duminică, aprilie 14, 2024

Un om egal un om: Impotriva dezumanizării Celuilalt

Etica convingerilor nu este incompatibilă, cred, cu aceea a responsabilității. Când este vorba de cataclisme umanitare, este nevoie de o etică a consecințelor. In plus, in cazul lui Viktor Orbán, accentul pe valorile creștin-conservatoare, amenințate, pasămite, de elitele „cosmopolite” și „fără rădăcini” in Blut und Boden-ul maghiar, nu a inceput ieri. In fond, el este consecvent cu o Weltanschauung explicit sceptică, ca să mă exprim blând, in raport cu valorile liberale. La fel și Vaclav Klaus, spre a-i numi doar pe aceștia. Despre premierul slovac Robert Fico nu mai are sens să spun ce cred. Mai surprinzătoare mi se pare, cum am mai scris, prezența lui Traian Băsescu in acest club care, explicit sau implicit, nu este unul al incluziunii și al ospitalității politice.

Da, recunosc, scriu de pe pozitia unei etici a convingerii. De pilda, a convingerii că un om egal un om. A convingerii că doar solidaritatea noastra generică, asa cum frumos scrie aici pe „Contributors” politologul Marius Stan, inspirat in chip creator de Hannah Arendt, ne poate feri de prăbușirea intr-o barbarie a egoismului atroce, opusul de fapt al valorilor creștine pe care profeții responsabilității pretind a le apăra. Să le cerem sa nu fie ipocriți? Ar fi prea mult. Ei știu ce știm si noi, dar preferă să agite spectrul unei Europe islamizate, in care catedralele vor deveni moschei și alte asemenea viziuni terifiante. In locul unei discuții despre soluții rapide la acest val de refugiați, ni se dau lecții despre „ciocnirea civilizațiilor”. Suntem anunțați că printre refugiați nu se află potențiali Einsteini.

Dacă nu ar fi susținut o etică a convingerii, daca nu i-ar fi fost fidel, Václav Havel nu ar fi ajuns la Castel in urma unei revoluții de catifea. Citiți „Scrisorile către Olga” și imi veți da dreptate. Responsabilitatea in absența convingerilor morale mi se pare un slogan menit să camufleze fuga de responsabilitate. In randurile de mai sus, am incercat să schițez, fatalmente extrem de sumar, care sunt valorile in care credem cei care ne opunem xenofobiei si excluziunii deghizate in realism politic și raison ‘Etat. Imi scrie un prieten: „Zilele acestea am auzit des cuvantul ‘căpusă’…nu mai avem mult pana la un discurs al dezumanizarii.”

Distribuie acest articol

67 COMENTARII

 1. Ne place sau nu, aceasta criza se pare ca e mult mai complexa si cu atat mai diferita de tot ce stim. Nu mai exista stanga/dreapta , occidentali sau anti-occidentali, pro-rusi sau pro-americani etc.

  Cred ca pana la urma aceasta criza e de fapt turnesolul constructiei europene. Avem sau nu valori comune si mai ales dorinta de a ne comporta ca un popor ( european ) sau de fapt suntem doar o adunatura de popoare puse laolalta de interese pur economice. Probabil o sa vedem daca UE e doar o Yugoslavie sau poate deveni ceea ce este SUA.

  Nu trebuie nici sa subestimati nationalismul oamenilor din Europa. Noi ne-am omorat de cand ne stim unii pe altii pentru absolut orice lucru ( granita, religie, materii prime, ideologie sau chiar lucruri mult mai triviale ). Asa ca multora le este frica.

  Nu vi se pare curios cum incepe sa se desparta apele? Europa de est este cea mai intransigenta pentru a nu primi sau limita drastic numarul de emigranti primiti. De ce ? Simplu. Le este cel mai frica. Ei au inca in propria memorie imaginea atroce a comportamentului uman, marcata de crimele comunismului. Cei din vest, nu stiu decat din alte surse decat cele personale de atrocitatile WWII.

  Dumneavostra va situati deja pe o pozitie. Insa poate ar trebui sa va aplecati putin asupra celeilalte parti. Sa-i intelegeti motivele. Sa ii ajutati sa inteleaga ca nu exista doar alb si negru. Si ca nu alegem acum nici alb, insa nici negru.

  Traiti in SUA. Dupa 9/11, americanii au ales un presedinte cu numele de Hussein. Si pe deasupra afro-american. Cum au reusit ei asa ceva ? Europenii nu au fost in stare de ceva asemanator pana acum. Suntem nationalisti si eventual rasisti. Insa cred ca de frica. Oare americanii de ce au acest curaj ? Poate daca am „imprumuta” putin din curajul lor ar fi si pentru noi mai usor sa vedem rezolvarea acestei crize. Insa nu le stim „secretul”.

 2. „un om egal un om”. artistic spus, dar cit de adevarat ?
  „democratia” respecta un „om egal un om” ? sau asistam la barbaria „majoritatea decide” si apogeul imposturii si nerusinarii ? cind ti se baga pumnu n gura, legiferindu se ce ai / ce nu ai voie sa vorbesti (thanks God our brain is covered by scull) cum rezonezi cu „un om egal un om” ? cind granitele sint primitoare pentru materia cenusie sau cei cu buzunarele doldora de bani dar interzise celorlalti, mai este „un om egal un om” ? atunci, care s criteriile dupa care se imparte umanismul ?

 3. Din pacate Hannah Arendt nu are decat o reactie egotica … cu privire la umanitate … camuflata intr-un sentiment de jena … care de fapt nu e jena ci o rectie de superioritate ascunsa sub falsa modestie.

 4. Din pacate nu pot sa va dau dreptate. Ati punctat foarte bine faptul ca un om este egal cu un om, dar in efect sustineti contrariul. Oamenii astia veniti din Africa si Asia in ultimele luni nu doresc sa fie egali, ci privilegiati. Ei nu accepta ca legile li se aplica si daca lumea civilizata face excepte de la lege in cazul lor atunci se intoarce exact acolo de unde au plecat alde Hitler si Stalin. In definitiv tot ceea ce a cerut Hitler a fost sa primeasca temporar puteri exceptionale (adica sa fie desupra legii pentru o vreme) ca sa poata rezolva in mod exepditiv problemele poporului german. Si dupa cum stim cu totii le-a rezolvat…

  Intr-un articol precedent ati spus ca orice ar fi va simtiti solidar cu acesti refugiati pentru ca ati fost la randul dumneavoastra in refugiat primit in SUA. Va intreb totusi, daca atunci cand ati solicitat azil politic in SUA ati fi dat cu pietre in functionarul de la imigrari sau i-ati fi dat un ultimatum ca sa va rezolve cererea in doua ore, oare ati mai fi ajuns vreodata in tara asta, fie si ca ca turist? E exact ceea ce au facut „refugiatii” ajunsi in Ungaria in ultimele doua zile. Ei nu mai sunt acolo in nici un pericol si cu toate astea incalca consecvent si sonstient legea si bunul simt.

  Oamenii astia incearca sa impuna domnia faradelegii. E ceva inacceptabi, iniferent de conjunctura. In sensul asta Basescu, Kalus si chiar pacatosul de Orban au dreptate – va fi sfarsitul Europei pentru ca o Europa cam ca Egiptul sau Iranul de azi, nu mai e Europa. Problema principala a cestor oameni e ca ei sunt incapabili sa accepte domnia legii, ca isi incep sederea in Europa cu incalcarea pe fata a legii si ca inteleg din prima clipa ca tot ceea ce trebuie sa faca pentru a incalca legea nepdepsiti e sa o comita simultan cat mai multi. Consecutiva e ca pana la urma vor impune astfel domnia faradelegii.

  Nu in ultimul rand, sunt stupefiat ca dumnavoastra, care aveti o ascendenta evreiasca sustineti, fie si indirect, ceea ce ar putea provoca Holocaustul 2.0. E un fapt de notorietate publica ca unul din obiectivele de baza ale lumii musulmane e lichidarea „entitatii sioniste” si starpirea evreilor in general. Salafistii predica pe fata in Europa eliminarea fizica evreilor. Primele atacuri au inceput deja in Franta si UK. E cam ceea ce facea SA-ul prin 1929-1932, chiar inainte de a ajunge Adolf la butoane…

  • „In sensul asta Basescu, Kalus si chiar pacatosul de Orban au dreptate – va fi sfarsitul Europei pentru ca o Europa cam ca Egiptul sau Iranul de azi, nu mai e Europa. „

   Si tu crezi ca exista macar unul singur dintre cei care ii iau in brate pe navalitori care sa nu inteleaga „amanuntul” asta?

   Exceptindu-i, desigur, pe cei citiva tinerei agitati, majoritatea oengisti platiti sa faca scandal, bine spalati pe creieri in centrele europene de indoctrinare neomarxista, copilandri care habar nu au ce se petrece si ce li se pregateste (chiar si lor!), tovarasi de drum care habar nu au de istorie, inculti si rudimentari intelectual, dar la fel de agresivi si obraznici ca activistii comunisti cu 4 clase din anii ’50, postaci cu mult tupeu (si cam atit) care au aparut pe toate forumurile din internet ca ciupercile dupa ploaie acuzind in stinga si in dreapta de rasism, xenofobie, extremism, ura etc.

   Europa de Vest e in cadere libera si se pare ca nimic nu o mai poate salva.

   Cei din Est, DACA se razvratesc impotriva UE, asa cum in trecut s-au razvratit impotriva URSS (si vad ca tot polonezii, ungurii si cehoslovacii se razvratesc si de data asta), ar putea supravietui.

   Daca…

 5. Avem o „Europe à deux vitesses” nu doar economic ci și din alte puncte de vedere. Orbanini țipă că orice fel de refugiat musulman este incompatibil cu trecutul unei vremelnice ocupații otomane a unei părți din regatul maghiar. Mai e puțin și se va posta ca un fel de Hunyadi Janos/Iancu de Hunedoara pe meterezele Belgradului. El și alți… Țipăm nu pentru că Germania ar fi creat o problemă în toată Europa (deși nu a participat nici în Irak și nici în Libia, de exemplu). Nu țipăm pentru că ne îngrijorează viitorul protestantismului sau catolicismului german. Țipăm pentru că ne vedem supuși la un cod moral și de etică pe care nu-l împărtășim. Și mai țipăm pentru că avem impresia că s-a făcut iarăși un apel și am ieșit ultimii- am învățat, de unde nu se știe, că bube-n cap se dreg cu gura mare.

 6. Inca o data, este minunat sa ne batem aprobator pe propriul umar a propos de ce iluminat si tolerant sintem si cit de xenofobi si rai sint cei care nu ne urmeaza neconditionat gindirea.

  „Bai rasistule” a devenit mai nou varianta acceptabila a lui „Mai chiaburule” de mai ieri.

  Nu va urmati pina la capat consecintele gindirii insa. Daca e bine sa vina o suta de mii in „incluziunea” sublima si in „ospitalitatea politica (? e ospitalitate sau nu e, fortata sau nu)” de ce nu zece milioane? O suta de milioane? E de unde si acele vieti sint si ele egale, nu-I asa? De ce nu intregul Orient Mijlociu si Africa, de Nord deocamdata? Daca il primim pe Ahmed de ce nu si pe Z’bengu Wa Za Banga, ca e si el om? Sint zeci de milioane de bangladesheni care traiesc intr-o mizerie crunta, nici n-ar avea de unde sa ia sapte mii de euro pentru „calauze” intr-o intreaga viata de munca.

  Despre islamofobie: o fobie este o teama irationala, fara fundament. Nu stiu in ce masura fac islamofobii spume la gura, cum frumos au fost descrisi de generosii de serviciu, dar nu vad nimic irational intr-o teama de culturi in care femeile valoreaza o citime dintr-un barbat, minoritatile sexuale sint aruncate in gol de pe creasta cladirilor inalte, cea mai marunta „insulta” adusa „profetului” se pedepseste negresit cu moartea – si cele descrise sint parte din culturile de massa ale locului, nu acte demente ale unor extremisti.

  Ce mi se pare irrational cu adevarat este a pretinde ca toate culturile sint egale si ca numai xenophobia, nu ratiunea, poate justifica temeri, precautii, opinii diferite Hai sa dam mina cu mina, sa stergem granitele, sa ridem frateste la soare, sa speram ca intre miriadele de refugiati sau fals refugiati extremistii, posibilii teroristi nu sint mai mult de 10%. Ca doar cu numai citeva sute sau mii de teroristi ne vom descurca noi mai incolo. Cind ii predicati cuiva ca domnul Basescu ca ce inima de ciine are nu vreti sa vedeti ca acesta e un om care are sau cel putin a avut raspunderi mai importante decit a fermeca cu citate docte studentii stingisti intr-o sala de clasa.

  Atit domnul Stan cit si dv. vorbiti in niste termeni extraordinar de abstracti, de inadecvati la realitatea de pe teren. Forma e minunata, dar esenta este in mare masura similara stramutarilor fortate de populatie, decise cu un creion pe hirtie miscat de mina beata a lui Iosif Visarionovici Stalin. Consecintele orgiei de „feel good absurdity” care se petrece sub ochii nostri vor fi extraordinar de serioase, indiferent de dorintele si cliseele pseudo-umaniste, comunist-internationaliste in chiar esenta lor.

  • Stimate domn, dacă tot ai ajuns la a nega fobia împotriva musulmanilor, ne poți spune cu câți dintre ei ai discutat? Ai întâlnit vreunul în care și oase? Tot ce invoci în acel comentariu sunt povești din ziare și de la televizor. Unele dintre ele întâmplate (dacă s-au întâmplat!) într-o zonă fără niciun fel de autoritate statală, fie ea musulmană sau nu.

   Cât despre vinovăția colectivă, ce părere ai: n-ar trebui înecați în Prut sau alugați în Rusia toți locuitorii județului Vaslui? Că în privința muslumanilor, cam ăsta e criteriul pe care îl aplici.

   • Fiindcă nu locuiesc in România, eu am discutat (si încă discut cu aceștia). Si am întâlnit musulmani din Maroc, Algeria, Tunisia, Liban Siria si Indonezia. Daca e sa aleg un SINGUR cuvânt ce i-ar caracteriza pe toți, probabil as alege „ipocriți”.

    Utilizatorul „Absurdistan” are foarte mare dreptate, dar din păcate musulmanii infiltrați, precum si ignoranții de stânga fac totul posibil sa demonstreze contrariul.

    In presa nu mai poți avea încredere. Toată săptămâna aceasta s-a tot vorbit despre acel copil mort, DAR nimeni nu a inclus si aceasta parte a povestii : https://www.youtube.com/watch?v=QZUuoaq1MLM&gl=US
    Canada NEAGA ca aceștia ar fi cerut azil : „Canada has denied it received a bid for asylum from the family of a three-year-old Syrian boy whose body was found washed up on a beach in Turkey.”
    http://www.bbc.com/news/world-us-canada-34142695

    Dl Tismaneanu vorbește despre „o etică a consecințelor” si in același timp ii critica pe cei ce au luat poziții ferme contra acestor invadatori. In realitate doar aceștia inteleg consecințe pe care locuitorii Europei le vor suporta daca acești invadatori sunt primiți.

    • @ NituCt – partea aia a poveștii e la nivelul de vorbe de clacă. BBC a investigat detaliile și Canada a refuzat într-adevăr o cerere de azil, însă nu pentru tatăl copiilor înecați, ci pentru fratele lui. Sora lor din Canada încercase să le rezolve problemele pe rând, iar discuțiile lor de familie nu au nicio relevanță. Omul a dorit să emigreze și e treaba lui de ce.

   • Eu am fost in Egipt, in Siria (in a doua jumatate a anilor ’90), in Anatolia si acum trei ani intr-o vacanta cu sotia si copiii la Paris :-) . Ca mi-am zis sa vada si copiii Orasul Luminilor inainte de a ajunge ca Karachi-u’. Cred ca a fost oricum un pic prea tarziu. La Best Western-ul de langa Rivoli si Louvre te trezea dimineata behaitul muezinului, iar pe strada te simteai cam ca la Stambul. Am vazut masini incendiate de bunii muslumani, pradaciuni, femei infasurate ca niste mumii, amenintari scrise cu spray-ul pe vitrinele retaurantelor ce indrazneau sa vanda bauturi si cane de porc, precum si alte semne neindoilenice ale civilizatie islamice…

    Asa incat pot spune ca am oarecari cunostinte vis a vis de lumea islamica. Tot ce pot sa va spun vis a vis de chestiile din ziare legate de abrutizarea si imbecilizarea in masa a acelie lumi e ca sunt soft si nereprezentative. Realitatea e mult mai crunta. Insa nu are rost sa fiti ingijorat. Visul vi se va implini si nu peste mult veti avea ocazia sa traiti ca la Cairo sau Damasc. Atata doar ca atnci va fi mult prea tarziu ca sa mai schimbati ceva. Va veti putea totusi consola cu ideea ca ati militat pentru asta, dupa puterile dumneavoastra…

   • Am intalnit eu; nu unul sau doi, ci de la 7 ani cand tatal meu a fost trimis la post intr-o tara araba si pana acum 3 luni cand s-a intors in tara, timp in care 90% a fost acolo si timp in care am avut si eu partea mea de stat pe-acolo, precum si tranzitul Siriei de multe ori.

    Daca 35 de ani de experienta (1980-2015) nu sunt suficienti pentru a forma o opinie bazata pe fapte atunci nimic nu v-ar putea convinge. Sau, poate, mergeti dvs. vreo 30 de ani ca sa vedeti cum stau lucrurile; va vor ajunge 3 luni.

    • E bine că începem să spunem lucrurilor pe nume. ”35 de ani de experiență” ca membru de familie al unui demnitar comunist român califică într-adevăr o persoană pentru a avea niște opinii :P

     Are și Adrian Năstase niște lamentații pe blog, pentru soarta fotbalului românesc rămas fără finanțatori din vina DNA-ului :)

   • Stimate domn, va rog nu asumati lucruri despre care nu aveti habar.

    Cunosc personal zeci de musulmani si am impresii diferite despre ei, ca despre toti oamenii din orice categorie. Foarte buna, despre citiva.

    Nu an nici o fobie impotriva nimanui. Am o asa-zisa fobie legata de o religie absolut oribila, despre care sint destul de informat ca sa am aceasta opinie nu la modul bigot ci informat. Am scris zeci de comentarii legate de ortodoxie, catolicism si alte religii, multe dintre aceste comentarii negative (nu prea cred ca sint iubit nici de toti crestinii nici de toti evreii de pe aici), dar nu se compara cu reactia sincera de repulsie pe care o am fata de invataturile islamului istoric si CONTEMPORAN, din care invataturi am mentionat numai citeva.

    Asta nu inseamna ca nu exista oameni cumsecade, victime reale nascute fara vina sub blestemul lui Mahomed si care sint numiti „musulmani”, dar nu imi negati dreptul de a vedea aceasta religie ingrozitoare si primitiva drept ceea ce este.

    Cit despre inecarea refugiatilor, nu pot fi invinovatiti europenii de tendintele suicidare si iresponsabile ale nimanui. Si daca isi anina vreun german nebun bebelusul de la balcon – poate pica poate nu pica, sa vedem, il prinde cineva? – nu e nici vina Germaniei in general, nici vina, asa, hodoronc-tronc, Arabiei Saudite.

    Ideea ca Europa ar fi vinovata de riscurile nenecesare si iresponsabile asumate de un tata al carui copil *care avea deja un loc asigurat intr-o tabara de refugiati* este demagogica la modul cel mai oribil.

    Cit despre culturile ca atare, povesti din ziare si de la televizor? Vreti sa spuneti ca femeile, homosexualii si blasfematorii asasinati in culturile islamice sint inventii ale media? Pacat ca ne batem joc de amintirea acestor multe, multe victime, reale si documentate dincolo de orice dubiu.

    • Daca asimilati oamenii cu conditionarile lor religioase si ii incadrati pe baza acestor conditionari intr-o categorie deja va raportati la ei intr-un mod viciat ca sa nu spun … discriminatoriu …

    • @ Absurdistan – nu știu dacă sunt sau nu invenții ale media, dar sunt prezentate total disproporționat, ca pondere în viața și activitatea musulmanului de rând.

     Nici românii care își dau cu topoarele în cap la băutură și își violează fiicele minore nu sunt invenții ale media, dar în niciun caz ei nu reprezintă comportamentele uzuale sau normale la români.

     • Va recomand cu caldura sa mergeti prin mahalalele orientale ale Paris-ului. Daca chiar o sa scapati fara sechele prea mari, va rog sa nu uitati sa ne povestiti daca relatarile sunt exagerate sau nu.

    • Este adevarat ca pe multe site-uri luati atitudine violenta impotriva religiei. Cred ca mai mult este vorba de o boala care va face nefericit. Nu trebuie sa uitam ca religia a tinut si inca tine poporul acesta unit. Luptati impotriva religiei crestine inseamna ca luptati impotriva propriului popor!

  • Conform estimărilor dumneavoastră pe care le considerați optimiste, situația teroriștilor în exil este după cum urmează (spre a include câteva din statele mai relevante) :
   – Turcia- 200.000 teroriști
   – Iordania- 66.000 teroriști
   – Liban- 100.000 teroriști
   – Germania- 80.000 teroriști
   – România- 17 viitori teroriști, posibil dintre cei mai periculoși.

 7. Nu doar „dezumanizarea celuilalt” trebuie evitata ci trebuie evitata si nu mai putin toxica „sacralizare a celuilalt” si transformarea lui in obiect totemic pentru simplul motiv ca e diferit : minoritar, homosexual, strain, etc.. adica trebuie evitat sa fie sacralizata devianta si, implicit, demonizata normalitatea precum si demonizata preferinta pentru cel normal sau cel de acelasi neam.

  Nu e vorba de refugiati politic sau din calea razboiului cat de migranti economic, majoritatea dintre ei sunt barbati tineri (peace media manipulation with lacrimose pictures) in drum spre Germania si restul tarilor cu nivel de trai ridicat…..asa o fi in Orient, se salveaza mai intai barbatii si apoi, daca mai e loc, femeile si copiii.

  Nu e vorba de „un val”, sunt stute, mii, zeci de mii de asemenea valuri ce urmeaza din Orientul Apropiat si Africa daca nu se face ceva sa fie oprite..350 000 au venit de la inceputul anului trecand Mediterana- in Italia si Spania, milioane alte sunt in ‘stand by’…deci problema nu e sa gasim „soluții rapide la acest val de refugiați” ci cum sa il oprim pe acesta dar si sa le oprim definitiv pe sutele celelate ce sunt in pregatire sa vina peste Mediterana si pe ruta Balcanilor…precum si sa oprim chain-migration, fiecare asemenea refugiat o sa isi aduca apoi familia si, de ce nu, tot satul din Pakistan sau Nigeria sa devina si ei „europeni”.

  Solidaritatea e chestie frumoasa dar nu include sinuciderea nationala si acceptarea colonizarii teritoriilor nationale de dragul strainilor din Asia si Africa.

  • „…trebuie evitata si nu mai putin toxica “sacralizare a celuilalt” – se pare ca dvs reusiti f. bine!

   Banuiesc ca va considerati chiar un model de respectabilitate, pentru calitatile pe care le insumati – nascut in Europa, alb, crestin si hetero – , spre deosebire de „deviantii” care vin sa va distruga civilizatia! Pentru ca va credeti si civilizat probabil…tot din aceleasi motive, fix aceleasi cu ale lui Breivik sau Hitler!
   Va doresc sa nu aveti niciodata nevoie de ajutorul unuia ca dvs.

   • Asa, la o prima vedere, se pare ca ticalosii de albi crestini si hetero nu prea au nevoie de ajutor. Ba chiar, vorba lui nenea Iancu, e cam viceversa. Din fericire, suntem obisnuiti sa cerem ajutor in tacere, uneori, mai demult, si cine stie, poate in viitor, ascunsi prin grote, dar, nici atunci de la voi.

  • Bărbații tineri sunt cei care ar fi înrolați cu forța de oricare dintre taberele în conflict. Tu te-ai duce să lupți ori împotriva, ori de partea rușilor, dacă ar face și în Moldova ce-au făcut în Ucraina?

    • Nu e obligația nimănui să lupte într-un război civil. Dacă două sau trei bande se luptă pentru putere și pentru controlul asupra statului respectiv, nu e obligația niciunui locuitor să lupte pentrru vreuna din tabere.

   • O dar asta deja e o minciuna monumentala! Aproape ca alea gogodnate ale lui Ponta. Cine ii inroleaza pe astia cu forta in taberele de refugiati din Turcia?! Ei nu vin direct in Siria, ci vin dupa luni sau chiar ani de sedere in taberele turcesti.

 8. Au fost norocosi cei care nu au fost in Bosnia in timpul razboiului, crimelor de curatire etnica si religioasa si asediu.
  In acei ani in vest s-au organizat excursii cu titlu de vinatoare in Balcani, fiecarui vinato i se dadea o pusca cu luneta si putea sa impuste si sa omoare pe cei incercuiti din oras.

  Pentru ceea ce se intimpla cu refugiatii din Siria si a alotor regiuni in razboi, am vorbit cu martori care i-au vazut pe supravietuitori imediat ce au pus piciorul pe uscat sau masati in porturi, gari sau locuri in care cautau un mijloc de transport.
  Toti au admis ca altceva este sa vezi direct si altceva este sa vezi fototgrafii.
  Aceeasi diferenta trebuie sa existe intre secventele de razboi si macel vazute la televizor si cele simtite de victime.

  Pentru teorie, fac referinta la filmul Apokalipto regizat de Mel Gipson si care are un motto care ne pune pe ginduri dar si referinte la oracolul tragediei antice.
  Unii au o viata normala si vineaza si se cearta intre ei in timp ce alti refugiati incearca sa scape de pericol care este peste tot.
  Societeaza recurge la metode lipsite de logica si dupa semne arbitrare si raul se propaga iar cind sfarsitul este aproape intervine un pericol nou al conchistadorilor care vin sa-i distruga pe toti.

  Azi ne intereseaza numai individul si nu grupul.
  Nimanui nu ii pasa cind o scoietate se surpa.

  Din pacate si in spatiul religiei este o concurenta iar din partea bisericii universale se revine la preiuni in regiuni traditionale ca tinta de expandare in timp ce pierde pe teren propriu.
  Suntem in mondializare si concurenta totala ( a se citi comflict )

  • E intr-adevar un proces de globalizare … concurenta, dorinta de putere sunt de o parte dar exista si colaborare si dorinta de a construi o lume frumoasa. Lucrurile merg in general in paralel … echilibrul e foarte fragil … tine de noi ca oameni daca inclinam balanta mai mult intr-o parte sau mai mult in alta …

 9. „Mai surprinzătoare mi se pare, cum am mai scris, prezența lui Traian Băsescu in acest club care, explicit sau implicit, nu este unul al incluziunii și al ospitalității politice.”
  Desigur, omul Basescu poate gresi; si, slava Domnului, nu a fost perfect.
  Dar Basescu inca nu s-a dezobisnuit de a analiza lucrurile din postura de sef de Stat.
  Care sef de Stat trebuie, uneori, sa iei masuri si contra curentului: si-a asumat sa citeasca in viesparul din Parlament Raportul Final. A stiut ce face, dar si-a asumat el si masurile din 2010.
  Fapte pentru care a stiut ca va plati scump, dar n-a ezitat..
  Romanii, de 6-700 de ani, nu au reusit sa integreze etnia tiganilor, iar acum vrem altceva pe cap.
  Mai are pensionarul postac un fix: Acordul de la Dublin si Spatiul Schengen au fost ciuruite.
  Ceea ce ma mira este ca scenele pe care le provoaca acesti migranti nu sint analizate de cei milosi (la articolul dlui Stan exista doua link-uri edificatoare).
  Invocarea lui Havel nu mi se pare corecta: nu stim cum ar fi reactionat ACUM.

  • Atât timp cât erau obligați să stea în bordeie săpate în pământ la marginea câte unui deal, e cam greu de susținut că încerca cineva să-i integreze. Care au fost ce 600-700 de ani de încercări de integrare? Până la 1855 erau robi, fetele erau obiecte sexuale pentru boierul locului, iar băieții și adulții de ambele sexe munceau pentru mâncare și pentru dreptul de a locui în acele bordeie. Și îi mai acuzăm astăzi că nu le place munca?

   Pe vremea lui Ceaușescu s-a încercat într-adevăr integrarea lor, primeau apartamente de la intreprindere și o mulțime dintre ei erau șoferi pe basculante, însă după 1990 ei au fost primii care n-au mai reușit să se descurce în niciun fel, și-au vândut apartamentele și și-au construit case de chirpici la margionea orașelor. Unde câte un primar cu mare priză la public, gen Simirad, câștiga alegeri promițând că acel cartier de țigani nu va avea apă și energie electrică atât timp cât va fi el primar.

   Și s-a ținut de cuvânt, acel cartier de țigani a avut energie electrică abia după ce n-a mai fost Simirad primar. Dar asta e tot vina țiganilor, după standardele românești.

 10. Acum vă recunosc! Într-adevăr un început bun de weekend citind acest rânduri.

  La fel și Vaclav Klaus, spre a-i numi doar pe aceștia. Despre premierul slovac Robert Fico nu mai are sens să spun ce cred. Mai surprinzătoare mi se pare, cum am mai scris, prezența lui Traian Băsescu in acest club care, explicit sau implicit, nu este unul al incluziunii și al ospitalității politice.

  Pe mine nu mă surprinde defel. Comportament natural din partea tuturor.

  He therefore answered, Whether he is a sinner, I know not: one thing I know, that, whereas I was blind, now I see.

  Happy Labor!

 11. Stimate Domnule Tismaneanu,
  Ati vorbit de Kindertransport, unul dintre putinele cazuri de salvare din cel de-al II-lea razboi mondial.
  Decat ca acum nu e vorba de copii.
  Cativa copii sunt prezentati melodramatic de medie; majoritatea „imigrantilor” sunt galigani violenti, si fara documente.
  E vorba de crearea unei mase critice in Europa, care, la vremea potrivita, va exploda si va impune ceea ce musulmanii spun deschis ca doresc – crearea unui califat.
  Ei nu lucreaza, si nu platesc bir ghiaurilor, ca nu e drept; ghiaurii sa le plateasca lor bir! Cand li se cere sa munceasca, ei considera aceasta o nedreptate.Evreii care doreau sa emigreze, in cel de-al II-lea razboi mondial, nu primejduiau pe nimeni, dar n-au fost primiti, caci EVREII TREBUIAU EXTERMINATI, SI SE GASISE CINEVA S-O FACA! Acum vin altii, care sunt gata sa-i extermine pe evrei, si impreuna cu ei civilizatia iudeo-crestina; DE ACEEA SUNT LASATI.
  E vorba de un complot impotriva omenirii.
  Cel de-al III-lea razboi mondial e in curs; nu mai e mult pana se va trece la ostilitati deschise.
  Lasat-i pe Orban & co. in pace; faptul ca ei sunt cum sunt nu schimba problema, ci doar dezvaluie rusinea agonizantei civilizatii occidentale. Daca e nevoie de Orban & co. pentru a o spune deschis – rau am ajuns.

 12. Am vazut o sumedenie de postaci atei-militanti care le reproseaza crestinilor, insultindu-i cum le vine la gura, ca nu se poarta ca niste adevarati crestini. Am ajuns sa o vedem si pe asta. Kafka, Ionesco… De parca iubirea aproapelui ar presupune renuntarea la instinctul de conservare, la libertate, la viata, sau acceptarea jugului invadatorilor fara nici o impotrivire.

  Aceiasi politicieni si papagali neomarxisti care spun azi (cum am vazut in comentariul unui postac fruntas pe ramura) ca „Europa nu se descurcă fără imigranți”, „Fără imigranți, nivelul de trai ar trebui să scadă notabil” etc. s-au dat peste cap (ei insisi sau predecesorii lor) sa reduca natalitatea in Occident inca de acum 60 de ani, fiindca eram… prea multi, se terminau… resursele si urma… „racirea globala” (asa zicea Clubul de la Roma acum 40-45 de ani; ce spaima am tras atunci!). Si uite ca au reusit, iar acum ne pun in față nota de plata: zeci de milioane de imigranti, ca alta solutie nu exista.

  Pentru a ajunge aici, au atacat Biserica, credinta in Dumnezeu (cel mai puternic element unificator al unui popor), sistemul de valori al civilizatiei produse de crestinism, au promovat agresiv ateismul, incultura, rescrierea istoriei si au cultivat extensiv prostia, au inventat feminisnul, cultura divortului, femeia care vrea mai mult decit orice o cariera si, pentru asta, sta prin scoli pina la 30-35 de ani ca sa faca doctorate in loc de copii, sau femeia care vrea sa fie independenta, nu sclava barbatului, care nu vrea sa stea acasa si sa-si vada de copii (se ocupa statul de ei!), ci sa se „realizeze profesional” sculindu-se cu noaptea in cap ca sa alerge la „locul de munca” (e mai bine sa fii sclava unor patroni ca secretara, vinzatoare, muncitoare in 3 schimburi in fabrici si uzine etc. decit „sclava” familiei), au atacat familia heterosexuala din toate directiile, au favorizat familia monoparentala, au inventat casatoria homosexuala, eliberarea sexuala, au inundat Occidentul cu pornografie care, vorba lui Marcuse, trebuia sa „animalizeze pentru a detribaliza” (obiectiv atins, Occidentul e deja atomizat social), spalarea creierilor copiilor in centre de indoctrinare numite scoli publice…

  Dar au fost destui si cei care avertizeaza de decenii ca „demografia e destinul”, ca numarul de nasteri pe femeie intr-o tara oarecare trebuie sa fie minimum 2,11 daca vrem sa evitam dezechilibrele intre generatii si prabusirea fondurilor de pensii. Cind aud de asta, feministele urca pe baricade si incep sa urle isteric ca ele nu sint vaci de monta, ele vor doar sex, nu copii. Cit mai mult sex. Si cu cit mai multi. Insa politrucii si presa arondata i-au ignorat pe acesti autori tocmai pentru ca stiau ca asa e si nu voiau ca populatia sa afle adevarul, ei voiau sa se ajunga exact in situatia de azi: sa pretinda ca alta solutie decit importul in Europa a zeci de milioane de africani si asiatici nu exista.

  Un popor care nu mai face copii e la fel ca hedonistul care, vrind la nebunie sa isi traiasca viata, sa profite la maximum de ea cit e tinar, fara copii care sa il incurce, odata ajuns la batrinete si abia putind sa se mai miste constata șocat ca nu mai are cine sa-i dea un pahar cu apa. Ba nici macar cine sa il inmorminteze.

  In timpul asta, Africa a devenit o bomba demografica cu ceas (informati-va daca nu sinteti la curent) al carui ticait tot mai asurzitor se aude deja pina in nordul Europei.

  P.S.
  Europa de Vest e in cadere libera si se pare ca nimic nu o mai poate salva.

  Cei din Est, DACA se razvratesc impotriva UE, asa cum in trecut s-au razvratit impotriva URSS (si vad ca tot polonezii, ungurii si cehoslovacii se razvratesc si de data asta), ar putea supravietui.

  Daca…

 13. Dimpotriva, a nu accepta hoardele care invadeaza Europa in mod ilegal este o datorie morala si legala cata vreme democratia inseamna lege si morala. Nu vad nimic moral s legal in actiunile acestora, ci agresivitate, profunda imoralitate (exemplu copiilor gasiti morti- ce parinti care au un minim simt moral risca viata copiilor in acest fel) pentru a nu mai vorbi de incredibila aroganta- dupa ce ca invadeaza tari, mai si arunca mancarea si apa, ca de, lor le trebuie bani si moschee.

  Argumentul „umanitar”, nu are nici umanitate, nici legalitate. Atat imigratia romanesca ilegala, cat si imigratia islamica sau central americana sunt atentate la securitatea cetatenilor tarilor vizate. Este un lucru a cere azil in mod legal si justificat si altul a plati mii de euro pentru o traversare ilegala a frontierelor unei tari. Europa are o rata mare de somaj in randul tinerilor europeni, SUA la fel, Romania nu a fost capabila sa asigure un trai propriilor sai cetateni. Aceasta trebuie sa ne preocupe si un argumente pseudo-morale. Responsabilitatea politicienilor (stanga sau dreapta) este de a asigura bunastarea si siguranta celor care i-au ales. Ori atat politicenii europeni cat si americani nu au facut nimic care sa dovedeasca acest lucru, prin urmare a pretinde acelorasi cetateni sa fie „toleranti” este o dovada de cinism si sabotaj fara margini. Plecare dvs in SUA este consecintat regimului comunist roman, dle Tismaneanu, insa nu America va datora dvs ceva, ci Romania. Aceeasi logica se aplica acestor imigranti.

  Crestinatatea nu inseamna discutii debile despre schimbari climatice, toleranta fata de imigratia ilegala si alte ineptii pe care noul Papa le indruga de ceva vreme incoace, ci asumarea responsabilitatii personale atat morale cat si legale; ori, din nou, nu vad nimic moral in actiunile acestor hoarde de imigranti ilegali, si cu atat mai putin in argumentele celor care le sustin actiunile si indeamna la acceptarea lor.

  Pacat..

  • @ george – democrație înseamnă că membrii corpului legsilativ sunt aleși de către electorat. Care lege și care morală? Nu exact asta reprezintă și Sharia, tocmai legea și morala? :P

   • Nu dragule, democratia este in primul rezultatul unui mod de a intelege morala (un set de probleme morale) de urma careia se iveste legea cata vreme cele doua nu pot fi complet detasate dar asta nu inseamna ca morala si legea sunt peste tot la fel. Musulmanul idecodeaza intr-un fel problemele de morala si deduce legile in functie de, europeanul intelege aceleasi probleme de morala in alt fel si deduce legile altfel, ca de aia musulmanii au problemele ce le au, iar europenii au altele.

    Pune mana mata pe niste carti inainte sa agiti tastatura…

 14. …conform realitatilor musulmanul, semitul in general, e un simbiot al civilizatiei europene.
  Europenii nu au petrol dar au inventat mototul cu ardere interna.
  Atunci cand nu va mai fi petrol simbiotul va pieri, daca nu subjuga intre timp gazda primitoare si-ii ocupa locul exact cum au facut cu Imperiul Roman de Rasarit si Biblioteca din Alexandria – aruncand omenirea intr-un nou ev mediu intunecat.
  (nimeni nu a auzit ca vreodata un semit sa fi inventat ceva deosebil – ceva care sa schimbe viata oamenilor – in afara de speculatii si teoretizari, nimic in afara copiilor nu au dat omenirii.

 15. Deci: un om de stat vede DOAR interesul statului. Care este interesul statului roman in a-i gazdui pe cei despre care se vorbeste astazi? Ce castig are statul de pe urma lor?
  Va rog, fara sentimente.

  • Romania se depopuleaza galopant. Imbatraneste. Romani tineri pleaca pe capete, Exista zone – Timis, Sibiu, Cluj – unde somajul e aproape zero si companiile isi fura una alteia angajatii. Sunt convins ca Merkel a primit semnale ca economia germana ar profita de pe urma fortei de munca. Asa a fost si in anii 60 si 70 cand Germania a primit sute de mii de turci, iugoslavi si greci. O tara cu o populatie tot mai imbatranita, cu demografia in cadere libera, nu-si permite sa refuze un influx de mana de lucru tanara si sanatoasa. Decat daca e condusa de tampiti ca Orban.

   Dar isteria romaneasca e, ca de obicei, total gratuita. Refugiatii nu vor sa vina aici. N-au motive sa vina intr-o tara saraca ai carei cetateni nu viseaza decat sa emigreze. Deci nu va mai dati de ceasul mortii ca va invadeaza. Alea cateva mii pe care ni le va aloca Bruxelles vor veni, probabil, de nevoie si vor pleca imediat ce vor putea. Relax, ne putem apara in continuare saracia si nevoie si neamul. :D

   • Ia uite: uniunea patronatelor germane cer integrarea cat mai rapida a refugiatilor pe piata muncii. considera afluxul de azilanti o sansa pentru economia germana. anticipeaza 500.000 de noi locuri de munca in urmatorii 20 de ani care nu au cum sa fie acoperite numai de nemti.

    http://www.handelsblatt.com/politik/deutschland/arbeitgeberverbaende-deutsche-firmen-wollen-fluechtlinge-endlich-einstellen/12277092.html

    in europa de est populatia scade dramatic. romania e printre primele zece tari europene la capitolul asta, toate 10 sunt estice. nici in ue ca intreg situatia nu e mult mai roza. dar pentru economiile astea slabe din est declinul demografic e catastrofal. onu a facut niste proiectii, pana in 2050 populatia romaniei va scadea cu inca 4,5 milioane. la asta se adauga imbatranirea. deci in loc sa vedem in oamenii astia o sansa, ne baricadam in panici cretine.

    si sa nu mi se spuna ca nu vor sa munceasca. prostii. cine vine mii de km cu copilu-n spinare si doar hainele de pe el nu vine ca sa bea o bere in munchen. vine sa-si refaca viata. ca unii vor face probleme, da, precis. dar de asta ai politie si servicii. per total insa oamenii astia ar putea fi o oportunitate mai ales pentru economiile astea comatoase din est.

    • Posedati nste informatii uimitoare!!!

     Va rog sa transemiteti patronatului geman ca in Franta traiesc nu mai putin de 4 milioane de musulmani adulti ce au deja toate patalamalele necesare ca sa poata munci in Germania. 3.7 miloane dintre ei sunt in grija asistentei sociale si banuiesc ca abia asteapta sa aiba o slujba :-)

    • Este unul dintre putinele comentarii pertinente pe care le am citit in ultimele zile, am bucur ca mai exista totusi mancar un roman doi fara obloane!

 16. Aşa cum ne-au asigurat in repetate rânduri măreţii lideri de stat ai Occidentului -Bush, Obama, Blair, Cameron, prinţul Charles, Merkel. Hollande, etc- nu există niciun pericol de islamizare căci Islamul este o minunată religie a păcii şi nu are tendinţe expansioniste ori excluzioniste [nu ştiu ce înseamnă termenul ăsta dar sună frumos, european, aşa că îl folosesc].

  Tocmai pentru că este o religie a păcii, ţările in care Islamul s-a răspândit -fără a putea vorbi de islamizare, nu există aşa ceva decât in imaginaţia bolnavă a islamofobilor neonazişti- aşadar ţările pacificate prin aportul Islamului produc mase largi de oameni iubitori de ospitalitate, toleranţă şi pace care, din lipsă de spaţiu, apă şi alimente, dar mai ales din dorinţa de a oferi şi altora înţelepciunea mahomedană care stinge conflictele şi generează pacea, părăsesc tărâmurile pacificate şi sosesc pe continentul belicos al ideologiilor totalitare şi al creştinilor albi, rasişti şi protestatari. Zic să le urăm un cât mai bun venit -600 de euro e puţin, un venit mai substanţial ar arăta că înţelegem mai bine umanitarismul islamic- şi să le oferim locuinţele noastre după modelul marilor personalităţi europene din Islanda, Irlanda şi Finlanda următorilor, in ordine alfabetică:

  0. Arabia Saudită. Principalul lider şi finanţator al mişcărilor pacifiste globale, o glorioasă sursă de hrană spirituală pentru toţi iubitorii de pace. 30,7 milioane de purtători de mesaje umanitare.

  1. Afganistan. 32,5 milioane de pacificatori cu experienţă
  2. Algeria. 39,5 milioane de iubitori simpli de pace
  3. Bangladesh. 156,6 milioane de făuritori de pace
  4. Burkina Faso. 17,3 milioane de civilizatori afro-europeni
  5. Ciad. 10,3 milioane de oameni însetaţi de pace
  6. Djibuti, 0,8 milioane de solidari cu năzuinţele noastre de pace
  7. Egipt. 89,5 milioane de iubitori şi distribuitori tradiţionali de ospitalitate
  8. Etiopia. 90 milioane de luptători cu experienţă pentru pace
  9. Guinea. 10,6 milioane de culegători paşnici de iubire şi respect
  10. Indonezia. 255 milioane de buni credincioşi exemplari prin nivelul extraordinar de toleranţă şi convieţuire paşnică cu etniile şi religiile tolerate.
  11. Iran. 78 milioane de militanţi energici pentru pace
  12. Irak. 36 milioane de revoluţionari, bravi luptători împotriva dictaturilor şi, desigur, pentru pace
  13. Coasta de Fildeş, 23,9 milioane de luptători proapăt eliberaţi şi intraţi pe calea păcii cu ajutorul camarazilor francezi
  14. Iordania. 8 milioane de admiratori ai păcii
  15. Kosovo. 1,8 milioane de juni umanişti in căutarea solidarităţii
  16. Kuweit. 4 milioane de bravi scormonitori in zăcămintele de pace din golful perşilor
  17. Liban. 4,4 milioane de străvechi luptători pentru pace
  18. Libia. 6 milioane de activişti pentru pace aflaţi pe linia cea inaintată a frontului
  19. Maroc. 33,8 milioane de nobili oşteni in slujba unuia dintre luminaţii monarhi ai Păcii
  20. Niger. 17 milioane de afro-europeni dedicaţi in unanimitate păcii
  21. Nigeria. 182,2 milioane de luptători pentru pace, pe frontul de vest al Africii
  22. Pakistan. 209,7 milioane de specialişti in pacificare pe soluri dificile
  23. Senegal. 13 milioane de simpli căutători de pace
  24. Siria.
  25. Somalia. 10,4 milioane de înflăcăraţi luptători pentru pace
  26. Sudan. 40 milioane de lucrători activi pentru pace
  27. Turcia. 77,7 milioane de veritabili umanişti şi furnizori de pace, ordine şi stabilitate in orient.
  28. Tunisia. 10,9 milioane de cavaleri ai ospitalităţii politice, străvechi luptători pentru pace
  29. Yemen. 25 milioane de pacifişti sadea

  30. Emirate Arabe Unite. 643 miliarde de dolari produşi şi probabil donaţi pentru pace anual.

  Nu văd niciun motiv pentru care am putea refuza ospitalitatea politică tuturor luptătorilor pentru pace din ţările enumerate. Vremea egoismelor naţionale a trecut, iar Islamul -ca o adevărată doctrină a Păcii- ne-ajută să trecem peste pornirile iraţionale, animalice, tribale care ne fac să ne împiedicăm de valori efemere, artificiale precum familia, legea, statul de drept, cetăţenia, graniţele, consimţământul sexual, alcoolul şi costiţele de porc. De aceea, conducătorii luminaţi ai Europei sprijină tacit Islamul, ca să ne desprindem mai iute de valorile nefaste ale trecutului, ca să scăpăm de rasism, de naţionalism, de obsesii sexuale, de ambiţii politice, de povara educaţiei laice, de chiolhanurile, indigestiile şi mahmurelile primitive. Nu vă obligă nimeni să îmbrăţişaţi Islamul, dar opiniile anti-Islam vor fi echivate cu convingerile antisemite şi sancţionate drastic, pentru că islamofobii sunt cei ce caută conflictul, cei ce aţâţă ura dintre rase şi popoare, intoleranţii fanaticii ce nu mai pot fi toleraţi. Nu se mai poate admite batjocura la adresa celor mai puri iubitori de pace locuitori ai planetei – musulmanii. Să-i primim a;adar la noi in casă şi să-i omenim! Haideţi să haidem: să fie pace in lume! Cereţi autorităţilor să vă distribuie 3-4 familii de luptători pentru pace ca să vă îvăţaţi să fiţi toleranţi şi să iubiţi pacea! Trăiască Islamul! Trăiască şi înflorească Pacea in lume! Trăiască Comisia Europeană! Trăiască cancelarul Germaniei, inimoasa şi generoasa amfitrioană a pacifiştilor sirieni! Jos orban si basescu.

  • Nu e prima data ca am simtit ca „eunuke” merge cumva mai la inima unui subiect decit pot sa o fac eu.

   De data asta insa totusi nu pot nici macar sa savurez aceasta satira de inalta calitate si justificata 100%.

   Sint prea innegurat, prea pesimist, ipocrizia si nerusinarea orwelliana a noilor cominternisti ma copleseste dincolo de nivelul la care pot aprecia talentul literar al celor putini care aleg sa inca gindeasca in loc de a se lasa luati de val.

   NOAPTE BUNA Europa, de la acest comentator nu departe de cimitir care, in pofida alergiei la extremism religios din orice directie, e obligat acum sa sopteasca, neputincios si cait:

   Dumnezeu cu tine!

 17. Mai lucrati deci pentru Rusia, n-asa?, chiar si fara sa aveti HABAR!?
  (convine statului israel asadu?
  Semanati cu aia manipulati pe retzele sa-l faca presedinte pe iohannis.
  Franţa intenţionează să intre în lupta din Siria împotriva jihadiştilor din cadrul grupării Statul Islamic (SI), în timp ce planurile premierului britanic …
  Cam anemica miscarea,
  dupa un assa de maAre tam ba Lau.
  …multi au murit in marsul cel lung spre GERMANIA!
  Ma intreb cand o sa debarce o forta expeditionara acolo, care sa prega terenul pentru ca o forta terestra comuna NATO sa distruga isis – ca pana acum turCIA s-a tot opus, desi putea singurica sa alunge isis.
  (cre c-ar trebui sa se grabeasca, ca sa n-o faca ASSAD si rusii!
  Speculatiile filosofico umaniste, moralizatoare cu tenta religioasa – pe saituri dubioase – m-au lasat intotdeauna rece.

 18. valul asta de immigranti nu e chiar raspunderea totala a Europei. De cand dintr-odata a ajuns batranul continent atat de puternic cand in realitate nici macar nu are o armata proprie definita. A naibii, doar europenii tre sa rezolve criza in timp ce toate statele lumii tac malc desi au facut afaceri serioase pe seama conflictului din lumea araba. Ce vina au tari minuscule ale UE cum ar fi Ungaria, Slovaci, Romania sau Bulgaria? Nu cred ca apuca ele sa ajunga vreodatata la cascaval la aceeasi masa cu grangurii aia mari. Si da, Europa devine islamizata putin cate putin, doar orbii nu vad chestiile astea. Traiesc intr-o tara in care exista suficienti musulmani dar nu pot sa spun ca as vrea sa stau vecini cu ei. Norocul e ca si ei se izoleaza in grupurile lor etnice cam cum ar face romanii, polonezii sau bulgarii in occident, si astfel nu exista un contact prea puternic. Dar credeam ca se stie ca mixarea religiilor e cea mai idioata miscare deoarece religiile au gabuit multa lumea de-a lungul timpului. Orban, Fico, etc? Da, ei au dreptul sa fie cum vor ei atat timp cat vorbesc despre propria lor tara si propriul popor. e dreptul lor. De cand tre sa le spuna altii slovacilor sau ungurilor ce sa faca in propria tara. Mai exista notiunea de identitate sau libertate nationala? sau mergem dupa regulile cacacioase ale UE care cand dau gres toti baga degetul in gura si-si dau seama ce prosti sunt. Imigrantii sa se duca la americani si la Francezi si Britanici, ca doar astia se dau primii in barci la bombardat si daramat dictaturile arabe.

 19. Politicienii sunt oameni lucizi (cinici era sa zic dar m-as fi repetat). Dincolo de valori precum „un om = un om” exista interese de trib, grup social, natiune, aliante miltare, etc.
  Mari politicieni sunt si au fost de un cinism vecin cu nesimtirea si criminalitatea. Churchill si Stalin decideau soarta a zeci de milione de oamni intr-o conversatie de 3 minute. Regimuri democratoce din Marea Britanie au refuzat sa lasa refugiati evrei sa ajunga in Israel, iar US au returnat nave cu refugiati evrei cand acestia erau adunati si pusi in trenuri catre Arbeit macht frei. Valori precum cele mentionate mai sus sunt valabile la Medicenes sans Frontieres, Oxfam sau pentru papa Francisc dar nu pentru politicieni care sunt pusi in situatia sa lanseze sau nu o bomba nucleara. Bismark spunea ca: „Der ganze Balkan ist nicht die gesunden Knochen eines einzigen pommerschen Grenadiers wert”. Sunt convins ca si astazi cand e vorba de judecat valoarea unui soldat (grenadier sau aviator) francez, britanic, amercian sau australian contra a unui sat intreg din ME nu se aplica „un om=un om”.
  Basescu greseste cand spune ca Romania nu e datoare sa primesca refugiati din ME. Romania a participat la razboiul din Iraq, generator al intregii crize actuale. Chiar de pe pozitia de figuranti si tot suntem complici la acest dezastru.
  In plus un influx de refugiati arabi ar putea redresa declinul demografic al Romaniei. Romaniei nu I-ar strica un pic de diversitate etnica, diversitate pe care a avut-o acum 100 ani (vezi statisticile din cartea lui Lucian Boia).

  • Domnule „Cinicul”, ati definit minunat situatia (nu stiu daca serios, ca doar va autonumiti Cinicul).
   Vreti sa redresati decaderea demografica a Romaniei? Apucati-va sa faceti copii! Daca in loc de aceasta veti adduce sirieni, in scurta vreme nu veti mai fi roman, ci sirian!
   Vreti diversitate etnica? Aduceti-i inapoi pe evrei, fugiti dupa prigoana antonesciana (dar si comunista, dupa un scurt interludiu), si pe nemti, grav persecutati dupa cel de-al II-lea razboi mondial, si pe turcii alungati din Ada-Kaleh fara despagubiri, si pe toti romanii care, ingroziti de ce se intampla, si-au luat lumea-n cap, in momentul in care au putut.
   Mentionez ca nu sunt rasist. Nu caut problema la celalalt, ci la mine. Emigratie a existat intotdeauna, si oriunde; cand se transforma in pericol, ea poate fi combatuta nu cu violenta, ci cu valori. Daca Europa si-a pierdut valorile, si nu mai e in stare sa faca copii, soarta ei e pecetluita.
   Eu vreau sa fiu evreu, si ma consider roman in strainatate. Daca Dv. doriti sa fiti sirian – nimeni nu va impiedica.

   • Daca e sa avem diversitatea etnica evreii sunt de preferat. Nimeni nu-I impiedeca pe evreii din Israel sau US sa se intoarca in Romania, unii au si facut-o. Acum doi ani am calatorit intr-o cursa Tarom de la Tel Aviv si mai bine de jumatatea din pasageri erau „romanasi (asa-i numeste un prieten din Tel Aviv pe evreii nascuti in Romania).
    PS
    Pana si Putin I-a invitat pe evreii nascuti in Rusia sa se intoarca si le-a oferit chiar o prima de instalare. Nu stiu daca s-au intors prea multi.

 20. Dle Tismaneanu,
  Pozitia dvstra este cea corecta – the right thing to say and stand for.
  Insa mult mai semnificante mi se par comentariile la articolul dvstra. O covarsitoare parte sunt cititori si comentatori regulati ai dvstra. Ei sunt – si poate asta va da de gandit – your constituency. Think deeply about why they are your constituency and constant fans. Shared solidarity cannot exist outside responsability.

  • Din fericire, Dl.Tismăneanu nu se află la vânătoare de voturi, este deasupra unor astfel de lucruri. Comparația este inevitabilă: Traian Băsescu se pregătește să iasă din nou la vânătoare de voturi, așa că în problema imigranților face declarații accordingly.

   Însă din păcate, nu Traian Băsescu va civiliza România. El doar știe să urce pe creasta valului popular, ca orice politician de succes.

 21. Si inca ceva, pentru dl. Tismaneanu, pentru oponentii lui, si pentru toti.
  Assad jr. ne-a pregatit odata o surpriza: hoarde de invadatori neinarmati, care au trecut PASNIC gardurile si au venit la noi, sa gaseasca casele strabunilor, demolate se sionisti.
  Pe drum au fost opriti, pasnic; doar unul a reusit sa ajunga la Tel Aviv, unde a tinut o conferinta de presa plina de ura impotriva sionistilor care distrusesera casa strabunilor sai; decat ca numele de familie il trada, al-Hejazi! Adica, strabunii sai traisera in Peninsula Araba (Hejaz), nu in „Palestina”.
  Cand Assad jr. a vrut sa repete figura, Bibi a pus la granite sniperi, care i-au impuscat pe cei ce stateau in fruntea invaziei, curat, cate un glont in frunte. Incercarea nu s-a mai repetat.

 22. Pai dupa Weber tocmai etica raspunderii se preocupa de consecinte, nu etica convingerii (prin definitie, dupa Weber). Omul politic ar trebui sa fie animat de etica raspunderii. Eu cred c-ar trebui sa fim precauti in legatura cu primirea in masa a unor oameni de religie musulmana.
  Va explic printr-o analogie : in Franta e un scandal in legatura cu faptul ca li se interzice homosexualilor sa doneze sange. Daca te prezinti la un centru ca sa donezi sange ti se pun o serie de intrebari printre care si daca te droghezi si, in caz ca esti barbat, daca ai avut vreo relatie sexuala cu un barbat. Daca raspunzi da, esti eliminat din oficiu ca donator. Aceasta „discriminare”, ca sa-i zicem asa, este justificata de autoritatile sanitare prin faptul ca Hiv este cu mult mai raspandit in populatia gay decat in populatia heterosexuala. Chiar daca un om = un om mie mi se pare logic sa evitam sa-l facem pe un pacient sa ia un risc de contaminare de zeci de ori mai mare decat media transfuzandu-l cu sange de la un donator gay

 23. Dle Tismaneanu,

  Cred ca aceasta criza va scote la suprafata o multine din ce trebuie scos pentru ca omenirea, nu am curaj sa spun „umanitatea”, sa se priveaca intro oglinda nedeformanta si poate ca la sfarsitul ei vom afla daca dorim o ordine mondiala noetica sau bestiala(cuvantul bestie in sens de animal de animal salbatic, fiara) fatisa sau vom continua in ipocrizia mimarii unui homo noeticus acoperind de fapt definirea preluata de Hobbes din Plaut(195 i.e.n):” Homo homini lupus est” cu o dezvoltare economico-sociala urmand filozofia Caii a treia.

 24. Cred ca e bine de mentionat o chestiune legata de logica limbajului sau mai in sens mai larg despre asa zisul discurs anti sau impotriva.

  Realitatea este inclusiva. Cei care aleg sa vada doar o parte din ea si se incapataneaza sa subscrie realitatea acestui mod incomplet vor sfarsi tot timpul printr-o atitudine refractara vis-a-vis de semeni.

  Aparent cei care sunt impotriva raului, violentei si asa mai departe dau impresia ca fac un serviciu celorlalti oameni. Realitatea include opusele: viata-moarte, violenta-non-violenta, frica-iubire, barbat-femeie.

  Transcedenta sau calitatea vine dincolo de exprimare sau reprimare. Reprimarea discursului violent nu inseamna non-violenta. Din contra omul isi face rau lui … iar la un moment dat cand nu mai poate va rabufni.

  Impunerea acestei reprimari … ceea ce societatile umane stiu sa faca atat de bine este mai rea decat exprimarea in sine pentru ca nu aduce transformare si sfarseste prin a crea in persoana exact acele calitati care sunt negate.

  Non-violenta este rezultatul intelegerii naturii realitatii si a efectelor pe care le are manifestarea violentei in raport cu ceilalti semeni si cu noi. Non-violenta ca intelegere devine o calitate a fiintei umane.

  • Subscriu fără rezerve excelentului comentariu al dlui Vlad Berliba.

   Exact cum zicea si nemuritorul Gambetta:
   ori să se revizuiască, primesc! dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele esenţiale…

   Aș vrea doar să mai adaug că, așa cum am căzut de acord cu vecinii mei stînd noi de vorbă despre „non-violenta ca intelegere” ieri seară pînă spre dimineață la una mică la cîrciuma din sat, anul ăsta vom avea o recoltă bună, poate chiar foarte bună, de prune pentru pălincă.

   Rapiță nu cultivăm.

 25. Cine nu este un bun inotator stie ca nu trebuie sa se arunce in valuri sa il salveze pe cel care se ineaca pentru ca – oricat de bune i-ar fi intentiile si gandurile la adresa victimei – aruncandu-se nu il salveaza, ci se ineaca amandoi.

  Europenii pot avea ganduri frumoase fata de acesti oameni pe care nevoia i-a impins sa emigreze. Dar capacitate sa ii salveze au? Eu vad o barca imensa cat un continent scufunzandu-se cu noi toti in ea. In aceste momente avem mai multa nevoie de matematica, decat de poezie ca sa apreciem capacitatea financiara si institutionala de a face fata crizei si ca sa luam masurile pentru a ne salva.

  PS. Europa i-ar fi ajutat cu adevarat pe acesti oameni daca nu vindea armament in tarile lor. Atunci liderii europeni au considerat aritmetica banului mai importanta decat poezia solidaritatii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro