joi, iulie 18, 2024

Vreau să dezleg două enigme

Scrisoare deschisă către concetățenii mei

Dragi prieteni,

           Ați observat, cred, cu toții că trăim vremuri grele în care fiecare își caută calea lui de supraviețuire. Eu aș dori să v-o împărtășesc pe a mea.
           M-am hotărât să plec cu cel mai recent prieten, ornitologul Sandu (Alexandru) Stermin (autor al best-seller-ului Călătorie în jurul omului), în junglă și să cer, odată ajuns acolo, cetățenia într-un trib amazonian. Știu și în care: în tribul Zo’e, cel din care face parte tânărul indigen de 24 de ani – îl cheamă Tawi – care, de cum s-a dat drumul la campania de vaccinare în Brazilia, la 1 ianuarie 2021, și-a cărat în spate prin junglă, vreme de șase ore, tatăl orb, ca să-i facă prima doză anti-Covid. (Tawi și-a făcut între timp și „boosterul”, cum se zice mai nou în limba română îmbogățită.) Dacă voi primi cetățenia zo’eză, voi fi al 326-lea membru al tribului!


           Acolo, „în codru des”, voi scrie în liniște, după ce voi fi vânat câteva ore pe zi, cartea cu care aș dori să-mi închei piruetele de „gânditor” ale vieții mele. Și tot acolo, în liniștea codrului amazonian, poate voi reuși să dezleg, având distanța optimă atât pentru focalizarea minții, cât și pentru potolirea tulburărilor sufletești, două enigme care îmi par mai greu de dezlegat decât faimoasa triadă interogativă care a frământat întreaga omenire începând de pe la anul 60.000 și cu care, la rândul meu, mă ocup, nu fără un oarecare succes, de la o vreme încoace: „De unde venim? Cine suntem? Încotro mergem?”. Vă sună familiar? Ei bine, vorbesc serios. Promit să dau răspunsul spre sfârșitul anului.


           Însă prima enigmă care nu-mi dă pace acum este: cum se poate ca tânărul indigen amazonian de care am pomenit să fie mai inteligent decât Andrei Vieru al nostru – matematician, specialist în logică modală, eseist, politolog, solist de concert, autor al unei cărți strălucite publicate recent de editura Humanitas (Elogiul frontierelor)? Căci Andrei, bătând toate recordurile în folosirea sofismului ca mod de gândire, a devenit pe facebook, comparând anti-vacciniștii cu purtătorii stelei galbene și campaniile de vaccinare cu Holocaustul, cel mai înverșunat fan al anti-vacciniștilor din România. Cum se face că – așa cum a observat recent cineva din editură, la fel de stupefiat ca și mine – Novak Djokovic zis Nole, cel genial în teren, dar, așa cum s-a dovedit în Australia, bâtă în afara terenului, e ceva ce poate fi înțeles (nimeni nu așteaptă silogisme corecte de la campioni!), în timp ce la Vieru al nostru cazul e mai grav, că „terenul lui e gândirea, nu zgura, nici iarba”? Asta e prima enigmă pe care sper s-o pot dezlega, cu mintea limpezită, la 10.000 de km departe de casă.
           A doua enigmă îl privește pe „talentatul domn Ponta”. De ce oare simte nevoia să iasă în piață tocmai acum, perorând aprig despre musca de pe căciulă? De ce tocmai pe tema plagiatului, salutându-l participativ pe al doilea (pardon, cu Tudose, al treilea) prim-ministru plagiator de la noi? (Îi mulțumesc Emiliei Șercan că ne-a semnalat creșterea cu încă un membru a „Școlii de prim-miniștri-plagiatori”, căreia Ponta i-a pus bazele.) Dar de ce o fi simțit nevoia primul nostru prim-ministru plagiator să mă pună pe mine în șir cu oamenii politici care s-au răfuit politic cu plagiatul lui? („Aștept să iasă din nou domnii Băsescu, Iohannis, Funeriu, Liiceanu & Co să îmi ceară demisia.”) Nu găsesc neam răspunsul la această întrebare!
           Toate revoltele mele în acești treizeci și ceva de ani, inclusiv textul din Contributors de-acum opt ani (Fie-vă milă de noi, domnule Ponta!) – cu 330.000 de vizualizări și aproape 500 de comentarii (articol care l-a „nemurit” în eternitatea istoriei românești) – au fost pro bono, dragă domnule prim-ministru plagiator care nu-nțelegi că orice cetățean normal nu vrea să aibă un prim-ministru hoț, că sare guvernul în aer și țara și încrederea noastră în țară și-n „mândri că suntem români” și că ne-ntoarcem la vorbele lui Eminescu „mi-e rușine că sunt român” și că „un astfel de român nu voiu să fiu”.
           „Ieșirile” mele nu s-au făcut, cum ziceți, „în bătălia politică”. Au fost răbufnirile cuiva care se sufocă (pe cont propriu) de indignare, de disperare și de „încotro mergem?” și care a ajuns să trăiască aceste emoții exponențial ca „stare a națiunii”. Zău, ce e așa greu de înțeles că atunci când vrei să stingi focul chemi un pompier, nu un piroman? Nu pui un hoț să-ți administreze o țară sau, exprimat în idiomul pontic, nu poți cere ca hoțul, cum ați fost și dumneavoastră, „să-și vadă de problemele din energie, sănătate, educație, finanțe ș.a.m.d. – și sper să aibă rezultate concrete și mai bune cât mai rapid, că suntem cu «apa peste cap»” – cum ziceți în limbajul dumneavoastră jumate de lemn și jumate sprințaro-șmecheresc.
           Oricum, de îndată ce ajung în februarie în junglă cu Sandu Stermin, am să mă grăbesc să-l întâlnesc pe tânărul Tawi să aflu ce părere are și el. Îmi spun că dacă el a înțeles, spre deosebire de Andrei Vieru, de ce trebuie să te vaccinezi dacă vrei să te aperi de Sars-Cov2, o să-nțeleagă, spre deosebire de Victor Ponta, și de ce nu trebuie în ruptul capului să dai energia și finanțele tribului pe mâna unuia prins că a furat amuleta celui mai bun vânător.
           Promit să mă întorc cândva cu cele două enigme dezlegate. Și să dau editurii și ultima mea carte „gătată”, cum ar spune Stermin al nost. Cred că volumul se va numi așa: Brutarul cosmic. Ce ne facem cu specia umană? Dar până una-alta, ce ne facem cu specia din ograda noastră?

           PS Și ce ne facem și cu Camera de Comerț și Industrie care, prin vocea dlui Mihai Daraban, a sărit astăzi să-l apere, în limba franceză! (Je suis Ciucă!) – pe care, judecând după interviul acordat site-ului HotNews, pare să o vorbească mai bine decât româna – pe noul nostru prim-ministru plagiator, spunând că furtul de titlu de doctor în cazul Ciucă s-a pierdut hăt!, în negura vremilor, prin 2003, când dl Ciucă era copil. Și într-adevăr, cine, copil fiind, n-a plagiat o teză de doctorat?

Distribuie acest articol

110 COMENTARII

 1. 70% dintre concetatenii care au fost intrebati care este parerea lor referitor la ce se intampla au raspuns ‘nu stiu, eu sunt in trecere’.
  multumim afaceristilor care detin televiziuni pentru spalarea pe creier profesionista.

 2. Excelent articol.
  Cred ca tizul meu, Prim Plagiatorul National, voia sa citeasca ca ii cereti demisia celui ce spunea:
  „„”Consider atât de sfântă onoarea şi demnitatea de a fi fost şeful Statului Major al Apărării încât, indiferent de ceea ce mi s-ar propune, nu voi face altceva. Odată ce ai fost şeful Statului Major al Apărării.

  Reprezintă demnitatea cea mai mare pentru fiecare dintre noi. Iar eu consider că nu trebuie să fie în niciun fel umbrită această poziţie de activitatea în alt domeniu.

  Nu voi face politică. Voi face tot ceea ce îmi stă în putere şi îmi va îngădui viitorul să sprijin această instituţie. Dar nu dintr-o funcţie publică””Generalul Ciuca in 2018.

 3. Buna ziua,
  Ca sunteti pro-vaccin este limpede si este alegerea dvs., sper temeinic cantarita. Sa faceti insa afirmatii de tipul ” Însă prima enigmă care nu-mi dă pace acum este: cum se poate ca tânărul indigen amazonian de care am pomenit să fie mai inteligent decât Andrei Vieru al nostru” nu mai este nici macar pardonabil. Sper sa nu avem ocazia sa cantarim peste ani cine a fost „mai inteligent”, dar ma intreb oare cine a semnat ca isi asuma intreaga responsabilitate asupra efectelor secundare ulterioare inocularii, fiul Tawi sau tatal orb? Sau mergem pe „incredere” ca doar ce interese au marile corporatii?

  Cele bune,
  Stefan

  • Efectele secundare daca vor aparea (si sublinez daca), vor putea fi tratate in viitor cu metode moderne care inca nu au fost inventate. Acum avem xenoboti, din celule stem, insa cine stie ce ne rezerva viitorul si cum va progresa medicina? Toate bolile grave pentru care nu exista un tratament acum, vor fi tratabile in viitor. Dar vor aparea alte boli noi, care vor fi netratabile… si tot asa. De ce sa nu mergem pe „increderea” in stiinta, pe mana cercetatorilor care isi dedica viata studiind si care ne aduc progres si bunastare. Corporatiile care produc si vand medicamente este clar ca au un interes, ca orice societate comerciala. Dar cercetatorul din laborator, care este independent de marile corporatii si care traieste din salariu si donatii el nu are un interes, are doar pasiunea pentru meserie. In acesti cercetatori independenti trebuie sa avem incredere, nu in marile corporatii.

   • Tot din pasiune pentru meserie , cercetatorii de la laboratorul Wuhan lucrau la un virus modificat pentru a combate viitoarea pandemia, dar lucrurile au scapat de sub control si virusul Frankenstein a evadat (sau a fost lasat sa evadeze, nu vom sti niciodata).
    Ceea ce se stie cu siguranta e ca cercetarile „gain of function” pe virusi existau pe bune si erau cofinantate si de guvernul american. De aia probabil au si lasat-o mai moale americanii. Dar mai exista o sansa ca pandemia sa fie controlata prin limitarea ei in interiorul Chinei, dar aia au zis ca nu e nimic grav, doar o pneumonie de care sufera mai mult batrinii. Iar faptul ca comunistii chinezi periodic „garantineaza” suspect cate vreo 10 -20 mln de oameni pentru 2-3 cazuri de virus nu dereanjeaza pe nimeni in America si Europa, ba mai mult facem si noi la fel. Mai nou, au lansat un zbon nou ca virusul a fost total eradicat la ei si vine din Occident. Candva starea de asedie era o situatie extraordinara, acum e banala. Nu cred ca am vazut multe articole pe aici care abordeaza si aceste aspecte ale pandemiei.

    • „Sen. Rand Paul (R-KY) stated May 25 that Dr. Fauci committed perjury May 12 over his gain of function comments related to Communist China’s lab.”

     „Paul demanded on May 26 Fauci to be “made to testify under oath” about whether the National Institute of Allergy and Infectious Diseases funded the Wuhan Institute of Virology’s gain of function research.”

     Fauci, nu și nu.. :))

     „However, several Republicans demanded Fauci’s firing on May 26 over his flip-flopping on Wuhan Lab funding, two days before the House Judiciary and Oversight Committee Republicans launched a probe into the NIH’s Wuhan Lab grant.”

   • 1. „…cercetatorul din laborator, care este INDEPENDENT de marile corporatii si care traieste din salariu si donatii el nu are un interes, ARE DOAR PASIUNEA pentru meserie.”

    Sunteti neinformat/rupt de realitate. Introduceti sintagma „science retraction” si minunati-va de natura umana a cercetatorilor si oamenilor de stiinta din toate domeniile.

    2. Dar pentru manifestarile negative(fizice si psihice) din viata fiecarui individ intre
    – T0(aparitia efectelor negative)
    si
    – Tx(implementarea „…vor putea fi tratate in viitor…”)
    cine isi asuma responsabilitatea si cum?

   • Va admir naivitatea si buna credinta ” Dar cercetatorul din laborator, care este independent de marile corporatii …”
    Studiile pt noile medicamente sunt finantate tocmai de cei care le produc, marile corporatii, este afirmatia managerului unui institut de cercetare din Israel pe langa un mare spital referitor, concret la medicamentul Ivermectin in raport cu noile vaccinuri experimentale.
    Cercetatori independenti nu prea mai exista, sunt cumparati pe capete de cei care au bani.
    Nu spun ca totul este negativ, exista foarte multe aspecte pozitive unde fara finantari serioase nu s-ar fi descoprit mare lucru respectiv noi medicamente necesare n-ar fi putut scoase pe piata dar, exista un mare dar.
    Sanatatea, cel mai de pret lucru al omului a devenit marfa si materie prima pt industria farmaceutica si din pacate din dorinta profiturilor avem destule exemple negative.
    Big Pharma ar un lobby extrem de puternic pe langa clasa politica, au fost si sunt cazuri in care ei dicteaza forma si continutul unor legi de sanatate.
    Referitor la noile vaccinuri, care nu sunt vaccinuri conform definitiei, indoielile sunt indreptatite si v-o spuns din propria experienta.
    La inceput abia am putut astepta momentul in care sa fiu vaccinat cu prima si a 2 doua doza crezand dupa spusele specialistilor ca ar fi suficient.
    In toamna anului trecut cand valul 4 s-a abatut asupra lumii occidentale si vocile pt al 3 – lea vaccin au devenit tot mai virulente cu tenta isterica am devenit circumspect si m-am intrebat cine a provocat acest val, oficialii sustinand ca ar fi fost cei nevaccinati, nu, exact invers, au fost cei vaccinati care s-au crezut in siguranta, care au produs infectarile in masa si n-au mai tinut prea cont de recomanadari cu toate ca s-a spus, vaccinul te apara doar de forme severe ale bolii, infectiozitatea insa ramane, ce vacinuri sunt acestea care n-au efectul celor traditionale de pana acum ?
    S-au luat masuri extrem de drastice inportiva celor nevacinati care si acum sunt exclusi de la viata sociala singurii care reactioneaza normal fiind englezii fapt pt care ii admir si care sunt acum pe cale sa renunte la toate constrangerile pandemiei si pe buna dreptate ca dealtfel si Israelul.
    Am facut si al 3 lea vaciin insa cu frica, nu de boala, de reactiile adverese severe, sper sa fi scapat cu toate ca 3 cunoscuti n-au scapat, tot au murit de tromboze, evident nu din cauza vaccinului, alte cauze insa suspiciunea ramane.
    Am hotarat sa renunt la al 4 lea vaccin despre care deja se discuta insa conform studiilor din Isreal el nu prezinta avantaje substantiale si ma intreb in tari civilizate precum Austria si Germania se doreste impunerea prin forta si sanctiuni o vaccinare obligatorie cu ceva care nu-si face efectul decat intr-o anumita masura.
    Am ajuns intr-o dicatura si un totalitarism in numele sanatatii cum n-a mai vazut lumea, drepturile fundamentale ale cetateanului calcate in picioare, cetatenti care protesteaza abuzati fizic si mental, in ce lume traim ?

    • Draga alin, lucrurile stau de fapt pe dos de cum spui. In 1986 au lucrat la un vaccin ARN impotriva HIV. Nu le.a iesit. In schimb au observat ca cercetarea lor poate face ceva impotriva virusurilor gripale. Nu au primit insa finantare si au pus cercetarea in sertar. In anii 90 si 2000 cand apareau epidemii groaznice provocate de virusuri gripale in Asia de sud-est, iar au incercat sa mearga pe ARN, aceeasi cercetatori ca in 1986 dar si colegi de ai lor. Tot n.au primit finantare destula, desi descoperisera principiul. Cand a lovit Covid, probabil pentru ca a lovit in chiar ograda Occidentului, s.au gasit bani. Trump a alocat 18 miliarde de dolari in operatiunea Warp Speed pt producerea si distrbuirea vaccinurilor, a mijloacelor terapeutice precum si pt executarea altor operatiuni legate de Covid. Astfel a fost posibila punerea in practica a cercetarilor anterioare privind vaccinurile ARN, precum si elaborarea celorlalte vaccinuri anti Covid produse prin metode clasice.
     Lumea cercetatorilor si a cercetarii si relatia lor cu companiile farmaceutice este in general alta decat cum o vedeti voi. (Prin „voi” ma refer la sceptici, ultra-sceptici si antivaccinisti).

    • Alin, uite, am sa.ti mai transmit un raspuns pentru ca enuntarile tale rezoneaza cu laitmotivele scepticilor si antivaccinistilor, si pentru ca mediatorii de aici au avut amabilitatea de a.mi aproba raspunsurile, desi nu au prea au legatura cu articolul d.lui Liiceanu.
     Vaccinurile despre care spui ca nu sant vaccinuri, sant de fapt exact vaccinuri dupa definitia medicala a vaccinurilor. Vaccinurile in general nu impiedica intrarea germenului in organism, si de aceea putem fi contagiosi chiar daca ne.am vaccinat. Odata ce intra in organism vaccinul ii atenueaza mult sau total actiunea, drept pentru care nu faci boala sau faci o forma mai usoara.
     Masurile luate de guverne nu sant forme de totalitarism, sant incercari de a stopa o epidemie grava. Nu sant placute si au creat multe probleme economice, dar ele sant menite sa salveze vieti.

   • Superb. De mult nu am mai citit un text atât de bun. Cam de dinainte de ’89. Păcat (pentru dumneavoastră) că nu mai există profesiunea de „agitator politic”. Bine, ei mai există, dar nu le mai spune așa.

 4. Felicitari domnule Liiceanu!
  As dori ca si alti intelectuali sa se alature acestui discurs, poate asa reusim sa oprim aceasta boala a societatii noastre.

 5. Superbissim! articolul dumneavoastră, Domnule Liiceanu, asta dacă îmi este permis să intru în trendul dlui Daraban, deși nici achizițiile mele lingvistice sau funcția nu prea mă ajută. Așteptăm vești de la celălalt capăt al tunelului.

 6. Nu stiam cine este Andrei Vieru.
  Asa ca i-am cautat pagina de Facebook – tot omul are una zilele astea – si am descoperit pagina unui omulet ingamfat, frustrat si extrem de egoist. Aceste este si portretul antivaccinistului cu educatie superioara, de altfel: frustrarile si neputintele personale se intorc impotriva societatii pana intr-acolo incat e dispus sa isi faca rau singur, doar ca sa demonstreze ca societatea e problema, si nu el.
  Cred ca portretul pe care i-l faceti dvs este mult mai magulitor deact cel pe care si-l deseneaza singur, in panseurile de pe facebook.
  Sa fie sanatos si sa nu imbolnaveasca pe altii! (Mai ales a 2-a parte).
  Salutari lui Tawi, daca il intalniti pana la urma. Pare un individ cerebral si bun simt.

  • imi place acest comentariu inteligent,plin de bun simt dar si cu o doza de umor; este pe masura articolului domnului Liiceanu.

  • Frustrarile si neputintele personale? Andrei Vieru, matematician, scriitor si pianist, are probabil mai multe realizari si succese personale decat 99% din vaccinati.

   • realizarile sunt una, propriile asteptari sunt alta. unul care are impresia ca nu primeste recunoasterea sau sansele pe care crede ca le merita geniul sau va fi tentat sa dea vina pe diverse chestii, pe sistem, pe capitalism, pe globalizare, pe mainstream, pe autoritati etc.

   • Explicatia situatiei in cauza se afla in lucrarea „Legile de baza ale imbecilitatii umane” (The basic law of human stupidity). Acolo, printre alte lucruri se precizaeza ca: „Prostia nu depinde de nivelul de educatie”, Cautati lucrarea, citit-o si cruciti-va,,,

    • nu sunteti „politically correct”: „discriminati” prostii ? . …azi nu se permite asa ceva, nu se vede oare ca traim intr-o societate corecta politic !?
     mult mai adecava insa, cred, este definitia lui Einstein cind a raspuns unui student despre „”care e masura infinitului ?”, iar Einstein i-a replicat ca „prostia umana e singura masura a infinitului”

  • „am descoperit pagina unui omulet ingamfat, frustrat si extrem de egoist. ”

   pentru o persoană sensibilă, empatică care lecturează zilnic paginile pline de înțelepciune ale apostolilor vaccinării -Antonie Fauci, Rodrigo Duterte, Joko Widodo, Emomali Rahmon, Gurbangulî Berdimuhamedov, și, nu neapărat ultimul pe listă, Gheorghiță Arafat-Werner*- e firesc ca asemenea texte să emane un individualism agresiv, nesimțitor pentru omulenii de rând. Față de omenia, gingășia, altruismul, modestia și perspicacitatea unui om de bine și de știință precum Xi Jinping (ori Nehammer ori Ursula van der Tereza ori Scott Morrison ori Francisc von Faizăr) emanațiile unui oarecare Vieru nu pot fi decât dezgustătoare. La trebunal cu el! adică la Tribunalul Poporului, recte Judecătoria de Ocol Comunitar a Feisbuc. Asemenea instigatori nu au ce căuta pe internet. Și nici in junglă. Să fie banat!

   *Sfântul vaccinist Chooka nu are incă pagină. Cineva lucrează la ea, bănuiesc, și de-abia aștept să mă nutresc din popota cu povețe a dibaciului conducător al războiului antipandemic (chit că este sabotat acum pe la colțurile netului de diverși intelectuali…rătăciți in gnoze sănătoriste și fixații moraliste).

 7. Nu mai traiesc in Romania de 20 de ani. Ma sidereaza faptul ca toti acesti hoti de titluri sunt cu blandete numiti „plagiatori”. E o formula eleganta sa vorbesti de „plagiat” cu referire la lucrarea cuiva care foarte probabil nu a scris multe randuri la textul lucrarii (fie acelea plagiate sau neplagiate).

  Alt lucru care ma sidereaza este faptul ca se incearca o analiza a lucrarii unui semianalfabet precum Ciuca un om care nu poate fi banuit ca are multe lecturi facute in viata lui. Nivelul individului este atat de scazut (la fel ca si Ponta si multi altii) incat, fara a fi sarcastic, imi inchipui ca ar fi o adevarata realizare sa copieze si sa combine pasaje de la altii intr-un text de 200 de pagini. Eu nu cred ca acesti indivizi sunt capabili sa puna cap la cap un text, chiar si daca plagiaza.

  Doamna Emilia Sercan isi face cu profesionalism slujba, insa este mult prea delicata.

  • Acesta este nivelul la care a fost adus titlul de Doctor. Ca sa ajunga la toata lumea.
   S-ar putea la o analiza mai atenta sa observam ca indignarea sa fie numai in randul nici macar a 30% din populatie :
   (conti 19/01/2022 At 15:20
   70% dintre concetatenii care au fost intrebati care este parerea lor referitor la ce se intampla au raspuns ‘nu stiu, eu sunt in trecere’.)
   Eu am o banuiala ca daca iei la puricat tezele unor „doctori” de la aceeasi scoala doctorala poti sa gasesti pasaje car se repeta in diverse combinatii. Si aduni asa, de vreo 4-5 volume nu mai multe.
   Iar dumnealor considera normal lucrul asta, pentru ca oricum, doctoratul nu e un scop in sine, de perfectionare, e un mijloc de a-si crea o imagine, fie si vopsita pe un cartoon ordinar. Iar asta nu de ieri-de alaltaieri… Motiv pentru care clor 70% li se cam falfaie de modul cum s-a obtinut titlul, finca inteleg ca nu conteaza.

  • Cea mai corecta descriere a fenomenului „doctorate de carton”. Aveam in liceu un prof d emate stagiar. Pentru el era o etapa la care il pbliga regimul, el facea parte dintr-o familie de matematicieni cu renume in Romania, iar acum este profesor universitar in Elvetia. Intr-o clasa complet varza a lasat elevii sa se „inspire” la teza, altfel trebuia sa dea cu aproape toti corijente si avea norma de promovabilitate. Si a povestit asa: „nici macar nu intelegeau ce copiaza din caietul d eclasa unde erau rezolvate problemele. Se terminase problema data la teza si nu stiau nici macar ca in caiet incepuse alta. Au copiat toata pagina pana jos.” Cam asa si cu doctorii din politica. Daca ii pui sa extraga esentialul din mai multe carti si sa faca un colaj de idei, nu le iese.

 8. Scotind ,din ecuatia vorbirii , deocamdata , presupusul plagiat al premierului Ciuca si indrumindu-ne echilibrul enigmelor aflate in starea extrema de puritate nu avem de ales decit optiunea cuvintelor, adevarate , spuse si ele urmare a unor decizii judecatoresti ce de fiesce data ne arata partea de adevar atasata unui situatii de moment si nu a unui adevar , cumva, mereu universal credibil .Hotia fie ea si hotia intelectuala nu este parte a unei imaginare constatari personale .Hotia nu poate fi decit partea existentei, unui individ, pe care doar o instanta de judecata sau alt organism abilitat il numesc , prin decizie asumata , hot . Si da .Este adevarat ,nu poti pune un hot (dovedit , nu imaginar )la cirma tarii , insa in cazul de fata ”Plagiatul ” ce apare sau nu apare , in Teza de doctorat Premierului din anul 2003 se supune controlului legilor aplicabile in acel an al aparitiei lucrari in cauza si nicidecum altor legi aparute ulterior .Daca legile momentului au fost sau nu rezonabile este cu totul alta treaba .Totusi , Premierul spune foarte clar ca a respectat toate conditionalitatile momentului si asta ar trebui sa fie de ajuns .Mie imi pare ca totul nu este decit un prim pas ce cuprinde nevoia expresa de modificare a acestor legi ce tin de Plagiat .Desigur , daca Premierul minte atunci demisia este obligatorie .

  • Adica avem (a se citi ne-am dat) o lege… Ce facem cu ea? Copiem (furam) din greu pina nu se schimba legea. Si atunci totul e in regula spune „bunul samaritean” aflat nu in „echilibrul enigmelor” ci in starea de pura certitudine.
   Din nefericire copierile s-au facut sub ocrotirea unor indrumatori care sint la fel de vinovati ca si plagiatorii.

  • Ce spune d-l general este irelevat si nu inseamna ca are dreptate.
   CNATDCU este institutia care se poate pronunta daca teza d-lui general este sau nu plagiat.

   Daca d-l general are acea onoare de care ne vorbeste, sa mearga personal la CNATDCU si sa solicite personal verificarea!

   Nu ar fi nicio surpriza daca s-ar afla ca, majoritatea ,,lucrarilor” din academia vietii au fost ,,scrise” de un angajat al unei institutii militare…

  • Legea exista încă din 1996. Este Legea drepturilor de autor nr. 8/1996. Evaluarea abaterilor de la aceasta lege intra în competenta Oficiului Roman pentru Drepturi de Autor (ORDA). Vezi http://www.contributors.ro/cultura/miracolul-unei-definitii-invizibile-plagiatul/.
   Câteva extrse din Legea drepturilor de autor nr. 8/1996:
   „Art. 141 – – Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 5 ani sau cu amenda de la 2500 lei la 5000 lei fapta persoanei care își însușește, fără drept, calitatea de autor al unei opere […].
   „Art. 145 – (1) Constatarea infracțiunilor prevazute în prezenta lege se face de către structurile specializate ale Inspectoratului General al Politiei Române […].”.

  • Intotdeauna, si in 2003 si mai inainte, copierea unor parti din alta lucrare a fost considerata plagiat, adica furt. Exceptia este citarea (oricum, nu zeci de pagini), cu specificarea sursei in bibliografie.
   Argumentul ca erau alte legi acum douazeci de ani e praf in ochii necunoscatorilor.

 9. Ce aveti domnule cu omul ? Hotul neprins la timp este om cinstit acuma ! – zise darabanul… Cum stiu sa se apere unul pe altul pungasii intre ei cand le sunt date in vileag hotiile de catre un jurnalist onest taman acuma cand le mergeau si lor afacerile mai bine cu premier pe placul lor ! Domnule Daraban mai bine taceai si poate presedinte de Camera de Comert, destept?, ramaneai !

  • Decat presedinte de Camera de Comert destept dar sarac e mai bine sa fii presedinte de Camera de Comert prost , da’ cu Romexpo…

 10. Am mai spus și repet. In RO cu mult înaintea apariției a ceea ce unii numesc distopia generată de ‘tehnologia informației și covid19’ trăiam deja într-o distopie; una profund originală produsă de noi prin simplele activități și interacțiuni zilnice între cei care aleg să muncească și cei care nu. Ori acum ne aflăm în fața unei coliziuni între cele 2, și se pare că ‘ai noștrii câștigă’.

 11. Din pacate, domnule Liiceanu, se pare ca ati uitat timpurile „Scolii de la Paltinis” destul de usor. Probabil marele Constantin Noica ar fi profund intristat de faptul ca faceti apologia vaccinarii si nu vedeti (sau va prefaceti ca nu vedeti) ca ceea se intampla nu mai are nici o legatura cu nici un virus si ca, de fapt, se incearca o ingradire a libertatilor, . Ba mai mult, pare ca ati intrat tare pe turnanta, pe urmele domnului Citu, care i-a facut prosti pe cei care nu se vaccineaza. Dumneavoastra o faceti „mai poetic” insa. Nu conteaza studiile stiintifice in privinta eficacitatii sau alte maruntisuri, conteaza sa avem niste vinovati pe care sa-i huiduim. :)

  Cat despre a doua enigma…. un cunoscut din Germania, neamt get-beget, mi-a zis intr-o discutie ceva de genul: diferenta intre ce se intampla la voi si ce se intampla la noi, e ca la voi totul e pe fata iar la noi se mai simuleaza cateodata ca cei prinsi sunt pedepsiti (in functie de nivelul la care este respectivul/respectiva). Viata, insa, merge linistita inainte, peste tot.

  Pentru ambele „enigme” pot spune doar atat: pentru marea majoritate a oamenilor timpul estompeaza totul, se va uita sau va ajunge sa fie indiferent. Istoria a fost intotdeauna asa dupa cum a relatat-o scribul. :)

  Numai bine si multa sanatate.

  P.S. Sunt si vaccinat si stau in Romania. Unde, suprinzator, dpdv al libertatii am ajuns sa stam ceva mai bine decat in alte tari, cu toate ca ne apropiem cu pasi repezi iara de anii ’90-2000 cand se statea la coada la ambasade pentru o viza. Va las pe dumneavoastra sa concluzionati ce anume va trebui sa prezentam ca sa primim viza.

 12. Triburile amazoniene au cunoscut invazia albilor, luarea terenurilor, defrisarea padurilor, bolile aduse de europeni. Au ales solutia vaccinarii de teama de a nu mai pierde si ultimii reprezentanti ai acestui minuscul trib. Au suferit enorm de multin trecutul recent incat vaccinarea nu este privita cu suspiciune. Oricum micile triburi din Africa, America de Sud nu vor avea viata lunga si sunt pe cale de diminuare demografica accelerata. Dle Liiceanu sa va bucurati de aceasta vizita si sa fiti atent la tot ce exista in acest trib, sunt multe lucruri intelepte pe care noi le am pierdut.

  • @Agora
   „sa fiti atent la tot ce exista in acest trib, sunt multe lucruri intelepte pe care noi le am pierdut”….. Asa o fi dar indoi-m-as…… Triburile in chestiune, daca ar fi in izolare, ar mai avea cateva milenii pana la stadiul Atenei lui Socrate. Sunt niste chestii acolo care fac ca lucrurile sa mearga incet spre foarte incet. Think about it.

   Cu albi, fara albi speranta de viata nu cred ca depasea/depaseste, in medie, 28 de ani. Orice mic accident al vietii, aspre, de vanator-culegator are sanse sa se dezvolte catre ceva ireversibil.

   Parca nu m-as grabi cu idealizarea vietii tribal-primitive si demonizarea „albilor”. Cand europenii au ajuns in Americi au gasit a state of forever war. De la statele central-americane la triburile nord-americane razboiul, sclavia, macelarirea erau starea naturala a lucrurilor. Viata nu era bucolica, pasnica si inteleapta cum ne lasa sa intelegem antropoloagele inradacinate ideologic. La fel era cazul in insulele populate ale Pacificului unde canibalismul era la el acasa ca fapt natural.
   Nu spun ca europenii ar fi „mai buni”, dar (sigur) nici mai rai. Doar ca (precum chinezii, japonezii) au trecut mai repede de la stadiul salbaticiei la cel al civilizatiei unde violenta e, mai, ingradita si care a permis sa ajungem la momentul in care dvs.si cu mine sa postam/comentam aici pe contributors.ro.
   Orice civilizatie/organizare umana are meritele ei. Dar aceste civ./org. nu sunt chiar echivalente.

   Acumularea „lucrurilor intelepte”pe care noi le-am fi pierdut are sanse mici sa se produca de-o maniera constanta cand varsta intelepciunii e atinsa in, relativ, putine cazuri. Nu vorbesc despre inteligenta nativa, potential, etc. Astea sunt alte chestiuni care pe care natura/Doamne-doamne le raspandeste democratic pe lume.
   La factorul „timp limitat” putem adauga lipsa scrisului, etc.

   Bolile „aduse”de europeni au fost ceva tragic dar nu voit. Habar nu aveau ca poarta in ei germeni la care bastinasii nu sunt rezistenti. Nu au facut precum mongolii (chiar si turcii) care aruncau lesurile unor ciumati peste zidurile cetatilor asediate. Adica biological warfare avant-la-lettre.

   Sunt convins ca sunt lucruri interesante de vazut la acele triburi, but that’s all.

   • ….
    Si nu ati adus vorba despre Africa. Tot din „forever war” intre triburile indigene se furnizau sclavii care ajungeau pe plantatiile din America

 13. daca pornim de la constatarea ca sosoaca este definita in primul rand de manifestarile tribale, si nu neaparat de ideea (anti-vaxx) pe care o sustine (pentru ca ideea anti-vaxx nu fost creata de ea si nu e sustinuta doar de adeptii lui sosoaca, nici in tara, nici afara), putem constata mai departe ca exista o specie de oameni la fel/asemanator de virulenti si categorici, care sustin ideea contrara – pro vaxxerii radicalizati; care flegmeaza, exclud/declara non-cetateni si catalogheaza drept prosti in drepta si stanga pe toti cei care nu cred ca ei, samd; prin urmare, conform cunoscutului principiu ca extremele se unesc, astia ar trebui sa se numeasca sosocii pro-vaxx, ei fiind la fel de tribali in manifestari si catalogul de insulte, doar ca au o idee contrara despre vaccin cu sosocii ceilalti

 14. felicitari Dvs pt reactie si dnei Sercan pt investigatie.
  cine i Daraban ? odrasla de fsn ist comunisto securist. ce naste din pisica soareci maninca. acum ca securistii sint la vedere, au umplut tot cimpul tactic de la televiziuni (canale / haznale) pina la justitie, guvern si toate dregatoriile manoase / bine remunerate, de ce s ar mai ascunde ? mai are Iohannis (plavanul fara minte) vreo urma de rusine, de vreme ce a unificat la vedere psd/pnl/udmr? cleptocratia este transpartinica si fara ideologie, castele infecte si inepte bransate la buget sint unite n cuget si n simtiri in jurul banului public. cit despre tinarul amazonian mai bine sa nu l intilniti, inseamna ca propaganda a patruns si n inima padurii!

 15. PS Imaginea cu tanarul care-si poarta in spate tatal batran recheama in minte pe Eneas cu tatal sau Anchise, din opera lui Virgiliu, Eneida.

 16. E dreptul domnului A. Vieru sa fie si sa se proclame, ca ´privat´, anti-vaccinist sau orice altceva. Dupa cate pot ca sa inteleg, opereaza intr-o logica ´libertariana´ sau, cum ar veni, contrariana, deci e consecvent ( in inconsecventa ). E o bucla spatio-temporala, un fel de TAZ ( Temporary Autonomous Zone ) trumpista dezafectata, populata de figuri eroico-epice ca dnul Oleniuc ( parca ) si unde gurul-sef pare a fi ( insusi ) dnul profesor Aligica. O alta figura eminenta, globala, ba chiar cosmica, e Olavo de Carvalho, ultras catolic specializat in astrologie, e imbucurator ca in acest univers ce desfide logica formala cele mai diverse (dez)orientari ideologice pot sta la masa, la un sprit.
  Cu logica modala e ceva mai greu, am intrat pe Stanford Encyclopedia of Philosophy, e teroare. Dar, de la Stagirit incoace, nu am auzit ca logica modala sa sara peste principiile logice, alea vechi, al identitatii, al non-contradictiei si al tertului-exclus. Pe care dnul A. Vieru le violeaza euforic si sistematic ( ici si colo, prin articole si prin aluzii ezoterice de facebook, astept ca nemaipomenitul best-seller, ce a facut furori mai ceva ca Werther pe malurile Dambovitei, sa apara in editie revizuita si imbogatita, la Cambridge ). Aia nu e logica formala, e arta , e muzica, e Dada, suprarealism sau orice altceva, nu poti cere artistilor rigoare. Cred ca sesizeaza ceva, o dizarmonie cosmica, pe care noi, cei fara simt simfonic si neracordati la Lumile Posibile, nu putem ca sa stim.
  Din cate cunosc, principiile logice sunt negate expres in asa-zisa ´logica cuantica´, o nascocire post-modernista hexagonala cu un pedigree exotic, lupascian. Dnul academician B. Nicolescu stie sa povesteasca multe mistere cuantice, puteti sa-l intrebati pe dnul Patapievici ! ( In paranteza, evident, mi se pare ca nici Heidegger nu se impaca prea bine cu logica formala, ca toti deconstructivistii de altfel ). O trasatura a negationistilor ( sau nihilistilor, cum ar veni ) principiilor logice, vaccinurilor, Pamantului Rotund si Universului Sferic, desi le neaga sus si tare, se comporta totusi, vorbesc, se imbraca, mananca si beau, inlauntrul lor – le confirma ´factic´ ( ca Diogene ), la o adica, mai iau cate o aspirina si fac vreo injectie, cand incepe sa-i doara. Explica Aristotel ca cine neaga principiul non-contradictiei, ´cel mai sigur dintre toate´, e ca un bustean, adica nu spune nimic articulat sau balmajeste, aiureaza doct.
  Si ´metapolitic´ logica cuantica e cam la dreapta, dreapta aia scrantita rau, a ´identitarilor´. Tot ce nu e nu-i cu putinta in lumea noastra gri e, cu prisosinta, in Universul Cuantic, in Lumea lui Oblio. A se slabi cu ´specialistii in logica modala´.

  • despre enigma artistilor polivalenti,
   un ex. de paralogica modala, cules de pe facebook:
   ´raportul de contradicție unilaterală — dualitate — dintre ideologie și utopie: orice utopie e ideologie, dar nu orice ideologie e utopică´.
   si din articolul ´Libertatea ca anomalie´: ´teoria „naivă” a mulțimilor merge într-un paralelism strict cu logica propozițională clasică — cea în care funcționează principiul terțiului exclus. (…) Când te afli într-un punct de frontieră, nu ești nici utecist nici refegist. Ești un posibil utecist și, totodată, un posibil refegist. (…) reprezentarea libertății ca frontieră nu e nici o metaforă, nici o fericită dar fortuită coincidență care mi-ar permite mie să fac speculații în direcția în care, chipurile, am chef, ci o realitate fizică [3] și metafizică foarte profundă ( n. b.).´ ( in nota se face si o trimitere ermetica la fizica cuantica).
   Etc.

   Nu am citit cartea despre frontiere, in care autorul promitea dezvaluirea misterelor ´dualitudinii´, aka contradictiei unilaterale. Recunosc insa o intonatie a teoriilor despre ´interval´, in-between ( draga si dnului A. Plesu, pe urmele lui H. Corbin, cred ), loc mistic unde s-ar reconcilia ´opusele´, o ´mistica´ dialectica si cetoasa a granitei, se poate banui, ceva original, cum le place artistilor si diletantilor. De-aia e atat de importanta ´granita´, ca diferenta ontologica, s-ar putea zice.
   Contradictia unilaterala e, cum se stie, o inventie dialectica de-a lui Noica, o negatie a principiului non-contradictiei, pasamite, doar pe jumate. Noica avea o logica (´a lui Hermes´) holista, in spiritul vremii ( Historismus german ), cu faimosul lui Holomer, variana culturalista de ´supraom´, etc. In ex. cu ideologia si utopia termenul ´contradictie´ e folosit total aiurea, raportul fiind evident unul de subcontrarietate si simpla diferenta ( in patratul lui Boethius ). Dar ceea ce conteaza e un anumit stil, foarte specios de altfel, de bricolaj (scientist) postmodernist (´de dreapta´ ! ). Dar impresia conteaza.

   • Si in fine, ca dezlegare a misterului, desi misterele nu pot fi dezlegate ( caci acesta e farmecul lor ), cred ca dnul A. Vieru ( nepot al lui Sorin Vieru, discipolul premiant al lui Noica ) poate fi socotit drept ´omologul´ parizian al dnului Lavric, fructele tarzii ale Scolii de la Paltinis, stranepotii lui Noica. In buna traditie filozofica romaneasca, de la irationalismul dogmatic la modalismul cuantic. Plus o intreaga pleiada de mici staruri dreptace, gata de inclestarea finala cu progresismul international . Culegi ce ai semanat. Cred ca stiti ca, daca Hegel credea ca-l vede pe Weltgeist, in amurg, in Napoleon, lui Noica i se parea ca-l vede pe Holomer ( ! ) in Capitan, dupa ce Heidegger il aratase pe Dasein in Fuhrer. Astea sunt tainele nesacre ale contradictiei docte. Sau stralucirea si suferintele casandrelor neconsolate.

 17. Stimate profesor, referitor la prima enigma, nu este nici o enigma, este libera alegere a fiecaruia si vedem la nivelul intergii lumi occidentale incepand din SUA si pana la noi, exista foarte multi oameni care nu doresc vaccinarea, de ce nu suntem in masura sa respectam aceasta optiune ?
  Polarizarea societatilor intre vaccinisti si nevaccinisti este evidenta, resposabilii insa o neaga, de ce ?
  Putem obliga pe cineva si trece la actiuni impotriva cuiva folosind metode totalitariste ? abia ca am scapat de ele, fostii locuitori ai RDG-lui fiind un exemplu elocvent, nu accepta intr-o mare masura amestecul statului in vietile private.
  A doua enigma o putem numi ca atare , de ce taman acum cineva s-a ocupat de teza de doctorat a dansului ajuns prim ministru sau pe timpul mandatului sau din Afganistan a fost foarte bun/necesar, mai ales pt partenerii nostrii din NATO plini de laude la adresa sa.
  Ajungea domnul Ciuca comandantul fortelor armate romanesti din Afganistan daca acum descoperitul plagiat devenea public la vremea respectiva ?

  • fostii locuitori ai RDG-lui fiind un exemplu elocvent, nu accepta intr-o mare masura amestecul statului in vietile private.
   După părerea mea exemplul este greșit. Pe de o parte, traiul intr-o societate cu reguli anume nu conduce neaparat la nerespectarea acelor reguli și nici nu creează o sensibilitate deosebită. Cunosc câțiva Estgermani care regretă lipsa grădinițelor cu program prelungit, a creșelor sau a unui loc de muncă stabil și par foarte permisibili la amestecul statului in viața lor privată in aceste cazuri. Pe de alta parte, vaccinarea nu prea are de-a face cu viața privată, ci mai ales cu cea în comunitate. Vaccinarea este eficace la nivel de comunitate, e ca un castel de cărți, cea care lipsește putând antrena prăbușirea întregului. De ce nu pot respecta antivacciniștii eforturile semenilor de a trece peste pandemie?

   • Gresit, vaccinarea este inca o optiune personala iar exemplul ca gradinitele ?? imi scapa, ce ati dorit sa spuneti ? ele sunt puse la dispozitia oamenilor, ca sunt prea putine, are legatura cu politicile sociale germane.
    M-am vaccinat insa nu din solidaritate, din egoism insa nu pot accepta a fiu obligat la ceva.
    O sa vedem daca nemtii vor reusii sa impuna vaccinarea obligatorie, o aberatie a noilor politicieni care n-au inteles nimic.
    Am un exemplu concludent, in Anglia este totul pemis ce nu este interzis, in Germania totul este interzis atata timp cat nu este explicit permis.
    Este un aspect subtil, a fost facut de altcineva care a facut acesta constatare, paote are legatura si acel „Kadavergehorsam” sau „Behördenhörigkeit” mai pronuntat la nemti decat la altii, deh , cei trecuti prin comunism precum fostii RDG.isti nu mai accepta si bine fac.

 18. Dle. Liiceanu, superb articolul și aș dori să dau posibile DE CE-urile dvs:

  – fiindcă de prea multe decenii ( inclusiv în perioada comunistă) nu s-a făcut o educație solidă și neideologizată,
  – fiindcă prea multe flori dau în zadar parfumul lor subtil și rar într-o țară fără meritocrație,
  – findcă într-o țară care clamează că este creștină, biserica promovează mai degrabă partea ritualică făcîndu-ne mai mult bigoți decît creștini
  – și findcă deși ne mîndrim cu originea dacică am uitat de ideea de sacrificiu care ar face mai eficace intrarea în arenă decît naturalizarea în Zo’elandia

 19. Prima enigma: inteligenta si rationalitatea (capacitatea de a avea judecata) sunt doua lucruri diferite. Inteligenta (care e nativa) se refera la capacitatea de a gandi abstract, rationalitatea indica capacitatea de a actiona judecand situatiile si a lua decizii in consecinta, pentru a-ti urmari scopul. Interesant, dar rationalitatea nu e legata de IQ, Asta explica de ce indivizi considerati „inteligenti”, in viata de zi cu zi au uneori o existenta mizerabila. Problema e ca lumea are tendinta sa asocieze inteligenta cu rationalitatea. De ex. a fi absolvent de o prestigioasa universitate (inteligent) nu garanteaza rationalitatea (judecata) in viata de zi cu zi. La fel cum este si „apelul la autoritate”, cand se iau de bune opiniile „personalitatilor” de ex. din lumea artistica referitor la domeniul medical, desi sunt total in afara. A doua enigma: cred ca dl. Ponta si in general cei cu probleme de plagiat (QED) sunt afectati de sindromul Dunning-Kruger. Vazandu-l pe dl. Ponta cum discuta si isi structureaza discursurile (cu nelipsitele poante – ca si cum am fi la bere intre prieteni), nu il vad avand rationalitatea sa stea si sa faca o cercetare de doctorat. Sau sa aiba inteligenta sa analizeze de ce, luand mot-a-mot descrierea din Biblie, temperatura Paradisului (in baza ecuatiei Stefan-Bolzmann e de 525 gr C) rezulta a fi mai mare decat cea a Iadului (444 gr C, temp. lacului de pucioasa (sulf).

 20. Dar deja traiti intr-o „jungla” stimate autor, de ce ati mai dori sa mergeti in Brazilia? In speranta ca plecarea in jungla este doar o metafora, va doresc sa aveti totusi internet nelimitat si de mare viteza, nu de alta insa vrem sa mai citim randuri scrise de dumneavoastra si sa va mai auzim. Cred ca toti avem momente in care ne-am dori sa evadam intr-o padure amazoniana, impreuna cu gandurile noastre. Ar fi ca o intoarcere la originile noastre, iar un avantaj ar fi ca nu am fi nevoiti sa ne tragem pantalonii pe noi atunci cand iesim din casa.

  • Foarte tare comentariul :)). Clar ca e o metafora, eu cred ca tot articolul, el ca intreg, e o „metafora”, altfel ar fi greu de barat orice argument.

 21. Doi călugări zen întâlnesc, pe o vreme ploioasă, o tânără care nu putea traversa strada din cauza unei bălți. Unul dintre ei a luat-o în brațe și a trecut-o peste noroaie. Seara, înainte să se culce, cel care asistase la scena purtării pe tinerei pe brațe și a tăcut tot restul zilei, a zis: Știi, noi suntem călugări și nu se cade să atingem tinere frumoase! Celălalt a răspuns: Știu, dar eu am lăsat-o pe partea cealaltă a străzii, tu, în schimb, încă o ai în brațe.
  Așa și dumneavoastră: lăsați-l pe Ponta, nu merită. Plus că vă pune alături de Funeriu – un cineva mai sofist decât el, mai greu de găsit (ca sofiștii din Grecia lui Socrate, el își găsește argumentele în practică, în activitatea lui științifică. Și n-a aflat că gândirea filosofică este apodictică. Sofiștii pot perverti mințile tinere. Sofiștii pot ajunge să aibă teze de doctorat făcute de alții și să pretindă apoi că dau lecții de înțelepciune, adică de filosofie pentru că, de, pe diploma lor scrie Philosophiae doctoris!)

  Nu-l cunosc pe Andrei Vieru, însă cred că s-ar merita să zburați în bătaia săgeții lui Tawi (de ce a făcut ceea ce a făcut, câți ani are, de unde vine, cum vânează etc.). Dacă aveți alergii la înțepături de insecte, mai bine rămâneți acasă. Recitiți „Triste tropice” și beți un coniac bun. Până atunci, puteți vedea aici https://www.youtube.com/watch?v=ky0QTKRDDk0
  un diagnostic al vremurilor noastre.

 22. Catre stefan cel mic,
  Te vaccinezi nu pentru a te da inteligent, ci pentru a te proteja de pandemie.
  Anti-vaccin-istii ca dvs nu dau dovada de inteligenta cand raspandesc propaganda Sputnik. Aveti grija ca aceasta propaganda va transforma in antisemiti.

 23. Păcat- domnule Liiceanu- că după o viață de filosofare nu știți de unde vennim și nici cine suntem, căci singurul merit al filosofiei este de a pune doar întrebările, fără a găsi vreodată răspunsurile. Și o știți bine pentru ce nu le va afla vreodată. Că avem o persoană în plus care plagiază -fie și un premier- e o rușine, dar fenomenul social al doctoranzilor plagiatori, al șoferilor analfabeți și a celor vanghelii cu facultăți fără să fi văzut facultatea trebuie incriminat. Dreptul dv. de a vă vaccina, dar dacă eu nu am nevoie de ,,marfa” monopolurilor farmaceutice și alte retroefecte, pentru ce ne blamați sanctitatea voastră?(fără Dumnezeu, desigur)

 24. Stimate domnule Liiceanu,

  1. Ponta este fara de egal – dl. Ioan Stanomir remarca la dansul tenacitatea arogantei in 06/06/2015. Pot doar adauga ca mai spre zilele noastre dl. Ponta s-a remarcat si prin aroganta cu care cheltuie banii publici – vezi masina cu care si-a dotat partidul – si cum se arunca in cheltuieli pe care nu le onoreaza la plata. Pacat ca fiscul se misca prea incet pentru un om asa de dinamic care, evident, se vrea pe cai mari – garantat- in 2024…

  2. Despre dl. Ciuca si al sau plagiat doar o privire trista.
  Faptul ca unii – CCR prin Daraban – au simtit nevoia sa amplifice scandalul tine de mahalaua noastra.
  Domnul Ciuca putea sa accepte criticile si sa declara ca regreta cele petrecute si ca va remedia deranjul. Cata liniste s-ar fi asternut, iar in articolul Dvs. nu mai aparea aceasta referinta…

  3. Trist fapt ca insusi Presedintele saluta decizia nemaiauzita si nemaipomenita de a lasa la latitudinea comisiei de etica de la celebra Academie sa analizeze cazul Ciuca… Acolo unde toate curcile vad dreptatea cu ochii plansi unii de pe la niste Academii nu pot vedea si altii le inalta ode. Trist spectacol. Tin sa precizez ca dna Sercan se intreba mai de mult ce este cu aceste doctorate in stiintele militare care la altii nu prea exista dar la noi, cum sa nu??? Atunci, pe vremuri, nu era nici un caz Ciuca si mirarea domniei sale mi se pare si astazi indreptatita, dar prea putin inteleasa… Surpriza mare a fost ca insusi Presedintele, avand specializarea in Fizica, pare ca nu intelege sau poate nu doreste sa inteleaga ca lucrarea de doctorat are niste cerinte si ca acestea ar trebui respectate.

  4. Cazul Vieru ma depaseste.
  Cred ca tine de un ego puternic, probabil a acumulat multe frustari, poate tine de o anume imaturitate – barbatii stiu mai bine de ce… Dotat intelectual, interesant in discutie dar desprins de realitate, inchis in propria sa bula, bucla. Poate sa fie genul care spune si afirma vesnic ca mie mi se cuvine pentru ca tata, mama si sora mea asa m-au crescut…

  5. Eroul dvs. spre care doriti sa va indreptati traieste in jungla si el fie supravietuieste, fie piere.
  Alegerile lui sunt simple, de tip binar. Si le face in fiecare secunda – daca greseste plateste cu viata.
  Imprejurarile zilnice l-au facut darz, curajos, voinic si orientat catre actiune si mai putin catre liric, meditatie si alte finetzuri… Selectia naturala, mama natura lucreaza!

  A trai este o impletire intre a gandi si a fi activ – unii pun mai mult accent pe actiune, altii pe gandire. Poti sa inveti doar din actiuni si sa te corectezi pe parcurs, daca mai apuci, sau sa gandesti dar trebuie sa mai si pui ceva in actiune/miscare ca sa verifici daca gandirea este armonioasa sau oarecum… Feedback-ul la actiunea/gandirea noastra il da natura – simplu, rapid si firesc – si societatea umana care ofera insa uneori o reactie distorsionata, conjuncturala, pentru ca daca este din gasca noastra poate nu trebe sa fim asa de rai cu el, poate putem trece cu vederea, etc.

  In incheiere astept cu interes aparitia cartilor Dvs. pentru a le lectura si va doresc,
  O seara excelenta

 25. Dle Liiceanu,

  Nu inteleg de ce va mirati ca oameni cu carti scrise la Humanitas sunt antivaccinisti si altii in jungla care isi cara tatii in spate 6 ore ca sa fie vaccinati. Faptul ca scrii carti si ai diplome nu te scuteste de prostii, provenite din orgolii nestapanite . Un exemplu : Djokovic despre care tatal sau crede nici mai mult si mai putin ca e noul Isus Cristos!. Vad ca si Dv va faceti in titlu de glorie cu articlolul despre plagiatul lui Ponta-“330.000 de vizualizări și aproape 500 de comentarii” .Oare ce ar fi crezut Cioran despre numerele astea? Stiti la fel de bine ca mine ce credea despre glorie, vaniate.
  Daca vreti un raspuns la trinomul mirarii “De unde venim? Cine suntem? Încotro mergem?” mutate-va undeva unde se vede cerul. Tarziu m-am mutat de la bloc la casa cu curte in afara orasului unde din orice loc se vede cerul. Raspunsul mi-a venit singur intr-o seara privind Calea Lactee din curte. Venim din cer, suntem aici, ne intoarcem inapoi in cer caci nu suntem decat praf de stele insufletit de El-marele anonim care este tot timpul cu noi aici pe pamant si in bunatatea lui ne iarta de fiecare data. Noi insa nu stim sa iertam…si transformam plagiatul –rusinea prostilor- intr-o arma politica eficace. Va intreb si eu de unde stia dna Sercan ca Ciuca a plagiat si din ce surse in stiinte militare intr-o teza de acum 16 ani? De unde stia Basescu ca Ponta a plagiat inainte sa se anunte official, celebrul discurs cu dottore , vi-l amintiti? Povestea e veche, dosarele erau facute , dna Secan a primit niste indicatii si ..pac la Razboiu.
  Risc sa nu mi se publice comentariul ca nu sunt pe “linie” – dar ma dezgusta plagiatele si faptul ca tot caut in presa si nu gasesc un articol in care un oarecare domn X care nu e politician sa fie pus la la stalpul infamiei. Pe scurt, oare numai politicienii plagiaza? Iata un subiet de carte , daca tot vorbim de carti.

 26. ,,cum se poate ca tânărul indigen amazonian de care am pomenit să fie mai inteligent decât Andrei Vieru al nostru ”
  Din fraza asta inteleg ca dumneavoastra constatati un adevar . Nu ?! Ca doar adevarul poate fi emis numai de cei cu studii si titluri multe . Sau nu .
  Pai trebuie sa acceptati ca va inselati . E la fel de posibil ca Andrei Vieru sa fie mai inteligent ca tinarul indigen amazonian . In plus , pe mine nu ma zapaceste inteligenta . Intelepciunea insa , da . Si continui . Pentru mine filozofia nu are nimic in comun cu inteleciunea . Filozofia nu mi-a folosit pina acum la nimic . Nici pe post de hirtie igienica .

  A doua dumneavoastra enigma nu ma preocupa neam . Sint satul de dobitoci cu drept de vot , politicieni care speculeaza dobitocia votantilor si isi fac legi prin care sa mute legitimitatea electorala la cote cit mai joase . ( Din punctul meu de vedere legitimitate are acel candidat sau partid care obtine 50%+1 din intreaga masa de votanti . Restul e tilharie )

  Cit despre plecarea dumneavoastra in jungla …. Drum bun , cale batuta . Si mai ales , ramineti acolo definitiv .

  @ Sandu V

  Raspunsul meu la intrebarea dumneavoastra ultima ; realitatea este ca toti cei viciosi incerca sa ii atraga spre viciu ( mizerie ) si pe cei care se lupta sa ramina neviciosi ( curati ) . Am observat prima data in viata mea atitudinea asta la femeile de moravuri usoare . Incercau in fel si chip sa atraga in mocirla lor fetele virgine ( cu trupul si cu sufletul ) . Asta incearca sa faca inteligentii vaccinati ai neamului . Ca doar ei sint din nastere formatori de opinie si trebuie urmati orbeste .

  @ Mircea

  Prin vaccinare va protejati de pandemie corpul . Ca sa traiti mai mult timp in el pentru ce ? Pentru placeri meschine ? Pentru a inmulti numarul pacatelor ? Sau poate pentru a le plinge , pentru pocainta …Nu am constatat la nici un vaccinat grija pentru suflet . Numai si numai pentru trup . Sa nu cumva sa moara . Ne e frica sa murim , ceva de numa numa . Ne place realul , viata cu placerile ei morbide .

  • ..domnule, „adevărul e arareori pur și niciodată simplu”.
   E o zicere inteligentă, care riscă (logic..) să nu vă gâdile înțelepciunea, cea despre care spuneți că vă zăpăcește într-atât.. Cât despre sulul de hârtie igienică.. E alegerea dvs, influențată presupun și de spațiul în care meditați zilnic (cu ușa igienic închisă..)

   Oricum, se pare că aveți deja răspunsuri mulțumitoare la întrebările care frământă lumea încă din vechime. Din ceea ce ne împărtășiți aici, e clar că mergeți fără dubii pe modelul concret-intuitiv, bazat mai degrabă pe simțire decât pe rațiune. Mult succes.

   Se vede treaba că ați spovedit cu spor în ultima vreme, sau ați făcut sondaje de opinie.
   Sunteți sigur însă că ați tras concluziile corecte? Chiar așa, le luați pâinea de la gură bieților medici? Dărâmăm spitalele, aprindem bețișoare parfumate și medităm la nemurirea sufletului? „Men sana in corpore sano”, parcă ziceau unii care mergeau des la sală..

   S-ar putea totuși ca viața să fie și altceva decât un șir de plăceri morbide..
   Ține de felul în care arată vi se arată realitatea. Iar dacă e dramatic diferită față de numitorul comun, riscați să fiți considerat genial.. sau din contră.. sau doar înțelept..
   Poate că totuși fericirea noastră terestră nu e chiar un păcat capital..

 27. Domnule Liiceanu, Va urez succes in jungla alaturi de Tawi. Sa ne trimiteti poze ! Daca Tawi este expertul in vaccinare de ce nu ar fi Ciuca expertul in doctorate ?

 28. Sal’tare,D-l.Liiceanu ne scrie ceva pentru a ne zice despre ce gandeste.D-nii. comentatori sar si arata cat de bine
  au inteles ei si ce adancimi insondabile ascund(pentru a nu putea fi”plagiati”).De pe margine citim si ne bagam
  si noi in treaba.Ca faptele s’au petrecut ieri.alaltaieri sau candva,FAPTA tot asa se cheama.Ca…de unde venim,
  ca….ce suntem si unde ne-om duce ,apoi cate bordee……atatea pareri,povesti,prepusuri sau demonstratii.
  Ceeace se descopera clar este ca numai prin minciuni,linguseli,prefacatorii si hotii poti sa ajungi in post bun.
  Restul e cu aratatul. Pardon si cu „Ce sa facem bre?” Vaccinarea? Lasa-mi dom’le dreptul meu sacru sa fac ce vreau! Lasa-ma dom’le sa vaz eu ce-o fi,cum o fi si pe urma……ca daca ma imbolnavesc si mai dau si altor catorvasute virusul ce,am injutat partidul? Stiu metoda de fereala si este de ajuns!

 29. @Liiceanu

  Domnule Liiceanu, va citesc de foarte multi ani de zile și v-am admirat foarte mult cărțile și articolele pe care le-am citit. Din păcate insa, textul acesta m-a întristat foarte mult. Nu-l cunosc pe dl. Vieru și nici nu știu ce-a scris, în cartea dansului ori pe Facebook. Să-l numiți mai putin inteligent decât pe aborigenul plin de abnegație este o insulta, atât la adresa lui cât și a mea, a soției mele, doctor în științe, cu titlul luat pe bune, la o faimoasa universitate americană.

  Noi traim în America. Sa va spun câteva lucruri care ni s-au întâmplat aci, în (fosta) „land of the free”. În primul rând, soția a fost la un pas să-și piardă locul de munca, de cercetător într-un domeniu medical de vârf, pentru ca nu s-a injectat. Doar niște subterfugii și faptul ca este foarte apreciata profesional au făcut sa se evite acest deznodământ, la limita. Acum este rândul meu. Peste șase săptămâni, sunt în pericol să fiu dat afara, din același motiv. Începând de săptămâna trecută, nu mai avem voie sa intram la restaurante, sali de spectacole, muzee șamd, în orașul în care locuim. În anumite zone din țară (Seattle și statul din care face parte, de exemplu) va deveni riscant sa intram, deoarece acolo se pregătește o lege care sa permită autorităților sa ne interneze, cu forța, pe motiv de carantina și izolare.

  Credeți ca restricțiile și privațiunile se vor opri aici? Ori poate considerați ca este bine așa?

  Cu niște ani în urma, am fost întrebat de un coleg american, întâmplător chiar din Seattle, de ce comunismul a fost așa de asupritor, desi se susținea ca este „for the people”. Răspunsul meu a fost simplu – pentru ca a pus colectivul înaintea individului. Nu vedeți ca acum se întâmplă același lucru? Și anume ca în virtutea unor beneficii, discutabil dacă reale sau nu, pentru colectiv, indivizii ca mine și soția mea, domnule, sunt pur și simplu striviți? Ati aflat ce-a spus prim-ministrul canadian despre cei neinjectati? Dar președintele francez? Ori cel american? Le dați dreptate? Ii considerați mai inteligenți, mai morali sau mai îndreptățiți decât pe dl. Vieru?!

  Stiti cumva ce argument principal au folosit avocații guvernului australian, când au pledat pentru expulzarea lui Djokovic? Și anume ca acesta s-ar putea sa devină un simbol pentru cei care se opun injectarilor. Domnule profesor, luați aminte. Un guvern se teme, de moarte, ca prezenta unei persoane faimoase, cu idei dezaprobate de respectivul guvern, o sa încurajeze pe alții sa adopte aceeași atitudine. Știți unde am mai auzit eu personal așa ceva? Atunci când Regele Mihai nu era lăsat de Iliescu sa vina în România.

  Domnule Liiceanu, eu de luni de zile mă întreb pe unde or fi oamenii aceia care plângeau pe victimele sistemelor totalitare, și care produceau aici diverse articole, ori care au scris cărți, făcut studii științifice sau chiar dezvoltat o carierã pe tema aceasta. Dânșii nu știu cine folosește rușinea ca tacticã, frica pe post de armã, reducerea la tăcere a oponenților, cine descurajează întrebările, cine descurajează pe cei care care au fost afectați, cine dezumanizează pe cei care nu se conformează și cine impune ascultare zeloasã de autorități infailibile? Și nu știu cã dacă trebuie sa fii convins, mințit, forțat, umilit, mituit, amenințat sau scos în afara legii, pentru a te supune, atunci poți fi absolut sigur ca ceea ce ți se cere NU ESTE SPRE BINELE TAU?

  Cu regret.

  • Poate nu ati observat, in ultimul timp guvernele si institutiile statelor aproape in toata lumea sunt in razboi mai pe fata mai pe nefata cu proprii cetateni.
   Incepand din SUA si pana in China, numai conflicte sociale de tot felul.
   Ce pretentii mai puteti avea de la un inamic pt care doar puterea mai conteaza ?
   Dorinta de libertate, o viata mai buna , mai multa dreptate sociala, sunt aspecte pe care putini politicieni le imbratiseaza, puterea fiind „amanta de lux” a politicului, putere care este din ce in ce mai mult securizata de aparatul de constranegere tot mai numeros si metode tot mai sofistificate de supraveghere.
   Demonstratii pasnice sunt atacte de bugetari platiti de noi, dotati dupa ultima generatie, de parca ar fi „martieni” si s-ar lupta cu inamic un inamic fioros, au fost destule imagini din capitale europene incepand de la Paris pana la Berlin.

  • Buna ziua
   Cu respect am citit comentariile tuturor.
   Cu mare regret l-am citit si pe al dvs. Cu mare regret, zic, pentru ca in ciuda multelor diplome si studii pe care le clamati, dvs si sotia, nu pareti sa intelegeti ca dreptul dvs de a fi liberi poate coincide, intr-o proportie deja foarte bine delimitata matematic, cu suprimarea dreptului la viata a altor persoane, prin simpla dvs neglijenta sau incapatanare.
   Aici cred ca logica lui Tawi e mult mai sanatoasa: vreau sa traiesc si eu si cei de langa mine. Restul sunt simple contorsiuni intelectuale in contextul acesta.

   • Va rog, filosofati in continuare pe marginea libertatea mea se sfarseste blabla. Aiureli de sec 18. Pentru dumneavoastra este normal sa se cheluiasca 10% din PIB (un numar arbitrar) ca sa traiasca mosii nu 85 de ani, ci 86. Fantastic argument.
    Cu tampenia asta generalizata, unii fac o multime de bani, seamana izbitor cu afacerile legate de oncologie. Fiecare are dreptul la viata, la sanatate – evident ca se adreseaza segmentului de populatie, natural cel mai bogat, cu un picior in groapa, taman bun de muls, protejat.
    Foarte bine delimitat matematic, daca nu puneati „matematic” dupa, „delimitat” isi pierdea din aplomb?!
    Pun pariu ca se poate arata la fel de matematic ca cheltuind acei 10% pentru educatie, durata de viata a beneficiarilor va creste cu mai mult de 1 an.
    (suna ca un atac la persoana, asa e, sorry, mi-e lene sa reformulez)

    • Argumentati de dragul de a argumenta. Raspunsul dvs este cinic si iresponsabil, si il oferiti doar de dragul de a avea un contra-argument. Denota frica si refuz total de cooperare.
     Le-am mai intalnit pe acestea doua. Din pacate foarte des in ROmania. Una dintre persoanele la care le-am intalnit, si care oferea aceleasi salturi violente de la un argument la altul, doar sa nu se vaccineze, a murit de la complicatii post-covid. In Romania, unde rata de vaccinare este inca foarte mica si spitalele de stat sunt dotate sub necesar, acest lucru este inca posibil. In tara dvs de adoptie cred ca ingrijirile medicale sunt ceva mai bune. Dar, surpriza, libertatile acolo vin si cu responsabilitati. In Romania acest lucru inca nu este posibil – legarea stricta a libertatilor de responsabilitati.
     Da, este minunat sa poti oferi ani de viata in plus oricui de pe planeta asta, unde fiecare persoana are o singura viata din cate s-a observat si documentat pana acum (nesocotind sperantele desarte si povestile religioase, desigur). Chiar si la 85 de ani.
     In doar un secol, am ridicat, datorita medicinei, speranta de viata de la 45 de ani la 70-80, depinde in ce tara te afli. Nu e putin lucru.
     Nu e putin lucru nici sa auzi ca o persoana cu (pretinsa) educatie inalta ar refuza cinic acest drept semenilor sai mai in varsta. Din orice motiv.

     • Nu m-ati lamurit deloc. O tineti in continuare langa balanga cu libertatile. Nu are relevanta deloc daca un argument e cinic sau nu. Nu era vorba despre vaccinare (probabil ca nici asta nu a meritat, fara ea cati mori mai erau, inca 20k-30k, cat a costat campania, ce speranta de viata mai aveau cei decedati, ce randament ar fi avut aceiasi bani investiti altfel). In fine, poate a meritat, dar trebuie calcule. Nu cred ca exista, deciziile guvernului s-au schimbat dupa cum bate vantul, deci canci plan. Dar poate exista.
      Nu e adevarat ca speranta de viata a crescut de la 45 de ani la 85 de ani datorita medicinei.
      Cheltuielile nu sunt justificate, asta am spus. Masuratorile se fac corect in ani de viata pe intreaga populatie, nu pe o subclasa a ei.

   • @Mihaela

    Ah, da. Argumentul despre libertatea ucigașă. Și fratele sãu, argumentul despre libertatea de expresie care trebuie îngrădită și despre adevărurile care trebuie cenzurate, spre binele societății. Știți cine folosește aceste argumente cu maxim succes? Satrapii. Zbirii. Despoții.

    Aceasta este prima oară în istorie când eșecul unui medicament este atribuit celor care îl refuzã …

    • Nu trebuie cenzurate niciunele dintre cele mentionate de dvs. Nici nu sunt. Flutura liber pe tot internetul.
     Trebuie doar denumite corect: sofism, prostie pura, egoism, frica, propaganda politica si economica, fals martiraj.
     Cat despre esecul medicamentului… stiti sa cititi un grafic? Alegeti dvs tara. (Sau acelea sunt falsificate? Parca asa suna narativul de rigoare)

     • @Mihaela

      Nu există cenzură? Facebook, Google, Twitter, Apple, Google imediat șterg știrile care contravin ideilor aprobate de tabăra căreia ii aparțin. Oficiali guvernamentali americani si europeni si australieni si nou-zeelandezi și canadieni etc o țin sus si tare că ideile opuse lor sunt inacceptabile si cer presei si firmelor care controlează comunicațiile pe si prin internet sa cenzureze. Presa nu crâcneste. Multe din firme te dau pur si simplu afara dacă îți exprimi o părere contrară șamd.

      Având in vedere epitetele pe care le-ați menționat este clar că, de fapt, nu vă deranjează deloc cele de mai sus, întrucât aceasta … nu-i cenzură, ci un bine făcut societății.

      Despre medicament: nu previne infectarea si nici transmisia. Nici măcar una dintre țările cu populația injectată nu arată altceva, in statistici. Deci da, este un eșec lamentabil, iar atunci când vă supărați pe mine pentru asta este exact ca atunci când mi-ați spune că dv. faceți pneumonie pentru că nu folosesc eu umbrela când plouă.

 30. Domnule profesor, după părerea mea, aveți cel putin un lucru in comun cu domnul A Vieru: ” buna intenție” , doar ca, priviți din unghiuri diferite( nu vreau sa fiu părtinitor, nu pot sa-mi gasesc cuvintele așa frumos ca dumneavoastră) poate sunteti prea aproape ca sa puteti vedea imaginea de ansamblu, sau, poate domnul Vieru o fi gresit o formula ceva…adevarul nu prea il stie nimeni( sau daca il stie o fi secret de stat) important e sa traim in liniste si pace fara etichete absurde” antiwaxer/waxer” .
  Daca domnul Ciuca este plagiator(deci HOȚ) sa stiti ca si dumnealui are ceva in comun cu doamna Ursula ( deh tot ” pacatele tinereții ” ) ori știind aceste lucruri despre prim-ministru unui stat membru si despre sefa uniunii , ce pretentii am putea avea de la niște ” bieți experți in sanatate publica” . Sau .de ce am avea incredere in ei???.
  Despre Tawi , cred ca este totusi un tip de treaba ( nu pot sa îmi închipui ca se pricepe la campanii de marketing) cu toate ca , a” plagiat” si el un pic… sunt o multime ca el , care alearga prin spitalele patriei( mai mult pe la privat, la stat de obicei nu sunt fonduri pentru analize/ CT -uri etc..) cu parinți/ bunici incercand sa- i salveze de boli cronice/cancere…( e drept nu la fel de grave ca C19)
  PS:
  O dilema sa stiți ca am si eu, nu stiu de ce ați ales Brazilia ?? CAPETENIA tribului este antivaccinist convins.
  Va doresc tot binele din lume indiferent ce tabara alegeti
  STIMA SI RESPECT( un vanator anonim dintr-un trib din Moldova)

 31. Va-sa-zica, urmeaza o expeditie pe cinste! Mortala idee. Nu e noua, dar e mortala ca vine de la dumneavoastra. Va rog sa nu glumiti cu astfel de lucruri, dezamagirea ar fi crunta. Daca ati glumit cu Amazonul, fie, dar nu cu plecarea in sine. Macar vom sti ca unul dintre noi a evadat ca sa-si adune sufletul si vom sti ca urmeaza niste povesti fenomenale. Cel putin mie asta mi-ati inspirat. Astept sfarsitul de an, cu marile raspunsuri promise si sa ne scrieti de pe unde umblati.
  PS: Faza cu „ultima carte” cu „incheierea”, cu „piruetele” nu ne face bine la niciunii. Va rog nu mai faceti anunturi de-astea, ca ne bagati in depresie.
  Asteptam vesti.

 32. Stimate domnule Liiceanu, desi de aprope 30 de ani traiesc departe de Romania, ma consider un norocos a fi contemporan cu dumneavoastra. Cartile, eseurile, luarile dumneavoastra de pozitie sunt un adevarat balsam pentru minte si suflet. De-a lungul anilor multe din titlurile editurii Humanitas au constituit pentru mine o sursa importanta de cunoastere. Referitor la randurile de mai sus apreciez, ca intodeauna, verticalitatea si intrasigenta dumneavoastra.
  Succes in expeditia planificata! Va doresc sanatate asa incat sa va puteti tine de cuvant: “Promit să dau răspunsul spre sfârșitul anului. … Promit să mă întorc cândva cu cele două enigme dezlegate” Scriu asta gandidu-ma la pericolele existente in padurea amazoniana (numeroase insecte, reptile, serpi, specii de plante veninoase, etc.). Pe de alta parte, citind stirile zilei, s-ar putea ca-n viitorul apropriat padurea amazoniana sa fie un refugiu mai sigur decat estul Europei (luati-o ca o gluma). Muritor fiind ma feresc sa promit ceva cu certitudine cand este vorba de viitor. Prefer sa folosesc “sper sa (mai) pot…”. Amintiti-va doar de primele pagini din “Maestrul si Margareta” a lui Bulgakov, o carte care stiu ca este o favorita a dumneavoastra.
  S-auzim numai de bine.

 33. Știrile circulă greu in jungla amazoniană. Și ies greu de acolo. Așa se face că lumea nu a aflat că între timp tatăl bunului Tawi a murit, la doar câteva săptămâni după inoculare, in condiții enigmatice*. Fiind foarte inteligent, junele Tawi a decis să se lase boosterizat cu acest ser experimental. Se știe, blanzii aborigeni adoră experimentele medicale ale occidentului. Probabil urmează la injectare copii tribului intre 5 și 11 ani.

  Este însă o enigmă cum de isteții indieni amazonieni nu au aflat de existența măștilor și cum de nu au învățat incă să practice distanțarea fizică pentru a se proteja de virusuri ucigașe. Poate le lipsește un filozof de prestigiu sau un pompier de valoare…sau știrileproteve.

  *nu căutați răspunsuri la ignoranți antivacciniști precum Montagnier, Bhakdi sau Malone, ascultați-i exclusiv pe savantul de renume mondial Burlă și pe academicienii in devenire Gheorghiță și Vasilică. și să nu vă fie frică de ridicol, de pierderea reputației, de eșecul iminent. mergeți până in pânzele albe, călcați-i in picioare pe opozanți, discreditați orice critic, aurizați orice sceptic ce îndrăznește să se pună in calea Științei.

 34. Plagiatul este o „meningita morala” pentru care exista o soluție în justiție: pedeapsa inchisoare cu executare pentru plagiat plus inlaturarea beneficiilor obținute de pe urma plagiatului. RE: Postarea integrală a lui Victor Ponta: Ponta ne-ar fi trimis postarea din inchisoare si n-ar mai fi membru in barou – titlul de doctor i-a folosit ca sa fie membru. Si este in continuare în timp ce Camelia Bogdan sau Cristi Danileț au fost exclusi din magistratura si trebuie sa-si caute dreptatea la CEDO. Din pacate, la startul din 1990 s-a plecat foarte prost, si daca justiție nu e, nimic nu e.

 35. Ha, ha, ha… Abia aștept să-l vă pe dl. Liiceanu supraviețuind în mult iubita sa Amazonie așa cale de vreo o săptămână. 😀

  Cât despre monumentul de civism care l-a cărat pe taică-su în cârcă la vaccinare, să nu uităm nicio clipă că autoritățile braziliene au oferit și mai oferă tot soiul de stimulente celor ce se vaccinează: Bani, alimente, băutură, etc. după cum i-a dus inspirația pe dregătorii locali, respectiv în funcție de ce aveau pe cale de expirare prin depozite negustorii apropiați administrației locale. Deci acel domn Tawi l-a cărat în cârcă pe tăticul domniei sale cel mai probabil ca să facă un mic gheșeft.

  Reacția autorului e comparabilă cu lăudarea civismul teleormănenilor ce veneau la vot în numere record contra găletușe, făină, ulei, pelerine și alte „stimulente civice” ale PSD, respectiv să-l vezi pe alde Sir Winston Churchill cerând azil politic la Zimnicea😃.

  În ce privește partea a doua, cu plagiatul generalului de mucava, sunt întrutotul de cord. Omul ăla n-are ce să caute în poziția de prim-ministru. Am citit articolul Emiliei Șercan și e evident că e vorba de furăciune cu intenție, nicidecum de „scăpări” sau „interpretări tendențioase”. Omul a plagiat chiar și notele de subsol și a încercat să ascundă găinăria cu reformulări, etc. E evident că e autor de găinărie cu premeditare și fără circumstanțe atenuante. Joacă în exact aceeași ligă cu alde dottore Pontacchio.

  Plagiatul și impostura academică sunt cele mai hidoase plăgi ale României. Câteva din soluțiile rezonabile de asanare a găinăriilor ar fi anularea tuturor titlurilor academice ale făptașilor până la diploma de bacalaureat, respectiv în cazul ăstora scoși pe bandă rulantă de „academiile” milițienești degradarea la gradul de soldat.

  • Adica autoritatile braziliene au dat mai mult decat cativa mici ca la Obor sau galetuse si T-shirt-uri.
   Daca asta a fost parte a politicii de sanatate locala – nici o problema, este o abordare democratica. prin convingerea populatiei sa se vaccineze.
   Ma intreb insa ce o face DNA-ul brazilian al lui Lula? A deschis dosare de abuz in serviciu pe care se la publice in avans la oficinele stangiste: CNN, NYT, BBC, Guardian dar si Independent?

   Cat priveste plagiatele, de ce se ne miram? A se vedea lungul sir de plagiate ale politicienilor de rangul cel mai inalt din Germania confirm website-ul oficial german.
   https://www.dw.com/en/why-do-german-politicians-so-often-stumble-over-phd-plagiarism-allegations/a-57651910
   De ce sa nu aiba si Romania falitii, pardon, plagiatorii ei? ;)
   Acum una din doua … sau trei, ori Brucan in cinismul lui a fost un optimist incorigibil cand a zis de 20 de ani pana o sa fie democratie, ori prea multi intelectuali s-au dus la vot „matoli”, sau … optiunile oferite populatiei de urmasii Secu au fost cum au vrut … „tovarasii lupi” din diversele haite.
   Fiecare poate sa ajunga la concluziile proprii.

   • Pare greu de crezut, dar afacerea cu „micii de la Obor” a fost una prin excelenta privata. Autoritatile n-au dat, propriu-zis nimic … in afara de a instala o sectie de vaccinare volanta profitand de conjunctura.
    Patronul a beneficiat gratuit de o reclama imensa, pe mai tooate canalele media. Toti micii pe care i-a pus la bataie nu ar fi platit nici o zecime din acea reclama.
    In plus, omul e convins ca vaccinarea e utila…
    win-win

 36. Dle Liiceanu,nu trebuie in jungla amazoniana sa mergeti,ci,in cea din satele pustiite ale Moldovei,etc,in care ajunge AUR,ca ceilalti numai la orase se invart si pe FB ,si-o sa gasiti batrani pe care i-a uitat si copii lor,care sunt plecati la munca departe.

 37. Dupa expediția in Amazon cred ca domnul Liiceanu se va vindeca de viziunea de bon sauvage a lui Rousseau. Oamenii sunt fiare si hoti peste tot unde nu exista regulile si constrângerile unei grup social bine constituit.
  Si totuși dincolo de aceasta naivitate acest articol este foarte bun si, mai ales, necesar.
  In sfârșit s-a găsit cineva care sa afirme răspicat pe Contributors ca împăratul (premierul) este gol. Si acel cineva nu este chiar orișicine, este o personalitate neangajata politic si cu un prestigiu intelectual de necontestat.
  Observ ca sunt încă si pe aici aparaturi ai hoției, ba ca trebuie sa așteptam o decizie, ba ca trebuie sa judecam fapta dupa legile din 2003, etc. Ca si cum in 2003 hoția nu era hoție. Mașina de propaganda a PNL s-a activat, este drept cam firav si, surprinzător, fără suficienta muniție, când in fruncea tarii sta un general de armata.
  Ironia întregii situații este ca generalul armatei moarte a cerut comisiei din Universitatea Națională de Aparare „Carol I”, instituția care i-a acordat titlul, sa-i reanalizeze lucrarea de doctorat si sa vadă daca este un plagiat sau nu. O nesimțire de politician si o lipsa de caracter fără egal. Tocmai cei care i-au dat, la ordin, titlul sa-i invalideze acum?
  Domnul Ciuca este însa un fraier, din poziția domniei sale si folosind ultra exploatatele legi ale secretului de stat ar fi trebuie sa-si pună creația sub 7 lacăte. Așa a făcut alt geniu al PSD-PNL, domnul Cimpeanu ministrul Educației si a rămas plagiator nedovedit.
  Cine a avut curiozitatea sa viziteze site-ul acestei Universități va vedea ca Rectorul este Comandant. Măcar rectorul are decenta sa nu-si afișeze un titlu de doctor (doar de master la o scoală militara din Washington). Intre conducătorii actuali de doctorat nu toți au titlul de doctor, iar toti cei care-l au l-au dobândit in cadrul Universitatii Nationale de Aparare „Carol I”!. Cum la înființarea instituției nimeni nu era doctor înseamnă ca toți doctorii in științe au fost făcut de alți generali care nu erau doctori.
  Dar cum armata romana are azi mai mulți generali decât veterani si oamenii au familie mare, renumeratie mica, după buget, un 15% adăugat la salariu (pe lângă multe alte sporuri) nu strica.

  • Cred ca daca mașina de propaganda liberala ar fi la fel de plina de energie si de inteligenta precum a antivaccinistilor se va dovedi ca plagiatul n-a exista si ca domnul Ciuca a fost ostracizat de niște jurnaliști care vor să distrugă superba coaliție care conduce România. Din păcate pentru liberali, antivaccinistii sunt mai mulți si mai inteligenți decat întreg partidul liberal. Si nu cred ca antivaccinistii sunt chiar așa de inteligenți.

   • De la tăcerile fără absolut niciun subînțeles ale prezidentului, la verbiajul fără alt înțeles decât glorificarea sinelui lui Rareș B., trecând prin dezintoxicările verbale în public, prin creșterea economiei, ale lui Cîțu, chiar că liberalii stau prost la capitolul comunicare. Mai era Florin Roman – ce om, ce orator, ce luptător la microfon, ce carac….., ce cacealmist!

    Azi a apărut mitraliera Kara-Mitru jr. și le-a zis USR-iștilor că sunt capete seci, că vor căderea premierului tocmai acum, când rușii se pregătesc să ne atace țara, țărișoara noastră scumpă, România (bănuiesc c-au urmat lacrimi sincere!)!!!
    Dl Simion e plecat cu colinda după semnături pentru demiterea lui Klaus Iohannis.
    Ministrul cercetării și cel al învățământului sunt ocupați. Președintele Academiei este în curte, ocupat cu degivrarea românismului.
    Pe la Digi24 se tace. Prin teritoriu, se așteaptă „verdictul unei comisii de specialitate”. Verdictul onoratei comiții (deliberarea va dura muuuult, foarte mult) va suna cam așa: aici sunt două pagini asemănătoare, însă una este pe hârtie mai veche și cealaltă este din teza dlui Ciucă, deci nu e plagiat! QED!

    Adevăr vă zic, în noaptea trecută și noaptea asta multe teze vor dispărea din bibliotecile universităților! Vor fi găsite, poate, în viitor, într-un univers paralel, dimpreună cu cartea lui Grindeanu și papirusurile din Alexandria arse de musulmani ca să-și încălzească hammamurile.

    • Degeaba ar arde tezele de doctorat.
     Registrele contabile cu salariile crescute pentru ca aveau doctoratul inca exista.
     Arhiva de salarii inca exista. Dovada la fisc inca exista.
     Contabilii sunt salvarea oricarei natii!
     Nu pot sa faca dovada tezei de doctorat? Foarte simplu, se anuleaza cresterea salariala si se iau banii inapoi. In sistemul public sau cel privat.

 38. Paradoxal, și plagiatul și antivaccinismul sunt eșecuri mai degrabă ale clasei intelectuale decât ale clasei politice, de la care nu mai așteaptă nimeni nimic. De aici și pesimismul dlui Gabriel Liiceanu.

 39. Căutați frica. Frica se ascunde, se deghizează, îți cucerește mintea și o folosește, ca să demonstreze că ea nici nu există. Găsește cele mai năstrușnice argumente. Te face robul perfect, dar nu știi și cu atât mai puțin vrei să scapi de ea.
  Frica e fantastică. Nici măcar nu poți s-o conștientizezi. E incurabilă. O las baltă, dar iatâ una din încercările mele nereușite de a o combate.
  – La ce e bună frica?
  – Păzeşte bostanul.
  – Mă iei la mişto?
  – Ce să-ţi răspund la aşa o întrebare?
  – Frica e bună?
  – Frica nu e nici bună nici rea. De tine depinde. Conduci, sau laşi frica să dea cu tine de pământ.
  – ?
  – Tata zicea că e mai bine să-ţi fie frică, decât să te sperii.
  – Deci frica e bună.
  – E bine să fii precaut, dar când e cazul, trebuie să ştii să-ţi înfrunţi frica.
  – Cum?
  – Marc Twain zicea: “Fă lucrul de care te temi şi teama va pieri.”
  – Bine, dar sunt pericole. Nimeni nu-ţi garantează că nu păţeşti nimica.
  – Unele pericole sunt inventate. Se amuză unii, ce se sperie proştii.
  – Bine, dar sunt şi pericole reale, ca efectele adverse.
  – Un înţelept zice: “Frica, este nesiguranță. Acceptând incertitudinea, devine aventură.”
  – Te aventurezi?
  – Numai când trebuie.
  – Şi când trebuie?
  – Ştii ce, du-te şi te vaccinează şi nu mă mai bate la cap!

 40. Citiți, oameni buni, și cruciți-vă:
  https://www.stiripesurse.ro/video-rares-bogdan-despre-teza-de-doctorat-a-lui-nicolae-ciuca-mi-a-placut-ca-premierul-nu-a-fost-deloc-copac_2197315.html
  ‘Vă rog, verificați’. Nu a fost deloc copac, nu s-a ascuns și a spus ‘Hai să vedem, pentru a lămuri lucrurile’. Mi s-a părut o dovadă de fair-play și o dovadă de transparență din partea domniei sale. Deocamdată există suspiciune. Eu știu că pe suspiciuni nu poți să acționezi, trebuie să existe probe concludente, trebuie să existe ceva clar. Generalul Ciucă a fost extrem de deschis, dar totuși trebuie să vedem niște lucruri concrete, nu putem să-l acuzăm de ceva înainte de a prezenta vreo probă”,

  Ce oameni delicați! Dacă le așezi în față două pagini sau două paragrafe identice, nu se pot pronunța asupra asemănării! Înseamnă că nu au discernământ și nici ce căuta în funcții publice!
  Ăsta ne reprezintă în PE!

 41. La mulți ani, domnule Liiceanu! Ce mi-a plăcut textul ăsta, ca o mîncare bună! Da’ io cre’ că ajunge „Brutarul cosmic”. Spor la gătit!

 42. „Cum se poate ca tânărul indigen amazonian de care am pomenit să fie mai inteligent decât Andrei Vieru al nostru – matematician, specialist în logică modală, eseist, politolog, solist de concert, autor al unei cărți strălucite publicate recent de editura Humanitas (Elogiul frontierelor)? Căci Andrei, bătând toate recordurile în folosirea sofismului ca mod de gândire, a devenit pe facebook, comparând anti-vacciniștii cu purtătorii stelei galbene și campaniile de vaccinare cu Holocaustul, cel mai înverșunat fan al anti-vacciniștilor din România.”

  Răspunsul e, totuși, la-ndemînă, domnule Liiceanu. E vorba de amestecul complicat și tulburător care suntem fiecare dintre noi: intelect, fantezie, patimi, tropisme. O bună parte a filozofiei vechi căuta să facă ordine în debandada asta lăuntrică, să ierarhizeze igienic dinamica pestriță a interiorității și să supună componenta riscantă (pasiunile, spontaneitățile de un fel sau altul) unui principiu spiritual (mintea, luciditatea analitică). Ce era pentru Platon retorica sofiștilor dacă nu un „excitant“ al zonelor sufletești socotite inferioare (prejudecăți, obsesii, amor de sine, afinități nereflectate etc.)? Deci a existat preocuparea asta pentru o „terapeutică“ a nevăzutului din om, exigența unei asceze (în sens etimologic) consecvente, care să dea eului o structură stabilă, dominată rațional (faimoasa δικαιοσύνη interioară, de pildă, la Platon). Filozof nu era cineva care știa o mulțime de lucruri (de la astronomie la artă și interpretarea legilor), nu era un erudit, un orator de elită sau un pedagog de succes. Nimic din toate astea. Filozof erai în măsura în care te străduiai să rezolvi amalgamul ăsta nativ al sufletului, subordonînd dorințele, apetiturile impure etc. elementului cognitiv, în vederea unei „dreptăți“ a sinelui. Altfel, oricît de cult, de umblat, de talentat, de πολυμαθής ești, riști derapajul, rătăcirea (πλάνη), contaminearea gîndirii de „stihialul“ non-gîndirii. Riști, cu o imagine mai aproape de noi în timp, captivitatea ideologică.

 43. „..fiecare aleargă după ce nu are,
  unii după bani, alții după onoare..”

  Sunt versurile epocii în care trăim de vreo trei zeci și ceva de ani. Cam tot atâția de când s-a dat startul la un joc nou, parvenitismului național. Regula de bază e că nu e nici o regulă, e pe apucate, pe tupeu.

  Iar cei care s-au mișcat repede (furând nițeluș startul..) s-au chivernisit binișor.
  Unii au ajuns chiar în vârful piramidei sociale, verișoară bună cu cea a lui Maslow.
  Acolo, la vârf, aerul e ceva mai rarefiat și provoacă o acută poftă de stimă de sine. Mulți au deja și halucinații asociate cu mania grandorii, asezonate copios cu angoase olimpiene..

  Pe fundalul ăsta au apărut, ca ciupercile după ploaie, fabricile de diplome sau de doctorate, spre salvarea ștaifului social, atât pentru băieții isteți, cât și pentru odraslele lor. Numai „fraierii” nu și-au tras rapid un doctorat.
  Era ieftin și simplu, pentru că foamea era mare și prin cele aule universitare, cândva respectabile..
  A fost ca la magazinele cu medalii de jucărie..

  Est modus in rebus. Cred c-avem mai mulți doctor-ingineri decât NASA..
  Se știe că ce e prea mult strică. Iar acele patalamalele mult râvnite s-au demonizat, au fost lovite de o inflație galopantă. Angajatorul te-ntreabă scurt dacă ai diplomă de la stat.
  Cât despre titlul de doctor.. Oare chiar nu se poate face o politică decentă și fără ?

  Poate că e vanitatea de a se crede pe picior de egalitate cu cei autentici, care-au ajuns la titlu după o viață dedicată domeniului respectiv. Poate ambiția de a-i spune colega unui om ilustru..
  Ca-n „Cartea Junglei… ” https://www.youtube.com/watch?v=EhkiTFPL2c8

  Chiar domnule Liiceanu, având în vedere că vă veți aventura în jungla Amazoninană, ce-ar fi să vă intitulați cartea „O livro da Selva” ..? Îl simpatizez deja pe acel Mowgli.

  Cât despre căpoșii noștri, pe care nu-i mai convinge nimeni de nimic.. vânare de vânt..
  Că nu degeaba-i spunea alde Jupuitu lu’ nea Ilie Moromete :
  „- Domne, rasă de om ca dumneata n-am mai văzut. N-am mai văzut.”

 44. O imagine suprarealista- un tinar din Amazonia, fara educatie, poate analfabet, a aflat de vaccinul virusului covid (cum oare in jungla patrund stirile?) si a hotarit sa-si vaccineze tatal, bolnav si slab, orb si neajutorat (civilizatia a strivit empatia) . O imagine cit o poveste din biblie. Poti sa-i spui ultimul om din lume, fara constringere, in plin mister al cunoasterii (de unde stie ce este vaccinul?) merge sa-si vaccineze tatal. Fara dileme, fara tertipuri il ia in spate si pe Via Delorosa amazoniana urca hotarit sa indeplineasca hotarirea. Sublim. In antiteza dl. Liiceanu prezinta produsul societatii civilizate, intelectual de o valoare indiscutabila dar care nu numai ca refuza vaccinarea , se angajeaza in campanie impotriva vaccinarii, fortind limitile ratiunii. Un intelectual care isi compromite probitatea. Foarte interesant ca acest lucru se intimpla numai la rasa alba. Urmaresc evolutia acestui virus si statisticile in toata lumea si sunt uimita ca numarul celor care se vaccineaza se invirte in jurul la 80% (cu toate eforturile bine intentionate ale guvernelor) si al doilea lucru in Asia de sud est numarul mortilor de covid este zero. Si asta inseamna china, japonia, tailanda si altele. In aceste zone se poarta masca fara discutii si nu sunt dispute pe eficacitatea si utilitatea vaccinului. Dar nu asta este motivul ca nu au decese. Pur si simplu este inexplicabil. Sunt tari cu structuri sociale foarte diferite.
  Articolul dl. Liiceanu este o capodopera. Un text nuantat cu actualitati de nedigerat si cu trimiteri in suspans.
  La a doua lectura ii simti mai bine taria. Amazonia are multe povesti si nu este de mirare de speranta cu care se pleaca acolo. In urma cu ceva vreme, o cunostinta care suferea teribil de migrena si care incercase toate tratamentele recunoscute ca eficiente a aflat ca in jungla amazonului intr-un sat micut este un saman care are tratamente eficace pentru bolile omului alb. Fara sa cintareasca prea mult acest barbat bine aranjat social si financiar s-a urcat in primul avion si dupa o calatorie lunga a ajuns la acest saman. Samanul dupa ce a aflat care este suferinta calatorului a facut un foc si a aruncat citeva ierburi din care a iesit un fum aromatizat. Ca prin minune , migrena a disparut iar barbatul plin de recunostinta nu stia cum sa-i multumeasca. Cheltuise multi bani cu tratamente care nu l-au ajutat si isi gasise leacul cind nu mai avea speranta. Sanatos si bine dispus a continuat calatoria in Brazilia si apoi in Argentina. Cam dupa o luna s-a intors acasa. In momentul cind a coborit din avion si a atins pamintul, migrena a reaparut. Uneori avem iluzia ca ne putem vindeca durerile in alta parte. Constienti de soarta harazita, ne purtam destinul.

 45. Cred ca d-l Liicenu greseste in privinta d-lui Vieru, deoarece studiul si cultura nu sint bariere absolute impotriva spaimelor fizice, legate de propria fiinta si sanatate.
  Explicatia refuzului d-lui Vieru de a se vaccina poate fi de natura psihologica.Unii oameni intrind in spaime de diverse lucruri – cum este vaccinul anticovid – pot ajunge paranoici!Daca paranoia are o asa dimensiune, incit nu se multumeste sa ramina la nivel personal (si este ,,strigata” public), nu mai este vorba de ,,cauze culturale”, ci de cu totul altceva.Asa ca analiza si evaluarea unor astfel de cazuri care nu sint singulare, apartine psihologului, iar nu unui om de cultura.

  • D-l Liiceanu a gresit alaturand cele doua subiecte:
   Pandmia este, totusi, ceva trecator (si cred ca se lungeste exagerat de mult, cu riscul de a-si pierde credibilitatea chiar printre cei mai convinsi) in timp ce impostura cu staif, e un fenomen permanent.
   Din graba putem sa-l punem pe d-l Vieru alaturi de impostorii cu doctorate de carton…

 46. Mai am un comentariu intr-un registru mai glumet desi continutul stirilor poate sa dea fiori!
  Pe vremuri era un banc cu Napoleon care spunea ca daca stirile ar fi ajuns/raspandit in Europa de vest ca in URSS/Romania ar fi continuat sa conduca Franta. ;)
  De ce spun asta?
  a) https://www.bbc.co.uk/news/blogs-trending-56919424
  b) website-ul UN arata ca nu au mai fost actualizari din May 2021 – https://www.un.org/development/desa/indigenouspeoples/covid-19.html

  Dar civilizatia adusa de „jegosi” a afectat si eschimosii care au inceput sa practice senilicidul, infanticidul etc.
  Stiam de povestile astea din anii’ 90.
  http://www.theinitialjourney.com/features/eskimos-old-age/#:~:text=Some%20groups%20of%20Eskimos%2C%20mainly,the%20irrecoverably%20sick%20or%20disabled).
  https://en.wikipedia.org/wiki/Senicide

 47. 1. Legea E. Wigner-G. Le Bon: Nerezonabila ineficacitate a rațiunii în mulțimile psihologice implică nerelevanța comparației între elementele mulțimii.
  2. Conducătorii sunt cei care manipulează aceste mulțimi și probabilitatea ca ei să nu fie impostori tinde spre zero.
  Prin urmare, democrația, ca stare de bună guvernare, este puțin probabilă. Este visul de aur al rațiunii și promisiunea cinică a non-valorilor.

  • Nu este adevarat.
   Principiile pe care este bazata democratia sunt cheia si istoria a dovedit ce forma de guvernare este buna pt majoritatea oamenilor si ce forme nu sunt, din ce tari oamenii pleaca si spre ce tari merg sa traiasca.
   „promisiunea cinica a non-valorilor” … La cine va referiti ca „valori”?

 48. Pentru dezlegarea primei enigme va recomand o lectura: Across Unknown South America by Arnold Henry Savage Landor

 49. Teoretic, o idee excelenta. A calatori. A intalni civilizatii diferite. Peisajul uman ca cel mai bun spectacol si sursa de inspiratie. Saigon, Bangkok, Japonia…
  Nu cred ca se poate medita in jungla.
  Nu as porni in calatorie in timpul pandemiei.
  ‘It was the rainy season in Bangkok. The air was saturated with a continuous fine drizzle, and often drops of rain would dance in a brilliant ray of sunlight.[…] Mimosa trees, intercepting the strong rays of the sun, form pools of deep shade on the roadways, covering them with black veils of mourning. After a thunder squall the leaves shrivelled in the heat, suddenly revive, and refreshed, raise their heads.’ Recunoaste cineva autorul?

 50. Timp de 10 ani cat ati fost, sunteti presedintele Romaniei, nu ati facut decat sa ne asezati pe drumul pe care noi, cei care credem care e binele in chip matur al Romaniei, trebuia sa ne asezam. Si pentru asta va multumim.

 51. Numai două enigme? Eu am un shortlist enorm + un șamd la puterea n, dar pe cine interesează? E evident că nu așteptați vreun răspuns de la cititori/comentatori, îi anunțați numai că plecați în jungla acelui trib inteligent (care mă fascinase și pe mine când am citit știrea) să scrieți cartea cosmică a tuturor răspunsurilor – și unii comentatori chiar au luat de bune aceste două ironii. Just in case, pentru că eu însămi mi-am pus cele două întrebări, una recent și una la vremea ei, răspunsurile mele, valabile numai pentru mine și numai pentru prima întrebare, sunt: unul foarte lung și foarte complicat scris într-un „recviem bizar și absurd pentru o prietenie defunctă” (cuvintele „bizar” și absurd” sunt esența, plus „people are less predictable than viruses”), și altul foarte scurt și foarte uman-cuprinzător: acest proverb italian (zona Toscana) „la madre degli stolti è sempre incinta”.
  La a doua întrebare nu veți găsi niciodată răspuns, va rămâne o enigmă abisală eternă în multiplicare eternă, nimeni nu va reuși vreodată să studieze cazul complet și să inventeze un eficient vaccin anti…….. . Un posibil răspuns e tot proverbul de mai sus cu „storti” în loc de „stolti”.
  P.S. Dacă într-adevăr plecați în junglă, vin și eu cu un sfat, pe lângă cele deja primite mai sus: nu călătoriți fără dopuri de urechi și plasă de țânțari. Mai ales în junglă. Aaa, și rog invitați-l și pe Andrei Vieru în călătoria asta, sunt curioasă dacă o să refuze și vaccinurile obligatorii care se administrează celor ce călătoresc spre Brazilia (cel puțin două vaccinuri obligatorii: contra febrei galbene și contra malariei, citez site mae.ro: „în urma extinderii rapide a recentelor cazuri de febră galbenă, este imperios necesară vaccinarea cu 10 zile înainte de efectuarea călătoriei spre Rio de Janeiro” și „pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile). Subliniez: vaccinuri care trebuie efectuate. Rog spuneți-ne și nouă dacă Andrei Vieru refuză și aceste vaccinuri, și dacă nu, de ce nu. Mor de curiozitate. Bon voyage!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Gabriel Liiceanu
Gabriel Liiceanu
Născut la 23 mai 1942, la Râmnicu-Vâlcea. Studii universitare la Bucureşti, Facultatea de Filozofie (1960-1965) şi Facultatea de Limbi Clasice (1968-1973). Doctorat în filozofie la Universitatea din Bucureşti (1976). Cercetător la Institutul de Filozofie (1965-1975) şi Institutul de Istorie a Artei (1975-1989). Bursier al Fundaţiei Humboldt (1982-1984). Director al Editurii Humanitas din 1990. Profesor la Facultatea de Filozofie a Universităţii Bucureşti din 1992. Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres (Paris, Franţa, 1992). Commendatore dell'Ordine della Stella della Solidarieta italiana (Roma, Italia, 2005).

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro