sâmbătă, decembrie 7, 2024

Victoria!

Azi serbăm iar victoria
Şi îndoiala se ascunde în gând
Azi serbăm iar victoria
Moralul e un struţ cu capul în pământ

Te întrebi dacă vezi vreo schimbare
Te întrebi dacă vezi vreo schimbare
Te întrebi dacă vezi vreo schimbare
La oamenii din jur

Azi serbam iar victoria
Hingherii dorm şi cainii latră-n mahala
Azi serbam iar victoria
Cu oborocul car lumina şi pe strada mea

Te întrebi dacă vezi vreo schimbare
Te întrebi dacă vezi vreo schimbare
Te întrebi dacă vezi vreo schimbare
La oamenii din jur

Zic vouă celor fără de prihană
Zic vouă păcătoşi cu chip smerit
Şi vouă luptătorilor cu pieptul rană
Si ţie, politruc nenorocit
Zic vouă care-aveţi încă puterea
De-a scoate răul care zace-n voi
Voi care vă agonisiţi averea
Ca vagabonzii, scormonind gunoi …

Azi serbăm iar victoria
Şi îndoiala se ascunde în gând
Azi serbăm iar victoria
Moralul e un struţ cu capul în pământ

Te întrebi dacă vezi vreo schimbare
Te întrebi dacă vezi vreo schimbare
Te întrebi dacă vezi vreo schimbare
La oamenii dïn jur

(Versuri de Dan Iliescu, Timpuri Noi)

P.S. TOT ILIESCU A FACUT-O ŞI P-ASTA !!!

Acest masterpiece muzical mi-a insoţit adolescenţa şi  mobilizările pentru câştigarea democraţiei de dinaintea Convenţiei Democrate. Piesa a fost lansată în anul 1992, la doar 2 ani de la revoluţie. Cei de la Timpuri Noi deja nu aveau rabdare cu schimbarea încă din 1992.  De atunci au mai trecut alţi 20 de ani.

Dedic piesa asta studentilor mei, carora nu reusesc niciodată să le explic destul viaţa de tranziţie. Se pare că nu o să mai fiu nevoit, au şansa să o simtă pe pielea lor.

Intrati pe youtube şi reascultaţi piesa.  „Şi muzică şi versuri teribile! Mai actuale ca oricind”, spune un internaut.

http://www.youtube.com/watch?v=iBFIuXZ1OBE

Distribuie acest articol

14 COMENTARII

  1. Patetic ceea ce scrieti. Castigarea democratiei de dinaintea Conventiei? Stim cata democratie ne-a oferit Conventia. Halal! By the way, unde este acum acel conglomerat de partide? Cu ce se ocupă? Nu ne vorbeau si ei de reforma si ca o ducem rau ca sa ne fie atunci bine? Se comporta ca si PDL ul de azi, asa ca puteti citi predictiile despre soarta PDL peste ani. La cos. Acolo unde le este locul.

    • Democratia s-a castigat pas cu pas, cu destule sacrificii si cu si mai multe dezamagiri. N-a aparut peste noapte!
      Si CDR-ul, si Alianta Civica, si Alianta DA au pus cate o caramida la temelia democratiei post-decembriste.
      Uitam prea repede ca in anii ’90 FSN-ul lui Iliescu a blocat accesul partidelor istorice la Parlamentul Romaniei fiind considerate partide reactionare, ca lideri precum Coposu, Ratiu si Campeanu erau bagati in TAB-uri, ca minerii erau chemati sa bata populatia civila, ca muncitorii din fabrici erau mobilizati la contramanifestatii de strada, ca regelui Mihai i se interzicea intrarea in tara, etc. Tie ti se pare ca era democratie? Nu cumva seamana izbitor cu ceea ce se intampla acum?
      Daca ti-ai pus problema ce s-a ales de toate acele partide, ar trebui sa-ti pui problema si ce s-a ales din cei 25000 de muncitori de la IMGB, chemati de ciuma rosie „sa faca ordine”, cu sloganul „noi muncim, nu gandim!”. Sunt sigur ca aproape toti sunt acum someri, sau asistati social, sau capsunari, sau muncitori in constructii la negru prin Italia si Spania, sau pur si simplu muritori de foame. Ti se pare ca acestia au pus vreo caramida la democratia de acum? Nu cumva au fost inselati, mintiti si folositi doar ca masa de manevra pentru clica neo-comunisata care preluase puterea, dupa care au fost aruncati ca niste masele stricate?
      Daca democratia ar fi fost acum in Romania dupa cum si-ar fi dorit-o Iliescu si camarila sa rosie, la ora asta n-ai fi avut internet si nici posibilitatea de a face comentarii pe forumuri!
      Nu uitati de unde s-a pornit si nici care au fost elementele reale care au contribuit la formarea unei democratii autentice in Romania, cu plusurile si cu minusurile lor. Si, mai ales, nu uitati ca toate astea se pot pierde intr-o singura clipa!

  2. Mda… asta e problema cu romanii (una din ele, in orice caz). La probleme reale raspund cu misticism sau arta. Cind se imbolnavesc se duc la vraci in loc de doctor si cind e vorba de actiune civica fac apel la poezii (recte cintece) in loc de planuri concrete.

    • you have a point.

      stimati autori,

      spuneti care este planul, haideti sa vedemce putem face.

      nicusor dan, sorin ionita etc wake up!

  3. Ciprian, te rog frumos, nu-nvata copiii la prostii ;) :) adica am doar 2 comentarii de forma, pentru ca sunt perfect de acord cu fondul:
    –autorul versurilor e fie Dan Iliescu, fie Adrian Plesca; pe Adrian Iliescu nu l-am aflat :(
    –avand in vedere ca ziua de ieri nu poate fi serbata, recomand piesa „Stere” ;)
    s’avem o zi buna, daca se poate :)

    referinte despontuite:
    http://ro.wikipedia.org/wiki/Timpuri_Noi_(forma%C8%9Bie)
    http://www.youtube.com/watch?v=8NH4uAtmNL4

  4. stimate domnule andreil plesu sunteti unul din primii 5 intelectual in timpurile actuale si articolul dv bazdac balamuc caraghioslac a surprins exact relatitatea olitica actual guvernul usl ponta antonescu calca in picioare constitutia romaniei hotararile curtii constitutionale demit fara motiv serios presedintele senat si camerei deputatilor revoca avocat poprului fara motiv si fac ce vor muschii lor de golani si gasca de 100 sau 200 de parlamentari url psd pnl ahtiati dupa putere cu un nesimtit escroc impostor plagiator dovedit precum victor ponta romania nare nici o sansa in viitori 4 ani crin antonescu e demagog si lipsit de principii care ar tradao si pe masa si pe tasu de dragul puterii politice iliescu e un bolsevic batran plin de ura si resentimentw la adresa adversarilor politici ceata de yes meni si pupincuristi din jurul triadei iliescu ponta antonescu sant gata sa distruga pe orice si pe oricine de dragul privilegiilor si functiilor din parlament astia vor stat mafiot nu vor reusi va asigur

  5. Vinerea trecuta, premonitoriu probabil, Dan Iliescu a incheiat concertul Timpuri Noi de la Rock the City cu o interpretare cat se poate de implicata a „Victoriei”. Au trecut 20 de ani de la ce-a zamislit piesa asta si ce constatam? Vecinul nostru (Ponta) ciocanul vrea…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Ciprian Ciucu
Ciprian Ciucuhttp://www.crpe.ro
Consilier in Consiliul General al Municipiului București / Fost președinte al Consiliului Național de Integritate (2015-2016) / Membru fondator al Centrului Roman de Politici Europene

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro