marți, octombrie 3, 2023

Un yankeu la curtea Regelui Saud

Parafrazand superba nuvela a lui Mark Twain cred ca orice “occidental” (si nu numai) ar putea sa se considere eroul lui Twain daca ar ajunge in labirinturile puterii de la Riad. Putine oligarhii din lume sunt mai inchise si mai “misterioase” decat “Casa Ibn Saud”, care conduce treburile sauditilor de iure din 1926 si pana in zilele noastre, de facto cam de la sfarsitul secolului al XVIII-lea.

Nu m-as fi ocupat de acest subiect daca ultimele evenimente petrecute in lumea araba nu ar fi fost atat de importante si nu si-ar gasi si un corespondent puternic la ceea ce se intampla in Regatul Saudit.

Presa internationala si ceea ce a ramas din cea locala (total dependenta de relatarile occidentale)  se ocupa mai mult sau mai putin de “islamizarea” Magrebului dupa alegerile din Tunisia si victoria insurgentei libiene. Foarte putin au observat ceea ce se intampla in Arabia Saudita. Si  schimbarile recente din  Saudia semnalizeaza o directie noua in afacerile acestei tari cu tarile arabe, islamice si cel mai important cu occidentul, mai mult sau mai putin dependent de resursele petroliere ale Arabiei Saudite. Aici nu ma refer la dependenta directa, ci mai mult la o crestere serioasa a pretului Petrolului din cauza acestor schimbari.

Cand am analizat climaxul libian scriam despre diferentele dinte Libia si Arabia Saudita:

Ca paranteza – pentru a demonstra de ce nu se intampla nimic acolo, dar s-a putut intampla in Libia, trebuie de stiut ca familia Ibn Saud are protectie contractuala cu “beneficiarii occidentali” pe baza a trei contracte care mentioneaza ca atata timp cat petrolul forat va ajunge la beneficiarii contractuali Casa Ibn Saud este ferita de “neplaceri”. Primul contract semnat in 1931 de Presedintele american Herbert Hoover si Casa Ibn Saud aducea beneficii de nu mai putin de 50 de mii de lire sterline pentru dreptul de exploatare petroliera, al doilea semnat   de Presedintele Roosevelt in 1945 (ultimul contract semnat de el) la bordul vasului de razboi USS Quincy si ratificat de Harry  Truman in 1951 si care facea imparteala 50-50% intre Ibn Saud si firma de exploatare petroliera CASOC (mai tarziu Aramco) si in sfarsit al treilea contract din 1988 care fonda Saudi Aramco. Bineinteles ca au fost idei de razgandire a sauditilor, care nu au dorit sa impartaseasca soarta sahului Iranian. Noile vremuri si evenimentele generate i-au facut sa se razgandeasca in rasgandirea intiala. (Aici)

Ieri continuam demersul mentionand:

Schimbari radicale de regimuri in Orientul Mijlociu, partial simpatetice Europei si Uniunii Europene cu altele, la nivelul unor dificile incertitudini (Vezi Tunisia si Egipt,  acum si Saudia – dupa moartea moderatului Sultan bin Abdulaziz si schimbarea lui cu islamistului Nayef bin Abdulaziz prin excluderea Talal bin Abdulaziz, moderat pro-occidental). (Aici)

Deci lucrurile nu arata asa de bine. In saptamanile urmatoare vom vedea o radicalizare a politicii externe saudite, care poate  va implica si noi tendinte de aliniere fata de extremismul islamic “recent descoperit” in Tunisia, Egipt si in ultima instanta in Libia.

Ar trebui sa fie clar ca Arabia Saudita, bastionul  wahabismului si al Islamului Salafit, se pozitioneaza deja la partea extrema a Islamului, lucru care insa niciodata nu a influentat nici politicia externa si nici esenta comerciala a vanzarilor de carburanti.

Arabia Saudită este o monarhie condusă de descendentii de sex masculin ai regelui Abd Al Aziz Al Saud, Quranul este Constitutia regatului si jurisprudenta saudita este bazata pe Shari’a (legea islamica derivata din comentariile Quranului). Arabia Saudită nu are parlament, în schimb există un program national “Consiliul Consultativ”, care este compus din 150 cetăteni arabi numiti de rege, pentru o perioadă de patru ani pentru a servi într-un rol consultativ. Numărul membrilor Consiliului a crescut în mod constant de-a lungul anilor si are propriile sale comitete si o capacitate limitată de a discuta despre legislatia propusă, dar functia sa principală este de a-l consilia pe rege. De facto Regatul este guvernat de Rege si un Consiliu de Coroana condus de mostenitorul tronului, care de cele mai multe ori este adevaratul guvernant absolut. Nici partidele politice sau sindicatele nu sunt permise.  Mai multe date puteti gasi in articolul meu “Prinţii deşertului”.

Din totdeauna Saudia a incercat sa-si propage doctrinele religioase oriunde a putut si a putut in ultimele decenii in fostele republici sovietice din Asia Centrala si in Balcani  (Albania, Macedonia si Bosnia). Cred ca ultimele evenimente de la Sarajevo pot demonstra influenta salafita (wahabism)  din regiune.

Cine cunoaste felul meu de a aborda subiecte si faptul ca acest articol este cel de al treilea intr-o saptamana  subliniaza evenimentele absconse care se petrec acolo si faptul ca exista o aliniere clara a regatului Saudit la procesul de radicalizare a Orientul Mijlociu si al Africii de Nord   ar trebui sa intereseze cel putin analistii seriosi ai regiunii. Faptul ca moderatul si pro-occidentalul Print Talal bin Abdulaziz nu a fost ales si cel ales a fost Ministrul de Interne saudit, Nayef bin Abdulaziz, trebuie sa dea de gandit!

Articol preluat de pe blogul Politeia


Distribuie acest articol

9 COMENTARII

  1. felicitari pentru articol! Arabia Saudita este anodul terorismului in timp ce Pakistanul este catodul! unii dau banii pentru dinamita ,altul ofera bombele umane !unii au bani mai multi decat pot numara,ceilalti au bomba atomica!arta diplomatiei americane este ca ii pot tine pe cei doi dusmani ai civilizatiei umane -unul de prea bogat ,celalalt de prea sarac-intrun cleste din care nu pot scapa deocamdata !
    totusi generatiile aduc schimbarea si primavara araba va schimba profund lumea musulmana!au reusit sauditii sa aduca trupe in Manama -sa salveze situatia ,reusesc sa tina lucrurile pe loc in Yemen dar nu au arta razboiului ,nu au sanse in fata progresului arab ! iar Pakistan ,lasat pe mana Indiei, e floare la ureche sa fie sters de pe suprafata pamantului!…

  2. Interesant articolul intradevar, oare cine se ofera drept „yankeu” la curtea sauditilor, cu pietele lor chop-chop…
    Theophyle – cum vedeti aceasta situatie aparent dilematica pt liderii sauditi – afacerile-s afaceri /islamul (wahhabit) e islam? vor continua sa „onoreze contractele” si sa predice la intern islamul pur? am inteles din articol ca liderii sauditi sint mai degraba bussinessmeni care folosesc religia drept instrument de perpetuare la putere. in afara de cazul cind n-ar deveni brusc niste exaltati decerebrati – la ce le-as folosi radicalizarea?

    • Kibby sigur ca afacerile sunt afeceri. Am incercat insa sa atrag atentia asupra unei tendinte care de facto poate duce la fenomene care s-au mai intamplat. Spre exemplu perioada 1973-74 cand preturile petrolului aproape s-au dublat si asta ar fi un dezstru acum. Si atunci varful de lance a fost Arabia Saudita!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Theophylehttp://politeia.org.ro/
Teophyle este autorul blogului Politeía (http://politeia.org.ro/).

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro