luni, mai 20, 2024

Un pacat si o rusine: Klaus Iohannis si consiglierii sai

Consigliat de traseistul cinic Dan Mihalache si de micul autocrat Andrei Muraru, presedintele Klaus Iohannis ia apararea celui mai abject focar de ura, calomnie si infamie din Romania zilelor noastre, pestilentiul numit „antene”. Nu e vorba aici de libertatea de expresie, domnule Iohannis, ci de aplicarea legii, in cazul slugilor securistului Felix, ca si, daca-mi permiteti, in cazul Dvs.

Nu vad nimic grav in ceea ce, condescendent si fara o proprietate reala a termenului, numiti „heirupism” atunci cand miza este respectul pentru lege. Sunteti in compania cui trebuie, domnule Iohannis, a lui Tariceanu, Ion Iliescu si a altor „faruri democratice”. Deci legea, pentru Dvs, este „un banal motiv administrativ”! Vorba lui Nichita Stanescu, este un pacat si o rusine…

Distribuie acest articol

45 COMENTARII

 1. Doi ticalosi:
  – premierul dupa ce a explicat ca ANAF a procedat legal, a trebuit sa-si arate adevarat-a fata spunind ca e nemultumit de cum a procedat ANAF (??!!)
  – presedintele, fostul premier Grivco, a cuvintat si el:
  „Iohannis ia apararea Antenei 3: Libertatea de exprimare nu poate fi suprimata pentru banale motive administrative / Abordarea heirupista a ANAF, cel putin nepotrivita / Exista deschidere, pana la urma se gasesc solutii convenabile ”
  Cineva sa le atraga atentia ca e vorba despre o decizie de acum vreo doi ani a Justtitiei, si ca daca pe Klaus l-a spalat ICCJ de incompatibilitate, inca mai are probleme cu actele false pe care le-a numit meditatii ca sa-si cumpere case.

  • Libertatea de exprimare nu prea are de-a face cu motivele administrative. Ea este sau nu este. Si daca nu e, tara se cheama Coreea de Nord.
   Doar ca nu era vorba de asa ceva in propozitie.

  • Asta numesti excelent?
   -„Premierul Dacian Ciolos a intrat, miercuri, in Parlamentul Borfasilor cu ideile lui si a iesit cu ale lor. A inceput prin a le explica corect parlamentarilor ca fiscul a aplicat o hotarare definitiva, ca a confiscat un imobil liber de sarcini, adica fara contracte de inchiriere etc, ca legea nu permitea valorificarea prin inchiriere in acest caz. A continuat explicand ca Antena 3 nu este evacuata cu forta, ca notificarea de eliberarea a spatiului in cinci zile este procedura standard care se aplica tuturor pe codul civil, ca nu se aplica imediat si ca Gadea&co pot contesta in instanta masura administrativa. ”
   Apoi a condamnat fara explicatii actiunea fiscului, spunind ca e nhemultumit, fara a indica exact ce-i reproseaza, dupa ce tocmai aparase si justificase actiunea de evacuare a Antenei 3.
   ANAF procedeaza legal in urma unei decizii judecatoresti, făcînd o notificare neexecutorie conform art. 1039 din Codul de Procedură Civilă.
   .Evacuarea forţată a clădirii din Băneasa se poate face numai în baza unei hotărîri judecătoreşti (art. 1041 din Codul de Procedură Civilă).
   Care-i excelenta?

   • Mesajul pe care am dorit să-l transmit astăzi în Senat are trei puncte principale.
    1) Am salutat, susținut și susțin în continuare fondul intervenției #ANAF, atât în acest caz despre care discutăm, cât și în general, când intervenția este justificată pe deplin de aplicarea legii și nu se lasă intimidată de presiuni de orice fel în a-și face treaba. Am comunicat direct fiscului sprijinul meu integral pentru tot ceea ce face ca să aplice legea.
    2) Regret MODUL în care a acționat ANAF în acest caz și în altele, prin descindere în forță care poate fi interpretată ca intimidare. Nu sunt de acord cu acest mod de acțiune nici în acest caz, nici în general, față de firme sau simpli cetățeni contribuabili. Le-am solicitat să aplice legea fără a utiliza astfel de practici, care riscă să discrediteze imaginea de instituție în slujba cetățeanului. Acest gen de comportament ar trebui să se schimbe. ANAF poate fi eficientă și respectată și fără să creeze panică sau teamă, arătând respect și fermitate față de cei pe care îi controlează.
    3) Abordarea ANAF trebuie să fie orientată pe aplicarea legii care să nu lase impresia intenției de a întrerupe activitatea entităților respective ci de a recupera bunurile sau resursele care aparțin sau sunt datorate statului. Scopul, în aplicarea legii, nu este de a închide firma, ci de a rezolva problema legală (care, în acest caz, este recuperarea imobilului).
    Dacian Cioloș, FB.

    Este o intervenție OK. Punctele 2 si 3 puteau lipsi. A cere demisia premierului este o mișcare total neinspirată.

    • deci minus la doua puncte,
     si unul OK

     Cind am cerut eu demisia lui Ciolos? am spus doar ca este, la fel ca si Klaus, un ticalos. Caci din functia de premier a calcat in picioare o decizie definitiva a justitiei, si a minimalizat un act legal al unei institutii.
     Postarea asta mai ramine valabila?
     Bogdan Brebenel spune:
     17/02/2016 la 19:28
     sau dorinta de a te contra cu mine e mai puternica?

     • „ticălos” e un cuvânt apăsat (tipic admiratorilor unui politician binecunoscut – nu-i mai pomenesc numele, este o totală dezamăgire pentru mine) și pe deplin nemeritat de Dacian Cioloș.

      În general, alocuțiunea de pe FB a fost politic corectă, dar în situația de față, punctele 2 si 3 puteau lipsi. Nu fac decât să dea apă la moară victimizării celor ce trebuie să părăsească clădirea cu pricina. I-am comunicat pe FB că nu este familiar cum FBI-ul intervine în astfel de situații în Statele Unite. Forță este un cuvânt moderat.

      Dvs. nu dialogați, ci dețineți adevăruri absolute. Dl. Pleșu a scris un articol memorabil in ‘Adevărul’ pe această temă. Poate îl citiți. Merită. Atât timp cât ceea ce se întâmplă în politica românească este favorabil convingerilor dvs. politice, totul e în regulă. Când legea dă târcoale favoriților sau idolilor dvs. apar si scuzele de genul celor cei îi aparțin lui Klaus Iohannis. Dèja vu.

      Nu mă contrez cu nimeni… am o altă părere și atât. Încă odată, nu am făcut scoala impreună. Poate revizuiți si forma de adresare.

    • Cred ca aveti perfecta dreptate. Premierul s-a comportat ok, confirma asteptarile celor care l-au numit. Are prestanta si carisma necesara pentru a ne face sa inghitim recunoscatori tot ce nu am fi acceptat nici in ruptul capului de la unul ca Ponta. Sunt convins ca va reusi cat de curand si in mod stralucit sa rezolve si problema restanta a DNA-ului, in fata careia fostul prim-ministru a esuat lamentabil. Am inteles ca ministrul justitiei a insarcinat deja o comisie cu solutionarea acestei probleme jenante, comisie formata numai din oameni unul si unul, toti hotarati sa puna capat acestor abuzuri.

 2. Excelent articol, dar cu „farurile democratice”, m-ati dat gata !
  Felicitari! Scurt, concludent si fara nici un echivoc .

  PS Sa va patentati proprietatea „farurilor democratice”, deoarece anul acesta o veti auzi de mai multe ori.

 3. buna seara
  in noiembrie ..nu mai are sens anul ..am avut de ales in turul al II lea dintre un Plagiator Dovedit si un Primar Prapadit (realizarile din Sibiu nu sunt neaparat un succes national, ci un succes local, adica statistic succesul local este Prapadit daca il comparam/evaluam national); toata aceasta poveste ..o consecinta nefasta a faptului ca doamna Macovei care am votat o in primul tur nu a inregistrat numarul de voturi pentru turul al II lea. Imi pastrez optimismul ca P$D si penele, precum si restul ciupercilor emanatii FSN sa nu intre in parlament. Imi manifest Speranta ca M10 va creste sufficient sa aiba o majoritate Confortabila in Parlament, astfel..sa se treaca la Demiterea lui KIWI

  • Absolut corect. Candidatii ajunsi in turul 2 au fost practic unul, si anume USL. Era prea mare greata de Ponta ca sa aiba sanse realiste sa fie Presedinte. Deci, de facto, am avut alegeri Prezidentiale intr-un singur tur. Daca ar fi ajuns Macovei in turul 2 sa fi vazut cum sareau pe ea si PSD si PNL.

  • Sunteți idealist. Doamna Macovei se adresează unui electorat educat. Electoratul românesc este în marea lui majoritate neinstruit. Au dovedit-o 26 de ani de libertate. Nu s-a prins mare lucru, a trecut precum gâsca prin apă. Se votează emoțional, se caută profitul personal imediat, publicul este dezinformat si este purtătorul unei mentalități egalitariste, nivelatoare, cultivate cu grijă în Epoca de Aur. În plus masculii carpatini sunt misogini, în cea mai mare parte. Cum să aleagă ei o femeie? Prin urmare, într-o țară precum România, sansele doamnei Macovei de a fi aleasă președintă sunt nule. KI a fost compromisul momentului. Altfel, azi Victor Ponta vă zâmbea de pe stadione înconjurat de pionieri si șoimi ai patriei. Din nefericire, KI a ratat momentul 2014. Este clar că nu poate, nu vrea sau ambele. O scaldă balcanic și voiculescian.

   • Nu cred ca problema provine de la educatia sau instruirea electoratului. Peste tot in lume masa electorilor are un nivel intelectual si de educatie inferior elitei. E idealism sa crezi ca electoratul vreunei tari va raspunde vreodata la astfel de asteptari. Realitatea este ca atunci cand un politician nu reuseste sa mobilizeze electoratul este vina lui, nu a electoratului. Pur si simplu ii lipseste abilitatea sau capacitatea de a convinge. Nici misoginismul romanilor nu cred ca este un factor esential. Femeile politician de succes sunt o specie rara peste tot(chiar daca nu lipsesc cu totul). Pana la urma cele mai cunoscute exemple de reusite ale femeilor politician nu le gasim in occidentul progresist ci in tari precum Pakistan, India, Filipine. Succesul d-nei Macovei este legat strict de calitatea sa de birocrat in guvernul Romaniei sau in Parlamentul European, nu de capacitatile sale de politician, care raman inca o necunoscuta. Ori calitatile de birocrat, oricat de extraordinare, nu te ajuta sa mobilizezi electoratul, acesta nu voteaza executanti, nici intelectuali, ci conducatori. Lamentatiile astea de tipul bietul geniu neinteles pe care poporul prost nu il merita mi se par elitisme de doi lei, reflexe de intelectual mediocru. Electoratul nu e obligat sa faca coada la sectiile de vot pentru a alege un politician doar pentru ca e necunoscut si vantura cateva idei progresiste luate de-a gata.

    • conteaza MACAR decenta ? onestitatea ? devotamentul ? de 26 de ani emanatiile FSN nu au intrunit UN MINIM..de decenta..restul…le sunt straine

    • Peste tot in lume masa electorilor are un nivel intelectual si de educatie inferior elitei.

     Adevărat. Eu mă refeream exclusiv la educația legată de procesul electoral. În apărarea celor spuse inițial, nu putem spune că în țări cu tradiție democratică, publicul luat în corpore votează precum se votează la Cucuieții din Deal sau Kandahar. După 26 de libertate, majoritatea românească continuă să răspundă unor stimuli primitivi: găini congelate, ulei, găleți colorate, tigăi de teflon, pungi cu făină, etc. Majoritatea este lipsită de discernământ. Nu cred că în Danemarca, Germania, Japonia, etc. (țări cu un electorat educat) mai merg astfel de lucruri.

     Nu o văd pe d-na Macovei sau echipa sa de campanie împărțind „sacoșe electorale”. De aceea continui să cred că mesajul său se adresează unei alte nișe (minoritare în prezent) – în genere românii onesti, cu scoală, plimbați prin lume, care doresc o României decentă, o țară a legii si nu una a bunului plac. Nu discut aici aspecte ale campaniei sale electorale pe care nu le-am înțeles. Dar în fine, fiecare candidat cu abordarea personală a cursei pentru Cotroceni.

     Iohannis trebuie să constientizeze că este terminat politic în diaspora. A ales un drum care nu îi face cinste. Rușine mare!

 4. Acesta este omul. Nici mai mult, nici mai putin. Imi permit sa afirm ca din punct de vedere al aderentei la principiile democratice este sub nivelul lui Traian Basescu. L-am votat ca sa nu iasa Ponta presedinte, inca ma bucur ca am facut-o. Dar sansele sa-si depaseasca conditia de „cel mai mic rau dintre doua posibile” s-a cam spulberat.

 5. O spun de f’o 20 de ani (de pe la pubertate): avem conducătorii pe care îi merităm. Nu eu, nu dumneavoastră, ci noi, ca popor, luat ca întreg.

  • Pana acum credeam ca ne meritam conducatorii pe i care i-am ales. GRESEALA!. Nu noi i-am ales. Noi i-am votat. De ales i- au „ales” altii. Nu-i asa? Convingeti-ma.

 6. Un alt mit spulberat!

  Celor care s-au revoltat și indignat în noiembrie 2014 că un „neamț” ajunge președinte într-o țară balcanică și majoritar ortodoxă le transmit să stea liniștiți pentru că sunt pe mâini bune! :-) Să fie primit!

  Și ca să fac un pic pe profetul, unicul merit al lui Klaus Iohannis cu care va intra in istorie va fi acela de a-l fi oprit pe Victor Ponta în cursa către Cotroceni. Are mari probleme de înțelegere a modului în care legea operează într-un stat de drept. Încă odată, nimic surprinzător pentru politicienii de pe Planeta România.

  http://adevarul.ro/news/politica/iohannis-reactie-cazul-antena-3-abordarea-heirupista-anaf-pare-putin-nepotrivita-nu-discutabila-1_56c490855ab6550cb8e90f79/index.html

 7. Bravo autorului! Exact aceasta este realitatea: presedintele da inapoi in fata aplicarii stricte a legii, indiferent de cine este la mijloc.Ma minunez cum calmul si imperturbabilul presedinte a putut fi asa „emotionat” in fata manipularii pe fata facuta de cei de la „antene” chipurile priivnd suprimarea libertatii presei! Chestia asta cu ” sa mai vedem, sa gasim solutii, suntem deschisi la orice” suna asa de mizerabil din gura presedintelui, o demagogie ieftina, care pare ca ascunde niste jocuri de culise si negocieri ticaloase ale consilierilor sai.

  • Se vede treaba ca inca odata am dato in bara cu acest s@#t de Pres care ori este dobitoc ori se joaca cu Puterea si cu un scop bine mascat , cred ca este timpul sa ne gindim ce interese are rahat de Pres si sa vedem defapt ce se ascunde in spatele acestui Tilhar care a pacalit cu ”Cap” pe toti Romanasii din afara , eventual si acesta ar putea sa ”dispara” intr-un fel sau altul cind mai pleaca pe ici pe colo , posibilitati ar fi ca pentru fiecare imbecil care azi se aciuaza la putere

 8. Nu mă miră atitudinea d-lui Președinte, în definitiv „un banal act administrativ” se poate numi și sentința definitivă și irevocabilă a Curții de Apel Brașov, căci, nu-i așa, încalcă dreptul la proprietate, ce-i garantat prin Constituția României.

 9. Desi te intrebi uluit ce sef de stat poate fi omul care pune in discutie deciziile Justitiei, trebuie sa recunosc ca intrebarea e putin ipocrita.
  Klaus „astazi a avut termen la Inalta Curte pentru stramutarea procesului. S-a amanat din nou pentru 9 martie”.
  Proces in legatura cu decizia definitiva a unui tribunal din Brasov de confiscare a unei case obtinuta cu acte false.
  Nu vi se pare ca ne prefacem ca sintem uluiti?

 10. Nu mi-a venit sa cred ca Johannis nu a incercat macar sa-si aleaga altfel cuvintele:

  „In primul rand, cred ca libertatea de exprimare in media nu poate fi suprimata pentru banale motive administrative”.

  Johannis a intarit, pur si simplu, ideea ca actiunea LEGALA de executare, (denumita un banal motiv administrativ), a fost de fapt un abuz, si ca a urmarit sa suprime libertatea de exprimare. Orice ar face de acum incolo nu va reusi sa indrepte aceasta eroare, daca este eroare, respectiv nu va mai reusi sa-i sustina iluzia de integritate pe care s-a straduit sa o creeze.

  A izbutit sa spuna asta fara sa clipeasca, intr-o tara in care Fiscul a inchis afaceri pentru 5 lei diferente si in care contribuabilul cinstit este fara sansa reala in fata unui abuz adminsitrativ. A ignorat, alaturi de Senat si de Primul Ministru, prinicpiul separarii puterilor in Stat, independenta functionarului public, facand astfel o implacabila demonstratie a tot ceea ce ultimul raport MCV sublinia: politica romaneasca este un pericol pentru justitie.

  Intr-adevar, rusine, Johannis.

  • Am sperat pentru cateva ore ca presedintele ales isi va clarifica aceasta etichetare: „suprimarea libertatii de expresie pentru un banal demers administrativ” precizand urmatoarele:
   – demersul administrativ nu se refera la actiunea ANAF, ci la faptul ca antenele puteau face incepand cu 2014 un demers pentru inchirierea altui imobil pentru studiouri, iar astfel de spatii se gasesc din belsug in Bucuresti
   – antenele ar fi trebuit sa plateasca chirie statului roman (proprietarul imobilului) incepand cu 2014
   – daca chiria platita conform contractului anterior (exista oare aceste plati periodice efectuate pentru chirie?) difera substantial de pretul pietei, atunci se pot face demersuri administrative suplimentare pentru recuperarea prejudiciului
   – e posibil ca antenele sa fie parte din cele 60 mil pe care statul roman trebuie sa-i recupereze? in acest caz se pot licita licentele de emisie pe spectrul respectiv pentru a oferi dreptul de libera exprimare in egala masura oricui are banii respectivi?

 11. culmea ca un „banal act administrativ” a inchis OTV pt neplata unor amenzi, insa in cazul antenelor de ce trebuie sa fie astfel?

 12. Sa li se aminteasca tuuror proverbul latin: „Fiat iustitia, pereat mundus –Sa se faca dreptate,chiar de-ar fi sa piara lumea.

  • Ei, se spune si ca e „cainele de paza al democratiei”. Dar unii cainii mai si turbeaza. Iar de cainele turbat e bine sa te feresti, chiar daca ti se pare ca nu latra la tine. :)

 13. Astept cu mare interes reactia CSM, a Inspectiei Judiciare, a doamnei Livia Stanciu chiar, caci presedintele a calcat in picioare Justitia numind o decizie judecatoreasca de acum doi ani, un „banal motiv administrativ”.

 14. Ma apuca lehamitea cand vad ca un personaj in care am avut incredere si mi-a dat speranta, cum este iohhanis, a ajuns sa se comporte ca un scolar corigent (ca sa nu folosesc alt termen). Dupa ce se declara un aparator al legii, neamtul nostru, se face din nou de rusine mustuluindu-i pe cei care aplica prevederile legii. Cred ca suntem blestemati sa avem la conducerea tarii doar oameni slabi si fara caracter sau, insi pusi pe capatuiala. Tot respectul pentru premierul Ciolos care se dovedeste a fi, pana in momentul de fata, mult peste ceea ce a avut pana acum Romania. Nu-l invidiez insa, caci stiu ca are de infruntat pleava societatii, parlamentari si politicieni de doi bani, care isi vad amenintate privilegiile.! Sper sa reziste si sa ne scoata la lumina. Altfel nu ne mai salveaza decat o noua revolutie, cand trebuie trasi in teapa toti politicienii jegosi.

 15. Penalul face cartile, iar premierul si presedintele trebuie sa tina cont, altfel cade „guvernul meu”.
  – „Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri că PSD analizează ”foarte serios” depunerea unei moţiuni de cenzură dacă acţiunea ANAF va merge până la capăt, iar cele cinci televiziuni ale trustului Intact vor fi evacuate.”
  Ce mai inseamna decizia Justitiei in fata acestor 3 oameni mari ai Romaniei? auzi, banale motive administrative :P

 16. Klaus Iohannis este un al doilea Emil Constantinescu, cel care purtat la Cotroceni de sperantele partii democratice a electoratului a alunecat treptat in partea cealalta a spectrului politic; singura diferenta este ca Iohannis a alunecat mai repede.

 17. Domnule profesor,

  Sa fim seriosi, consilierii consiliaza pe chestiuni specifice avand rol orientativ/sugestiv urmand ca cel consiliat, in speta presedintele, sa ia decizia finala in acord cu „cum vrea muschii lui” de profesor de fizica si traducator de germana cu case smenuite in Sibiul propriu si la figurat. Chestiunea in discutie nu are nevoie de consiliere; orice Vacaroiu, bautoriu de saniuta in fata blocului la o tabla, poate realiza ca o hotarare judecatoreasca definitiva trebuie executata intr-un stat de drept…si nu unul de drept comun…un stat de drept comun pe care se pare ca acest balcanic neamt il prezideaza in asentimentul fostilor/actuali ochi albastrii si ati fosti si actuali.

 18. Iohannis se teme de suspendare mai rau ca de moarte. Shtie ca romanii nu vor mai face inca o gresheala. Acesta este motivul pentru care face ceea ce face. Este un preshedinte slab.Poate cel mai slab din catzi am avut vreodata.

 19. Eu le multumesc, domnilor Iohannis si Ciolos, pentru ca, prin declaratiile domniilor sale, mi-au confirmat banuiala ca politicienii cu state vechi sunt toti o apa si-un pamant! Le multumesc, pentru ca mi-au spulberat indoielile ca Romaniei i-ar trebui altceva decat oameni noi si partide noi!

  Mi se pare graitor faptul ca domnul Iohannis, care ne-a obisnuit cu „reactii rapide” la 7-10 zile dupa evenimente, are, de data aceasta, o reactie rapida. Si-a gasit o tema pe placul domniei sale, se pare.

  Domnule presedinte, domnule prim-ministru, orice organ de presa aservit a renuntat la libertatea de exprimare in momentul in care a inceput sa faca „jurnalism la comanda”. In consecinta, nu poate pierde ulterior aceasta libertate. Deci nici nu poate sa sufere din acest motiv. Nu plangeti pentru ca cineva „pierde” ceea ce n-a avut niciodata! :)
  E recomandabil sa va aratati mai preocupati de soarta legii, in Romania! Pentru asta ne-am pus sperantele in domniile voastre.

  • Pentru Admin:

   Va rog sa inlocuiti in comentariul meu (inregistrat la 8:10), daca se poate, „domniilor sale” cu „domniilor lor”!
   Va multumesc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. În curând îi va apare la editura Humanitas un nou volum cu titlul „Aventura ideilor”. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro