vineri, aprilie 12, 2024

Vocile societatii civile: Despre solidaritatea cu Andrei Pleşu (Updated)

„Pentru valet nu exista erou”–Goethe
„Si asta nu pentru ca eroul nu e erou, ci pentru ca valetul e valet”–Hegel

In revista “22″ a fost publicat un apel pentru solidaritate cu Andrei Pleşu. Dupa parerea mea, cine spune ca asemenea proteste ale societatii civile sunt zadarnice, greseste. Expresii ale solidaritatii civice, ele sunt menite sa articuleze un discurs al decentei, bunei cuviinte si responsabilitatii, mai ales in conditiile in care aceste valori sunt primejduite, persiflate si negate in mod insolent. Vocile societatii civile sunt esentiale intr-o democratie. In absenta lor, totul devine o magma a complicitatilor sordide si a manevrelor demagogice. Intr-o lucrare devenita clasica, “Making Democracy Work”, politologul american Robert Putnam, profesor la Harvard, definea societatea civila drept ansamblul retelelor de angajament civic. Societatea civila catalizeaza, cristalizeaza si coaguleaza acel ciment fara de care democratia este scheletica, descarnata si vulnerabila: capitalul social. Ceea ce urmaresc “Antenele” este tocmai distrugerea increderii sociale intemeiata pe respect, toleranta si dialog.

Mesajul GDS si al Revistei 22: Grupul pentru Dialog Social si Revista 22 organizeaza duminica, intre orele 17.00-20.00, un MITING de SOLIDARIZARE cu Andrei Plesu si impotriva linsajului mediatic la care a fost supus. Va asteptam in Piata Universitatii, Zona Statui. Multumim tuturor celor care au semnat Apelul.

Miselia nu trebuie lasata nesanctionata de catre opinia publica democratica. Evident, exista si proceduri legale, dar cele doua, protestele societatii civile si actiunile in justitie, sunt complementare, se conditioneaza si se intaresc reciproc. O ganditoare germana, Gesine Schwann, a scris despre functia distructiva a tacerii. In momente precum acestea pe care le traim, rolul intelectualilor critici este decisiv. Are loc o batalie pentru sfera publica, iar Andrei Pleşu a dovedit ca nu se lasa timorat. Articolele sale, de o splendida eleganta a stilului, sunt expresia unei inteligente morale care nu ingenuncheaza. Asa se explica concentrarea tirului felixiot asupra sa. Actualul atac impotriva lui Andrei Pleşu este unul impotriva civilitatii. Este un asalt impotriva societatii civile. Iata un fragment si linkul pentru cei care doresc sa semneze:

“Suntem pe deplin solidari cu dreptul domnului Andrei Pleşu, distins comentator al vietii noastre politice si culturale, de a se pronunţa cu opinii avizate despre idei şi persoane, inclusiv despre un fost sau actual preşedinte al Romaniei. Protestam categoric impotriva linşajului mediatic pus la cale, încă şi încă o data, de către postul de televiziune “Antena 3″. Cerem organismului abilitat, CNA, sa acţioneze conform legii împotriva acestor abominaţiuni. Declarăm cu deplină responsabilitate: agresiunea mediatică fără precedent împotriva lui Andrei Pleşu comisă de Mihai Gâdea si invitaţii săi, constituie un atac imund la adresa adevăratelor valori ale culturii româneşti. Cei care semnăm acest apel ne considerăm noi înşine agresaţi.”

Update: As dori sa clarific despre ce este vorba in aceasta discutie. „Antena 3” a devenit megafonul celor mai obscurantiste si nocive forte din societatea romaneasca. Este urmasa „Saptamanii” barbiste si a „Romaniei Mari” in cea mai sordida faza acestei publicatii. Actioneaza cu biciul verbal asemeni hingherilor ideologici ai ceausismului. Campaniile isteroide ale acestei televiziuni sunt menite sa anihileze spatiul libertatii. Protestand impotriva acestui linsaj, aparam spatiul libertatii.

Nu exista doua tabere echivalente moral, intelectual, valoric. Exista o tabara a demnitatii si una a lipsei de rusine, a insolentei agresive, a calcarii in picioare a valorilor. Cel putin asa privesc eu lucrurile. Cititi lista semnatarilor Apelului si veti vedea ca sunt persoane cu puncte de vedere diferite, uneori chiar opuse, in ceea ce priveste bilantulul presedintiei Basescu si nu numai asupra acestei teme. Exista insa un numar de valori ireductibile care i-au motivat pe toti sa semneze. Semnand, toti spun ca agresiunea contra lui Andrei Plesu este si una impotriva lor. Nu e o vorba fara noima. Daca nu credeau acest lucru, nu semnau.

Andrei Plesu insusi a avut adeseori puncte de vedere critice in privinta lui Traian Basescu. La fel, a scris critic si despre Emil Constantinescu, ca sa nu mai vorbesc de Ion Iliescu, Victor Ponta si Crin Antonescu. A spus lucruri care nu au facut placere clasei politice. Andrei Plesu este un moralist, iar moralistii stingheresc, deranjeaza, adeseori irita. Se cunoaste refrenul: „Cine mai e si asta sa ne dea noua lectii?” In lipsa argumentelor, se recurge la ocara, la injurie, la cuvinte gen „suflete de slugi”…

Ceea ce este scandalos tine de un linsaj mediatic al unei personalitati pe drept cuvant respectata si admirata. Daca acest lucru se poate petrece impotriva lui Andrei Plesu, inseamna ca nu mai exista limite ale nerusinarii, ale infamiei. Tocmai de aceea am oferit link spre articolul profesorului Ioan Stanomir. A nu tacea cand se petrec asemenea atacuri abjecte tine de respectul pentru un om ca Andrei Plesu, desigur, de respectul pentru valoarea esentiala a civilitatii, dar si de auto-respect.

http://www.revista22.ro/articol-39239.html

De asemenea:

http://www.lapunkt.ro/2014/03/13/despre-limitele-infamiei-andrei-plesu-si-datoria-solidaritatii/

http://www.revista22.ro/andrei-plesu-secaturile-lui-voiculescu-si-opiniile-la-romani-39280.html

Inspirat si binevenit mi se pare acest articol al lui Ioan T. Morar:

http://blog.itmorar.ro/de-ce-trebuie-aparat-andrei-plesu-de-ciuvica-si-gidea-raspuns-unui-tinar-scriitor/

Socot ca merita recitit acest articol al lui Dragos Paul Aligica:

https://www.contributors.ro/fara-categorie/andrei-plesu/

Distribuie acest articol

38 COMENTARII

 1. Iarba este verde.
  Unii, multi, cred ca iarba este rosie.
  Problema este ca cei care vad iarba rosie nu realizeaza ca ea se usuca. O vad tot rosie.

  Noi, dumneavoastra, ati identificat problema si luati, luam atitudine.
  Din pacate, tinem conferinte la care sunt invitati doar cei care stiu ca iarba e verde.
  Contributors, lapunkt, revista22 sunt citite de putini care cred ca iarba e rosie.

  Avantajul, inca nefolosit, este ca cei care stiu ca iarba e verde, au si capacitatea sa inventeze si sa construiasca un insecticid (si mor si gandacii domnului Mixich). Trebuie doar imprastiat.

  Idei? Schite? Formule? Aparate de imprastiat?
  Astept. O sa fac si eu unul mic, dupa puteri, dar un aparat construit de mai multi ar fi mai eficient.

  • Cei cărora le place să creadă că iarba ar fi roşie (eventual cu secere şi ciocane aurii în vârful fiecărui firicel) preferă Critic Atac şi Vocea Rusiei…

 2. Dle Tismaneanu,

  Tratati simptomul, nu boala. Boala se numeste Voiculescu. Simptoamele sint mai multe: Gidea, Badea, etc

  Vocile societatii civile sunt esentiale numai atunci cind au consecinte, nu per se. Daca multitudinea de procese are darima A3 si l-ar lasa sarac pe Voiculescu … oricum el numai asta intelege.

 3. Domnule Profesor, protestele societatii civile, in mod evident nu sunt zadarnice .
  Totusi, vom avea sute de emisiuni, despre sute de persoane care „au mintit ca niste porci …” (Dumnezeule!expresia asta exprima un inalt grad de complexare al echipeiA3, fata de inteligenta, echilibru si frumos)?
  Vom deschide cutia Pandorei, si vom invrajbi populatia, unii, contra altora, fara scop, si ara sa inteleaga de ce? Tocmai acum?Tocmai in prag de alegeri parlamentare? Tocmai cand incepusem sa explicam unui anumit segment de populatie, predispus egalitarismului prost inteles?
  S-ar putea ca A3 de fapt aceasta sa astepte, sens in care, cred totusi ca un „asalt” de cateva luni al ONG, asupra segmentului preponderent, va castiga multi partizani ai ideilor sus aratate.

  Cu stima,
  Lucian Banu

 4. Domnule Profesor, am mai scris si am sa scriu si la editorialul Dvs. Nu este suficienta doar solidaritatea prin semnaturi. Ar trebui ca, toate persoanele ofensate de cloaca felixaco-uslama sa se constiuie parte civila si sa actioneze legal impotriva acelor membrii CNA, care fac partizanat uslam pe bani pubilici, in favoarea unor persoane private. Bazii, gizii si patrarii sunt protejati de acesti oameni, pusi acolo sa apere si sa amendeze derapajele din audio-vizual. Fiind ei majoritari de orientare uslama, mizerabilii care ne porcaiesc personalitatile vor prospera voios.

  In vest exista asa-numitele plingeri colective. Cu cit sunt mai multi cei ce-i dau in judecata pe acesti oameni, cu atit mai mult e obligata justitia sa ia masuri drastice. Aici nu mai avem de-a face cu interzicerea dreptului la expresie, ci cu calomnii de joasa speta. Oamenii acestia au prozeliti, fac prozeliti si ne vom trezi destul de curind cu linsaje reale, nu numai televizate sau virtuale. Amendarea pina la faliment a lor si a instigatorilor lor ar fi masura cea mai blinda, e drept, dar numai atita are justitia romana la dispozitie. Pe legi facute tot de potentiali penali, pentru ei si pentru ai lor.

 5. Nu mai este un caz , este un fenomen. Este o infectie care atinge spiritualitatea romaneasca, evolutia civilizatiei noastre. Fenomenul „antena 3” s-a multiplicat in media romaneasca. Vocabularul si modul de exprimare tip talk-shaw politic se naturalizeaza in societate. Pamfetlarul , analistul politic, devine model de viata. Logica minciunii , argumentul injuriei, sentinta bascaliei , se generalizeaza in viata colectivitatilor , in relatiile dintre oameni. Intr-o societate slab instruita, cu un nivel cultural precar, emisiunile tv devin „ civilizatoare”. Spre ce ne indreptam ?
  Atacarea valorilor intelectuale, ale personalitatilor, este o faza in ofensiva medioacritatii . Nu mai este suficient sa cautam vinovatii si sa-i identificam cu instrumentele raului ( Gadea, Badea, Ciuvica, Ursu,…). Este obligatorie solidaritatea cu victimile linsajului mediatic dar nici aceasta solidaritate nu mai este suficienta.
  A sosit momentul ca societatea romaneasca sa reactioneze repede, ferm , explicit. Vinovati pentru starea in care s-a ajuns nu mai sunt doar” instrumentele” : gadea, badea, ciuvica, etc . La fel de vinovati sunt si cei care consimt sa convietuiasca cu acest fenomen. Intelectuali care din scrupule de impartialitate politica ( ce politica?) accepta sa taca, sunt vinovati. Vinovati sunt si fricosii care tac din lasitate. Vinovati ( unii inconstienti) sunt cei care se hranesc spiritual de la aceste posturi de produs mizerii. Membrii din institutiiole statului (CNA) care nu sanctioneaza ferm abaterile de la moralitate ale posturilor tv nu sunt doar complici , sunt chiar parte a sistemului, sunt si ei „instrumente” ale raului. Invitatii ( unii au pretentia de intelectuali) care apar la aceste posturi sunt vinovati, sunt complici. Trebuie spus foarte clar : o societate sanatoasa dispretuieste realizatorii acestor mizerii, dispretuieste lasii care tac , disptretuieste participantii care se cred curati stand in mocirla, dispretuieste inconstientii care consuma mizeriile acestor televiziuni, dispretuieste politicienii care se folosesc de asemeneda instrumente. Personal nu mai am nici o consideratie pentru un ziarist care tace ( Mircea Toma ), pentru un artist care stimuleaza dejectii intelectuale ( Mircea Deaconu), pentru un politician care participa la o dezbatere in studioul Antena 3 ( indiferent ce spune), pentru un intelectual care se promoveaza fara scrupule in studioul Antena 3 (Sorin Iliesiu ), pentru vecinul de scara cu telecomanda fixata un post . Nu am nici un respect pentru confratii de preocupari intelectuale care tac atunci cand Plesu, Patapievic, Liiceanu sunt improscati cu noroi ( ex. academicianul Eugen Simion ). Nici o scuza si nici o consideratie pt Radu Calin Cristea si ceilalti din gasca. Trebuie sa se produca separarea apelor. Antena 3 pute si mirosul se imprastie . Sub masca neutralitatii, apolitismului, etc se ascunde complicitatea sau lasitatea. Fenomenul ” antena 3″ trebuie izolat, indifirent de cantitatea umana de telespectatori care se supara. Prefer sa ma identific cu minoriatea curajoasa.

 6. Este foarte bine ca in sfarsit societatea civila si oamenii de cultura iau atitudine impotriva acestei mizerii. Ca intotdeauna, mai devreme sau mai tarziu, lucrurile se aseaza in matca lor…

 7. D-le profesor

  Ca de-obicei in astfel de situatii abjecte, ati fost dintre primele voci publice care au reactionat, ati avut discursuri exemplare si indemnati la lucruri care ar conta DACA ne-am afla intr-o societate normala, unde reactiile celor care reprezinta luciditatea si responsabilitatea unui neam ar fi luate in seama.
  Nu suntem (si presimt ca nu vom fi prea curand) in acea societate.

  M-am uitat special aseara la gadea: le-a semnalat adoratorilor cu mintile incetosate de abjectiile lor ca da, a luat cunostinta de un protest de solidarizare a unor intelectuali, dar se intreaba, unsuros si tendentios (sigur pe sine, va jur!), de ce nu s-or fi solidarizat numitii intelectuali impotriva taierii salariilor profesorilor si medicilor, ce, aia nu erau niste categorii importante pt tara?!, etc, etc, etc.

  Sper ca intelegeti ce vreau sa zic: EI SUNT DE NEINVINS ! VOR FACE EXCLUSIV CE STIU SA FACA, IN CONTINUARE, O MASINARIE PERFECTA SI DE-O UIMITOARE EFICACITATE, care nu se va impiedica de niciun protest al nostru pe forumuri, de nicio solidarizare a noastra.

  Toata agitatia noastra din aceste zile va avea un singur castig pt noi toti, unul psihologic (departe de ce fantazam fiecare…): reiterarea unui securizant (si iata ca inutil la nivel social) sentiment de apartenenta. Onorant pt „civilii” care suntem noi, poate gratificant pt militantii adevarati care sunteti dvs, vocile publice.
  Si cam atat, helas!…

  • De neinvins? Glumiti.
   Eu singur ii termin pe toti. Slabiciunile, care le sunt slabiciunile? la ce nu se asteapta? De unde cred ca NU vine pericolul?

   Sunt nenumarate moduri. Am mai spus…trebuie sa ii invingem cu armele lor. Care sunt armele lor? Audienta la A3. Arma lor. Dar si a noastra. Bani si setea de bani. Arma lor…o slabiciune.

   Exact punctele lor forte sunt si cele mai mari slabiciuni.
   Ati facut un lucru bun ca v-ati uitat. Numai asa evaluam mercenarul.
   Nu vor fi atinsi de proteste. Nu suntem targetul lor. Atacam targetul lor cu armele lor din cazemata lor.

   Daca nu fac prea mult sens inseamna ca sunt putin nebun. Sariti peste mesaj.

   Cu respect (si ochii rosii)
   Om normal

 8. Foarte buna solidarizarea cu dl. Plesu.

  In alta ordine de idei, va rog eu frumos, nu-l mai promovati cu aceasta ocazie pe compromisul I.T. Morar, e ca si cum l-ati boteza pe dl. Plesu cu apa din lacul lui Gold Corporation.

 9. Este bine ca societatea civila ia atitudine.

  Au fost si sunt inca numeroase abuzuri verbale si non-verbale care se petrec sub ochii mei aproape zi de zi. Unii iau atitudine. altii nu prea… Ca asa este in tenis?

  Ma declar solidar cu protestul declansat pentru sustinerea domnului Plesu.

  Pentru mine raman in continuare intrebari nenumarate legate de modul in care opereaza CNA si datorita caruia viata noastra este influentata zilnic– ne poate schimba perceptiile, unii isi schimba valorile si probabil ca unii sunt afectati decisiv pe viata.

  CNA-ul trebuie si sper sa ajunga la intelepciunea de a isi modifica regulamentele si atitudinea referitoare la modul in care gestioneaza piata mass-media din RO.

  Mesajul meu este mai mult decat o sustinere pentru dl. Plesu – este expresia unei dorinte de schimbare a mediul mass-media din RO. (Si aici includ toata piata mass-media, inclusiv bannerele si pliantele folosite in campaniile electorale).

  Este clar timpul schimbarilor!

  Societatea civila face pasi importanti – cine urmeaza sa ii faca pe urmatorii?
  Astept un raspuns – multumesc.

  • @ eu******

   Aveți nedumeriri și așteptări perfect legitime. Și eu am aderat, fuga, la protestul de solidarizare cu dl. Pleșu, care e necesar și face un rol simbolic inebranlabil. Mă gîndesc însă melancolic că nu avem replici instituționale decise pentru tipul ăsta de obscenitate media. Fără un cod punitiv funcțional, recidiva e o chestie de zile… N-o putem ține langa în scenariul ăsta „injurie – protest – injurie – protest”. Ceva trebuie dislocat, schimbat, regîndit din temelii. Antena 3 a depășit o limită dincolo de care nu mai e de glumit, de bîrfit, de făcut mici texte de contrapondere. E esențial să coagulăm indignări, să construim o voce opozitivă, să condamnăm, cu portavoce, urîțenia morală a lefegiilor lui Voiculescu. Dar lucrurile trebuie să evolueze, să treacă dincolo de aceste piruete și fraternizări axiologice…

   • Consider ca ce spune @eu e putin naiv desi perfect legitim. De aceea va intreb, in urma replicii dvs. cum ca „Fără un cod punitiv funcțional, recidiva e o chestie de zile,” cum a fost posibila ridicarea licentei de emisie a OTV-ului? S-a incalcat legea? A fost hotararea abuziva? Ca de ce nu se aplica acelasi tratament Antenei turnatorului este evident, dar exista sau nu parghiile legale de a stopa astfel de mizerii?

 10. M-a surprins placut sa vad pe lista nume pe care, pana acum cateva luni, nu credeam sa le vad luand atitudine in asemenea cazuri. Problema este ca maine ne vor opune lista lor cu Stalin si Hitler si alti 1 milion +… „oameni de bine” care declara sus si tare ca urasc filozofii si basistii, iar lucrurile se vor aseza tot in limitele pe care le stim deja. Acesti indivizi nu se vor opri atata vreme cat procesele lui Voiculescu nu se finalizeaza si atata vreme cat CNA-ul, organismul care ar trebui sa stopeze aceasta mizerie, este in mana lor.

  • Da si ptr acest indemn de a reciti:

   http://www.contributors.ro/fara-categorie/andrei-plesu/

   Iar eu spun ca nu numai trebuie recitit dar si constientizat ca poate este singura solutie cu adevarat meritorie pe care trebuie sa o avem si ar trebui sa ne ostenim pentru ea atat noi societate civila cat si partidele democratice care astfel nu sa ne anexeze ci sa se puna in serviciul nostru.

   Deci sloganul pentru Duminica ar fi:
   Andrei Plesu, Presedinte!

 11. Intr-un fel, continuand ideea comentariului meu la articolul dvs. anterior, este un semn bun totusi ca USL-ul prin antenele turnatorului ataca pe cei ce sunt de partea adevarului si dreptatii. Poate suna ciudat ce am spus, dar cred ca ce au scris Andreea Pora si Andrei Plesu (vorbesc numai de cei doi intrucat ei au fost supusi recent atacului securistic) a avut efecte altfel nu vad logica atacurilor. Ori daca astfel de pozitii produc efecte in mentalul colectiv atunci cred ca putin optimism n-ar strica. Si, bineinteles, trebuie neaparat sa-i sustinem pe toti cei ce au sufletul curat, cunostiintele si talentul de a devoala imaginea adevarata a sordidului ce-a acaparat aproape tot ce inseamna viata publica in Romania. Dar curatirea vietii publice nu este chiar greu de facut atunci cand decenta umana ghideaza si decide viata comunitara. Mult mai greu este sa dezrobesti sufletele celor captivi in mocirla resentimentului si urii predicate zilnic de aceste televiziuni. Cred ca tocmai aici produc efecte pozitiile exprimate de cei amintiti; la fel cum aceleasi efecte produc articolele semnate de VT, Liiceanu, Dragos Aligica sau Tapalaga, Si din aceleasi motive acestia sunt atacati. Batalia e la inceput si sunt convins, avand experienta anilor ’90, ca mizeriile si dejectiile generate de acest aparat politico-propagandistic vor fi inzecite si fara limite. Fara a exagera cu nimic, batalia ce se da acum pt. europarlamentare dar in special pt. prezidentiale este pe viata si pe moarte. Nu neaparat ca un presedinte democrat va sustine statul de drept, lucru ce va fi normal dealtfel, ci faptul ca mafiotii USLvor pierde acest post cheie in controlul serviciilor secrete si numirea magistratilor, va fi un semn ca grupul infractional organizat a pierdut iar baronii vor fi liberi sa-si cumpere zeghe de la casele de moda din Paris sau Milano. Baronii si cei acum in puscarii sunt dusi cu zaharelul de Ponta si Antonescu ca viitorul presedinte, membru de nadejde al grupului infractional, ii va gratia sau aranja NUP-uri. Imi imaginez zoomachia ce va urma daca pierd presedintia. Va fi un spectacol ce merita urmarit. Pana atunci, eu ii sprijin pe toti cei enumerati si ii indemn nu numai sa nu taca ci sa-si inmulteasca aparitiile in scena publica. Regret mult, desi inteleg, retragerea lui Patapievici si Cartarescu. Nici pe Mircea Mihaies nu l-am auzit de ceva timp. Poate vor urma exemplul lui Liiceanu si vor reveni. Doamne ajuta!

 12. Nu toate semnăturile apar… nu înțeleg cum sunt moderate mesajele la ‘Revista 22’… la ora actuală apar 859 semnături iar contorul mesajelor inidică 3869 mesaje …

  Trecând peste dificultățile tehnice și provocările IT de la Revista 22, îi dorim pe această cale d-lui Pleșu epidermă groasă (trăiește în România și are nevoie de așa ceva) și multă sănătate. A fost și este o voce a normalității în vacarmul necontenit care au însoțit ultimii 24 de ani. Fiecare intervenție mediatică a constituit pentru mine un sanity check și în final confirmarea că nu am luat-o razna cu toții. A marcat 1,000 de puncte în momentul despărțirii de Vodă de la Cotroceni. Îl felicit pe această cale pentru discernământul exemplar de care a dat dovadă.

 13. Totuși, cum stam cu libertatea de expresie? Ne întoarcem la cenzura?
  Atât cat integritatea fizica a cuiva nu este pusă in pericol, nu cred ca este nevoie de un gard viu de apărare.
  Apărarea: cititi-l pe Dl Plesu, si schimbati canalul de pe antene.

    • De acord, dar nu se poate contracara cu măsuri restrictive sau cu demonstratii care fac reclama antenelor.
     Mr Plesu needs to learn to walk tall no matter what.
     Este parte de misiunea domniei sale. Iar a noastră sa-i cumpăram cărțile, si sa-l citim sau cita.
     Atât.

 14. Daca inculpatul (apelant) Voiculescu prezinta in instanta tot felul de certificate de baiat bun, de baiat simpatizat, de conduita ireprosabila in societate, de iubit de cetateni, toate menite sa creeze instantei un simtamant puternic de individ (inca) nepierdut (si pe cale de consecinta ce nu are nevoie sa fie recuperat), ma gandesc de ce nu, sa infiintam o lista separata de prezenta, pe care sa o semnam, si sa o inaintam Ministerului Public, prin care ne aratam : dispretul fata de acest inculpat, frica si greata noastra de a sta in societate alaturi de el, sa aratam tot ce este dizgratios, (ne)frumos (ce bine a scris Domnul Liiceanu!), amoral, imoral, neetic, si de ce nu, antisocietar.

  Ministerul Public nu are decat sa inainteze aceasta instantei de judecata care poate, sau nu poate sa tina cont de ea. Dar totusi … .
  Referendum pentru un astfel de inculpat, nu putem face, dar 500.000 oameni oripilati, putem sa ii demonstram .
  Hai sa vedem ce iese !

  • @ciprian voinea

   Problema este ca o asemenea lista ar trebui sa contina probe, altminteri exista riscul ca semnatarii sa fie acuzati de… calomnie (sau atac la imagine, dupa vrerea avocatilor voiculescieni)!

 15. Calomnia este adresata de noul cod penal sau civil? Afirmatiile calomnioase facute in mass media se pedepsesc in orice tara civilizata. Pe cand si in Romania?

 16. Adevărata dilemă : Absenţa-inexistenţa !
  PAUL GOMA !
  Domnilor consideraţi Normal ca PAUL GOMA să fi fost în România,
  Şi pus la loc de cinste, recunoscut şi ascultat ?
  Dacă DA, cum, de 25 de ani, nu-i aici şi este „foarte iubit” de intelectualii din „paraje”,
  DE CE nu există mişcări de Protest, pentru PAUL GOMA ???
  Cu mii de semnături „intelectuale”. De Ce ?
  De ce dle. Tismăneanu, PAUL GOMA nu-i AICI ???

 17. Fara discutie ca cei care l-au atacat pe A.Plesu sint niste mizerabili. Nu era nevoie de ultima lor iesire pentru a li se pune acest epitet. Insa nu se poate spune ca reactia lor e total gratuita. Cind te apuci sa cataloghezi de „obraznicatura” pe un mojic cu un limbaj de mahala nu cred ca trebuie sa te astepti la alta reactie. O vorba din popor spune: „Daca te bagi in tarite te maninca porcii.”

  Pe de alta parte ditirambii la adresa dlui Plesu ca apostol moral al natiei mi se par amuzanti. Am zimbit citind intr-un interviu cum declara: „cred ca am fost dintotdeauna anticomunist”. Da, cu carnet de partid …

  Cum vi s-ar parea astazi un membru al fostului guvern Ianukovici? Atit timp cit nu si-a dat demisia cred ca ar fi fost vinovat prin tacere si cred ca toti l-ati acuza.

  Sa ne reamintim ca in 1990 Iliescu a chemat minerii si apoi le-a multumit pentru interventia violenta. Domnul Plesu, membru al guvernului, nu a gasit de cuviinta sa renunte la post, girind astfel un act criminal. Cred ca orice om decent ar fi incercat sa se delimiteze de autorii mineriadelor. Dl. Plesu a ramas bine mersi la post ca ministru al culturii.

  Probabil ca adulatorii de astazi au uitat de mineriade … ori poate ca ar fi facut la fel …

  Nu ma intelegeti gresit, Antena 3 e o hazna, insa beneficiaza de libertatea presei. Exista posibilitatea de a fi data in judecata pentru defaimare, calomnie, insulta, etc. si de a i se cere daune, dupa cum exista si posibilitatea de a i se retrage licenta.

  Cred ca exista cauze mai importante in Romania decit heirupismul mitingului de solidaritate cu dl. Plesu (vezi independenta justitiei).

  • @ Anonim

   Punctual :

   1. Andrei Pleșu nu s-a jucat în lături. A făcut ce făcea și Caragiale, însă cu alt instrumentar. Nu pricep folcloristica porcină, zău…
   2. A-l urechea pe Andrei Pleșu pentru carnetul de partid e o probă de neghiobie. Căutați să înțelegeți împrejurările în care tînărul Pleșu a consimțit unei atari formalități.
   3. E bolînd să-i anexezi biografiei ministeriale a lui Pleșu duhul asasin al mineriadelor. Revedeți contextul și, mai important, prestația infungibilă a lui Andrei Pleșu din acei ani. Există în Pateric o vorbă a lui avva Theodotos : „Cel care a zis: Nu preacurvi! a zis şi: Nu judeca pe alţii!” Mai reflectați…
   4. Confundați admirația genuină cu idolatria și efigia legitimă cu elefantiaza kitsch a iconoduliilor. Mai reflectați…

  • @Anonim – Extem de pertinent acest comentariu si in cvasi-dezacord cu ditirambele co-forumistilor. „Plesu” e doar o ocazie („oportunitate” se zice la multinationale) de iesire-n fata („piata”) pentru oarece voturi pro-partinice. Asta nu inseamna ca a3 nu-i un capac puturos de hazna.

  • Domnul anonim,

   Stiti bancul cu cel mai bun spion american trimis in Rusia?
   E vechi, trebuie sa-l stiti…….

   Va fac, totusi, un rezumat.
   L-au ales pe cel mai bun. L-au invatat sa vorbeasca ruseste perfect. L-au invatat sa bea galeti de vodca si sa ramana treaz.
   Nu a avut succes. Era negru.

   Va mai asteptam pe la noi.
   Cititi-ne, nu doar invatati limba!

 18. Va propun ceva: haideti sa-i lovim pe astia unde-i doare – la parale, doar de asta le pasa.

  Mie mi-ar placea sa pot suna acasa si sa le spun parintilor mei ce produse sa nu mai cumpere pentru ca sint facute de firmele lui Voiculescu.

  Nu sint la curent cu afacerile/brandurile familiei Voiculescu in afara de Antene si Radio Romantic; Nu vreti sa ne educati putin? S-ar putea face o campanie pe Facebook ca sa stie lumea ce si cum. Sa-i „ajutam” putin la capitolul incasari. Oamenii se uita la ei si asta se traduce prin contracte de publicitate. Nu este insa clar citi se uita aprobator si citi se uita dezaprobator. De ce sa nu le dam o sansa celor care se uita dezaprobator sa reactioneze? Ideea ca ma uit dezaprobator si nu pot reactiona in timp ce astia toarna tampenie dupa tampenie si fac „executii” publice ma deranjeaza.

  Argumentele nu vor functiona la o maimuta care tine in mana o mitraliera. Astia au nevoie de un sut in c****. Pardon my French!

 19. In comparatie cu dalmatienii eopcii actuale Andrei Plesu este imaculat dar este foarte departe de valorile si criteriile transante ale regretatului Corneliu Coposu in comparatie cu care este un observator pasiv al calvarului societatii romanesti si un om care a descris parte din imagine si din adevar.

 20. Dacă se publică arhivele „Dunărea” şi ce arhive mai sunt pe tema asta, cu sutele alea de milioane de dolari făcuți dispăruți de Varan la începutul anului 90 (dolari la nivelul acelor ani, mult mai strong decât cel de azi), şi corelând cu ultima directivă Macovei, aia trecută prin PE, cu confiscarea averilor infractorilor, inclusiv averile trecute pe numele rudelor, dispare şi mama Antenelor din spațiul public, cu tot ce reprezintă ele. Pentru că din acei bani s-a construit așa zisul „trust Intact”. Țeapa de la Institutul de cercetări alimentare e o găinărie ieftină, pălește pe lângă anvergura păcatului primordial al lui „dom’ profesor”, cum îi place să fie adulat de pupinfundişti.

 21. Orice om poate fi înjosit la un post de televiziune, fiindu-i atacată demnitatea, cu un limbaj vulgar și CNA sau Parchetul nu se autosesizează ? Cum este posibil așa ceva ? Nu în acest mod funcționează instituțiile unui stat de drept care apără drepturile fiecărui cetățean ! Spațiul public ar trebui curățat și igienizat moral. Cum sunt protejați oamenii de agresiunea extremă vulgară împotriva bunului simț comun? Consiliul Național al Audiovizualului – frumos cuvânt – pe cine consiliază? CNA păzește cumva simțul etic și valorile spațiului public ? Marasmul moral al societății este întreținut de mulți ani de zile și de dezmățul anumitor emisiuni de televiziune, cu atitudinea îngăduitoare și permisivă a CNA. Așa ziși moderatori de televiziune transformați în vajnici jignitori ai demnității umane, executând public la comandă orice opozant, manipulatori ordinari care se cred stăpânii publicului și pe care de fapt îl disprețuiesc. ȘI CNA-ul veghează… Ce valori morale apără CNA ? Cum apără CNA drepturile publicului de a nu fi agresat emoțional și moral? Ce drepturi apără CNA ? Dreptul la libera exprimare mitocănească, dreptul la minciună manipulatorie, dreptul la o audiență pervertită prin ultragierea permanentă a bunului simț ,dreptul la crearea de dependențe toxice pentru o populație sărăcită și debusolată de prăbușirea valorilor etice ? Dacă este atacat , jignit și executat public o personalitate culturală, un profesor universitar de frunte al țării ,un reper etic și un apărător al valorior morale eu ce pot să mai cred , cum pot eu public să mă simt în siguranță, care sunt modelele mele morale? SĂ NE FIE RUȘINE CĂ AM TOLERAT ATÂTA TIMP DISPREȚUL ȘI DOMNIA PROSTULUI GUST ÎN SPAȚIUL AUDIO VIZUAL !

 22. Ma leg de amanunte, dar sunteti sigur ca acea sintagma „capital social” este o traducere ok pentru „social capital” . Capital social in romaneste se refera mai degraba la averea de inceput a unei companii….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro