duminică, iulie 21, 2024

Victor Ponta, prizonierul Ecaterinei Andronescu

Pentru ca l-a iertat de retragerea titlului de doctor, Ecaterina Andronescu dicteaza acum premierului si ministrilor educatiei ce sa faca.

Si asa a iesit oparita din nenominalizarea sa in guvernul Ponta 2, si a pus conditia sa dicteze tot ce se intampla in sectoarele educatie si cercetare.

Luni dimineata a aparut stirea asupra deciziei ministrului educatiei, Remus Pricopie, in privinta clasei pregatitoare.

„Clasa pregatitoare face parte din ciclul primar. Ramane la scoala din punct de vedere metodologic. Pot fi si exceptii, asa cum au fost si anul trecut din punct de vedere al locului fizic unde se va desfasoara. In 97% din cazuri clasa pregatitoare se desfasoara in scoli. Exista cazuri speciale cand nu au avut loc in scoli si ele functioneaza in continuare in gradinite”, a afirmat Pricopie, citat de Agerpres.

N-au trecut nici cateva ore si premierul Victor Ponta a sarit ca ars, probabil in urma telefonului primit de la Ecaterina Andronescu.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca, in opinia sa, clasa pregatitoare ar trebui sa revina la gradinita, el precizand ca a discutat deocamdata doar telefonic cu ministrul Educatiei, dar ca va discuta si direct cu acesta pentru a vedea cum poate fi pusa in aplicare masura din acest an.

El a reafirmat, luni, ca trecerea clasei pregatitoare, asa-numita clasa zero, de la gradinita la scoala reprezinta o greseala.

A fost o discutie infinita, Ecaterina Andronescu nefiind de acord in principiu cu masurile luate prin legea Funeriu, pentru ca, nu-i asa, cu exceptia domniei sale nimeni nu se mai pricepe la educatie in tara asta.

Ca pregatirea didactica si pedagogica este net superioara in scoli, cadrele didactice avand experienta si pregatirea speciala, procesul didactic fiind controlat de directori si inspectori, spre deosebire de gradinite, nu conteaza in judecata dnei Andronescu.

Ca deja s-au gasit spatii in 97% din cazuri, ca s-a procurat mobilier adecvat in mare masura, ca finantarea se face mai simplu, compact, odata cu restul finantarii invatamantului obligatoriu, spre deosebire de gradinite, unele private, nici aceste argumente n-au relevanta. Doar obstinatia ca ce a facut Funeriu este prost si doar domnia sa are monopolul intereselor si solutiilor din educatie.

Sa muti tot ce a inceput la scoli, cadre didactice, mobilier, mijloace de invatamant, bani, la gradinite, doar pentru a indeplini capriciile unui fost ministru, este un precedent riscant la care, iata, Victor Ponta pare sa marseze, deocamdata. Pentru ca a devenit prizonieul Ecaterinei Andronescu.

Aceeasi problema cu bacalaureatul profesional, inventia tot a dnei Andronescu.

Spune actualul ministru, Remus Pricopie, in mod corect:

„Bacalaureatul profesional din punct de vedere legal nu exista. Bacalaureatul profesional este o propunere.(…) Avem anuntata o metodologie si o procedura de examen de Bacalaureat identica cu cea de anul trecut si numai in cazul in care Parlamentul va vota si presedintele va promulga un act normativ referitor la bacalaureatul profesional, acesta va deveni din 2013 sau din 2014 o optiune, o completare. Pentru un elev de clasa a XII-a astazi care urmeaza sa sustina bacalaureatul anul aceasta am o recomandare: sa invete si sa se pregateasca pentru formula actuala de bacalaureat”.

Mai mult, Legea Educatiei Nationale spune, in mod judicios,  ca metodologia unui examen de bacalaureat se anunta la inceputul anului, pentru ca elevii sa-si dozeze eforturile de invatare, iar Inspectoratele sa-si pregateasca resursa umana si materiala pentru derularea sa. Nu poti veni cu 3-4 luni inainte de examen sa schimbi aceasta metodologie, sa dai peste cap toata pregatirea elevilor si cadrelor didactice. Cine face asa ceva dovedeste ca e habarnist. Sau prizonierul cuiva.

In schimb, Victor Ponta a mai spus, luni, ca legea privind Bacalaureatul profesional se afla in Parlament, urmand a fi promulgata. Se presupune ca pentru a fi aplicata anul acesta, o alta obsesie a Ecaterinei Andronescu. Cu argumentul ca o diploma de acest tip asigura intrarea in piata muncii a absolventilor, ca angajatorii privati cad pe spate cand li se flutura pe la nas o diploma, ca in comunism.

Si in privinta clasei a IX-a ministrul Pricopie are o pozitie ponderata:

„Potrivit legii actuale, clasa a noua nu face parte din liceu, ci din invatamantul gimnazial. Legea nu are aplicabilitate (n.r. pentru trecerea clasei a noua in scoli) in acest an scolar, ci peste doi ani. Exista discutii in Ministerul Educatiei si la nivelul Comisiilor de Invatamant din Parlament ca acest subiect sa fie revazut dupa ce va exista un studiu de impact”.

Ce te faci cu obsesiile dnei Andronescu, conform carora aceasta clasa trebuie sa ramana la liceu, in ciuda procentului de 16% abandon scolar care se inregistreaza in prezent la trecerea de la clasa a VIII-a la clasa a IX-a.

Pozitia ministrului Remus Pricopie este una imposibila. Pe de o parte bazele de date si parerile expertilor din minister spun ceva, pe de alta parte premierul Victor Ponta, „fitilit” de Ecaterina Andronescu spune exact pe dos, ca sa se stie cine conduce invatamantul romanesc, chiar daca doar din umbra.

In aceasta menghina, cum sa decida ce este mai bine pentru educatia si formarea profesionala, in mare suferinta, tocmai datorita politicilor duse de Ecaterina Andronescu? De-ar fi sa amintim doar desfiintarea invatamantului profesional si tot ar fi de ajuns.

Nu stiu ce va face ministrul Remus Pricopie.

In locul lui, daca nu sunt lasat sa aplic politicile dictate de necesitatile si interesele societatii, convenite cu experti si conform datelor existente la minister, mi-as da demisia.

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

 1. Madam Andronescu e o reincarnare a Elenei Ceausescu.

  E o mica plagiatoare (vezi revista Nature si institutul Magurele) venita dintr-un sat din Mehedinti si ajunsa, datorita originii ei sanatoase, profesor universitar.

  In timp ce oameni capabili, inclusiv rude de ale mele, au fost persecutati si au trebuit sa emigreze ca sa poata urma o cariera academica.

  Intamplator stiu bine situatia ei si chiar o familie din aceeasi zona cu ea. Nu stiu de ce dar Sudul e plin de freaks (adica ciudati) si in America si aici. Din pacate sudistii au condus tara in epoca Ceausescu, familii intregi.

  In ceea ce priveste cu clasa a IX-a la generala, nu stiu. Am fost in vizita recent la scoala unde am facut stagiul in anii ’80, la tara undeva. Nivelul e tare scazut, atat la elevi dar si la profesori. Profesorii tineri care sunt scosi acuma de universitati sunt catastrofali, dupa cum spun chiar batranii, putini, care au mai ramas in sistem. Iar la tara… e chiar jalnic.

  Asa ca mai bine lasa clasa a IX-a la liceu, cum e peste tot. Se mai desteapta si copiii.

  • A lua clasa a IX-a de la liceu si a o trece la gimnaziu inseamna reducerea activitatii liceelor cu 25% si supraincarcarea gimnaziilor cu 25%.
   Daca gimnaziul se incarca si cu clasa zero, inseamna ca isi sporeste activitatea cu 50%.
   De unde spatii, de unde cadre calificate la gimnaziu, mai ales la tara, cand nici pentru efectivele acuale nu sunt suficiente?
   In niciun caz nu e rezonabila trecerea calasei a IX-a la gimnaziu. E chiar o aberatie.

 2. eu am vazut asa.
  ministrul pe care-l criticati cand a venit fara niciun motiv doar pe presupuneri a vorbit cu bun simt si in temeiul legilor existente. a spus despre subiectele delicate ca se va pronunta parlamentul, asa fiind si normal. mentionez ca guvernul e al usl si hotararile importante se iau de catre coalitie si nu de catre un singur ministru . se pare ca dvs sunteti obisnuit cu guvernarea boc unde totul veneain plic si se asuma raspunnderea in parlament.
  ponta a spus ca a vorbit cu ministru la telefon si ca l-a invitat la o discutie dupa care a facut vorbire despre ce crede mentionand ca legea sau modificarile vor fi facute in parlament. iar in parlament exista mai multe voci si fiecare va spune ce crede.
  daca va uitati la reactia numai din pnl la ce a spus nicolaescu si o veti vedea pe d-na tusa care deja a scris pe blog ca nu e de acord,pe alina gorghiu care a spus ca deocamdata nu si-a format o parere si ca urmeaza sa asculte mai mult si pe urma sa-si faca o opinie. antonescu a spus ca problema se va discuta in delegatia permanenta iar ponta a spus ca a fost informat de catre arafat si niciolaescu si ca in principiu e de acord. asta ca sa fac doar un scurt rezumat al diversitatii de opinii si nu de heirupism, cum era acum doi ani.
  mi se par reactii si comentarii sa zicem de bun simt si diverse. nu vad unitatea de monolit
  din timpul lui funeriu si daca va uitati la ponta spune ,nu stiu, poate, cred… mimica arata atentie si un efort de a raspunde calm si ‘corect” . nu mai avem morisca lui boc care turuia la foc automat o poezie invatata pe de rost si plina de tampenii.
  eu va propun sa aveti rabdare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Stefan Vlaston
Stefan Vlastonhttp://stefan-vlaston.blogspot.com/
Candidat din partea ARD la Camera Deputatilor la alegerile din decembrie 2012 Profesor de liceu, director de liceu in perioada 1990-2008, Presedintele asociatiei EDU CER- Educatie si Cercetare. Preocupari in domeniul politicilor educationale, in privinta calitatii educatiei, a managementului educational. Contributii in media scrisa si audiovizuala, pe temele privind educatia, formarea profesionala si cercetarea.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro