marți, septembrie 27, 2022

UDMR a castigat batalia pentru facultatea de medicina in limba maghiara

Pe site-ul www.edu.ro a aparut deja proiectul HG de infiintare a unei facultati de medicina si farmacie in limba maghiara,  solicitata de UDMR.

In esenta, prin comparativ cu HG 966/2011, (aici), in anexa la peoiectul de HG de astazi, apare o noua facultate, Facultatea de Medicină și Farmacie, cu urmatoarele cifre de scolarizare:

4 Facultatea de Medicină și Farmacie Sănătate Asistenţă medicală generală ( în limba maghiară) AP IF 240 50
Medicină (în limba maghiară) A IF 360 200
Medicină (în limba engleză) A IF 360 50
Farmacie (în limba maghiara) AP IF 300 75**)
Moaşe AP IF 240 25***)
*) Se şcolarizează şi la cererea Ministerului Apărării Naţionale
**)Sunt autorizate provizoriu să funcționeze în anul universitar 2012-2013.
***)Capacitatea de școlarizare va fi în proporție de 50 % pentru limba română și 50% pentru limba maghiară

In nota de fundamentare la proiectul de HG se spune:

„Începând cu data publicării în Monitorul Oficial al României, Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș urmează să demarezele procedurile administartive pentru organizarea alegerilor și numirea persoanelor care să coordoneze din punct de vedere administrativ facultatea, asigurând astfel pentru începutul anului universitar 2012-2013 desfășurarea în cele mai bune condiții a procesului educativ.”

HG propusa azi in guvern, vine, insa, in contradictie cu  Legea Educatiei Nationale, care spune

Art. 132. (2) Orice facultate se înființează, se organizează sau se desființează la propunerea și cu aprobarea senatului universitar, prin hotărâre a Guvernului privind structura instituțiilor de învățământ superior, inițiată anual de Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului.

Din declaratiile rectorului UMF Tg. Mures, aceasta propunere si aprobare a Senatului nu exista, ceeace face HG atacabil in justitie.

In plus, nu sunt indeplinite criteriile de acreditare ale ARACIS, care cer ca noua facultate sa aiba 70% dintre cadrele didactice titulare necesare, ceeace, dupa spusele rectorului, nu este cazul.

Probabil, din declaratiile de la finalul sedintei de guvern se vor afla  mai multe amanunte.

Distribuie acest articol

48 COMENTARII

  • Pare incredibil, dar adevarat. Totusi de la un HG pana la primul cetatean roman, absolvent de medicina in limba maghiara, mai e mult. Este mai curand un succes al UDMR decat al minoritatii maghiare. Pana se vor gasi destule cadre didactice, pana isi vor lua toate atestarile necesare, pana vor trece peste conflictele dintre legile existente si HG, pana termina prima serie de medici care nu stiu sa trateze pacientul in limba romana, spitalele vor avea deja prea multi ani de management ‘privat’ ca sa accepte asemenea aberatii. Din pacate, asa poate insemna si ca Romania va pregati gratuit medici si asistente pentru Ungaria.
   Un singur lucru bun a iesit de aici. Cu aceasta ocazie politicienii romani au dovada clara ca o alianta cu UDMR este cel mai rau compromis posibil. PDL a pierdut azi mai multe procente decat va castiga oricum UDMR in toamna….

 1. cred ca este un precedent periculos. in mod normal, Baba, ca vechi si vajnic universitar, ar trebui sa isi prezinte demisia.

  in alta ordine de idei, cred ca unul din punctele slabe ale legii educatiei este influenta pe care ministerul o poate avea asupra gradului de autonomie universitara. de ex, un rector poate fi schimbat la propunerea ministrului. s-a trecut usor peste aceste lucruri, acum vedem ponoasele.

 2. Nu mi se pare deloc o incalcare a legii educatiei.
  Deja exista doua Universitati: Babes – Bolyai la Cj si Univ de arte la TG Mures care functioneaza exact pe aceleasi principii.
  De ce, data asta vi se pare a fi o incalcare a legii?
  Este vorb tot de o „multiculturalitate” ca si la celelalte doua deja existente si pt care nu s-a ofuscat nimeni. Si din cat am inteles, la TG mures numarul studentilor maghiari este 50% iar al celor romani si altor nationalitati, tot de 50%
  Unde este de fapt acea incalcare a legii?

  Aaaa, ca senatul Universitatii n-a reusit sa rezolve problema…e cu totul altceva. Dar nu vad nicaieri o incalcare a vreunei legi. Eventual o interpretare „insidioasa” a legii, din partea autorului.

  • Pe banii cui ?

   Cu respectarea legilor statului, se pot înfiinţa instituţii de învăţăţmânt în orice limbă – dar nu pe banii publici. În nemernicia acestor indivizi – PDL- vând tot ce se poate pentru aşi păstra privilegiile. Ce se doreşte de către UDMR încalcă legile statului, şantajează pdl-ul demult şantajabil. Vă doresc sănătate şi să nu fie nevoie să vă trateze un medic care ştie numai limba maghiară.

   • Poate imi explicati cum comunica un individ aflat in coma, dupa un accident, cu medicul care il trateaza….?
    Daca veniti cu asemenea „argumente”, v-as sfatui sa priviti putin situatia sistemului medical din Ungaria, in raport cu Romania.
    Va garantez ca v-ati dori sa fiti tratat la Budapesta, chiar daca nu stapaniti decat lb. romana (si nici macar)!

  • Exagerari sunt de ambele parti ! Linie de predare in maghiara a fost si pana acuma, cum va fi si de-acum inainte. A fost ambitia UDMR ca linia in l.maghiara sa aiba o conducere independenta. Dupa cum se vede in Proiect, numarul locurilor la fiecare linie ramane acelasi. Caraghioasa mi se pare „lipirea” sectiei engleze la facultatea maghiara !? Obiectiile cu acreditarea nu sunt de fapt realiste.
   Tin oricum sa-ti spun ca la facultatile de medicina din Oradea (aici cam 25%), Cluj sau Timisoara (nu cunosc situatia dele Brasov, Sibiu sau Arad, dar poate fi la fel) invata destui studenti maghiari, in limba romana, preferand sa fie mai aproapede casa decat sa mearga la Tg.Mures ca sa invete in maghiara. Deci toata disputa mi se pare falsa, generata de ambitii politicianiste si de „manevre” care zgandare sentimentele nationale de ambele parti. Nu ne lipsea !
   Daca vrei sa-mi dai o replica despre sentimente lezate, senzatie de umilinta-inferioritate, demnitate, etc, iti spun ca nicaieri in lume nu e o mare fericire sa fii minoritar, ma refer si la comunitatile locale, nu doar la tari. Important este sa ne respectam si sa incercam sa ne intelegem reciproc .Daca s-ar putea sa ne si iubim …

   • Daca nu vor fi destui studenti care sa doreasca sa studieze in limba maghiara, facultatea va muri de la sine…deci, care e problema?

 3. „Art. 125. — (1) În cazul în care se constată nerespectarea obligațiilor prevăzute la art. 124, Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului sesizează senatul universitar în termen
  de 30 de zile de la data constatării. Dacă în termen de 3 luni de la data sesizării, universitatea continuă să nu respecte obligațiile prevăzute la art. 124, Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului aplică, în termen de maximum 6 luni de la data sesizării inițiale a senatului universitar, una sau mai multe dintre următoarele măsuri: (…)
  (2) Constatarea încălcării obligațiilor prevăzute la art. 124 se face de către Consiliul de etică și management universitar (…)”

  Nu ştiu pe unde se ascunde adevărul, dar harababura şi hei rup-ul par a continua într-o mare veselei.

 4. Pe de alta parte, daca intr-adevar este vb de o incalcare a legii, poate ca asta este si scopul „ascuns” al lui Ungureanu.
  Mai mult ca sigur ca USL va ataca la CCR iar CCR isi va spune cuvantul.
  In cazul in care CCR este de acord cu masurile lui Ungureanu, nu mai prea are nimeni ce sa comenteze.
  Iar daca CCR va declara masurile ca fiind neconstitutionale, Ungureanu se transforma in Pilat din Pont si le spune maghiarilor:
  „fratilor, eu am vrut…dar nu se poate”
  Or , in aceasta situatie, UDMR nu mai poate da vina pe Ungureanu si pe PDL decat pe CCR.

  Eu zic sa asteptam, macar 10 zile, fara sa ne „infigem” in speculatii, care mai de care mai nationaliste, mai subiective si mai semidocte!

   • Domnule Vlaston.

    As putea pune pariu cu dvs ca USL va gasi o modalitate sa puna pe masa CCR si aceasta problema.
    Avand in vedere ca, in ultimii 20 de ani, pana si cele mai abjecte gainarii, facute de cei mai abjecti infractori penali(nu dau nume) au ajuns sa fie judecati la CCR, nu cred ca aceasta lege nu va ajunge si ea acolo.

    Bineinteles ca, in principiu, aveti dreptate.

   • What ever, la C.C. sau in contencios, Maria are dreptate, MRU a gasit solutia perfecta de a iesi din clinciul politic, nu a dat un H.G. asa cum s-a intamplat mai intotdeuna cu acest tip de act normativ, a supus dezbaterii publice o propunere, lasand loc tuturor argumentelor pro si contra, fortand o reactie deschisa din partea ambelor parti (nu doar reactiile umorale din sfera politicului si a mass-media). Este evident ca premierul va cuantifica apoi impactul viitoarelor dispute si va decide destinul acestui H.G. pasand responsabilitatea formei finale pe umerii opiniei publice, bref, in oricare dintre variante va iesi Alba ca Zapada si va bloca eventualele reactii viscerale ale UDMR-istilor.

 5. UDMR a castigat pentru ca bravii nostri conducatori viseaza la putere si la majoritate parlamentara. E o prima batalie castigata in calea spre obtinerea autonomiei.
  Oamenii astia chiar nu au nici o doza de patriotism in ei? Chiar banul si puterea sunt mai presus de orice? Mi se pare scandalos faptul ca de 22 de ani politicienii romani sunt dispusi sa vanda orice, in orice conditii, oricat de umilitoare pentru restul populatiei, numai sa ramana la putere. Si mai visam sa urmam modelul polonez… halal clasa politica.

 6. Fara indoiala, ca vajnic aparator si sustinator al legii, cunoasteti si art. 132:

  „(5) Prin exceptie de la prevederile alin. (2), in situatii temeinic justificate, Guvernul, la propunerea Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, poate infiinta facultati, in cadrul universitatilor de stat, cu consultarea senatului universitar.”

 7. Sunt si eu curios cum se va rezolva urmatoarea problema:
  Pe ultimul rand din tabel apare asa ceva:
  Moaşe AP IF 240 25***)
  cu urmatoarea explicatie:
  ***)Capacitatea de școlarizare va fi în proporție de 50 % pentru limba română și 50% pentru limba maghiară.
  Cum impart 25 la 2 in asa fel incat sa fie 50 % pentru limba română și 50% pentru limba maghiară ?

 8. Din pacate, n-am aflat pana acum, de nicaieri, care ar fi dezavantajele pe care le-ar avea studentii romani, generate de infiintarea unei sectii maghiare la UMF Tg. Mures.?

  Cred ca se preseaza prea mult latura nationalista fara sa fie explicate, pertinent, motivele incrancenarii care tocmai are loc, sub ochii nostri, in secolul XXI, in UE!
  Nu cumva e vorba (n subsidiar, desigur) de interesele personale ale unor anumiti „vesnici boieri si baroni”, rectori si prorectori, decani si prodecani care nu vor in ruptul capului sa-si piarda o parte din putere si mosie?
  Cu ce i-o fi deranjand pe romani faptul ca tinerii maghiari au posibilitatea sa invete si ei, la 3 facultati, in limba lor materna?
  Nu credeti ca e cazul sa ridicam ochii din pamant si sa privim spre orizont?

  • Pai e cam exact pe dos decat expuneti lucrurile aici !! Tinerii maghiari studiau la UMF Targu Mures si pana acum in limba materna !! ACUM se creaza doar cadrul institutional -administrativ separat !! Adica niste NOI posturi de decani , prodecani, sefi de catedra etc !!!

   • In sfarsit a pus cineva punctul pe i: bataia e pe posturi, domnilor; ca sectia, sau „linia de predare” in maghiara exista deja!

   • Avand in vedere ca la infiintare facultatea era exclusiv cu predare in limba maghiara, care e problema sa aiba drept de decizie (dat prin structuri de sine-statatoare) in problemele legate de angajati si studenti?

 9. @Vlaston

  Culmea ironiei: maretul nostru premier (totusi, nu atat de maret precum mult-prea-jucatorul nostru presedinte) se numeste – ati ghicit! – Ungur… eanu

   • Si ce-i impiedica sa modifice LEGEA daca UDMR va cere sa fie examenele in Lb maghiara?!
    Doar n-o sa cada coalitia pentru asta ?!
    Coalitia asta sau aia care-o veni, in Romania nu se poate guverna fara UDMR….
    In ultimii ani, exista o vorba in Ardeal, care zice: In Romania au loc alegeri din 4 in 4 ani ca sa schimbe UDMR partenerul de guvernare !!!

    • Stiti ce e trist in toata retorica asta? Ca cel mai prost vor iesi studentii acelei facultati de medicina cu predare in maghiara. Pentru ca, iata, ei au acum posibilitatea de a face: scoala primara, gimnaziul, liceul si facultatea in maghiara. Cunostintele lor de romana, mai ales daca vin dintr-o zona puternic maghiarizata, vor fi aproape nule.
     Si cand vor termina vor constata ca au doar 2 optiuni:
     – se intorc pe plaiurile natale
     – pleaca in Ungaria (doar ca Budapesta nu prea ii vrea)
     Toate celelalte optiuni i se vor inchide una cate una, intrucat nu cunoaste limba romana. Acuma pe bune: eu, vorbitor doar de romana, imi voi alege un medic de familie care nu imi cunoaste limba?

     • Locuiesc in zona din 1980 si stiu cum „vad” maghiarii din Tinutul Secuiesc problema asta de invatare a limbii romane.
      Pe ei nu-i intereseaza piata muncii din Romania, ci piata muncii din Transilvania, UDMR nu vorbeste despre Romania, vorbeste despre Transilvania, despre multiculturalism in Transilvania.
      Ei nu invata deloc lb romana altfel decat ca pe orice lb straina care nu are la ce sa o foloseasca.
      Daca le-ar folosi ar invata-o, dar nu le foloseste.
      In Secuime se vorbeste lb maghiara peste tot, in admisnitratia publica, in companiile private, peste tot trebuie sa stii sa vorbesti lb maghiara ca sa ai loc de munca.
      La Primaria Sf Gheorghe de exemplu, NU lucreaza nici 1 roman !!!
      Nici unul macar!!
      Iar medicii din Secuime sunt maaaarea majoritate maghiari, romani mai gasesti cativa dintre cei de vreo 50-60 de ani veniti prin anii ’80 cand zona s-a industrializat(atunci am venit si noi de la Brasov, dupa terminarea facultatii in 1979)….
      Absolventii de la Tg Mures vor practica in Transilvania unde vor vorbi fara probleme in lb pe care o cunosc, lb maghiara….

     • @lili
      Exact asta spuneam si eu: ei vor fi limitati sa traiasca si sa munceasca in secuime. Adica intr-una din cele mai sarace zone ale tarii (ca o paranteza, cred ca intentionat a fost lasata asa, dar asta e alta poveste). Daca asta isi doresc, asta vor primi.

      Inerent, imi vine in minte o paralela cu problema celeilalte minoritati: se plang tiganii nostri ca sunt discriminati si ca nu gasesc decat joburi de joasa calificare si prost platite. Dar ajunsi acasa, isi indeamna (direct sau indirect) copiii sa abandoneze scoala. Si povestea se repeta.
      Asa si cu maghiarii: traiesc intr-o zona saraca, fara infrastructura (Ceausescu a stiut el ce a facut), fara industrie puternica, cu un teren agricol slab fertil. Dar putinii care reusesc sa iasa de acolo si sa ajunga la facultate isi ingradesc singuri optiunile.

     • De apreciat ingrijorarea altruista ce va macina, dar intrebarea e, bacalaureat nu dau si din limba romana? Copiii din toate scolile cu predare in limbile minoritatilor invata limba romana si dau examenele care se cer in aceasta limba. Asadar, un student care a trecut printr-un examen de bac la limba romana stie limba romana. Nu e logic?
      E logic, dar in practica lucrurile stau un pic altfel. Nu sunt de acord ca nu-i intereseaza limba romana, din pacate este predata aiurea..pentru zonele compact maghiare, limba romana ar trebui predata ca o limba straina (indiferent cat de scandalos suna asta, cat de peremizant-electrizant pentru urechile unora), or orele de limba romana inseamna orice altceva in afara de conversatie si prins drag de aceasta limba. Cei mai multi termina liceul si stiu analize literare, in loc sa aiba la indemana o limba functionala! Copiilor de clasa a treia li se preda Creanga, fara sa se tina seama de faptul ca totusi Creanga e dificil si pentru copiii romani get-beget de clasa a saptea, daramite pentru copiii de scoala primara din secuime.

   • Domnule profesor,
    nu „tine„ explicatia Dvs. Absolventii maghiari,nu vor stii nimic in limba romana! Oricum problema s-a rezolvat momentan.Prost.. Ipoteza:
    – absolventii de medicina maghiari de la UMF sau de la alte (2) universitati care au studiat doar in limba materna,maghiara, vor putea fi repartizati DOAR in anumite localitati,daca se va face altfel,poate fi invocata discriminarea. Si chiar nu glumesc.Cum sa repartizezi un cadru medical ( didactic) in Constanta,din ce moment el nu poate comunica nici cu colegii,nici cu pacientii.Ce se poate face pentru a duce europenismul romanesc mai departe? O lege care sa asigure folosirea limbii materne intr-o anumita zona geografica ( un fel de Mures Autonoma Maghiara) pentru inceput;unde romanii vor fi OBLIGATI sa cunoasca limba maghiara,sau cazul parintilor mei,sa se mute!

 10. Art. 132 (5) Prin exceptie de la prevederile alin. (2), in situatii temeinic justificate, Guvernul, la propunerea Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, poate infiinta facultati, in cadrul universitatilor de stat, cu consultarea senatului universitar.

 11. Domnule Vlaston,

  Acelasi art. 132 are si un alineat 5) care se refera tocmai la alineatul 2) citat de Dvs:

  (5) Prin excepţie de la prevederile alin. (2), în situaţii temeinic justificate, Guvernul, la
  propunerea Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, poate înfiinţa facultăţi, în
  cadrul universităţilor de stat, cu consultarea senatului universitar

 12. bun, si care sunt situatiile temeinic justificate? alea pe care le indica ministrul? pai asa, la rand va urma, de ex, UBB: din niste motive oarecare, intemeiate bineinteles, s-a hotarat ca UBB sa scindeze in Babes si Bolyai. se poate alege praful de cea mai mare univeristate din tara pentru ca asa vrea un ministru, un partid sau cine stie cine.
  ca de obicei, in legislatia noastra sunt lasate locuri albe sau interpretabile pentru ca legiuitorul sa poata lua in fapt decizii discretionare.
  pentru ce se intampla acum, responsabil este in mare parte Funeriu. asta se intampla cand un proiect al unei legi esentiale trece de parlament fara dezbatere publica si parlamentara.

 13. Dle Vlaston, cat conteaza LEGEA si RESPECTAREA ei in Romania de catre guvernanti?!
  V-am dat multe exemple in timp de LEGI care NU functinoneaza, pentru ca GUVERNANTII NU le RESPECTA, adica NU le APLICA !!!
  Exemple: Legea responsabilitatii fiscale si Legea responsabilitatii Ministeriale(nici un ales NU da socoteala la preluarea si la predarea functiei publice!!), Legea pensiilor din 2010, Legea salarizarii unitare(ultimele 2 asumate cu mare tam-tam de „modernizare” a Romaniei de catre Guvernul Boc !!)…
  Si sunt convinsa ca mai sunt muuuulte !!
  Ce conteaza, la cata „credibiliatate” mai au Guvernul si guvernantii Romaniei !!!
  Aseara Dl Boc spunea la B1 ca UDMR doreste separatismul, ca si cand acuma a descoperit Dl Boc asta, mai ales ca UDMR nu au ascuns asta niciodata, mai mult cererea rezolvata acum prin HG face parte din LEN, asumata de Dl Boc!!!
  Cedarea PDL la santajul de fiecare data al UDMR ii va indeparta pe multi dintre cei care au votat cu PDL, in Ardeal, unde era bazinul electoral al PDL!!
  Ma indoiesc eu ca vor mai vota PDL, locuiesc in Secuime si stiu cum vad romanii asta..
  Iar maghiarii nu cred ca-i vor vota pe PDListi ca sa le multumeasca !!!
  Inca un pas spre autonomia teritoriala, asa cum a fost in anii ’60 Regiunea Mures Autonoma Maghiara, cadoul otravit facut de axa Moscova – Budapesta maghiarilor din Romania….
  Probabil va fi prea tarziu cand politicienii romani vor realiza ceea ce au facut..
  In ce-l priveste pe Dl Boc pentru mine a fost o mare dezamagire, mi-l amintesc cum il ataca in 2008 in campanie pe Tariceanu ca „vinde” Ardealul maghiarilor din UDMR cu care guverna de 1 an!!
  Dl Boc, ardeleanul spunea asa….

 14. Cum comunica daca e in comă? Dar mai poate comunica?
  Dar dacă eu mă accidentez in Miercurea Ciuc şi medicii de acolo nu pot comunca cu mine, ÎN RO în limba oficială?

  Cât despre consultarea la Budapesta, poţi săuiţi ce a fost şi să citeşti ce este:

  Ungaria pierde 100 de medici in fiecare luna
  http://www.ziare.com/europa/ungaria/ungaria-pierde-100-de-medici-in-fiecare-luna-1151071

  Aproape 100 de medici parasesc Ungaria in fiecare luna, pentru a lucra in strainatate, conform unui sondaj realizat in tara vecina

  Potrivit lui Peter Balazs, profesor la Universitatea Semmelweis, circa o treime dintre absolventii facultatilor de medicina din Ungaria nu incep sa practice medicina in tara lor, relateaza Radio Gazdasagi.

  Totodata, in 2010, numarul absolventilor de medicina a fost mai mic decat al celor care s-au pensionat sau au renuntat la profesie, in timp ce, intre 2006 si 2010, numarul medicilor din Ungaria a scazut cu patru mii.

  Prima tara in preferinta doctorilor care emigreaza din Ungaria este Marea Britanie, urmata de Germania, Austria, Irlanda si Suedia.

  Medicii generalisti sunt cautati cel mai mult in Germania, in timp ce Marea Britanie are nevoie de stomatologi, farmacisti si asistente medicale.

  In acelasi timp, absolventii de medicina din Ungaria aleg si tari mai indepartate, in care sa-si profeseze meseria, precum Statele Unite, Emiratele Arabe Unite, Australia, Qatar, Noua Zeelanda.

  Se mai precizeaza si faptul ca doar putini dintre acesti medici aleg sa emigreze in Romania.

  • Doamne fer’ de accident, dar fiti linistit, veti fi tratat fara probleme ca roman intr-un spital din Miercurea Ciuc. Ceea ce perpetuati aici sunt legende urbane moderniste stupide, fara suparare. In Miercurea Ciuc traiesc multi politisti, militari, profesori care nu stiu o boaba ungureste si totusi au si medici de familie, au si acces la serviciile medicale din spitale..tot tacamul.

 15. D-le Vlaston lamuriti-ma, va rog, si pe mine
  La o populatie de1 milion si ceva este justificat sa existe doua facultati de medicina? De citi medici are nevoie acesata minoritate?

 16. Legile sunt interpretabile, dar Guvernul poate infiinta aceasta Facultate, chiar respectand legea :D.

  Nu stiu de ce ne deranjeaza atat de mult ca maghiarii sa aiba invatamant in propria limba.
  1. Vor avea unde profesa chiar in Romania, ba mai mult, vor face un bine minoritatii maghiare.
  2. Asa cum noi ne dorim sa fie protejata comunitatea de vlahi din Valea Timocului, cea de romani din Ucraina, sa nu fie discriminati romanii din Italia, etc, ar trebui sa avem si noi respect pentru minoritatea majoritara.
  3. In veci nu m-as lega de chichite legale pentru a nu face ceva ce este de bun simt sa faci: sa oferi invatamant in limba unei minoritati care vrea sa-si pastreze identitatea (ce o fi asa rau?)

  Prin toata tevatura asta nu facem decat sa reluam ce au facut Bratianu, Goga si urmasii lor cu alta minoritate care ne enerva (ca natie :))

  Ma mir sincer ca nu ne deranjeaza si nu protestam ca banii nostrii au fost risipiti pe proiecte gen autostrazi neterminate, bulevarde expres in Bucuresti (Urans vs Piata Matache), centrul istoric din Bucuresti, chiar si National Arena, dar ne enerveaza ca maghiarii doresc sa invete in limba lor.
  Nu este putina fatarnicie si fals nationalism?

 17. Dl. Vlaston,

  Medicina in limba maghiara este deja acreditata, conform tabelului dvs. si Anexei HG. Daca aceasta Facultate exsista si era deja creditata, de ce mai face atata caz?
  Daca nu exista, prin ce minune o facultate infiintata prin HG este deja acreditata?

 18. Cred ca USL,ori de cite ori este in discutie o problema vitala pentru Romania,pentru modernizarea statului,ar trebui sa voteze alaturi de PDL pentru anihilarea UDMR.Asta daca ar vrea binelew Romaniei si daca ar avea niste conducatori destepti.Dar nu este cazul!

  • @costel

   Ca sa vezi, ca sa vezi, Costele… Sa fie de vina USL pentru aceasta mizerie portocalie marca Ungureanu-PDL-Basescu?! Nu-l opreste nimeni si nimic pe premierul Ungureanu si pedelimea din jur sa nu satisfaca pretentiile UDMR. Decat, poate, teama de a nu pierde puterea. Dar partea asta cu pierderea puterii de catre PDL-Basescu nu mai tine de „binele Romaniei si modernizarea statului”, nu-i asa?! Dl. Vlaston iti poate – sunt sigur – confirma.
   Apropo, unde este tovarasu’ Basescu acum?! Nu mai iese „pe sticla”, la B1TV sau alte „televiziuni amabile”, viteaz, cum il stim, sa faca declaratii razboinice la adresa UDMR? Nu, nu mai iese. Acum este, probabil, „cu sticla” langa el.

 19. UDMR, coalitia de guvernamant si guvernul Romaniei (?) va bateti joc de tinerii maghiari : unde Dumnezeu credeti ca pot profesa medicina invatand in limba maghiara ; declarati ca sunt mai prosti decat studentii straini care vin sa studieze in Romania si, din dorinta de a studia (!!!) invata limba romana si in limba romana – chiar daca vor practica oriunde in lume ; declarati ca atat tinerii maghiari cat si cei romani care practica in afara Romaniei sunt peste nivelul intelectual si scolar al viitorilor studenti maghiari dat fiind ca, dupa ce au invata in romana, au putut invata limba tarii in care au fost obligati (tot de coalitia dvs.!!!) sa lucreze acolo.

 20. In Romania consider ca de bun simt ar fi ca toate institutiile de invatamant superior sa fie in limba romana exclusiv. Este incredibil ca acest lucru este vazut ca extremism sau integrare cu forta. Normal ca dpdv tehnic nu este nici o problema sa facem facultati in toate limbile lumii sa acomodam toate minoritatile, dar nu folosesc statului roman in nici un fel. Ceea ce se intampla astazi este un inceput de discriminare pozitiva si de enclavizare.

 21. nu suntem de acord cu santajul facut la nesfarsit de UDMR. sunt interese meschine,personale ale unor oameni ascunsi in spatele unor organizatii „criminale”numite partide…..din care tot noi oamenii obisnuiti,si de buna credinta avem de suferit! o formatiune minoritara cu un electorat de 5%sa dicteze majoritatii, cam greu de crezut dar totusi…traim in romania..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Stefan Vlastonhttp://stefan-vlaston.blogspot.com/
Candidat din partea ARD la Camera Deputatilor la alegerile din decembrie 2012 Profesor de liceu, director de liceu in perioada 1990-2008, Presedintele asociatiei EDU CER- Educatie si Cercetare. Preocupari in domeniul politicilor educationale, in privinta calitatii educatiei, a managementului educational. Contributii in media scrisa si audiovizuala, pe temele privind educatia, formarea profesionala si cercetarea.

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro