sâmbătă, iulie 2, 2022

Vom trăi și vom fi liberi. Plecând de la raportul-execuție al lui Tudorel Toader

S-a spus deja că ceea ce am văzut aseară nu a fost o evaluare – ci o execuție.

Așa este. Iar ceea o ce o face cu atât mai remarcabilă este caracterul ei colectiv. Fiindcă prin gura lui Tudorel Toader nu vorbea, de fapt, numai Tudorel Toader. Ministrul Justiției a fost aseară un personaj-polipier, o existență colectivă, o sumă (ba chiar o summa) a tuturor resentimentelor anti-europene și anti-modernizatoare care ne bântuie psycheea națională. Spus mai simplu, discursul lui Tudorel Toader de aseară a fost o întoarcere a refulatului.

Prin gura lui au vorbit, pe rând, toți cei care simt că sunt pe cale să piardă războiul cu modernitatea – și cred că acum e momentul bătăliei lor decisive pentru anularea intrării României în modernitate. A vorbit, mai întâi, Tudorel Toader însuși, un monument viu de meschinărie, așa cum îl știam deja; dar, prin gura lui, a vorbit și Rodica Stănoiu, ministru al Justiției în guvernul Năstase, pe vremea căreia destinul profesional al oricărui membru al sistemului de justiție se decidea la partid (ca aseară, firește) – ba chiar și soarta dosarelor se decidea tot în ședință de partid, ceea ce se va întâmpla dacă restaurația PSD reușește. A vorbit Iosif Gavril Chiuzbaian, ministru al Justiției în guvernul Văcăroiu, dacopat și admirator al lui Iosif Constantin Drăgan, pentru care tot ce era european era suspect și anti-românesc (ca aseară, firește). A vorbit Stelian Nițulescu, ministru al Justiției sub Gheorghe Gheorghiu-Dej, pe vremea căruia ascultarea posturilor de radio străine sau citirea presei occidentale erau capete suficiente de acuzare pentru a te nimici profesional și uman (ca aseară, firește).

Un enorm resentiment istoric: asta am putut vedea cu toții aseară în acțiune în persoana și în discursul lui Tudorel Toader. Așa arată, întrupat în figură umană, resentimentul: o figură mică și speriată, conștientă de impostura pe care o reprezintă, dar înțelegând în același timp că a ajuns în poziția în care poate acționa decisiv. Refuzând dialogul, tocmai fiindcă știe bine că se află în impostură; citind intimidat de pe foaie minciuna oficială pe care o servește, sperând disperat că greutatea propriei funcții va fi suficientă ca s-o convertească în adevăr; înțelegând totuși că fiecare frază îl afundă tot mai iremediabil în abjecție. Trăgând cât poate de mult de timp – tocmai fiindcă știe că, la finalul spectacolului imund, totul va fi iremediabil schimbat – iar el se va fi cufundat, fără putință de întoarcere, în zona cea mai dejectă & fetidă a istoriei.

A fost un proces-spectacol stalinist de anii 30, sau un proces al poporului din anii 50 – însă desfășurat cu o întârziere de aproape un secol într-o țară europeană. De aici și reacția exasperată & dezgustată a României europene din stradă: ceea ce s-a văzut ieri pe ecrane a fost un reenactment oficial al unei Românii totalitare, sau măcar iliberale, în care un partid-stat controlează totul. O Românie în care abjecția a reușit, în sfârșit, să facă din nou sistem – și în care orice instinct al adevărului devine o vulnerabilitate majoră. O Românie la fel de mincinoasă și de meschină precum discursul lui Tudorel Toader – o Românie în care am fi cu toții doar niște frânturi de fraze mincinoase, asamblate după bunul plac de orice ministru sau de orice șef – o Românie în care viețile noastre ar fi niște atomi ai unei enorme minciuni.

Asta e inacceptabil. Și imposibil: pur și simplu nu se poate întâmpla. Există strada, există președintele, există Bruxelles-ul, există încă suficiente forțe pentru a ține această explozie a resentimentului istoric sub control. Refulatul s-a întors, și-a făcut ravagiile – acum e timpul să îl facem se întoarcă în cavernele subconștientului, de unde a năvălit la lumină. E nevoie să fim în stradă, să denunțăm minciuna, să nu acceptăm ca România să se transformă într-o gigantică minciună colectivă. Și sunt absolut sigur că și de data asta vom reuși. Așa cum am reușit anul trecut, când lucrurile erau într-un punct mult mai fragil decât acum. Când șansele noastre erau mici – și totuși, am întors România de pe buza prăpastiei. Așa vom face și acum, nu mă îndoiesc de asta. Convingerea mea e că PSD și-a tras un glonț în picior, deschizând un război cu costuri enorme pe care are foarte puține șanse să-l câștige. Numai dacă nu reacționăm, numai dacă nu ieșim în stradă îl poate câștiga. Altfel, dacă vom fi reactivi, le va fi aproape imposibil.

Dar nu ne e permis să uităm că acest resentiment, chiar refulat, chiar întors în grotele lui de frustrare și ură, există. Că el pândește acolo, așteptând doar nevroza politică utilă care să-l aducă la suprafață. Prin tot ce a făcut de când există, inclusiv prin raportul-execuție de aseară al lui Tudorel Toader, PSD a dovedit că el e această nevroză politică – și că va face mereu tot ce îi stă în putință pentru a lua sub control definitiv corpul social al României.

Să nu ne amăgim: lupta nu va fi scurtă. Viața noastră întreagă va fi o luptă împotriva acestei nevroze anti-moderne & anti-europene. Vindecarea unei asemenea boli e întotdeauna anevoioasă – și se întinde pe durată lungă. Însă nu avem altă opțiune: destinul României stă sau cade în funcție de vindecarea acestei nevroze. Viața noastră va fi aceea a unei falange de anticorpi – gata oricând să se activeze pentru a neutraliza boala. Va fi obositor, va fi erodant, va fi de anduranță. Însă mă uit mereu în ochii copiilor care vin la proteste: acolo e România pe care o construim – și merită din plin.

Întorcând cuvintele eroilor Revoluției noastre, aș spune așa: vom trăi și vom fi liberi. Oricât de obositor va fi asta. Iar libertatea noastră, PSD, este cea care te face să nu ai nici o șansă.

Distribuie acest articol

37 COMENTARII

 1. Urmatorul pas facut de Toader: probabil transformarea DNA intr-un muzeu al justitiei. „Originile statutului de drept in Romania” sau „Lagar al penalilor”. Parca si vad autocarele cu turisti rusi oprind in fata la DNA, iar Toader facand pe ghidul: „tovarasi, iata aici au cazut rapusi ai nostri tovarasi de partid si neinfricati luptatori ai statutului paralel. Aici tovarasi, au cazut in numele coruptiei, nationalismului si neo-comunismului numerosi membri de partid ai PSD”. Cat de emotionat era el TT aseara si cum transpira el in timp ce citea verdictul procurorului sef al DNA de pe soclul adus special pentru statura lui minuscula. Mi-ar fi placut sa vad niste trupe SEAL intrand in sala unde condamna TT, niste agenti parasutati din elicoptere negre silentioase, insa asta doar in filme americane vezi. Oricum, daca astau si ma gandesc Deveselu nu e chiar asa departe de Piata Victoriei….

 2. Tensiunea e ca de Mineriada, cu posibila izolare internationala ceausista. Intelectualitatea a înteles prima amploarea operatiei si în mare majoritate s-a ascuns. Sacrificam iarasi tineretul – probabil se vor ocupa si de demonstratii, chiar si de internet. Nimeni nu stie exact ce scenariu se joaca si trebuie observat ca pâna si presedintele Iohannis are nevoie de aparare. Si mai ales liderii de opinie civica! Asaltul a fost atât de judicios planificat încât, pe lânga repartizarea judicioasa a lamuritorilor pe la canale, nu s-a neglijat a se asigura, de exemplu, o multime de atacuri – simultane! la adresa dlui Gabriel Liiceanu, usor de gasit: https://www.cotidianul.ro/slujirea-de-gabriel-slugarliiceanu/
  https://www.justitiarul.ro/gabriel-liiceanu-in-cautarea-unui-nou-stapin/
  http://www.ziaristionline.ro/2018/02/22/eseu-magistral-al-filosofului-constantin-barbu-infractorul-cultural-gabriel-liiceanu-intrat-stadiul-terminal-al-gandirii/
  https://www.activenews.ro/stiri-politic/Omul-care-a-adus-in-Romania-Integrala-Manuscriselor-Dimitrie-Cantemir-Liiceanu-a-devenit-fiind-in-structura-sa-procurorul-de-serviciu-al-Romaniei.-Are-80-de-ani-de-viata-si-50-de-ani-de-plagiat-149447
  http://www.catavencii.ro/autorul-unor-limbi-de-bagat-manual/

 3. Vom trăi cu ruşinea în suflete şi nu se ştie dacă vom trăi liber. Pământeanul nostru Tudorel ne-a aruncat în haznaua cu fecale a istoriei.

 4. Pe mine ma sperie avalansa de anunturi privind contractele pentru inarmare ale Romaniei, anuntate , CE COINCIDENTA BIZARA , tocmai in aceste zile cind se hotaraste soarta statului de drept si a democratiei in Romania. Avioane, rachete, fregate, submarine, rampe, anuntam ca vom cumpara de toate intr-o frenezie si ca ne vom respecta angajamentele financiare in NATO . Mira-m-as daca nu vom anunta rapid si niste contracte de autostrade gen Bechtel.
  Si acum intrebarea: Se vor lasa partenerii nostri strategici, USA sau EU, pacaliti incaodata de aceasta momeala, contracte de inarmare contra soarta democratiei si a statului de drept in Romania ?
  Tare mi=e teama ca DA.

  • Nu. Pe ei nu-i pacalesti cu ceva contracte, incheiate pe sub masa.

   Submarine facute intr-un santier romanesc = capusare a industriei navale.
   Blindate facute in Ro = capusare industrie de armament.
   Achizitie de rachete = n-avem incotro cu deveselu in curte.
   Achizitie de avioane = n-avem incotro ca ce avem sunt de dus la muzeu
   Achizitie de corvete = spagi grase pentru reprezentantii clasei muncitoare-platitoare-de-taxe-la-partidul-unic.

   • @Doru – atât timp cât la Câmpia Turzii sunt nevoite să vină mereu avioane canadiene și americane, se poate ca achiziția de avioane să fie totuși necesară? Ce ziceți?

 5. Asa e, americanii nu se dezmint: ne sug bogatiile si sinjele.
  In loc sa ne apere, ei ne exploateaza cerinmdu-ne sa ne inarmam.

 6. Necroza, nu nevroza. PSD-ALDE-UDMR este necroza care a cuprins Romania.
  Din pacate este prea extinsa si prea profunda, nu poate fi indepartata cu bisturiul demonstratiilor sau al alegerilor. Pentru ca este provocata si sustinuta de viermii fostei Securitati, devenita astazi oligarhia financiara si economica, de viermii fostului Partid Comunist, transferat in prezent in partide politice asa-zis democratice. Necroza este prezenta pe toate palierele, in toate domeniile, mult amplificata de urmasii fostilor, mai multi la numar, mai instruiti, bogati, fara frica, fara nicio retinere, fara nicio opreliste in fata lor.

  Din afara nu putem astepta mare ajutor: America e lacoma de contracte, pentru ea vulnerabilitatea conducatorilor este mana cereasca, asteapta ca un bully pe strada sa atace copiii de scoala sa le ia covrigul din mana. Pentru SUA, mafia dragneza este o oportunitate de a obtine noi contracte.
  Nucleul forte al UE se intreaba cum poate scapa fara pierderi foarte mari de nenorocitii din Estul comunist, pe care singur si i-a bagat in casa, nestiind de ce sunt in stare.
  NATO depinde in mare parte de americani, care strang surubul la maxim si pot oricand sa-si scada participarea. Iar Europa planuieste o forta armata proprie, deci NATO se va destrama, la un moment dat.

  Suntem singuri. E adevarat ca tot singuri ne-am si facut-o, deci e drept sa tragem acum. Meritam din plin tot ce va urma.

  Si nu vom trai si vom fi liberi, ci vom muri si poate, poate atunci vom fi liberi. Nu stiu daca exista lumea cealalta si cum e acolo, dar daca este cumva doar o reflexie a acestei lumi, atunci vom muri si nu vom fi liberi niciodata. Nici nu meritam, de altfel.

  • Nu cred ca ne riscam viata, ci confortul. Daca in loc de gratare sau city-break vom sta o duminica acasa sa votam, zau ca nu va trebui sa invatam sau re-invatam sa tragem cu pusca. Cat priveste dusmania americanilor si europenilor fata de noi, nu cred in ea. Nu cred nici macar ca rusii ne urasc, de fapt ei nu ar dori altceva decat sa facem parte, din nou, din tabara lor. Tocmai asta e problema, noi nu stim ce vrem. Unii vrem o tara ca afara dar nu vrem sa votam, altii vor sa traiasca bine dar nu ar dori sa munceasca, unii vor pensii mari dar nu-si dau seama ca nu se poate fara locuri de munca pentru copii si nepoti. Si uite asa, bezmetici cum suntem, mai avem putin si ne sfasiem unii pe altii. De ce?

   • @ PAFI Ati atins un punct sensibil al nostru, al romanilor aici. Cand vom ajunge noi cu infrastructura la nivelul rusilor , mai vorbim. Imi pare rau dar rusii au niste autostrazi cu cate 4 benzi pe sens. Am vazut asta cu ochii mei. Sincer, ar putea sa se conecteze cu toata Europa daca ar dori. Noi putem sa ne conectam cu Ungaria macar? Cred ca, dupa cum ati spus, problema este la noi in ograda, nu la rusi, unguri, germani sau americani. Daca am putea sa schimbam niste mentalitati ar fi minunat iar oameni politici precum Dragnea sau TT n-ar mai castiga in veci alegerile. Rusii profita si ei , evident, cu un astfel de popor ca al nostru. Nu uitati ca sunt cei mai mari sahisti din lume si stiu strategie.

 7. Rar am vazut atata basism si prostie (cele doua fiind sinonime) cata exista pe acest site. Dar ce sa-mi mai fac iluzii ? Doar e stiut faptul ca de prostie nu te vindeci niciodata. E moarte sigura. Si nici nu doare, fir-ar al dracului.

  • Bietul de tine!
   Te compătimesc!
   Și-ți dau dreptate: tu nu te vindeci și nici nu te doare.
   Dar tu ești și dovada că prostia nu e moarte sigură.
   Tu vei trăi mul și vei fi liber să ne prezinți starea ta nevindecată și nedureroasă.
   Mulțumim pentru sacrificiul tău exemplificator de a păstra în cuget și nesimțire în următoarele decenii această dovadă vie a prostiei.

  • Oamenii ca tine au tras inapoi Romania timp de aproape 30 de ani.

   Te faci vinovat prin prostia ta criminala de inapoierea Romaniei.

   Dar nu-mi fac griji, tu si cu ai tai veti ajunge in cosul de gunoi al istoriei, timpul n-a iertat comunismul in alte tari si nu-l va ierta nici la noi.

   • Pai da ma, ca acum fostii comunisti au devenit capitalisti de dreapta si ii acuza de comunism pe cei care nu au fost niciodata comunisti. Iar cei care s-au comportat ca niste lasi oportunisti pe timpul comunismului acum ajung sa dea lectii de anti-comunism. Culmea imposturii.

  • Fir-ar a dracului poate – o prostie, doua prostii! Cit despre continut, este evident ca nu te-a durut nici o clipa.

 8. Ieşire în stradă este plină de un simbolism (cu certitudine) eficace în sens general, dar iluzorie din punct obiectiv si psihologic în lipsa unei anumite perseverenţe a „cetatenilor”. În faţa evidenţelor, revolta aleatorie a populaţiei s-a transformat doar într-un gest de auto-complimentare adulatorie, exortând schimbări intangibile de la înaltimea străzii. Este o atitudine civica (atunci când este) insuficientă pentru a combate starea de prostraţie a României de azi, asediate din/şi prin interior. Opoziţia este o gluma iar „fiecare cu ale sale” a devenit deviza românului „obisnuit”. Cleptocraţiei aflată pe val i se alătură ignoranţa indolentă a celor ce ar putea schimba ceva, adică tocmai cea a celor pe care îi invităm „în stradă”.

  Ar fi momentul unei implicari sub forma de activism practic al celor cu o cultura civică suficientă şi care înţeleg semnificaţia poziţionării politice ca o componenta a unui cotidian implicat.
  Din casă-n casă, din sat în sat, din şcoala-n şcoală, etc, trebuie luptat pentru a „lumina” masa amorfă a populaţiei dar şi formatorii de opinie cum sunt, de exemplu, profesorii, organele de conducere, s.a.m.d.

  Bine-nteles, întrebarea retorică care rezultă este depresogena : Câţi sunt în stare să înţeleaga aceasta si să se implice activ, renunţând la „confortul” unei vieţi consumeriste în detrimentul viitorului copiilor acestei ţări.
  Sunt perioade istorice care ne solicită colaborarea. În lipsa acestei implicări, nu ne rămâne decât sa aşteptăm ca timpul istoriei să rezolve problema pentru noi.

  Oricum, e iluzoriu sa credem că, actualmente, schimbările vor veni „de sus”, deci singura soluţie este cea „din jos”. Dar simpla „iesire în strada” nu mai este suficienta.
  Aşa că ” Vom trăi și vom fi liberi” , da’ poate nu aşa de curând !

 9. „Exista strada, exista presedintele, exista Bruxelles-ul”

  PM Dancila, in al carei Guvern e dl. Toader ministrul Justitiei, a fost recent la PE fiind foarte ceremonioasa si perfect armonizata cu domnii Jean Claude Junker si Antonio Tajani, in discutiile avute la Bruxelles in calitatea sa noua de Prim Ministra a Romaniei!
  Insistand sa fie indepartata nedreptatea MCV-ului inca inainte de preluarea in 2019, a presedintiei Consiliului UE de care Romania! Dna Dancila a deschis ( de la Bruxelles! ) perspectiva demiterii sefei DNA, printre cei vazuti ca vinovati de mentinerea MCV si de respingerea din Spatiul Schengen, la care Romania ar fi avut dreptul, deja!
  https://youtu.be/-xwfe2S8Bvc

 10. Dar despre executarea unui om (fie el si impertinentul Ghita sau mult prea detestabilul Ponta) prin fabricarea de dosare, nu aveti nimic de spus? Dar despre incalcarile repetate ale Constitutiei? Dar despre lunga lista de grave abateri, impecabil argumentata de ministrul justitiei? Cum, nu vreti nici macar sa mimati o dezbatere pe fond?? Sau va e poate teama ca o asemenea dezbatere v-ar expune definitiv ridicolului prin lipsa oricaror argumente. In afara de fumigene, nu am vazut in ultimele 24 de ore vreun argument credibil prin care sa fie „albita” kovesi. Atentie, individa asta nu este insasi Justitia, asa cum mai nou invoca noua tagma a talibanilor inspirati de misticul liiceanu, slava Domnului! Astept cu nerabdare ziua cand ea insasi va fi deferita Justitiei.

  • Nea Ioane, argumente trebuie sa prezinti mata ca-s afirmatiile matale si ar trebui sa le poti sustine. Eventual si cu altceva decit afirmatiile impricinatilor sau parerile hipnotizatorului sef Gidea si ale propagandistilor Badea si Ciuvica. Sigur ca LCK nu e vreo sfinta, a dovedit-o prin activitatea din timpul Basescului, numai ca nu e asta problema acum. Acum, ca sa o spunem mai simplu si pe intelesul tuturor, o asociatie infractionala (psd si altii) a mirosit ca-i rost sa puna procuratura (care de vreo doi ani a primit liber sa ii deranjeze) sub ascultare. Asta-i toata opintirea.
   Ce-i drept electorul psd-ist, amoral si indiferent la cinste si alte prostii, sensibil doar la „ce se da”, se prinde greu sau deloc, mai ales ca vrea sa nu priceapa.

   • ”a mirosit ca-i rost sa puna procuratura (care de vreo doi ani a primit liber sa ii deranjeze) sub ascultare.”. De fapt asta este toată problema, schimbarea stăpînului. Alde Dragnea vrea să dea el liber la deranj sau stop joc procurorilor funcție de interesele sale și ale găștii lui. Acum justiția jună, liberă și endepandantă are alt stăpîn care își urmărește interesele și bagă la pușcărie pe cine e pe listă, plus ceva plevușcă. Bancul cu independența justiției în România e la fel de bun cu ăla cu ”Nea Nicu nu știe ce se întîmplă în țară, de vină e coana Leana, el e om bun.”

 11. Terminati cu disperarea si iesiti la vot. Absolut toate alegerile parlamentare din Romania postbelica au fost furate. Doar prezidentialele reflecta optiunea romanilor. Softurile cu care se numara voturile, se valideaza ori resping voturile au fost create de securitate si vandute unor institutii controlate tot de securitate: Autoritatea Electorala a cumparat de la securitate prin 2012 softurile lui Ghita securistu fara licitatie. Doar o minoritate dintre romani au votat cu hotii. Puterea celor care conduc Romania azi e data doar de oamenii care voteaza. Iesiti masiv la vot, si puteti bate softurile aranjate.

 12. Das ist der Weisheit letzter Schluß:
  Nur der verdient sich Freiheit wie das Leben,
  Der täglich sie erobern muß.

  La Bruessel/PE 2018 s-a văzut: Sibienii tineri nu sunt singuri. Solidaritatea practicată în faţa ușii acasă nu se termină aici, ajunge pe malurile Dâmboviţei și la partenerii PE/ UE.27.
  La TV s-au prezentat de repetate ori în vest, cu respect și simpatie, protestele românești. Ioan Holender a fost pentru „servus TV“ la Sibiu și a prezentat un film cu imagini din Sibiu, fde la estivalul de teatru internaţional, din orașul medieval, din muzeul Bruckenthal. Sibiu este din 2007 un label românesc bine cunoscut pe continent.

  … „… Însă mă uit mereu în ochii copiilor care vin la proteste: acolo e România pe care o construim – și merită din plin…. „…

  Capitala culturală a Europei 2007 e azi un loc în care tinerii României au un viitor. Scene din Faust cu o doamnă Mefisto (a fost premiată în UK) a prezentat spectatorilor TV europenitatea, universalitatea scenei culturale din oraș:

  Faust
  Ein Sumpf zieht am Gebirge hin,
  Verpestet alles schon Errungene;
  Den faulen Pfuhl auch abzuziehn,
  Das Letzte wär’ das Höchsterrungene.
  Eröffn’ ich Räume vielen Millionen,
  Nicht sicher zwar, doch tätig-frei zu wohnen.
  Grün das Gefilde, fruchtbar; Mensch und Herde
  Sogleich behaglich auf der neusten Erde,
  Gleich angesiedelt an des Hügels Kraft,
  Den aufgewälzt kühn-emsige Völkerschaft.
  Im Innern hier ein paradiesisch Land,
  Da rase draußen Flut bis auf zum Rand,
  Und wie sie nascht, gewaltsam einzuschießen,
  Gemeindrang eilt, die Lücke zu verschließen.
  Ja! diesem Sinne bin ich ganz ergeben,
  Das ist der Weisheit letzter Schluß:
  Nur der verdient sich Freiheit wie das Leben,
  Der täglich sie erobern muß.
  Und so verbringt, umrungen von Gefahr,
  Hier Kindheit, Mann und Greis sein tüchtig Jahr.
  Solch ein Gewimmel möcht’ ich sehn,
  Auf freiem Grund mit freiem Volke stehn.
  Zum Augenblicke dürft’ ich sagen:
  Verweile doch, du bist so schön!
  Es kann die Spur von meinen Erdetagen
  Nicht in äonen untergehn. –
  Im Vorgefühl von solchem hohen Glück
  Genieß’ ich jetzt den höchsten Augenblick.

  Numai cine luptă zi de zi merită libertatea și viata.
  Pe pământ liber cu un popor liber

 13. Intr-un articol de ieri, Dan Tapalaga spunea:

  „De azi, suntem o tara guvernata pe fata de mafie, de gangsteri politici care l-au transformat pe ministrul justitiei in avocatul lor. In mod oficial, ideologia la putere azi Romania nu este social-democratia, ci coruptia ridicata la rang de virtute si de regula sociala.”

  https://tinyurl.com/yca93n8m

  In acest moment, riscul ca Romania sa devina un stat totalitar este unul major. PSD se foloseste in mod cinic de instrumente specifice unei democratii (libertatea de exprimare si alegerile libere) pentru a aboli democratia si statul de drept. Miza mafiei este un existentiala: dictatura vs. puscarie (nu exista cale de mijloc). Atata timp cat PSD + ALDE vor castiga alegerile (prin campanii media de manipulare a unei populatii paupere, interesata doar de „ziua de maine”), fortele democratice nu vor putea sa castige „razboiul rece” folosind onest aceleasi instrumente democratice. Pe termen scurt „dreapta” va pierde alegerile, promitand doar „blood, toil, tears and sweat” („sange, truda, lacrimi si sudoare”) unei populatii sarace (majoritara) si fara reflexe democratice, iar pe termen mediu (sa speram ca nu inainte de urmatoarele alegeri) instrumentele democratice vor fi abolite, odata cu abolirea democratiei si statului de drept (in momentul in care PSD nu va mai avea nevoie sa simuleze democratia pentru a pastra puterea). In acel moment, nu va mai exista libertate de exprimare si nici libertatea de a demonstra (pasnic) in strada.

  Sa ne aducem aminte ca exista precedente istorice „de succes” in aplicarea acestei retete: Hitler a transformat Germania intr-o dictatura „folosind in mod cinic instrumente specifice unei democratii (libertatea de exprimare si alegerile libere)” pe fondul dezastrului social produs de marea criza economica din anii 1929-1933. Turcia lui Erdogan si Rusia lui Putin sunt exemple recente care ne arata ca „succesul” lui Hitler nu a fost doar un accident al istoriei si ca scenariul se poate repeta si in cazul Romaniei.

  In fata faptului implinit, UE nu va putea sa faca altceva decat sa constate realitatea si sa ne exmatriculeze. „Razboiul rece” nu poate sa fie castigat doar de o minoritate educata si pro-europeana, cu mijloace democratice. „Razboiul civil rece” poate sa fie castigat de pro-europeni doar printr-un „acord de pace” echitabil, adica prin COEZIUNE SOCIALA, prin masuri si programe care sa tina cont de realitatea economico-sociala din Romania si nu de dogme ideologice „de dreapta”. Aceste masuri si programe trebuie prezentate si sustinute intensiv – mediatic si „pe teren” – de politicieni onesti, solidari si empatici cu nevoile a peste 50% din populatia Romaniei (si prin aparitia unui partid autentic, modern, de stanga). Aceasta abordare va diminua suficient bazinul electoral al PSD-ului, rupand cercul vicios al politicii acestuia, bazata pe „ideologia”: „spre dictatura prin democratie”.

  Sa vedem acum, deci, care este realitatea economico-sociala in Romania:

  INS: Rata saraciei a fost anul trecut (2016) de 25,3%. Avem, adica, peste 5 milioane de romani considerati saraci:

  • Estimata pe baza veniturilor totale disponibile, rata saraciei relative a fost in anul 2016 de 25,3%.

  • In valori absolute, numarul saracilor corespunzator acestei rate a fost de 5.006.000 romani.

  Cea mai ridicata incidenta a saraciei e in randul celor cu varsta de sub 18 ani, peste o treime dintre acestia s-au aflat sub pragul de saracie (n.m. „Viitor de aur tara noastra are …”), mult peste nivelurile corespunzatoare adultilor, (cresterea in 2016 fata de 2013 a fost de 2,5 puncte procentuale).

  • Starea de saracie in aceasta perioada s-a mentinut la cote ridicate si la tinerii cu varste intre 18-24 ani (diferenta fata de inceputul perioadei a fost de 2,1 puncte procentuale), in 2016 ajungand sa afecteze putin sub o treime dintre ei.

  • In anul 2016, din totalul persoanelor ocupate, cele aflate sub pragul de saracie au reprezentat 18,9% (n.m. deci aproape 1 din 5 cetateni romani care muncesc sunt saraci – adica muncesc degeaba !), cu 7,3 puncte procentuale mai putin decat in cazul persoanelor care nu au desfasurat nicio activitate economico-sociala.

  Saracia este mai frecventa in randul persoanelor care traiesc in gospodariile cu copii dependenti (in anul 2016 a atins 30,8%), decat in cazul celor care traiesc in gospodariile fara copii (18,3% in ultimul an).

  In anul 2016, un sfert din populatie nu a fost afectata de saracie datorita existentei transferurilor sociale. Doar pensiile (n.m. pensie minima garantata, pensie de agricultor – pe care o primesc cei acare au muncit in CAP-uri, in timpul comunismului) au facut ca 20,1% din populatie sa nu „cada” in aceasta situatie nefavorabila. Daca in anul 2016 nu s-ar fi platit pensiile si celelalte transferuri sociale, aproape JUMATATE DIN POPULATIE (49,6%) s-ar fi situat sub pragul saraciei relative si in mod evident situatia s-ar fi inrautatit in cazul persoanelor varstnice (65 de ani si peste) care, intr-o proportie de 85,3%, ar fi fost in stare de saracie relativa. Aceeasi situatie s-ar fi inregistrat si la persoanele aflate in grupa de varsta 55-64 de ani, dar intr-o proportie mai redusa, de 54,1%.

  https://tinyurl.com/ybkpwwon

  Mi-e groaza sa imi imaginez care ar fi procentul romanilor care se gasesc sub pragul saraciei relative daca am aplica standardele de evaluare din tarile nordice!

  ***

  P.S. Argumente ca PSD nu este un partid de stanga (PSD este un partid populist care nu poate sa renunte la „traditia” coruptiei – o „mostenire culturala”):

  a. Trecerea contributiilor sociale de la angajator la angajat, Romania fiind singura tara din UE in care un partid a indraznit sa ia acesta masura de extrema drepata.

  b. In 2015, Romania a avut coeficientul de inegalitate sociala 8,3 ocupand ULTIMUL LOC in UE (media UE fiind 5,2 – Islanda avand coeficientul cel mai mic = 3,4).

  http://tinyurl.com/nhmx5w3

  c. Romania are cota unica de impozitare (politica „de dreapta”), asta in conditiile in care are cel mai mare coeficient de inegalitate sociala din UE.

  d. Procentul din PIB alocat protectiei sociale in 2015 (PSD la guvernare) era cel mai mic din UE (14,6% fata de 32,3% Danemarca si 23,84% Media UE).

  https://tinyurl.com/y8aq35or

  • „De azi, suntem o tara guvernata pe fata de mafie…”

   Guvernarea kleptocratică s-a constituit încă din 1990, iar consolidarea ei, capturarea statului legitim și întărirea statului paralel s-au petrecut treptat, cu viteze diferite de-a lungul timpului, până astăzi. „De azi” s-a mai accelerat puțin procesul. În alte perioade s-a desfășurat puțin mai lent.

 14. „Prin gura lui au vorbit, pe rând, toți cei care simt că sunt pe cale să piardă războiul cu modernitatea” – parcă ar fi un citat din Scânteia, despre forţele reacţionare, burghezo-moşiereşti, ajunse la coşul de gunoi al istoriei. Binele şi Binomul vor învinge – legic, desigur.
  Că doar DNA şi serviciile sunt instituţiile fundamentale ale democraţiei şi pe ele trebuie să le apăram de dictatura parlamentară.
  Dacă nu-i Kovesi procuror-şef la DNA, pier democraţia şi statul de drept.
  Confuzia dintre persoană şi instituţie este cel mai clar indiciu că ceva nu este în regulă nici cu persoana, nici cu instituţia, nici cu mentalitatea sustinătorilor necondiţionaţi ai ambelor.
  După comentariile anterioare, ai crede că Hitler, Stalin, Putin şi Erdogan s-au unit cu toţii să o dea jos pe dna. Kovesi, dar ea, nu şi nu!
  Doamna K. ar trebui să aresteze mai multa lume, ar fi sănătos pentru educaţia democratică: dacă urmăriţi evoluţia Evz, a României Libere sau a B1TV, veţi constata cum contactul patronatului sau a patronatului politic (Băsescu la B1TV) cu DNA schimbă părerile despre drepturile omului şi activitatea DNA. La fel, Băsescu a descoperit drepturile omului după ce s-a ajuns la Udrea şi la familia lui.
  Mi se pare suprarealist să acuzi de stalinism un ministru pentru un raport, în timp ce avem procurori care dictează denunţurile pe baza cărora fac dosare, o şefă de parchet care desemnează ţinte politice care trebuie „decapate” de subordonaţii ei şi servicii secrete cu personal mai numeros decât în perioada stalinistă sau ceauşistă care ascultă în masă politicienii, inclusiv în perioada alegerilor.
  Dar nu ar trebui să mă mire: şi Stalin a avut adulatorii lui. Şi tribunalele poporului au avut publicul lor – înaintaşii tinerilor frumoşi şi liberi, care şi atunci aclamau isteric condamnările politicienilor – doar că pe vremea aia nu aveau facebook şi contributors.
  Ar fi multe de scris, dar nu mă obosesc: oricum comentariul va fi cenzurat.

  • Ei, acum fiecare vede ce vrea el, asta e viata.

   Dumneavoastra vedeti o Romania „suprarealista” in care noua securitate (DNA+servicii), mai stalinista ca niciodata, chinuie populatie, face dosare politice, terorireaza, aresteaza si tortureaza populatie.” Curat anul 1950 si nimic altceva. Asta e imaginea propagate de A3 si RTV, non-stop.

   Eu vad altceva, o tara in care de 30 de ani cateva zecii de mii de oameni dreneaza masiv resursele publice sii ii refuza dreptul la modernitate. Da, de atat vorbim, de cateva zecii de mii de oameni care asta vor astazi: dreptul a a avea acces liber la resursele publice fara sa plateasca. Iar acum urla din toate puterile cand constata ca nu mai au imunitatea cu care erau obisnuiti.

   Ati pomenit de Udrea si de drepturile omului in aceiasi fraza. Cercetati cu atentie dosarele in care e implicate ea si cei apropiati (Cocos, Bica). Discutam de sute de milioane de euro drenati din banii publici spre persone private prin gala Bute, dosarul Microsoft sau retrocedarile fabuloase de la ANRP. Care e legatura cu Udrea si drepturile omului in toata treaba asta? Vi se pare ca lui Udrea i se face o nedreptate sau I se incalca dreptul la aparare?

   Nu, zau, dar aveti scara a valorilor cam inversata, daca ati ajuns sa le plangeti de mila lui Ghita, Udrea sau familiei Cozma. O simpla studiere a dosarelor lor o sa va arate ce e evident: discutam de niste retele de drenaj a banului public la scara mare, nu e nicio inventie a DNA-ului.

   Si, finalmente, ca sa fie clar: daca e ceva in neregula la DNA, trebuie sa se mearga pana la capat pentru a corecta aceste lucruri. Dar pe caile prevazute in constitutia aia cu care se spala pe cap Tudorel la culcare si la sculare. Adica inspectii de la IJ cu rapoarte aprobate de CSM, decizii definitive CSM, eventual decizii ale instantei judecatoresti.

   Dar, repet, va rog sa nu ne mai vindeti imaginea Romaniei ca fiind tara aia in care securitatea stalinista care chinuie poporul. Daca poporul chinuit e Udrea, Dragnea, Ghita si familia Cozma, o sa va fie un pic cam greu sa obtineti lacrimi de la mine. Din cauza celor de teapa asta, jumatate din familia mea traieste in alte tari, departe de Romania.

   Deci, mai incercati.

  • Realitatea este ca inca de prin 2004 (si in continuare si azi) TINERETUL roman – ori macar un segment masiv si relevant al TINERETULUI -s-a situat in mod clar de partea DNA. Ca au urmat-o initial pe Monica Macovei (pe care de la un anumit moment nu a mai votat-o nimeni) , ca l-au urmat pe Basescu (inainte ca el sa devina partizan al drepturilor omului) , ca acum isi personalizeza idealurile in Doamna Kovesi – acestea sunt detalii, cred eu neesentiale. Esential e ca intotdeauna in istorie tinerii au fost rebeli ori chiar anarhisti , in orice caz ostili față de Stat si Ordinea de drept, in timp ce din 2004 incoace junii Romaniei dinamiteaza cu entuziasm acest tip de comportament (tineresc) si se incoloneaza sub drapelul STATULUI DE DREPT. Ceva , ceva simt ei ca nu e in concordanta cu propriul metabolism – si tocmai de aceea incearca sa compenseze ciudatenia DE FOND de care zic utilizand FORME revolutionare . Dar nici asta nu e chiar o chestie kosher , pentru ca nu poți sa-ti declari dragostea față de caraliul Ionel scriind SA NE TRAIASCA SECTORISTUL ca grafitti pe zidul Secției 8 . Pur si simplu nu se potriveste. E ca si cum ai institui un principiu conform caruia ”Statul de Drept nu poate fi sustinut decat prin manifestatii neautorizate, adica ilegale”. Astea sunt, evident , argumente de Antena 3 . Un argument neauzit la Antena 3 e ca nici Daniel Morar , fondatorul DNA , iubit candva la fel ca MM, TB si KC nu mai considera ca rezonabile actualele practici DNA. Intrucat despre Daniel Morar nu a scris nimeni un pamflet acid cu citate din Noica consumatorii se multumesc sa il tina ascuns sub pres. desi de vreo doi ani omul nu face decat sa le tot darame castelul de carti masluite.

 15. Foarte buna observatia (dovada unei priviri istorice asupra evenimentelor), acum ne confruntam cu o incercare de restauratie, o ultima zvicnire a lumii vechi care inceraca sa se conserve. Dar nu pot fi la fel de optimist asupra imposibilitatii reusitei acestei actiuni. Sigur, pe termen mai lung conservatorii n-au sanse sa impiedice modernizarea, pot totusi sa o intirziie serios. Nu cred ca-i bine sa se conteze pe Bruxelles in lupta asta, totul depinde de activismul si hotarirea partii moderne a Romaniei.

 16. Poate o salveaza licuriciul, cum si ea a salvat imaginea USA in cazul Microsoft. Ar fi fost destul de rau sa ajunga USA condamnata penal pentru CORUPTIE. DNA-ul ce era saracul sa faca, s-a impiedicat…. pina s-au prescris faptele. LOL. Oricum, decat sa fii data afara de un penal mai bine sa fii tinuta la cascaval de un penal.

 17. Trebuie sa incepem sa le spunem fatis oriunde ii vedem sau ii intalnim, acestor jeguri ca sunt niste jeguri, fara jena si fara retinere dar ca sa nu fi dat in judecata aceasta zicere se poate formula inteligent.
  De ex:
  1) Domnule daca ar fi adevarat ce spun unele TV-uri sau unii ziaristi despre tine inseamna ca esti un borfas ordinar.
  sau
  2) Cine apara borfasii este si el un borfas. S-au poate gresesc? Ce credeti ?
  Replica borfasului: Cum? ma faci borfas sau…? Raspuns calm: Ah nici vorba nu am nici-o dovada sa spun asta .Daca va prindeam in casa la mine in timp ce furati ceva sau va vedeam pe strada lovind pe cineva lipsit de aparare desigur ca puteam spune si asta etc etc

  Dar cu mult calm. Trebuie mult calm.
  Pe asemenea texte nu poti fi acuzat nici la instanta si nici la CNCD.

  Fiecare dintre noi sa fie un manifest de protest viu si ambulant. Altfel doar sub anonimatul multimii este greu sa schimbi mentalitati.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Radu Vancu
Radu Vancu (n. 1978, Sibiu), poet, prozator, eseist și traducător. Conferențiar la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Președinte al PEN România. Membru al Grupului pentru Dialog Social. Redactor-șef al revistei "Transilvania". Redactor al revistei „Poesis internațional”. A publicat douăzeci de cărți, în toate genurile literare, pentru care a obținut câteva dintre cele mai importante premii naționale. A tradus din Ezra Pound ("Opera poetică", volumele I și II, Humanitas; ediție îngrijită de H.-R. Patapievici), din William Butler Yeats (tot pentru editura Humanitas) și din John Berryman ("Cântece vis", Casa de editură Max Blecher, 2013). Împreună cu Claudiu Komartin, a editat antologiile Cele mai frumoase poeme ale anului (Tracus Arte, 2011, 2012, 2013). Ultima carte publicată este "Psalmi" (Casa de editură Max Blecher, 2019).

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carti noi

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este mastile-zeului-mastile-zeului-vol-i-1651660196.png

Editura Trei publica primul volum din monumentala lucrare a lui Joseph Campbell, Măstile zeului. Acest prim volum, în editie cartonată, este dedicat mitologiilor primitive. Al doilea volum va fi despre mitologiile orientale. Puteti cumpăra de la Bookfest această carte cu o reducere de 30 %.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro