joi, iunie 13, 2024

Un om pentru eternitate: Omagiu unui erou al democrației


Iuliu Maniu s-a născut pe 8 ianuarie 1873 la Bădăcin si a murit pe 5 februarie 1953 in penitenciarul de la Sighet. A simbolizat optiunea politica democratica a majoritatii coplesitoare a cetatenilor Romaniei. Secretarul său politic si urmașul sau a fost Corneliu Coposu. Privesc aceasta fotografie. Nu este doar dintr-un alt secol, dar si din alta lume. Una pe care in cele patru decenii de “dictatura a proletariatului” agentii Moscovei au urmărit sa o distruga. Ii vedem din nou, in plina si nerusinata actiune. La ora actuala opozitia categorica si transanta in raport cu Partida Rusă, cu “pacifismul” rusofil si “neutralismul” occidentofob este datoria de onoare a celor care prețuiesc mostenirea politica si morala a lui Iuliu Maniu.


Agenții Moscovei știau exact pericolul reprezentat de Iuliu Maniu. Era ținta permanentă a presei comuniste. Pamflete imunde, calomnii, amenințări, insulte ordinare, venin, vitriol. Niciun alt lider politic nu era mai credibil si mai energic in consolidarea rezistenței democratice. Era organic legat de valorile si instituțiile statului de drept. Personifica exemplar antiteza imposturii numita “guvern de largă concentrare democratica”. Nu Petru Groza, verosul Quisling balcanic, ci Iuliu Maniu întruchipa Transilvania unita cu patria istorică. Avea un imens respect pentru istoria Statelor Unite, a democrațiilor anglo-saxone, știa ca va sosi momentul cand România își va găsi alianțele firești in Vest, nu in Est. S-a nascut pe 8 ianuarie 1873 la Badacin, într-un imperiu occidental. A murit pe 5 februarie 1953 intr-o temniță a unui imperiu asiatic. Să-i fie amintirea de-a pururi binecuvantata!

Nu s-a scris prea mult despre aniversarea celor 150 de ani de la nașterea lui Iuliu Maniu. Este publicat si citat, in varii locuri, istoricul ceaușist Ioan Scurtu, omul numit de Ion Iliescu sa secretizeze pe veci Arhivele Naționale ale României. Il auzim pe Vasile Pușcaș, membru corespondent al Academiei, fost diplomat iliescan la Washington si ministru pesedist, locotenent al lui Andrei Marga pe vremea rectoratului de la UBB. „Grupul de la Cluj”. Vorbe cleioase, scremute, goale de conținut.

Romania este membra in NATO si UE. In Europa de desfășoară o agresiune barbara împotriva unei țări suverane si democratica. O țara vecină cu România. Aici e vorba de doua principii pe care Iuliu Maniu le-a apărat cu prețul propriei vieți: Suveranitatea națională si suveranitatea poporului. Le-a susținut, cum se spune, contre vents et marées. La fel cum propaganda putinistă si cozile ei de topor locale trăncănesc despre „denazificarea” Ucrainei, de-alde Petru Groza, Gheorghiu-Dej, Ana Pauker, Silviu Brucan, Grigore Preoteasa, Leonte Răutu si Miron Constantinescu behăiau macabru si lubric despre „bandele fasciste ale lui Maniu”. Da, există o similtudine intre lupta Ucrainei azi si vointa de libertate a romanilor din perioada acaparării puterii de către trimisii/slugile/lacheii Imperiului Ruso-Sovietic. Tocmai din acest motiv, Iuliu Maniu este cu adevărat si fără urmă de exagerare contemporanul nostru.

Iuliu Maniu la proces

Distribuie acest articol

14 COMENTARII

 1. Sa ne bucuram .Cumva ,inaintasii nostri Liberali pur singe si nicidecum liberali„ facuti la apelul de seara”asa cum imi zicea daunazi ,fara de jena, un cunoscut ,au pus inaintea tuturor lucrurilor Patria .Acum Patria are imensa ocazie sa faca parte din cele doua structuri numite Uniunea Europeana si NATO si sa isi asigure astfel viitorul cetatenilor de acum si de acum inainte . Maniu ar fi „chiuit ”de fericire daca ar fi stiut viitorul .O Uniune Europeana federalizata , un NATO extrem de puternic si eficace , o Romanie aflata acolo unde nici nu visam macar ,nu cu multa vreme in urma ,este parte a patriotismului nostru .Nu au trecut decit 32 de ani si Romania devine , pe zi ce trece , un membru extrem de important in UE si NATO.Parteneriatele cu SUA ne arata acum cit de buna a fost aceasta alegere .Dezvoltarea militara a Romaniei si implicarea Germaniei si Frantei in structurile de aparare ,ce dubleaza forta NATO ce apartine SUA, toate avind in Romania sprijinul politic si cetatenesc necesar , fac din dragostea de patrie a lui Maniu un ideal deja atins .Un Maniu al zilelor noastre inca nu a aparut dar observam cu placere cum deciziile importante se iau , pe segmentul militar , la NATO si pe cel economico – juridico si social ,la Bruxelles .Sa multumim „Batrinului Continent ” si celor care au facut din UE un tarim al pacii si al omenescului acceptat de fiecare dintre noi (aici exceptiile confirma regula).Sa multumim Ucrainei lui Zelenski si intregului Occident prieten pentru ca au rezistat invaziei Rusiei in Ucraina si s-au opus militar razboiului fratricid ,impotrivire fara de care acum trupele sovietice erau asezate acum pe Prut .Visul liberal este pe cale sa se infaptuiasca in totalitate .

 2. Respect!
  (Culmea este ca Maniu era cel mai apropiat de doctrinele de stinga. El a mizat pe tarani si emanciparea lor, pentru ca taranii erau cei mai numerosi in Ro. -Vezi si Mao, care a facut revolutia cu tarani, nu cu muncitori -de unde muncitori?- Si accepta ideea ca societatile pe actiuni, deci cu actionariat extrem de larg, vor reprezenta viitorul. Dar… dictatura stalinista nu agrea ideile lui democrate. In plus, batalioanele de romani din Austro-Ungaria au fost singurele forte militare dupa prabusirea imperiului. Ele au aparat Viena si Praga de revolutiile comuniste. Sub conducerea lui Maniu, care -ca lider al soldatilor romani- le-a ordonat sa nu lase armele si sa vina organizati, in garnizoanele de origine.)

 3. Nu numai Iuliu Maniu a fost tinta rusolacilor, ci intreg PNT, s-a vazut din faptul ca membrii lui au fost cu adevarat decimati in inchisori si apoi urmariti constant de Securitate iar, dupa Decembrie 1989, PNT a fost subminat si tras pe linie moarta extrem de rapid. Sa ne amintim imaginile oribile cu Corneliu Coposu ori Ion Ratiu, pe care puterea securista post-comunista a incercat sa le propage – nu a lipsit nimic: calomnii, amenintari, violenta. Oare de ce? Este o foarte mare diferenta fata de tratamentul la care au fost supusi penelistii, care, cu un instinct mai dezvoltat al supravietuirii si o coloana vertebrala gelificata, fac parte din super-alianta mafiota PSD-PNL-UDMR, dintr-un alt “guvern de largă concentrare democratica”, sub atenta privire a ficusului plantat la Cotroceni.

 4. Cred că aici sunt câteva mici probleme:

  1. Treaba oricărui partid politic e să-și desființeze adversarii.

  2. Principala condiție a victoriei e supraviețuirea.

  Menționez că provin din familia unuia din membrii fondatori ai Partoidului Național Româna din Transilvania și Ungaria de la 1881 și a unuia din memorandiști. Ambii bunici au fost țărăniști și unul a ajuns la canal. Tata e „paleo țărănist” (după cum spune el) și azi.

  Ideea e că treaba comuniștilor și a succesorilor lor era să lichideze PNȚ iar a țărăniștilor în primul rând să supraviețuiască. Unii au reușit, ceilalți au eșuat. În opinia mea vina pentru colapsul PNȚ de la sfârșitul anilor 90 și început de 2000 le aparține în totalitate țărăniștilor.

  Dumnezeu să-l odihnească pe Iuliu Maniu…

  • Regret Josef Sveuik ! Dar arti ramas cu grave sechele comuniste-bolsevice ! Pai cum dreaq sa fim „:de acord” cu primul Dv punct 1 – „Desfintarea adversarilor” !!?? Da ! Comunistii romani – sub inalta indrumare a consilierilor sovietici = KGB IAU DESFINTAT FIZIC = ASASINAT pe TOTI adversarii ! Se poate duce o lupta politica – DOAR intr-o tara democrata si LIBERA ! In Romania a fost ASASINAT POLITIC ORDONAT DE Kremlin – Stalin si EXECUTAT de comunistii romani din perioada !
   Nu DESFINTAREA ADVERSARILOR POLITICI ESTE SOLUTIA ! Asa cum vedem acum ca fac rusnacii lui Putin cu „adversarii” lor INVENTATI – ukrainienii !

 5. Multumesc domnule Tismaneanu, ca faceti aceste comemorari, e un gest plin de inima!
  Scrieti ,,Agenții Moscovei știau exact pericolul reprezentat de Iuliu Maniu.”
  La fel de inspaimintat a fost Iliescu si toti cei multi ai lui de Regele Mihai, dupa 90. Oamenii intelepti si iubiti ai românilor erau si sint pentru ei pericole.

 6. Miscator articolul, nu atat prin ceea ce ne reaminteste cat prin palma aplicata oportun intregii natii care a ajuns atat de jos! Nu suntem in stare de 33 de ani sa punem lucrurile in ordine, reactionam doar la ceea ce ne atinge personal, intoarcem (complice) privirea de la batjocura de care avem parte ca popor din partea unora de-ai nostri-culmea! Dupa 33 de ani noi inca avem drept “modele” insi grobieni, corupti pana in maduva oaselor si nu suntem in stare sa actionam hotarator pentru a curma zeama lunga ce ni se serveste (dar pe care o si acceptam buimaci) drept democratie! Ne plangem ca suntem discriminati… dar nu schimbam constitutia de o maniera corecta si dupa principiile democratice si europene nici acum, cand, bai de capul nostru, exista o (gretoasa) majoritate parlamentara ! Nici o problema nu rezista in preocuparile noastre pana se rezolva ci doar cateva zile, cand nu se “lumineaza” capul cu o alta…
  Felicitari dlui Tismaneanu ca a gasit drumul just si scrie ( ce poate face altceva?!) din US. Acasa am ramas cei care meritam! Halal!

 7. A „întruchipat Transilvania unită cu patria istorică”. Adevărat, dar la fel de adevărate au fost și scopurile personale urmărite prin activitatea Consiliului Dirigent, pe care l-a prezidat (dec. 1918-apr. 1920).

 8. Ma asteptam ca omagiul sa-i fie adus lui Iuliu Maniu de catre fostul presedinte, cel ce a condamnat comunismul ca fiind ” un regim ilegitim si criminal”. Poate peste alti 50 de ani.

  • Pai – draga Domnule A. C. – Nu-l injura „cu manie proletara” toate loazele PSD & CO> ? Nu l-au huiduit „alesii rosii” din Shparlamentul Romaniei cand a citit textul final – concluzile Comisiei care a analizat CRIMELE comise de regimul comunist ? Acum sa-i punem in carca si ca n-a adus omagiile sale defunctului mare ardelean ! IN definitiv seful comisiei prezidentiale – (Presedinte al Romaniei fiind Domnul – mult injurat de activisti si securisti notorii !! – Basescu ? ) a redactat si publicat articolul ! Deci ipso-facto – reprezinta intreaga comisiie si presedintele care a initiat-o !
   P.S. Ca sa fim coresti , Presedintele Basescu a fost SINGURUL PRESEDINTE care a avut URIASUL curaj sa spuna adevarul cu pribvire la ODIOSUL REGIM COMUNIST ! Ca doar nu Ilici Iliescu-KGB era sa ne spuna adevarul !

 9. Stau și mă întreb: blestem să fie asupra poporului nostru, sau doar nerozie? Prea multă nerozie. Și mare lipsă de discernământ. Și uite-așa, dăm uitării adevărați români și oameni de stat care au ridicat și încă puteau aduce România și pe români mai aproape de lumea bună, civilizată, emancipată.
  Am pierdut 33 de ani într-o promiscuitate tenebră, conduși de niște oameni malefici, ariviști, egoiști dar puțin luminați. Și, parcă, ne-au contaminat și pe noi.
  Domnule Tismăneanu, vă mulțumesc pentru ceeace ați făcut și mai faceți și vă rog să continuați să ne luminați cu cuvintele de adâncă emoție.
  Marele bărbat Iuliu Maniu suferă și mai mult acum, acolo sus. Domnul să-l aibă în pază.

 10. Dupa cativa ani de la rev.din 89 PNT deja incepuse sa piarda din sustinatori.Proprietarii ,parte din ei
  fosti membrii CAP au constatat ca nu pot cultiva terenurile primite ,nu pot procesa sau desface pe piata produsele obtinute.,fiind nevoiti sa abandoneze parte din terenurile detinute care deveneau parloage.Mare parte din propietari au inceput sa vanda terenurile pe preturi de nimic,iar altii au fost nevoiti sa dea terenurile in arenda.Asa zisii tarani in mare majoritate in varsta au ales calea pensionarii (pensii mizere de fosti CAPisti)
  iar copiii lor au luat drumul strainatatii.Au aparut fermierii la care sunt angajati mecanizatori nu tarani,si iaca
  cum in decurs de 10-15 ani clasa taranimii a disparut.De unde sa mai cooptan in aceste conditii militanti pentru sustinerea unui partid taranist.La tara unde am copilarit ,zona de munte cu pasuni ,cu islaz comunal
  mai trec la pascut cateva zeci de vaci(20-30) fata de cateva sute in perioada 60-70.Nimeni nu mai vrea sa fie taran.Vara anului 2022 nu am gasit un satean care sa vina sa coseasca iarba din gradina de 1000 mp
  pe care o ofeream gratis ,consatenii mei nu mai au vaci,oi capre ca alta data.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. In 2024 editura Humanitas i-a publicat un nou volum cu titlul „Aventura ideilor".Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro