De la preluarea mandatului de președinte al SUA de către Donald Trump, lumea pare că se mișcă cu o viteză uluitoare. La aproape 3 ani de când Rusia a invadat Ucraina, Președintele și administrația americană surprind cu deschiderea discuțiilor despre încheierea războiului, cu toate întrebările aferente care se nasc în urma declarațiilor americane tot mai tranșante și cu toate implicațiile sensibile ce fac parte din acest proces.
Pe alt plan, China a surprins de asemenea cu intrarea pe piața IA cu Deepseek, după ce a demonstrat cum investiții țintite în mașini electrice și baterii de litiu te pot face să domini lanțuri de aprovizionare întregi.
În tot acest timp, UE pare înghețată și depășită. Înghețată din cauza poziționării lui Trump ca lider principal în soluționarea unui conflict aflat la granița UE fără a invita alături liderii UE. Depășită de ritmul accelerat în care giganții tech americani și industria din China monopolizează principalele piețe industriale, precum și de anunțul lui Trump de impunere a unor taxe de 25% la importurile de aluminiu și oțel începând din 12 martie, ceea ce va afecta puternic numeroase firme din UE.
Proiectul european este atacat hibrid de Rusia, este atacat structural și economic de SUA, este atacat industrial de China. Și este atacat societal din interior, întrucât democrațiile europene sunt măcinate de campanii electorale, sunt mult mai preocupate de bucătăriile lor interne și par să uite că împreună vocea lor poate conta mai mult decât câteva voci individuale. UE este actorul, dintre cei enumerați, care a pus în prim plan cetățenii, și care a investit masiv în proiecte sociale și cu impact social. Însă în mod paradoxal, criticile împotriva proiectului european sunt tot mai mari, iar partidele extremiste tot mai aproape de victorie în multe state membre. Deși inegalitatea economică și socială în SUA este mult mai mare decât în UE, rata criminalității mult mai mică, deși sistemul de sănătate în UE este accesibil și de către cei vulnerabili, deși studiile universitare în UE sunt mai ieftine, deși avem cele mai bine garantate drepturi pe piața muncii, deși ne bucurăm de drepturi și libertăți, toate aceste lucruri par să devină irelevante.
Cine mai luptă în acest moment pentru proiectul european?
Liderii pro-europeni cu viziune. La Conferința de Securitate de la München, Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că statele membre au liber la investit cât doresc în apărare și capacități militare, deoarece Comisia va permite abaterea de la normele bugetare standard prin activarea clauzei derogatorii generale din Pactul de stabilitate și de creștere. Acest mecanism a fost declanșat prima dată în timpul pandemiei COVID-19, pentru a putea permite statelor membre să facă față pandemiei. Este un prim răspuns la declarațiile lui Pete Hegseth care a subliniat că Europa trebuie să fie principala responsabilă pentru apărare pe continentul european.
Tot la München, Ministrul de Externe al Poloniei Radosław Sikorski a anunțat organizarea unui Summit extraordinar la Paris pe 17 februarie, confirmat și de oficialii francezi, pentru a discuta într-un cadru restrâns despre evoluțiile recente promovate de administrația Trump. Țări precum Germania, Italia, Polonia, Danemarca, Marea Britanie se vor reuni și vor pune pe masă o strategie clară pentru continuarea sprijinii Ucrainei în încheierea conflictului, practic un plan de pace credibil. În contextul în care administrația Trump a început negocierile dar nu a venit încă cu un plan concret, UE ar putea prelua conducerea în liniște, fiind actorul matur de la masă care vine cu propunerile concrete, nu cu vorbele.
Dorință există, dar care este direcția în care merge UE?
În această mare învolburată, UE pare că plutește în derivă. Totuși, ne anunță că și-a găsit busola.
Bazată pe raportul Draghi, Busola pentru competitivitate este prima inițiativă majoră a acestui mandat al Comisiei Europene. Busola trasează calea pe care Europa trebuie să o urmeze în trei domenii principale de acțiune: inovare, decarbonizare și securitate.
Eliminarea decalajului în materie de inovare: utilizarea și dezvoltarea tehnologiilor avansate și a IA vor fi prioritizate, iar sectoare precum tehnologii cuantice, biotehnologie, robotică și tehnologii spațiale vor beneficia de stimuli. De altfel, Franța a luat deja startul, compania Mistral AI lansând recent Le Chat, un asistent AI de mare viteză conceput pentru a rivaliza cu ChatGPT și care prin procesarea avansată a documentelor și a cuvintelor în diferite limbi, stabilește un nou standard în productivitatea AI. Dat fiind că principalele companii care lansează și dezvoltă astfel de tehnologii sunt IMM-uri tinere și inovatoare, acestea vor beneficia de un regim juridic special (al 28-lea regim juridic), care va simplifica normele aplicabile în dreptul societăților comerciale, legislația privind insolvența, dreptul muncii, dreptul fiscal. Acest regim juridic va permite întreprinderilor inovatoare să beneficieze de un singur set de norme, indiferent de țara în care investesc și își desfășoară activitatea pe piața unică europeană.
Competitivitate simultan cu decarbonizare: prețurile ridicate și volatile pe piața de energie sunt o provocare majoră. UE a fost dependentă de un gaz rusesc ieftin, dar pentru care a ajuns să plătească scump, cu prețul securității. Astfel, UE propune investiții într-o industrie curată, pentru a atrage producția, inclusiv a industriilor mari consumatoare de energie, și utilizarea tehnologiilor curate și modelelor de afaceri circulare. Un plan de acțiune privind energia la prețuri accesibile va contribui la reducerea prețurilor și a costurilor energiei, în timp ce sectoarele aflate în tranziție verde vor beneficia de proceduri accelerate. Vor exista abordări separate pentru sectoarele mari consumatoare de energie, cum ar fi oțelul, metalele și substanțele chimice, sectoare care sunt esențiale în sistemul de producție industrial european, dar care sunt cele mai vulnerabile în această etapă a tranziției.
Reducerea dependențelor și creșterea securității. UE are cea mai mare și mai rapidă rețea de acorduri comerciale din lume, acoperind 76 de țări care reprezintă aproape jumătate din schimburile comerciale ale UE. Pentru a continua diversificarea și consolidarea lanțurilor de aprovizionare, vor exista noi parteneriate pentru comerț și investiții curate pentru a contribui la asigurarea aprovizionării cu materii prime, energie curată, combustibili durabili pentru transport și tehnologii curate din întreaga lume. De asemenea, vor fi revizuite normele privind achizițiile publice, pentru a putea atrage producția materialelor în sectoare și tehnologii critice.
Cum se va implementa busola?
5 principii stau la baza a ceea ce au de făcut statele membre, inclusiv România.
- Simplificare: reducerea drastică a poverii administrative și de reglementare cu cel puțin 25% pentru întreprinder și cel puțin 35% pentru IMM-uri. Este nevoie de un efort sistematic nu doar al UE, dar mai ales al administrațiilor naționale, de a face procedurile de accesare a fondurilor UE mai simple, mai rapide și mai puțin greoaie. Comisia va simplifica cerințele de raportare privind sustenabilitatea, obligația de diligență și taxonomia.
- Reducerea barierelor din calea pieței unice: timp de 30 de ani, piața unică a fost motorul încercat și testat al competitivității. Un motor care am putea spune că a funcționat ca o mașină cu motor diesel. Pentru a îmbunătăți funcționarea în toate industriile, trebuiesc eliminate barierele create de statele membre din cauza regulilor diferite, iar Comisia va profita de ocazie pentru ca procesele de elaborare a standardelor să devină mai rapide și mai accesibile, în special pentru IMM-uri și întreprinderile nou-înființate.
- Finanțarea competitivității. UE nu dispune de o piață de capital eficientă, care să transforme economiile europenilor în investiții. Astfel, vor fi create noi produse de economii și de investiții, pentru ca cetățenii care doresc să investească să aibă parte de stimulente. Iar în contextul discuțiilor noului cadru financiar multianual post 2027, ne vom uita la un fond pentru competitivitate cu un buget destul de consistent.
- Promovarea competențelor și a locurilor de muncă de calitate. Nu poți avea competitivitate fără să investești în oameni. Forța de muncă ce are competențele necesare și este integrată în piața muncii poate fi stimulată să devină mai productivă, Comisia promovând învățarea în rândul adulților și învățarea pe tot parcursul vieții, crearea de competențe adaptate exigențelor viitorului, mobilitatea echitabilă și recunoașterea diferitelor tipuri de formare pentru a le permite persoanelor să lucreze în întreaga Uniune.
- O mai bună coordonare între politicile UE și cele naționale. Principala sursă a lipsei de competitivitate o constituie cele 27 de moduri de implementare diferite ale priorităților și legislației europene. Comisia va introduce un instrument de coordonare în materie de competitivitate, care va ajuta statele membre să asigure punerea în aplicare la nivelul UE și la nivel național a obiectivelor comune de politică ale UE, să identifice proiectele transfrontaliere de interes european și să pună în aplicare reformele și investițiile aferente.
În această cursă a competitivității, ar fi bine să nu uităm un lucru: UE nu este un stat. Este o entitate formată din 27 de state membre care adoptă legi, alături de Parlamentul European în care ne trimitem europarlamentari să ne reprezinte. Astfel, Comisia Europeană propune legi, care depind de implementarea națională. Pe scurt, UE se dezvoltă atât cât este lăsată de statele membre. Nu poate să devină disruptivă de la sine dacă este ținută pe loc de statele membre.
Busola României unde este?
România pare că a fost paralizată de un an electoral care ne-a dus într-o realitate paralelă cu gravitatea situației dinafara granițelor noastre, ne-a înrăutățit situația economică și ne-a divizat societatea. Singurul plan de țară complet cu reforme și investiții, PNRR, a fost abandonat, România neabsorbind niciun euro în 2024, iar cele 20 de miliarde de euro care încă așteaptă să fie accesate sunt disponibile doar până anul viitor, în 2026. Pe plan extern, ne-am afirmat la Forumul de Securitate de la München datorită vicepreședintelui american JD Vance care, într-un moment de ceartă și critică la adresa democrației europene, a criticat anularea alegerilor din România „pe baza unor suspiciuni slabe formulate de o agenție de informații și sub presiunea enormă exercitată de vecinii continentali ai României”.
Acum este momentul să venim la masă cu soluții. În primul rând, să ne facem loc la masă, fiindcă absența strategiei și reprezentarea României fără avansarea de soluții ne costă, după cum vedem și în contextul Sumitului extraordinar convocat de Emmanuel Macron la Paris, unde în acest moment ne facem loc ca să putem fi prezenți.
Faptul că multilateralismul rămâne abordarea care stă la baza progresului UE constituie un avantaj de care România trebuie să profite. Nu este întâmplător ca Ursula von der Leyen să anunțe în cadrul Forumului de la Davos ce răspuns pregătește UE pentru sancțiunile anunțate de administrația Trump împotriva companiilor europene. Sau ca anunțul de investiții în apărare a statelor membre fără limită s-a realizat în cadrul Conferinței de Securitate de la München.
La 18 ani de când am aderat la UE, în acest moment de impas și de decizii strategice pentru viitorul apropiat, România este capabilă să vină cu soluții propuse de o administrație prezidențială profesioniste. Viitorul Președinte al României are în atribuțiile sale un rol crucial de a reprezenta țara în cele mai înalte foruri europene și internaționale, într-un context foarte tensionat în care se negociază încheierea unui război de la granița noastră. Liderii pro-europeni sunt din ce în ce mai puțini, iar România are spațiul, contextul și potențialul de a deveni unul.
Surpriza nu este dorinta lui Trump de a face pace in Ucraina. E anuntata de mult. Si e de dorit o pace in Ucraina.
Surpriza este acceptarea tuturor cerintelor Rusiei, desi pe front nu a dovedit ca si poate obtine ce-si doreste.
E un lucru extrem de important.
Capitularea in fata lui Putler. Fara ca realtiatile militare sa ceara acest lucru.
De aici, schimbarea esichierului politic european. Nu cred ca si mondial.
Rusia este dependenta de China si nu o poate determina sa schimbe de drum. Un potential conflict China -SUA va avea o Rusie neutra si binevoitoare fata de China, caci ii furnizeaza gaze pentru economie. La pret mic.(Plus colaborarea in domeniul fabricarii armamentului.)
Prin urmare, capitularea lui Trump este ridicola. SUA nu obtin nimic. Mai ales ca prin cedarile teritoriale, zonele cu paminturi rare vor intra in componenta Rusiei. Si Rusia-China vor detine monopolul mondial in domeniu.
In ce priveste politica adoptata de UE (liber la inarmari) este gresita.
UE trebuie sa constituie o armata permanenta a UE si sa lase armatele nationale la nivel de garzi civile. Si armata asta unica trebuie sa rezolve problema producatorilor (ca centre de cercetare/dezvoltare) actuali cu traditii si sa infiinteze noi capacitati de productie in zonele dinspre Rusia. (Polonia, Romania, Cehia… ba si Ucraina, desi nu este -inca- in UE.). Cu capital si tehnologie UE. Poate si investitii comune, in estul european.
Evident, trebuie sa accelereze acceptarea U in UE. Si sa excluda tarile care sug banii dela UE, dar se opun politicilor UE si sut prietene cu Rusia.
Romania va depinde mult de politrucii si resturile Securitatii care ne conduc. Daca nu se face curatenie in ograda, vor face altii!
Poate ca acum ar trebui activat si proiectul de servicii de informatii unice, la nivel de UE. Sa terminam cu hirjoana spionilor de toate natiile, care se calca pe bataturi si nu fac nimic in fata SVR/GRU.
Ucraina a dorit sa castige razboiul dar atat a putut cu toate ajutoarele primite. F. Rusa va iesi in fata, si nu neaparat cu R.P.Chineza. Va opri extinderea NATO si UE. Europa a oscilat intre SUA si F.Rusa si a pierdut la greu. Armata comuna greu de facut, Polonia a spus deja ca nu vrea. La fel si Cehia. Colaborare pe termen scurt, dar permanent nu. Iar refacerea Ucrainei va dura jumate de secol, poate si mai mult iar SUA nu este interesata sa participe, nu are nimic de castigat.
cand vor incepe sa curga bani pentru fabrici, isi vor schimba parerea;
asta nu inseamna desfiintarea armatelor natinale, ci doar transformarea lor in garzi nationale si trecerea in esalonul 2;
daca nu vor armata comuna si servicii secrete comune, UE se va desfiinta, in timp; e vorba de supravietuire; nu poti rezista in conditiile unior razboaie dure, doar cu piata comuna;
daca tineti minte, Zelenski a dat un singur ordin la inceputul razboiului:”Produceti pierderi cat mai mari agrsorului!”; nici vorba de victorie; realitatea s-a dovedit mai roza decat se asteptau;
Rusia nu a castigat nimic; s-a facut de ras; a piedut peste 10.000 de tancuri, flota din Marea Neagra, peste 20.000 de blindate, sute de avioane si elicoptere, aproape 1.000.000 de morti, raniti, disparuti; pentru ce? daca astepta, obtinea acelasi lucru, fara nici o pierdere; Trump e omul lor;
prostia e a lui Trump; cedeaza in fata Rusiei, fara nici un vantaj prezent sau viitor;
sa-l vedem daca vor deveni agresivi chinezii; va avea nevoie de ONU si UE; sa se astepte la aceeasi moneda; si Rusia nu-l va sprijini… pentru ca nu poate; si-a dovedit putinta 3 ani;
Cine face, face-i-se!
Lumea se schimba, iar noi odata cu ea. Se schimba si SUA .., de la o zi la alta . Imi aduc aminte de primele zile de dupa alegerile ex Presedinte Obama (cand China declara cava trimite ~50.000 de soldati la Polul N, iar rusii ~10.000), cand dna. Clinton a declarat ca Europa de Est nu este e agenda SUA .. In cativa ani, s-a schimbat 9in 2011, chiar ardea). Azi, probabil ca SUA nu are interese in Ucraina si in Europa de Est …, insa accesul din Marea Neagra, prin flota romana (Tratat de la Montreux) pe teritoriul tarilor riverane (cu vedere catre Asa Centrala, ce nu sunt nici budiste si, nici brahmanice), a malului estic al Marii Negre, odata si odata, va deveni necesar (cu o Turcie duplicitara, dar, a carei influenta se intinde pe 1/3 de glob) . Partea de NV a Chine, care creeaza si cele mai multe probleme, este musulmana, ca toate tarile din Asia Centrala. Iar Rusia, dupa acest mic razboi, nu este nici a puternica si, nici mai numeroasa demografic … Adica forta de lupta, forta de productie (segmentul 16-18/60 ani (preponderent 18-40 ani) nu straluceste. Nu cred ca cifrele redate la sfarsit, vor fi cele reale, insa vom vedea dupa fotografiile turistice .. ponderea cetatenilor; asa ca imgine de ansamblu . O China inlantuita de state slabe, este de dorit, insa nu vad un interes pentru Africa, pentru Eritreea, pentru Africa de S, pt Libia, pentru America de S … Or, SUA nu a facut degeaba lovituri de stat si razboaie de gurerila in anii 80′ si 90′ ai secolului trecut
Trump este autorul celebrei carti „The art of the deal” deci sigur are un motiv pentru care a dat doua atuuri foarte puternice pe nimic. Adica noua muritorilor de rand ni se pare ca au fost pe nimic, ele poate de fapt vin cu un cost. Pentru Europa desigur. Plus ca fiind un mare negociator stie forta cuvintelor spuse asadar daca ceva merge prost poate sa se razgandeasca in 2 secunde si sa spuna ca a zis asa la oha si avea degetele incrucisate in buzunar cand le-a rostit. Daca as fi scenarist /regizor as face un film dupa o idee celebra „Being John Malkovich”, as lua premii la toate festivalurile din Europa deoarece in America ar fi interzis . Apropo, nu-l vad bine pe Sebastian Stan din The Apprentice.
”…Tot la München, Ministrul de Externe al Poloniei Radosław Sikorski a anunțat organizarea unui Summit extraordinar la Paris pe 17 februarie, confirmat și de oficialii francezi, pentru a discuta într-un CADRU RESTRINS despre evoluțiile recente promovate de administrația Trump. Țări precum Germania, Italia, Polonia, Danemarca, Marea Britanie SE VOR REUNI SI VOR PUNE PE MASA O STRATEGIE CLARA pentru continuarea sprijinii Ucrainei în încheierea conflictului, practic un plan de pace credibil…”
Este incredibil cum ”apucăturile” proaste ale lui DT care discuta el cu VP peste capul UE si UKR, se propagă foarte usor intr-o UE ”democrata” (care conține 27 de state) si s-apuca vreo 5-6 state sa hotarasca ele ce si cum….si sa dea spre ”executie” mai tirziu celorlalte 21-22 de state
Este iarasi incredibil cum autoritățile (temporare) ale RO – Bolojan si consilierul sau Diaconescu, se zbat tardiv ”sa dreaga busuiocu”, chestie imposibila datorita lipsei de relevanta a RO in problema.
Ce ar fi trebuit facut ?
Pur si simplu, o declaratie de presa in care sa se specifice cu subiect si predicat ca RO nu va accepta nici un plan strategic de ajutor al Ukrainei fara participarea directa a Romaniei, fara aprobarea Romăniei, in calitatea noastra de cel mai mare vecin cu granita cu UKR, Moldova și Marea Neagra !
Noi (inclusiv Bolo si Cristi) tot nu inteleg cum sa puna problema mai-marilor UE care ”stabilesc ei strategii”.
Voi incerca sa judec aceasta problema ”politico-diplomatica” cu argumente de economie politica de care establishmentul din RO n-are habar . Deci, voi ridica urmatoarele probleme ECONOMICE , pe care nici UK, nici Danemarca si nici macar marea Franta a lu Macron n-are cum sa le rezolve pentru noi/prin noi/pentru Ukraina, si intreg planul lor poate fi un ”fîs”:
– ajutorul/transportul energiei spre/din UKR
– infrastructura d etransport (rutier si cale ferata)
– infrastructura si cooperare transport fluvial si maritim
– infrastrctura transport gaze naturale (UKR si Moldova)
– creere coridor gaz RO-MD-UKR-POLONIA, Sud-Nord, care ”sa taie” coridorul EST-VEST (adica Rusia -Vestul UE)
– ajutor militar (ce poate face RO…nu ma pricep, dar, se pricepe poate MAPN si CD)
– ajutor economic-industrial…relocarea unor capacitati industriale vitale ale UKR in RO
– aducerea unor resurse din UKR pt. prel in RO
Cam astea ar fi niste ”marunțisuri” care am putea sa le planificam si sa le propunem….ca doar n-o sa vina danezii sau olandezii sa ne spuna noua ce rosii sau cascaval sa facem pentru Ukraina.
La mintea mea, …care e cam putina, cam asta ar fi despre BUSOLA ROMANIEI UNDE ESTE ?
„o declaratie de presa in care sa se specifice cu subiect si predicat ca RO nu va accepta nici un plan strategic de ajutor al Ukrainei fara participarea directa a Romaniei, fara aprobarea Romăniei”
nea Cătăline, România nu are o conducere legitimă. Pe Ilie Bolojan nu l-a votat nimeni, a ajuns la Cotroceni fiindcă trebuie să fie cineva și acolo, dar nu există niciun buletin de vot ștampilat de vreun alegător în caseta cu numele lui Bolojan.
Cristian Diaconescu e consilier prezidențial, numit de un președinte interimar. Nici Cristian Diaconescu nu a fost votat de nimeni. Iar ministru de Externe e tipul ăla fain care în urmă cu 25 de ani a venit de la Berlin având doar cetățenie germană și a fost instalat consilier al lui Adrian Năstase. Ale cui interese le reprezintă el, ale României sau ale Germaniei?
La americani contează chestiile astea desuete numite alegeri. În România se aleg ei între ei sau îi alege Dan Voiculescu pe fiecare, dar americanii nu acceptă asemenea parteneri de discuții.
nea Harald, in naivitatea mea credeam ca tara asta, populatia, are nevoie ACUM de o actiune/pozitie sa fie exprimata de cineva,…. chiar ”temporari” fiind….lucrurile se schimba de la o zi la alta…pina ne alegem noi intre noi, s,alege prafu…
Nu ma inclazesc (cel putin pe amaritul de mine, un nimeni), declaratiile ”diplomatice” și ”subțiri” ale lui CD (C.Diaconescu, nu eu !), ca ne vom mentine aliantele ca vom fi pro UE si alte alea
macar tipul ala fain de la Externe n-a mancat salam cu soia si n-a facut turism intre Moscova si sediul NATO
Era vorba de legitimitate. Pentru americani, alegerile sunt o adevărată religie. Ei își aleg procurorul, își aleg judecătorul, își aleg șeriful (șeful poliției locale) etc. Ei nu consideră că un individ reprezintă o națiune decât în măsura în care acel individ a fost ales, prin alegeri libere și corecte. În anii ’80, formula folosită de americani era ”Mr Ceaușescu” (domnul Ceaușescu). Îl considerau pur și simplu persoană privată, nu președinte de stat.
România nu are astăzi un președinte ales, deci americanii nu au cu cine discuta la București. Așa se vede problema, de dincolo de Atlantic.
Nu cred că ar fi ajuns Georgescu președinte, societatea românească s-ar fi mobilizat și ar fi votat-o pe Lasconi. Care are limitele ei, din ce în ce mai des demonstrate, apoi mai are și vulnerabilitatea de a proveni din partidul din care provine. La alegerile din mai, Nicușor Dan va fi probabil o soluție mai bună. Dar până atunci, americanii nu au cu cine discuta la București.
Dle Dragostin, ati uitat ca in istorie tratatele se fac intre marile puteri. Iar UE are state medii si mici, irelevante. Cehia, Slovacia, Tarile Baltice, Croatia, Slovenia, etc. cu 2-4 milioane de loc, din care 40% in varsta si copii, cu economii inca in tranzitie. UE nu este USA cu 50 de state federale care merg la unison daca o cere Casa Alba. Iar Romania in ce calitate sa mearga, asa de imagine, ca are industrie militara slaba, armata canci, guvernare de doi lei, politica externa nula ?!! Tot marile puteri in trecut au hotarat recunoasterea independentei la 1877, Unirea Principatelor si reintregirea la 1918 si ne au tradat la final de WW2.
”ne au tradat la final de WW2”
Nu te-a trădat nimeni la final de WWII. Ai declarat război Statelor Unite la 12 decembrie 1941, în timp ce URSS era aliată cu Statele Unite, iar acum vii cu discursul Kremlinului, că te-au trădat americanii?!
P.S. După invadarea Ucrainei, în țările foste comuniste au fost activate o mulțime de ”conserve” ale rușilor. În general, foste cadre didactice și foste cadre militare, aflate la pensie.
da dl.Agora, stiu si inteleg ce spuneti…am crezut, intr- un moment de ratacire ca UE este o adunatura democratica, suntem ”o familie europeană”, etc., chestii d,astea.
”Romania in ce calitate sa mearga, asa de imagine ?…”
Pai, exact pentru asta acuzam ”temporarii vremelnici”: ma uit pe harta si vad ”cordonul” de siguranta al Rusiei: Cehia-Slovacia-Ungaria-Romania-Bulgaria-Grecia, care n-au fost invitate, cu exceptia capului lantului-Polonia.
Suntem sau nu suntem ca Polonia ?
Ne DECLARAM NOI (!!) ”parteneri strategici, si ”pro-europeni” (!!), dar, vedem că nu suntem tratați ca atare . DE CE ? (ar fi f. interesant un raspuns obiectiv)
Dincolo de dezamagirea dumneavoastra vis a vis de reactiile actuale ale ro ini permit sa fantazez un pic, poate si pricepe cineva: tocmai datorita importantei cordonului estic Ro ar trebui sa organizeze, fie si de oha, o intalnire cu tarile din zona, pana la urma direct afectate . Bg, Gr, Pl, baltici, scandinavi, md si eventual turcia. Dupa care sa se comunice eventual si vestului despre ce a fost vorba😊
Nea Catalin, ti-am mai povestit, am lucrat la proiecte europene, procedura era sa se informeze toate tarile EU despre mersul lucrarilor si sa se produca comentarii, observatii. In cursul a ctiva ani nu a participat nici un roman din Romania. Cometariile lor erau fara exceptie, „Da”.
Privind planul matale ar putea fi ceva, dar ca intotdeauna ar trebui o anumita naliza economica. Cine face ce, pe ce bani, ce iese?
Nea Neamtule, ai dreptate si stiu f.f.bine ce spui (am lucrat – și inca lucrez !- cu entitati si asociatii ale UE
Ca ex. culmea e ca CE a inteles si chiar a avizat unele propuneri, PUNCTUALE, facute de entitati private din RO si au cerut sa le discutam/formalizam cu GUV.ROMÂNIEI pentru formularea legala…..AICI S-A RUPT FILMUL ! NIMIC NU S-A INTIMPLAT PENTRU CA GUV NU A FOST INTERESAT REAL ! (a facut insa ce li s-a spus de altii !)…si intra-adevar, asa cum spui, raspunsul a fost DA la orice prostie venita de la Bruxelles (acolo se fac directivele generale…nu particulare…iar statele membre trebuie sa spuna ceva, ce vrea, cum vrea, etc.)
DA, NOI SUNTEM DE VINA !…spunind DA, credem ca suntem pro-europeni !?
iar eu, n-am nici o institutie ”in spate”…sunt doar un particular care zice cite ceva
stati linistit! nici Austria sau Ungaria, Slovacia nu au fost invitate; Pescov a declarat din decembrie ca Romania este in siajul lor; noi am uitat; UE nu……
Cu totul de acord. Iar pentru asta exista legitimitate politica. Bolojan e acolo pentru ca a fost ales. Nu ar fi fost presedinte al senatului fara sa treaca prin alegeri. Cat despre Hure, chiar daca a venit de la Berlin. ar putea sa puna RO inaintea Germaniei. Iar subiectele sint exact acelea mentionate in comentariu. Dar RO e tinuta în UE pe post de chelner ca sa serveasca cafeaua. Si cand i se cere sa deschida coridor pentru exporturile ucrainiene de grâu sa se execute si daca se poate în liniste. Ca sa nu deranjeze.
”Bolojan e acolo pentru ca a fost ales. Nu ar fi fost presedinte al senatului fara sa treaca prin alegeri.”
Bolojan a fost ales doar senator de Bihor, meștere. Și chiar și acolo a fost ales pe o listă de partid, nu prin vot nominal. Artificii din astea merg doar în mocirla de pe Dâmbovița. În Statele Unite nu merg.
Și președintele Germaniei e ales tot de niște ciraci de-ai lui, nu de alegătorii germani. De asta nu stă nimeni de vorbă cu el la Washington.
Corect, sa nu-l credem pe Bolojan chiar un Frank Underwood desi, parca n-ar fi chiar rau sa fie asa… gata, prea mult cinema🙂
@CD
„Deci, voi ridica urmatoarele probleme…”
convingerea mea este ca ridicarea problemelor presupune activitati diplomatice pregatitoare, nu asteptand invitatie + microfon si, mai ales, ceva de oferit si negociat; altfel, nu vad care ar fi problema daca vreo 7 state ar simti nevoia sa puna de-o asociatie riverana a vanatorilor si pescarilor in lunca Dunarii, fara sa-i invite si pe luxemburghezi la elaborarea strategiei de haituire a mistretului, macar pana sa se reglementeze situatia printr-o noua directiva publicata in JOUE;
A gasit o busola veche, ruginita, care nu mai indica cu precizie Nordul. Umilinta mai mare pentru Europa nici ca a mai existat vreodata in aceste zile. Problema este ca nici acum nu inteleg europenii ce se intampla de fapt. In continuare cred ca pot negocia o pace separata de cea care va fi negociata de SUA cu Rusia, o pace negociata in secret cu Putin oarecum in parale cu cea negociata de Trump. La Conferinta de la Munchen, europenii erau bezmetici si incercau sa prinda un moment sa discute cu vreun american care-i va asculta. Doar ca Putin nu da doi lei pe europeni si negocierile cu ei, preferand sa discute direct cu SUA. Aici este marea problema, rusii nu negociaza decat cu americanii, restul statelor europene si Ucraina neavand nici o relevanta in discutii.
Europa nu a fost si nu este pregatita pentru o economie de razboi. Este ca si cum ai lasa un copil singur sa se descurce in lume. Ar putea sa fie salvat de niste oameni buni sau ar putea fi traficat si chiar omorat. Poate Europa sa renunte la politicile socialiste axate pe cetatean, la politicile „verzi” dezastruoase pentru economii, la decarbonizari fortate si sa-si orienteze investiile in industria de aparare? Cetateanul european de rand stie ce-l asteapta atunci cand seful NATO si alti lideri importanti europeni afirma ca toate companiile trebuie sa treaca la o economie de razboi? Ma indoiesc ca cetateanul european accepta asa ceva si nu iese in strada a doua zi. Aceasta este realitatea de la care trebuie sa pornim. Startul tehnologic a fost ratat si este ca si cum un atlet incearca sa-i ajunga din urma pe ceilalti care sunt deja la jumatatea cursei.
Dupa 1990 marea greseala a UE este ca si a redus industria grea cu toate ramurile ei. A mers pe ideea ca luam de la altii si a sustinut sectorul serviciilor, prin care a marit si birocratia. Acum toata industria de armament are mare nevoie de siderurgie, masini si subansamble, produse chimice, optica si electronica, scoli militare, etc. Cat CO2 si ce poluare vor produce nu va mai conta, dar ne a frecat noua ridichea cu decarbonizarea si energia verde. Si se mira de cea a crescut pana la cer miscarile extremiste si suveraniste, din prea multa ipocrizie si minciuna. UE nu are decat sa isi reduca la jumatate numarul de parlamentari, (fiecare tara dupa nr. populatiei de la 1 – 3 parlamentari) de functionari si de cheltuieli prea mari si unele inutile.
Evident, fabricarea de armament necesită un condu uriaș de energie care va fi produsă doar cu combustibili fosili.
Tov Ashoka, acum la Paris: “nici un dictat nu poate fi impus Ucrainei”. Eu as zice ca se poate, atâta timp cat din Berleymont, Paris sau Berlin nu se impun diktate și decrete care mai de care mai absurde, în mod constant de decenii întregi, la fel de bine și Ucrainei i se poate impune respectarea unui acord de pace. Dacă europenii vroiau pace cu orice preț, atunci trebuiau să negocieze cu Puțin de acum 3 ani. Însă atunci când speri ca va veni pacea iar afacerile se vor relua ca “business as usual”, nu poți să ai pretenția să participi la acorduri de pace. La urma urmei, un șut în fund este un pas înainte pentru Europa sau tot răul spre bine. Uite așa se trezește UE, investește în arme, renunță la politicile socialiste și devine mai puternică.
Prea optimist. UE și-a găsit poate busola, dar nu și direcția. Raportul Draghi este o poezie socialist-ecologist-progresista. Deci, eu sunt mai pesimist, fiindcă:
– ne place sau nu, Europa A PIERDUT bătălia tehnologică din cea de-a treia Revoluție Industrială, care a fost câștigată de SUA, China, India, Japonia, Coreea, etc. UE este o putere economică în regres, iar politic și militar NU ESTE o mare putere. Va urma o perioadă dureroasă pentru, îndeosebi, Europa de Vest
– slăbiciunea Europei este dată de politica ei „socială”, un fel de socialism+ecologism+progresism care pune frână dezvoltării economice și științifice.
Europa este deja în alertă, iar soluția politică ar fi ” mai multă Europa”, adică o Federație Europeană condusă de la Bruxelles de „motorul” franco-german( care între timp s-a gripat…). La această idee utopică popoarele au răspuns cu hărmălaia naționalistă care ia amploare și care poate să ducă chiar la desființarea „uniunii”….
Repet, slăbiciunea Europei este dată de faptul că este mai socialistă chiar decât Rusia și China….
bataliile mai pot fi pierdute; mai ales in fatas unor economii de comanda; dar razboaiele, nu!
daca tineti minte, „gaunosul” capitalism era in cel mai mare marasm in ’29-’33, pe cand sovietele zburdau; si totusi. in timp…….
UE este intr-un punct de rascruce; fie accepta mai multa europa, eventual cu un numar mai mic de state (o europa mult mai integrata: externe, armata, servicii, finante, energie) fie ramine un Congres de „babe” (vedeti unificarea Germaniei in sec.XIX) care pun de o piata unica si vorbesc la infinit despre unitate (sau impotriva: Soso); problema este ca in al doilea caz, vor deveni gubernii; vor fi fagocitate treptat de noul imperiu, care se intelege cu celelalte imperii (SUA, China); Rusia a fost oprita in Europa doar de imperiul german si habsburgic! Nu s-a oprit de buna voie.
În condițiile actuale, a forța o Federație Europeană este un nonsens. Este prea târziu și nu se rezolvă nimic. Iar statele din Est ca Polonia, România, Ucraina nu vor accepta NICIODATĂ suzeranitatea Europei de Vest. Chiar credeți că se poate avea încredere în Germania+Austria+Hungaria? Iată, Ucraina caută sprijin prin EAU, Qatar, Turcia,etc. Polonia când aude de Germania și Rusia pune mâna pe mitralieră, România este veșnic agresată de combinata Austria+Hungaria, etc. Istoria nu se uită și nu se iartă. Singura speranță rămâne SUA+UK fiindcă sunt…departe…
Comisia va introduce un instrument de coordonare în materie de competitivitate
Ura, gata s-afacut!
„Deși inegalitatea economică și socială în SUA este mult mai mare decât în UE, rata criminalității mult mai mică, deși sistemul de sănătate în UE este accesibil și de către cei vulnerabili, deși studiile universitare în UE sunt mai ieftine, deși avem cele mai bine garantate drepturi pe piața muncii, deși ne bucurăm de drepturi și libertăți, toate aceste lucruri par să devină irelevante.”
Partea cu „rata criminalitatii” e cam in aer, in sensul ca s-ar parea ca rata criminalitatii in SUA e mai mica decit in EU, ceea ce e pe dos, ori fraza e neterminata.
1.”Țări precum Germania, Italia, Polonia, Danemarca, Marea Britanie se vor reuni și vor pune pe masă o strategie clară pentru continuarea sprijinii Ucrainei în încheierea conflictului, practic un plan de pace credibil”
… Pe a cui masa se pune “strategia clara”? Cum faci “strategia” sa functioneze”? Unde e Putin in ecuatia asta? Poti face “practic un plan de pace credibil” fara sa ai in jurul mesei pe ala care a inceput cafteala? Intelegeti caraghioslacul ?..
2.”UE ar putea prelua conducerea în liniște, fiind actorul matur de la masă care vine cu propunerile concrete, nu cu vorbele”
“Actorul matur”!.. In 2014 cand rusii au luat Crimeea ucrainienii aveau garantii de securitate ! Semnate si de Franta si de Marea Britanie de pe vremea cand UKR a cedat flota nucleara. La ce au folosit? Din 2022 i-au lasat trei ani de zile sa se toace intre ei si acum ii apuca grija cu “planul de pace”. Asta-I “actorul matur”?……Ce isi imagineaza EU? Cand Trump se intalneste cu Putin la Ryad, Ucraina inarmata pana in dinti trimite rachete “made in Germany” la Moscova? Putin sa vina spasit la Paris, la masa negocierilor !? Sa discute cu Kaja Kallas ?!. Asta isi imagineaza EU !?
3. ”Pe plan extern, ne-am afirmat la Forumul de Securitate de la München datorită vicepreședintelui american JD Vance”….
As zice ca “datorita” domnului Georgescu, care a batut orice asteptare in materie de alegeri. JD Vance nu isi poate imagina “schema” dupa care functioneaza lucrurile in RO. Dar a subliniat corect ca poate democratia nu e sufiecient de solida in astfel de situatii. Critica a fost adresata celor din EU care au laudat interventia CC in alegerile din RO. Cand somnul alegatorilor naste monstri tratamentul e pe masura…
4” La 18 ani de când am aderat la UE, în acest moment de impas și de decizii strategice pentru viitorul apropiat, România este capabilă să vină cu soluții propuse de o administrație prezidențială profesionista”
Ma bucur din toata inima ca autoarea da dovada de atatea resurse de optimism. Nu inteleg de unde, dar asta e problema mea….
„Follow the money” e cel mai bun raspuns!
Hmmm… Mai degrabă decât un actor, aș zice că UE este un soi de personaj colectiv, cam necoeziv și inconsecvent. Fără o personalitate clar definită, schizofrenic pe alocuri, îmbuibat și obișnuit să se uite la televizor, de pe canapea, la ce fac alții, prin lume. Personajul nostru a avut zeci de ani la dispoziție să-și niveleze divergențele și să-și contureze personalitatea, dar nu a fost în stare s-o facă. Și iată că, dintr-o dată, SUA -și (re)alege un președinte tranșant și hiperactiv, care scoate UE din lâncezeala pe care nici războiul din Ucraina nu a zdruncinat-o.
Sigur, ne putem ruga la Dumnezeu să ne păzească de hărnicia prostului, dar mă îndoiesc să ne rezolve El problema.
Cât despre România, busola ei se învârte continuu, ca în Triunghiul Bermudelor, parcă nehotărâtă între Vest și Est. Iar noi credem că învârteala asta nu se vede din exterior, că noi suntem șmecheri și toți ceilalți sunt fraieri.
Cu tot respectul, UE nu si-a gasit nicio busola. Iar situatia din statele mari ale Europei nu este incurajatoare.
Franta si Marea Britanie sunt in pragul unor perioade lungi de instabilitate.
Sper ca macar Germania sa reuseasca sa formeze un guvern stabil.
Oricum Rusia are mijloace de a apasa pe butoane si de a crea un cosmar pe strazile din Paris, Londra sau Berlin.
Cred ca specialiști din UE nu știu ca polii magnetici au prostul obicei sa se mai miște. Ei au găsit busola, dar n-au actualizat hărțile declinatiei magnetice, care sunt vechi de vreo 20 de ani, când in Europa inca existau câțiva lideri adevărați. De atunci EU a întrat în etapa Brejnev, ceea ce pe vremuri parca se numea stagnare.
O armata comună europeană poate fi înființată cu condiția să nu fie condusă de vreo radicală stângistă,ecologista sau socialistă care sa o pună pe butuci ci de un general sau mareșal cu experiență,motivat și ferm.Armatele naționale nicidecum nu trebuie desființate fiindcă ce i în mână nu i minciuna și nu se știe pe mana cui ajunge armata europeană.Aceasta din urma trebuie sa fie mica,profesionista,foarte bine și modern dotată ,instruită și condusă,flexibila și gata de intervenție rapidă în cazul apariției unor probleme la granițele Europei.Nu trebuie să depășească 150.000 de oameni și trebuie să fie aeropurtata și dotată chiar și cu arme nucleare tactice.De altfel cred că timpul neproliferarii nucleare a trecut pentru totdeauna și nu se va mai întoarce niciodată.Toata lumea a văzut ce a pățit Ucraina care a renunțat la armele nucleare sovietice în schimbul recunoașterii și garantării granițelor din 1991 și a independenței sale.Tratatul a fost semnat de SUA,Rusia și Marea Britanie și un timp Rusia l a respectat dar din 2014 nu a mai ținut cont de el și l a incalcat de cate ori a vrut și cum a vrut,inclusiv în prezent.Nu vad de ce marile puteri nucleare ( mai ales SUA și Rusia)trebuie să impună și să mențină monopolul lor asupra armelor nucleare împiedicând chiar și cu forța alte state sa devina puteri nucleare.Oricum și în prezent mai exista inca 7 țări care dispun de mici arsenale nucleare ( dar suficiente pentru descurajarea unor potențiali agresori.) Cel puțin încă 24-25 de state s ar putea dota cu arsenale nucleare( între care și România) și vectorii necesari pentru transportul lor până la țintă.
Obiectul lucios ținut in poală de șefa comisarilor pe la conferințele unde este ignorată sistematic (chiar și de colegii săi de mare clasă) nu este o busolă, ci un glob de cristal. Din când in când îl agită bine și-l întreabă: ”să vorbesc sau nu?”, iar globul îi răspunde: „da, dragă, ești cea mai titrată din sală și a sosit vremea să-i lovești peste dinți cu viziunea ta amplă, înțeleaptă și feminină asupra planetei! Fii Atena lor!”.
Busola Occidentului se afla in timpul ăsta in mâinile unui oarecare JD Vance, personaj pe care toată lumea bună voia să-l ignore dar care a ajuns iute să fie al treilea cel mai discutat om de pe planetă, după Trump și Putin. E ceva pentru un vice și e de înțeles având in vedere că este păstrătorul busolei și, probabil, viitorul președinte al Americii.
Stați, ca m-ați enervat rău cu Europa voastră și cu văicărelile în urma discursului unchiului Vince. Auziți, dar unde au fost francezii atâta amar de timp de când am aderat la NATO, dacă tot le-a păsat rău de securitatea Europei și se temeau de Rusia? De ce n-au venit francezii să instaleze baze militare și să aducă trupe, dacă tot au cea mai mare armată din UE? Erau și americanii, dar și francezii pe flancul estic al NATO. Ar fi existat plăcuțe bilingve: în franceză și engleză. Numai americanii au venit în Polonia, România și Țările Baltice și au instalat baze. De ce oare? Dacă tot considerăm Rusia un agresor, atunci ar trebui să ne apere frantzujii pentru că sunt mai aproape, aci în UE.
Domnule, Europa noastră prin Germania și Franța au cedat succesiv în fața Rusiei în cazurile Transnistria, Georgia, Ucraina(Crimeea, apoi Donbas-ul) în speranța că vor face cu Putin mult dorita Uniune Eurasiatică de la Lisabona la Vladivostok, cu accent antiamerican( aici reamintesc porcăriile cu tratatele Minsk I și II). De fapt, Europa de Vest voia ” să-l sugă” pe Putin până crapă și Europa să se „extindă”. Putin s-a prins și a reacționat. Europa de Vest în ipocrizia și ticăloșia ei credea că-l înșeală pe Putin. Așa că…chiar nu înțeleg ce mai vrea Europa de Vest după ce a încercat să le tragă țeapă atât rușilor cât și americanilor.
Evropa a gasit o busola? Asa o fi. Doar ca tine harta gresit.
Pentru filologi, analisti si etc-isti:
1 – pe harta geografica sint niste linii albastre subtiri verticale. Sint liniile Nord-Sud (in Proiectia Mercator. Nu va bateti capu’ cu ce-i aia Proiectia Mercator);
2 – acul busolei indica Nordul (magnetic, diferit de cel geografic – harta vi-l arata pe cel geografic -, dar nu e cazul sa intru in detalii pentru voi, e suficient sa intelegeti ideea. Daca puteti. Daca nu, nu).
Bon: ca sa incepi sa te orientezi trebuie in primul rind sa „asezi harta in teren”. Asta inseamna ca va trebui sa o rotesti pina cind acele linii verticale vor fi paralele cu acul busolei*. Abia in momentul asta ce e in teren apare figurat pe harta. De aici va descurcati singuri si o luati in directia dorita. Asta daca ati rotit harta in plan orizontal :)))
Intrebare: stie Coana Evropa incotro s-o ia? Nu pare. A venit Vance si i-a spus in fata ca-i bezmetica de s-au apucat galinaceele levogire europene de cotcodacit asa cum o fac de regula, invers proportional cu calitatea produsului politic. Adica Vance i-a zis ca n-are harta. Da’ busola are? Sa speram ca gaseste vreuna pe undeva, una care sa arate Nordul, nu stinga**. Si ca invata sa o foloseasca.
*Aveti grija ca Nordul hartii sa fie si Nordul busolei, nu puneti harta spre Sudul busolei bine? :))))
Succesuri fara esece!
** Pe busola geografica, adica pe cea folosita de toata lumea, in stinga este Vestul. Numa’ de-ai dracu’ pe busolele geologice Vestul e-n dreapta. Na! :)))
mike, calm down please,
S-o luam istoric: imediat dupa WW-II si o buna bucata de timp pina la Gorbaciov, America a fost aceea care ”a facut jocurile”, a vrut sa fie prezenta in Europa, cu cățel si cu purcel, atit dpdv militar cit si economic. America avea 1 singur competitor – URSS și CAER si Tratatul de la Varsovia
America avea si ea nevoie de o Europa puternica…erau numai 2 mari puteri (NUCLEARE !) si, a aparut UE si NATO
Franta, sub deGaulle, chiar a vrut sa se distanțeze oarecum in NATO…d-aia si-a și mutat sediul de la Paris la Briuxelles…si parca tot Franta, sub Macron, propusese chiar contingente de militari in Ukraina…dar toti i-au sarit in cap (Germania si SUA included !)…
Acu, ca veni la putere noul Gorbaciov, dar al SUA, (adica Donald) si s-a schimbat macazul (BRUSC !… CA SI FUGA DIN AFGHANISTAN de i-a lasat pe toti balta).
Diferenta e ca ”Gorbaciov” + Elon Musk (zis maga) au realizat că a apărut un nou competitor – China- inteligenti si natural si artificial și au decis ei (si din considerente economice) ca e mai bine sa lase balta UE (ca pe aia din Afganistan) fac o intelegere de pace cu RU, si sa poata sa se ocupe de China
Am simulat chestia asta cu teoria jocurilor…te las pe matale sa te joci si mai discutam rezultatele (pe mine m-a speriat)…la ce-o fi buna IA daca aia naturala nu e ?
Nu zic ca europenii sunt sfinți, dar nici cu cowboy-ii nu mi-e rusine,…as zice ca e pe la mijloc,
…,iar despre unchiu Vance – who is this guy ? never heard about…(cred ca s-a nascut cam pe cind URSS se desființase)
”tot Franta, sub Macron, propusese chiar contingente de militari in Ukraina…dar toti i-au sarit in cap (Germania si SUA included !)…”
Ucraina nu este o țară membră NATO și nu trebuie tratată ca și cum ar fi o țară membră NATO. Aderarea la NATO presupune niște criterii de îndeplinit și niște etape de parcurs. Pentru a adera la NATO, România a avut nevoie să semneze un tratat cu Ucraina, din care să rezulte că nu are revendicărie teritoriale față de Ucraina. La fel și Ungaria, la vremea ei, a avut nevoie să semneze un tratat cu România, din care să rezulte că nu are revendicări teritoriale față de România.
NATO își pierde orice credibilitate, dacă admite țări aflate în stare de război.
”unchiu Vance – who is this guy ? never heard about”
A fost senator de Ohio înainte de a fi vicepreședinte, a fost 4 ani în infanteria marină (US Marine Corps), ocazie cu care a fost vreo 6 luni și prin Irak. Are și 3 copii, e destul de sănătos la cap.
https://www.youtube.com/watch?v=fRyyTAs1XY8
19 milioane de oameni s-au uitat la interviul ăsta de peste 3 ore cu JD Vance, printre altele așa a câștigat Trump alegerile din noiembrie. Când băiatul lui de 7 ani vorbește la telefon cu Trump, înseamnă că România e la ani lumină de asemenea politicieni.
„A fost senator de Ohio înainte de a fi vicepreședinte, a fost 4 ani în infanteria marină (US Marine Corps), ocazie cu care a fost vreo 6 luni și prin Irak. Are și 3 copii, e destul de sănătos la cap.”
…un tip mediocru. Singura miscare buna pe care a facut-o pana acum e momentul cand a convins-o pe Usha sa-l ia de barbat..
”…un tip mediocru.”
Americanilor decenți le plac tipii ăștia mediocri care trec prin armată, au copii ș.a.m.d.
Dacă JD Vance ar fi fost un narcisist transgender, călare mereu pe caii cei mari ai superiorității morale, l-ar fi votat comunitatea lgbt, dar n-ar fi ajuns senator de Ohio 😀
Nea Vancea ăsta a trecut prin armată ca gîsca prin apă, a fost muncitor cu gura și pozar la ora armatei, cam ca leul nostru din Nassyiriah aka Ciucă . ”Vance was deployed to the Iraq War in 2005 for six months in a non-combat role, writing articles and taking photographs.” https://en.wikipedia.org/wiki/JD_Vance
”Nea Vancea ăsta”
Era imposibil să nu se găsescă un românache care să-i pocească numele în batjocură și să nu stabilească el standarde de serviciu militar pentru care vicepreședintele Statelor Unite nu se califică.
Ești conștient că România e o țară de toată jena tocmai ”datorită” unor personaje ca tine? Te-au votat vreodată atâția oameni câți l-au votat pe el în Ohio?
Văncică a luat 2.192.114 voturi la el în Ohio și Călin Ge 2.120. 401. Marile spirite se întînlesc totdeauna în fapte și idei, chiar dacă le separă doar cîteva de mii de voturi. Nu știu cum pupă-n cur Călin ge că nu l-am ascultat, dar am citit cum îi lingea Văncică clanța lui Trumpy, aproape la fel cum făcea Bobu cu Ceașcă. Mă bucur că ești fan Trump, Vancea & Co și că vrei să faci și tu România măreață, așa, după mintea și putirințele tale.
Una e sa gasesti busola si alta sa mergi in directia buna!
Cand UE va ajunge la nivelul de pib, anvergura tehnologica, influenta si respect politic si militar al US, si nu prin scaderea parametrilor ultimei, atunci si doar atunci vom avea confirmare ca atat mijloacele(busola adica) cat si directia au fost si bune!
Imi dati voie sa va spun ce mi-a spus nepotul in clasa a IX-a ? ” Bunicu, in ultimii ani in care am inceput sa inteleg cate ceva, am ajuns la concluzia ca unii, altii au mai inovat cate ceva. In Europa singura inovatie de care am auzit si vazut este legarea dopului de sticla de plastic”.