sâmbătă, august 20, 2022

Victor Ponta sub zodia seninătăţii imperturbabile

Ziua de 16 noiembrie 2014 este o amintire. După cum o amintire, din ce în ce mai îndepărtată, este şi momentul în care Victor Ponta părea să fie ameninţat de valul seismic al unui vot devastator. Pentru o clipă, era ca şi cum promisiunile unui alt viitor, oricât de naive şi de nebuloase, ar fi prins chip. Lunile care au trecut dovedesc, dincolo de orice îndoială, că acel spirit al optimismului civic nu îşi mai are locul. El se ce cere înlocuit cu răbdarea meticuloasă a lucidităţii, în faţa unui regim PSD ce se consolidează, cu fiecare zi.

Reinventarea lui Victor Ponta este numele acestei strategii de supravieţuire care îi va asigura menţinerea poziţiei de Premier până la finele mandatului. Asemeni lui Adrian Năstase, delfinul său reuseşte acolo unde alţi politicieni au eşuat. În pofida acuzelor de corupţie, a decredibilizării sale intelectuale, a duplicităţii şi versatilităţii, Victor Ponta este câştigătorul autentic al intervalului scurs după alegeri. Stabilitatea cabinetului său, măcinată de incidente precum cazul lui Darius Vălcov, este alimentată de energia unui populism care nu poate fi subestimată. Dincolo de ridicolul unui PR agresiv, Victor Ponta se încăpăţânează să se înscrie în imaginarul colectiv ca un apărător al celor săraci şi mulţi. Prietenul lui Dan Şova, degustătorul de petreceri în oraşele arabe, pilotul de maşini, este, înainte de toate, un om dintre oameni, dedicat binelui public, cel ce militează, social- democrat, pentru egalitate socială. Farsa demontată,temporar, pe 16 noiembrie 2014 este din nou dominantă la nivel mediatic.

Relegitimat şi graţie abilităţii cu care a speculat noua doctrină constituţională de “ cooperare” a Preşedintelui Iohannis, Victor Ponta duce mai departe, fără ezita, un program politic de reformă instituţională asociat cu USL. Prin alianţele transpartinice indreptate împotriva DNA şi prin slăbiciunea opoziţiei parlamentare, USL supravieţuieşte. Sensul votului din 16 noiembrie 2014 este anulat de această continuitate toxică. Redefinirea rolului şefului de stat îi permite lui Victor Ponta să domesticească şi să controleze o coabitare care se prevedea a fi una delicată.

Semnul acestei agresivităţi politice regăsite de Victor Ponta este şi maniera în care gestionează dosarul cazului Şova de la Senat. Brutalitatea cu care a acuzat DNA de imixtiune în afacerile Parlamentului traduce hotărârea de a proteja zona sensibilă de privilegii de care depinde puterea sa. Sacrificarea MCV, compromiterea statului de drept sunt costuri care pot fi asumate, în măsura în care puterea sa personală este consolidată. După cum nu mai puţin semnificativă este şi graba stahanovistă cu care Victor Ponta retrezeşte la viaţă dosarul revizuirii constituţionale. Eşecul copreşedintelui USL, alunecat în uitare acum, nu îl descurajează- pentru Victor Ponta, reforma constituţională rămâne o miză importantă. Intenţia de a schimba statutul procurorilor, prin limitarea independenţei lor şi prin plasarea lor la dispoziţia Guvernului, este unul dintre obiectivele care dovedeşte continuitatea USL, dincolo de accidente biografice.

Seninătatea lui Victor Ponta este semnul acestui moment politic pe care îl traversăm. O constituţie amendată de regimul PSD ar fi un pericol pentru arhitectura instituţională ce asigură egalitatea în faţa legii. Asocierea la această operă ar echivala cu legitimarea acordată unui politician care s-a distins, în noiembrie 2014, prin aroganţa cu care a tratat propria sa naţiune. Nu putem renunţa la memorie decât cu riscul de a deveni o comunitate amorfă de ierbivore. Opoziţia faţă de regimul lui Victor Ponta este unica modalitate prin care ne putem apăra demnitatea noastră civică.

Distribuie acest articol

8 COMENTARII

 1. „Opoziţia faţă de regimul lui Victor Ponta este unica modalitate prin care ne putem apăra demnitatea noastră civică” ?! Pe bune? Asta e solutia si inca si unica?

  Imi pare rau sa va anunt ca nu ati inteles nimic din schimbarea de caracter (daca ii zicem mentalitate e prea putin) de care are nevoie Romania. Primul pas e sa nu ne mai pozitionam in functie de puncte de referinta injositoare. E o idee enorm de proasta sa consideram ca demnitatea noastra se raporteaza in vreun fel la Victor Ponta. Da, e prim ministru, insa vorba cantecului : „pasarea pe limba ei piere” si „decat sa fiu marlan mai bine pierd alegerile”.

  Seninatatea lui Victor Ponta e prostie. De aceea isi si pastreaza puterea fiindca cei din spatele lui au nevoie de unul care sa stea in fata si sa isi asume totul cat lucreaza ei. Si daca se poate sa nu se prinda si sa nu aiba simtul ridicolului, realitatii sau orice alt simt. Cand Ponta va pica va pica urat si primii care il vor arunca sub tren vor fi cei mai apropiati colaboratori. Nu-i bai, pe plaiurile mioritice s-a nascut mereu atat un Motoc care sa-si ofere capul cat si un cioban moldovean ce sa isi cante doina.

  Noi insa avem o sansa istorica. Sa nu ne mai lasam manipulati de adevaratii papusari si sa nu ii mai lasam sa ne scrie agenda. Cel mai bun exemplu recent e cel cu pensiile parlamentarilor. O lege ce e aruncata in dezbatere ca mult praf in ochii celor ce privesc spre parlament pentru a fi ulterior desfiintata in ovatiile protestatarilor. Nu domnilor, ne vedem de treaba si vrem sa faceti asta si voi. Evaluarea e la alegeri. Pana atunci spor la ametit prostii numai ca ghinion, prostii nu-s destui si cei care sunt nu au nici nevoie de atata balci si paine, le ajunge o galeata si o predica. S-aveti spor.

 2. Vorba lu’ a lu’ Parizianu, ca nu degeaba si Ponta-si petrecu parte din tinerete la Paris, „Pe ce te bazezi?”, d-le Ioan STANOMIR cind scrieti „Reinventarea lui Victor Ponta”? Sunteti d-stra sigur ca nu a fost o strategie dinainte pusa la punct? Ati pomenit de adrian Nastase; imi permit sa va intreb: cine taia si spinzura cu adevarat in Romania anilor 2001-2004, Iliescu de la Cotroceni sau nastase din tripla sa postura de sef PSD, prim-ministru si bulibasa peste staboru’ la care-i zicea Parlamentul Romaniei? Ponta, pupil, dar si observator fin cind e vorba de parvenire, n-o fi vazut el cum sta treaba si unde-i puterea reala vreme de 4 ani?! Ii trebuia lui Cotroceni?! De n-o fi fost blat Ponta-Iohannis sigur a fost o buna evaluare psihologica a celui din urma de catre cel dintii.

 3. Vorbind la modul general, pare ca toti cei ce s-au folosit de un sistem stramb ca sa ajunga in functii inalte au cel putin doua trasaturi comune: tupeul fara margini si aroganta. Pana in ultimul moment.
  Desi acesti oameni sunt diferiti si se manifesta diferit (unii sunt misteriosi si taciturni, altii sunt sprintari si glumeti, altii tuna si fulgera permanent etc.), aroganta si tupeul nemarginit razbat din vorbele si actiunile lor. Pana in ultima clipa. Acea clipa in care constientizeaza ca au pierdut (o batalie sau intreg razboiul). Abia atunci li se topesc aroganta si tupeul. Chiar daca incearca sa braveze in continuare, nu mai reusesc sa fie convingatori.

  In cazul domnului Ponta, nu pot sa-mi dau seama daca e manat inainte de propria-i convingere sau este in situatia in care nu mai poate da inapoi. Ramane sa vedem. La un moment dat, vom vedea.
  Imi pare evident ca Justitia si institutiile care o sprijina sunt dusmani „de moarte” ai marilor corupti. Imi pare evident ca este in desfasurare un razboi in care orice e permis. Imi pare evident ca propaganda este o arma puternica, in acest razboi. Imi pare evident ca, mai devreme sau mai tarziu, „beligerantii” sunt nevoiti sa-si asume pozitii clare.

  Indiferent daca Justitia castiga sau pierde acest razboi, pe zi ce trece, „beligerantii” isi arata adevarata fata. Avem pe de-o parte Justitia, S.R.I. si institutiile care sprijina Justitia. Pe de alta parte avem politicieni si demnitari (parlamentari, ministrii, prim-ministru, presedinte etc.). Spectatorii sunt, inca, impartiti, dar cred ca din ce in ce mai multi ajung sa simpatizeze tabara Justitiei si sa-i acorde acesteia incredere. Datoria spectatorilor este sa fie vigilenti si sa-si spuna clar si tare parerea, in momentele esentiale. Datoria presei este sa semnaleze spectatorilor momentele esentiale. Datoria presedintelui este sa vorbeasca (nu sa scrie) pentru popor, in momentele esentiale. Datoria politicienilor onesti este sa le ofere cel putin o alternativa cetatenilor onesti, la alegerile parlamentare. Sa vedem cati dintre noi aleg sa-si faca datoria. In noiembrie am dat un examen, ca natiune. Mai urmeaza si altele, iar cel de absolvire este inca departe.

 4. Si va mai zburda, cit timp mass media si marii analisti ai neamului sint „focusati” pe spusele pensionarului-postac.
  Plagiatorul pare a cunoaste foarte bine „sufletul popolului”.
  Ca sef al guvernului initiaza o OU si ne spune ca in parlament, ca deputat, va vota impotriva ei.
  „Premierul Victor Ponta a cerut, luni, Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala cu exceptia de necunstitutionalitate a Ordonantei de Urgenta nr 7/ 2015 privind stabilirea destinatiei unor bunuri imobile confiscate. ”
  Ponta ca plagiator ordinar si procuror fost ofiter acoperit sta la tratative cu seful Statului, care ne spune „„Nu cred ca trebuie sa comentez eu personal orice eveniment „
  Nu, dle presedinte.
  Nici ceea ce face Ponta in concubinaj cu Ginerica, seful Senatului.
  Care s-ar putea, daca institutiile statului mai functioneaza, sa se fi ales cu un frumos abuz de putere.

 5. Legat și de articolul lui Dan Tapalagă („Arogantul se întoarce”) sînt pur și simplu uimit de uimirea unora în fața lui Ponta-redivivus-identic-cu-Ponta-dinainte-de-alegeri. Ascultați aicea la moșu´ (inginer-ciupercar): de cînd mă știu pe lume, n-am văzut NICIODATĂ vreun om să se schimbe radical, indiferent cît de tare i s-au întors în nas propriile greșeli.

  Sînt convins că asemenea redefiniri există, însă numai în situații extreme (de viață și de moarte). ȘI NICI ATUNCI ÎNTOTDEAUNA.

  Împărtășiți-vă din experiența bătrînilor – e gratuită.

  • Aceste manifestari de „uimire”, gen Tapalaga, mi se par de o ipocrizie depasita doar de contestarile plagiatorului la initiativele celui mai cinstit guvern pe care il conduce.

 6. Si ce se poate face? Era ceva de facut si speram sa o faca dna Macovei dar Dsa vrea alt partid si ea sa fie un mare lider. Bine merita asta daca folosea toate mjloacele ca sa grabeasca ancheta procuraturii privind votul din diaspora. Aceast cui al lui Pepelea cum putea fi si fraudarea referendumului putea fi singurul carear matura guvernul Ponta fara machiaverlacuri diambovitene, adica de doua parale.

 7. Cu tot respectul cuvenit domnule Stanomir, s’a mai făcut opoziție pentru a ne păstra demnitatea si la regimul Iliescu, la Nastase, la Basescu. Asa ca ce e nou? Nimic. Ăștia sunt romanii, politicienii sunt si ei romani, gândesc si se comporta la fel. Momentul – deși extrem – s’a pierdut in seara de 16 Noiembrie cand trebuia sa ia amploare protestul din București de care erau atât de speriați PSD si ai lor, de l’au împins pe ponta in fata sa ceara sa se retragă ca „gata, au câștigat!”. Ce’au câștigat? Ponta premier încă doi ani cel puțin, toate lucrările din infrastructura fraudate si qvasi blocate, toți banii destinați lucrărilor de infrastructura blocați si folosiți sa acopere metode populiste de micșorare a TVA pentru a câștiga din nou alegerile. Daca PSD va schimba si constituția – cum se pare din ce in ce mai mult ca se va întâmpla – atunci nu va dura mult pana vor intra si’n justiție. Si apoi gata, ne întoarcem in trecutul anilor 2000 – 2004, acei ani de aur ai PSD’ului. Dar nu vad de ce ne miram, ca doar asa e’n România de 25 de ani încoace, nu’i asa?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro