marți, iunie 15, 2021

VIDEO Interviu cu Jean Sevillia: Franta traverseaza o criza economica foarte grava. Sper sa nu se creeze o prapastie intre Franta si Germania in Europa

Jean Sevillia este jurnalist, redactor sef adjunct la Le Figaro, si istoric. Este catolic practicant si un om cu vederi de dreapta. Volumele sale, trei dintre ele publicate si in romaneste, s-au bucurat de un foarte bun succes de public de-a lungul anilor. Sunt carti ce prezinta absurditatea pretentiilor doctrinei „corectitudinii politice” si denudeaza impostura etica, fatarnicia intelectuala ce deriva din aceasta doctrina.  Mai jos, veti gasi cateva dintre opiniile sale despre soarta Europei si a Frantei in viitorul apropiat.

Ideile principale ale discutiei:

–        Un om lipsit de simt istoric este un om care si-a pierdut radacinile. Relatia cu trecutul este esentiala pentru constructia viitorului, fara ca prin aceasta sa fim prizonieri ai trecutului.

–        Radacinile crestine ale Europei. Societatile, pana in secolul al XVIII-lea, erau impregnate de crestinism, crestinism care a intemeiat Europa. Apare apoi o miscare larga care de la Revolutia Franceza pana la comunism incearca sa alunge crestinismul din Europa si sa faca din om creatorul propriei scari de valori.

–         Din 1970 incoace, asistam la o reducere a influentei crestinismului in Europa. Dar, in mod contradictoriu, asistem si la o renastere a  crestinismului.  E de amintit aici Ziua Mondiala a Tineretului, initiata de Papa Ioan Paul al II-lea, care reuneste sute de mii de tineri in fiecare an, tineri care nu sunt deloc rusinati ca sunt crestini.

–        Despre Evangelii Gaudium, Bucuria Evanghelizării ( Nota red. – Acest document din 2013 a fost mult comentat ca indicand o orientare de „stanga” a, pe atunci, noului papa)  Nu este vorba de o preluare a ideilor stangii de catre Papa Francisc I. Neincrederea in puterea banului exista in Evanghelie, Biserica a considerat intotdeauna banul doar un mijloc, nu un scop. Toti papii din perioada moderna au scris enciclice in care au indemnat la grija pentru cei saraci. Cine, in mass-media, ii pune in opozitie pe Papa Benedict al XVI-lea cu Papa Francisc este in eroare. As putea sa dau un exemplu, acum cativa ani a fost un cutremur violent in Italia. Papa Benedict al XVI-lea a donat intrega suma pe care o avea la dispozitia sa victimelor – nici o televiziune nu a vorbit de acest gest. Opozitia dintre Papa Benedict al XVI-lea ca fiind de dreapta si Papa Francisc ca fiind de stanga este falsa.

–         Ucraina. Politicienii francezi cunosc putin problemele centrului si estului Europei, tind sa aplice scheme simple, apararea drepturilor omului si apararea democratiei, cand, de fapt, exista fracturi geopolitice si istorice mult mai profunde. Ucraina a fost intotdeauna o tara de frontiera, cuprinzand doua identitati.

–        Presedintele Putin practica o politica de forta si ii cunoaste bine pe politicienii europeni, le stie si punctele tari si slabiciunile. Stie sa ii joace cu abilitate.

–        Europa este o idee frumoasa dar are mari dificultati sa existe. Realitatile arata ca Europa nu este unita. Astazi Germania pare sa dirijeze Europa.

–        Franta traverseaza o criza economica foarte grava. Cele doua mari natiuni care au intemeiat Europa au fost Franta si Germania. Acum, intre ele se casca o prapastie. In veme ce Germania o duce foarte bine economic, Franta are mari dificultati. Problema este sa nu existe o ruptura radicala.

–        Majoritatea francezilor nu mai au o azi sensibilitate orientata spre stanga, asteapta decizii politice autentice, decizii la nivel de stat.  Aceasta nu inseamna ca francezii ar avea o mare incredere in partidele de dreapta. Rezultatul acestei neincrederi este absenteismul electoral, de fapt e vorba de o neincredere a populatiei in raport cu politica in general. Iar Frontul National beneficiaza de aceasta situatie.

–        Ii admir pe Angela Merkel si pe David Cameron, dar intrebarea care se pune este aceea daca interesele Europei se confunda cu cele ale Marii Britanii si ale Germaniei.

(Ii suntem recunoscatori domnului Vlad Russo pentru amabilitatea de a fi tradus aceasta discutie)

Distribuie acest articol

9 COMENTARII

 1. Un exemplu de gandire crestina. Ii admir curajul intelectual de a afirma:
  – exista un fir anti-crestin rosu (evident!) de la revolutia franceza la revolutia bolsevica si acum la corectitudinea politica (nici nu mai e cazul sa le spuna pe nume „torcatorilor” firului)
  – toate miscarile de mai sus au vrut sa-l alunge pe Dumnezeu din istorie si sa puna in locul lui omul „nou” cu scarile sale de valori morale care se bat cap in cap. E suficient ca sa intelegi de ce nazismul si bolsevismul au fost fetzele aceleiasi monede iar azi lucrul se repeta cu stanga si asa-zisa „dreapta” globalista. Aceleasi fetze – aparent opuse – ale „monedei” anti-crestine prin care se incearca cumpararea sufletelor
  – crestinismul a vazut intotdeauna in bani doar un mijloc, nu un scop. Nu se poate enunt mai clar ca sistemul bancar actual este ne-crestin
  Putea-vom avea si noi un Jean Sevillia in Romania? Incerc sa ma gandesc la Adrian Papahagi.

 2. Jean Sevillia este ceea ce se numeste „historien large public”; nu are nici un fel de studii de istorie, singura lui diploma obtinuta este o „maitrise” in litere., scrie istorie ca un amator.
  Avand in vedere ca e si redactor sef la unul din ziarele marcate si angajate politic ,” Le Figaro”, intrebarea este cat de obiectiv poate fi un asemenea autor in chestiuni de istorie.
  Sevillia e un alt Lorant Deucht, actor si „istoric” de acelasi nivel ( de altfel cei doi sunt buni prieteni, primul facand publicitate cartilor celui de al doilea, care face publicitate cartilor unui al treilea istoric amator……un intreg grup de istorici- amatori bine marcati politic.

  Este genul de carte simpla, pe placul oamenilor putin cultivati si care nu sunt capabili sa citeasca o adevarata carte de istorie ( scrisa de un istoric, nu de un un jurnalist, actor …).
  Totul ar fi in regula- daca publicului ii place, de ce nu? – daca asemenea carti nu ar contine si inexactitati, plus tenta politica a autorului.

  • Welcome Larry Watts-Ioan Talpeș-Mircea Dogaru et ejusdem farinae !

   Cela veut dire „et autres de la meme MERDE” pre limba lui Sevilla. Adică PSEUDO-istoricii NIMICULUI ! (bine orientat).

   Adică MUNCIȚI DIN GREU CA SĂ NE ȚINEȚI „CAPTIVI ÎN SECOLUL XX”.

   Fiindcă nu v-au arsără la lingurică problemele Franței, ci referințele la creștinismul catolic. Acolo e buba ! „Cîte divizii are Papa ?” se mirau mentorii voștri Stalin & Hitler. Le-a răspuns ultra-ortodoxul Soljenițîn [PRIMUL CERC (francezǎ) Laffont 2007 Cap.LXV pag.648]: …Şi Franţa nu-şi va reveni ! Poate doar graţie Bisericii romane !”

   Și ați rafinat metodele.

   Dan Brown (Isus desacralizat prin sex). Preoții pedofili. Giordano Bruno & Galileo Galilei. Calendarul gregorian. Arsenie Papacioc. „Căpitanul-martir”. Papa Benedict ”Panzer-Pope”. Arsenie Boca. Catedrala Mîntuirii Neamului (prost). Moaștele lui „Ceaușescu-PATRIOTUL-MARTIR”…

   Lenin, Lenin, Lenin… Subminare, subminare, subminare…

   TRĂDARE !

   Mai răsfirați băieți, mai răsfirați !

  • Vad ca aveti o problema cu autorul. Conform celor spuse de dumneavoastra doar un istoric are voie sa trateze astfel de subiecte altfel aceasta devine literatura de consum sau pseudo-istorie.
   Intrebari
   Ion Cristoiu, ca sa dau un exemplu la indemana, are dreptul sa aiba preocupari istorice si sa scrie articole despre istorie?
   Daca Jean Sevillia ar fi fost de stanga ati fi avut aceeasi pozitie?
   Nu vi se pare ca stanga incearca sa confiste intreg discursul istoric, social etc. in numele progresului, egalitatii si „corectitudinii politice” ?

   • @Gabriel I
    Nu am nici o problema cu autorul , atata timp cat scrie obiectiv. Comentariul meu se adreseaza unui tip care se considera istoric si nu este, care este angajat politic si vrea ca publicul sa-l creada obiectiv. Dreapta sau stanga , roman, francez sau englez , nu are nici o importanta: e vorba de credibilitatea unui autor -sa zis istoric- din punct de vedere politic si nu numai. Catolic convins si practicant, in mod sigur punctele lui de vedere despre rolul bisericii in decursul istoriei nu pot coincice cu realitatea, nu credeti? E doar un exemplu despre ” obiectivitatea” autorului. cartile lui prind la publicul larg, care isi imagineaza ca e cult pentru ca citeste ” o carte de istorie” asa cum au prins – la acelasi public- pseudo-cartile acelea de „psihologie ” „Venus, Mars”, etc”.

    @Klaus In mare aveti dreptate: nici guvernul actual de stanga, nici guvernulprecednt (de dreapta) nu au fost capabile sa faca niste reforme dure pentru stoparea declinului economic. Situatia e mai putin proasta decat e prezentata in presa ( franceza si straina) dar mai proasta ca acum 20 de ani. Culmea e ca in ultimii 20 de ani dreapta a fost destul de mult la putere. Deci problema nu se pune in termeni de dreapta si de stanga ci in termeni de curaj politic, reforme importante.Dreapta nu a facut exceptie in aceasta privinta ( reforme diluate fara impact major, ba unele chiar cretine), de asta Sarkozy a fost sanctionat la ultimele alegeri prezidentiale. In privinta musulmanilor, situatia nu e asa tragica cum o prezentati: 7,2% din populatie sunt musulmani, Elvetia avand are aproape 5 % musulmani.

    • @pseudo-istorie: Musulmanii din Elvetia provin in marea lor majoritate din Europa: Bosnia, Albania, Kosovo, Serbia, Croatia si au statut de refugiat politic. Cei din Franta provin majoritar din Maghreb si sunt considerati francezi. Sunt mari diferente, culturale si de drepturi cetatenesti acordate, intre cele doua grupuri.

  • hop si snobul stingist cu comentarii aberante, ca si cum trebuie sa ai o diploma in orice ca sa faci ceva, comentariu imbeciloid si plin de invidie, ca toate produsele unei gindiri bolnave Aia cu cartea simpla pe gustul oamenilor putin cultivati este antologica prin stupiditate.
   Aferim si hai siktir, uite ca e buna si mostenirea limbii turce la ceva.

  • „Este genul de carte simpla, pe placul oamenilor putin cultivati si care nu sunt capabili sa citeasca o adevarata carte de istorie ( scrisa de un istoric, nu de un un jurnalist, actor …).”

   ce-i aia „o adevarata carte de istorie” scrisa de un istoric? cine proclama ca o carte de istorie e adevarata sau falsa? ce-i aia istoric? un tip care are o diploma ca a trecut printr-o facultate de istorie?

   istoria nici macar nu e o stiinta. sau e cam tot atit cit e aia a meteorologilor care pun frigul din ultimii ani pe seama incalzirii globale pe care doar ei pot sa o „vada”.

   la cit de mincinoasa e istoria scrisa in ultimii 70 de ani de „istorici adevarati”, cu diplome si tot ce mai trebuie, avocatii indeletnicirii asteia, care mai mult miroase a propaganda decit a adevar, ar fi mai bine sa se abtina.

 3. Situatia Frantei este cu adevarat grava. Prima cauza o constituie statul social care nu mai este (de mult) sustenabil si impinge tara spre faliment.
  A doua cauza o constituie faptul ca Franta va deveni in 20 de ani (maxim 30) prima tara musulmana in vestul Europei dupa aproape 1000 de ani, si sansele sa ramana asa sunt foarte mari. Nu se poate ascunde faptul ca aceasta iminenta duce la o nervozitate a electoratului ce se va indrepta masiv spre extrema dreapta.
  In Germania aceste probleme exista dar au o amploare sensibil mai redusa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Carte recomandată

Iata o carte cu un subiect in aparenta simplu: o familie de romani cu un copil mic se muta in strainatate si invata incet-incet sa depaseasca o serie de neajunsuri si sa se impace cu altele. Mihai e scriitor (adica veniturile lui sint subtirele), sotia lui are un job nou de care e foarte multumita… vezi aici continuarea

 

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Claudiu Iordache, înlocuit cu Gelu Voican Voiculescu la conducerea Institutului Revoluției

Ieri 30 martie 2018, membrii Colegiului Național al Institutului Revoluției Române l-au destituit pe Claudiu Iordache din fruntea acestui institut, numindu-l în...

Clujeanul, PR-ul și dezvrăjirea

La Cluj-Napoca, “Inima Transilvaniei” care bate ritmul unei dezvoltări urbane alerte, orice proiect este două: un proiect politic și unul real, legătura...

Commento ergo sum

Progresul frustrează. Iată ideea principală a acestui articol și, la drept vorbind, singura; nu este nevoie de continuarea lecturii, în caz că...

Reinventarea Occidentului, ultima șansă

Rezumatul în 10 puncte: Turneul european al președintelui Biden începe sub semnul unei târzii și, probabil, ultime speranțe....

Pandemia, stările excepţionale şi erodarea constituţionalismului

Un nou tipar de guvernare pare să se fi impus,în numele siguranţei colective: administrarea statelor prin recursul la stări excepţionale. Numele lor poate...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro