luni, noiembrie 28, 2022

Urgentați exploatarea zăcământului „Neptun Deep” din Marea Neagră!

Vorbind la inaugurarea unei conducte de gaze naturale în nordul provinciei Kastamonu, Recep Tayyip Erdogan a declarat că forarea a nouă din cele zece puțuri din prima fază de exploatare a zăcământului de gaze „Sakarya”, de pe fundul mării, a fost finalizată.

„Turcia a construit o bază energetică în ‘Sakarya’ și va deveni o piață de referință pentru gaze naturale, cu includerea livrărilor interne. Ne pregătim să construim o piață avansată a gazelor naturale în care mai multe produse, mai multe contracte se unesc pentru a forma prețuri de referință. Sperăm că vom începe să folosim aceste gaze anul viitor”[1], a declarat președintele Erdogan.

Câmpurile gazifere din Marea Neagră. Sursa: Wikimedia Commons

Prima la mână: dacă nu treceam prin calamitatea guvernărilor Liviu Dragnea, cu cei trei premieri marionetă – adică Sorin Grindeanu, actualul ministru al transporturilor, vocalul europarlamentar de astăzi Mihai Tudose și Viorica Vasilica Dăncilă, cea cu soțul fost mare șef de asset în OMV Petrom și de curând președinte al partidului NOI – am fi putut lua decizia de exploatare comercială până în 2018 și să începem extracția de gaze din „Neptun Deep” cu operator ExxonMobil încă din 2019. Am fi fost noi primii și, deci, cei care ar fi fixat prețul de referință pentru gazele din Marea Neagră.

În schimb, cum sper că ne mai amintim[2], în iulie 2019 ExxonMobil a decis că nu mai are rost să se roage la politicienii care se schimbau la Palatul Victoria și să salveze ce se mai putea din investiția inițială prin vânzare.

Așa se face că noi, românii, încă nu știm când vom începe exploatarea zăcământului „Neptun Deep”! Încă facem calcule, dar care sunt ceva mai complicate acum, pentru că în loc de ExxonMobil avem OMV și în loc de OMV avem Romgaz. Ba mai mult, avem un război în Marea Neagră, care încurcă și el socotelile, încărcând costurile.

A doua la mână: o chestie de (geo)fizică. Fizica simplă a circulației gazelor naturale în depozite, fie ele și de mare adâncime, ne spune că dacă în câmpul turcesc începe exploatarea anul viitor, iar noi mai întârziem alți 3-4 ani, gazele din depozitul „Neptun Deep” vor începe să migreze către golul de potențial creat prin exploatarea din câmpul turcesc vecin.

Dacă și Total ne-o va lua înainte în câmpul bulgăresc „Han Asparuch”, ne-am scos! Când vom începe și noi extracția, probabil vom constata (dacă mai putem, dar niște calcule sigur se vor face și chiar se fac!) că avem în depozitele câmpului nostru cu 30% dacă nu cu 50% mai puține gaze decât anticipam.

Sigur, politicienii noștri de bine (actuala coaliție, suveraniștii adunați de AUR, de alde Dragnea și gașca lui de guralivi cu doctorate și alții care pedalează cu folos pe ideea mândriei naționale ca să ajungă în Parlament sau la subvenții publice pentru partidele lor insignifiante) pot încerca să reducă amenințarea la adresa securității noastre energetice strămoșești modificând în Parlament legile fizicii! Că altceva nu ne mai rămâne…

AȘA SE PROCEDEAZĂ, DOMNILOR, CU „LOVITURI DE SABIE, NU CU ÎMPUNSĂTURI DE AC”[3]!

La începutul anului 2021, Bloomberg difuza știrea că Turkish Petroleum Corp. (TPAO), a avut contacte preliminare cu companii petroliere internaționale în vederea încheierii unor parteneriate pentru finanțarea și execuția lucrărilor de extracție a gazelor naturale din perimetrul „Sakarya” din Marea Neagră.[4]

„Sakarya” se află în apropierea frontierelor zonelor comerciale maritime ale României și Bulgariei, la 175 de kilometri de coastele turce și este considerată cea mai mare descoperire de gaze naturale din Marea Neagră de până acum. Vecin cu „Sakarya” este perimetrul românesc „Neptun Deep”, tot de ape adânci, cu rezerve estimate la 42 – 84 miliarde de metri cubi.

În timp ce începerea exploatării în „Neptun Deep” este așteptată pentru 2026 – 2027, ambiția președintelui turc Recep Tayyp Erdogan, care se apropie de realitate, este ca exploatarea perimetrului de ape adânci „Sakarya” să înceapă înainte de alegerile prezidențiale din 2023. Rezervele zăcământului „Sakarya” sunt estimate între 330 și 405 de miliarde de metri cubi, adică de mai mult de 8 ori decât importurile de gaze ale Turciei.[5]

Așadar, domnilor de la Palatul Victoria, urgentați începerea exploatării în câmpul „Neptun Deep”! Luați măsuri cu incompetenții din Romgaz, puneți presiune pe OMV, arătați că țara este guvernată! Bătaia de joc a durat deja mult prea mult!


NOTE

[1] https://www.bursa.ro/erdogan-exploatarea-de-gaze-a-turciei-din-marea-neagra-va-deveni-operationala-in-2023-65452848

[2] https://www.hotnews.ro/stiri-opinii-25568140-printr-vot-parlament-politicul-considera-vom-deveni-independenti-energetic-expertii-tem-insa-repetam-erorile-germaniei.htm

[3] Vorba personajului Tartarin din Tarascon, al lui Alphonse Daudet (https://cdn4.libris.ro/userdocspdf/1089/Aventurile%20lui%20Tartarin%20din%20Tarascon%20-%20Alphonse%20Daudet.pdf)

[4] https://cursdeguvernare.ro/turcia-cauta-parteneri-pentru-extractia-gazelor-din-marea-neagra.html

[5] https://cursdeguvernare.ro/turcia-cauta-parteneri-pentru-extractia-gazelor-din-marea-neagra.html

Distribuie acest articol

27 COMENTARII

 1. Oare cine ar trebui sa citeasca aceste lucruri stie ???? Nu trebuie sa fi super destept ca sa vezi ce se intampla in jurul nostru din punct dee vedere energetic si strategic. Am de foarte multe ori senzatia ca noi suntem defazati in timp cu cel putin 50 ani. Trist este ca daca se va intampla asa cum se prevede ,vom fi iar de rasul lumii. Dar cred ca ne am obisnuit deja cu asta.

 2. poate se va misca si acest ministru care a incremenit pe aceasta funftie fara sa faca nimic ptr romani
  nu se misca el, este obligatoriu sa il miste partidul, desi aceste are alte prioritati, nu sa serveasca Romania si populatia sa.
  si romanii se pare ca nu mai vibreaza ptr a salva aceasta tara. ce facem?

 3. Vi se pare ca romanii merita gazul ieftin din Marea Neagra? Dar ce au facut romanii ca sa-l merite? Au votat oameni cinstiti? Au cerut independenta energetica? Nu. Ticalosii de romani vor pensii speciale, mita electorala si sunt complici cu PSDNL.

  Nu meritati gaz. Nu meritati nimic. Sunteti niste primitivi.

 4. Vise frumoase.
  1- problema politica.
  PSD e un partid rusofil încă din perioada când se numea FSN. Industria duala ( civilă și militară) a fost „privatizată” de ei rușilor in indiferenta generala. Acum urla tot ei că nu mai exista industrie de armament.
  2- problema financiara.
  Statul român cheltuiește 90 % din încasările fiscale, contribuții , in plata salariilor bugetare și pensi.
  Nu sunt bani de investiții. Deficitele enorme ale bugetului ( aprobate și create de PNL , PSD ) sunt dovada. Fără împrumuturi nu sunt bani nici de reparat un podeț și fără banii UE , inclus cei din PNRR ( parte nerambursabili, parte împrumuturi ) nu ar fi bani nici de un ciot de autostradă.

  Nu se întreabă nimeni cum de nu exista o autostradă cap- coada functionanta in 32 de ani la datoria publică suverană care bate la peste 700 miliarde lei . Pe ce au mers banii ăștia ? Tăcere instituțională.

  – problema clasei politice.
  Avem cea mai slab pregătită clasa politică din întreaga UE. In ciuda sumedeniei de doctorate, master care abunda pe CV respectivilor, nu ajungem nici amarata Albania care nu e in UE. Și care a făcut autostrada cap coada. Cu americanii alungați din Romania de turnătorul Petrov, traseistul Boc și imitația de ministru Boagiu.

  De , cum să plătești din nou șpagă când ai dat lui Năstase și partidului lui.

  Basca ” ai noștri” au pierdut si contractul scris. Tipic marilor democrații că Nigeria si Somalia. 😁😁

  Actualii decidenți ar vrea ca Petrom să facă investiția dar în paralel sa doneze la buget tot profitul anual. Să dea bine deficitul.
  De la primul guvern Boc încoace e exact la fel.
  Se confisca anual profiturile firmelor de stat și se pretind investiții.
  Cu ce bani ?
  A lui Valcov sau Dragnea ?
  A lui Băsescu și Udrea ?
  Nu au ” muncit destul” să poată susține astfel de investiții 😀😀
  Eu zic sa stați liniștiți. Vom importa gaz. Din ceva republica est sovietica.
  Moscova permițând.

 5. Din cite stim zacamintul in cauza, exploatarea lui, este inca costisitoare ca sa nu mai zicem si de pozitionarea geografica ce include in acest moment conflictul ruso – ucrainean .Marea Neagra este sulfuroasa sub o anumita adincime ceea ce complica costurile atasate cailor de transport gaze .Conductele de transport isi dubleaza pretul .Riscurile investitionale sunt foarte mari .In curind ,apar noi facilitati tehnologice , pe segmentul extractiv ,ce daca isi dovedesc valoarea vor ieftini extragerea gazului din zacamintul numit Neptun Deep . Sa nu ne panicam . Toate lucrurile trebuiesc facute la timpul lor .Am profitat de zacamintele din Rusia cit s-a putut acum sa profitam si de cele ce vin de la turci .

  • Vorbe, vorbe si iar …. vorbe ! „Bunutzule S” De geaba ne bati campii ! Aceleasi conditii sunt si la turcaletii lui Erdogan – care „A FORAT DEJA VREO 6 – SASE GAURI IN „zona sulfuroasa” si si la bulgari – vecinii npstri, care lucreaza cum spor ! Se pare ca le lipseste un PSD sau „buni samariteni” Lasati dreaq „vraja cu zone sulfuroase” – ca tot nu stiti despre ce e vorba – Ne trebue gaze – DE LA NOI CIN TARA – NU DIN RUSIA – asa cum ne canta tpti sobolanii rozalii – Panimaesh ciolovec !? Bulibasa de Buzau – sau PSD – care „se doreste Prim-Ministru – oare intelege ceva din aceasta problema ? Nu prea cred, daca ma uit la mutra lui ! Si chiar ma intreb : Ce mastere sau „doftorate” are individul ?? Sunt secrete ?

 6. Este evident ca factorul politic a fost principala frana in exploatarea gazului romanesc din Marea Neagra. PSDragnea este printre suspectii pricipali, dar sa nu trecem cu vederea continuitatea politicii acestui partid inca de pe vremea lui Severin. Ciolacu greseste incercand sa arunce vina pe ministrul Popescu, prima lui grija ar trebui sa fie acum demonstrarea faptului ca PSD-Ciolacu este total diferit de PSDragnea.

 7. Sakarya este un zăcământul de vreo 6-7 ori mai mare decât complexul romanesc Domino (nu Neputun Deep, care este numele perimetrul de explorare).
  Exxon a plecat pentru ca a descoperit în Gyuana zăcăminte de petrol cu valoare de cel putin 20 ori mai mare decât în zona Neptun Deep. Cum companiile au un capital limitat ele si-l plaseaza in cele mai profitabile investiții. Spre deosebire de zăcămintele de petrol cele de gaze la ape adanci cer inventații mari în faza inițială și devin profitabile doar în faze târzii.
  Exxon este compania care a introdus în anii 90 ROCE (return on capital employed) pentru cacerau cei mai disciplinati la acest indicator.

  După știrea mea Han Asparuch este departe de a fi o descoperire comerciala.

 8. Erdogan de regula promite ce face , Turcia datorita conjuncturilor internationale devenind tot mai mult o placa turnanta pentru gazele din Asia si Europa.
  Romania cu zacamntul ei modest poate profita in primul rand pt aprovizionarea pietii interne, atat a mediului privat cat si a celui economic putand totodata sa scoata tara de sub importuri, indiferent de unde er fi ele.
  Gazul romanesc este solutia in tranzitia catre alte resurse energetice alternative care vor deveni peste 10 – 20 de ani realitate insa pana atunci Romania are nevoie de gaz la un pret avantajos pt a putea ramane competitiva, pret care poate fi asigurat doar din productii proprii cu conditia ca „baietilor destepti” sa le fie retezat elanul prin masuri corespunzatoare, la nevoie nici conflictul cu Bruxellul evitat daca merita ca Romania sa-si sustina pozitiile.

  • Care piata interna ? „Nu aveţi petrochimie, nu puteţi folosi gazele naturale ca materie primă. Ce faceţi cu gazul? Îl ardeţi, faceţi un foc mare?

 9. Cu speranța că nu se va supăra, îndrăznesc să parafrazez spusele autorului articolului…

  Urgentați creșterea producției de energie în România, în primul rând prin construirea Grupurilor 3 și 4 de la Cernavoda, pe care o tot amânați de 25 de ani.

  • @Constantin: 2 chestii marunte:
   – alea „3 si 4” vor fi in functie (DACA si mai ales IN CEL MAI BUN CAZ) dupa 2031- 3 si 2034-4
   Per total, chitanta fiscala va fi de 8-9 miliarde (EUR sau USD, nu mai are importanta…marim datoria publica)
   INTREBARE: ce facem pina atunci ?…ca noi murim miine !
   – programul nuclear, asa cum a fost gindit acu, multi multi ani, prevedea (strategic) „un ciclu nuclear inchis”, (adica fabricare si comb nuclear in tara) si, de asemenea, fabricarea pina la 80% din compoenente tot in tara (pornind de la turbine si terminind cu D2O si comb nuclear), pentru 5 unitati la Cernavoda si inca 4 (daca nu ma inseala memoria) la Fagaras

   Evident ca, azi, in tara nu mai putem face nimic (industria noastra e la fier vechi, cum intelept zicea un fost prim-ministru) si, vom cumpara totul….evident scump
   Cam asta e „strategia” noastra de azi…o fi bine, n-o fi bine, vom vedea daca om mai apuca

 10. Acum nu-l mai avem – cu Marele Program de Guvernare – pe banditul „cu mustacioara” !!! Dar avem pe guralivul Bulibase de Buzau – „to’arasu’ Ciolan” ! La fel de (NE)priceput- guraliv-mincinos si …. ! Chiar mai crede cineva ca Romania va putea face „ceva” bine si la timp ? Eu nu mai cred din 1990 – cand l-am vazut pe Ilici I;iescu-KGB cum ducea Romania la faliment si industria tarii la fiare vechi ! M-am lamurit si …. AM PLECAT in lumea larga – la munca si la refacut viata distrusa de „socialism” si Banditii comunisti + SECURISTI – care AYU PRELUAT Romania si dupa ’89 ! Chiar mai poate crede vreun roman ca Un Ciolacu” ar fi „salvarea” Romaniei ? Doar o alta serie de FURTURI- JAFURI si alte soiuri de manarii ! Cea mai buna dovada ? Stam cu coor ul pe comoara de gaze si platim rusnacilor si altora preturi uriase pe gaze importate ! Pana cand Romania nu va scapa de cancerul neo-comunist = PSD, Haur …. nu se va face bine !

 11. …o chestie de (geo)fizică. Fizica simplă a circulației gazelor naturale în depozite, fie ele și de mare adâncime, ne spune că dacă în câmpul turcesc începe exploatarea anul viitor, … gazele din depozitul „Neptun Deep” vor începe să migreze către golul de potențial creat prin exploatarea din câmpul turcesc vecin.

  Există o problemă cu formularea de mai sus. Exploatarea gazelor dintr-un zăcământ nu poate crea „un gol de potențial” (expresie neobișnuită!) în care să migreze pe orizontală gazele din alt zăcământ . Direcția de migrare a gazului în formațiunile saturate cu apă este în general verticală (în sus sau spre suprafață), deoarece forța principală care mișcă gazul este diferența dintre greutatea specifică a gazului și cea a apei (flotabilitate).

  Migrările pe orizontală, între diferite rezervoare, nu au fost observate direct în natură. Există bariere naturale care împiedică astfel de migrații – de ex., falii de etanșare, capcane ale permeabilității, modificări diagenetice ale porozității, lipsa unui gradient orizontal al presiunii etc. Migrația cea mai comună a gazelor, la scară geologică, nu la scară umană, are loc din rocile sursă către suprafață (pe verticală) în rocile rezervor.

  Deci, nu este nicio urgență legată de începerea exploatării gazelor turcești.

  Referințe:

  Cranganu, C., M. A. Villa, M. Șaramet, and N. Zakharova, 2009, Petrophysical characteristics of source and reservoir rocks in the Histria Basin, Western Black Sea<, Journal of Petroleum Geology, vol. 32, no. 4, p. 357 – 372.

  Moroșanu, I., 2012, The hydrocarbon potential of the Romanian Black Sea continental plateau, Romanian Journal of Earth Sciences, vol. 86, issue 2, p. 91-109

  Șaramet, M., Gh. Gavrilescu, and C. Cranganu, 2008, Quantitative estimation of expelled fluids from Oligocene rocks, Histria Basin, Western Black Sea, Marine and Petroleum Geology, v. 25, p. 544 – 552.

 12. Sunteti glumet.
  Ei au blocat exploatarea zacamintelor de gaze si petrol din MN tocmai din ’85 si vor incepe acum? Cine sa grabeasca exploatarea? Politrucii si agentii ridicati de Rusia ca sefi in partide politice? UE, controlata de agentii rusi? Poate NATO, daca se implica economic. Si daca rugati capitalul Israelian, care poate sa joace un rol, in acest mod, in OPEC. Unde arabii isi fac de cap.
  Asa trebuie sa privatizeze rapid si proiectarea, constructia si exploatarea autostrazilor. Misca ceva? Cineva? Tot vaca de ,muls de catre bugetarti ramine sectorul…
  Si industria de aparare etc.
  Daca zici ceva, iti baga pumnul in gura rusofilii (si nu numai)… ca esti nationalist. Asa ca aveti grija ce cereti si cum, sa nu ajungeti la Index!

 13. Nu se va intampla nimic in sprijinul exploatarii gazelor din Marea Neagra. Daca totusi ceva se va intampla, aceasta va fii o piedica in plus in favoarea exploatarilor. Prin urmare, gazele nu vor fii exploatate. Asta-i Romania si ai ei vremelnici locuitori.

 14. Explicatia, partiala , a domnului Crânganu, ce face referire la urgența legată de începerea exploatării gazelor turcești, urgenta pusa ,fata in fata, cu nevoia Romaniei de exploatare a zacamintului de la Neptun Deep a lamurit rapid lucrurile .Comparativ ,zacamintul, in cauza, este unul mic, ca si valoare cantitativa , iar costurile sunt cunoscute . Romania nu este nici in situatia Norvegiei si nici in cea a Rusiei atunci cind facem referire la resursele de gaze naturale .A pastra (asteptind solutii noi si rentabile)este evident cu mult mai acceptabil decit a extrage (evident noi de unii singuri nu putem face asta )in conditiile deja stiute .Decizia politica ,pe acest subiect ,va aparea atunci cind conditiile ne sunt extrem de favorabile . Heirupismul unora nu tine loc de gaze naturale poate doar de unele adhoc eliminate pe orizontala .

  • Criza energetica de azi este un punct de pornire gresit. Gazele acelea nu trebuie neaparat arse, exista si petrochimia, unde gazele pot fi folosite cu mult mai mult profit.

 15. @Constantin Crangaru: vedeti si forajele oblice; forezi de pe o parcela, dar ajungi (la adincime) sa extrahgi din parcela vecina; s-a practicat intens si in Romania interbelica.

  • Rezervoarele din zona romaneasca fac parte din paleodelta submarina a Dunării, iar cel din zona turceasca din conul submarin al Dunarii fiind clar adăpostite in capcane diferite.
   In plus cele romanesti sunt destul de departe de cel din apele turcești ca să nu poată fi influențate de orice ar face turcii, nici măcar depresurizarea acviferului nu poate afecta sistemul Domino
   Dacă turcii încep exploatarea (și ma îndoiesc ca vor reuși în 2023, cum promite sultanul) va fi o oportunitate pentru Petrom, pentru ca vor fi mobilizate în zona o groaza de echipamente, pentru care altfel va trebui plătit un preț de mobilizare foarte mare.

  • @mongolul
   Mh, cati km (pe orizontala) trebuie sa foreze oare turcii pentru inteparea zacamantului Neptun? Si apoi, asa ceva nici nu este permis. In fine, exploatarea zacamantului constituie in primul rand un interes major dpdv socio-economic (cresterea veniturilor bugetare, taxe de redeventa, atragerea investitiilor private, crestere PIB, sporirea securitatii energetice, prosperitate, etc) .

 16. Pai ar fi unele deo9sebiri ..
  Prima ar fi ca Tucria s-a folosit de Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı , companie nationala\\ aflata in proprietatea Turkey Wealth Fund ( TVF ) .

  Noi ? Cu saracia aia de OMV , aia care „s-au facut oameni” (in petrol) de abia dupa ce au „provatizat| Petrom … OMV care vea cateva statii de benzina , su spase nici o sonda, nu operase nici o distilerie de .. suc pruna darmite o ditai rafinaria …. si care OMV , in 2016 se planega ca depinde de clisma, piata, vreme , clenti si ca descoperirea rezervelor de gaze naturale de către OMV Petrom și ExxonMobil din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră s-ar putea să nu fie viabilă comercial ….. (in prospectul pentru oferta public secundară prin care Fondul Proprietatea va ceda până la 6,4% din titlurile OMV Petrom)….

  Si sa mai stiti ceva … ptr foraj Exxon a facut apel la <Diamond Offshore Drillingan offshore drilling contractor. The company is headquartered in Katy, Texas, United States. Diamnind detine platforma Ocean Endeavour..

  Adica daca vrei, poti.
  Intrebarea – noi , de ce nu mai vrem ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Cristian Felea
Doctor în ştiinţe inginereşti, domeniul: „Mine, Petrol şi Gaze” - Universitatea din Petroşani. Ofițer SRI în rezervă Colaborator al publicaţiei „Revista Minelor”

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carte recomandată

 

 

 

Carte recomandată

 
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro