marți, iulie 16, 2024

Variola maimuței

Au început să vină datele cu noile cazuri de variola maimuței detectate peste week-end. 71 de cazuri noi în Marea Britanie.[i] Alte 22 în Spania. Tot 22 de cazuri noi și în Portugalia.[ii] 14 în Olanda.[iii] Noi îmbolnăviri și în Irlanda, Belgia, Thailanda…

Este doar o chestiune de timp pînă cînd vor fi detectate primele cazuri și la noi. Dar cum ne pregătim pînă atunci? Cum profităm de această mică perioadă de grație?

O precizare importantă: variola maimuței (monkeypox) NU este variola umană (smallpox). Deși sînt produse de virusuri înrudite, iar manifestările pot fi similare, variola umană, o boală foarte gravă și extrem de ucigătoare, a fost eradicată acum mai bine de 40 de ani, prin vaccinare. Pe de altă parte, nici monkeypox-ul nu este chiar floare la ureche, iar mortalitatea poate urca chiar și la 10% dintre cei infectați!

Virusul variolei maimuței nu este un patogen necunoscut, dar cvasi-totalitatea îmbolnăvirilor au survenit, pînă acum, în anumite zone din Africa. Cazuri sporadice în restul lumii au mai fost detectate, dar toate au putut fi legate de o infectare anterioară pe continentul african, fără să se înregistreze o transmisie comunitară. Situația de acum este îngrijorătoare pentru că epidemia pare să se extindă rapid, în doar cîteva zile fiind detectate cazuri în Europa, SUA, Canada și Australia, la persoane fără un istoric de călătorie în Africa și fără o legătură directă între ele, fapt ce sugerează că transmisia comunitară este deja semnificativă.

Pînă acum, calea de transmisie în majoritatea cazurilor pare să fie prin sex, cei mai mulți dintre pacienți fiind bărbați tineri homosexuali. Totuși, variola maimuței se poate răspîndi și pe cale aeriană, ceea ce crește semnificativ riscul unei răspîndiri explozive. Deocamdată nu s-au înregistrat cazuri mortale în afara Africii, dar în zonele endemice au fost, de la începutul anului și pînă acum, 69 de decese la un total de 1365 de cazuri (adică un CFR de 5%).[iv]

Epidemia pare să se fi declanșat în urma unor festivaluri din Spania și Belgia, Maspalomas Gay Pride[v] și Darklands[vi], apărînd mai apoi focare secundare precum sauna G.I. Joe din Montreal, Canada[vii]. Deși nu este propriu-zis o boală cu transmitere sexuală, infectarea se face – pentru moment, cel puțin – prin sex. Este adevărat că majoritatea cazurilor s-au înregistrat în comunitățile gay, dar, la fel ca în cazul SIDA, monkeypox-ul se va răspîndi, mai devreme sau mai tîrziu, și în afara lor.

Cum cele mai multe îmbolnăviri de pînă acum au fost în Spania, Portugalia și Marea Britanie, țări în care trăiesc comunități masive de români, epidemia se va extinde, curînd, și la noi. Mai ales că încep concediile, iar mulți se vor întoarce acasă.

Pentru limitarea oricărei epidemii este esențial ca noile cazuri să fie detectate rapid, bolnavii izolați, iar contacții identificați și urmăriți. În România, problema va fi complicată de homofobia unei bune părți a concetățenilor noștri, căci, dacă ți-e teamă de stigmatizare, vei întîrzia să mergi la doctor ca să declari boala…

Din păcate, autoritățile române sînt aproape mute. Ați văzut vreun efort de comunicare din partea lor? Ați văzut vreo campanie de informare targetată, organizată de Ministerul Sănătății sau de DSP-uri? Eu nu.

Deci ce-i de făcut? Sînt cinci reguli simple, care ar trebui repetate non-stop de ministerul sănătății, pe toate canalele de comunicare disponibile:

 • Nu face sex dacă ai bube!
 • Nu face sex cu persoane care au bube!
 • Ai grijă cu cine faci sex!
 • Folosește prezervative![viii]
 • Mergi imediat la doctor dacă îți apare o erupție ciudată pe piele!

Nu e chiar rocket science, nu?


Alexandru Toma Pătrașcu este autorul cărții Povestiri despre Epidemii și Vaccinuri, publicată la Editura Humanitas în 2020 (https://www.goodreads.com/book/show/54834633-povestiri-despre-epidemii-i-vaccinuri).


[i] https://www.bbc.com/news/health-61640196

[ii] https://spanishnewstoday.com/monkeypox-cases-in-spain-climb-to-120_1783368-a.html??region=7

[iii] https://nltimes.nl/2022/05/30/dutch-monkeypox-cases-double-26-says-rivm

[iv] https://www.who.int/emergencies/disease-outbreak-news/item/2022-DON388

[v] https://spainsnews.com/maspalomas-pride-in-the-spotlight-as-a-focus-of-monkeypox-contagion/

[vi] https://darklands.be/monkeypox/

[vii] https://globalnews.ca/news/8873527/canada-monkeypox-origin-montreal-sauna/

[viii] Repet, variola maimuței nu este propriu-zis o boală cu transmisie sexuală, iar folosirea prezervativelor probabil că NU te va proteja de ea. Totuși, prezervativele te feresc de multe, muuulte altele…

Distribuie acest articol

11 COMENTARII

 1. Pardon, homofobia la romani e la fel cu cea din, sa zicem, Spania, atat ca e tinuta in pivnitza. Nu sunt romanii mai homofobi decat spaniolii, insa noi suntem mai din topor, mai necizelati, mai salbatici si ne exprimam rapid sentimentele cu pumnul. In Spania agresiunea se pedepseste, in Romania mai rar. In Spania chiar daca nu iti plac obiceiurile sexuale ale vecinului, te abtii de la comentarii publice. Cu exceptia nou venitilor din magreb si tari sudamericane, care intr-o proportie mare se comporta si se exprima exact ca romanii. Aceeasi treapta civilizationala, ca de asta vorbim.

   • „Noi” cine? Dumneata și tovarășii tăi, progresiștii demolatori de biserici, mari făuritori de epoci de aur, epuratori ai bogăției, heterosexualității, monogamiei, carbonului, cărnii de porc, tabacului, sării și tuturor chestiilor malefice ce trag omul in păcat? Așa, poate află și restul lumii, ne-conservatoare și ne-progresistă, cine-s ăștia de vor să pogoare raiul (biblic sau socialist, nu contează) peste pământ.

    • Nu, e vorba de acel „noi” din „ne spuneți și nouă” sau din „să știm și noi” cu care își interpeleaza frecvent tovarășii* dumitale interlocutorii. Credeam că e evidentă intenția de a ironiza, iar acel „sa stim si noi” face parte indispensabil din context.
     Apropo, dacă vrea și „restul lumii” să afle mai multe, să dea de știre. Deocamdată nu pare a fi interesat să afle.

     * personal prefer „comilitoni” sau „prieteni de idei”, dar am reluat apelativul de care (încă) nu v-ați dezobișnuit pentru că am vrut să fiu sigur că înțelegeți.

 2. Tare mi-e teama ca, avand in vedere procentul mare de maimutzoi pe metrul patrat in scumpa patrie( afirmatia precedenta este confirmata cu varf si indesat de desfasurarea pandemiei Covid 19 in Romania), variola maimutzei va repurta succese majore de-a lungul si de-a latul teritoriilor populate cu bravii urmasi ai daco-getilor!

  Romania actuala e plina de prosti, creduli, analfabeti functional, impostori si nemernici, toti cu un tupeu nemaiintalnit si ifose inimaginabile! Adaugand guvernarea dezastruoasa PSD-PNL, prostia si indiferenta presedintelui, imbecilismul si ticalosia ministrului Rafila se prefigureaza in viitorul apropiat o criza socio-economica de o gravitate extrema, a carei cireasa de pe tort va fi epidemia de variola maimutei, plus, foarte probabil, un nou val consistent de decese cauzate de o noua explozie de imbolnaviri cu Covid 19.

  Lasciate ogni speranza, voi che entrate!

 3. Pe vremea lui Ceaușescu erau destul de mulți studenți africani în România, chiar și printre colegii de școală români au fost cazuri de variola maimuței, dar nu era corect politic să fie numită așa pe vremea aceea :)

  Nu a fost niciunul dintre colegi arestat la domiciliu, nu a fost luat niciunul cu izoleta, nu au fost internați forțat asimptomaticii ș.a.m.d. Dacă își propune cineva să mai încerce o dată circul din 2020, s-ar putea să aibă unele surprize, ca să zic așa :)

  • Nu cred ca o sa fie surprize. DACA o sa fie, vor fi in sensul verificarii pilozitatii purtatorilor cu declaratie pe proprie raspundere ca de la varsta pubertatii ei sunt cunoscuti de familie si de vecini ca fiind foarte parosi.
   Si nu o sa fie dusi la spital, ci la Zoo la Baneasa unde o sa fie admirati de public sub supravegherea stricta a racanilor urmasilor tov. Dumitru Mazilu.
   Nota: Va fi interzis de dat hrana si la noile „animale” si in nici un caz vata pe bat.
   Spanii metro o sa fie la mare cautare ca fiind „oamenii de tip nou”.
   ;)

  • Cazuri de variola maimuței în Romania înainte de 1989? Posibil, dar foarte improbabil. Până în 1986 cazurile umane sunt extrem de localizate: vestul RDC (Zair). Nu am găsit nici un caz repertoriat în afara Africii până în 2003.

   • Într-adevăr, erau extrem de localizate: în căminele studențești din orașele mari din România :). Nu prea se omorau ei să se ducă la medic, știau ce e și nu se agitau deloc.

 4. Circul tragi-comic pe care l-am trait si ale carei urmari le simtim si le vom simti multa vreme, a avut in afara multor efecte negative si un rol neasteptat: un experiment situational (probabil nedorit si neprovocat) pentru o criza sanitara si sociala cauzata de un atac cu agenti biologici de razboi contagiosi (letali sau incapacitanti).
  Lectiile invatate sunt multe, se pot mentiona doar cateva. Autoritatile actioneaza haotic, desi exista o conducere sanitara centralizata (OMS). Populatia se comporta diferit, de la respectare stricta chiar exagerata a masurilor, pana la indiferenta sau chiar actiuni contrare masurilor antiepidemice. Medicina, cu fortele si mijloacele sanitare existente, nu a fost capabila sa protejeze oamenii. Cele mai proaste rezultate au fost inregistrate in tarile cele mai dezvoltate (si bogate), astfel ca America de Nord si Uniunea Europeana, care insumeaza doar 17% din populatia lumii au avut majoritatea cazurilor si deceselor de sau cu Covid-19. Vaccinurile si antiviralele folosite (majoritatea nou creeate pentru acest episod) nu au avut efectul scontat. Populatia a saracit, statele au slabit iar multimiliardarii si-au marit averile, in special prin BigPharma.
  Pandemia a demonstrat ca un eventual atac biologic cu agenti incapacitanti contagiosi are efecte mult mai distructive decat cu agenti letali, deoarece implica cheltuieli uriase pentru sanatatea publica, forte si mijloace sanitare pentru interventii de masa, precum si prabusirea economiei. Fata de rabie, boala virala cu mortalitate 100% Covid-19 care are mortalitate 1% a provocat de un milion de ori mai multe de decese la nivel mondial. Deci se stie cum ar trebui purtat un viitor razboi biologic.
  Un alt aspect este cel de prevenire a unor boli infectioase necunoscute de origine cosmica, cu microbi adusi intamplator de nave cosmice de pe alte planete, fata de care sanatatea publica este in pericol, existand riscul daca nu de extinctie a speciei umane, macar de reducere a populatiei la un minimum (dorit de eugenisti, unul din reprezentantii marcanti fiind Bill Gates). Evident ca acest grup de supravietuitori ar fi din randul celor mai bogati din tarile cele mai bogate, bine organizat si monitorizat de un guvern unic (varianta la care se lucreaza deja).
  Probabil ca in curand vom trai un nou experiment situational…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Alexandru Toma Patrascu
Alexandru Toma Patrascu
Membru fondator ASUR - Asociaţia Secular-Umanistă din România MBA la Open University UK Director de marketing într-o companie IT

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro