luni, iulie 22, 2024

Ungaria, vecinul incomod al României

CONTEXTUL VIZITEI PRIVATE ÎN ALBA IULIA ȘI CLUJ A KATALINEI NOVAK, PREȘEDINTELE REPUBLICII UNGARE

„… în măsura în care declarațiile Președintelui Ungariei, aflată în vizită privată în România, se referă și la cetățenii români de etnie maghiară, este de subliniat că, potrivit dreptului internațional, un stat nu poate să își aroge drepturi de orice fel în raport cu cetățenii altui stat.” (https://www.mae.ro/node/58725)

Comunicat al Ministerului Afacerilor Externe

Katalin Novak alergând în Parcul Central din Cluj-Napoca

Joi, 10 martie 2022, Parlamentul Ungariei a votat pentru alegerea în funcția de președinte al Republicii Ungaria a deputatei FIDESZ – Katalin Novak, fost vicepreședinte al partidului condus de Viktor Orban și fost membru al guvernului (ministru pentru familie și tineret). Este prima femeie din istoria Ungariei care ocupă acest post.

Katalin Novak și-a preluat oficial funcția după alegerile din 3 aprilie ac., succedându-i lui Janos Adler; în treacăt fie spus, Adler este personajul care, într-un discurs susținut la Kiev în august anul trecut, declara – ațintind un imaginar deget acuzator spre România:

„În mintea maghiarilor s-a întipărit adânc atât agresiunea marilor puteri, cât și trauma Trianonului, motiv pentru care noi știm exact de ce anexarea Crimeii reprezintă o rană atât de sensibilă pentru poporul ucrainean (…) După Primul Război Mondial, ne-au fost luate două treimi din teritoriul și populația țării. Maghiarii nu au uitat, nici după un secol, că au ajuns atunci să fie minoritari, că li s-au desființat școlile și s-a făcut tot posibilul pentru ca învățământul în limba maternă să fie desființat.” (g4media.ro)

După ce și-a preluat funcția (marți, 10 mai ac.), Katalin Novak a decis să viziteze România, dar nu oficial, ci neoficial, sau mai bine spus a fost o vizită privată. În diplomație vizitele private nu sunt neobișnuite, și probabil exemplele cel mai bune sunt cele ale vizitelor Prințului Charles sau ale lui Viktor Orban la Tușnad, cu obișnuitele sale discursuri la Universitatea de Vară.

Katalin Novak s-a cazat la Cluj Napoca, apoi s-a deplasat la Alba Iulia, ca oaspete de onoare al „Zilei unității Reformate” maghiare și a ținut un discurs cu prilejul dezvelirii statuii principelui transilvan Gabor Bethlen. În fine, la Cluj președintele statului ungar a avut o întâlnire cu Kelemen Hunor, liderul UDMR, ocazie cu care cei doi au făcut cunoștință: liderul UDMR ca să o recunoască drept „președinte al tuturor maghiarilor”, iar Katalin Novak să-i mulțumească pentru sprijinul electoral, esențial în câștigarea alegerilor de către FIDESZ.

Kelemen Hunor a făcut, după întrevederea particulară cu șeful statului maghiar, o declarație formală, diplomatică:

„Am vorbit despre provocările care stau în fața comunității maghiare, despre preocupările noastre și despre posibile soluții. Pentru noi, este foarte important ca relația dintre cele două țări să fie puternică și e important ca aceasta să fie construită pe încredere. De asemenea, este foarte important ca, în edificarea acestei relații, să luăm ca bază prezentul și viitorul. Important este să găsim acele soluții care se bazează pe interesul comun, atât al maghiarilor din Transilvania, cât și al României și Ungariei.”

Katalin Novak, însă, în stil orbanist, ne-a transmis prin Facebook (și) nouă, românilor, un mesaj mai puțin diplomatic, ba chiar explicit:

„Astăzi m-am întâlnit cu Kelemen Hunor, președintele UDMR, vicepremier al României. Ca președinte al Ungariei, consider o prioritate să îi reprezint pe toți maghiarii, întrucât pentru mine nu contează dacă cineva trăiește în interiorul sau după graniță. Maghiarii sunt maghiari, punct.”

În lumina tuturor evoluțiilor din ultimul deceniu ale FIDESZ, sub leadership-ul lui Vikor Orban, mesajul pe care președintele în exercițiu al statului ungar l-a postat pe rețeaua socială nu este unul surprinzător. Referindu-se la succesiunea de inamicalități din relațiile româno-maghiare, dar mai ales la atitudinea total nepotrivită a doamnei Katalin Novak, Cristian Tudor Popescu remarca: 

„România nu e o țară oarecare în raport cu Ungaria. Aici sunt legături vechi de-a lungul vremii. Când vii ca proaspăt președinte și nu-i dai un telefon președintelui țării, României, în care te duci, nu e în regulă. Sigur, poți să te duci ca o vizită privată la Cluj, nu era neapărat nevoie să se ducă la Cotroceni. Doar să-i dea un telefon lui Iohannis: <dom’le, vin și eu pe la Cluj, domnule președinte, uite eu sunt noua președintă a Ungariei. Ce mai faceți?>. N-a făcut lucrul ăsta. Apoi a scris pe Facebook că vine cu bucurie în Kolozsvár. Ești președinte. Dacă lucrul ăsta îl făcea un cetățean maghiar, un simplu cetățean care venea în Cluj și dorea el să numească Clujul Kolozsvár, n-avea decât. E în regulă, nicio problemă. Dar dacă președintele Ungariei vine la Cluj și spune că a venit cu bucurie în Kolozsvár, asta are sens și are un sens rău. Pentru că acest nume l-a purtat Clujul câtă vreme s-a aflat Transilvania sub dominația imperială ungară.”.

Între România și Ungaria, consideră Cristian Tudor Popescu, există o deosebire fundamentală: România n-a fost niciodată imperiu. Ungaria a fost. Împreună cu Austria a stăpânit vreme de aproape 60 de ani Ardealul ca monarhie dualistă Austro-Ungară. Ungaria are un complex de superioritate imperial cam cum îl au rușii, comparabil cu al rușilor.

Și asta se duce până la nivelul de jos, al simplilor cetățeni, al oamenilor, al maghiarilor. Chiar dacă majoritatea maghiarilor nu se gândesc neapărat cu nostalgie la vremurile când stăpâneau alte popoare. Dar majoritatea politicienilor se lasă conduși de acest sentiment, fără nicio îndoială. (digi24.ro)

VIKTOR ORBAN, SURSA DE PUTERE ȘI LEGITIMATORUL IDEILOR REVIZIONISTE

Ce gândește și cum acționează Viktor Orban nu mai este de mult timp o surpriză; și ceea ce eventual mai putea fi considerat în cazul său ca nelămurit, și anume dimensiunea reală a relației pe care a dezvoltat-o cu președintele rus Vladimir Putin, a fost adus la lumină pe de-a-ntregul pe fondul războiului pornit de Moscova în Ucraina.

Ce are de gând de acum încolo premierul maghiar, a dezvăluit în parte în discursul său de investitură, din 16 mai ac., dar și la „Conferința de acțiune politică conservatoare” pe care a organizat-o la Budapesta și unde a susținut un al doilea discurs vineri, 20 mai ac.. (g4media)

Discursul de investitură se regăsește pe pagina oficială de Internet a Guvernului maghiar și nu numai (vezi și: abouthungary.hu/speeches-and-remarks), așa că mă opresc în detaliu la cele afirmate de Orban la conferința conservatorilor.

Noua țintă a lui Viktor Orban este critica împotriva „progresismului” – sub care își maschează atât revizionismul, cât și atitudinea de opoziție față de integrarea avansată a Uniunii Europene -, definind implicit FIDESZ ca fiind condus de o doctrină „național-creștin-conservatoare”, noua denumire pe care a dat-o doctrinei „iliberale” (teoretizată în urmă cu ceva ani la Universitatea de Vară de la Tușnad).

La conferința conservatorilor de la Budapesta, despre care este vorba, facțiunea trumpistă din Partidului Republican a fost bine reprezentată, iar membrii delegației americane s-au bucurat de atenția predilectă a atenției liderului guvernului maghiar.

Practic, la acest moment, Viktor Orban joacă conștiincios rolul de curea de transmisie între putinism și trumpism, sperând să obțină demolarea Uniunii Europene și revenirea la dimensiunea de simplu bloc economic comunitar.

„Întotdeauna este bine dacă omul poate vorbi între prieteni și este bine dacă cuvintele sale au acoperire. Am parcurs un drum lung de la samizdatele răspândite în anii 1980, iar acum are loc la noi cea mai importantă reuniune politică a republicanilor americani. Nu de mult am invidiat cultura lor de dezbatere, libertatea lor și l-am aplaudat pe președintele Reagan”, a spus în deschiderea discursului său Viktor Orban.

„Donald Trump are merite incontestabile și, totuși, nu a fost reales. Cu el s-a întâmplat la fel ca și cu dreapta ungară, în 2002, când mlaștina stângii ne-a tras în jos. În următorii opt ani, cei din stânga au cheltuit banii oamenilor, grupurile paramilitare au mărșăluit pe străzi, un val de violență a dominat pe străzi și au avut loc crime etnice. Roadele guvernării progresiste vorbesc de la sine: recesiune și violență.

Nu am putut accepta situația de după 2002, situația noastră minoritară, și în 2010 ne-am întors. Timp de opt ani am construit cărămidă cu cărămidă, iar Ungaria este laboratorul în care am experimentat antidotul dominației progresiste. Acum, în primăvară am primit a patra doză și pacientul s-a vindecat complet, rețeta poate fi folosită în mod liber! Ungaria are o rețetă împotriva dominației progresiste!” a fost mesajul principal al premierului maghiar.

Viktor Orban a expus apoi o rețetă prin care FIDESZ și-a consolidat puterea politică la Budapesta, obținând a cincea victorie electorală consecutivă, care arată că Ungaria este acum o țară condusă de convingeri politice și o doctrină care sunt absolut diferite de democrația liberală.

Liberalii domină mass-media, opiniile, stânga progresistă spune ce este corect și ce este greșit, a atenționat Orban, așa că în anul 2024 conservatorii din Europa și din America trebuie să-și unească forțele și să ia puterea la Washington și la Bruxelles, folosind rezultatul verificat al aplicării celor 12 teze ale orbanismului, și anume:

(a) Trebuie să jucăm după propriile noastre reguli: Putem câștiga doar dacă nu acceptăm soluțiile și căile oferite de alții. Nu ar trebui să ne descurajeze dacă suntem tratați drept cel care aduce necazuri, ba mai mult, este suspect dacă nu se întâmplă întocmai;

(b) Conservatorismul național în politica internă: Bisericile și familiile trebuie sprijinite, deoarece națiunea este construită din ele. Punctul slab al progresiștilor este că vor să-și impună iluziile lor într-o realitate, ceea ce oamenilor nu le place;

(c) Interesul național în politica externă: Națiunea este pe prim-plan. Este nevoie de o politică externă bazată pe interese, deși nu este ușor;

(d) Să avem mass-media!: Nebunia stângii progresiste poate fi prezentată doar dacă există și mass-media de dreapta. Vechiul ethos este că politica de partid și presa trebuie separate, dar nu este așa nici în America, deoarece există nenumărate medii de partea democraților;

(e) Descoperă intențiile adversarilor tăi!: Nu a existat o distrugere a tabuurilor mai mare decât cele ale lui Donald Trump, dar și tabuurile de mâine trebuie distruse;

(f) Importanța economiei: Se poate promova doar o politică economică care este bună pentru toată lumea. La asta se referă vorba noastră că au de câștigat și cei care nu ne votează. Oamenii vor să meargă înainte, iar dacă un guvern de dreapta nu poate oferi așa ceva, este sortit eșecului;

(g) Să nu fi marginalizat: Oamenii nu vor nici pe cei de extremă dreapta și nici pe cei de extremă stânga. Nu există nicio diferență între cele două extreme. Acest lucru îndepărtează, de fapt, pe majoritatea alegătorilor și cei care se implică în teoriile conspirației, vor pierde;

(h) Să citim în fiecare zi!: Nu există un mijloc mai bun decât cărțile pentru a înțelege și a transmite lucrurile complicate. Din cărți putem înțelege cum gândesc adversarii noștri și unde greșește rațiunea lor;

(i) Să ai credință!: Lipsa de credință este periculoasă. Dacă cineva nu crede că, cu toții trebuie să dăm socoteală la final, atunci crede că poate face orice. Prin implicarea în viața creștină, vor veni și succesele mai ușor;

(j) Găsește prieteni!: Dacă vrem să reușim în politică, trebuie să căutăm și să ne concentrăm pe punctele comune;

(k) Construiește comunități!: Nu există succes politic conservator fără comunitate. Cu cât comunitatea este mai puțină și cu cât oamenii sunt mai singuratici, cu atât se apropie mai mult de liberali, cu atât comunitățile sunt mai puternice, cu atât mai mulți oameni votează pentru dreapta;

(l) Construiește instituții!: Instituțiile care pot fi interpretate din punct de vedere politic vor rămâne cu noi peste generații, avem nevoie de idei noi, de oameni noi.

Am văzut ceva asemănător la Xi Jinping. Și liderul chinez vine cu rețete privind democrația cu specific chinez și modelul chinezesc de societate, ca alternativă la democrația liberală occidentală.

Puteți găsi aceste idei (și, dacă vreți să faceți un exercițiu personal, să le comparați cu ale lui Orban) în volumele „Guvernarea Chinei”, sau în discursurile lui Xi de la Congresul al XIX-lea al PCC, din octombrie 2017, ori de la aniversarea a 100 de ani a PCC, din iulie 2021.

ÎNGRIJORĂRI ÎN GUVERN?

Președintele Republicii Ungaria, Katalin Novak, a transmis, prin agenția de presă Hirado, o replică pentru MAE român, revenind la ideea că este președintele maghiarilor de pretutindeni (cum și Traian Băsescu era președinte al românilor de pretutindeni, dar la Katalin găsim un accent suplimentar…) și a completat: „… nu vom tăia niciodată cordonul ombilical dintre patria-mamă și maghiarii care au ajuns să trăiască în afara granițelor Ungariei, și nici nu vom permite, niciodată, ca acesta să fie tăiat.” (ziare.com)

„Adevărul.ro” dezvăluie că în spatele ușilor închise, în coaliția de guvernare, părerile sunt împărțite la PNL și PSD în ceea ce privește colaborarea cu UDMR, mai ales în lumina ultimelor evenimente.

Deși venită în vizită privată, Katalin Novak a avut mai multe întâlniri cu Kelemen Hunor, cei doi au participat împreună la Alba Iulia la dezvelirea statuii lui Bethlen Gabor. La eveniment a participat și senatorul PSD Călin Mătieș, care, după ce i-a înmânat lui Novak un buchet de flori, a pus lângă statuia lui Bethlen Gabor un tablou cu Avram Iancu.

Liberalilor le surâde ideea îndepărtării Uniunii de la guvernare, una dintre țintele lor fiind obținerea Ministerului Dezvoltării, instituție pe care au cerut-o și la negocierile din noiembrie 2021, cred publiciștii de la „Adevărul”.

Pe de altă parte, PSD vede diferit situația și susține menținerea la guvernare a UDMR. Bazându-se pe surse din PSD, cei de la „Adevărul” dezvăluie că social-democrații nu vor de fapt să strice relația cu UDMR pentru că această formațiune i-ar putea fi aliată în cazul ruperii coaliției în preajma alegerilor din 2024, pentru a forma un guvern condus de partidul lui Marcel Ciolacu.

Pe scurt, în următorii patru ani tabloul relației Bucureștiului cu Budapesta poate fi următorul: Ungaria, un partener tot mai incomod, care începe să expună explicit formulări revizioniste în relația bilaterală; România cu un guvern indecis și preocupat de mize mici, interne. Să recunoaștem, o imagine îngrijorătoare.


Distribuie acest articol

62 COMENTARII

 1. E drept, presedintele Frantei, Charles de Gaulle, n-a fost in vizita privata in Canada, ci oficiala, si totusi, cind a depasit masura in cuvintarilor sale, autoritatile canadiene au fost ferme: au stopat vizita, iar de Gaulle a trebuit sa-si intrerupa vizita in Canada inainte de termenul propus pentru vizita.
  Ce impiedica autoritatile romane sa procedeze la fel? Dl Aurescu dece e ministru de externe? sau, mai grav, generalul Ciuca ce face? tace sa isi pastreze postul?
  NB,
  jelaniile autoritatilor maghiare dupa teritoriul pierdut in urma tratatului de la Trianon, le vad la fel ca jelaniile sustinatorilor FCSB si Becali, pentru ca de 6 ani tot CFR Cluj cistiga campionatul de fotbal. Se gasesc tot felul de explicatii prin care sa-si indulceasca amarul.
  Iar Becali e si mai ferm: „ungurii” de la Cluj ne iau titlul :D

  • @Victor L – istoric vorbind, actuala CFR Cluj a fost echipa căilor ferate maghiare, așa s-a înființat ea în 1907.

   Iar în 1940, când Ungaria a anexat Transilvania de Nord, CFR Cluj a rămas să joace în campionatul maghiar, în timp ce Universitatea Cluj s-a mutat la Sibiu, ca să joace în campionatul românesc. Lucrurile astea nu se uită și n-ar trebui să se uite.

  • Cu „oameni de stat” din Bucuresti, precum Becali si toata sleahta din PSD /PNL nu e de mirare ca Ungurii se comporta cum vor in Transylvania.
   Vina apartine si Românilor de rând. Nu ne mai pasā de România. Suntem lasi si delāsātori.
   Ne-am tribalizat, suntem Transilvaneni, Moldoveni, Olteni, etc. Media din Bucuresti intretine tribalismul āsta de douā parale.
   Copiii din Ungaria invatā la scoalā ca Transilvania a fost ocupatā de Romani. Nu se explicā cum.
   In scolile din România nu se mai predā istorie si a fi patriot si un bun Român e echivalent cu a fi „un papagal”.
   Mā tem cā ne pierdem Tara. Gunoaiele din aparatul de stat Român de la Bucuresti (nu politicienii, ci toti Dinu Pāturicā angajati pe pile in Ministere) nu fac nimic. Se gandesc doar la propriile afaceri, mititei si vacante in Grecia pe manele.

 2. Cata vreme acu’ vreo doua zile în urma Orban Viktor punea problema asemănării sale, ca om politic, cu Winston Churchill, nu e de mirare ca nou-aleasa președintă sa se creadă împărăteasa Sissi și sa trateze explicit romanii și România ca niște chestii de mana a doua. Altfel, cat de interesant va fi viitorul apropiat depinde, zic eu, în mare măsura și de ascensiunea în curs, pe scena politica maghiara, a unor personalități de confesiune reformata. Punct.

 3. Circul continua, extremistii pun paie pe foc. Totul a pornit de la echipa de hocheii, care respecta imnul Tinutului Secuiesc, 2 secuii declarati pe nedrept teroristi, Presedintele Ungariei prezenta la dezvelirea statuii Bethlen. Zilnic articole care cauta sa amplifice tensiunea interetnica, Aurescu un ministru de externe frustrat, senatorul PSD Mateis prezent la dezvelirea statuii Bethlen cu tabloul Avram Iancu, cu mult sange unguresc in palmaresul lui, dar erou romanesc. Johannis poate fi presedintele romanilor de peste hotare, dar dna Novak nu poate fi presedintele maghiarilor de pretutindeni? Moldovenii sunt romani, dar secuii nu sunt unguri? Extremistii romani amplifica tensiunea, alegerile bat la usa. Platesc postaci, iar prostimea le da dreptate, doar ungurii au furat pamantul romanesc si nu invers? Johannis un presedinte slab, e interesat doar de un job la UE, asa ca sta deoparte. Dar ca intodeauna, spiritele se incing, dupa care de calmeaza. Macar avem cu ce sa ne distram, vorba vine cainii latra, iar caravana isi continua drumul. Concediu placut, litoralul pt toti, va asteapta. :)

  • D-le, Iohannis se intalneste, in vizitele oficiale, cu persedintele respectivei tari, unde nu discuta despre ce drepturi speciale vede el pentru romanii de-acolo. Altfel, Italia ar trebui impartita inte italieni si romani, nu ? Mai ales ca si dacii sunt pe Columna Traiana. Dealtfel romanii din alte tari, din Ungaria chiar, nu au partid de „talia” udmr, care este lasat sa aiba aceasta talie. In statutul sau, udmr este asociatie. Ce cauta in parlament ? Inainte de-a fi altceva, ungurii din Romania sunt cetateni romani. Ca vor sa fie si cetateni maghiari, ok, dar conditia sa fie clara: munca si deplasare, instalare acolo, nu mutare cu tot cu pamantul romanesc de sub ei in Ungaria.
   Iar Tinutul Secuiesc nu exista decat in imaginatia ta si a unora, e Romania pe harta. Un’ te crezi, in Lord of the Rings ? Imi hotarasti tu mie ca rusul ucraineanului cine e roman si cine nu ? Asa hai fiecare, bucurestean, clujean, cu imnul lui, si ne usuram pe ea de tara.
   Vezi ca puteti fi ejectati foarte rapid directia Ungaria, aceea de dupa Trianon.

   • Da, de acord, intr-o oarecare măsura. Lovita de propaganda diversificata, cu caracter negativ, instrumentata din exterior și chiar din interior, de după 1990 încoace, propaganda care a cam zdruncinat încrederea de sine a unei părți a populației romanesti, România a început sa uite ca este cea mai puternica tara din regiune. In ceea ce o privește pe Ungaria, sub efuziunea și tupeul in acțiune al conducătorilor ei, nu realizează ca a început sa se desprindă cu picioarele de pe pământ. Sau o fi tupeul dat de îngrijorarea fata de situația tot mai complicata in care se adanceste ?

 4. Cam asa gandesc si prietenii lor de la rasarit, dar care au si actionat in consecinta si acum sunt paria relatiilor internationale. Cave canem!

 5. Lumea se grabeste . Orban , ne spune textul de fata , doreste a fi o curea de transmisie intre Putin si „visul” alegerii lui Trump intr-un nou mandat in anul 2024 .Nu are alta carte de jucat daca vrea sa ramana pe viata ,asemeni conducatorilor Rusiei si Chinei , la putere ,altfel dezastrul si toate nesabuintele facute in ultimii ani se vor razbuna .Asa cum Putin a crezut ca va intra , in sunet de fanfara ,cu florile asteptindu-l ,in gara centrala din Kiev tot asa si Orban spera la o reintorcere a lui Trump , fara de care lucrurile pot lua alta intorsatura politica in Ungaria .Vizita Presedintelui Ungariei , cu iz de politica personala , ce urmareste, in fapt ,mutarea adeziunii maghiarilor de la Orban la Katalin Novak nu deranjeaza pe nimeni . Presedintele Romaniei nici macar nu a reactionat (bine a facut )intelegind ca o reactie personala , in acest caz , ii da„ apa la moara” doamnei Novak . Presedintele Iohannis nu este atit de naiv sa intre in contrele ce vor aparea ,rapid , intre Katalin si Orban .Mesajul doamnei , in cauza , este clar .Eu voi conduce Ungaria si dupa posibila inlaturare a lui Orban .In plan European pariul lui Orban este gresit modelat .Pina in 2024, data alegerilor din SUA,la finalul anului , multe se vor fi schimbat si in Europa .Rusia poate pierde razboiul .Germania se inarmeaza si are timp destul sa isi pozitioneze in multe din tarile europene (chiar acum o face in Finlanda si Suedia ) capacitatile militare ,de ultima generatie , fie ele cumparate ,fie ale deja avute in stoc , in tari membre UE si nu numai .NATO devine o forta majora ce obliga Rusia la cheltuieli formidabile ,ca si ordin de marime , spre as securiza granita imensa cu NATO ce are acum inca 1300 de km in plus si in acelasi timp Rusia trebuie sa isi reconfigureze situatia militara , in nordul extrem, acolo unde vor fi aduse capacitati militare NATO . Razboiul cu Ucraina va deveni ultima grija a rusilor . In paralel Franta , Italia isi formeaza batalioane de lupta in Romania si Bulgaria iar Franta aduce si sistemul antiracheta , MAMBA ,o data cu preluarea fortele NATO Europene si a conducerii Batalionului de lupta din Romania .Acum ,urmare a deciziilor anticipative (parca ar fi stiut ca vine razboiul in Ucraina si l-a numit imediat pe generalul Ciuca premier formind la guvernare o coaltie de forta ce are 65 de procente vot in parlament ) ) de exceptie ale presedintelui Iohannis Romania are in tara (dincolo de trupele regulate ale Romaniei ce au cel putin 80 de mii de militari ) , un batalion SUA si unul condus de Franta , are Deveselu si rachetele interceptoare ce oricind pot fi transformate in arme de atac (asa ne zice si Putin)are sistemele de aparare Patriot si aduce forte ale armatei din Portugalia si Italia integrate rapid in structurile europene ale NATO.Pina in 2024 altfel va arata si UE .Orban va fi izolat si indiferent cite steaguri vor pune conducatorii Ungariei ,pe pietrele de demarcatie rutiera nimeni nu ii va mai baga in seama .

  • Sunt perfect de acord !
   Cred ca domnul Putin este disperat: cu China nu prea i-au ieșit lucrurile după ultima vizita, ofensiva este stopata și ajunge ajutorul pentru Ucraina, mobilizări nu poate face, demite pe banda rulantă generali importanți, amenință cu armele nucleare tactice și știe ca Rusia nu poate susține un război de durata iar Europa și SUA se pun in mișcare .
   Rusia a făcut greșeli majore încercând, la cacealma, sa se strecoare între SUA și China ca a 3-a putere globală, eludând faptul ca, de la WWII încoace, controlul planetar se împarte doar la 2. Are o industrie depașită și nu este buna decât de vaca de muls pentru SUA și China. Acum este pregătită pentru fezandat in Ucraina.
   Rusia este aproape ca o tara din lumea a III-a, cu o economie depașită, fără inventii și inovații, care se bazează mai mult pe exportul de materii prime ( adică cu un vector economic tot mai problematic ) și cu un vector militar tot mai secătuit. Ultimele sisteme de arme atât de lăudate nici nu are curaj sa le folosească pe front ( dar aici s-ar putea, totuși, sa existe și alte motive).
   China ajuta Rusia doar cât sa o mai resursciteze din când in când, sa nu moara, sa o lase sa-și consume singura resursele militare. Rusia este precum Putin, un om tot mai bolnav și paranoic.
   Republicile asiatice sunt tot mai nemulțumite de atitudinea Rusiei și când aceasta va fi mai slaba se vor rupe din federație și, automat, vor intra sub controlul Chinei.
   Acum domnul Putin ar vrea un armistițiu … și va încerca sa mai arunce cu câțiva șobolani morți din propria curte către Occidentul colectiv ticălos … Pentru România este esențial ca Rusia sa nu ajunga la granița cu noi, de fapt, este important sa fie cât mai departe și mai slaba … Sunt deja 2 rechini mari care sa se ocupe de ea.
   In ceea ce o privește pe Ungaria, cred ca realizează ca pe mâna Rusiei nu prea mai are o carte câștigătoare și schimba macazul orientându-se-se spre China, fiind conștientă de interesul Chinei de a penetra in centrul Europei. De fapt nu este decât un “cal troian” al acestei mari puteri, in ciuda apartenentei la UE și NATO. Se vede ca tot mai multe voci din cadrul celor 2 entități își pun problema apartenentei, in continuare, a acestei tari la ele.

 6. Numai „incomod”? Păi Hungaria latră la toţi vecinii( Ucraina, Slovacia, Serbia, etc) nu numai la România. Ba chiar se poate spune că România este principalul obiectiv al criticilor Hungariei. Cât va fi lumea Lume şi istoria Istorie, Hungaria va considera România duşmanul ei existenţial. Să nu ne ascundem după deget, Hungaria este revanşardă şi revizionistă. Acum, fiindcă Germania nu mai este mare putere, s-a aliat cu Rusia în speranţa ca se întâmple ce s-a întâmplat în anii 1938-1940 când Hungaria ” a ciugulit” teritorii de la Cehia, Slovacia, Serbia şi România.

 7. Well, dacă statuia lui Brukenthal a trebuit neapărat instalată la Sibiu, instalarea statuii lui Bethlen Gábor la Alba-Iulia fost o urmare logică, politicienii români își celebrează întotdeauna stăpânii. Încă mai trăiesc oameni care au prins vremurile când Brașovul se numea cu mândrie Orașul Stalin.

  Problema e: ce facem mai departe, care e planul? Îi facem statuie și lui Horthy la Ip și Trăznea? Sau înțelegem că s-au depășit deja niște limite și mutăm statuia lui Bethlen Gábor la Ilia, pe malul Mureșului? Că acolo s-a născut el, nu la Alba-Iulia.

  • Atat Brukenthal, Bethlen, Avram Iancu sau Mihai Viteazu numind doar cativa fac parte din istoria comuna a germanilor, ungurilor si romanilor din Ardeal.
   Stapanii s-au perindat in functie cu conjuncturile internationale, peste tot in lume, nu numai la noi.
   Romanii nu-si comemoreaza stapanii, isi comemoreaza istoria si ca sa fie pace si respect este nevoie de actiuni comune.
   Ce facem mai departe ? sa traim in pace si libertate impreuna, unii cu altii respectul si intelegerea fiind cele care ar trebui sa ne ghideze.
   Vedem foarte bine care sunt urmarile politicilor de nationalism, de nerespectarea minoritatilor etc.etc. legea aplicata in mod egal pt toti fiind baza bunelor relatii.
   Din pacate traim vremuri in care increderea a disparut, fiecare incearca sa-si impuna punctul de vedere, orice pas lateral sau chiar inapoi fiind considerata infrangare intr-o competie tot mai nebuna, de ce ?

   • @Ursul Bruno – care era ”istoria comună” la care participau românii în Ardealul lui Bethlen Gábor? Tu ai statuia lui Stalin la Berlin? Că doar și Stalin face parte din ”istoria comună” a rușilor și nemților din Berlin.

    Ce-ar fi să te duci la coordonatorul tău și să-i explici că românii s-au cam săturat să-i învețe Berlinul cum să gândească?

    • Mda, Ministerul de Externe, Auswärtiges Amt sau Ambasada Germaniei nu are bani sa cumpere un articol pe ziare de mare tritaj (sarmanii de ei, au ajuns sa angajeze comentatori pe forumul unui blog:)). Inteleg ca ai ceva sentimente urate fata de Germania (sau fata de germani) dar nici chiar asa….

     P.S. Ca fapt divers, strategia Germaniei pe plan extern se bazeaza pe Camerele de Industrie si Comert (IHK). In rest, mentine un low profile – nu se avanta la scris articole sau la trimis scrisori (spre deosebire de UK, Germania nu prea are nevoie de bla, blaa-uri;).

     • Nu e vorba de ”sentimente”, e vorba de politici. Încă nu a apărut în comentariile tale nicio idee contrară politicilor de la Berlin.

      Iar victimizarea face parte din arsenalul tipic al propagandiștilor, românii trebuie să tolereze toate inepțiile berlineze, că altfel sunt acuzați de ”sentimente urâte față de Germania”. Germania a mai organizat o dată dezmembrarea României, iar Basarabia nu e recuperată nici în ziua de azi. Ribbentrop o fi fost cumva apatrid?

      • Mda, te legi de toti romanii care posteaza din Germania si nu iti aplauda ideile tale fixe. Le dai cu flit cu Ribbentrop :)) De unde ziceai ca esti?

       P.S. pentru cunostintele tale, ma aflu in multe dezacorduri cu politicile fiscale si bugetare ale guvernelor germane. La taclale pe un forum romanesc insa, consider ca subiectul discutiei este Romanica (si mai putin politicile fiscale din alte tari). Pe marginea politicilor externe, Germania este o tara mai pasiva pentru greutatea ei (nu sunt f multe aspecte de comentat). Exceptie ar face promovareaa politicii de impaciure cu Rusia „Wandel durch Handel” care a esuat, din pacate. Intentia insa conteaza, a fost o intentie buna (pentru toti europenii) nicidecum una rea. Astazi, cel putin putem spune ca „am incercat”.

       PPS. Imi aduc aminte de participantii unui talk show romanesc (vizionat in urma cu vreo 6-7 ani, aflandu-ma intr-o vizita in Romania). Niste indivizi (politicieni si politologi romani, in frunte cu un consilier al fostului presedinte Basescu) se agitau intr-un studio ca asa zisa birocratie bruxelleza ar trebui sa fie pasiva in privinta cheltuirii fondurilor europene. In final, participantii ajunsesera la concluzia ca fondurile europene, ar trebui puse la dispozitia beneficiarilor in mod neconditionat. Participantii si-au aratat de asemenea si indignarea fata de amestecul Bruxellesului in „treburili interne” prin monitorizarea justitiei, MCV, reforme si alte chestii. Asa si tu, te plangi ca Basistii, Draganistii, Fideszistii, PiSistii tebuie sa tolereze conditiile Bruxelleze (respectiv ca Berlinul nu emite cecuri in alb;)

  • Pe mine ma irita statuia lui Suvorov de la Dumbraveni (langa R Sărat). Suvorov n-a fost decât sa prefațeaze anexarea peste 20 ani a Basarabiei. Aflu ca are o statuie si în Elveția, o fi pus niște bani în cont acolo?

 8. Daca vecinul este incomod reactiile noastre trebuie sa fie calme insa ferme astfel incat acesta sa nu creada ca poate darama gardul.
  Nu trebuie sa ne frica de Orban si nici de Ungaria iar relatiile trebui sa fie de buna vecinatate asa cum se cuvin intre membrii UE si NATO cu toate ca Ungaria face probleme la nivel international, aici insa fiind de nevoie de Bruxelles si mai putin de actiuni individuale romanesti.
  Situatia in Europa nu ne permite acum conflicte interne iar Orban va fi strans cu usa pana il va doare, stim bine ca cedeaza daca „durerile” devin prea mari.
  Romania poate contracara actiunile de soft power ale Ungariei prim masuri similare in primul rand in Ardeal ca despre el este vorba in sensul dezvoltarii economice, culturale a acestei zone extrem de importante pt intreaga Romanie.
  Ardealul vrem nu vrem este usa catre occident sarind peste Ungaria cu toate ca ungurii de multe ori au fost mai dibaci in atragerea investitiilor occidentale, acum ar fi randul nostru mai ales in urma angajamentului ferm in cadrul NATO.
  Oportunitatile sunt de partea noastra iar de Orban sa se ocupe altii atat timp cat respecta normele de buna vecinatate.

 9. „Chiar dacă majoritatea maghiarilor nu se gândesc neapărat cu nostalgie la vremurile când stăpâneau alte popoare. Dar majoritatea politicienilor se lasă conduși de acest sentiment, fără nicio îndoială” – politicienii sunt alesi, daca mesajul lor n-ar fi interesant n-ar mai fi votati.
  In alta ordine de idei, tarile baltice au o minoritate rusofona de 30-40%, si totusi niciodata nu s-a intamplat ca minoritatea sa controleze majoritatea (si in acelasi timp sa o sfideze si provoace in mod sistematic) cum se intampla la noi. Pana la urma a cui e vina?
  Nu suntem in stare nici macar sa facem o lege care sa reglementeze fara ambiguitati reprezentarea locala (imnuri, drapele, etc) pentru a nu mai exista situatii penibile. Au fost „n” incidente de acest gen (folosite de ambele parti pentru a intarata spiritele) si cu toate astea nu facem nimic. Nu suntem in stare nici sa dam o replica proportionala (cum cere cutuma diplomatica) nenumaratelor provocari… Lipsa de imaginatie, de profesionalism, inconstienta, prostie?

 10. De vecini nu poti scapa mai ales cand esti o tara, un stat. Ce ne lipseste noua romanilor este statul in picioare in fata ori cui si mai multa demnitate( din pacate ambele ne lipsesc si vom plati nu scump ci super scump!) Sper sa ne fereasca Dumnezeu cun ne-a mai scapat in decursul istoriei noastre. Cand am cedat partea de nord a Ardealului n-am tras un foc de arma, la fel cand am cedat Bucurestiul in primul razboi mondial si in 1940 Basarabia)

  • @Sivuka
   Ardealul de Nord a fost cedat in urma arbitrajului Viena 2 ptr.care ambele părți (Ro&Hu) au insistat. In prealabil, ambele și-au luat angajamentul de a respecta soluția/decizia arbitrajului. Culmea e că, la început, DE a refuzat explicit să fie arbitru in acest litigiu deoarece știa că părțile vor fi profund nemulțumite. Oricare ar fi fost decizia….. Ce foc de armă să fi tras?!?! Hai să fim serioși.
   Drept comparație avem situația platoului continental și a zonei economice exclusive din Marea Neagra pe care Ro&UKR și le-au disputat (de comun acord) la Haga. UKR avea pretenții muuult mai mari decât ce a obținut și a fost văzută ca o înfrângere gravă in mediul politic UKR. In numele „drepturilor” moștenite de la URSS erau politiceni care fățiș îndemnau la nerecunoașterea deciziei.
   In cazul Basarabiei situația e și mai clară, in opinia mea. URSS aștepta pretextul de a avansa rapid până ka Ploiești, cel puțin. Țara ar fi fost distrusă de un război fără sorți de izbândă și ocupată/comunizată cu, minimum, 5 ani mai devreme. Decizia consiliului de Coroană a fost cea justă. Dureroasă, umilitoare dar justă.
   Alternativa ar fi fost ceea ce vedem azi in UKR dar la scara ww2. Întrebarea dură și cinică era/este: ce e preferabil ?!!? Nu: ce e corect, drept, etc…… Țările baltice au procedat identic. Chiar si Finlanda care s-a luptat eroic a preferat pacea/capitularea când luptele amenințau să intre in zonele locuite.
   Tragic, dar asta e când statul/țara nu e o mare putere. Restul e blah-blah…..

   • Da, aveti dreptate. Ucr a vrut limitarea lingvistica si culturala a minoritatilor, limitarea drepturilor opozitiei, a vrut canalul Bastroe, a vrut din partea contin. a M.Negre, a scos placa de atestare data de catre Alexandru cel Bun din Cernauti, a dat esuata nava Rostok fara sa contribuie cu nimic la scoaterea ei. Asa ca nu ii vad mai buni si intelepti.

   • @JB – în mod sigur așa a fost. România era ferm hotărâtă să cedeze Transilvania de Nord și avea nevoie doar de un pretext acceptabil. Așa că Germania s-a sacrificat ea însăși și a acceptat să arbitreze disputa în favoarea Ungariei.

    • @Harald
     Ca de obicei, dai dovada de muuulta buna credinta……
     A zis cineva ca Ro.”era ferm hotărâtă să cedeze Transilvania de Nord și avea nevoie doar de un pretext acceptabil” ?!?
     Dar nu e voba despre ce si-ar fi dorit sau nu Ro. sau despre ce e drept si legitim d.p.d.v. nostru de vedere.
     Eu iti stiu, prea bine, inclinarea de a invinovati DE ptr.orice. E evidenta chestiunea. Dar pot intelege antipatiile izvorate din adancurile insondabile ale unor suflete patimase….. your way.
     Cert e ca Ro. ’39-’40, in contextul in care era inconjurata de adversari care revendicau parti din teritoriul national (https://en.wikipedia.org/wiki/Second_Vienna_Award), nu mai avea aliati deloc, deloc. UK&FR care dadusera Ro.garantii ferme de securitate tocmai luasera bataie rau de tot….
     Sora noastra IT sustinea deschis pretentiile BG&HU. URSS revendica Basarbabia&Bucovina si sustinea BG. Cum am mentionat mai sus, DE era singura care ezita/nu dorea sa se implice intr-un nou arbitraj. De aceea a si insistat ptr.negocieri directe Ro.vs.Hu, Ro.vs.Bg.
     Trebuie spus ca Ro.era vazuta ca fiind, efectiv, fieful lui Carol II care facea si desfacea tot. Imaginea lui si a clasei pol.Ro.era f.proasta. Si asta nu doar in IT si DE ci si in UK, FR, etc.
     Ptr.ca suntem oameni maturi ar trebui sa intelegem ca nimeni, dar nimeni nu priveste nimic prin prisma intereselor nationale ale Ro.decat daca are interese care converg cu acestea. Interesele Ro.trebuie pazite de politicienii/conducatorii Ro. Astea nu sunt lucruri de joaca sau de examinat la ora de istorie&invatamant politic pe stil nou/vechi.

 11. Bun, pana la urma, cele 9 puncte enuntate de Orban in acel speech nu sunt neaparat idei rele sau care fac trimitere la disolutia actualei „ordini mondiale”, orice ar reprezenta aceasta. Poate ca ar trebui definit si analizat mai bine ce reprezinta „progresismul” pentru a intelege cu adevarat doctrinele acestui curent politic. Insa, atunci cand in spatiul public lipsesc cu desavarsire dezbateri intre oamenii de cultura, politicieni sau filozofi pe teme politice, evident ca lumea judeca o ideologie in necunostinta de cauza. Nu de alta, insa tot noua ne vine randul sa votam partide si lideri politici creati (din pacate) in laboratoarele ideologice ale partidelor sau serviciilor. Asadar, ar trebui initiata o discutie despre ce reprezinta progresismul si de ce unii il considera un pericol. Reprezinta progresismul noul comunism, asa cum afirma unii si altii? Se regasesc in doctrinele progresiste de astazi idei marxiste? Sunt noile politici de mediu, orientarea de gen sau politicile de securitate din UE idei preluate din era sovietica? As vrea sa vad o dezbatere sincera prin care sunt infirmate sau confirmate toate aceste idei si un dialog intre elitele noastre (inclusiv autorul) privind viitorul politic si toate aceste mari schimbari globale generate de „cancel culture”, woke, BLM, etc.

  • … toate aceste mari schimbari globale generate de „cancel culture”, woke, BLM, etc.

   Cred că este exact pe dos. „Marile schimbări globale” nu sunt inițiate de aceste manifestări, ci acestea din urmă sunt reacția la acumularea necontenită de tensiuni în societate, ca urmare a lipsei de înțelegere a potentatilor față de realitatea că în univers, deci și pe întreg globul pământesc, constantă este doar schimbarea. Insistențele de a se opune cu orice preț acestor schimbări inerente, de a îngheța evoluția pe motiv că am fi atins deja sfârșitul ei, sunt de sorginte marxistă, așa că, cel puțin sub acest aspect, nu progresiștii ci conservatorii sunt de stânga.

   • @Hantzy cred ca termenul de „evolutie” trebuie explicat mai bine. Depinde in ce directie evoluam si depinde ce intelege fiecare prin evolutie. Nu cred ca lumea sau Universul au stat vreodata in loc si n-au evoluat. Tensiunile din societatile occidentale (pentru ca in cele comuniste nu prea exista „tensiuni”) au la origine cu totul alte cauze, iar una dintre ele este cea economica. Astazi, a mai aparut o cauza, anume cea legata de securitate si amenintari de tot felul (terorism, razboaie, atacuri cibernetice si fenomenul natural de crestere a temperaturii globale care tine tot de evolutia planetei). Insa daca celelalte amenintari mai pot fi atenuate intr-un fel sau altul, problema corectitudinii politice si a urii de clasa vor fi eradicate foarte greu, in multe decenii de acum incolo.

    • Păi dacă tot nu stăm in loc și tot timpul e schimbare, înseamnă că suntem de acord. Exact asta susțineam și eu. Recitiți ce am scris!
     Că prin schimbare unora li se pare că evoluăm, iar altora că involuăm (adică acel „în ce direcție” din răspunsul dumitale, Mr mike) este iarăși adevărat.
     Buuun! Cei care cred că, datorită urii de clasă și a corectitudinii politice, „direcția” e în jos, susțin de fapt că nu (mai) există evoluție, deci că ea s-a terminat și începe involuția (adică exact ceea ce am scris si eu). Și se opun acesteia, căutând fel de fel de acari păuni, adică woke, cancel culture, blm, corectitudine politică …

  • @mike
   Insinuarile ca valorile democratiei moderne (i.e. dreptul la exprimare, pluralism, alegeri libere, statul de drept, meritocratie, buna guvernare, respectarea demnitatii umane – incl. a minoritatilor) ar fi preluate din era sovietica sunt eronate. Cat despre promovarea investitiilor private in 4IR (digitalizare, tranzitie energetica, cresterea productivitatii si a sustenabilitatii, evolutie tehnologica, etc) se incadreaza la capitolul strategiilor de dezvoltare… iar la acest capitol, asa zisii conservatori din estul Europei tin cu dintii de greaua mostenire a comunismului (monopolul energetic „de stat” bazat pe vechile hodoroance energofage). De-a rasu-plansu este putin zis!

   P.S. Una este sa dezbati public (orice subiect) si alta este acapararea totala a resurselor si a puterii, incepand cu justitie pana la mass media, asa cum au procedat membrii guvernului Fidesz. Ca fapt divers, in Ungaria, ultimul post independent de radio si televiziune si-a pierdut licienta la inceputul anului trecut – Cum comentati? Este tot mai evident ca ungarii sunt supusi zilnic unei spalaturi profunde pe creier cu pericolul imaginar al progresismului global, nationalisme, revizionisme si alte sovinisme (deontologie si butaforie putinista) in timp ce puterea isi baga ambele maini -pana la coate- in sacul cu bani. Din pacate, ungarii au ajuns din nou in cutiuta patrihotilor (un fel de lupi automandatati pe post de pazitori ai stanei).

   PPS. referitor la BLM, a fost o reactie adversa /cojuncturala legata de incidentul cu pricina (politistul-membru KKK sufoca afroamericanul cu genunchiul pe grumaz). Intre timp, tot mai multi intelectuali republicani americani au concluzionat si ei ca, in zilele noastre, jobul de politist, justitiar sau judecator nu este compatibil cu membershipul in organizatii extremiste care promoveaza ura rasiala si violenta.

 12. Psihologic ii poți înțelege pe maghiari. Au reprezentat ceva in Europa pana la 1919 si brusc s-au pomenit ca sunt o tara mica condusa apoi de un amiral a cărui flota se plimba doar pe lacul Balaton. Sunt inca vreo 5 tari erropene care trăiesc in trecut. Dar la unguri 100 de ani mai târziu nostalgia imperiala se transformă în patologie. Șansă lor de a redobândi Transilvabia sau teritorii din Slovacia, Serbia sau Ucraina este nula. Toate declarațiile lui Orban sau Mandam Katlin sunt de consum intern (ie budapestan).
  Mai grav este ca mai vechea butada ca în România alegerile se fac doar pentru a afla cu cine va guvena UDMR devine o problema serioasa. Și în Serbia coloana a 5-a maghiara este în coaliția guvernamentala: un cal troian plasat pentru așteptate vremuri mai bune.
  Rasul curcikr ar fi sa ne pomenim peste doi ani ca UDMR este în coaliție cu AUR.
  Se spune ca rudele nu ți le alegi, în cazul nostru, de vreo 1000 ani, nici vecinii. Dar când vin la tine în vizita trebuie sa respecte obiceiurile casei, astfel ii trântești poarta în nas și dai drumul la câini.

 13. Toata lumea sare in sus, dar eu as vrea ca si Romania sa gandeasca la fel. Mi se pare normal ca orice stat sa aiba grija de cetatenii lui, indiferent unde se afla acestia. Ce e rau in a avea grija de cetatenii tai?

  • Si daca aceasta grija a aparut posibila doar prin modalitati ilegale de obtinere a gazului rusesc si in curind ele vor fi arate public ?

  • de aia trebuie interzisa dubla cetatenie! ungurii de pe teritoriul romaniei voteaza in doua state, si cu fidesz, si cu udmr.
   iar invazia rusiei in ucraina, se desfasoara sub pretextul ca ii apara pe rusii din ucraina.
   ungaria trebuie, pentru inceput, suspendata din ue.

   • Asta mi se pare aberant. Nici un stat nu interzice dubla cetatenie doar pentru votare. Mai mult, sunt atatea state care accepta dubla cetatenie si nu exista probleme. Pana si SUA accepta acum dubla cetatenie. Doar ca, si asta e valabil pentru oricine, esti pe teritoriul unui stat, faci ce spune el. Nu te apuci ca ceri drepturi suplimentare pentru tine. Cel mult poti cere drepturi egale daca consideri ca esti discriminat.

   • Si care ar fi problema? In primul rand, depinde cum sunt veniti, daca au dubla cetatenie sau nu. Daca nu, sunt doar vizitatori si tratati ca atare.Daca au, e foarte bine sa se ocupe, sa nu fie discriminati.

   • Si inca ceva: cum adica „fara sa intrebe autoritatile romane”? In primul rand asta ar trebui sa fie subinteles. Apoi, daca ai ceva de facut, cum poti face fara sa anunti statul gazda? Nu poti ajuta in lucruri majore (ca invatamant, drepturi de munca sau mai stiu eu ce) fara sa faci asta notificand statul gazda si conlucrand cu el. Poti doar in chestiuni minore, ca reinnoirea unui pasaport, poti chiar sa le dai ceva bani, da, pentru asta nu trebuie anuntat statul gazda.

    • @Liviu
     Mi se pare normal ca orice stat sa aiba grija de cetatenii lui, indiferent unde se afla acestia. Ce e rau in a avea grija de cetatenii tai?
     _____
     In zilele noastre, dubla cetatenie a devenit un standard in multe tari ale lumii. Nu despre asta este vorba (si nici despre grija fata de cetateni) ci despre atitudinea gaunoasa a guvernului Fidesz, i.e. monopolizarea si instrumentalizarea mass mediei si a justitiei in scopul acapararii puterii totale si a manipularii electoratului la nivel emotional cu subiecte populiste, sovinisme, etc.

     P.S. vi se pare normal ca premierul Ungariei /un stat membru UE, sa posteze in preajma alegerilor harti istorice cu Ungaria Mare? Sau noul peresedinte al Ungariei (numit de Fidesz) sa isi faca debutul in vecini fotografiindu-se pe un munte in Romania langa o borna istorica vopsita in culorile drapelului Ungariei?

     https://www.ft.com/content/6b785393-bdf8-4974-a17c-4017445fca1b

     https://www.theguardian.com/world/2020/jun/04/viktor-orban-fuels-hungarian-nationalism-with-treaty-of-trianon-centenary

     https://ziare.com/presedinta/presedinta-ungaria-piatra-secuiului-borna-culori-nationale-maghiare-1742353

     P.S. in timp de un deceniu, Ungaria guvernului Fidesz a reusit perfomanta sa detroneze Romania si Bulgaria in punto coruptie (cam atat despre marea grija a guvernului Fidesz fata de cetateni). https://www.reuters.com/world/europe/eu-executive-launches-new-bid-cut-funds-hungary-over-corruption-2022-04-27/

     PPS. Majoritatea civilizatiilor de-a lungul istoriei (incepand cu Egiptul Antic, Grecia Antica, Imperiul Roman pana la Uniunea Sovietica) nu au esuat neaparat din cauza amenintarilor externe, ci din cauza slabiciunii interne, respectiv a „coruptiei” care a dus la esecul manifestarii valorilor si idealurilor sustinute.

     • Da, e corect ce spui. Dar eu nu la asta m-am referit, ci la faptul ca lumea o critica pentru ca si-a permis sa spuna ca va avea grija de cetatenii ei, iar eu asta am spus ca e normal. CUM, e insa cu totul alta poveste si alta discutie dar, nestiind inca ce va face, e vorbarie goala, nesustinuta de fapte.

      • Initial, la 24/05/2022 At 22:52 ati deschis subiectul cu urmatoarea afirmatie: „Toata lumea sare in sus, dar eu as vrea ca si Romania sa gandeasca la fel. Mi se pare normal ca orice stat sa aiba grija de cetatenii lui, indiferent unde se afla acestia. Ce e rau in a avea grija de cetatenii tai?”

       Afirmatia ca cineva ar sari in sus pe motivul ca alesii sau functionarii vreunui stat s-ar ingriji de cetateni mi se pare eronata (nu acesta este motivul)! Este cunoscut faptul ca pe Ungaria lui Fidesz o paste niste penalizari (scurtarea fondurilor europene /pnrr) datorita derapajelor in privinta statului de drept si a dreptului la expresie libera. Si ce fac Fideszistii? O trimit pe noua presedinta a Ungariei (d-na Novak) sa pregateasca terenul, respectiv sa manipuleze alegatorii de acasa si de peste hotare prin deturnarea subiectului cu iredentisme, etc. Evident, in momentul aplicarii penalizarilor vor reactona difuzand pe toate canalele „victimizarile” si istericalele insotite de tone de lacrimi de crocodil: Iata dom’le, „progresistii” astia de la Bruxelles ne penalizeaza pe motivul ca incercam sa avem grija de popor; functionarii de la Bruxelles si europarlamentarii sunt „progresisti” un fel de neomarxisti /noul evil, iar fideszistii conservatori si patrioti cu coloana vetebrala dreapta opun rezistenta tentativei si incercarilor de distrugere a poporului maghiar, etc, samd.

       P.S. In opinea mea, misiunea noului presedinte al Ungariei in Transilvania (inclusiv postarea fotografiei cu pricina langa borna istorica vopsita in culorile Ungariei) este clara ca cristalul: un fel de santaj, respectiv o avertizare din partea caracatitei fidesziste la ceea ce urmeaza. Ceva de genul, ne dati bani neconditionat (la noi acasa facem ce vrem cu banii vostri) altfel facem taraboi – apasam pedala populismului, iredentismului, sovinismului, etc. Nu pot decat sa repet: soricul gros de doua degete este putin zis!

      • @Florix: Ba exact asta au facut multi postatori: Isi dau cu parerea despre ce ar putea sa faca, deci vorbarie goala, nesustinuta de probe. Ca poate pregateste terenul de acord, asta e treaba politicienilor, sa vorbeasca. Dar pana la actiuni concrete nu pot acuza pe cineva (cum ar fi sa acuz pe cineva de crima daca numai a spus ca va omori pe cineva, fara sa o si faca?). Si nici macar nu o pot critica pentru ceea ce a spus, pentru ca nu a spus nimic concret (iarasi, nici macar nu a spus ca va omori pe cineva). Mie imi place sa discut la obiect, nu pe baza de inchipuiri, supozitii. Singurul lucru concret pe care l-a spus este ca-si va sustine toti cetatenii iar cu asta sunt perfect de acord!

    • Si inca ceva: cum adica „fara sa intrebe autoritatile romane”? In primul rand asta ar trebui sa fie subinteles.
     Păi exact aici e clou-ul. Tocmai asta i se reproșează, nu întâlnirile cu proprii cetățeni.

 14. 1. „Președintele Republicii Ungaria, Katalin Novak, a transmis, prin agenția de presă Hirado, o replică pentru MAE român, revenind la ideea că este președintele maghiarilor de pretutindeni (cum și Traian Băsescu era președinte al românilor de pretutindeni, dar la Katalin găsim un accent suplimentar…)”.
  Si care ar fi acel „accent suplimentar” ce nu ne-a deranjat la Presedintele Petrov ( alias Basescu)? De mentionat ca cca. 50% din populatia maghiara din Ro. au SI cetatenie maghiara ( conform legii).
  2. „Ungaria, un partener tot mai incomod, care începe să expună explicit formulări revizioniste în relația bilaterală;…”.
  Si care sunt, concret, aceste ” formulari revizioniste explicite”?
  3. Pacat ca un subiect ce se preteaza la discutii- asa cum remarca si @Mike- e transformat intr-o subtila incitare la atitudini ostile fata de un stat vecin cu o natiune demna, ce si-a ales conducerea prin vot democratic dar in raspar cu main-strem-ul „progresismului” actual din UE. Ce-ar fi sa nu ne mai expunem tot timpul frustrarile?!

  • Pseudoconservatorii romani, nostalgicigii portului, traditiilor si al Statului National (in frunte cu Sosoaca, Liviu Dragnea, etc;) au ajuns sa il pupe si pe VOrban (pateticul care posteaza pe retele sociale harti istorice cu Ungaria Mare;) Chiar ca ati ajuns de-a rasul plansul… si mai trist este ca nu va dati seama!

   P.S. voi sunteti in stare sa pupati pe oricine improasca la adresa UE – pateticii va exploateaza cu usurinta nostalgiile si evident temerile /sentimentele de aversiune fata de ce este nou (va invart cum vor ei pe degete;)

 15. Politicienii inflamează voit relatiile interetnice, pentru ca astfel câștiga voturi. Presa ar fi necesar (pentru toata lumea) sa fie mai prudenta.

  Altfel, politicienii maghiari sunt mai vocali pentru ca Ungaria este mai relevantă pe plan internațional decat România, un stat cu o imagine proasta, cand si unde are, sau niciuna, fiind considerată nesemnificativa pe plan internațional.

  Este foarte inconfortabil pentru noi ceea ce am scris (starea de fapt, in fond), dar aceasta este consecință perpetuării cleptocratiei la putere, a corupției si a incompetentei. [Inclusiv] de asta scriu adesea in comentarii despre majoritatea parlamentara si „guvernul meu” determinate in mod total neinspirat si catastrofal pentru cetățeni de Presedintele Republicii.

 16. dacă ar fi să fiu cusurgiu, aş semnala că preşedintele Ungariei este numit indirect, deci reprezintă pe cei care l-au numit, că prezintă politica acestora, fără legitimitate pentru opţiuni personale, că săpt trecută a fost trimisă la spart gheaţa în Polonia şi gheaţa e tot bocnă…
  dacă ar fi să fiu realist, m-aş uita cu interes cum se dă la întors o politică de aservire contra avantaje faţă de actorii mari estici şi investiţiile lor în capetele de pod oferite la schimb…
  dacă ar fi să fac comparaţii despre vecinătăţi incomode… îmi vine exemplul greco-turc… dar sunt destule în jur
  depinde cum încadrezi pan-zoom analiza… Cătălina Novac e un exponent politic fără grade proprii de libertate decizională… şi trebuie tratată cu condescenţa cuvenită
  dacă e să mă uit la impact, văd că a dat oxigen AUR… poate că se potenţează reciproc, dar qui prodest

  • @xyz _ Asa este, președintele Ungariei nu este o persoana care are o mare relevantă , pe plan intern sau internațional .

   …Dar declaratiile sale au.

 17. Domnule Felea,
  Nu cititorilor Contributor’s le este adresat articolul. Guvernului României, SRI, SIE, mai degrabă.
  Românul de rând are în față o situație nemaiîntâlnită. E confruntat cu mizerie, umilință din partea unui guvern struțo-cămilă ce nu gândește decât la binele propriu și a unui președinte cum…de la Ceaușescu nu am mai avut.
  Ce putem face noi, cetățeni umili, pentru a îndrepta sfidarea președintei Novak?

 18. Nu cred că numele e Adler. Cred c-ați greșit pur și simplu și dac-ați fi scris cu accente poate-ați fi remarcat.

  În schimb, fragmentul citat al comunicatului (secretarului de stat al) ministerului este groaznic. Nu-i în românește. Posibil (nu cunosc), nici măcar în limba de lemn.

  (Off-topic) Mă-ntreb când vom avea parte de vreo decizie a CC [, decizie de admitere,] cu motivare: nu-i în românește!

  • @Adrian
   Corect. Numele fostului președinte al statului este Ader, János Áder.
   Vă mulțumesc că mi-ați oferit prilejul să corectez eroarea.
   Am recitit și am sesizat și eu că mi-a „scăpat” o literă în plus.

 19. Referitor la unele comentarii de aici… Nu ca mi-ar fi simpatic Orban, cu extremismele lui. Dar imi era dor de o revolta sfinta impotriva ispravilor ungurilor, care merita sa fie trimisi la originea lumii, dupa unii. Ingredientele sint totdeauna aceleasi, dar rezultatul mereu original.

 20. Observ că un număr uriaș de orașe din România au și nume unguresc pe Wikipedia în engleză (dar și în română). De exemplu, Predeal, cu 1.3% populație maghiară este considerat suficient de „multicultural” pentru a avea nume maghiar. Dubios, același lucru se întâmplă cu Piatra-Neamț (0.14% populație maghiară), Târgu Neamț etc. Care este explicația?

 21. Am observat că statul maghiar cheltuiește sume foarte mari pe promovarea (cu ajutorul unor așa-ziși creatori de conținut online independenți) a ideii de tragedie națională prin care Ungaria ar fi pierdut 70% din TERITORIUL EI, și 2/3 din POPULAȚIA EI. Interesant, în aceste texte și filme (în ziare majore occidentale, pe YouTube etc.), nu se menționează niciodată că în Transilvania, Crișana, Maramureș, Bucovina etc. ar fi locuit milioane de români (4-5 milioane). Se propagă constant ideea de „nedreptate istorică” fără a se menționa că populația majoritară era română. Văd că SRI, SIE dorm somnul de veci (la ei nu a ajuns ideea din „Deșteaptă-te române”?). În plus, se propagă constant ideea că maghiarii sunt un popor superior, un popor străvechi, când în realitate ei sunt ultimii ajunși în Europa. Observ de asemenea că tot acest conținut online este propagat prin ziare de largă circulație (Financial Times, The Guardian, The Telegraph, New York Times etc.). SRI, SIE, ministerul afacerilor externe, continuă să ia bani fără să facă nimic. Regăsesc aceste idei acum inclusiv pe Encyclopedia Britannica!!! De asemenea, interesant este că la fiecare oraș din România care a fost în imperiul austro-ungar, unde o personalitate (român, maghiar evreu etc.) s-a născut înainte de 1918, se scrie „Hungarian -born”!!? (de parcă Sighetul Marmației este in Ungaria). Aștept clarificări de ce 23 de milioane de români nu reacționează la această situație.

 22. Textul prezentat este corect și bine scris.
  Însa în toate aceste texte și discuții fără sfârșit partea română uită mereu să le reamintească celor din partea ungurească că, Ungaria așa-zis mare, a dispărut pentru trei sute de ani, în mlaștinile de la Mohacs, iar influența ei s-a diminuat considerabil, în acest timp, a fost o Adunare Mare, la Alba Iulia, unde s-a votat de poporul majoritar, alipirea la Regatul România, lucru consfințit prin jertfa Războiului Mondial Prim, și deasemenea prin jertfa de sânge al Celui de-al Doilea Război Mondial, le care dacă nu le câștiga românii, puterile mondiale, nu ar fi recunoscut Întregirea provinciilor istorice vechi românești. Scurt, fără palavre științifico-politice și de altă natură. Cu stimă pentru cititorii obișnuiți,

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Cristian Felea
Cristian Felea
Doctor în ştiinţe inginereşti, domeniul: „Mine, Petrol şi Gaze” - Universitatea din Petroşani. Ofițer SRI în rezervă Colaborator al publicaţiei „Revista Minelor”

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro