joi, mai 2, 2024

Un mare cărturar

Nu de mult, în librării a apărut un nou volum al japonezului Yasunari Kawabata. Se numește „Povestiri de ținut în palmă“ și cuprinde câteva zeci de proze de mică întindere, scrise între 1916 și 1964 (Kawabata moare, manu propria, în 1972).

Pentru mine, cartea prezintă interes inclusiv pentru că autorul traducerii și al aparatului însoțitor este unul dintre cei mai mari cărturari necunoscuți ai României. Ar trebui vorbit despre el. Se numește Flavius Florea, locuiește la București și este o autoritate în tot ceea ce va să zică niponologie. Orice nouă traducere care îi apare mă bucură enorm. Pe acest domn trecut de 70 de ani nu-l vezi citat în gazete, nu-l auzi vorbind la evenimente publice, nu-l găsești ocupând un loc, oricât de umil, în vitrina culturală a țării. Dar anonimatul nu-l împiedică să citească în câteva limbi moderne, să traducă dezinvolt din japoneză și japoneză veche, să trăiască scufundat în marea muzică a lumii, să cunoască istoria picturii europene, să aibă pasiuni inginerești, să-și fi transformat casa într-un uimitor lăcaș privat de cultură. În singura vizită pe care i-am făcut-o, m-a primit (în tricou) într-o sufragerie burdușită cu însemnele pasiunilor sale: hărți medievale, dicționare savante și enciclopedii, partituri muzicale, numismatică, o sabie de kendo, o chitară. Tinerii studioși care îl vizitează pe Florea îl găsesc fie ascultând Bach și urmărind notele pe partitură, fie proiectând o scară de lemn pentru noua casă a unui prieten, fie încercând să localizeze pe harta Japoniei de azi castele dispărute de secole, dar pomenite în literatura clasică din insulă. Aceiași tineri povestesc că, atunci când se întâmplă să se afle într-o sală de așteptare și să se plictisească, Florea face cu degetele discrete exerciții de mobilitate pentru pian, după o muzică fredonată în gând.

Este de necrezut că există asemenea oameni și este de necrezut că, uneori, ei rămân necunoscuți.

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

  1. Acest medalion portretistic nu e un simplu omagiu adus acestui om deosebit. Este, totodata, publicitatea care-i este cea mai potrivita.

  2. Da, adevarat!
    Domnul Florea (sau Vîca cum era numit in tinerete) a fost si vad ca înca este în continua miscare intelectuala.
    Absolvent al facultatii de Electronica din Bucuresti dar profund interesat de muzica, limbi straine (japoneza în special), arte martiale, literatura, etc. domnia sa si-a ales si urmat calea vietii dupa cum ia dictat inima (care, sper ca este inca sanatoasa!).
    Flavius se pare ca a adoptat cu succes principiul de viata a lui George Burns: „You can’t help getting older, but you don’t have to get old.”
    Sanatate si viata lunga!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Alex Păun
Alex Păun
După studii de filozofie, Alex Păun a lucrat vreme de câțiva ani pentru o editură. I-au trecut prin mână zeci de volume, începând cu clasici ai literaturii universale și terminând cu cercetări de istorie a ideilor. A susținut prelegeri și cursuri private. A condus, între 2013 și 2020, clubul de lectură Calderon, club specializat în proză scurtă, roman și autobiografie. Eseuri semnate de Alex Păun au fost publicate de „Dilema veche“, „22“, „Idei în dialog“, „Adevărul literar și artistic“, „LiterNet“, „LaPunkt“ etc. Este unul dintre producătorii filmului documentar „România neîmblânzită“.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro