luni, iunie 17, 2024

Un răcnet numit AUR

Se scrie mult in aceste zile despre revenirea fascismelor. Nu a unui fascism omogen, ci mai degraba a unor initiative politice care apeleaza la frustrari, fobii si nelinisti, sa le spunem, post-moderne. Liberalismul politic este denuntat ca lipsit de radacini si de suflet. Se propaga ideea unei “tamaduiri” a corpului politic. Asttel intra in scena demagogii populisti, pseudo-profetii si samanii in cautare de prozeliti.

AUR face din huliganism un modus operandi politic. Este exact opusul moderatiei. Este deliberat indecent, zgomotos, agresiv. Este intruchiparea unei tafne de toapa jignita. La Timișoara, comandoul AUR a sabotat dezbaterea democratică prin zbierete si urlete. Nu se va opri acolo. Inițial inventată în structurile dezinformării, formatiunea este acum autopropulsata.

AUR este o mișcare extremistă, anti procedurală si, în fond, anticonstitutionala. Apelează la violenta verbala si, uneori, chiar la aceea stradala. Urmărește intimidarea adversarilor si înregimentarea fanatică a adeptilor. Asemeni cuzistilor si legionarilor in anii interbelici, asemeni comuniștilor după 23 august 1944, AUR disprețuiește democrația si tot ceea ce înseamnă spiritul legilor. AUR privește admirativ spre Est din rațiuni politice, ideologice si psihologice. AUR este putinismul in costum național românesc. O facatura sinistra.

Niciun intelectual demn de acest nume nu poate intra în acest amalgam de isterie sovina si pompierism patriotard. Niciun susținător al democrației nu-i poate găsi alibiuri. Pentru cetățenii care prețuiesc democrația, AUR este nefrecventabil. Nu cred ca democrația din România, cu plusurile si minusurile,  este în pericol. Dar cred ca lăsată să-și facă de cap cu impunitate, mișcarea poate eroda încrederea socială si subminat statul de drept. AUR este un fascism local inca in stare embrionara, nociv si nefast, .

Distribuie acest articol

35 COMENTARII

 1. AUR este departe de PRM, iar în comparație cu formațiunile extremiste occidentale pare o caricatură.

  Probabil, celor care l-au inventat ca instrument de sprijin electoral pentru PSD-PNL li s-a spus ca au făcut o greșeală, astfel ca AUR a fost “dezumflat”. După alegeri mă aștept să devină și mai puțin relevant în preferințele electoratului decât este.

 2. Ei, sa nu fim nedrepti: AUR si SOS!
  Si trebuie sa spunem ca ascensiunea lor e asigurata de esecul politrucilor „democrati”, care fac legi strimbe si nu reusesc sa faca o economie eficienta; de fapt, legi care sa conduca la o economie eficienta, nu sa intre ei cu decizii in piata; cum doreste AUR… si uneori si PSD. (Si o justitie sub orice critica.)
  Din alt punct de vedere, Putler si-a pierdut agentii gorbaciovisti din Romania, care s-au orientat spre Occident (cel putin cat vin bani de acolo) si incearca sa-si formeze o alta linie.
  Dupa cum spuneam, Ucraina este linia frontului fierbinte, al armatelor in lupta directa, noi suntem frontul agentilor din umbra. Un razboi mai dur si mai distructiv decat cel deschis.
  Vorba marxistului: „Doamne, ajuta!”

 3. Buna Dimineata

  sa nu UITAM : „Racnetul Carpatilor” detinut de Catavencu ( ” O Scrisoare Pierduta” ). Acel Catavencu, la vremea scrierii lui Ion Luca Caragiale definea un George Simion in 2024, fara nici o deosebire. Caragiale a cobit ?

 4. Din păcate AUR se adresează pe limba celor proşti (dar mulţi, după cum zicea domnul moldovean). Deşi atentează la democraţie AUR place pentru că de ceva timp democraţia se dovedeşte în versiunea lor inutilă: nu se schimbă mai nimic, nu mai merită să votezi. Cum altfel s-ar explica absenteismul la vot? Mulţimea este exasperată de eludarea justiţiei, îmbogăţirile pe banii celor mulţi, reducerea nivelului de trai, scumpirea traiului. Ceva ce nu fac obiectul campaniei electorale a PSD-PNL, principalii beneficiari.

  Tot din păcate, este posibil ca în ciuda tuturor bubelor fasciste, populiste, etc, AUR să reuşească cam la fel cum a reuşit Legiunea în anii 30. Pentru că omul de rînd nu gîndeşte pe termen lung la consecinţe. De fapt vrea o schimbare radicală sau mai bine zis răzbunare. Şi aşa se va ajunge pe lîngă corupţia aurită la grozăviile dictaturii.

 5. sincer, m-am temut initial de ce poate sa ajunga AUR. Putea fi o aparenta alternativa nationalista si patriotarda la clasa politica prafuita si incompetenta. Dar totul a fost aparent si lucrurile s-au rezolvat repede. AUR a devenit repede o sugativa de traseisti si refuzati (refulati) din alte partide, punand pe fuga in multe locuri pe naivii si idiotii de serviciu care credeau ca va fi altceva. Asa ca AUR se desumfla repede si sigur, nu putem decat spera ca cifrele vehiculate in favoarea lor se vor dovedi curand mult exagerate si ca romanii se vor trezi!

 6. Aur este o reactie vituperanta la extremismul de stanga si la progresismul denaturat, impus din Occident. Cum, in Romania, nu exista un partid autentic, care sa reprezinte puternicul filon conservator autohton , prevad ca Aur va profita si va obtine o multime de voturi din aceasta directie, din partea celor care se simt nereprezentati de partidele „traditionale”.

  • Nu, Razvan, nu cred ca un om normal la cap cu vederi de dreapta, conservatoare sau cum ne-or mai numi mai nou, populisti (zau?), suveranisti (wtf?) sau naiba mai stie cum poate sa voteze o galerie de fotbal minata de niste minti delabrate. Motivul e simplu, AUR nu inseamna nimic, nu au o ideologie, tot ce au e vorbarie adaptabila cu nuante patriotarde agitata de niste zarghiti cu ifose intelectualicesti. Luati la bani marunti nu e mare lucru de capul lor. Si orice om normal respinge pe oricine se lauda cu patriotismele lui. Faptul ca au ajuns in Parlament e un scandal si arata ca sistemul politic e cangrenat. Dar asta nu e o noutate, nu valorile tarii ajung acolo!
   Lumea a ajuns sa voteze like-uri pe Facebook nu programe politice. N-are incotro, o face tocmai din lipsa de programe politice, partidele „traditionale” nu propun nimic, doar gargara. Exact ca AUR. Un om normal nu voteaza gargara si atunci ori voteaza raul cel mai mic, asa am facut multi pina acum, ori sta acasa. Nu va vota AUR. E o lipsa mare de reprezentare la dreapta in Romania, imi pare rau insa Sica Orban si Catalin Drula (de el chiar imi pare rau, il cunosc, e un tip ok dar n-are chemare de politician) nu sint de dreapta.

   • Eu zic să vă bucurați că AUR este ceea ce este. Dacă în locul amatorilor de galerie erau unii care chiar știau ce vor, AfD-ul era pistol cu apă! Partea bună și proastă în același timp e că în România și partidele sunt tot forme fără fond, indiferent de doctrină!

 7. Este o reactie necesara a populatiei pentru o rabufnire a neputintei in fata mafiei politicianiste instalate in aceasta tara!

 8. Zilele trecute unul din ideologii Aur a declarat că omenirea ar reprezenta un pericol pentru planetă similar cu meteoritul care a exterminat dinozaurii, după care, in stil pur șamanistic, a asigurat audiența că el și câțiva aleși cu har ar deține soluția de vindecare.

  Asta m-a dus cu gândul la valul extraordinar de violențe verbale, de agresiuni, de vandalizări și invadări ale spațiilor și monumentelor publice din ultimul deceniu de Aur. Aproape zilnic am putut citi in presă de distrugeri ale unor operă de artă in muzee, de huligani care ocupau piețe și intersecții blocînd traficul, de demenți care se lipeau de podele sau de asfalt, de gloate care invadau fabrici private și le sabotau prin distrugeri actuivitatea. Zilnic inundau internetul cu comentarii agresive, cu amenințări, cu trolaj organizat, cu înfierări la adresa omului post-modern pasămite omul stricat, infectat de demonul consumismului care periclitează sănătatea națiunii și a planetei.

  Miile de juni înfiorați de răcnetul Aurului ce se manifestă strident in piețe, in muzee, in universități, pe internet au acceptat pare-se postura de masă de manevră a anti-proceduriștilor Aur care abia așteaptă să pună total mâna pe putere ca să măture democrația și in special oamenii de știință și intelectualii dizidenți care contestă incă tezismul Aur in privința rolul omenirii in distrugerea naturii ori in privința rolului Occidentului in decăderea națiunilor mici (precum România, văzută ca victimă a colonialismului european). Mă aștept ca furia revanșardă a acestor juni picați in transa sectaristă a Aurului să fie de curând orientată subtil către aceste personalități, căci, prin definiție, un fascist privește societatea ca pe un organism, iar criticii și dizidenții mai devreme sau mai târziu vor fi percepuți ca o tumoră ce afectează unitatea de acțiune a organismului și implicit progresul, deci vor clama extirparea ei ca fiind o condiție pentru însănătoșirea organismului social.

   • Mă bucur că cineva citește cu atenție textele mele. :) Oare ce să însemne figura asta de stil in care personaje imaginare primesc amprenta unor discursuri și fapte reale?

 9. AfD, Vlaams Belang, FN a lui Le Pen, VOX si alte partide din UE reprezinta un fel de putinism in costum traditional (olandez, belgian, danez, spaniol, etc.). De ce nu si AUR? De ce ar fi fost Romania ocolita de asa ceva, avand in vedere trecutul nostru? Mirarea este ca astfel de partide au aparut in state vestice cu democratii consolidate de decenii intregi, in care nu au existat regimuri autoritare, iar libertatea a reprezentat o conditie data. In seamna ca ceva nu este in regula cu lumea democratica, avand in vedere valul de partide nationalisto-extremiste care matura tot in cale. Undeva, Occidentul si-a pierdut influenta si viziunea, nemaiputand sa mentina valorile democratice in intreaga lume. „Grija” fata de cetatean a trecut in planul doi. Ce declansat declinul? Atacurile teribile de la 11.9.2001 in urma carora occidentul a realizat cat de vulnerabil este si apoi s-a inchis in propria carapace. Cetateanul devenea astfel un posibil inamic indreptat impotriva libertatilor.

 10. Dincolo de etichete si ideologii, educatia si instruirea dicteaza nivelul de intelegere al unei natiuni. Orice om educat, instruit si ratonal este capabil sa desparta lucrurile importante de „zgomot” si sa actioneze in consecinta.
  Uitati-va la nivelul la care comunica, in campania electorala, fiecare partid / candidat si veti intelege care este nivelul de educatie si de instruire al publicului vizat de acel partid / candidat. Cata vreme, in populatie, exista „gust” pentru ceea ce livreaza AUR si SOS, aceste partide vor avea votantii lor.
  Cei ce stiti sa cititi, intelegeti ce cititi si va doriti o Romanie mai buna, iesiti la vot! Nu exista scuza, pentru absenteism!

 11. AUR a fost creat contra progresismului USR și contra agresivității coloanei a V-a a Ungariei care acționează prin UDMR. Aparent, AUR este un partid national eurosceptic. Există un electorat de vreo 15-20% care se definește național și eurosceptic. Deci AUR nu poate fi un partid anticonstituțional.
  NB. Apropo, vă mai amintiți ce număr mare de intelectuali români au fost simpatizanți sau membri ai Mișcării Legionare? Nu am loc să-i enumăr pe toți.

  • @Lucifer,

   Si cum a terminat miscarea legionara? S-a aliat fara obiectii cu Germania lui Hitler si a terminat atacand institutiile statului. Nu sunt un exemplu bun de luat. Macar Antonescu a mai rezistat ceva la cererile nazistilor, nu le-a dat totul pe tava.

  • @Lucifer _ “…va mai amintiți…”

   …Și ați văzut vreun intelectual prin AUR? Membrii simpli și liderii acestui partid de abia leagă două propoziții pentru a alcătui o frază.

   Domnul acela care a lucrat în presă parcă, parcă, este puțin mai dezlegat la limba și își spune aiurelile ceva mai coerent.

   AUR este o construcție artificială, nu a apărut ca în Occident organic, ca reacție la ce scrieți dumneavoastră (extrema stânga, marxism, neomarxism, progresism, ultraprogresism etc.), pentru ca pur și simplu în România acestea nu există.

   Iar, euroscepticism?! În România?! În statul din care nu mai puțin de un sfert din populație este peste frontiere, imensa majoritate în Uniunea Europeană?! Aproape fiecare familie are pe cineva care trăiește și muncește în UE.

  • Eicheta de partid de „extream dreapta” nu mi se pare potrivita pentru AUR sau alte partide din Europa. Este o eticheta pusa pentru a speria mai mult. La fel de bine putem afirma despre PPE sau alte partide ca sunt de „extrema stanga”. Astfel de partide nu au legatura cu fascismul, nazismul sau alte ideologii totalitare, ci sunt partide care in primul rand vor schimbarea ideologiilor progresiste si chiar disparitia acestora (de exemplu impunerea de cote de diverse tipuri: de gen, de clima, migratorii, corectitudine politica, limitarea exprimarii libere, problema identitatii nationale si concentrarea puterii in mainile unor lideri, etc., sunt doar cateva politici progresiste impotriva carora lupta aceste partide). Eu le-as numi partide foarte conservatoare, protectioniste insa in sensul de protejare a valorilor initiale pe care s-a cladit Occidentul. Ma indoiesc profund ca aceste partide vor disolutia UE, NATO sau altor organizatii internationale, insa vor cu siguranta reformarea profunda a acestora si renuntarea la politicile „progresiste”. Nimeni nu doreste disparitia UE sau NATO, pentru ca nimeni nu vrea sa renunte la nivelul de dezvoltare atins datorita UE si NATO. Retorica impotriva UE, ca organizatie politica, economica si de securitate este doar pentru campania electorala., pentru ca nimeni nu poate pune altceva in loc.

  • Da de unde! A fost creat ca să îadune și manipuleze cât mai mulți indivizi descreierati in care clocotesc hormonii, galerii de fotbal, individe fanatice frustrate, chestii de astea…

 12. Mi se pare complet rizibil ca „alianta pentru stabilitate” PSD-PNL zbiara ca se lupta cu „extremistii” – AUR, SOSoaca, dar uita ca e la guvernare si ca le-ar fi foarte usor sa aplice legea atunci cand acesti „extremisti” o incalca…..au facut-o si o fac destul de des, domnii „extremisti” !

  In rest de acord, cu domnul Constantin, doar ca exista destui naivi si ignoranti care voteaza „stabilitatea” din cauza „extremismului” de tip AUR, sau voteaza „extremismul” din cauza slabelor performante ale celor cu „stabilitatea”……i-am numit naivi si ignoranti pentru a nu-l supara pe domnul Constantin, pentru ca de obicei utilizez denumirea care-i caracterizeaza cel mai bine: prosti si(sau) idioti!

 13. Vadimismul era, cel mult, ´pseudo-fascism´, o imitatie, artificial, demagogic, histrionic. Iesise din Stanga, oricat de ´degenerata´, un tipar ce poate fi gasit si la Jirinovski, o gluma sinistra, un clovn obscen, prin comparatie cu ceea ce avea sa urmeze.
  ´Sososismul´ e mult mai asemanator cu Vadimismul, desi la randu-i o imitatie parodica a altei imitatii – daca se poate spune, extremismul de mahala, ce poate fi si un barometru, te gandesti, inventat de nu stiu ce ´eminente´ – caci ce poti sa le mai zici conspirationistilor de cand cu afacerea Generalilor ? Mai sunt si conspiratii, cu ´mobiluri´ mult mai pamantesti si omenesti. Cum se numea filmul acela cu Omar Shariff si Peter O´Toole ? …
  Miscarea AUR e insa ´autentica´ in genul ei, fascist sau neo-fascist, are radacini legionare indubitabile, in cercurile sau ´fratiile´ seminariste ( frecventate si de conservatori ´onorabili´, un istoric curajos ar trebui sa scrie candva o istorie a acestor retele subterane sau cuiburi intelectuale din care au eclozat si mari ´spirite europene´… ), apoi, in gruparile huliganice si din Noua Dreapta, la care s-au adaugat alte grupari extremiste, fundamentaliste. Difera prin ´stil´, actiunea directa, de strada, ´de dragul ei´ ( existentialist vorbind ), violenta simbolica si efectiva, in situatii de criza. Acest potential nu ar trebui subestimat. Excomunicarea prompta a lui Sosoaca, sub presiunea batranilor neo-legionari de la Rost – cu aere de mari intelectuali, poeti, mai stiou ce … , semnala aceasta diferenta fundamentala, ´in duh´. Extrema dreapta e, prin definitie, anarhica, se coaguleaza prin diviziuni si epurari, prin ´selectie´ violenta.

  Fascismul avea aceste trasaturi paradoxale, de a fi fost foarte vulgar si foarte cult, populist si elitist, primitivist si futurist. Extremismul e o perversiune, e pornografic, la propriu, atrage nu doar acea parte reziduala a populatiei, marginalii, deja foarte mare, dar si pe unii intelectuali rafinati, decadenti boemi, ´nihilisti´. Ca unul ajungea fascist sau comunist sau se convertea brusc la nu stiu ce crez sau secta, rand pe rand sau mai multe deodata, erau cazuri, variatiunile stilistice ale unui estetism anomic si anarhic. Nepoti crepusculari ai lui Dorian Gray.

  • Va multumesc pentru acest comentariu. Hannah Arendt a scris despre strania logodna dintre gloata (mob) si elita. Excelenta imaginea „nepotilor crepusculari ai lui Dorian Gray”. Drieu, Brasillach si Doriot.

 14. De ce toti trepadusii isi expun fricile si ingrijorarile fata de suveranitatea si siguranta …oferita de institutiile / legile unei democratii liberale ? De ce incearca acestia sa elimine normalitatea oferita de statul de drept ? De ce intreaga propaganda e legata de redefinirea normalitatii si a democratiei ? Intr-o democratie “suferintele prietenilor de party schimba logica respectarii sau schimbarii legilor unei democratii liberale ?

 15. Dupa cele citite, AuR a aparut ca sa arate ca vezi Doamne, avem nevoie de stabilitate si in consecinta PSD si PNL si au dat mana pe sub masa sub obladuirea Cotroceniului. In realitate a fost redusa opozitia reala si doctrinara adevarata. Daca PNL si PSD pierd mare parte din alegerile locale, AUR se va dilua de la sine.

 16. In momentul de fata Romania e condusa de PNLSD. AUR e pur si simplu raspunsul ideologic la aceasta mascarada politica. Lumea s-a saturat de furaciunile masive facute de cei de la guvernare si acolitii lor – vedeti exemplul primarului din Sinaia. La asta se adauga si unele politici stupide care vin de la Bruxelles si cauzeaza stupoare in randul electoratului.

 17. Pentru a scoate pe piata un partid ca AUR e nevoie de multe milioane de euro. Cineva a decartat banii astia si nu sint multe entitatile capabile de o astfel de investitie.

  Daca te uiti cu inocenta la conducerea AUR – absolventi de SNSPA, parpangheli, sereisti wannabes si alte ciudatenii etnico-culturale aflate in relatii cel mult vagi cu romanismul, patria, suveranitatea, independenta nationala – si la etichetele de extremism, fascism, legionarism etc. cu care a fost decorata ca un pom de Craciun aceasta aiureala pseudo-politica, te blochezi intr-o disonanta cognitiva amintind de taranul care, dupa ce s-a uitat o zi intreaga la girafa de la zoo, si-a vazut de drum hotarind in sinea lui ca asa ceva nu exista.

  Daca, insa, ai depasit virsta la care credeai tot ce ti se spunea la televizor, realizezi ca AUR a fost creat pentru:
  1. a avea o opozitie de opereta intr-o democratie de opereta; strins controlate si una si cealalta.
  2. a atrage, identifica si inventaria pe cei mai galagiosi nonconformisti care chiar se opun valorilor europene, globalizarii si renuntarii la suveranitate.
  3. a oferi nemultumitilor de starea politica a natiunii o supapa (telecomandata) pentru scaderea controlata a presiunii sociale in momentele critice. Un Vadim (sau un Jirinovski) confera credibilitate democratiilor de carton, anesteziaza suspiciunile si intretine speranta ca situatia s-ar putea schimba.
  4. a se oferi un pretext analistilor si altor bagatori de seama globalisti sa ridiculizeze si sa compromita prin asociere cu acesti clovni ideile de natiune, patriotism, suveranitate, identitate culturala, credinta in Dumnezeu. Poporul trebuie adus in situatia lui Brejnev din bancul de pe vremea URSSS, cind liderul comunist, intrigat de succesul concursurilor de „Miss” din Occident, a dat ordin sa se organizeze asa ceva si la Moscova. Organizatorii au demarat preselectia, criteriile de promovare fiind apartenenta la PCUS, originea sanatoasa, succesele in productie, indeplinirea planului, minimum 3 copii, atitudinea combativa in timpul sedintelor de partid, spiritul critic si autocritic, vigilenta revolutionara etc. La vizionarea care a precedat concursul, desi salopetele muncitoresti de doc in care erau imbracate concurentele erau noi-noute, Brejnev s-a adresat dezamagit micului grup de tovarasi care il insoteau: „Eu chiar nu inteleg ce vad unii in concursurile astea”.

  Cind ti se pune in fata un partid ca AUR zici despre natiune, patriotism, suveranitate, identitate culturala, credinta in Dumnezeu ce a zis Brejnev despre concursurile de frumusete din bancul de mai sus. Pentru asta a fost creat AUR.

  • excelent comentariu. felicitări pentru acuitate (și o spun ca bătrân eurosceptic care am remarcat, și eu, de la bun început, impostura și mascarada ‘suveraniștilor’ din aur).

 18. 2023
  PSD subvenții 88 mil lei, chelt cu presa și propaganda 57 mil -64.77%;
  PNL 74 mil subventii/ 46 presa -62%;
  USR 40 mil subventii/14 presa -35%;
  AUR 17 mil subventii/2 presa -11.76%.
  Oare pt cine „canta” lăutarii ziariști și „marii” intelectuali?

 19. Sunt ca sobolanii din NY. Ori ca gandacii de bucatarie ori libarcile, urechelnitele, limax scarbosi.
  Dar ce-i de facut cu ei? DDT? Nu.
  Ne rezumam ca o societate la regula legii. Poate modificam legea cum se mai intampla si-n Germania @ co.
  Dar a recurge la metodele lor ar fi gresit.

 20. https://www.hotnews.ro/stiri-international-27194159-interviu-fara-politica-lui-merkel-privind-refugiatii-extrema-dreapta-germana-nu-ajungea-gata-faca-istorie-alegerile-din-2024.htm

  AfD n-ar fi existat fără politicile lui Merkel privind migratia. Așadar, cine este de vina pentru ascensiunea acestor partide? Politicile europene prea laxe privind migratia necontrolata din tarile musulmane. Este un fenomen în Europa care nu mai poate fi ignorat. Este un interviu interesant.

 21. @ Mongolul. Din alt punct de vedere, Putler si-a pierdut agentii gorbaciovisti din Romania, care s-au orientat spre Occident (cel putin cat vin bani de acolo) si incearca sa-si formeze o alta linie.
  Dupa cum spuneam, Ucraina este linia frontului fierbinte, al armatelor in lupta directa, noi suntem frontul agentilor din umbra. Un razboi mai dur si mai distructiv decat cel
  deschis. ”
  Cred că ați identificat corect, unul dintre factorii care au contribuita nașterea acestui grup. Prietenul veșnic neliniștit al României, acționeaza permanent pentru a dezechilibra societățile statelor europene, iar plasarea AUR pe scena politică românească este o operă de artă a specialiștilor în războiul hibrid. Reușita operațiunii speciale a fost asigurată cu costuri minime datorită resurselor interne (col a V-a), aflate în asteptarea ordinului de activare.
  Deliberat sau datorită incapacității de discernere a esenței fenomenului, grupării în cauză i s-a atribuit cu succes apartenența la ideologia extremei drepte, etichetă care maschează cu eficiență maximă adevăratul profil al acesteia, cel de extremă stânga. Privită la început ca o curiozitate, apariția a provocat uimire cu privire la erupția neanticipată de observatorii scena politică. Detașându-ne de trecutul recent, și raportându-ne la toți cei 34 de ani trecuți, se poate constata că România a fost marcată de lupta dintre firavele forțe ale
  democratizării ce doresc consolidarea unui stat proeuropean și proatlantic puternic și cele conservatoare evoluate la statutul de oligarhie asociată cu teocrația antieuropeana cu afinități moscovite. Din punct de vedere practic a fost o lupta pentru restauratie declanșată de disperarea interzicerii accesului la resursele financiare. Pentru salvarea intereselor trebuiau folosite orice mijloace. Resuscitarea partidului România M făcea parte din mijloacele obligatorii de manipulare a populației. Se poate considera că AUR are doi nași, unul de onoare și unul delegat calare pe cisternă cu sediul în Constanța. Electoratul orfan și derutat al României Mari își găsea în sfârșit un reprezentant al convingerilor. Să ne amintim de fundamentalismul cu nuanță creștin ortodoxă care au caracterizat evenimentele liderilor săi în perioada premergătoare alegerilor.Eclozarea rapidă a ciudățeniei s-a produs prin cea mai simplă, eficientă și disciplinată mobilizare . Care a fost aceea? Să ne gândim la autocarele cu zeci de mii de „turiști” ce plecau din toată țara – de ex din Voluntari – în locuri „sacre” în care îndemnurile venite din partea unor personalități respectate, erau preluate și transmise mai departe la localitățile de domiciliu. Să ne gândim și la predicile „creștinești” cu țintă antieuropeana ținute simultan în mai multe biserici ,și atunci vom înțelege ca aceasta grupare nu are nimic în comun cu mișcarea de extremă dreapta

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. In 2024 editura Humanitas i-a publicat un nou volum cu titlul „Aventura ideilor".Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro