joi, aprilie 18, 2024

Un Superman pe ulița noastră: Cîțu, Iohannis si Havel

Astazi, 5 octombrie, Vaclav Havel ar fi implinit 85 de ani. Nu pot gasi niciun fel de analogie cu contra-performanțele d-lui Klaus Iohannis si ale mirmidonilor sai. Dimpotriva. Vaclav Havel era modest, politicos, avea o viziune politica in care se imbinau realismul, curajul civic si angajamentul moral. Idealismul sau era credibil. Fusese dovedit in anii de acțiune disidenta. E vorba de opusul misculațiilor securiste si al cabotinajului tupeist. Havel era cât se poate de uman, un erou, cum se spune, malgré luimême. Nici urma de ostentație narcisistă.

Florin Cîțu este chipul Supraomului de balci. A facut din vanitate blazon si din bîzdîc un mod de guvernare. A tras sforile in PNL pentru a-l emascula pe Ludovic Orban. A lucrat in complicitate cu de-alde Rares Bogdan si alte personaje de la curtea lui Ciripoi.

Florin Cîțu este un Om Nou: Arogant, tupeist, se pricepe la toate si in special la nimic.Comparat cu alți premieri, de la Stolojan si Nastase la Ponta si Dancila, Cîțu se remarca prin chutzpah, prin tupeul inflamat la culme, gata sa plezneasca sub ochii nostri.

Florin Cîțu este rezultatul fanteziilor lui Felix indeplinite cu maxim zel de Klaus Iohannis si camarila acestuia. Mai țineți minte cum se rațoia motanul umanist vorbind despre obligația de a-l respecta pe Cîțu? Cum poți sa respecți un personaj minabil, ridicol si inept? Ce este de respectat acolo? Modul mojicesc in care i-a demis pe Vlad Voiculescu si pe Stelian Ion? Bârfele imunde si calomniile veninoase la adresa partenerului de coaliție?

Chiar azi, dupa umilirea fara precedent a favoritului sau, pizmasul intrigant Florin Cîțu, dl Iohannis blameaza USR. Nu esecul lui Cîțu, ci jocurile diabolice ale inamicului userist. Chiar nu pricepe dl Iohannis ca este co-responsabil pentru esecul acestei guvernari in conditiile celei mai grave crize sanitare din istoria Romaniei? Acest esec este efectul diletantismului rapace si al insațiabilei pofte de putere a unui premier megaloman sprijinit de o gasca de sicofanți si susținut de un presedinte interesat strict de propriile interese. Cîțu Superman este o contradicție in termeni. Cîțu este, in plan politic si uman, orb. Superman e vizionar.

Distribuie acest articol

27 COMENTARII

 1. „Acest esec este efectul diletantismului rapace si al insatiabilei pofte de putere a unui premier megaloman sprijinit de o gasca de sicofanti si sustinut de un presedinte interesat strict de propriile interese.”

  Așa se întâmplă când cleptocrația își alege marionetele: caută persoane vulnerabile, șantajabile. Nu este vorba despre faptul că sunt diletanți sau orbiți de putere, ci de faptul că apără interesele celor care îi teleghidează…Pentru că aceea au fost puși în funcție, cu susținerea și pe banii cleptocraților.

 2. Despre binomul Catu+Iohannis
  „Modul mojicesc in care i-a demis (Catu, n.m.) pe Vlad Voiculescu si pe Stelian Ion?”.
  Dupa parerea mea, din respect pentru realitate, propozitia trebuie completata: Premierul a cerut usereului sa propuna un inlocuitor pentru Stelian. Exact cum a facut in cazul demisului Voiculescu.

  „dl Iohannis blameaza USR.”
  Nu e nimic de completat, doar de reamintit esenta declaratiei lui Iohannis. „USR a fost parte în coaliţia de guvernare. USR a plecat din guvern şi a votat, împreună cu PSD şi cu AUR, moţiunea de cenzură de astăzi. Astea sunt faptele, restul e discurs politic sau demagogie sau cum doriţi să îi spuneţi.”
  Si reactia presei internationale
  ”Aliaţi improbabili în vremuri normale, aleşii USR (centru dreapta), fostul membru al coaliţiei aflate la putere, din Partidul Social Democrat (PSD, opoziţie) şi din AUR (extremă dreapta) au votat împreună pentru a destitui Executivul”, (AFP).

  • Incorect. Memoria dvs este selectiva.
   Dupa demiterea lui V Voiculescu liberalii semnasera un acord conform căruia nici un ministru nu poate fi demis fara acordul partidului care-l susține. Este greu de justificat un act arbitrar al unui premier lipsit de caracter, mincinos și iresponsabil.

 3. În 1990, în cadrul unei ședințe a CPUN, se discuta prima lege electorală. În acea zi, ședința era condusă de Radu Câmpeanu. Se discutau prevederile privind alegerea Președintelui României și posibilitatea partidelor de a propune candidați la această funcție. A luat cuvântul Dan Hăulică și a propus ca cel care candidează la funcția de Președinte să nu fie membru al unui partid politic. Au fost câțiva delegați care au susținut ideea. Reprezentanții tuturor partidelor s-au opus cu îndârjire. După o pledoarie foarte bine argumentată a lui Dan Hăulică, cu chiu, cu vai, delegații partidelor au acceptat ca președintele să nu poată fi membru de partid pe durata executării mandatului. În concluzie, Radu Câmpeanu a sintetizat: ,, Deci, candidatul poate fi membru de partid dar, după alegerea sa, pe durata executării mandatului el se decolorează politic”. În replică, Dan Hăulică a pus că aceasta ar însemna să umblăm cu cioara vopsită (decolorată). Textul a fost supus la vot și adoptat cu o mare majoritate. Nemulțumit, Dan Hăulică a spus plin de amărăciune: ,, Aceasta înseamnă că România nu va putea avea parte niciodată de un președinte de tip Havel”. Privind retrospectiv, niciun președinte nu s-a ,,decolorat politic” pe urata mandatului, ci a avut ,, un parteneriat” privilegiat cu partidul care l-a propulsat. Acesta a constituit marele handicap al sistemului politic românesc postdecembrist.

  • O istorie a unui handicap politic românesc într-un comentariu succint și elegant este ceva extraordinar! Istoria noastră recentă are nevoie de mărturii, observații atente și onestitate. A.G., vă rog să depuneți mărturii scrise, fără grija de-a fi publicate! Scheletul istoriei noastre are nevoie și de ,,carne”.

 4. Citu este o combinate bizara intre domnul Goe, Dinu Paturica, Arpacic 2.0 si Dancila (ultimii doi upgraded and
  reloaded). Mai grav este ca o mare parte a paturicilor din defunctul PNL sunt cam de același calibru moral si intelectual.

  • ..vorba lui Moromete : Asta depinde după facultăți..
   Și apropo de domnul Goe, pentru că istoria are prostul obicei de a se repeta, viitorul premier va fi Năsui, cel care s-a mai remarcat și în rolul lui Ionel, cel cu dulceața pentru galoșii lui Câțu, trimisă de maman de peste ocean..

   Victoria asta savurată de USR, AUR și PSD, îmi aduce-aminte de finalul primei părți din Mihai Viteazul, când cel care se ridică din mocirlă clamând-o este răpus în secunda doi de vreo 3-4 săgeți.. Așteptăm Călugăreni 2.0… :))

   • Cred ca după ce a observat dulceața din galoși Caragiale s-a dus acasă si i-a spălat. Mai târziu, fiind obligat de un contract, a scris povestea respectiva.
    Citu a luat o cutie de chibrituri si a pus foc la palatul Victoria.

 5. Bravo, dle Tismaneanu ati punctat f.bine realitatile politice actuale. Ceea ce nu inteleg alti repondenti pe acest blog este faptul ca USR a fost fortat sa voteze motiunea alaturi de AUR si PSD dar nu a facut si aliante cu acestea. Apoi in mai toate tarile europene cu traditie lunga a democratiei nu exista partide etnice, precum UDMR la guvernare, o balama pentru toate guvernarile de pana acum.

 6. ..chiar așa, cum ar fi fost să avem și noi un Havel ?
  Da poate mai bine că nu pentru că (ghinion), el a fost și ultimul președinte al Cehoslovaciei.. parcă și pe noi ne-au pus la-ncercare meandrele concretului, prin ’90..

  Sau poate-am avut, da n-am băgat de seamă. Să fi fost nea Nelu, Milică Cuzachi sau Băse ..? Nu, că n-au făcut pârnaie și nici n-au dat firimituri la porumbeii călători(sau poate nu știm noi..)

  Să căutăm poate pe lista premierilor providențiali pe care-i evocați.. Stolo categoric nu, că a fost prea legist. Poate Năstase sau Ponta. Unul are ceva „facultate”, iar celălalt ar cam merita-o..
  Cât despre tanti Vio.. o fi cercul rotund, da’ nici chiar așa..

  „Când zeii vor să ne pedepsească, ne îndeplinesc dorințele”, zicea un mirmidon, Oscar Wilde parcă..

 7. Un fin psiholog ar putea spune mai multe si mai bine despre personaj. Insa, nu cred ca MARELE iohannis (var de-al doilea in ROCADA cu MARELE boc!) a facut cumva EFORTUL de a-l descoperi si propulsa pe Supermanul Citu – a facut ce i s-a sugerat ca-i mai bine sa faca din comoditate, dezinteres, nu din lene intelectuala in general din cauza tabieturilor si ticului compulsiv pe care l-a capatat de cand e obligat sa stea prin Bucu!

  • Scuze.
   Var PRIMAR cu Marele BOC.
   (Cioc-BOC, treci la Loc!
   Are ceva Citu din Base – Citu o fi vreu Base ungradat, in rocada?
   Nu exista ticuri compulsive, ci doar comportament obsesiv-compulsive, privind la Sibiu.
   Sibiu, Sibiu…

 8. Atunci cand este vorba de zeci de miliarde de euro care vor veni spre Romania de la UE si cand au fost create proiecte politice cu dedicatie pentru anumite partide, precum Anghel Saligny sau PNDL, s-au reactivat ca din senin toti fostii securistoizi cu stelute multe sub hainele Armani (un designer genial de altfel), din toate partidele politice, indiferent de ideologie. Ideologia nici nu mai conteaza acum. Evident, pentru a-si face loc la masa cu „bunatati”, au scapat rapid de partide incomode precum USR care, dupa ce ca au pus un ministru al justitiei „al dracu'”, au mai avut „tupeul” sa numeasca si niste procurori integri candidati la sefia DNA. Adica niste procurori care ar fi stat cu ochii ca pe butelie pe miliardele promise pentru a nu fi sifonate si furate cu japca. Citu este robotelul dirijat cu telecomanda pentru a facilita tuturor „prietenilor” accesul la bani, avand desigur girul presedintelui, care la randul lui este format la scoala de securitate Sibiu, asadar intelege ca trebuie sa fie darnic cu cine trebuie. Despre asta este vorba. USR nu era decat partidul „odios” care a rupt saraca coalitie si care nu a inteles ca banii astia trebuie „gestionati” de partidele „responsabile”, cu „experienta si vechime” de 31 de ani in finantele tarii.

 9. Domnule Tismaneanu, aveti o eleganta de invidiat chiar si in fata unui monument de indolenta cum este iohannis! Admirabil ca incercati sa comunicati pe o alta frecventa si cu alte comparatii, insa cred ca destinatarul textului lipseste cu desavarsire. Omul caruia ii scrieti este un strain la propriu de realitatea in care traim. Probabil pe viitor ar trebui pus in fisa postului sa nu mearga la schi, la golf, in Slovenia, Elvetia, in vacante la Miami etc pe perioada mandatului ca sa evitam pe viitor starile de ingrijorare, constatare, retardare, fixism, absurd in intelegerea situatiei politice si de facto a tarii si sa avem un om implicat in gestionarea imediata a treburilor tarii, nu un turist prin propria tara si un strain fata de propriul sau popor.

  • „..nu un turist prin propria tara si un strain fata de propriul sau popor”, ca să vă citez, are un aer ușor semănătorist, nu găsiți.. ?

   Vă doriți deci un președinte din popor, care-și suflecă mânecile, își scuipă-n palme și… se-apucă de cântat.. :
   „De oftat ce-am oftat tare/ Furca cheptului mă doare..”

   Și să dea cu bâta la oină, în timpul liber, nu ca îmburgheziții cu salam de Sibiu în diplomat, care sug sângele boborului, la schi și la golf..
   Dacă cați, găsești destui..

   • bag seama sunteti ingrijorat de aerul unui comentariu, imi pare ca v-ati gasit un presedinte pe propriul gust. Luati-l acasa ca s-o mai gasi vreunul mai in stare pentru demnitatea de sef al statului decat planta fata de care ati cazut in admiratie…sunt de acord ca gusturile nu se discuta, dar chiar nu e nevoie sa pierdem ani cu o statuie, e adevarat, care si-a luat sapca de la Trump.., probabil cea mai mare victorie externa a exemplarului vegetal mentionat.

    • ..treziți în mine sindromul Cyrano de Bergerac..
     Încercați să fiți ironic, dar eșuați în sarcasm ieftin.
     Mai căutați.. :))

  • Nu uita ca Ahile e creditat ca fiind pionul principal in cucerirea Troiei prin siretlicuri josnice(Calul Troian ar fi, se pare, proprietatea „intelectuala” a lui Ahile), care in antichitate, si nu numai, nu faceau cinste celor care obtineau victorii prin astfel de metode.

   Nu uita, de asemenea, ca mirmidonii erau niste luptatori fara prea multa minte, care-si urmau „seful” fara a avea probleme de constiinta daca ceea ce faceau era demn sau corect. Mai plastic spus, mergeau cu coarnele inainte si ochii injectati, fara sa vada ce-i in dreapta si-n stanga! Prosti de-mpung…..cum zice romanul!

   Evident insa, Johannis nu-i un nou Ahile in acceptul domnului Tismaneanu, ci doar papusa jalnica de la Grivco, asa cum realitatea o confirma!

   • // Sa va amintesc – Nu Ahile a fost grecul cu siretlicul !! El a raposat inainte de caderea Troii – rapus de sageata lui Paris (unde l-a lovit sageata de a murit – afli raspunsul daca-l citesti pe Herodot – a lui Iliada !) Cel cu siretlicul a fost Ulise – cdel pedepsit de zei , ca dupa caderea Troii sa rataceasca pe mare vreo 10 ani si sa-i dea ocazie lui Herodot de a mai compune untom ! Si tacuise …

  • ..e o chestiune de gusturi.. la fel și magiunul de Mânjești ar putea fi un nou brand tradițional..
   Depinde cât de mulți „pun botul”.. :))

 10. Personajul in cauza NU MERITA clasificarea „Cîțu se remarca prin chutzpah” care are si cateodata note pozitive implicite.
  Chiar si remarca „Cîțu este, in plan politic si uman, orb” este chestionabila IMHO.
  A se vedea prin comparatie unii dintre lideri islamisti orbi si urmati orbeste.

 11. Eu ma bucur in sfarsit mi s-a facut dreptate. Mi s-a facut dreptate pentru ca din prima clipa am zis ca acest chiolhanis e mai mult decat mediocru si ca nu l-am votat pe el niciodata. L-am votat odata pe „ne-Ponta” iar a doua oara nici macar nu am votat pe ne-dancila ci am anulat votul. Pentru mine el era egalul lui Dancila, doar cu mai mult staif si mai bine pictat de televiziuni si de social media.
  Problema e ca milioane s-au imbulzit sa-i dea votul pe care nu il merita de nici o culoare. S-a impaunat cu „mi-li-oa-ne de voturi” care il creditau. Creditau un neica-nimeni in drum. Ma bucur ca am avut dreptate. Sau poate n-ar trebui…

  • ..așadar l-ați citit din prima. Pe litere sau pe silabe ..?

   Că n-ați reușit performanța și cu Ponta, nu mă miră prea mult.
   În fond, n-a reușit un întreg partid, decât prea târziu..
   Cât despre agreabila tanti Vio..
   N-a reușit niciun interlocutor „ne-român” performanța..

   Iar noi locului ne ținem, cum am fost așa rămânem..

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro