marți, iunie 22, 2021

Viitorul ţării este în mâinile voastre

Scrisoare deschisă către tinerii din ţară care în seara zilei de 3 noiembrie au participat la mitingul care a demis guvernul Ponta.

Dragi tineri,

Am urmărit cu emoţie şi admiraţie formidabila voastră acţiune orientată spre curăţirea ţării de corupţi, incompetenţi şi trădători. Cu mulţi ani în urmă, la fel ca voi, mulţi tineri din ţară s-au ridicat şi au luptat împotriva ocupanţilor sovietici ai ţării şi împotriva complicilor lor din conducerea de atunci a României. Zeci de mii de tineri au fost arestaţi, torturaţi şi condamnaţi la ani grei de închisoare în anii 1948-1964. Mulţi dintre ei nu au reuşit niciodată să-şi făurească o viaţă personală normală, fiind persecutaţi în continuare ani la rând de securitatea comunistă.

Ca fost deţinut politic anticomunist, am datoria să vă împărtăşesc pe scurt unele fapte din istoria tragică a României din ultimul veac.

În primul rând, trebuie să ştiţi că România Mare a anilor de după primul război mondial, făurită prin sacrificiul vieţii a sute de mii de ostaşi căzuţi în luptele cu nemţii, a fost în anii 1930-1940, o ţară pe drumul progresului european. Erau încă multe de înfăptuit pentru a ajunge la nivelul ţărilor occidentale, dar drumul era bun, ţara era bogată, cultura progresa, economia se dezvolta, iar pe plan extern, România era principala putere din sud-estul Europei.

Au urmat anii teribili în care România a fost sfârtecată în urma înţelegerii ticăloase din anii 1939, dintre Germania hitleristă şi URSS.

Apoi a urmat un regim dictatorial, care a aruncat ţara într-un război devastator, ce a dus la ocuparea ţării de către URSS.

Cei 45 de ani de regim comunist , de care îşi amintesc părinţii şi bunicii voştri, au aruncat ţara într-o perioadă de mari suferinţe. Sute de mii de oameni au fost aruncaţi nevinovaţi în închisori, mulţi dintre ei pierzându-şi viaţa sau sănătatea. Apoi, anii de sărăcie, foamete, frig, teroare, umilirea culturii naţionale şi în final dictatura demenţială a lui Nicolae Ceauşescu care a ruinat ţara.

Lupta şi sacrificiile făcute de organizatorii opoziţiei anticomuniste nu au rămas fără rezultat şi după mulţi ani regimul Ceauşescu s-a prăbuşit.

Anii care au urmat îi cunoaşteţi şi voi bine. S-au făcut unele lucruri remarcabile, cum ar fi : libertatea conştiinţei, a cuvântului, a întrunirilor, a călătoriilor, alianţa cu NATO etc. Dar ticăloşii care au uzurpat puterea, formând noua clasă politică, au dus ţara în starea pe care o ştiţi.

Curajul şi determinarea voastră din seara zilei de 3 noiembrie au demis guvernul Ponta, dar nu au înlăturat sistemul corupt din ţară. Pentru a duce la bun sfârşit lupta voastră împotriva corupţiei, trebuie să organizaţi eficient acţiunile voastre.

Îmi îngădui să vă dau câteva sfaturi pentru a uşura cbţinerea victoriei:

 1. Organizaţi-vă, căutând leaderi tineri dintre voi, lăsând la o parte orgoliile şi ambiţiile personale.
 2. Nu vă organizaţi în partid politic, voi trebuie să reprezentaţi Societatea Civilă curată a ţării.
 3. Cereţi şi obţineţi fixarea alegerilor anticipate căt mai curănd .
 4. Cereţi promovarea unei legi privind pe toţi parlamentarii, miniştri, unii leaderi politici şi ai administraţiilor locale, cu probleme penale sau morale,  să nu mai poată candida în noul Parlament.
 5. Faceţi-vă din Preşedintele Iohannis un aliat, căci el este în fond bine intenţionat.
 6. Lupta voastră nu va fi uşoară şi probabil că nu veţi reuşi să impuneţi toate revendicările voastre de îndată.

Perseveraţi însă, până la victorie şi rămâneţi uniţi .

Aşa să vă ajute Dumnezeu !

Prof. Gh. Boldur- Lăţescu

Fost deţinut politic anticomunist .

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

 1. Doar un punct, care ma nemultumeste total:
  – „Nu vă organizaţi în partid politic, voi trebuie să reprezentaţi Societatea Civilă curată a ţării”.
  Tarile democrate sint conduse politic; desigur, este nevoie de societate civila „curata”.
  Dar sperietoarea pentru politic nu este benefica. Daca esti curat in societatea politica, poti fi curat si in politica. Daca nu poti fi curat in politica, nici in societatea civila nu vei fi, exista si acolo bisericute, sa nu fim ipocriti.
  Este nevoie si de politic si de societate civila.
  Glumind, tineri cinstiti si curati vor forma societatea civila, iar „ceilalti” vor intra in politica.

  • Sunt foarte impotriva apolitismului. Apolitismul intelectualilor ne-a adus unde suntem. Vesnic nemultumiti si neimplicati politic, au lasat treburile tarii si patriotismul pe sama leprelor.
   Nu se poate face nimic fara democratie parlamentara. Sa faca cei tieneri partide si sa ceara reguli care sa permita accesul partidelor lor la viata politica. Copiii astia si asa sunt scarbiti de ce vad in jurul lor. Ce alternativa le oferiti la democratia parlamentara?
   Trebuie sa se implice si in politica, si in razboiul cultural.

 2. Dle profesor,
  De acord cu tot ce scrieti dar pe termen imediat inafara unui guvern rapid nominalizat , ca o ultima actiune a acestui parlament incompetent :
  Singura solutie corecta si constitutionala in actuala situatie a Romaniei este :INTOARCEREA LA POPOR si asta inseamna ALEGERILE ANTICIPATE cat mai rapid organizate iar voi sa va organizati la fel de rapid ca sa le faceti fata cu succes.
  Multa sanatate si stima

 3. Mie, treaba asta cu alegerile anticipate mi se pare o bombonica otravita. Si faptul ca PNL (un partid la fel de anchilozat, corupt si nereformat ca PSD) vrea alegeri anticipate e un semnal de alarma in plus.

  Tinerii din strada cer „punct si de la capat”. TOTI cei pervertiti sa dispara din politica. Asta, pentru mine, inseamna ca TOATE partidele vechi si mari trebuie sa se dea la o parte. Asta inseamna a da o sansa partidelor noi, cu oameni noi, care nu au facut parte din sistemul politic romanesc. Si cand scriu „noi”, nu vreau sa spun neaparat „tineri” (fiindca sunt destui tineri corupti de sistemul politic post-decembrist), ci „noi” ca mentalitate.
  Pana in 2016 ar mai fi un an in care sa apara partide noi, care sa incerce sa se faca cunoscute, Alegerile anticipate ar fi in favoarea partidelor mari, vechi, cu filiale in toata tara. Alegeri anticipate n-ar fi decat „aceeasi Marie, dar cu alta palarie”, dupa parerea mea. Graba strica treaba.

  Manifestatiile din Piata sunt un subiect fierbinte, dar m-as bucura ca presa si societatea civila sa stea si cu ochii pe parlament… Ce se mai aude cu legea votului prin corespondenta? Am inteles ca, pentru a putea fi aplicata in decembrie 2016, ar trebui sa intre in vigoare in noiembrie 2015. Stie cineva ceva?….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Gheorghe Boldur Latescu
Gheorghe Boldur Latescu
Gheorghe Boldur Latescu s-a nascut in 1929 la Botosani, dintr-o familie cu vechi radacini in istoria Moldovei. A facut studile liceale la Bucuresti, dupa care fiind student la Politehnica in anul 1949 a fost arestat si condamnat la 2 ani inchisoare, pentru participarea la miscarea de rezistenta anticomunista. Dupa eliberare si-a terminat studiile si a devenit inginer constructor, lucrand pe diverse santiere. In anul 1964 devine cercetator stiintific, apoi isi ia doctoratul in economie - in anul 1970. Devine Conferentiar Universitar la Facultatea de Cibernetica Economica in 1972. Dupa revolutie, devine Profesor Universitar la aceeasi facultate. Este autorul a numeroase lucrari stiintifice publicate in tara si/ sau strainatate. Dupa 1990 elaboreaza 4 volume intitulate "Genocidul comunist in Romania" din care doua au fost publicate in limba engleza, la o prestigioasa editura din New York. A elaborat numeroase articole de analiza sistemului comunist in Romania, in presa autohtona. Este membru fondator al Asociatiei Fostilor Detinuti Politici si al Aliantei Civice.

Carte recomandată

Iata o carte cu un subiect in aparenta simplu: o familie de romani cu un copil mic se muta in strainatate si invata incet-incet sa depaseasca o serie de neajunsuri si sa se impace cu altele. Mihai e scriitor (adica veniturile lui sint subtirele), sotia lui are un job nou de care e foarte multumita… vezi aici continuarea

 

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Claudiu Iordache, înlocuit cu Gelu Voican Voiculescu la conducerea Institutului Revoluției

Ieri 30 martie 2018, membrii Colegiului Național al Institutului Revoluției Române l-au destituit pe Claudiu Iordache din fruntea acestui institut, numindu-l în...

Roexit prin decizia CCR 390/8 iunie 2021?

Curtea Constituțională a publicat motivarea Deciziei 390/8 iunie 2021 prin care confirma legalitatea Secției speciale pentru investigarea infracțiunilor din justiție. Nimic din raționamentul CCR...

Despre legea Goodhart și efectele ei perverse

Există o deosebire esențială între a măsura proprietăți fizice în laborator și a măsura activități umane în societate. Când...

Primele concluzii după întâlnirea Joe Biden – Vladimir Putin din Geneva, 16 iunie 2021

În articolul anterior, dedicat întâlnirii Biden – Putin, am trecut în revistă o serie de informații legate de contextul inițial de la...

Căderea în trecut: Partidul Comunist Chinez la 100 de ani

Regimul de la Beijing sărbătoreşte în luna iulie centenarul comunismului chinez. Fastul pregătirilor şi intensitatea propagandei sunt fără precedent, doar că exact...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro