Din încercarea de a evita o palmă de zile mari, partidele la putere, ce credeau că pot păcălească pe toată lumea tot timpul, au primit un pumn de knock-out (out deocamdată doar din cursa prezidențială).
Capcana e să căutăm mari conspirații înainte de a vedea ce putem spune din ce se vede cu ochiul liber. E de altfel simptomatic faptul că cei care ne spun acuma să căutăm cauzele în afara responsabilității sistemice sunt cei care au ridicat obscuritatea instituțională la rang de virtute și au lăsat astfel să se consolideze regimul Iohannis-PSD și rețelele sale netransparente de influență.
România intrase de ani buni într-o spirală a de-democrazării, vestea bună, pentru că există și o veste bună esențială, e că șocul colectiv din 24 noiembrie poate declanșa o spirală a re-democratizării. De fapt spirala e deja declașată. Democrația e sistemul politic în care există o competiție în care câștigătorul nu se știe dinainte. Logica cinismului antidemocratic de tip « important e cine numără » sau « serviciile rezolvă tot » a fost acum contrazisă. Votul fiecăruia contează, e numărat, poate aduce schimbare. Iată vești bune în sensul democratizării. Acum e rândul societății civile și al partidelor să valorifice acest nou capital de încredere în puterea votului, să transforme votul pur negativ în vot pozitiv, amenințările în oportunități, erorile în lecții învățate pentru viitor.
Din păcate cei din interiorul sistemului politico-mediatic deocamdată nu văd partea pozitivă și repetă erorile care au dus la partea negativă a șocului de ieri: neoceaușismul e pe primul loc iar bazinul său electoral e mult peste orice evaluare anterioară.
Surpriza nu e votul anti-sistem, ci numele celui care a știut și a putut să speculeze situația. Iată câteva elemente explicative:
- Contextul politic. Câștigătorul primului tur e beneficiarul strategiilor multiple de contorsiune a democrației electorale la care s-au dedat guvernanții în ultimul an: comasare abuzivă, calendar prezidențiale-parlamentare răspunzând unor calcule autoreferențiale, fals divorț politic PSD-PNL, folosirea Guvernului exclusiv ca bază de campanie electorală și a partidului prezidențial exclusiv ca o curea de transmisie a unui Președinte depășit de situație; absența iresponsabilă de leadership și de discurs convingător de la cel mai înalt nivel pe subiectul războiului de la graniță; incompetență imposibil de ascuns la toate nivelurile combinată cu iluzia că plasa de siguranță a statutului de țară membră UE-Nato poate să se substituie unui stat funcțional și unei vieți democratice autentice; faptul că PSD-ul, partidul dominant încă din 1990, a avut un candidat nepotrivit funcției prezidențiale, care deja exercita neconvingător funcția de prim-ministru, a făcut ca o parte a electoratului PSD să se mute la un candidat mai radical, dar care prelua discursul PSD de pe vremea lui Dragnea; nu în ultimul rând, coruperea vizibilă a mass-media, ceea ce a dus la căderea influenței acesteia în nerelevanță. De unde rolul rețelelor sociale ca refugiu, de unde iluzia cetățenilor că vor găsi acolo ce nu mai pot găsi la nivelul mass-media tradiționale. În plus, militarizarea și opacizarea modului cum se iau decizii. Totul a fost ascuns după o perdea de fum, numai că perdeaua de fum în sine nu putea fi ascunsă.
- Ce a știut Călin Georgescu. A știut mai bine ca alții să răspundă unui orizont de așteptare creat ideologic de partide, în primul rând de AUR, prin tot demersul său, dar și de PSD, care a utilizat intens sloganul Votează Românește, apoi l-a abandonat după ce dragnismul fusese deja resuscitat și banalizat. Dar celelalte partide nu au fost inocente: PNL, în loc să fie liberal, a legitimat gândirea de cazarmă, nu numai pentru că l-a împins pe generalul Ciucă în față, nu numai pentru că a făcut o campanie pe tema necesității unui ostaș pentru țară, și astfel a legitimat orizontul de așteptare autoritarist-nedemocratic, ci și pentru că a acceptat să fie până în ultima clipă și aparent irațional subordonatul absolut al Președintelui Iohannis. A alimentat astfel cele mai negre bănuieli privitoare la influența serviciilor secrete, absența unui conducător civil al SRI în această perioadă agravând suspiciunile. În fine, USR a avut un discurs sistematic populist negativ fără orizont. Calitățile de comunicator ale Elenei Lasconi, stilul său și nu în ultimul rând faptul că e femeie sa au mai atenuat populismul retoric al unui partid care deja a trecut pe la guvernare, care face parte din sistemul de partide și care la nivelul aroganței discursive e la nivelul PSD și PNL. Călin Georgescu a preluat de la partide energia negativă, adăugând postura de venit din afara sistemului de partide. Plus un discurs pozitiv, chiar dacă implicit. A fost naționalistul cel mai credibil, pravoslavnicul cel mai articulat, speculantul fricilor profunde cel mai iscusit, care a știut să vorbească de pace, atunci când o întreagă elită politică nu e capabilă de aproape trei ani să ne vorbească articulat de război. Ceea ce unora li se pare delir, altora, peste o cincime dintre românii care s-au dus să voteze, li se pare un ecou al așteptărilor lor. Călin Georgescu a devenit cel mai performant om politic al momentului nu pentru că e un simplu iepuraș scos din joben, ci pentru că a înțeles vulnerabilitățile sistemului nostru politic și a știut să le speculeze.
- De ce a putut. Spre deosebire de orice altă perioadă din istoria democratică, elitele politico-mediatice și-au pierdut controlul asupra maselor devenite digitale. Deși vor mai mult ca oricând, nu mai pot să le controleze. Și cu cât încearcă mai mult să le controleze, le explodează în față. Impactul politic al tehnologiei e ca un uriaș experiment la nivelul întregii lumi libere din care încă mai facem parte. Călin Georgescu a lovit rapid, masiv și decisiv. Pentru turul 1. Rapiditatea a fost esențială: anticorpii nu au avut timp să acționeze pentru că rapiditatea a acționat ca o perdea de fum care s-a suprapus pe cele sistemice specifice regimului Iohannis. Peste două săptămâni peisajul va fi cu totul altul, regimul Iohannis s-a prăbușit, iar societatea va vedea mai bine cine sunt competitorii și în ce direcții vor ei să ne ducă. Dar Călin Georgescu nu a furat primul tur de la nimeni, alți competitori au avut mult mai multe resurse, inclusiv pentru rețelele sociale. Mesajele sale au fost însă net mai persuasive. A putut pentru că a știut, pentru că a avut un culoar lăsat de slăbiciunea celorlalți. A putut și pentru că a fost lăsat, doar vine din centrul sistemului (post)comunist. Rămâne însă un dublu mister. Resursele în bani și influența Rusiei. Să nu confundăm mesajul putinist sau de tip putinist cu ingerința rusă sau mesajul pro-Moscova. Nu avem acum datele care să ne permită să clarificăm toate acestea, iar inflația de acuzații de ingerință rusă face aceste acuzații necredibile chiar când sunt adevărate. Deocamdată este clar că Georgescu nu a câștigat primul tur cu un mesaj explicit pro-Putin și că declarațiile sale anterioare pe acest subiect vor fi piatra de moară pe care nu o va putea duce ușor în turul 2. Rusia nu putea și nu poate spera să ridice un val de simpatie în România, e antipatizată și temută, memoria colectivă funcționează în acest sens. Rusia lui Putin are însă o strategie simplă: crearea haosului speculând slăbiciunile sistemelor (mai) deschise, speculând atât dimensiunea democratică a democrațiilor, cât și frustrarea colectivă și dimensiunea de confiscare a reprezentării din aceste state. România nu e singulară, dar se dovedește mai fragilă. Cei care ne livrau discursul insulei de stabilitate au intrat acum în trepidații, arătând cât de mincinos era acest discurs, cât de rău a făcut opacitatea regimului Iohannis și cât de fragili suntem de fapt.
E însă un salutar moment al adevărului. Românii au iar puterea în cele două duminici care vin. Dacă credem în democrație, trebuie să credem și în înțelepciune colectivă care va rezulta din suma interacțiunilor sociale din aceste aproape două săptămâni. Să nu le luăm noi mânuța și să votăm mediatic în locul lor, să nu adăugăm benzina isteriei pe strategia haosului specifică războiului hibrid putinist declanșat de ani buni. Românii cer să fie luați în serios, nu să fie dădăciți propagandistic. Responsabilitatea campaniei pro-Lasconi va fi aici enormă: sau va respecta votul fiecăruia și va avea un mesaj precumpănitor pozitiv despre ce schimbare vrea și aducă, despre democratizare și punerea serviciilor la locul lor; sau va fi luată ostatică de discursul negativ dominant anti-Georgescu, riscând astfel fie să ridice un val contrar, fie să câștige alegerile fără o legitimitate și un mandat clar de a acționa.
Georgescu a fost „backup-ul” lui Sosoaca si nimic mai mult. Cand CCR i-a respins candidatura la alegerile prezidentiale, sarcina a fost preluata de Georgescu. Stai si te intrebi daca nu cumva a fost aranjata treaba asta, stiut fiind faptul ca Sosoaca are gura mare si nu are „stofa” de sef de stat. Chiar si Simion este hahalera si are gura mare, nefiind compatibil cu functia suprema in stat. Dar Georgescu…ehei, Georgescu este acel om „rafinat”, care vorbeste cu o incredere care inmoaie orice fire sceptica, un om care vorbeste de lucruri sfinte pe „frecventa” bisericii, apoi pe „frecventa” armatei care l-a sprijinit enorm, apoi pe frecventa (tik toc) a omului mediu scarbit de PSD, PNL si liota de partide sistemice care timp de 35 de ani si-au batut joc de el, omul mediu care a acumulat frustrari incredibile si ura la adresa vechilor politicieni (pe buna dreptate). Culmea, cei care l-au votat au trait si lucrat in occident multi ani, ba chiar au fost si membri de partid PNL sau USR o vreme, iar astazi se intorc impotriva acelor partide care n-au stiut sa-si asculte membri.
@mike _ „…astazi se intorc impotriva acelor partide”
Înțeleg, dar o izolare a României de Europa, când aproximativ un sfert dintre români trăiesc și muncesc în afara României, într-un stat european, este de neimaginat.
Și de ce un extremist antisemit care mai este și admirator al lui Putin?! E culmea sincretismului!
Eu mă îndoiesc de atașamentul votanților C. Georgescu la ideile și valorile acestuia. Și cred că mai mult decât de revoltă este vorba despre tehncici de marketing politic similare acelora care te fac ca, atunci când mergi la magazin hotărât să cumperi un kilogram de făină, să te întorci cu o sacoșă de produse de care de fapt nu ai nevoie.
Este rezultatul manipulării prin rețele de socializare. Este un produs de marketing.
@Constantin : „Eu mă îndoiesc de atașamentul votanților C. Georgescu la ideile și valorile acestuia”
iar eu inclin sa va dau dreptate, dar pe de alta parte ma indoiesc de eficienta „marketingului”;
si noi cand eram tineri citeam tot felul de publicatii dubioase prin anii 90, iar cand esti tanar e usor si firesc sa sprijini sau sa aderi la o atitudine radicala, chiar daca nu te identifici cu mesajul; mesajul lui C.G. nu a aparut peste noapte, dar nu stam noi sa analizam sau sa numaram toate sponsorizarile duginiste; poate ca unii care trebuie sa faca asta prin fisa postului chiar o fac, dar in praactica spionii, tradatorii si traficantii nu sunt imediat deconspirati; intr-o tara in care practic nu exista ideologie de „drepta” nu prea vad cum s-ar defini „extrema dreapta”; la fel de bine, cu o mentalitate neomarxista te poti orienta si dupa un curent legionarist daca miza e o rasturnare de sistem; sau poti fi un bun crestin si in acelasi timp neindurator cu alte orientari;
in fapt, ambii candidati ajunsi in turul doi (+ Simion) au avut in spate, de multa vreme, lozincile antisistem, adeseori depasind limita decentei sau in maniera jignitoare la adresa inteligentei;
cartea castigatoare a fost tocmai candidatura independenta, ca o lebada neagra calare pe un cal alb educat, cu sulita legionara gata sa fie infipta in inima sistemului balaur; independent si razvratit, nu mai are relevanta ca insusi eroul mesianic e unul dintre capetele sistemului, important e ca electoratul ramane cu constiinta curata ca s-a dezis de clasa politica; restul poate fi cel mult ghinion, vorba unui alt mesianic in viata;
Sa nu disperam, rezultatele acestea au fost ca un dus rece. Romanii se vor trezi din pumni si vor reafirma optiunea europeana, asa cum au facut-o si bravii moldoveni. In cele din urma muscalii vor ramane cu buzele umflate. Cu Lasconi presedinte si Bolojan premier, perspectivele ar putea fi char mai bune.
Domnule Rica, stiti vorba „nu spune hop pina n-ai sarit gardul” perspectiva asta nu suna rau, dar nu cred ca la parlamentare PSD-ul va ceda chiar asa de usor puterea.Nu e exclus ca „noul” PSD (daca AUR va reusi locul 2 propulsat si de votantii llui Mesia Georgescu) in conditiile unui PNL in degringolada sa recurga la o noua alianta „contra naturii” cu AUR;daca cistiga si Gaspadin Georgescu atunci….vai de noi!!!!!
Domnul Lamuritorul, șanțul nu gardul!
Că dacă sari gardul poate dai de leopard!
Primul tur (nu si ultimul) este naucitor doar prin prisma castigatorului.
Costin Georgescu nu era creditat de nimeni. Si nimeni nu stie cum a sarit de la 3% la 10 si apoi 22%. (Povestea cu Tik-Tok… legenda urbana.)
Nu cred in el, atita timp cat propune unirea taranilor in cooperative. (Plus alte bazne.) Daca se refera la cooperative de prelucrare si comercializarea produselor agricole, da. Dar daca e vorba de cooperative de productie (colhozuri)… nu merita functia. Si nici increderea electoratului. Trebuie sa precizeze ce vrea. Si daca interzice arendarea terenurilor fara acte de mostenire/proprietate. Si daca sustine micii fermieri (indiferent de varsta) sa cumpere paminturi. Are multe probleme de rezolvat.
Dar in ce privestge lectia administrata PNL si PSD, toti se asteptau la asta. Sau ma rog, toti cei care inteleg cate ceva din politica si firea romanului.
USL nu a fost agreat de liberali, caci ii lasa fara adversar si program. Isi pierd identitatea si devin social-democrati. Practic, sunt PSD2. In acelasi timp, nici pesedeii nu agreaza unirea asta, caci devin…liberali. Adica dusmanul lor de moarte. Cele doua partide au avut numeroase abandonuri, din cauza acestei uniri fara sens, ordonata de Joha.
Publicul a inteles ca este dus cu zaharelul. Ca noul monolit politic continua politica Dragnea, fara sa o afiseze oficial, cum o facea ala. Interventia lui Basescu („Congo”) putin inainte de alegeri, a lamurit pe cei care erau in ceata. Se dorea revenirea la justitie slaba, controlata de politic si fara pedepse fata de infractorii de grad mare. Si gasca de mafioti politici sa conduca 1000 de ani.
Deci, reactia a venit natural. (Ca tot sunt unii care acuza zi si noapte poporul roman.)
Acum avem noile forte politice din Ro, fata in fata. Dreapta cu tendinte extreme si nationaliste, fata in fata cu progresismul. Desi sustin dreapta, tendintele extremiste si antisioniste, ca si amicitia cu Moscova, ma vor face sa votez stinga progresista. Regret ca nu avem un partiod de dreapta democrat si fara extremisme. Desfiintarea PNTCD este o pierdere grea pentru politica noastra. Efectele se vor resimti pe termen indelungat. Si vor face ca ideile de dreapta sa fie utrilizate de toti demagogii si extremistii.
Pacat!
In rest, sa vedem parlamentarele, caci sunt mai importante decat prezidentialele. Si turul 2.
Pai se pare ca nu ati observat ca in Europa asa numita dreapta autentica e demult confiscata de Putin & comp si Putin e considerat eroul suveranistilor care lupta impotriva satanei occidentale intrupate in UE si in NATO.Se pare ca sinteti cam idealist si cam naiv cautind o dreapta autentica in care rusii sa nu interfereze sau sa nu- si fi bagat nasul deja.Asa se intimpla cind nu exista si nu se doreste o cale de mijloc,deh dialectica aia hegeliana afurisita care- i place atit de mult domnului Satanescu de mai jos.
Pt mine doamna Lasconi ar putea reprezenta cu succes o cale de mijloc.Asta daca botii lui gaspadin Georgescu si trolii de serviciu nu se vor da de ceasul mortii s- o descrie ca pe pericolul suprem in calea guvernarii lui D-zeu pe pamintul românesc.In rest ” vorba multa saracia omului”.
Sa vedem citi români vor pune botul la asta.L- am mai avut pe Vadim in turul 2.
Dacă nu vedem capacitatea strategiilor și tehnicilor de marketing [politic] de a ne influența deciziile/ opțiunile politice, suntem exact în situația de a ne prăbuși în prăpastia pe marginea căreia ne aflăm.
Noi putem face analize ale partidelor care au pierdut pane ne ia durerea de cap. Dacă nu reușim să înțelegem cum un candidat care avea în urma cu o lună 2%, in urmă cu o săptămână, 10% iar acum este câștigătorul alegerilor, putem fi siguri ca Georgescu va fi președinte.
Printre consecințe, a se vedea evoluția Bursei.
Ca să sari de la 2% la 23% e ca și cum ar da la zaruri șase-șase de zece ori la rînd. Teoretic s-ar putea să iasă, dar practic ar cam trebui să te prinzi că zarurile sînt măsluite. Dacă joci cu unul din Ferentari e mai mult ca sigur că sînt ”lucrate”, dacă secu’ numără voturile și băietu’ a făcut scoala profesională de securiști Carol I, atunci nu trebuie să te mire că a ieșit ce trebuie.
Un bun si pertinent comentariu. Dar mai exista si alte aspecte. 1 KWI nu a avut dialoguri si discutii cu partidele si ministrii la palatul Trei Coceni.2. Partidele au folosit prea multi bani publici in toate alegerile si au mituit prea mult mass- media. 3. Partidele si au ales sefi fara pregatire politica si profesionala, fara carisma. 4. Partidele ai trimis la guvernare oameni care habar nu au de domeniul ce il conduc. Multe legi proaste si inaplicabile in o econ.de piata. 5. Natiunea s- a saturat de hotie, coruptie si minciuna. 6. Generatia de acum, cu acces nelimitat la social media are alte orizonturi, decat cea de dupa 1990. 7. Obedienta prea mare fata de cerintele UE si Nato. Pana si Germania a stiut sa spuna nu in un anumit context.
Bună analiză, dar cam optimistă. De acord, poporul s-a saturat de clasa politică actuală și vrea altceva, o altă paradigmă a conducerii societății. Pusă așa problema, se poate zice că în 24.11.2024 a avut loc o Revoluție. Numai că în urma unei Revoluții urmează o perioadă de anarhie și turbulențe sociale până când se stabilesc alte raporturi contractuale între conducători și conduși. Probabil va urma o lungă perioadă de instabilitate politică, taman acum când Europa fierbe, SUA fierbe, iar în Ucraina războiul escaladează. Chiar credeți că ACUM aveam nevoie de o revoluție?
@Lucifer _ „Chiar credeți că ACUM aveam nevoie de o revoluție?”
De 35 de ani avem nevoie de o revoluție care să înlăture cleptocrația de sorginte securisto-comunistă.
Se va petrece acum? Oricând este binevenită. Să sperăm că va avea loc!
pai de regula atunci se intampla , cand nu ai nevoie! de aia clasa noastra politica iresponsabila este cea care a produs evenimentul, pentru ca in loc sa corecteze abuzurile au mituit presa, au mituit justitia, si mangaiati pe cap de van der leyen s au simtit pe cai mari si au zis ca las ca ii facem pe prostanii astia!
Da, aveam nevoie de o revolutie acum. Peste 4 sau 5 ani ar fi fost prea tarziu.
Calin Georgescu 25 noiembrie 2024:”Incepind de astazi,Romania e guvernata de D-zeu.”Pai ce sa – i faci domnule Satanescu, nu jubileai acum citeva sapt ca alegerea lui Trump va duce la o revolutie tehnologica nemaiintilnita?!?! Pai e clar ca nu te bucura prea mult propunerea de revolutie a domnului Georgescu.
Te cam contrazici domnule,dragi trumpisti hotariti – va odata!!!! Se pare ca in mod straniu,se repeta paradigma Trump vs Harris,nu – i asa? Pai puneti tunurile domnilor si doamnelor pe neomarxista pro woke Lasconi votati- l pe Gaspadin Georgescu,dam de pamint cu neomarxista UE ( ce nevoie avem de ea oricum?!?!) si cu satanica NATO care ii supara pe rusi atit de tare ( doar sintem sub guvernare divina,nu avem de nimic a ne teme,nu- i asa?!?!)
Dupa care vom incinge o hora frateasca cu poporul rus prieten si frate intru ortodoxie ( amin) si un cazaciok ceva pina ne vom roade opinicile iar in mareata fratie euroasiatica va curge lapte si miere ce mai raiul pe pamint.
Curaj dragi trumpisti daca Trump e alesul divin in SUA in fata satanei socialiste woke Harris il avem si noi pe omul providential Gaspadin C Georgescu care va guverna Romania alaturi de D- zeu,cu voia lui Amin!!!!! Jos cu neomarxista pro woke Lasconi!!!!Somn usor romani D zeu e cu noi ( si mai ales cu Gaspadin C Georgescu).
Am mai jucat hora cu rușii și încă mai doare si-acum spatele.
Polonezii și românii au cele mai negre amintiri cu rușii, este clar ca ca rusofilii sunt o minoritate, dar tehnicile de manipulare pot determina un număr de romani prost informați sa voteze un personaj dubios finanțat de Kremlin.
Wishful thinking.
Ma tem ca realitatea este „vitzavercea”, domn Constantin.
Rusofilii sunt majoritari.
Parte cu influenta „ideologica”. Parte horrordocsa.
Va amintiti rezultatul alegerilor prezidentiale din ’90?
Realitatea de acum este cu mult mai trista.
@Ronald _ „Rusofilii sunt majoritari.”
Câți dintre românii cu drept de vot l-au votat pe Georgescu? 11% ?
Adunati (ar’metica simpla) va rog,
procentele pdsr, haur, pot, sos…
… asa-i ca este trista?
NU vom reuși să luăm Moldova fără SUA+RUSIA. Europa? Adio, este insignifiantă.
EXACT domnule Constantin,punctul pe”i”.Chapeau!!!! Exista sanse ca gaspadin Georgescu sa cistige spre bucuria regimului putinist care deja il lauda pe multe canale.
Ntz. Locul de tartor al Guvernului e deja antamat de Sosoaca.
Credeti ca ar mai fi loc si de Dumnezeu?
Pe USR isti nu prea ii ajuta fizicul dar , cine stie, poate Lasconi, cu gingăsia ei nu prea instruita , dar
aparent sincera, va reusi , dupa parlamentare , sa ii seduca pe PSD isti sa o sustina in turul 2.
Regula pentru Lasconi in urmatoarele doua saptamani e PUPA -I IN BOT SI PAPA TOT !
Sau FA-TE FRATE … PANA TRECI PODUL !
Sa incerce ! Pentru ca banuiesc că crocodilii de la PSD, destul de mototoliti acum ,
abia asteapta sa fie bagati in seama.
Nu se sperie ei de ”revolutii” căci au deja experiență la furatul lor.
Sigur că, dialogand cu PSD ul, Valerica ar risca sa super vreun ctp , dar jocul e joc si riscurile
de rangul 2 merita sa fie asumate.
Alternativa ar fi ca PSD sa-si aduca aminte că pana acum vreo 4 ani practica si el destul de intens nationalismul militant si ca renuntarea la acel narav sub Ciolacu l-a adus fix la acest moment jalnic .
Ar mai putea observa ca votantii de azi ai lui Georgescu sunt mai ales filo pesediștii de ieri , formati la scoala lor.
Nu cred ca PSD ul va risca sa -l sprijine pe fata pe Georgescu.
Dar va fi suficient ca un PSD cu vreo 25% castig la parlamentare sa spuna ca ei respecta vointa poporului
si nu se amesteca in duelul pentru Presedintie . E destul de limpede ca fara un indemn dat de nava – mamă
fanii lui post – Iliescu se vor duce la domnul misterios care a sedus diapora si pe atatia targoveti .
Ascensiunea fulminanta a lui georgescu se datoreaza in primul rand greselilor uriase facute de partidele mari, Psd, Pnl, si intr-o masura mai mica Usr. Omul e un inchipuit ritos pe tiparul altui putinist dan puric, si ala mare „credincios” care vorbeste de fibra neamului, fiinta nationala, „umilirea poporului de Vest”, etc…
Lumea s-a cam saturat insa de Psd si Pnl, partide de acum 20-30 ani (si prea putin schimbate in mentalitati).
Iohanes a facut f.mult rau Pnl-ului, s-a comportat execrabil, aroganta cat cuprinde si zero viziune, zero caracter. L-a schimbat pe L.Orban care era un om relativ serios si bine pregatit, si a pus in locul lui paiata sa Catu, iar apoi alta paiata Ciuca. S-a distrat 10 ani cat a fost presedinte, nu a facut absolut nimic concret, doar s-a plimbat, in Miami, Africa, America de Sud, Japonia, Egipt, etc. A mai jucat golf si a schiat. Cam astea au fost „realizarile” acestui impostor. Proiectul ‘romania educata” a ajuns doar o brosurica plina de platitudini. In mandatul 2 nu a dat niciun interviu, nu a aparut deloc, doar a mancat, s-a plimbat si a ars gazul. O loaza…
Psd cum ii stim, doar furaciuni, coruptie si viermuiala, cu Nordis, cu nepotul ciolacului, „studiile” de 2 bani ale ciolacului (care tot nu si-a aratat diploma de bac), etc. Lumea nu mai accepta asa ceva, chiar aia de la tara si pensionarii s-au mai desteptat..
Usr a facut bine ca a pus-o sefa pe Lasconi, nu prea e ea pregatita, dar are prezenta si e bine intentionata si energica, a.i va castiga probabil in turul 2. Totusi si Usr trebuie sa aiba niste politici mai clare si sa lase scandalurile la o parte. Multi au plecat din Usr la tot felul de partidulete gen Reper, Sens, Curaj, Drept, etc. Partidele mici Forta Dreptei, Pmp, Reper, Sens, etc ar trebui sa se uneasca fie intre ele, fie cu Usr, asa incat dreapta sa ia cat mai mult la parlamentare.
Pnl e zdrobit, va lua doar vreo 10%. Aur si Sosoaca sunt pe val, vor lua probabil impreuna 30-35% din voturi, Psd vreo 25%, Pnl 10%, Udmr 5%, iar Usr singuri vreo 15-20%. Mai sunt si minoritatile nemaghiare. Raman deci 10-15% din voturi care se vor risipi si se vor duce la partidele mari prin redistribuire, daca toate aceste partidulete gen Reper, Pmp, Forta dreptei, Sens, Curaj, POT, etc, nu se aliaza intre ele sau nu se aliaza cu Usr.
Urmeaza o perioada interesanta…
„Iohanes a facut f.mult rau Pnl-ului, s-a comportat execrabil, aroganta cat cuprinde si zero viziune, zero caracter. L-a schimbat pe L.Orban care era un om relativ serios si bine pregatit, ”
pardon. pe orban l-a schimbat usl atunci cand intrand in coalitia tripartita, a cerut schimbarea fostului premier orban pe motiv ca atunci cand usr era in opozitie, nu a achesat unor propuneri de-ale sale.
asa ca klaus li l-a dat pe catu, pe care usr l-a acceptat cu entuziasm.
@hex. Tocmai ce ziceam mai sus, nu ati citit cu atentie. Iohanis a continuat linia Grivco si Usl.
Pe L. Orban l-a schimbat ca nu era obedient, si l-a pus pe Catu. Este fals ca Usr „l-a acceptat pe Catu cu entuziasm”.
Acum problema majora e alta insa.
Sunteti nedrept cu „domnul Presedinte” (cum ar zice cineva pe aici) – s-a dat si cu bicicleta prin Herastrau o vreme.
Ceea ce toți analiștii politici care plâng prăbușirea partidelor tradiționale se feresc sa spună sau chiar nu înțeleg ceea ce e și mai grav, este ca în România nu exista partide politice.
La firul ierbii aceste partide nu exista. Membrii lor sunt doar câțiva baroni locali și câțiva primari abonați la bugetul statului.
Sa luam spre exemplu PNL, care se lauda ca este istoric. A avut în ultimii 5 ani doi lideri parașutati la conducere fără sa fi trecut prin alegeri care respecta statutul pătuțului. Membrii PNL (din cei menționați mai sus) au aplaudat mai întâi Citu Președinte apoi Ciuca Președinte.
Nu s-a revoltat nimeni. Dacă ordinul pe unitate era Mos Crăciun Președinte se aplauda din nou.
La PSD exista o clica și mai lipsita de selecție. Ca si la liberali nu exista organizații locale reale, doar niște primari care transmit în teritoriu ordinul primit de la șefii din București.
La USR au fost, pana acum 6 luni, multe frământări care au fost strivite de un grup din București care i-au exclus, nestatutar, pe cei care nu se aliniau conducerii.
Chiar daca nu va castiga functia suprema doamna Lasconi, cu toate scăderile sale, are șansa uriașă sa refacă acest partid si sa facă istorie. Poare fi chiar mai mult decat Maia Sandu.
Cu o singura condiție. Sa facă USR-ul un partid viu, cu dezbateri libere și alegeri netrucate. Si, mai ales, sa nu permită invazia de noi membri de la PSD, PNL sau AUR.
presupunem ca dam timpul inapoi cu o zi si mergem azi la vot sa dam lovitura decisiva din prima runda;
presupunem ca ne aflam intr-o bula majoritara simplista: alegem dupa chipul si asemanarea noastra, sau tocmai un candidat din elita ? logic ar fi sa il sustinem pe Simion, mai ales ca a dus campanie la firul ierbii;
presupunem ca suntem in bula electoratului educat: alegem pe baza de tiktok ?
ok, alegem ca la loterie: dar care e probabilitatea sa pariem aproape toti pe unul si acelasi acelasi cal necunoscut ?
@Prototipescu – ”care e probabilitatea sa pariem aproape toti pe unul si acelasi acelasi cal necunoscut ? ”
Nu era un cal necunoscut, iar faptul că noi nu auzisem de el e strict vina noastră.
Am mai povestit despre diverse idei auzite de la șoferii români de pe-aici, gen ”noi cu rușii trebuie să mergem, că ei sunt frații noștri ortodocși”. Genul ăsta de clișeu (l-am auzit la mai mulți) e distribuit de popa din sat, provine din propaganda BOR răspândită prin bisericile de la țară. Însă popa de la ei din sat uită să le spună că și ucrainenii sunt tot ortodocși 😀
Una din formulele des repetate de votanții lui Georgescu este ”Elena Lasconi o să ne bage în război”. Ăsta e un alt clișeu de la Moscova, dar ei nu sunt conștienți că e de la Moscova. Însă dincolo de clișeele astea, votul popular reflectă o nemulțumire legitimă. Orice candidat care dă glas nemulțumirii populare va obține 25% din voturi și exact asta a făcut Georgescu.
Cel puțin de la Revoluția Franceză încoace, s-a demonstrat mereu că deținătorii puterii nu prea au limite proprii în exercitarea ei. În mod normal, puterea trebuie exercitată cu reținere și responsabilitate. Însă la psihopați, aceste limite trebuie impuse din exterior. Puterea de la București a depășit multe limite, din 2020 încoace, iar elitele intelectuale nu înțeleg nici acum aspectul ăsta. Ele trăiesc confortabil din bani publici, iar ”sătulul nu-l crede pe cel flămând”, obișnuia să spună bunică-mea.
Si bisericile ortodoxe unde se aduna romanii din diaspora si socializeaza, nu fac tot asta…? Efectul se cam vede.
In plus, acestea au fost prevazute de dinainte de 89 cu popi „credinciosi” aflati in misiune.
N-o fi disaparut traditia… caci trebuiau sa treaca de un interviu ca sa li se incredinteze un astfel de post chiar si daca nu aveau oficial epoleti.
@Harald
eu m-am situat in bula pariorului, asta fiind justificarea mea pentru abtinerea la vot
in fapt, avem de-a face cu doua fetze ale candidatului, iar prin marketing e posibil sa ni se faca cunoscuta doar una, suficient de convingator;
ce vreti mai pro-european decat CV-ul de mai jos ?
omul e un impostor marunt intr-un mecanism sistematic impostor !
[culese de dl.Florin Iaru (si nu numai) si copy-paste de pe pagina dlui de facebook]
„După absolvirea facultății în 1986, a fost angajat ca inginer la IEELIF Făgăraș, județul Brașov, iar din 1990, după victoria Revoluției din decembrie 1989, la Departamentul de Eroziune a Solului din cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Îmbunătățiri Funciare (INCDIF – ISPIF București).
În 1991 a fost numit șef al Biroului Senatorial pentru Mediu al Parlamentului României, iar în anul următor a devenit consilier al ministrului Mediului, Marcian Bleahu, în guvernul Theodor Stolojan. Tot în 1992, a fost ales președinte al Asociației „Tineretul Ecologist din România”, funcție pe care a deținut-o până în 1996. În perioada 1997–1998, a îndeplinit funcția de secretar general în Ministerul Mediului, în mandatul lui Sorin Frunzăverde, din guvernul Victor Ciorbea.
Ca specialist în politici de mediu, a coordonat, în calitate de manager de proiect, peste 40 de proiecte pentru diferite autorități locale din România, derulate între 1996 și 2008, în cadrul programului „Agenda Locală 21”, un plan de susținere a dezvoltării durabile sub egida Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.
Între 2000 și 2011 a fost director executiv al Centrului Național pentru Dezvoltare Durabilă, creat în 1997 sub egida Academiei Române ca agenție a PNUD. Din 2001, centrul s-a transformat într-o fundație independentă, extinzându-și activitatea. Începând din 2009, Centrul elaborează și implementează proiecte finanțate de Uniunea Europeană și Guvernul României.
A coordonat, din partea Guvernului României, dezvoltarea a două versiuni consecutive ale Strategiei Naționale de Dezvoltare Durabilă (1999 și 2008), în conformitate cu liniile directoare ale Strategiei Europene pentru Dezvoltare Durabilă.
Din poziția de director al Direcției de Organizații Economice Internaționale din Ministerul Afacerilor Externe, Călin Georgescu a coordonat, între 2004 și 2005, activitatea biroului Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică din România.
Între 2006 și 2012, a îndeplinit funcția de Director executiv al Institutului de Proiecte pentru Inovație și Dezvoltare, coordonând proiectul „Reprofesionalizarea României” și elaborând un raport care oferea câteva soluții pentru ieșirea din criză și dezvoltarea durabilă a țării.
În perioada 2010–2012 a fost raportor special al ONU privind efectele adverse ale traficului și depozitării ilicite de produse și deșeuri toxice asupra drepturilor omului (UN Special Rapporteur on the adverse effects of the illicit movement and dumping of toxic and dangerous products and waste on the enjoyment of human rights) al Biroului Națiunilor Unite al Înaltului Comisar pentru drepturile omului (UN Office of the High Commissioner for Human Rights – OHCHR).
În 2013 a devenit președinte al Centrului European de Sprijin din Winterthur (Elveția) al Clubului de la Roma (European Support Centre for the Club of Rome)
Ulterior, a fost președinte al Centrului European de Sprijin din Winterthur (Elveția) al Clubului de la Roma (European Support Centre for the Club of Rome – piei, drace! cuibul răului!) (2013–2015) și director executiv al Institutului Indicelui Global al Sustenabilității al Națiunilor Unite – altă pacoste (United Nations Global Sustainable Index Institute) din Geneva și Vaduz (2015–2016).
Acum sînt ferm convins că dezvoltarea durabilă a României și a Europei i se datorează și lui… Oh, wait!”
Da, proiectele de dezv.durabila, sa avem pardon, nu le a lucrat acest individ ci subalternii lui. Daca stia cu adevarat cu ce se mananca dezv durabila, nu perora o sumedenie de ineptii. Si asa zise le strategii Agenda 21 platite de multe primarii au ramas doar hartii de pus la cos dar platite bine acestui institut de vorbe goale.
@Harald
ps1: in loc de „cal necunoscut” se poate citi „cal debutant”
ps2: un consilier al unui astfel de candidat ce strategie de marketing ar trebui sa aleaga pentru mai mult succes la electoratul tinta : imaginea pro-europeana sau imaginea legionarului-guru mesianic ?
@Harald
ps3
ultima data cand am votat a fost la localele de acum 4ani, un partid nou, dar nu in necunostinta de cauza ca am destula tangenta si cu administratia si cu antreprenoriatul; au obtinut sub 1%; problema nu e ca se promoveaza aiurea nulitati si impostori, ci anume caa n-am nici o speranta sa gasesc pe google informatii relevante despre oameni cu adevarat competenti; motiv pentru care nici n-am stat sa caut sa aflu cine e, spre exemplu, Silviu Predoiu ? habarnam; si, cum ma asteptam, cei doi caluti pe care as fi pariat eu (unul nu tocmai debutant) su scos 3% si 0,5%;
la localele de anul asta n-am mai avut nici un calut disponibil, dar nici nu aveam vreo rezerva pentru administratia veche, ca si-a facut treaba gospodareste; in schimb, am avut in mana un pliant de marketing al unui partid care se pretinde antisistem si reformism; la realizarile din mandatul anterior (au avut si ei niste consilieri), la mare cinste era rebotezarea numelui unei strazi dupa numaistiucare personalitate; in lista de candidati numai elitisti care se recomaandau ca fiind „manager de proiect”; ma scuzati, dar eu n-am auzit inca de meseria asta, desi eu zilnic manageriez proiecte;
„sau va fi luată ostatică de discursul negativ dominant anti-Georgescu, riscând astfel fie să ridice un val contrar”, Iata o fraza inteleapta. Bravo!
PS Cel mai tare ma deranjeaza ca pe doamna Lasconi o cheama Elena si stim cu totii ca nu prea am avut noroc cu Elene, parca nici aia din Troia nu a adus prea multa bucurie, da era tare frumoasa!
Omul debitează niște lucruri paralele cu orice realitate și are un comportament care intră deja în sfera psihopatologiei. Vorbesc serios, ați auzit cum vorbește ? Are un discurs mesianic, ceva din zona ocultismului. Cred ca aerul acesta conspirationisto-ocultist prinde bine la unii. Desigur, mai exista și posibilitatea ca Georgescu să fie nebun, iar țara noastră “sfântă” ar putea fi prima din Europa cu un președinte țăcănit. Dar, atâta timp cât nu-i strânge de gât pe alți lideri pe la summituri, cred ca putem să trăim cu un președinte ca ăsta.
Si daca se ia in serios? E drept ca Romania nu e Germania sau Rusia, dar ar putea hotara sa declanseze un razboi „sfant” la noi acasa, adica sa gaseasca dusmanii in interior. Nu declara Vadim ca-i aduna pe toti pe stadion si trece la executii?
Ar fi prima, poate, dar pentru a doua oară.
Poate n-ați apucat iepoca… când porneai televizorul se auzea un țăcănit.
Matematic vorbind Lasconi nu are nici o sansa in turul 2, pentru ca 22 (Georgescu) + 14 (Simion)+ 20 (Ciolacu) = 56 , o majoritate confortabila pt Georgescu
Nu cred ca toti electorii PSD vor vota cu el, dar as zice ca din bazinul electoral Ciolacu/Geoana/Ciuca se fac 20 de procente
Nu mai pupa reptilianul 22 in turul 2.
E clar ca romanii se mobilizeaza pentru a-si informa concetatenii superficiali ca au votat aiurea.
Iar PSD nu va face greseala sa sustina partide extremiste. Decat daca doreste sa li se alature. Nu cred insa ca romanii ar suporta insturarea unui regim legionar.
Iar capitala, până una alta, strămutată. Unde altunde dacă nu la Câmpulung?
Împăratul era gol! Au fost decenii de batjocură și până la urmă românii au răbufnit; unul ca georgescu, (un nume de anonim banal!) va repeta istoria dacă iese președinte… La fel de rău va fi și Lasconi, un fel de Johannis cu fustă… Oricum nu poate face mare lucru decât să agraveze criza în care suntem… Adevărul e că batjocura PSD+PNL+UDMR (la nevoie!) nu mai putea continua – doar hoții fără limită, o corupți de sinucigași patronată de un președinte-baligă (ce blând sunt…), adevărul e că această batjocură trebuia stopată cumva deși e cam târziu… Pumnul-n vot (cum se zice acum) vine târziu dar e meritat; prea ne-au luat la hurtă drept idioți și imbecili care rabdă procesele prescrise, sentințe într-o nerușinare, măgării care duc la marginea răbdării orice om de bun simț… Nu știu ce va urma și probabil că mulți nici nu s-au întrebat dar, obligatoriu, aceste hiene, PSD și PNL, trebuiau oprite… Indiferent cine va ieși, vom merge la fel de prost sau mai prost chiar, dar măcar nu mai sunt aceeași pungași de drumul mare…
Mă uit la manifestațiile studenților de acum.
Acesta este tineretul viitorului? Vai de noi, se încearcă a fi ceva ca în trecut, într-un trecut în care existau motive reale pentru manifestații.
Acum însă?!!! Impotriva cui și a ce?
Au votat minerii sau au măsluit voturile in secții angeturilii noastre sau cele străine ce se uită și ele stupefiate la noi că doar nah, mass media stie tot ce miscă în front mai bine ca un SRI?
Ce se tot debitează in momentul de față pe la televiziuni impotriva lui Georgescu este ceva de nedescris și dau dovada unui motiv in plus pentru a pune in balanță pe cine manipulează intr-o direcție total greșită, oare nu cumva e chiar mass media ce se crede că ar fi deținătoarea adevărului suprem???
Călin Georgescu va fi noul președinte. Este un bun orator (in anumite limite îmi aduce aminte de fostul președinte Ion Iliescu), are un mesaj care, deși nu spune nimic concret, este persuasiv, manipulator, axat pe cuvinte sau expresii care vor sa fie auzite de publicul țintă. Valul de simpatie obținut și stilul elegant de a evita dialogul cu un adversar pe care îl consideră inferior va fi imposibil de contracarat de doamna Lasconi (mai ales că aceasta îl va acuza de putinism, legionarism sau cine mai știe ce). Actuala clasă politică nu doar că nu mai are niciun pic de credibilitate, dar nici nu i poate oferi cetățeanului vreun strop de speranță. Iar dl Georgescu exact asta face…aduce speranță celor mulți. Speranța că statul va începe să lucreze prioritar in interesul cetățeanului de rând și mai ales speranța că va fi pace in actualul context geopolitic regional. America s-a resetat prin alegerea lui Trump, poate că este momentul și pentru România. Vom trăi și vom vedea….
cu un impostor ca georgescu nu se poate face treaba.cv-ul lui este practic gol, un alt bugetar perpetuu din servicii milionar cu zero realizari concrete si cv umflat gen „studii la stanford” de o saptamana. am fi preferat totusi un impostor de la psd deja cunoscut. Psd a abandonat prezidentiala…recupera din pix 3000 de voturi oricand, dar nu a vrut sa riste pentru parlamentare, acolo unde este adevarata miza pentru ei! Pentru prima oara imi doresc sa castige cat mai multe procente… Altfel, e kaputt!
Mda…mister Jack si Putin, ca si gaspadin Georgescu e un mareee sportiv, a adus speranta multor rusi patrioti luptind sa refaca gloria vechii Rusii Tariste, e iubit de D-zeu dupa cum jura patriarhul Rusiei, e un mare patriot cu multe calitati,avem pe cine copia si cu cine ne alia!!!!! AMin, D-zeu e si cu noi, cu gaspadin Georgescu, nu numai cu Noul Tzar Putin I !!!!!!Sa ne ajute D-zeu!!!!
Generația a treia de politicieni nu înseamnă nepoții fiilor celor care salvau națiunea cu de-a frontul în 1989-1992?
Mi-aș permite să simplific cauzele celor ce s-au întimplat:
1. SISTEMUL CREAT IN RO: ar trebui instituită regula de fier – dezbateri publice cu candidatii, ca sa avem ocazia sa-i intrebam ce si cum. ESTE O PROBLEMA DE CUNOASTERE ELEMENTARA !–potențial presedinte cu alegatorii. CINE NU PARTICIPA – NU POATE CANDIDA ! (evitam sa se intimple ceea ce s-a intimplat: unii fug, altii se ascund, iar cine participa, sunt mediocrităti, cu f. mici exceptii, dar, macar avem idee despre ce ”marfa” cumparam). Recenta ”explozie” a lui CG in topul candidatlior a fost posibila datorita exploatarii de catre acesta a defectiunilor sistemului, o educatie superioara majoritîții celorlalti candidati si accent pe niste teme…unele, TREBUIE SA RECUNOASTEM-VALIDE !!!…o dezbatere publica ne-ar fi permis sa mirosim ”alifiile” cu care este uns si sa alegem, poate mai bine in cunostinta de cauza
2. LIPSA PERSONALITATILOR (politice. economice, sociale) care ar fi eligibili pt. postul d epresedinte. Aceasta lipsa, este generată tot de SISTEMUL (incl.politic) creat in 30 de ani…partide politice tip ”găști”, lipsa ideologie, impostori, inculti si needucati acced in posturi in care n-au ce cauta acolo. Meritocratie = 0
3. Educatie, educatie, educatie
Toate cele de mai sus, ar fi facut mult mai grea viata tic-tocilor utilizati de se dă lumea de ceasu morti acu ca ”cum de s-a intimplat”, ”cum de nu l-am cunoscut”…uite d,asta !
Din ecuatie, nu trebuie exclusa o mare variabila…influenta Rusiei, prin vasta retea existenta in România, pe care multi oameni o simt, numai autoritățile in drept nu o simt/vad/…cum spunea Dl.Armand Gosu…suntem singura tara UE care n-avem vreun spion prins …”sa nu deranjam”, ce prostie…sau poate SRI-ul ii stie pe toti ți toti tic-tocii, dar ii lasa in pace si-i tine sub control, pentru dezinformare și joc dublu, ca pe Netflix…alta prostie.
Ce mai cauta in RO, Lukoil, Gazprom, Alro, chiar OMV (Istoria OMV a început pe 3 iulie 1956 cind Soviet Mineral Oil Administration (Sowjetische Mineralölverwaltung, SMV) devine „Osterreichische Mineralölverwaltungs Aktiengesellschaft“….și tot pe atunci a demarat primul contract achizitii gaze din Rusia-pardon-Uniunea Sovietica; ma fac frate cu dracu si zic ca nașii de botez nu se prea uită, nu-i așa ?)…trecutul comunist al Austriei si României este comun, nu-i asa ?!
Sunt atit de multe ”oportunități” de influenta politică, economică ale rusilor in RO…un El-Dorado !
Dl.Basescu o sfătuia pe Dna Lasconi să citească….are un munte Himalaya de citit…si mai ales de ințeles…nu stiu daca are masca de oxigen ca sa-l urce
Masca este insuficienta daca n-are… plamani (stamina… etc).
Dumneaei insa… parafrazand un „dreptac”… sculat din comu’ist culcat…
Ce blestem pe popo’u asta sa fie nevoit ca aleaga dintre doua rele.
ps1: 3.educatie, educatie, educatie…
cauza principala a marasmului generalizat, inclusiv pt amploarea coruptiei.
ps2: istoria omv… ca istoria omv… oare cati romani stiu (app de ps1)
unde s-a refugiat „floarea” conducerii comu’istoide maghiare in aug 1919.
@Dragostin, salutare, fara suparare !
explozia s-a produs la ambii finalisti, desi la dna Lasconi a fost previzibila, chit ca exista o retinere asupra fragilitatii dumneaei sub o palarie atat de mare;
e in regula sa evaluam si sa incercam sa evitam fie si numai riscul unei ingerinte straine la o astfel de functie, dar pe de alta parte n-ar fi in regula sa ingradim libertatile si mijloacele actuale de comunicare pe baza de suspiciuni si temeri;
in nebunia asta, de un singur lucru devin tot mai sigur si degeaba invinovatim internetul si razboiul hibrid: fie ca s-a votat cu dna L., fie cu dl.CG, fie cu dl.S. votul antisistem a ramas tributar oportunismului autentic romanesc: asta e motivul pentru care nu conteaza dezbaterea, solutiile, principiile si echitatea, ci tot privilegiile asteptate (mariri, scutiri, gratuitati, redistribuiri, etc), care devin norme de etica si morala atata timp cat sunt pentru noi si nu pentru „ceiilalti”;
in final sansele sunt de partea dnei L. (nici nu m-as mira ca unii votanti ai lui CG sa intoarca armele in turul 2, ca le intorc tot impotriva sistemului), dar vor avea aceleasi asteptari irationale de la functia prezidentiala, din care nici un predecesor n-a iesit intreg;
”dezbateri publice cu candidatii”
Podcast-urile fac mai mult decât atât: într-un interviu de 3 ore se vede adevărata față a candidatului. Simplul fapt că vorbește liber 3 ore spune totul.
Sunt pe YT destule podcast-uri cu Elena Lasconi și cu Ilie Bolojan, oricine își poate forma o părere despre ei, mult mai detaliată decât orice dezbatere între candidați. E o pălărie cam mare pentru Elena Lasconi, într-adevăr, dar e o persoană de bună credință și o să se descurce.
inteleg fb ceea ce spuneti, DAR,
o confruntare deschisa,public, cu adversarul politici, in stare de stres, este foarte relevanta !
Vom intelege:
– ce stie
-cum raspunde
– cum ataca si se apara,…fără se ne arunce lozinci cu NATO, art. 5, apartenenta la UE si alte chestii dastea..
dar…cel mai important este testul la stres…iar ca presedinte, (potential) cu un razboi linga granite, cred ca trebuie sa arati ceva !?…TREBUIE SA IEI DECIZII, chiar daca ai consilieri si guvern….iar daca ii alegi ”dupa chipul si asemanarea ta”…ne ramine doar un Doamne ajuta !
N-o cunosc pe dna EL, dar, pentru pozitia asta, in conditiile actuale, iti trebuie pe cineva cu un oarecare simț de ”killer” si care sa se simta confortabil in conditii conflictuale (adica ”un caracter”)
corect, @Harald, doar ca electoratul cumpara ulei de sarpe pe baza unui discurs aparent savant; dezbaterile nu trebuie sa fie neaparat intre candidati: e nevoie de dezbateri live ca impostorii sa poata fi incoltiti de un auditor;
la urma urmei si pentru validarea ministrilor se da un soi de „proba orala” la care au picat destui
Avem AUR, SOS si POT.
Fiecare cu un segment anume de nemultumiti si lunatici.
Avem trei lideri – Soso, GS si CG.
Fiecare cu un profil compelentar celorlalti.
Fiecare joaca pe rand rolul de tractare a celorlalti.
Toate joaca pe social media.
Greu de aflat de unde vin banii lor.
+++
Nu pun intrebarea, pentru ca toti stim raspunsul.
chiar toti dau in Georgescu?sa inteleg ca turul 2 e castigat de Lasconi ?
”chiar toti dau in Georgescu?”
Nu auzisem despre el, dar l-am văzut la Gojira, într-un podcast vechi de vreo două săptămâni: omul a fost capabil să vorbească două ore fără să spună nimic.
La Vadim Tudor se vedea același discurs: impresiona oamenii simpli cu cunoștințele lui de istorie și artă, dar în rest nu avea decât șabloane în repertoriu, nu avea soluții practice pentru nimic. În opinia mea, poate aduna oricând 25%, dar nu mai mult de-atât. Tot ca Vadim Tudor.
Un pumn în față,desigur ,dar era previzibil. Intr-o Romanie in care mai nimeni nu mai citeste o carte, plina de analfabeti functionali, de milioane de oameni care stau cu ochii in telefon sau discuta minute in sir banalitati strivitoare.Un pumn în față este dat cetatenilor Romaniei. Deci asa sunteti : inculti, semianalfabeti, pe scurt minti inguste si pline de manale.
Asta e pumnul lin fata: o natie de mana a doua, in care milioane de cetateti asteapta sa le rezolve problemele generate de ei un viitor presedinte legionaroid. Da,generate de ei! Pai cum sa te angajaze cineva azi daca nu intelegi ce citesti,nu stii o limba straina ,nu ai o calificare? Cum? Doriti sa nu mai fiti umiliti , sa fiti respectati,sa aveti onoare? Pai astea nu le da nimeni. Voi trebuie sa va schimbati …aveti clasa politica pe care o meritati: AUR ,Geogescu , Sosoaca, si multi altii din toate partidele: subproduse a milioane de minti intunecate, in care rasuna manele.
@matrix. Fals! vedeti lucrurile prea simplist si ingust. E un fenomen mai general. USA e natie de mana a doua dupa ce l-a ales pe unul cu un discurs paranoid similar cu georgescu?! Dar UK e o natie de mana a doua ca a decis Brexit-ul si acum regreta? Dar Germania ca l-a ales democratic pe Hitler si unii il mai lauda chiar si azi? Dar Franta ca a votat cea mai mare forta politica a tarii pe o grupare de extrema dreapta radicala? Ce sa mai zicem de Ungaria? Exemplele pot continua.
Asta e efectul retelelor sociale, timp pierdut si multe tampenii acolo; de aceea nu stau pe retele sociale. In plus, acestea sunt folosite usor de puteri ostile pt a influenta alegatorii slab informati si superficiali (care iata sunt multi).
Cioran avea dreptare, Romania e geografie , nu istorie.Asa se explica 2 milioane de voturi date unui candidat care zice ca are o legatura directa cu Dumnezeu, si se crede un Cristos 2.0.