F.probabil, din ratiuni politice au ales sa poarte razboiul contrar a ceea ce inteleg si world of tanks players. D.p.d.v.militar a fost o eroare si nu stau sa explic de ce. Dar s-a incercat un castig politic pe termen mediu si lung. Probabil ca nici acela nu a reusit.
   Dar sa ma scuzati, Thucydide spune ca Pericle avea dreptate in suita de argumente si rationamente cand sustinea razboiul impotriva Ligii Peloponesului si nu negocierile de pace. Dar….pana la urma Atena a pierdut.
   Deci sa-i consideram habarnisti ptr.niste chestiuni de”etapa”? Nu as risca un asemenea pariu.

   Dughin abrutizat si incuiat?!? Hmmm….. E suficient sa citim mici fragmente din declaratiile sau art.lui ptr.a constata contrariul. Ah, ca nu suntem de acord cu ce gandeste e o alta chestiune. Dar abrutizat si incuiat?!?

   • Eu zic sa lasi propaganda ruseasca si „reinterpretarile” false ale realitatii. Siiguur, dughin e o lumina a civilizatiei, un ganditor profund si original, nu un „ideolog” fascisto-obscurantist cu idei descreierate de secol 19 si care slujeste imperialismul rus…! Iar rusii au niste tactici de „mileniul 3”, nu niste tactici in mare parte sovietice cu atacuri in valuri umane fara niciun respect pt viata soldatilor aruncati pe post de carne de tun, plus bombardarea obiectiveor civile, blocuri, gradinite, centrale electrice, etc. Deci exact ce am spus, tactici de acum 80 ani din WW2, si atunci tot asa faceau artilerie plus atacuri in care trimiteau mii de soldati la moarte sigura si inutila. Nicio gandire strategica, doar forta bruta si crime impotriva umanitatii. Mai informeaza-te, citeste niste istorie si lasa postarile propagandistice aiuristice..

    • Dacă ilustrul filosof&mat.,al cărui nume l-ați transformat într-un avatar pernicios, ar fi gândit și scris precum dvs.tare îmi e că ar fi rămas doar ca o curiozitate istorică fără relevanță.
     Deci dincolo de insultele fără sens proferate de dvs.observ un aliniament contrar gândirii libere, dar înclinat către repetarea furioasă a unei retorici propagandistice falacioase.
     Dar dreptul la un nivel f.jos nu vi-l contestă nimeni, dimpotrivă.
     En fin, Dughin sigur poate să nu convină; avem această libertate. Dar de aici până la „abrutizat si incuiat” e distanță lungă, my friend.
     „atacuri in valuri umane fara niciun respect pt viata soldatilor aruncati pe post de carne de tun”. Totuși acestea sunt susțineri ale UKR&co. Dvs.sunteti sigur de veridicitatea info. Eu mă îndoiesc. In război se spun multe. Atât timp cât nu avem niscai probe…..

     Dar rețineți că dacă aserțiunile dvs.peiorative la RUS chiar ar avea suport in realitate ar însemna că „îi mâncăm la micul dejun”. Că „nu avem ce-alege din ei”. Or….. situația ne arată altceva. Nu RUS pare in disperare ci partea adversă.
     Vedeți dvs, subestimarea adversarului e calea sigura spre propria noastra pierzanie.
     Poate că ar fi bine să vă urmați propriile sfaturi culturale pe care le propagați ritos.
     Mai cugetați.

    • Pentru rusi valoarea unei victorii pe campul de lupta se masoara in numarul de morti, nu in „randamentul” actiunii militare. De aceea ei inca pretind Europei sa le fie pe veci si chiar cu umilinta, recunoscatoare pentru victoria URSS in Marele Razboi, pentru ca ei au murit atat de multi… si, pentru asta se simt indreptatiti sa mai extermine si pe altii, care nu le par suficient de recunoscatori.
     Dughin este un Rasputin ceva mai cult, cu discursul ceva mai rafinat, pentru lume ceva mai citita, si ceva mai spalat (dar nu foarte). El se adreseaza mintilor aflate in intuneric, pe care le pazeste de efectul „luminii”, iar celor care intrezaresc ceva le-o acopera cu spaime.

 15. Felicitari! Un articol bun. Poate trebuia aceentuata raspunderea elitei ruse actuale, nu a „Rusiei”, in general. Dar se subintelege.

 16. Nu trebuie confundate tara (cu poporul, teritoriul, istoria si patrimoniul) cu statul (guvernul, elitele, organizarea si interesele vremelnice). Mai ales discursul de ura si incitarea la ura trebuie sa fie directionate corect.
  Iar prin criticarea neconstructiva a propriei tari si denigrarea ei, unii comentatori se descalifica si isi pun sub semnul intrebarii ideile radicale si sugestiile (nu cumva sunt troli acoperiti?!).

  • Ai cui troli domnule Ordeanu si acoperiti in ce sens? Facand jocurile cui? Explicati cu claritate ce vreti sa spuneti, nu mai lansati perdele de fum care pot incurca mintile celor cu intelegere limitata!

   Sa inteleg ca nu poti acuza ca fiind un popor majoritar compus din prosti si din hoti, un popor gregar si majoritar lipsit de moralitate, pe acel popor care mentine la putere de 33 de ani(da, asta e realitatea, au fost la butoane in permanenta) o clica de sorginte comunisto-securista? E o dovada de moralitate si inteligenta faptul ca romanii mentin in fruntea tarii, la 33 de ani dupa ce au murit oameni ca sa scapam de comunism si de comunisti, o grupare comunistoida care a comis si comite inca infractiuni la scara larga impotriva interesului national.

   Ce fel de moralitate are acest popor care nu s-a revoltat(macar prin vot) impotriva faptului ca crimele din dec 1989 si cele produse de mineriadele organizate de bolsevicul Iliescu nu sunt nici acum clarificate si pedepsite, impotriva faptului ca cei care au omorat atunci oameni sunt liberi si nu au platit in niciun fel? A cere dreapta pedeapsa pentru criminali si hoti e incitare la ura? A cere reducerea la tacere a unui pol al raului, al crimei si indiferentei fata de viata umana(Rusia) este incitare la ura? De ce nu interpretati asta ca fiind pur si simplu dorinta de a se face dreptate?

   Sau notinunile de dreptate si adevar va sunt straine? Asa cum straine le sunt tuturor celor care prin gesturi si atitudine, prin intreaga lor viata nu au facut absolut nimic pentru ca omenirea sa nu se mai zbata in ghearele imensului rau produs de comunism si de brutele semianalfabete care l-au aplicat in legea lor, de animale salbatice, de-a lungul timpului!

   In ciuda subiectului articolului, in unele comentarii nu vad nici cea mai mica urma de empatie cu victimele agresiunii rusesti, cu dorinta de libertate si independenta a ucrainienilor. Pe acesti complici ai comunismului nu-i intereseaza dreptul la libertate al popoarelor, nici macar dreptul la viata decenta al propriului popor! Le e
   doar teama ca nu cumva un razboi nuclear sa le curme vietile lor mizerabile! Nu vad nici macar o infima dovada ca aceste personaje isi doresc sa se faca dreptate si criminalii sa plateasca pentru crimele lor.

   Eu cred ca abrutizarea de care dau dovada acesti indivizi este rezultatul unui individualism feroce inoculat in anii comunismului. Sau, daca sunt mai tineri, sunt pur si simplu prosti si insensibili, ori educati in spirit comunist de catre parinti indoctrinati si cu minte putina….mai degraba prosti, cu credinte inoculate de manipularea continua la care sunt supusi de catre televiziunile subordonate clanurilor de sorginte comunista!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Carti noi

 

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va putea fi vizitată între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Află mai multe

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro