Razboiul din Afganistan arata ca unul care va continua 30 de ani daca nu mai mult. Desi diferit de razboiul din Irak si acest nefericit conflict este intr-un fel sau altul cauzat de obsesia americana de a-si exporta democratia impreuna cu alte bunuri mai putin spirituale. Ultimul scandal care insoteste acest razboi ar fi putut fi comic daca nu ar fi fost tragic. Ei bine, bazele militare americane din Afganistan sunt pazite de firme care au conexiuni sau chiar sunt proprietatea unor talibani. Cum se spune razboiul este razboi si afacerile sunt afaceri. Presa Americana relateaza pe larg aceasta tragica comedie care a explodat inaintea alegerilor mid-term in Statele Unite.
Contractele acordate firmelor de paza afgane erau in responsabilitatea comandantilor de unitati din teritoriu. Intr-o baza principala a Fortelor Aeriene Americane, numele firmelor de paza afgane nici macar nu erau identificate sau cunoscute de autoritati. Identificarea lor era codificata cu ajutorul nikurilor lui Quentin Tarantino din legendarul film “Reservoir Dogs” (cunoscut la noi sub titlul “Profesioniştii crimei”).
Asadar, armata americana a angajat pe Dl Albu (Mr. White) si Dl Roz (Mr. Pink), talibani cu acte, impotriva carora se desfasoara razboiul ca sa le pazeasca bazele militare. Tragic, dar adevarat – viata bate filmul si in America.
Mare scandal in desfasurare este comentat pe larg de marile cotidiane americane. Pentru interesati New York Times si Wall Street Journal. In curand un articol mai detaliat despre nefericitul razboi din Afganistan.
Daca nu se vor descoperi ceva interese, nu ne ramine decit sa credem in mai vechea yicala: „unde-i minte multa, exista si prostie cu carul”.
Salut Victor :)
cum sa nu fie interese, sunt si sunt din plin!
Din nefericir!
:-) parca industria de armament si militara e pe locul doi in lume ca cifra de afaceri (intre afacerile cu energie si droguri). SUA experimenteaza de la Iugoslavia incoace modalitati eficiente de a transfera banul public la companii private si in domeniul asta. Halliburton de ex. se ocupa si de petrolul din Irak si de reconstructia infrastructurii si de logistica armatei SUA (prin divizia KBR). De droguri nu stiu :-)
A se vedea filmul ‘War Inc.’ pentru o parodie savuroasa a razboiului ca afacere.
Salut Adi,
Adevarat, Industriile care produc pentru armata (nu numai armament) sunt adanc „implantate” in politica americana. Cred ca si acest scandal va contribui major la o incercare care deja se face simtita de a curata politica de aceste elemente nocive. Reusita este indoielnica, parerea mea.
Nu e vorba de nici un export de democratie, asta e o abordare mai degraba naiva. E vorba de resurse. Atat Afganistan cat si Irak detin resurse importante (litiu, respectiv petrol).
Adi, salut!
Exportul de democratie a fost folosit cu cinism, citeste inca o data propozitia :) Daca ai cunoaste regiunea ai intelege si de ce nimeni de la Alexandru Macedon nu a reusit sa o stapaneasca. Problemele in Afganistan nu sunt resursele ei, ci mult mai mult decat atat. Voi reveni in curand cu o postare mai detaliata.
Salut tuturor!
Se vorbea prin anii ’90 de falimentul complexului militar industrial rusesc, ca depre o conscinta a sfarsitului razboiului rece.
Cam acelasi lucru l-a resimtit si USA cat si celelalte state pentru care armele reprezinta o marfa mereu profitabila atata vreme cat exista un conflict undeva in lume. De conflicte lumea nu a prea dus lipsa asaincat acesta industrie nu a produs pe stoc, iar cand se parea ca lumea este satula de razboi, sniorii razboiului au avut grija sa nu someze. Iraq, Somalia, Nigeria, dar mai ales Afganistanul care nu cred ca a mai avut pace in ultimii 40 de ani sunt exemple ca razboiul este cea mai profitabila afacere, cat despre lupta pentru resurse aceasta este doar o teza falsa indusa in mod voit eronat ca si faimoasa tema pseudoecologica care descrie incalzirea globala ca fiind apocalipsa omenirii.
Si fiindca cineva pe aici a amintit de un film” war inc.,” va recommand un serial care la aparitie a facut valva fiind ulterior interzis in USA:”genaration kill”.
Teophyle: recomand articolul asta pt bogatia bibliografiei, concluziile legate de cum s-au „fasait” lucrurile si de apropiatul „endgame” in Afganistan. Paul Rogers este foarte bine informat pe domeniu.
Salut Dragos,
Cunosc, multumesc. Crede-ma ca si eu sunt bine documentat (din nefericire) in acest subiect :(
la asta inca nu ajunsesem :-)
Nu-i nici un bai :) Ai timp esti tanar.
Adi, Afganistanul nu a fost si inca nu este important pentru ipoteticele resursele ci mai de graba pentru pozitia sa geostrategica fiind o poarta importanta catre Rusia(fostele republici sovietice) Pakistan si Iran.
Afganistanul este poarta catre orientul mijlociu si catre orientul indepartat continental india.
Legat de subiectului „razboaielor pe apa sambetei”, eu cred ca aceste razboaie nu sunt nicidecum razboaie fara miza sau duse sub stindardul exportului de democratie ci razboaie pentru avamposturi importante duse pe cheltuiala si sacrificiile incalculabile de vieti si resurse materiale platite de noi toti in beneficiul unui restrans grup de interese. Tinta imperialismului mondial denumita azi diplomatic: globalizare. Aceasta nu este o doctrina economica avand ca tinta bunastarea generala, ci serveste scopului suprem : puterea totala, fara concesii .
salut, în anii trecuți nici eu nu luam în serios mai toate teoriile apărute, însă imperialismul mondial cum ii spui are printre obiective și încălzirea globală, dacă stăm să ne gândim cu cât e mai cald vara cu atât mai multă apă se evaporă în atmosferă iar apa aia se tot adună și adună acolo sus iar in urma unor curenți puternici apa aia devine un uragan și nu văd cum cu câteva tehnologii ar putea controla așa ceva, păi nu ne pasă dăm din umeri, dar în ultima vreme prin Europa tot fenomene de astea au fost, înțeleg că am deviat de la articolul despre Afganistan dar na.
Legat de actualul razboi dus de o alianta puternica impotriva unei guerile tribale in Afganistan va readuc in memorie razboiul ciudat numit razboi civil, cel din Liban.
La vremea respectiva razboaiele erau civile si implicau comunitati care au convietuit sute de ani in pace, in acest sens cel mai recent a fost in Europa , fosta Iugoslavie, cu atat mai semnificativ.
Contrar celor sustinute in linck-ul propus de dl. Dragos Popa, eu cred ca patura conservatoare a complexului militar american care a initiat si sustine razboiul din Afganistan nu este nici pe departe un insucces, ba dimpotriva cred ca de la inceput s-a dorit mentinerea instabilitatii din acea zona, iar faptul ca la initiativa lor au fost implicate forte multinationale reprezinta un succes de imagine din care nu profita decat cei care au initiat acesta diversiune.
[…] Afganistan sunt pazite de firme care au conexiuni sau chiar sunt proprietatea unor talibani.Citeste articolul complet si comenteaza pe Contributors.roBy hotnews.ro Yaab No tags for this […]