joi, mai 19, 2022

Ucraina, sfidarea rusă şi tragedia Europei

Vladimir Putin nu este nici un accident al istoriei, după cum nu reprezintă un caz psihiatric. Preşedintele  Federaţiei Ruse întruchipează, în toată agresivitatea sa barbară, statul rus: un stat care a cărui unică vocaţie a fost expansiunea teritorială  şi împilarea  popoarelor aflate sub suveranitatea cnutului său.

Acest stat rus de acum duce mai departe ambiţiile de revanşă  sovietică şi nostalgia măreţiei ţariste. Modul său de manifestare poate surprinde doar pe cei lipsiţi de o minimă educaţie istorică. Conduita  imperiului rus, indiferent de denumirile sale trecătoare, este constantă şi  previzibilă:  în cele din urmă, puterea armată este singura care contează cu adevărat.

Acest stat rus, ipostaziat de Putin, a trecut  prin anii de incertitudine de după 1991 doar spre a regăsi, după un deceniu,  resentimentul ca temelie a unei noi politici, interne şi externe, în egală măsură. Stat revizionist şi stat agresor,statul rus nu acceptă dreptul internaţional şi cooperarea internaţională decât  ca pe nişte strategii de întărire a propriei sale poziţii hegemonice. Ipocrizia  este elementul fără de care diplomaţia  Rusiei nu poate funcţiona: moştenirea sovietică este în patrimoniul ei genetic.

Acest stat rus, înarmat graţie sumelor obţinute din exporturile energetice încurajate  de complicii săi europeni, atacă Ucraina. Bătălia pentru Kiev este o bătălie pentru Europa centrală şi de est. Tancurile ruse care înaintează acolo pot înainta, în anii de vin, spre Riga sau Chişinău. Armata rusă este pe cale să anihileze statalitatea Ucrainei şi să reducă la starea de sclavie o naţiune a cărei existenţă  Rusia nu o recunoaşte.

Agresivitatea Rusiei ar fi fost imposibilă în absenţa  solidarităţilor şi complicităţilor. Lista de oficiali europeni   afiliaţi companiilor ruse este imaginea legăturilor ce explică, astăzi, timiditatea sancţiunilor.  Pentru o parte însemnată a elitei Germaniei, acomodarea cu Putin este  o soluţie raţională: cedarea de teritorii este un preţ legitim pentru încheierea acestei tranzacţii.

Vladimir Putin atacă Ucraina acum pentru că slăbiciunea Occidentului îi oferă o ocazie pe care nu o poate rata.  Rusia  nu  a ezitat, niciodată, să lovească atunci când inamicii ei au fost slabi şi dezuniţi.   Laşitatea celor antrenaţi în relaţiile economice şi politice cu Rusia a acţionat ca un catalizator.

Tragedia Ucrainei evocă tragedia unei Europe centrale şi de est ameninţate, mortal, de imperialismul rus.  Catastrofa de acum poate fi ocazia de a reflecta la impasul în care ne aflăm:  lichidarea Ucrainei nu va fi decât începutul unui proces de expasiune sovietică. Precedentul de acum este unul dramatic şi neliniştitor.

Acelaşi stat care a  instituit imperiul stalinist şi a  reprimat 1956 şi 1968  se află pe străzile din Kiev. Ţinta acestui stat  a fost şi va fi mereu aceeaşi: constituirea unui domeniu colonial administrat de Moscova,  prin intermediul unor  lachei locali. Este , cel mai probabil, scenariul pe care Rusia îl rezervă Ucrainei: un protectorat rus, care păstrează doar iluzia unei independenţe nominale.

Un asemenea guvern – marionetă ar consfinţi restauraţia imperială. Dar ceea ce i se opune este voinţa de libertate a naţiunilor.  Eroismul Ucrainei şi protestele din Federaţia Rusă  sunt semnele unui curaj ce sfidează barbaria.  Demnitatea  popoarelor trebuie apărată de tirani.  Pentru ruşi, inamicul  lor implacabil este însuşi statul ce oprimă şi exploatează. Tragedia din Ucraina poate fi începutul sfârşitului pentru  imperiul rus.       

Distribuie acest articol

61 COMENTARII

 1. ” Ipocrizia este elementul fără de care diplomaţia Rusiei nu poate funcţiona: moştenirea sovietică este în patrimoniul ei genetic.”

  Tragedia de astazi din Ucraina imi aduce aminte de tragedia Regelui Mihai I al Romaniei.

  Sub forta armelor, cu pistolul pe mana, cu tancurile in fata casei sale, cu legaturile telefonice intrerupte, amenintat ca daca nu se supune o multime de tineri vor fi executati asa s-a negociat abdicarea forta/impusa Regelui Mihai I.

  Ramasitele sovietice – ale Iliescu si urmasii lui idiologi, unii extrem de tineri – continua sa existe in Romania.

  Este o datorie a noastra, a romanilor, sa reafirmam valorile, unele dintre ele, stabilite prin tratatele internationale, si sa cerem excluderea celor care le desconsidera sau doar mimeaza ca le urmeaza, de a derula actiuni firesti unei lumi civilizate care isi doreste pacea, stabilitatea si prosperitatea si de a limita/delimita de declaratii sterile si inutile.

  Este timpul actiunilor ferme, consecvente si de limitare a ipocritilor oriunde s-ar afla acestia.

 2. În mod sigur ruina financiară care paște Rusia vine. Totuși, pentru Rusia cheltuielile sunt uriașe și imposibil de susținut pe termen lung. Fără bani nu prea poți trimite soldați la mii de kilometri. Este micul detaliu care arată degradarea mintală a lui Putin. Încă de pe acum s-au putut vedea soldați ruși îmbrăcați prost și, unii, încălțați cu cizme de cauciuc(!?). În fine, nu încape îndoială că inconștiența euroatlantică a creat cei doi monștri China și Rusia. Fukuyama s-a grăbit. Da, liberalismul câștigase totul, dar totul în plan economic și nimic în planul minții oamenilor. Cu mintea oamenilor e complicat. Capitalismul și democrația nu s-au născut nici în ortodoxie, nici în islam, iar asta va fi o nucă foarte tare pentru generațiile care vin, căci buba ca a spart e doar un simptom. De soarta Rusiei de astăzi va depinde direcția Chinei de mâine. Atenție, spre deosebire de Rusia, China are și banii! Creațiile unui Occident care nu numai că și-a abandonat demult valorile fondatoare, dar le neagă voluntar și nesilit de nimeni. Cât despre liderii acestui Occident rămas fără valori, cu suficienți bani îi cumperi pe toți la buchet. A demonstrat-o Putin.

  • Mie îmi place cum Germanica se tîrăște și linge pe jos pentru bani. Sancțiuni, democrație, statu’ de drept, libertate, drepturile omului, toate se duc naibii cînd ajungem la bănuți. Proxenetul Putin a scos-o la produs numai ca să-și rîdă de bătrînețile ei și de proverbul ăla cu „Ein Mann, ein Wort!“ care rimează cu ”avort” (n-am găsit altă rimă!).

  • Capitalismul și democrația au fost abandonate în Vest, în ultimii 15-20 de ani, în favoarea corporatismului și a socialismului. Ce spunea Mussolini despre socialismul bazat pe corporații? :)

   Capitalismul și democrația s-au născut în creștinismul protestant, iar Occidentul tocmai asta a abandonat, creștinismul protestant. La o privire mai de ansamblu, toate religiile abrahamice sunt expansioniste, ele promovează dezvoltarea și extinderea societăților umane care le practică. Însă Rusia e condamnată de mult, demografia nu iartă pe nimeni. Masacrele de pe vremea lui Stalin se văd și astăzi în piramida evoluției demografice.

   China nu stă nici ea mai bine, criza demografică e chiar după colț și în cazul ei, ca urmare a masacrelor de pe vremea lui Mao. Majoritatea oamenilor văd China din 2010 când se referă la ea. Însă China de azi s-a schimbat, deja se duce la vale, exact ca Iugoslavia lui Tito. Un exemplu minor, dar totuși edificator: în 2010, imprimantele laser produse de Xerox veneau din China. Astăzi vin din Vietnam, nu mai vin din China.

   • „în 2010, imprimantele laser produse de Xerox veneau din China. Astăzi vin din Vietnam, nu mai vin din China.”
    _______
    Din China vin tot mai putine textile, incaltaminte si imprimante. In contrast, incep sa vina componentele 5G, microchipuri, calculatoare, smart phonuri, fabrici de baterii (motorul vehicului de maine) si alte tehnologii avansate. Occidentul se culca pe o ureche, in special aici in UE. Pe de-o parte cheltuielile sociale sunt extrem de mari, iar pe cealalta parte, subventionam prea mult agricultura (vestele galbene, mosierii & co) si prea putin cercetarea si 4IR. https://www.nytimes.com/2019/11/03/world/europe/eu-farm-subsidy-hungary.html

    P.S. Transformarea digitala (smart factories, etc) este de sorginte progresista, tranzitia energetica este de sorginte neomarxista, samd. Cum spuneam si cu alte ocazii, ramanem campioni la export de carne de porc, cereale, lapte praf, legume, boabe de soia, chicken-wings. etc. Cu articole din astea (cu valoare adaugata mica) nu vom castiga insa nici banii pentru facturile la import de energie. Asta e… cu timpul vom trece inapoi la caruta si la cal (poti uita si protestantismul, ne convertim direct in moroni;)

    • Tranziția energetică este utilă, însă în ritmul ei natural, nu în ritmul în care o forțează regimurile neomarxiste. Desființarea centralelor nucleare din Germania compromite tranziția energetică și sărăcește imensa majoritate a cetățenilor.

     Transformarea digitală este și ea utilă, dar dacă tu vrei să păstrezi în Germania doar sediile de firme ”digitalizate”, în timp ce munca reală e prestată de români, de unguri, de slovaci și de polonezi, s-ar putea să ai unele surprize, ca să zic așa. În anii ’20 ai secolului trecut, zeci de mii de germani au emigrat în România, venind după mâncare ieftină. Sunt toate șansele să se repete povestea, oameni voștri n-or să mai conducă România multă vreme.

  • China are bani, dar ce va face cu ei in momentul in care SUA, cea mai mare piata de desfacere inceteaza schimburile comerciale cu ea. China stie foarte bine ca nu poate scoate din jocul economico-financiar SUA, fie prin razboi urmat de distrugere (desi la un conflict nuclear nimeni nu scapa), fie prin ruinare. China daca nu are cui sa-si vanda marfa, pe 3/4 tehnologie furata, iar restul fie ca contribuie doar cu mana de lucru foarte ieftina, fie e de proasta calitate. China este un Mamut cu picioare de gazela, se pot frange foarte usor si prabusirea va fi dureroasa, foamete ca pe vremea lui Mao. China nu este exportatoare de tehnologie, pentru ca n-o duce capul, de aceea fura de oriunde si copiaza prost, scot produse de foarte slaba calitate.
   Azi, China este inca o tara in curs de dezvoltare cu 4/4 din populatie in saracie accentuata, iar in zonele experimentale salariatii nu-si pot permite sa-si cumpere apartamentele alea construite cu nemiluita si ramase goale. Au avut miliarde de dolari si au construit aiurea zgarie nori, autostrazi, moluri, toate in ghost cities, doar ca sa dea de lucru populatiei, sa nu stea degeaba si sa flamanzeasca. Dar toata infrasructura aia nefolosita se degradeaza, in final sunt bani aruncati la toaleta, pentru ca nu au o strategie de dezvoltare viabila, este un stat inflexibil, greoi, monstru ca si combinatele lui Ceausescu, toate falimentate pt ca nu s-au putut adapta realitatii, prapastia era prea mare. E o situatie tipica pt toate tarile cu conducere centralizata, comunista.

   • China nu are bani, ea foloseste „rostogolitul butoailor” bancare la scare sa, ceea ce inseamna ca spargerea bulei ia ceva timp.

    Propaganda si controlul strict al informatiilor au construit o imagine a Chinei rupta de realitate.

 3. Respect opinia, dar despre expansiunea jafului în România, la conivență cu, tocmai, cei care au fost aleși de populație să o protejeze de acest flagel, când veți avea un comentariu ?
  Amintiți de persoane din fosta conducere germană, lipite de concerne rusești. Bun, dar despre persoanele din România, care azi ne sfidează prin opulența afișată, persoane sub al căror gir a fost devalizată aceasta țară, persoane care ridică la rang de bravadă „susținerea” investițiilor romanești cu banii trimisi din străinătate de amărâții care, rămași pe dinafară din tot ce a însemnat industrie, au căutat supraviețuire, pentru ei și familiile lor.
  Pe când clipa în care adevărul in România va fi spus fără frică ?

  • Ce adevar, ca in Romania se trandaveste, fura si minte, de aceea o duce tara prost? Degeaba o spun, pentru ca romanul este printre alte „calitati” si extrem de las, mereu gaseste pe altii si nu pe el, vinovati pentru mizeria in care se scalda. S-a invatat un popor dependent de stat, la toate sa li se dea, nimic din ce ar trebui sa fie proprie initiativa, antreprenoriat, privatizare. De atatea decenii romanii voteaza partide de stanga, nu este in stare sa nasca, educe si formeze oameni integri, care sa duca tara inainte. Au trait numai pe datorie, numai din pomeni si azi a venit momentul scadentei, cand trebuie sa plateasca adevaratele costuri la energie, gaze, la toate, nu se poate subventiona totul si la nesfarsit, pt ca s-a ajuns la fundul sacului cu decenii in urma si datoria externa e imensa. Daca nu au salarii rezonabile din care sa-si permita plata facturilor este exclusiv din vina lor, s-au mintit ca muncesc, s-au mintit ca produc ceva de valoare. Produc doar pt subzistenta si a ajuns cutitul la os. Invatamantul e o epava, o gluma extrem de proasta si de aici pornesc toate belelele.
   Continua minciuna, continua mocirla, asistam la o continua involutie a societatii din prima zi de libertate 1 Ianuarie 1990, n-am mai pus la socoteala zilele de buimaceala din Decembrie ’89

   • Sunt multe probleme in Romania, de acord. Dar nu te arunca nimeni pe geam daca nu „faci frumos cui trebuie”, nu te aresteaza daca injuri presedintele tarii (ma rog :-)), poti face afaceri daca vrei (sigur, cu birocratie, poate si cu ceva-ceva spagi, dar nu dai „taxa de protectie” si nici nu esti la mana oligarhilor.

    Romania este intr-o etapa istorice, ce arata asa. Insa evolueaza convergent cu valorile Vestului. Nu se poate peste noapte, na!

    Dar – si aici pun un Dar cu litere uriase – asta nu inseamna ca punem in discutie vreo clipa valorile fundamentale ale patriei. Si sunt ferm convins ca romanii isi vor apara aceste valori, chiar daca vor strecura in lupta lor si ceva ziceri printre dinti, precum bombanitorii lui Napoleon :-)

   • „?a venit momentul scadentei, cand trebuie sa plateasca adevaratele costuri la energie, gaze, la toate,

    Adevaratele costuri la energie electrica = pretul de cost al energiei (cost agnet termic/mecanic + amnortizari +cost salarial brut + alte costuri salariale + Contributie Asiguratorie pentru Munca (CAM) + beneficiul + pretul de cost al energiei * Acciza + Facturarea certificatelor verzi + Contribuția pentru cogenerarea de înaltă eficiență. Dua ce se face calculul asta i se adauga (f..e) TVA si in fine vine „furnizorul” desptet care pune si el cota sa de castig (BAROSAN!)

    Ce imi place pana la lesin este insa ca platesc TVA pe acciza!!! Adica platesc impozit pe impozit !!!!

    Oricum cand iti cutesc productia nu pot decat sa fiu de acord cu tine : Invatamantul e o epava, o gluma extrem de proasta si de aici pornesc toate belelele.. Acum 55 de ani in urma se intra mia greu la o scoala de mecanici auti decat la facultatile parti de azi!!!!

 4. Eram elev în vacanța de vară în August 1968 la invadarea tancurilor sovietice în Praga. A venit toamna și am mers la liceu de parcă nu s-a întâmplat nimic, eram tânăr și curios. Nu știu cum se simt elevii și studenții de azi în era digitală unde au acces cu un clic la tot ce se întâmplă pe lume. Ritmul de viața al tinerilor 2022 e APP, today, azi. Să sperăm că tinerii de azi în Rusia lui Putin au alte speranțe și dorințe decât criminalul de război și KGBistul înrăit. Putin a fost 5 ani la Dresden / DDR ofițer KGB. S-a mutat la Petersburg unde a fost cățelul mafiotului Sobtschak și a învățat să fure în stil mare. S-a mutat la Moscova unde l- a slujit și la- protejat pe Ieltin. Azi e miliardar în $ (occidentul l-a pus acum pe lista cu alți mafioți și criminali). A spus acum că prăbușirea URSS e cel mai mare dezastru al secolului 20.
  Acum suntem în secolul 21 și tancurile rusești înaintează ca 1953 la Berlin, 1956 la Budapesta, 1968 la Praga și 1980 în Afganistan. Unde se vor opri 2022? Tancurile au un șofer a scris B. Brecht la Ostberlin (Premiul Stalin1952). Vom vedea 2022 pentru început numai Ostukraine Luhansk și Donetsk ca Transnistria?
  „E începutul începutului, nu este sfârșitul …. ..” a spus W. Churchill la prima victorie a aliaților în Africa de Nord 1942.
  Suntem la care început?

 5. Rusine Germania: cirdasia ruso-germana se manifesta din nou. Ranile acestei politici criminale nu s-au vindecat (ranile pe trupul Romaniei inca singereaza) si noile compromisuri au consecinte majore.

 6. Nu, Puțin nu este „statul rus”. Așa cum nici Biden nu este „statul american”, Macron nu este „statul francez” sau Orban „statul ungur”.
  Cei 778 de protestatari ruși anti-razboi arestați reprezintă „statul rus”. Cei peste 2000 de intelectuali care au semnat scrisoarea anti-razboi reprezintă statul rus. Mamele cu copii în brațe de pe bulevardele Moscovei reprezintă statul rus.

  Puțin este doar o consecință tristă a istoriei și un exemplu viu al problemelor psihice care pot apărea când oamenii sunt născuți, crescuti și trăiti în medii toxice de teroare. Cu tristețe și compătimire scriu asta, nici măcar cu revolta. (La o privire mai atentă, are toate caracteristicile unui copil neiubit de mama care se zvârcolește in incercarea neputincioasa de a-i mai capta atenția și iubirea!).

  Suntem în anii 2022 când ștudiile științifice au înaintat foarte mult, comparativ cu acum 70 de ani. S-au putut face observații de lunga durata asupra copiiilor (și mai apoi adulților) crescuți în medii psihologice abuzive. Lipsa de emoții, empatia inexistentă, narcisismul, grandomania și dementa, sunt caracteristici studiate și documentate de către specialiștii în domeniu.

  Comparați modurile de gândire și comportamentul generațiilor pentru care războiul a fost o componentă firească a vieții lor (generațiile stra- bunicilor și a bunicilor noștri) și modul de gândire și de comportament al generațiilor actuale, ale căror părinți s-au născut in pace. Și care nu au trăit, nici părinții și chiar nici bunicii lor, războiul. Avem 80 de ani de pace in Europa, 4 generatii care nu au cunoscut ororile morții. 4 generatii care au născut copii doriți și care i-au crescut în medii non-abuzive. 4 generatii pentru care viața are mereu prioritate, care și-au permis emoții, care înțeleg empatia și iubirea.

  Aceste generatii (de „snowflakes”, dacă vreți!),se confruntă acum cu o persoana născută într-un mediu abuziv, crescuta si maturizată într-un mediu dur, care a interacționat continuu de-a lungul vieții cu războaie (Afganistan, Asia Mică și altele). Pentru care viața nu are valoare și respectul este obținut doar prin abuzuri, moarte și suprimare. (da, mă tem și eu când scriu aceste rânduri!).

  Gabditi-va la ortodoxismul ultra-religiosi afișat desantat și de fațadă de către aceasta persoană toxica care seamănă moartea fără regrete. Ganditi-va că Patriarhul Rusiei este sfătuitorul ei. Ganditi-va la preoții care ne spun acum că acest război este „îngăduit de Dumnezeu” pentru că suntem păcătoși!!? Chiar nu vedeți nimic în neregula cu toate acestea? Un hiatus uriaș între iubirea și dragostea de aproapele propovăduită de Isus și îngăduința ororilor războiului a ultra-ortodoxilor ruși!? Unde sunt „larvele”? Ne spun acum că merităm toate acestea!? Really!?

  Poporul rus? Nu! Doar ne-democratia! Ganditi-va că în orice țară democratică alegerile președintelui permit maxim 2 mandate succesive. După 10 ani, oamenii aleg pe altcineva, cu alta orientare, cu alta viziune. Într-o democrație normala nu exista pericol de dominare mai mult de 10 ani. Și apoi ganditi-va la tari care au aceeași conducere de 20-30 de ani. La acei oameni care nu trăiesc în democrație, care nu își mai pot schimba, legal, conducătorii. Ei sunt obligați să trăiască mofturile dictatorilor.
  Chiar daca nu sunt extrem de abuzivi cu poporul lor, acesti conducători nu pot face un pas în spate după 10 ani de mandat. De ce oare!? Sunt ei mental ok daca nu se pot retrage cu demnitate de pe poziție? Sunt ei dictatori sau nu!?
  Ganditi-va și la nivel micro, in Ro, la conducătorii diverselor instituții care nu pot face un pas înapoi după ce li se termina mandatul! Sau care sunt aleși pe viață! Ganditi-va la patologiile lor psihologice. Chiar este firesc să creadă că numai ei au dreptate? Sau e o boala mintală in capul lor?

  Nu fiți impulsiv și generalizator, domnule Stanomir! Trist este că actualele traume ale poporului ukrainean se vor transmite iar generational. Cercul nu a fost închis cu generațiile perioadei comuniste. Ar mai fi avut o șansă, dar războiul a redeschis rani care vor fi purtate iar, generational.

  Ganditi-va cum acest război impactează oamenii din Ro. Daca avem psihologi pregătiți să ofere asistență oamenilor în panica. Oamenilor care cunosc de la străbunii lor războiul și ororile.
  Gândiți mai profund, nu e nimic alb sau negru in acest război. Doar un bolnav mintal care nu vrea să închidă rănile. Întrebați in jurul dumneavoastră, prieteni, cunoscuți, colegi de serviciu, câți din ei sunt nepoți sau stra-nepoti de refugiați!? Câți dintre ei au avut stra-bunicii și bunicii activi în război? Câți dintre ei încă poarta trauma războiului, moștenită generational?

  Va pot confirma că trauma bunicilor mei refugiați este in mine. Și doare foarte tare acum, sângerează. De aceea scriu acest comentariu, chiar daca mi-e teama. Este teama mea amplificată de teama moștenită de la bunicii mei. Am in mine durerea refugierii lor și foametea de după război. Toate sunt in mine! Nu le pot șterge. Sper doar sa nu le fi dat mai departe, generațiilor de după mine.

  Războiul nu este despre statul rus. Este doar despre abuzatori crescuti in teroare care au preluat conducerea. Abuzatori lipsiți de empatie care nu isi iubesc copiii, odată ce starnesc razboaie ca sa ii omoare.

  • Si totusi dle Stefan, este vorba de statul rusesc agresor. Nu este vorba de poporul rus, de etnia rusa. Ci de ansamblul de institutii, reguli si traditii institutionale care formeaza odiosul stat rusesc. Poporul rus trebuie sa schimbe statul pentru a-si dobandi onoarea si demnitatea. Cinste rusilor care ridica capul peste statul rus spre universalitatea libertatii umane. Cinste si dvs pentru marturisirea facuta.

   • Exact. Rusii conduc acel ansamblu de institutii, si se pare ca nu vor vreo schimbare in urmatoarele secole. In afara de avansarea spre Atlantic, desigur.
    „Asa le-a dat Dumnezeu”
    Poate-a uitat Dumnezeu ceva, si il dau altii.

  • Eroarea gravă de care se folosește Putin, la fel ca secretarii generali ai PCUS și aproape toți țarii pe care îi continuă este echivalența dintre statul rus și poporul rus. Imperiul rus, moșit de Ivan cel Groaznic și preluat acum de un alt derbedeu, mai puțin dezaxat, dar cu atît mai condamnabil, este un avorton, care nu își poate găsi liniștea decît în mormînt. Granițele sale „naturale”, în care se poate considera protejat de agresori externi – precum Napoleon ori Hitler – sînt pe Rin, la Oceanul Indian și în Marea Chinei. Doar că atunci adversarii săi interni ar fi mai numeroși decît poporul rus în totalitatea sa. Degeaba au fost lideri ai săi de la Petru cel Mare la Gorbaciov cel mic care să încerce să îi corecteze diformitățile și să îi depășească complexele, problemele imperiului rus sînt prea adînci, congenitale, pentru a fi rezolvate de vreun despot luminat sau pentru ca el să poată supraviețui în paradigma unei democrații constituționale.

   Statul Rus a fost și rămîne cel mai mare și mai distrugător dușman al poporului rus de la alungarea tătarilor. La fel ca și japonezii dinaintea și din timpul Erei Meiji sau din timpul Erei Showa, poporul rus se poate salva renunțînd la această instituție criminală și creînd un stat nou, după o paradigmă care să incorporeze elementele de succes ale națiunilor de a căror performanță se simte acum amenințat.

  • Putin nu este un accident al istoriei, este produsul 100% al „civilizatiei” ruse, cea care s-a intins si intins si intins de secole, numai prin cotropiri de teritorii, amalgamarea etnica fortata pentru a putea dezbina si tine tarile captive prin santaj. Ca si in Romania, clasa politica este oglinda societatii. Rusii sunt imbatati cu Vodka si agresiune

  • „Ganditi-va că Patriarhul Rusiei este sfătuitorul ei. ”
   Simptomatica reacția lui Kiril.
   On February 24, 2022, His Holiness Patriarch Kirill of Moscow and All Russia issued an address to the hierarchs, clergy, monastics, and all faithful of the Russian Orthodox Church. The statement reads as follows:
   Your Beatitude! Your Eminences and Graces! Dear fathers, brothers, and sisters!
   I take the suffering of people caused by the events taking place with deep and heartfelt pain.
   As the Patriarch of All Russia and the primate of a Church whose flock is located in Russia, Ukraine, and other countries, I deeply empathize with everyone affected by this tragedy. I call on all parties to the conflict to do everything possible to avoid civilian casualties.
   Nici o clipa nu spune lucrurilor pe nume. Razboiul poate continua, doar sa nu moara prea multi civili.

   • @Cinicul, astăzi am înțeles și de ce. La independenta Ucrainei de acum 30 de ani, Biserica Rusă și-a păstrat suveranitatea asupra Bisericii Ukrainei. Chiar daca există o Biserica Ortodoxă a Ukrainei, ea nu a fost recunoscută, in tot acest timp, de 30 de ani, de către celelalte Biserici Ortodoxe din lume. Nici măcar de Biserica Ortodoxă Română.
    Noi că stat, am recunoscut independența Ukrainei, dar instituțiile bugetare, aka BOR, nu.
    „Larvele” sunt de fapt comunitari ale Bisericii Ruse. Oameni care ascunși în spatele zidurilor, trăind din donațiile și din bugetul de stat ukrainean, au picurat zi de zi viziunea rusă asupra evenimentelor.

    Am înțeles de ce, chiar și după 30 de ani, un stat inca lupta pentru independenta. Gherila a fost întotdeauna acolo, sub „acoperământ”.

   • @Cinicul, da, pentru că nici după 30 de ani de independență că stat, Biserica din Ukraina nu este total independentă de Biserica Rusă.
    A, nici după 30 de ani de independență a statului ukrainean, Biserica Română nu a recunoscut oficial Biserica Ukraineana. Asta spune muuuuulte despre impocrizia BOR! :|

    In toți cei 30 de ani de independență, „larvele” au aparținut, și aparțin de Biserica Rusă. Călugări trainuiti sa picure zilnic in urechile „credincioșilor” ukrainieni, afilierea rusă. Război de gherilă.

  • DIn pacate nu aveti dreptate. Aceasta secesionare a conducatorilor statului Rus de azi de poporul care traieste sub ei este total falsa. DIn pacate, pasivitatea poporului rus, iubirea lui fata de „valorile” tarismului si ale URSS care sunt cam acelasi lucru, chiar mai rau, fac ca el sa fie principalul vinovat pentru situatia de astazi. Nici nu mai putem pune vina pe analfbetismul din epoca tarista, cand s-a pus ascensiunea bolsevismului pe aceasta lipsa de cunoastere si de idiotie data de aninalismul primitiv in care traia peste 90% din poporul rus. Se dovedeste ca si un popr rus educat tot acolo ajunge, aici e tragedia…In secolul 20 hidra a avut doua capete, nazismul si comunismul. Ambele avand radacina comuna, culmea. Nazismul a fost destul de greu infrant si culmea comunismul a fos tmult mai concesiv si diplomatic decat este astazi sistemul urmas al comunismului rusesc, care decade in nazism, ceea ce este astazi in Rusia este nazism in stare pura. Opozantii sunt ucisi in mizul zilei far amila, fara urmari pentru ucigasi, in afara tarii sunt trimisi agenti criminali de executie a opozantilor si infidelilor. Traiul cu un capitalism oligarhic intrepatruns cu statul rus, fara viata politica a societatii, este definitia nazismului. Asisteam astazi la 77 de ani de la sfarsitul precedentului razboi antinazist, la o continuare tarzie a aceluiasi conflict, de fapt. Ceea ce nu a mai facut America si vestul victorios dupa 1945, istovit de razboiul total dus pe toate continentele planetei (aproape), trebuie sa faca astazi. Hitlerul modern astazi este Putin, care procedeaza aproape identic cu germanul in filozofia sa de negare a dreptului popoarelor la autodeterminare si independenta. Occidentul traieste astazi exact aceeasi dilema pe care a avut-o in 1939 cand un Hitler tolerat caruia i se implinisera toate dorintele in numele pacii, devine peroana non grata, deoarece nimeni nu mai putea avea incredere in semnatura/cuvantul sau. S-a mers la razboi deoarece aceasta era singura solutie posibila in lipsa unui interlocutor viabil. Astazi umanitatea traieste exact acelasi lucru. Semnatura/cuvantul lui Putin au valoare ZERO si singura solutie este declansarea razboiului total care este posibil sa sfarsaca umanitatea , insasi existenta noastra pe Pamant.Solutiile ideale de genul anihilarii lui de catre anturaj, ne-au dovedit istoric ca nu functioneaza. Nici pe Hitler nu l-a ucis anturajul sau indiferent ca se duceau in jos. Implacabil, destinul ne va duce pe toti la acelasi nivel, cel al ukrainenilor, de luptatori pentru insasi fiinta nationala a tuturor celor vecini cu Rusia.

 7. O straveche zicala ne spune cum acolo unde exista Dictatura acolo Revolutia devine necesitate .Chiar daca initial am crezut (citeste am sperat ) ca Putin sa se multumesca a cuceri Dombasul si imprejurimile multumit fiind de a putea muta trupele sale cit mai aprope de NATO si de a impiedica Ucraina, prin recunosterea independentei Dombasului ,sa acceada la NATO si UE, am vazut cu groaza cum m-am si ne-am inselat .Putin devine , peste noapte , raul absolut (Hitler va fi uitat ) .Intreaga planeta se uita cu groaza cum copiii si femeile (mamele si nevestele ucrainienilor )isi paresc tara in lacrimi .Fug care incotro vad cu ochii .Intreg Mapamondul vede cum Ucraina , barbatii , fie ei militari sau simpli civili , nu se predau . Zelenski devine , peste noapte , eroul indragit de toata omenirea . Nu ne predam ajutati-ne este„ strigatul in noapte” al acestui impresionant si atit de curajos sef de TARA . Discursurile lui Putin nu mai au nici macar cel mai mic impact social si politic . Este parasit de o omenire intreaga si cine stie poate va fi parasit si de garda „Pretoriana ”ce inca ii sprijina monstruozitatea razboiului .Ucraina , chiar daca a lasat impresia ca se va preda rapid ,a atras intreaga armata rusa in Capcana din care toti cei care au sprijinit acesta inteventie militara nu mai pot iesi .Ucraina si barbatii Ucrainei ajutati evident (chiar daca strigatul trebuia auzit in intreaga lume )de forte ale Occidentului , fiecare cu retorica lui obligatorie (unii puteau spune mai mult altii mai putin ) ,ne arata o Rusie ce nu poate cuceri Ucraina la pas si care nu este intimpinata cu flori (asa cum se asteptau unii ) .Fratii ,pe care Putin ii tot numea asa, se dovedesc a fi cei mai mari dusmani ai acestuia .O mie de ani de acum inainte poporul ucrainean isi va aduce aminte si va revedea de fiecare data si in fiecare zi atrocitatile regimului Putin .Acum Rusia nu mai are sprijinul mediatic al nimanui .Cite vreun ratacit, sef de stat , dator vindut rusilor , mai se asociaza cu acestia .Barbatii ucrainieni ce mor in lupta si care nu se gindesc nici o clipa sa renunte , seful statului care cere disperat ajutor dar care nu paraseste Corabia aflata in deriva , discursurile de felul fake istoric ale lui Putin , deja toate, la un loc si multe altele fac mai mult decit mii de bombe .Mediatic si sa speram ca si militar , dupa ce au fost provocati sa atace, cu atita cruzime , populatia din orasele ucrainiene , atacuri lansate de pe mare sau din Belarus (oare Belarus a declarat razboi Ucrainei ?) putem vedea(ar fi o mare speranta )un contratac de forta (lupta de gherila in orase este grea pentru invadatori ) o data cu aducerea sprijinului Occidental (numim aici si tarile foste comuniste din flancul de est )in Ucraina .Daca nici in aceasta noapte rusii nu vor cuceri Kievul in totalitate si nu il vor captura pe Zelenski Rusia devine deja atacabila de catre intreaga omenire ce va gasi o solutie legala prin care trupele rusesti din Ucraina sa fie invinse .Nici acum nu inteleg de ce Putin s-a pus in aceasta situatie prin care devine „ fraticid ”si se transforma mediatic in „Satrapul” omenirii aducind in fata lumii un razboi de care nu avea nevoie .O mie de riuri curgatoare, o mie de ani de pace viitoare, nu pot sterge ceea ce acum se intimpla . Evident ca si noi romanii suntem alaturi de poporul ucrainean si evident ca intreaga Europa va ajuta cetatenii ucrainieni care aleg sa plece din fata razboiului nedrept si fara de sens .Inca sper ca Rusia sa se opreasca pe Nipru, ce separa nu numai pe cetatenii de etnie rusa de cei ucrainieni , dar care in mare parte separa si afinitatile religioase ale locuitorilor din aceasta parte de lume , Cine stie? Poate trimisul Papei sa rezolve cumva situatia dar pentru Putin tot va fi greu de acum inainte .Miliarde de oameni deja condamna agresiunea. Cit de curajos este acest Zelenski .

  • The word Donbas is a portmanteau formed from Donets Basin, an abbreviation of „Donets Coal Basin”.

   Să îți scriu și pe românește, în silabe?
   …Don-bas, auzi dombas 😄?

 8. Putin trebuia deja declarat criminal de război de către Curtea Penală Internațională de la Haga, iar Rusia trebuia dată deja afară din toate organizațiile internaționale pînă îl înlătură pe scelerat și banda lui! Orice altceva este cedare din partea Occidentului.

 9. Am trecut azi prin oras. Multe masini in stațiile Lukoil si Gazprom. Alimentau. Cu numere de înmatriculare românești. Kievul e in flăcări si noi băgăm bani in buzunarele lui Putin. Si televiziunile s-au umplut de analiști militari și politici. Vorbe.

 10. Doar atat aveti de spus despre un STAT care neaga dreptul la existenta al altui stat, dupa cum la fel facea Germania nazista?
  Cred ca Rusia trebuie si ea DENAZIFICATA…
  NU exista NAZISM fara comunism = NAZICOM & COMUNAZI sunt intr-o perfecta simbioza.
  Adica, acest stat rus trebuie negresit DISTRUS cu desavarsire, pentru totdeauna, si recreat alt stat pana nu e prea tarziu – incepand cu Putin in persoana!
  https://www.rbth.com/lifestyle/330048–world-leaders-brezhnev-kisses
  (s-ar parea ca pe acest sait multi il iubesc pe Putin pe ascuns, de moment ce mesajele nu trec)
  https://www.rbth.com/lifestyle/330048–world-leaders-brezhnev-kisses
  OCCIDENTUL Mare, fără de-ncongior. Vrea să nimicească p-acest brav popor!
  Putin este un psihopat, de boala sa s-a ocupat si C.G. Jung – cel care a vorbit despre arhetipuri si Nazism, despre UMBRA PROPRIE pe care o arunci asupra celorlalti (e umbra lui PUTLER, nebunu – de aia toti sunteti NAZISTI in viziunea sa).
  Cei din Piata Universitatii NU erau DROGATI… si depravati, in viziunea oamenilor lui iLiescu?
  (n-au venit minerii lui Mihai vitezuL sa-i puna la PUNCT?
  https://www.rbth.com/lifestyle/330048–world-leaders-brezhnev-kisses

 11. Europa dupa 1989 a lasat garda jos. A preferat sa distruga mii de intreprinderi, locuri de munca pentru a lua totul ieftin si mai bun ori prost din R.P.Chineza. A preferat jocul la doua capete pentru a fi in gratiile ascunse a F. Ruse pentru a avea gaze, petrol si a face investitii, aducatoare de profit. A deschis usile UE pentru fostele tari socialiste pentru a avea resurse de munca si a avea avantaje economice. UE plina de functionari si parlamentari care traiesc in bula lor, departe de viata omului simplu care se zbate in saracie. Ar trebui reformata din temelie. Viata oamenilor nu a contat ci doar profitul, cat mai mare. Puteau sa sprijine unirea Ro cu R.Moldova, au pus-o sub pres. Cuvantul de ordine, fiecare cu ale lui!! Lacomia, ipocrizia, lipsa de solidaritate si credinta adevarata ne au adus aici. Cati refugiati ucrainiti primesc Franta, Italia, Austria, Germania, Spania, Olanda, etc.?!!! O sa treaca si acest conflict, cum a fost si anexarea Crimeii si ne vedem de ale nostre.

 12. Cu un lucru nu sunt de acord: asemanarea cu Ungaria 1956 si Cehoslovacia 1968. Nu este nici o asemanare! Acolo s-a putut invoca scuza ca a fost o chemare de la guvernele de acolo. Aici ce guvern i-a chemat? Daca tot e vorba de Ungaria si Cehoslovacia, mai degraba ma duce gandul la ilici!

 13. Tragedia Ucrainei seamănă până la un punct cu cea a Poloniei in sept 1939. Dar macar atunci Franța și Anglia au declarat război lui Hitler deși nu s-au miscat la timp sa prevină ocuparea țării de Hitler și Stalin.
  Romania ar putea ajuta mai mult refugiații ucraineni asa cum a facut-o in 1939 cu cei polonezi. În plus a adăpostit guvernul Poloniei la Bicaz și a permis tranzitul tezaurului Poloniei prin Romania spre Anglia, în ciuda amenințărilor lui Hitler.
  Guvernul României pare depășit de situație și se pare ca asociațiile de voluntari ii ajuta pe refugiați.

  • Aparatul de supraveghere si represalii actioneaza la unison, toti sunt responsabili, sa scape de unul ar insemna sinucidere.
   In plus, le place, vad ca pot distruge totul.
   S-a oprit Alexandru undeva ?
   Pana nu l-au terminat ai lui, nu. Iar terminandu’l, s’au luat la bataie pe posesii, apoi au pornit mai departe.

   • Asa, si cum voteaza majoritatea pe un asemenea imens teritoriu, in timp ce minoritatea ii bate cu cruzime, le da ceai cu noiviciok si-i impusca in capete in plina strada ?

 14. Nu uitați ca democrația sau asa zisa democratie a născut și capitalismul și socialismul. Și tot timpul raul a învins. Pentru ca omul este cel mai rapace animal de pe planeta și cel mai egoist . Totul pt sine, indiferent de asociații, uniuni, înțelegeri, etc. Atât la nivel de individ cât și în grup. Cu toate ca exista excepții, acestea se dau la o parte, nu accepta sa fie lideri sau conducători. Din spirit de conservare sau din cauza ca-si dau seama ca tot degeaba ar face orice. Mai apar voci disparate care încearcă sa se opună râului, dar seamănă cu un lătrat la luna, și întotdeauna prea târziu. Când Raul este deja facut

 15. Președintele întruchipează statul rus.. ok, însă ar mai fi ceva de spus și nu atât despre statul rus, cât despre conducător.

  Până la invadarea Ucrainei n-am găsit o logică, dar după ce s-a întâmplat, am înțeles.

  În conducătorul pornit să distrugă (sau cum spunea ironic cineva la tv „să construiască”, se pare că URSS’ul) și care pare acum de neoprit, a intrat după toate aparențele, un duh Rău.
  Un spirit malefic – spus modern.

  Nu este o glumă, sau vreo ironie – dat fiind mai ales că această platformă este una cu texte pe valoare adăugată (după caz, în unii putând locui o Legiune) – ci un spirit demonic, la propriu, care poate acapara intelectul unei persoane și sufletul; totul. Astfel încât, odată faptul împlinit – la un mare Conducător de pildă (sau PRINTR-UN conducător) poate produce ravagii la scară largă și chiar cu implicații greu de imaginat; uneori incalculabile, incredibile pentru generații de oameni.

  Realitate de care care nu suntem străini, dacă privim în Istorie la personaje precum Adolf H. sau Joseph V.S, Saul din VT și alții contemporani nouă, posedați ‘sub o formă îndulcită’ fie și doar cu un ‘inocent’ cult al personalității.
  Ei bine, acest tip de personaje sunt de fapt entități umane acaparate de spirite malefice.

  (Însă marea problemă – și asta este o altă temă – nu este atât că oamenii nu înțeleg acest aspect ci că nu-l acceptă [ca fiind real] îl neagă, pe motivul că nu este probat științific.
  Mulți dintre noi de pildă, putem privi cu plăcere un film în care eroul principal joacă rolul unui ‘Mesiah’ înarmat cu tunuri cu laser care în cele din urmă scapă omenirea de sub dominația spiritelor malefice, dar nu acceptăm ideea că Lumea [și umanitatea] este creată și nu apărută din Nimic și că acest Creator al ei [trimițându-și Fiul] – a făcut real ceea ce ei văd în film, dacă vreți.
  Poate să nu sune bine explicația, dar de dragul argumentării, pentru o minte atee, asta e ilustrarea pe care o găsesc. Astfel, că Isus Fiul lui Dumnezeu – ce face printre altele – îi înștiințează pe oameni că în ei pot intra spirite rele, care sunt ființe vii și le pot nu doar perturba oamenilor judecățile și voința, tot).

  Care, cum spuneam, odată acaparând mintea inima unui conducător – de oști, de stat – nu se va lăsa și nu va ceda la așa-zise restricții proteste, la nimic(!) până nu va face distrugeri de mari proporții distrugându-se și pe sine.
  (*Radicalismul, de pildă, e urmare a unui asemenea fapt: o demonizare a persoanei, la propriu).

  Încă o dată: se prea poate că NU este în ton cu trendul platformei de față, dar ideea rămâne.

  • ..”spiritul malefic” e o marotă vehiculată, cu precădere, în zona horror a producțiilor hollywoodiene de categoria B sau C. „Duhul rău”, invocat de biserică, e cam tot pe-acolo..

   Strict medical vorbind însă, este vorba de răspunsul inadecvat dat de cortexul prefrontal la provocările provenite din zona instinctelor și(sau) de fricile și emoțiile clamate de amigdalele cerebrale, cu implicarea hormonală asociată și efectele ei fiziologice..

   De notat că volumul cortexului prefrontal (sediul gândirii raționale) ca și activitatea neuronală din zonă, sunt puternic afectate de consumul de droguri. Așa se face că un „narcoman” (așa cum îi alintă Putin pe liderii ucraineni..), ajunge să fie stăpânit de instincte și să devină „malefic”..

   De la Cel de Sus, avem poftele versus mintea, la care se adaugă liberul arbitru.
   Ideea că X sau Y, e pus numai pe rele pentru că e bântuit de vreun demon (de la gri închis spre negru..) mi se pare o scuză prea facilă..
   Există desigur erori ale naturii, indivizi cu grave probleme psihiatrice(din zona patologicului), care nu-și pot controla pornirile. Alții sunt duși total cu pluta, trăind într-o realitate care diferă flagrant de numitorul comun, acceptat de restul lumii. În rest, noi cei „normali”, ne putem controla..

   Ceea ce face acum Putin, dincolo de educație și caracter moștenit genetic, ar putea fi efectul unui consum metodic(a-la-long, fără mari excese..) de vodkă, poate nu întotdeauna de cea mai bună calitate..
   Atenție însă, să nu cădem din lac în puț. Înlocuitorul lui ar putea fi un consumator și mai înrăit de „samahoancă” și-atunci să te ții.. Păzește-ne Doamne..

 16. Voi nu vedeti ca complexatul acesta, cu manfiestari nevrotice, dupa cautari nenumarate a unui casus belli a invadat pentru provocare? Poate, poate, sare lumea pe el si se pricopseste cu un razboi mai mare – ca asta micu’ nu’i de el. Nu ati vazut ce de exercitii si manevre cu Belarus, cu China + Iran , cu Georgia, in ultimele 3 luni ? A indicat si fronturile, iar tampitii asita din Vest, nimic, nimic . Nu vedeti ca vrea, ca este pegatit, ca fierbe sa iasa dde 2-3 ani din matca lui , si nu ii ofera nimeni sansa (vorba lu’ Patabievici il „ia lumea pa pi..at la gard”) . Nu edeti ca globul, UNIVERSUL, SUNT PREA MICI, PENTRU UN OM ASA MARET ?

 17. Tot aud ce face Germania, Occidentul. De ce nu face aia sau ailalta.
  Dar pana la politicienii de 3 parale din Germania, ce face Romania?
  Ce o retine pe Romania sa ajute Ucraina cu bani si arme ?
  Nu le are ? Si cine e de vina ? E vina Germaniei si a Occidentului ca Romania e saraca, in general proasta si in general nepregatita?
  De ce nu-l intrebati pe Johanis si pe mascariciul ala cu trese ce fac si ce dreg ?
  Daca ma uit la Polonia vad ceva … aia ajuta Ucraina si politic si militar si economic.
  Romania e o alta parasuta care sparge seminte la marginea strazii asteptand sa treaca ziua (si sa vina clientul).
  Ah, uitasem. Noroc ca a venit catastrofa in Ucraina si Romania poate invoca linistita o scutire de responsabilitate pentru toate cele multe si nefacute dar care apar ca obligatii in PNRR. E adevarat ca nu va mai lua multi bani dar macar alea cateva miliarde primite pot si impartite linistit intre firmele catorva politicieni.

 18. Am aflat zilele astea ca Putin e un tip genial, daca nu foarte inteligent, cel putin de talia lui Kasparov ca shahist! Cand colo, e doar un judoka, nici macar un karatist, iar inteligenta deosebita nu a fost probata in niciun domeniu – de regula cei care fac DREPTUL sau se duc sa lucreze in servicii si alte institutii si structuri militarizate nu stralucesc ca inteligenta, fiind doar obedieni; iar in cazul nostru si al rusnacilor au in spate o intreaga RETEA de fosti, multi cumetri (se duc sa SERVEASCA si le place DISCIPLINA). Marog, Putin/ Ceausescu/ Stalin/ Milosevici/ Vadim/ iLiescu, HIT Ler… nu stralucesc ca si inteligente si nici nu sunt INTELECTUALI in adevaratul sens al cuvintului, dar au un simt deosebit al haitei – al apartenentei la GRUP social/ clasa conducatoare – sunt loiali PARTIDULUI neDEMOCRAT…
  Poate ar fi cazul sa se gandeasca cineva si la tragerea lui Putin la raspundere, alaturi de gasca lui, in fata unui Tribunal International pentru Crime de razboi si genocid asupra populatiei civile, poporului ucrainean, la fel cum s-a procedat la un moment dat cu liderii fostei iugoslavii; care tot asa se bateau cu toti in spatiul iugoslav, iar pe cei din bosnia si kosovo chiar au incercat sa-i extermine.

 19. Felicitari, dle Stanomir. Este un articol care ar putea fi publicat in prima pagina a marile cotidiene europene si americane.
  Nu am sa adaug decat ca noi ii cunoastem pe rusi mai bine ca oricine. Ceea ce ma dezgusta a fost gudurarea conducatorilor occidentali pe langa Putin de –a lungul a doua decenii. De ce se gudurau pe langa Putin? Din lacomia de a pune mana pe cati mai multi bani, singura valoare care conteza in ochii lor…si s-a produs o orbire care costa UE si care trece din criza in criza. Acum doi ani nu se gaseau masti si medicamente ca Paracetamol intr-o tara ca Franta, acum toata lumea e uimita ca uite ce face“amicul Vladimir”, herr Schröder? Pe dl Stanomir, pe mine, si pe multi romani nu ne mira ce face “amicul Vladimir”, stiam cine e , un ticalos din KGBist, revansard , care are nebunia de a reface un imperiu al raului iremediabil distrus-URSS. V-ati trezit macar acum domnilor de la UE sa faceti in plan de rezilienta sa nu mai depindeti energetic de rusi si in general sa le intoarceti spatele?

 20. discutii inutile, solidaritate, bla bla, speechuri motivationale – tardive. Chestiile astea trebuiau spuse acum 30 de ani cand Europa Occidentala a refuzat sa condamne oficial comunismul. Acum ne putem bate cu caramida in piept. Cu economie totalemente dependenta de importurile din China, Rusia si alte tari care nu iubesc libertatea suntem cu sula in coaste. Actiunile Rusiei arata o strategie foarte bine elaborata care deja a reusit. Donbas este zona cea mai bogata in resurse , e a lor, Crimea a lor, litoralul pana la granita noastra a lor. Controleaza Cernobil, curand, daca nu deja hidrocentrala. Restul e strict o chestiune politica. Putin nu va ocupa efectiv Ucraina, nu are asemenea planuri in realitate pt ca nu are de ce. E deajuns sa controleze energia puncte strategice. Nu stiu ce se putea face, Ucraina a balansat ani de randul intre vest si est. Rusia e o putere mondiala, next to the US, au mai multe arme nucleare decat SUA pt tovarasul Obama s-a pus de dezactivat in numele pacii. Iar Europa are o armata nici cat jumatate din armata Rusiei, fara nicio experienta reala, fara stamina. Plus SUA importa mai totul din China, ca de tovarasul Clinton i-a lasat. Poate incepe lumea sa intelega adevarat coluziune… Pe scurt, suntem in cacat pana la buze.

 21. Rusii sunt un popor eminemente mesianic. Una din carasteristile principale ale mesianismului rusesc e superioritatea morala si rolul salvator al Rusiei in lume. In numlele acestei misiuni istorice ei au calcat in picioare de secole natiunile vecine. Se zice ca Putin si Soljenitin s-au cunoscut si admirat reciproc. De la Soljenitin probabil Putin a preluat ideea unui singur popor (rusii, bielorusii si ucrainenii). E posibil ca Soljenitin sa-i fi inoculat spiritul national-religios care, se stie, sufera o mutatie cand se transfera de la un scriitor la un om politic. Daca e asa, atunci Putin se identifica cu persoana care va salva Rusia, iar comportamentul sau e conditionat de ce se numeste complexul salvatorului, care nu e o boala, dar un comportament arhetipal, o conditie psihologica de grandomanie. Cel mai des acest complex se intalneste acest complex la oamenii religiosi care au misiunea de a-i salva pe azi, de unde si denumirea.
  P.S. Inteleg ca suntem oripilati de evenimentele, dar referintele la Hitler sunt prea dese si nu prea corespund Ma bucur ca autorul a refuzat aceasta pista.

 22. Taicutul parea tip inteligent, dar se pare ca a ajuns intr-o pozitie in care este depasit nivelul sau de competenta si prin urmare la apucat dementa. Asa ceva nu are ce cauta pe butoanele nucleare si rusii sa-si solutioneze problema si sa-l scoata la pensie cat mai repede, Occidentul birocrat care se cacaie sa ia o decizie in loc sa-si vaccineze fortat populatia sa se apuce mai bine sa trimita trupe de pacificare si voluntari albastri, ca de omuletii verzi a lu taicu ne-am saturat. Cretinoizii din Rusia ar face bine sa inceteze cu propaganda pacificarii cu tancuri si sa-si asculte poporul care le zice de trei zile sa inceteze genocidul fraticid. Organizatia Natiunilor Unite sa-si dea demisia in corpore daca nu este in stare sa dea o rezolatutie si e incapabila sa elimine dreptul de VETO a unei tari care este parte din conflict. Daca intr-o tarra de 8 ani mor oameni impuscati si de 5 zile trupe straine acelei tari se misca ca la ei acasa, nu esti in stare sa recunosti ca este razboi si agresiune, atunci birocratii de la ONU sa ne dea banii de salarii din ultimii 8 ani inapoi ca sunt la fel de incompetenti ca si dementul arogant pe care nu sunt in stare sa-l puna la punct.
  Europa sa ia aminte si sa inceteze cu subordonarea tarilor mici pe principiul globalizarii extremist-fortate in interesul unor buzunare private, pentru ca acest lucru a condus la situatia dezastroasa actuala ce poate conduce la un razboi nuclear. Mai bine sa-si reconsidere pozitia si sa asculte glasul oamenilor de rand care zilele acestea au dat dovada de adevarata solidaritate mult mai bine decat mai marii coducatori a acesteia.

 23. Pe masura ce zilele trec, se pare ca nu mai asistam la tragedia Europei, ci la tragedia unui popor rus care nu se poate reforma, nu poate evolua, a ramas alaturi de unii, ca talibanii, blocat in timp. Nu poate tine pasul cu lumea iar, acum, nici impotriva lumii.
  In jurul lor s-a ridicat un zid de solidaritate a intregii lumi, ca un tzunami devastator.
  Nu stim exact ce a determinat coalitia internationala si coalizarea extrema pe care o vedem azi si care parea ca n-o sa ia fiinta, la inceput: poate maraielile inspre Finlanda si Suedia, macaielile impotriva oricui va indrazni sa ajute Ukraina, aberatiile cu prabusirea Statiei Orbitale peste americani, amenintarea cu rachetele care or sa „monitorizeze” UE pana la Berlin… Sau poate aplicarea principiului chinezesc: criza = oportunitate.
  Putin si acolitii lui, rupti de realitate, au ridicat o mingie nesperata la fileu Occidentului, de care el profita acum.
  Si si-au creat singuri o arma redutabila impotriva lor insisi, prin atacarea intereselor, nu ale Rusiei, ca aia nu conteaza prea mult in mintea niciunui dictator nebun, ci ale oligarhiei ruse.

  Desigur, incoltit ca sobolanul cu care s-a confruntat in adolescenta, Putin e in stare de orice. Dar nu va invinge, iar o eventuala tragedie finala a Europei, pe care doar el, singur, o poate declansa, va fi si a Rusiei.
  Este o criza pe care si poporul rus ar trebui s-o valorifice optim, cat nu este prea tarziu pentru noi toti, din Est si din Vest, din Nord si din Sud.

  • Auzi, pana la tsumani mai este. dac-am avea cu totii mini nukes, ar fi ceva, Asa, doar gura si cocoasa cand o luam. Prin declaratiile sale oficiale, statul roman arata ca-l doare intre picioare – ce s-astepti de la un stat care nici pana azi nu a restituit locuintele celor macelariti de malaxorul comunist de import rus ? stat care a participat cu cel mai sincer sarg la acel macel. si care in anii 90 a lovit iari si iar si iar, ca un tsunami, in romani.
   statul asta e infiltrat pana-n suflet de rusi si dragoste de rusi. si de interese de rusi.

  • Cu regret, dar poporul rus din epoca medievala pana acum a fost impartit intre o patura subtire f.bogata, azi oligarhi si restul majoritar f.sarac. Si in vremea comunismului, la sate se traia greu, se bea mult alcool, erau macinati de boli. Doar in marile orase se traia ceva mai bine. Dupa destramarea URSS calitatea vietii a scazut peste tot si au inceput si ei sa migreze. Dar patura oligarhica a prosperat continuu. Ca atare acestia au ales presedintii si nu poporul manipulat. Putin a venit la putere dupa ce a promis lui Eltin ca familia sa nu va fi judecata pentru inalta coruptie. Iar Putin acum este presedinte oe viata, si poporus rus nu poate face mai nimic.

 24. Germania (guvernul) tocmai s-a trezit la realitate, creste cheltuielile de înarmare in 2022 cu 100 miliarde (pe lingă cele 50 planificate) , accelerează construirea a doua terminale LNG, se raliază la restricțiile SWIFT, planifica reducerea eventual pina la 0 a importurilor de cărbune, petrol și gaze din Rusia ASAP. (dacă au spus ASAP, vor și face, nu e totuși RO). Trimite technica militară in Ucraina.

  • Important e aderarea la sanctiunile internaționale SWIFT duminica 27.02.2002 în Bundestag RFG Berlin. Banca Centrală rusă nu mai are acces la o mare parte din rezervele de devize de ca. 630 miliarde $. Sunt blocate 400 miliarde $ conturi inaccesibile pentru Putin acum. Banca Centrală rusă a rdiciat acum dobânda la 20 %. Rubla e devalorizată și Banca Centrala rusă nu poate interveni pe piața internațională fiind exclusă deja din SWIFT. Vor mai urma sanctiuni în momentul când Putin va accelera agresiunea în Ucraina. Deocamdată mai e posibil de a exporta gaz din Rusia (Turkstream, Nordstream 1, etc) in UE (ca. 40 % din import) și a primi Euro.
   Dacă Charchiv (locuitori rui, scriitorul Serhij Zadan) și Kiew rezistă încă o săptămână agresiunii lui Putin sunt sperante ca armele defensive, rachete antiariene Stinger și armele antitanc care sunt promise (UE 450 milioane Euro) și trimise în Ucraina să ducă la un armistițiu și încetarea razboiului. Criminalul de război Putin trebuie dus și judecat la tribunalul international de la Haga, ca criminalii de război din Yugoslavia, Mladici, Milosevici.

 25. Complect de acord cu mesajul textului.
  Dintr-o imagine de ansamblu a articolelor dvs., mi se pare totusi ca in sintagma ´statul rus´ accentul cade pe ´stat´ , ideologia conservatoare pe care o sustineti fiind aceea a statului minimal si neinterventionist, din hibridul conservatorism anglo-american postbelic. Nu stiu daca realizati cat de aproape este aceasta pozitie de anarhism. Hayek , pt. a nu spune nimic de von Mises sau de Rothbard, era format in cultura modernista central-europeana, in Viena lui Freud, Wittgenstein, dar si a lui Hitler , doctrina lui e un existentialism-vitalism economic ( de unde si spontaneismul , in moda nietzscheanismului si bergsonismului ), un Lebenskampf economic, cu presupozitiile sale darwiniste ( de aceea preferinta pt. liberalismul timpuriu ). Acest curent libertarian-prometeic, cu mitul antreprenorului eroic arian, un Ubermensch economic, era proeminent si in nazism, multe din aceste idei radicale, ce erau in aer, au migrat dupa razboi in America, cu consecintele pe care le vedem azi. De aceea , poate, si tendintele autoritariste intrinseci in ´liberalismul´ hayek-ian si in neoliberalism ( Hayek l-a sustinut pe Pinochet , sunt nenumarate texte de aroma autoritarista in Hayek , el respingand doar autoritarismul socialist, interventionist ), e in logica selectiei naturale a ´pietei´, a supravietuirii celui mai adaptat , ce conduce fatal la monopol de putere si despotism, un superindividualism. Oricum ar fi, problemele acestea fiind foarte controversate si abordabile din diferite unghiuri, gasesc foarte deranjant ca un istoric sa fie si ideolog, sa-si mascheze ideologia sub aparenta neutralitate academica, textele dvs. mi se par o insiruire de peroratii si sentinte fara drept de apel, foate vagi in continut, ex cathedra, absolut nimic argumentat ( care ´stat´, ce fel de ´stat´ ?!).
  ´Pentru ruşi, inamicul lor implacabil este însuşi statul ce oprimă şi exploatează´, in aceasta concluzie , tendentioasa prin generalizare, insasi ideea de stat pare a fi incriminata, si nu un aparat de stat foarte particular si dictatorial. In Rusia nu mai exista stat legitim, un dictator spune ´statul sunt eu´.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

conferinte Humanitas

 

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este banner-contributors-614x1024.jpg

„Despre lumea în care trăim” este o serie anuală de conferințe și dialoguri culturale şi ştiinţifice organizată la Ateneul Român de Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Editura Humanitas și Asociația ARCCA.  La fel ca în edițiile precedente, își propune să aducă în fața publicului teme actuale, abordate de personalități publice, specialiști și cercetători recunoscuți în domeniile lor și de comunitățile științifice din care fac parte. Vezi amănunte.

 

Carte recomandată

Anexarea, în 1812, a Moldovei cuprinse între Prut și Nistru a fost, argumentează cunoscutul istoric Armand Goșu, specializat în spațiul ex-sovietic, mai curând rezultatul contextului internațional decât al negocierilor dintre delegațiile otomană și rusă la conferințele de pace de la Giurgiu și de la București. Sprijinindu-și concluziile pe documente inedite, cele mai importante dintre acestea provenind din arhivele rusești, autorul ne dezvăluie culisele diplomatice ale unor evenimente cu consecințe majore din istoria diplomației europene, de la formarea celei de-a treia coaliții antinapoleoniene și negocierea alianței ruso-otomane din 1805 până la pacea de la București, cu anexarea Basarabiei și invazia lui Napoleon în Rusia. Agenți secreți francezi călătorind de la Paris la Stambul, Damasc și Teheran; ofițeri ruși purtând mesaje confidențiale la Londra sau la Înalta Poartă; dregători otomani corupți deveniți agenți de influență ai unor puteri străine; familiile fanariote aflate în competiție spre a intra în grațiile Rusiei și a ocupa tronurile de la București și Iași – o relatare captivantă despre vremurile agitate de la începutul secolului al XIX-lea, ce au modelat traiectoria unor state pentru totdeauna și au schimbat configurația frontierelor europene. Vezi pret

 

 

 

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro