vineri, aprilie 19, 2024

Vă vedem din Sibiu: Cum stăm și ce-i de făcut

Sunt zile complicate, tensiunea socială e difuză, dar tot mai acută – și cu atât mai periculoasă cu cât e cuplată cu o senzație tot mai vizibilă de oboseală, de epuizare, ba chiar de neputință uneori. Exact cocktailul care poate duce fie la abandon total – fie la situații explozive & scăpate de sub control. Ambele sunt, din punctul nostru de vedere, inacceptabile. E, prin urmare, nu doar utilă, ci și necesară o reexaminare lucidă a situației pe care am construit-o în toate aceste luni de protest.

Trebuie să vedem:

 • ce a construit comunitatea Vă vedem din Sibiu;
 • apoi, să vedem ce identitate ne-am asumat, și de ce credem că ea e eficientă;
 • apoi, să înțelegem cum stăm acum, în raport cu evoluțiile politice recente;
 • și, în fine, cum acționăm eficient de acum înainte.

1.  Ce am construit. Ei bine, am construit speranță. Toate mesajele care ne-au venit, cu miile, în aceste aproape două sute de zile de protest continuu asta ne-au spus, sub o formă sau alta: că am construit speranță pentru oameni care erau pe punctul de a și-o pierde. Și am construit-o eficient, lucid și rațional: am arătat că suntem reactivi, dar decenți – și, mai ales, perseverenți în decența noastră; apoi, perseverența noastră a atras atenție – și națională, și internațională. Televiziuni naționale au transmis zilnic protestul nostru; televiziuni internaționale au făcut emisiuni consistente cu protestul nostru; presa scrisă, din țară și din afara țării, a fost de asemenea atentă la noi; Parlamentul European ne-a invitat să ne spunem punctul de vedere asupra situației justiției din România. Și, astfel, am generat în cele din urmă presiune pe politicieni și pe instituțiile responsabile – astfel încât legile justiției sunt acum departe de forma toxică pe care o voiau ei, iar legile penale abia intră pe circuitul parlamentar, deși ei sperau să le aibă deja active.

Am construit, așadar, speranță – și am făcut-o să fie eficientă. E, în vremuri în care se pierd atâtea lucruri, unul dintre câștigurile cele mai importante. Și exact această speranță eficientă ne este interzis să o pierdem.

2. Ce identitate ne-am asumat. Am ales protestul decent & non-violent – și nu vom renunța la el, indiferent cât de toxice vor deveni gesticulațiile disperate ale coaliției PSD-ALDE. Fiindcă noi am înțeles de la bun început că, de fapt, protestul nostru nu are drept scop să îi înduioșeze sau să îi rușineze pe politicienii puterii. Nu cred că am fost vreunul dintre noi suficient de naiv încât să credem că, în urma protestelor noastre, domnii Nicolae, Nicolicea, Iordache, Dragnea și ceilalți din aceeași făină râncedă se vor plesni cu palma peste frunte și vor spune: “Ah, dar ce ticăloși eram, abia acum am înțeles! Ne cerem scuze, de mâine renunțăm la legile Justiției”. Nu: protestul nostru are drept scop nu convertirea parlamentarilor puterii & transformarea lor în niște îngerași pro-europeni – ci transmiterea către Europa a semnalului că există în continuare o Românie europeană, în profund dezacord cu modul iliberal de operare al coaliției de guvernare. Singurul mod în care putem fi eficienți e acela de a convinge Europa că merită să se lupte pentru noi – fiindcă și noi luptăm pentru ea. Tot ce am câștigat în acest război a s-a datorat presiunilor Europei – și așa va fi și în continuare.

Orice moment de violență al protestului va servi, prin urmare, coaliției PSD-ALDE: vor diaboliza instantaneu protestele; toate sutele de zile de protest decent & admirabil vor fi, tot instantaneu, anulate; vor găsi astfel motivul de a încerca să instaureze un regim fățiș represiv; iar Europei îi va fi foarte greu să se implice decisiv în favoarea unui protest violent. Înțelegem foarte bine exasperarea, venită din bună credință & bun simț ultragiate, a celor care simt nevoia unor metode mai contondente de protest. Însă e limpede că orice protest violent se întoarce împotriva noastră; orice violență împotriva lor e, în egală măsură, o violență împotriva noastră.

Forța noastră e decența; am pus deja presiune seriosă pe ei astfel; toate formele noastre de protest (și vor fi destule, veți vedea) vor conserva & vor amplifica această uriașă forță a decenței. Pe care n-o pot manipula, n-o pot deturna – și pe care, mai ales, Europa o poate susține cu toată presiunea ei instituțională uriașă.

3. Cum stăm acum. Stăm, de fapt, ca în decembrie trecut: nici mai bine, dar nici mai rău. Ba, de fapt, puțintel mai bine: legile justiției sunt deja aproape dezactivate în varianta lor toxică, cu excepția acelei legi care limitează numărul de respingeri ale președintelui privitoare la propunerile pentru șefia DNA & DIICOT. Această limitare e inadmisibilă – și președintele trebuie să lupte să o elimine. Însă, în rest, această CCR (așa captivă cum e ea) a fost nevoită să respingă restul legilor toxice. Și, în bună măsură, presiunea pe CCR a venit din partea instanțelor europene – care au reacționat, la rândul lor, la presiunea străzii. Iată ce am obținut cu decența & perseverența noastră.

Aceleași rezultate le putem obține și acum – dacă reacționăm & punem presiune, CCR va fi nevoită să respingă, una câte una, și aceste legi făcute pentru favorizarea criminalilor, infractorilor, pedofililor, violatorilor. Sunt inadmisibile până și în state totalitare, darămite într-un stat european. Va dura șase luni, cât a durat și dezactivarea legilor justiției – dar e imposibil să nu câștigăm.

Dacă nu vor face uz de OUG sau de o suspendare fără referendum (deci neconstituțională), nu au cum să câștige. Și-au tras toate gloanțele, iar acum timpul curge în defavoarea lor. Cu condiția ca, așa cum spuneam, strada să pună în continuare presiune pe ei.

Bineînțeles, știu și ei asta; iar tot show off-ul recent e un număr de iluzionism care să ne convingă că au totul de partea lor, că au câștigat bătălia, că nu mai e nimic de făcut. Să nu ne lăsăm înșelați: iluzionistul e destul de priceput, dar are suficiente momente în care nu-și mai poate masca disperarea. Iar atunci, de pildă, organizează mitinguri contraproductive. Sau iese la televizor și anunță că vrea OUG pe codurile penale. Sau amenință UE & NATO că vor plăti pentru că au sprijinit statul de drept. E disperat iluzionistul: știe și el că timpul curge împotriva lui.

4. Cum acționăm eficient de acum înainte. La toată această disperare, la tot acest show off agresiv & nevrotic, putem reacționa eficient într-un singur fel: făcând ce am făcut și până acum. Reacționând perseverent & decent. Zilnic. Nu doar prin protest tăcut – ci și prin alte forme, convenționale sau alternative, de protest. De la cele light până la unele masive, de genul grevelor extinse. Spunând mereu că republica crimei pe care o construiesc ei nu e țara decentă & europeană pe care o vrem noi. Refuzând constant minciuna – și în viețile noastre profesionale, și în cele private, și în manifestările noastre publice. Protestând, așadar, neîncetat în numele adevărului. Pregătind, prin toate mijloacele care ne sunt la îndemână, un vot masiv pentru adevăr la alegerile viitoare. Cu condiția să nu ne sabotăm singuri forța enormă a decenței. Ar fi cel mai mare serviciu pe care li l-am face.

Rezumând: Vă vedem din Sibiu a construit, în aceste luni, o speranță lucidă & eficientă; a făcut-o mizând pe decență, pe forța ei imposibil de manipulat, și pe un set de valori europene – din convingerea (verificată de realitate) că Europa va susține această decență & acest set de valori; dacă vom continua să facem asta, Europa va pune în continuare presiune – iar CCR, așa captivă cum e, va fi nevoită să respingă aceste legi penale, inacceptabile până și în statele totalitare, cu atât mai puțin într-un stat european; în fine, Vă vedem din Sibiu va face tot ce îi stă în puteri pentru a face lumea să conștientizeze cât de vitală e prezența la vot la alegerile viitoare.

Suntem, așadar, cum spuneam la început, într-un punct foarte jos al energiei noastre colective, corelat cu o tensiune deopotrivă difuză & acută. E normal să fie așa: am obosit, și e firesc. Dar, dacă judecăm lucid, putem înțelege că războiul e departe de a fi pierdut. Dacă vom pune presiune în continuare, la fel de decent & perseverent ca și până acum, vom avea în continuare the upper hand. Iar peste alte șase luni, vor constata că au pierdut și războiul acesta – cum l-au pierdut și pe cel cu legile Justiției. Și pe cel cu OUG 13. Și pe cel cu Colectiv. Și pe cel cu Roșia Montană.

Avem deja o istorie consistentă de victorii. E meseria lor să încerce să ne facă să ne îndoim de ele; e datoria noastră să nu cădem în capcana lor – și să o câștigăm și pe asta.

Să sperăm, așadar, eficient împreună.

#VavedemdinSibiu

Distribuie acest articol

27 COMENTARII

 1. Nu va fie frica si Nu va mai incurcati in sloganuri politicoase. Acuzatii-idirect de hotie si de crima organizata si trimiteti-i in puscarie. Scurt.
  Si daca nu le place sa lase ce-au furat in tara si sa se care ei si tot neamul lor de hoti. Punct.

  Timpul onanis…l a trecut! :)

  • Atat de corect… Sincer, nu pot sa inteleg, ori am o problema la cap (posibil), ori ceva chiar nu are sens: cum DRACU se poate ca cei care propun/comenteaza/ractioneaza (la cele ce se intampa) sa fie asa complet in Disneyland?? Concret, detalii simple:

   – in cam toate aceste articole/reactii, vad adresari gen „d-l X”, „d-l Y”. Come on. Chiar nu va dati seama cu cine aveti de-a face? Ca astia nu sunt nici domni, nici doamne, nici (macar) dUamne, ci niste puscariasi?? Come on. Imi aminteste de perioada de appeasement in anii ’30 cand se vorbea de ‘d-l Hitler’. Chiar nu intelegeti ca astia au reguli complet diferite de joc, la ei nu se aplica regulile ‘normale’???

   -daca da la punctul de mai sus, atunci… ce naiba au sens aceste sit-ins, show-ins, demonstrations, etc etc?? Inteleg, inteleg, asta e calea ‘normala’, asta e simplu, etc. Dar chiar nu va dati seama ca nu functioneaza never ever? Ca astea sunt semnale complete de slabiciune, mai mult, de neputinta? Simplu spus, cum era sa fi fost dat jos Ceausescu printr-o manifestatie pasnica care il contrazicea pe „tov. Ceausescu” ptr ca facea A sau B??

   Deci care e point-ul meu (cel putin, impresia mea): Daca continuati cu half-measures de-astea politically correct, nu se va intampla nimic. De ce s-ar intampla? Care e alternativa (nu spun solutia ptr ca e un cuvant mult prea incarcat)? Evident, o stim toti, da’ nu vrem, ca e incomod si riscant.. In fine. Fiecare pe limba lui piere.

   • Limba romana are destule variante pentru ce ati scris colea intr-o engleza inutila, ca multe idei formulate cu spirit patriotic, mai mult sau mai putin autentic.

 2. Ps. Multumim Sibiului si dlui Radu Vancu! Nu va lasati si chemati tara in jurul dvs asa cum si Iohannis ar trebui sa o cheme.

 3. Toamna se numără bobocii….

  … „… Suntem, așadar, cum spuneam la început,… „…

  In cabina de vot în Mai-Iunie 2019 alegerile PE…
  In cabina de vot în toamna 2019 alegerile Prezidențiale…
  In cabina de vot 2020 alegerile Parlamentare….

  Ce e de făcut acum?
  Candidați PE pe sectoare de vot care se prezintă „local-comunal“ electoratului?
  Candidați PE 2018 care formulează prioritățile pe care le supun la vot pentru PE?
  Alianța politică a „opoziției“ care se formează 2018 pentru a reuși la PE 2019?
  România în ZE are care prioritate?

  Tandemul franco-german E. Macron & A. Merkel la Berlin 19 Iunie (18 Iunie era G. Conte) 2018, au concepte diferite în unele privințe: E. Macron vorbește de un „budget ZE“, cancelara A. Merkel vorbește de „fond UE“. E vorba de bani pentru tineri (șomajul în sud- est, calificarea), credite rambursabile la nevoie (șomaj 20-40 % la tineri). La Sofia 2018 se va formula câte ceva din conceptul de „refondareZE/UE“ francez.

  Dezbateri la Sibiu acum despre ….

 4. Stati prost si nu e mare lucru de facut. Sau, puteti urma sfaturile legate de tandemul franco-german, care fara indoiala va vor ajuta foarte mult, si care dau implicit masura sprijinului EU pentru fortele care macar incearca, ffs, sa aresteze derapaje. Sunteti oameni demni de respect, luptand pentru o cauza care mie imi apare pierduta. But then again, it ain’t over until the fat lady sings, nu?

 5. Domnu Raducu, cand vedeti de la Sibiu coruptii de la capitala, ce pozitie are Microsoft America?
  Stati brat la brat sau ii tineti in carca?

   • Domne Sorinel, cand ma uit in oglinda vad mai multe figuri suprapuse, dintre care cel mai bine se vad doua: un nene chel, cu privirea oblica si un pic imprastiata si un nene foarte serios cu ecuson, dar din pacate, nu vad decat prima parte a numelui, Gitten si ultima parte a numei, stein.
    Hai succesuri si scobitori sub ochi sa nu pierdeti din catare coruptia comunista, politic incorecta.

    • Toar’su bili, eu sper ca fara intentie, dar v-a scapat un mic detaliu: microsoft apare in imagine din cauza de firma romaneasca pe care a avut nefericita idee s-o aleaga drept distribuitor, mergand pe mana unor securisti. Dintr-aia care tin firele relatiilor din comertul exterior din vremuri imemoriale (sau de trista amintire, daca ma intrebati pe mine).
     Adica Microsoft a facut un discount masiv, cum se face iar ai nostri au facut o majorare masiva (cum se face pe la noi, pentru ca putem) ca, de era deja alegerea facuta si nu se facea sa rateze aceasta mare ocazie, de a transfera un purcoi de bani din bugetul statului in buzunarele nehamesite ale guvernantilor. De-alde aia care ucreaza numai in folosul comunitatii (apud Dragnea)
     Poate ar fi interesant sa vedem niste rapoarte financiare ale banditilor de la Microsft, dupa ce actiunile lor or fi scazut cu niste fractiuni de procent din cauza unor manarii de cateva milioane de dolari facute de niste cioflingari dintr-o tara bananiera.
     La valoarea lor de sute de miliarde, o cadere de cateva zecimi de procent (care urmeaza dupa astfel de scandaluri) aduce pierderi mai mari in valoare absoluta, decat eventualul castig obtinut aici. Adica motivatia lor era destul de slaba, dat fiind ca piata era deja cucerita.
     Grosul, l-au luat „ai nostri” care doar s-au folosit de marca si de oportunitate. Adevarul este ca s-au calcat in picioare sa imparta ditamai cascavalul, ca erau bagati o gramada.
     Bine, e greu pentru cineva cu educatie din economia socialista sa prinda figura asta. Dar, sper cum zic aia la National Geo: te face sa gandesti.

 6. Pai, stam bine la poezie si lauda de sine.
  Ce-i de facut? Ori o lovitura de Stat, ori mergem la vot.
  Lovitura de Stat nu ar fi rentabila, ca iarasi ne pricopseste Klaus cu „guvernul meu” de tehnocrati sclifositi, si mai cistiga PSD-ul alegerile urmatoare. Mersul la vot ar fi democratic si lamuritor: citi sintem si daca stim ce vrem.
  Asta ar trebui scandat, ca mongolii, „fratilor si surorilor, pe cai si la vot!”
  Nu „sa vina DNA, sa vina sa va ia!” ca nu sti cine se iveste din livezile cu Portocala :P

   • Trosc Marito!
    Pai, daca nu ai cu cine vota (periculoase asertiuni), atunci ce mai chichirez gilceava: singurul care e cinstit e @ Alius, restul toti o mizerie :P

    • Pa, in primul rand, chiar daca eu sunt singurul cinstit, nu ma pot compara cu tine intre ale cinstei, care esti mult peste mine.

     In al doilea rand, aia, „tehnocratii lui Iohannis” (stii tu” sclifositi, „guvernul meu” etc) candideaza si ei, nu? Si daca tot nu ti-au placut cata vreme au fost la conducere, nu inteleg ce te agiti atat cu votul, ca doar nu o sa se transforme in altceva daca sunt votati si nu pusi de Iohannis. Asta a fost ideea, dar tu ai inteles-o asa cum intelegi tu: cu Basescu inainte.

 7. Pai sincer, (pentru #2) eu credeam ca scopul este sa va vada lumea din tara, adica cetatenii Romaniei, sa capatati respectul si intelegerea lor, fiindca la urne nu vin Merkel si Macron sau functionarii de la Bruxelles (asta stie si nu se sfieste sa declame chiar si psdragnea).
  Sa inteleaga cat mai multi Romani ca varianta psd este cea mai toxica si cea mai distructiva indiferent de discursul lor fals patriotic.
  Apoi (din nou din discursul psd) sa va uitati la cel din stanga dumneavoastra, apoi la cel din dreapta si sa vedeti cat de deosebiti suntem chiar in protestul anti psd.
  Dupa aia, cei care „vad si pot” sa gaseasca punctele comune, numitorul comun, baza de pe care se poate rasturna absolutismul marca psd. Primul obiectiv este destul de simplu: sa inceteze legalizarea faradelegii, ceea ce face acum la foc intens psd si compania.
  Detaliile, diferentele tehnice sau de ideologie, ar putea fi lasate pentru discutii la o bere, macar pentru 1-2 cicluri electorale.
  Cand (daca) legea se va re-stabili, atunci, candva, se mai poate discuta despre fineturi ca cota de impozitare, procentul de nustiucat din pib alocat pentru nustiuce, daca intai trebuie salvati pensionarii sau debutantii, daca 2,5% sau 2,75% samd.
  Daca alianta psd poate coagula mereu (chiar sculat din somn la miezul noptii, cum se zice) din prima 30% in jurul unui obiectiv, asta este foarte usor pentru ca restul de 70% nu se pot concentra mai mult de 10% pe diverse teme, mai mult sau mai putin concurente sau divergente.
  Lipsa de concentrare pe obiective este reala, nu este simpla inventie a celor din categoria „n-avem cu cine vota”.
  In masa mare a nehotaratilor sau blazatilor ar putea exista votanti pentru niste programe mai pragmatice.
  Dar la nevoie, atunci cand numarul votantilor devine important, tot psd se pricepe mai bine sa-i ademeneasca cu programe aparent coerente.
  Demonstartiile de strada de orice fel au rostul lor, dar au limite pe care numai actiunea politica le poate depasi, pentru ca dorintele si lozincile sa se transforme in programe.
  Eu, unul am obosit si m-am cam saturat. Daca o multime de personalitati care tot declama diverse propuneri, nu gasiti o platforma comuna anti-psd din oameni de valoare si fara probleme cu legea, care sa capteze, dinainte de vot, macar 35% din preferintele electoratului ma tem ca nu mai are rost sa fac deplasarea pana la urne, ca sa-mi fac sange rau a mia oara… ca pana acum n-am ratat decat scrutinul iliesc/vadim

 8. Numai protestele de strada si diferitele forme de flash mob-uri nu vor impiedica restauratia comunista planuita de PSD-ul lui Dragnea, nici transformarea tarii intr-o republica a raufacatorilor politici si de drept comun care se bucura de protectia legii, nici omorarea justitiei independente si nici alte grozavii. Tocmai pe protestele cuminti de strada a mizat pana acum Dragnea si acolitii lui ca sa isi duca la bun capat planurile, dupa vechea zicala: „Cainii latra, ursul merge”. E de ajuns sa il vedeti cum s-a strecurat inauntru si inapoi afara cand a fost chemat la DNA. Lumea nu va putea sa iasa la proteste masive de strada multa vreme si se va resemna. Deja multi s-au resemnat. Si cine poarta raspunderea pentru cele cateva zeci de mii de romani care din 2017 pana acum au parasit Romania, de frica restaurarii comuniste? Nu doar regimul PSD-ALDE, dar si cei care s-au limitat la proteste in zilele de duminica in fata unor cladiri goale, cu rezultate ridicol de insignifiante. Acum Romania este la o rascruce: alege democratia sau tirania, pentru multe generatii viitoare. Pentru a impiedica instaurarea tiraniei, lupta devine nu doar inevitabila, dar si obligatorie pentru orice om care tine la o viata mai buna in acaesta tara. Romania mare, care a ales democratia, nu s-a facut cu jumatati de masura. Destul cu 28 de ani de semidemocratie si coruptie generalizata care de la compromisuri repetate ni s-au tras. Si am ajuns astazi sa fim in pericol de a pierde pana si minimele concesii democratice care ni s-au facut.

  • „Pentru a impiedica instaurarea tiraniei, lupta devine nu doar inevitabila, dar si obligatorie pentru orice om care tine la o viata mai buna in acaesta tara. „–> De acord, insa in ce fel ar trebui sa luptam? Cu proteste masive zilnice in strada? Nu este o solutie pentru ca pot fi „inabusite” foarte bine de politia PSD-ului. Cu ajutorul unui fel de lider ca Che Guevara care sa formeze trupe de gherila? Ar exista riscul unui razboi civil cred si am iesi din UE ramburs in cateva zile.
   Ne luptam cu stampilele de vot? Mda, buna idee, insa trebuie sa cautam oameni care sa lupte alaturi de noi, iar pana in 2020 mai este cale lunga.

   • Eu zic ca nu trebuie respinsa ideea pe care o amintiti si
    apoi o resoingeti. PROTESTE ZILNICE IN STRADA !!!
    Cum adica // o sa le inabuse politia PSD ?//
    Violentele jandarmilor sau ale altor caralii nu ar face decat sa ii inflacareze pe protestatari.
    Ce , alea din februarie 2017 le-a inabusit cineva ? Nu s-au fleoscait de la sine imediat dupa megaperformanta cu beculetele ?

    In ceea ce priveste varianta cu Che Guevara – care ooops , in original era comunist – singurul care a exprimat o oarecare disponibilitate de a se autoclona intr-o astfel de postura a fost Ponta – bantuit adesea de accente schizoide – si cand se dadea Micul Titulescu , si cand zicea ca in calitate de ”deputat Ponta” vonteaza contra ”Guvernului Ponta” si cand ii organiza alegeri lui Geoana si vota cu contracandidatul lui – in vorbe cu Antonescu, in fapte cu Base.

  • ‘Si cine poarta raspunderea pentru cele cateva zeci de mii de romani care din 2017 pana acum au parasit Romania, de frica restaurarii comuniste? Nu doar regimul PSD-ALDE, dar si cei care s-au limitat la proteste in zilele de duminica in fata unor cladiri goale, cu rezultate ridicol de insignifiante. ’

   Domnu’ Mirea, va contrazic, decizia de a emigra e o chestie pur personala. Da, se poate spune ‘am emigrat din cauza lui Iliescu’ sau Constantinescu, dar nu pentru ca tanti Saveta a votat cu Iliescu. Sau Constantinescu. Ar fi ca supararea vacarului pe sat. Bineinteles ca poate sa doara alegerea, dar o constati ca o stare de fapt, far alocare de vina la nivel de optiune personala de vot. Caci altfel ajungi la exercitii in futilitate de genul de ce a votat tanti Saveta asa si nu altfel? Pai, fiindca asa a fost educata, imbiata, manevrata, adaugati dv pe lista. Deci, clasa politica romana e de condamnat in ansamblul ei, durerea mea veche – aia care trebuiau sa educe cetateanul, inclusiv aiuristii din sotzietatea tzivila degraba varsatorii de sauvignon la chermeze dar cam nimic altceva, serviciile care au asistat impasibil la pervertirea unui sistem democratic cat a fost el de plapand, presarii vanduti pana sa scrie primul articol, etc. Perfect storm, da. Cine e de vina? Nu tanti Saveta. Nici rezist Vina devine foarte difuza, da, dar clar departe de o categorie sau alta de votanti. Si prin reducere la absurd, ce propuneti, ca tanti Saveta sa-si modifice optiunea de vot pe motiv ca daca voteaza cu ixulescu, pleaca oamenii din tara?

 9. Deocamdata stam asa si asa; doar Liviu ot Teleorman trebuie sa-si dea demisia de la sefia Camerei Deputatilor.
  Are acest pic de bun simt?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Radu Vancu
Radu Vancu
Radu Vancu (n. 1978, Sibiu), poet, prozator, eseist și traducător. Profesor dr. habil. la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Redactor-șef al revistei "Transilvania". Fost președinte al PEN România (2019-2023). Redactor al revistei „Poesis internațional”. Membru al Grupului pentru Dialog Social. A publicat peste 20 de cărți, în toate genurile literare, pentru care a obținut câteva dintre cele mai importante premii naționale. A tradus din Ezra Pound ("Opera poetică", volumele I și II, Humanitas; ediție îngrijită de H.-R. Patapievici), din William Butler Yeats (tot pentru editura Humanitas) și din John Berryman ("Cântece vis", Casa de editură Max Blecher, 2013). A editat, singur sau în colaborare cu Mircea Ivănescu, Marius Chivu și Claudiu Komartin, antologii literare pe diverse teme. A îngrijit ediții din opera lui Alexandru Macedonski, Emil Brumaru și Alexandru Mușina. Ultima carte publicată este "Kaddish" (Casa de editură Max Blecher, 2023).

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro