vineri, septembrie 30, 2022

„Vreau să renunț la cetățenia română. Să nu mai am vreo legătură cu acest stat mafiot și profund corupt”

`Bună seara domnule Danileț, vreau să vă întreb ceva: exista instituția renunțării la cetățenie și cine o gestionează? Care sunt motivele pentru renunțare, se poate invoca statul mafiot și profund corupt?`

Am primit acest mesaj de la V.L. în data de 16.02.2015 pe contul meu oficial de facebook. Pregătirea mea ca jurist  m-a făcut să caut imediat textul din actul normativ aplicabil și să i-l indic omului – am găsit: art. 27 din Legea nr. 21/1991.

Apoi am recitit întrebarea „renunț la cetățenie….motiv…stat mafiot si profund corupt…” și am făcut legătura cu ce se discuta în acele zile la TV. În general, detest să citesc despre problemele, mereu aceleași, invocate de toți cei care au la dispoziție o tastatură; cred că este mult mai eficient  să se vorbească despre soluții pragmatice. Dar de data aceasta m-am simțit rușinat și dezarmat. De data asta nu mai era vorba de un român nemulțumit de faptul că țara în care trăiește a rămas încremenită la statutul de stat postcomunist sau cel mult de pseudodemocrație. Nu mai era vorba de un român care pleacă din țară la spălat vasele sau îngrijit bătrânii altora. Nu mai era vorba de un român dintre cei mulți care au înlocuit plimbarea de seară sau lecturarea unei cărți bune cu vreo emisiune TV care, dacă nu este plină de can-can-uri despre silicoane ori adultere, atunci sigur este una cu vreo 3-4 atoatespecialiști care vorbesc ore în șir fără a spune nimic și care împrăștie spre public valuri de dezamăgiri și speculații.

De data asta era vorba de un domn căruia îi e rușine că este român din cauza altor români și care este dispus să rupă pentru tot restul zilelor această legătură. Era vorba de o persoană care nu doar că dorește să plece din țară, ci chiar să uite că a fost vreodată român, poate chiar să uite că există o Românie. Era vorba de un domn care își va învăța copiii fie că harta Europei începe undeva la Atlantic și se termină cam pe Tisa, fie că undeva prin cărți sau pe google vor găsi informații ce merită a fi ignorate despre un popor autodamnat, cu un trecut dacă nu necunoscut atunci cosmetizat, cu un prezent marcat de scandaluri și fără ca cineva să propună sau să întrevadă (nici vorbă să construiască) un viitor.

Nu pot să găsesc vreo culpă acestui (încă) cetățean că ar gândi astfel despre țara (încă a sa) și despre cetățenii ei. Ce altă părere și-ar fi putut el face când vede atâția parlamentari și miniștri închiși, când vede rude ale acestora că încep să fie cercetate pentru legături ilegale cu instituțiile publice, când constată că sunt câteva zeci de judecători și procurori condamnați pentru corupție, că vameșii și polițiștii de frontieră sunt ridicați de mascați cu elicopterele, că jumătate din consiliile județene fac obiectul unor dosare penale, că achizițiile publice se câștigă plătind zeciuiala sau, mai nou, cinsprezeciuiala. Eu, ca profesionist, știu că dosarele încă nefinalizate nu trebuie să atragă anatema asupra celor cercetați, care se bucură de prezumția de nevinovăție și că hotărârile definitive pronunțate sunt mai puține decât lasă televiziunile să se înțeleagă. Dar percepția cetățeanului e deja formată. Și eu nici nu aș putea să învinovățesc de nimic pe cititorul meu, care pare convins că trebuie să fie bolnavă, și încă irecuperabil, țara în care se dă șpagă ca să obții un loc la grădiniță pentru copil, unde se cumpără diplome de bacalaureat, unde nu se mai dau concursuri de admitere la facultate, unde examenele se iau dacă nu cu favoruri sexuale („Patu` sau patru” e noua formulă, văd!) atunci cu plocoane și protocoale, în care se plagiază doctorate, unde se moare în spitale dacă nu vii cu medicamente de acasă sau în care pădurile dispar deloc încet și sigur. Acest cetățean vede clar că România este de fapt adevărata țară a tuturor posibilităților, căci aici se pare că poți obține orice cu bani. O țară care își pierde trupul și își dă sufletul. Ba nu! Nu își dă sufletul, ci și-l vinde pe bucăți.

Vreau să renunț la cetățenia română. Să nu mai am vreo legătură cu acest stat mafiot și profund corupt”. Cred că este cel mai dureros lucru pe care l-am auzit în ultima vreme din partea unui român simplu, adesea ignorat în marile proiecte de țară și reforme publice. Găsesc în aceste două propoziții o analiză simplă și un puternic semnal de alarmă. Lucrez în justiție și mi-e rușine că nu putem să rezolvăm totul; tot facem curățenie, dar nu reușim să o mai terminăm. Mi-e rușine că ani de-a rândul justiția română nu a funcționat, căci atunci poate am mai fi putut salva ceva și actuala generație cu vârsta cuprinsă între 20-30 ani nu ne-ar mai fi judecat atât de aspru. E adevărat, generațiile s-au schimbat în justiție și s-a cristalizat o nouă cultură, a independenței de politic și a responsabilității față de societate, dar tot mi-e frică să nu fie prea târziu. Sau poate doar nu mai dăm noi de capăt. Căci dosarele vin, și tot vin, și tot vin…. și singurul lucru vizibil pe care l-am reușit este doar o populare a  penitenciarelor cu purtători de gulere albe. Cu toată campania asta anticorupție demarată din partea justiției am reușit să îndepărtăm un văl de pe fața României… dar ce mocirlă am descoperit!

Oamenii au mari speranțe în Justiție. Dar nu Justiția este cea chemată să rezolve problemele sociale. Sau, nu numai ea, singură. Ci politicienii trebuie să o facă, luând decizii în folosul celor mulți. Și administrația trebuie să o facă, cu respectarea nevoilor comunității. Și educația trebuie să o facă, prin sădirea în spiritul tinerilor a unor principii și valori care să fie pentru prezent niște ancore în viitor. Justiția poate fi o garanție a respectării legii, dar trebuie să se țină seama că ea intervine întotdeauna post-factum, după ce răul este deja făcut. Or, legea trebuie respectată tot timpul, de fiecare cetățean în parte. Dar mai ales de către cei aflați în funcții publice, căci în primul rând ei sunt cei percepuți ca fiind drept „statul” – acel stat văzut acum ca fiind unul „mafiot și profund corupt” de către viitorul fost cetățean român, V.L.

Distribuie acest articol

135 COMENTARII

 1. Cred ca fata de soiul acuzelor procuraturii acceptate azi si de judecatori si soldate cu arestarea preventiva, Elena Udrea cred ca in semn de dispret total ar trebui sa renunte la cetatenia romana .

 2. Cred ca aveti dreptate. Dar nu e de mirare. Ethosul romanilor este rezultatul unui lung proces de formare istoric. Deci caracterul oamenilor s-a modelat de-a lungul timpului.
  Am invatat de la turci peschesul, ciubucul, spaga, mita. Cand turcu se supara, domnitoru roman trimitea degrab o mica atentie ca sa-l impace. Se poate vedea limpede diferenta evidenta de caracter intre munteni si ardeleni de exemplu. Nu ca ardelenii is cine stie ce, dar sunt mai seriosi, gospodari, harnici. De ce? Au trait nu sub turci ci sub unguri, si austrieci. Au avut acces la cultura occidentala mai mult decat moldovenii si muntenii.
  Sistemul comunist nu a facut decat sa duca la perfectiune hotia, lenea si neimplicarea, spaga, atentia, descurcareala. De asememea a facut ceva mult mai rau: a distrus increderea si dragostea dintre oameni, dintre noi. Eram suspiciosi datorita securitatii si turnatorilor.
  La revolutie a venit schimbarea regimului dar acest stat comunist cu oamenii lui a ramas cam acelasi. E greu sa dai restart la un sistem intreg, la o tara. Si chiar daca i-ai baga pe toti in puscarii, ce faci cu oamenii care s-au obisnuit sa traiasca asa, sa minta, sa fure, etc? Este nevoie de timp.
  Se zice ca sa te dezobisnuiesti de un lucru e nevoie de cel putin acelasi timp in care l-ai invatat sa-l faci. La noi a trecut 25 mai avem nevoie de inca vreo 20 ca sa fie bine.

  • domnule, turcii, cu toate defectele lor, au fost in stare sa cladeasca un imperiu. romanii de ce nu au fost in stare sa invete asa ceva?

   cum de le-au invatat doar pe alea proaste si nu pe alea bune?

   ca sa nu mai zic ca, din ceea ce povestiti dvs, nu noi am deprins mecanismul „atentiei” de la turci, ci se pare ca i-am deprins noi pe ei sa se lase „atentionati”.

   • daca folositi logica elementara domnule alex,veti intelege ; cel sarac apleaca capul si linge uneori curul bogatului,cel stapinit incearca sa imbuneze stapinul ! amu dreptu i ca turcii acceptau peschesu si copii valahilor.cred ca la austrieci regula era cea care dicta mai mult
    domnule Sorin; sinteti ori optimist ori naiv;sa stiti ca nici Transilvania nu i mai ce o fost;o avut grija romanica sa foloseasca si de acolo pe cei mai buni fii ai sai.
    Noi n avem fapte vitejesti
    Voi toti ati fost la Marasesti
    Si v ati luptat toti in izmene
    Ba chiar mai mult,aproape goi
    Luptind ne ati dezrobit pe noi
    Iar noi in schimb ramas am goi

 3. Si eu vreau sa plec si sa renunt la cetatenie! Urasc tara asta si tot ce reptezinta! Urasc natia asta si imi face greata fiecare zi pe care o traiesc si o respir. Urasc Bucurestiul si toata mizeria din care e alcatuit acest oras. Il blestem in fiecare si imi blestem zilele de fiecare data cand ma trezesc dimineata si ma duc la munca. Urasc bosorogii care se ingramadesc in autobuze la orice ora si put si se cearta. Sunt in fiecare zi parca mai multi. Pana si dimineata pensionarii sunt mai mult de doua treimi in autobuze fata de oamenii care merg la munca. Stiu ca 60 la suta dintre romani sunt uslasi si au votat useleul lui ponta si crin la comanda latrinelor lui felix. Si de fiecre data cand ma uit la oamenii de pe strada, nu vad romani, ii vad pe ei, pe uslasi. De aia ii urasc pana la cer si inapoi. Natia asta n-are nicio scapare si e o prostie sa te amagesti ca intr-o zi romania va fi o tara ca in vest. Singura solutie e sa pleci din rahatul asta si sa uiti tot. Voi face asta si cand am sa-mi obtin cetatenia tarii de adoptie am sa renunt la cetatenia romana care este ca o rusine pentru mine. Sper ca macar copiii mei sa nu afle niciodata ca se trag dintr-o natie nerusinata!

  • Pentru romanul obisnuit

   V-am citit comentariul si am o sugestie: nu renuntati la cetatenia romana si nu plecati din tara. Limbajul folosit denota ca nu sunteti pregatit pentru a emigra; dimpotriva, demonstreaza o intoleranta exacerbata fata de orice:tara, oras, persoana cu alte vederi poltice, varsta etc. In orice tara ati emigra, cu aceasta intoleranta veti intra foarte repede in conflict cu legile din acea tara. Nici o tara care accepta emigranti (politici sau economici), nu accepta intolerata. Am vorbit despre emigrare si nu despre relocare temporara (pentru lucru, vacanta ,studiu etc.) in Europa.

   • V-am citit si eu cum motivatia sugestia dvs :

    ” Limbajul folosit denota ca nu sunteti pregatit pentru a emigra; dimpotriva, demonstreaza o intoleranta exacerbata fata de orice:tara, oras, persoana cu alte vederi poltice, varsta etc. In orice tara ati emigra, cu aceasta intoleranta veti intra foarte repede in conflict cu legile din acea tara. Nici o tara care accepta emigranti (politici sau economici), nu accepta intolerata.”

    In traducere libera seamana cu numele unei vestite placinte moldovenesti : ” Taci si-nghite! „. :))) pe care o oferiti in lipsa unei solutii interne.

    Problema este ca vreo 4 milioane de romani intoleranti cu ce este aici , sunt foarte toleranti cu ce este pe alte meleaguri , s-au adaptat foarte bine acolo si nu mai au nevoie de „placinta” de aici ( http://www.ziare.com/diaspora/romani-munca/4-milioane-de-romani-din-strainatate-dar-rata-de-revenire-in-tara-e-de-doar-4-la-suta-interviu-1295916 )

    • pentru Sergiu Simion

     Cred ca-i vina mea ca n-am fost destul de explicit: eu am vorbit de emigrare nu de a lucra in Europa (cei 4 milioane de care vorbiti dvs.). Oricum multumesc pentru „…..vestite placinte moldovenesti : ” Taci si-nghite! “. :) )) pe care o oferiti in lipsa unei solutii interne.”

     Eu vorbesc din propria experienta fiind emigrant de peste 20 de ani (da emigrant cu dubla cetatenie, dar nu in Europa). Dvs. sunteti in in aceeasi situatie sau ?

 4. Corect regula de fier a austriecilor i-a tinut pe romani in frau. Dar asa ar trebui sa fie si acum, pentru ca toate statele civilizate s-au bazat pe reguli stricte si penitente.
  Lumea nu mai e cea fost dle!S-a stricat si macar unii constientizeaza asta. Dar poate fi speranta de mai bine.

 5. Sunt absolut de acord cu renuntarea la cetatenie. Astazi a fost pentru prima data cand am cautat online actele necesare acestui demers asta dupa ce, inca de dimineata, ma chinui sa obtin de la CAS o prelungire a adeverintei de asigurat. Telefoane, cozi, probleme cu sistemul informatic, zeci de lei pe drumuri la sediul aflat in resedinta de judet, amanari…totul pt o hartie care pana la urma o tot o batjocura. Sunt atat de indignata incat nu mai vreau sa stiu de tara asta de aroganta funtionarilor, de legile mereu in schimbare si jaf… NU mai am speranta.Niciuna.Numai boala ma mai tine aici si atunci cand voi fi iar pe picioare nu mai voi mai uita in urma nicio clipa!!

 6. eu as renunta la cetatenia mea daca hotii din parlament baga taxe ca noi din diaspora sa dam 5% din venitu nostru. o data ce baga aceea lege eu renunt la cetatenie o sa muncesc pt mine nu pt hotii din parlamentul romanesc

 7. Chiar și atunci, cetățeanul e umilit de către mafiotul de stat cu o taxă ireal de mare: 605 euro, doar pentru depunerea cererii. Un sclav la mîna a doua e mai ieftin. Taxe atît de mari mai au doar Serbia și probabil Rusia.

 8. Buna ziua tuturor, am aceeasi dorinta de a renunta la cetatenia romana cat de repede posibil. Am dubla cetatenie si pana de curand nu am luat in considerare o secunda macar renuntarea la cea romana. De cateva saptamani am ajuns la capatul rabdarii, sunt furioasa pe legiuitori si deceptionata de faptul ca legile exista numai pe hartie. Pe mine, persoana cinstita, cine ma apara? Mie, persoana corecta si intru-totul legala, cine imi face dreptate? Am scris totul pe hartie, toate nedreptatile si hotiile cu care ma confrunt de cativa ani si m-a apucat depresia. Cum de nu am vazut ca sunt furata pe fata din toate partile si tocmai de cei de langa mine in care am avut incredere si pe care nu ii pot actiona in justitie din simplul motiv ca ….nu se poate! Cu legea in mana, legea care spune clar ca impostorii si hotii trebuie sa dea socoteala in fata justitiei, mi se spune ca ” ne pare rau insa nu avem ce sa le facem „. Sunt lasata de izbeliste de cateva luni, sa ma descurc asa cum ma duce mintea. MIntea ma duce dar obstacolele sunt prea inalte si dificile ca eu sa le pot depasi. De aceea, imi doresc cu ardoare sa renunt la cetatenia romana si sa uit definitiv de ea. Ma doare sufletul sa fac asta, am fost intotdeauna mandra ca sunt romanca, nu mi-am ascuns vreodata originea indiferent in ce tara am calatorit Dar vine un moment in viata cand trebuie sa cobori din tren, sa schimbi macazul, sa urci inapoi in trenul tau si sa continui calatoria in directia potrivita. A persista in a calatori in directia consacrata dar gresita este ceva ce nu mai vreau sa fac. M-am documentat vis-a-vis de costul renuntarii la cetatenia romana, acesta este de 600 de ron asa cum prevede articolul 27. Multitudinea de acte imi va da ceva de lucru dar se va rezolva. Bafta si altora care au ajuns la capatul rabdarii.

 9. Buna ziua, am ajuns pe aceasta pagina din acelasi motiv ,identic cu subiectul dumneavoastra.
  Am 42 de ani, nu sunt casatorit si nu am de gand sa fac acest pas in Romania.
  Nu exista nici un viitor nici pentru mine, nici pentru viitorii copii ai mei.
  Am incercat sa ma angajez si nu reusesc pentru ca majoritatea care fac angajari nu fac acte.
  Le demonstrez ca nu pot munci ,ilegal si ma trimit la plimbare.
  Am incercat sa ii dau in gat pe acei patroni, la ITM, si cei de la ITM,se ascund in spatele legii fara motive plauzibile, practic nu se mai poate traii in Romania sub nici o forma.
  Va rog sa ma indrumati si pe mine pe o cale,unde sa renunt la aceasta tara scarboasa.
  Va multumesc,anticipat.

 10. N-am inteles de unde atita grija ,din partea legiuitorolui ,va nu pot renunta la cetatenis romana , numai in conditiile asigurarii ca am sa primesc alta , in alt stat ! Domnilor aveti idee citi locuitori ai statelor Baltice ( Lituania ,Letonia si Estonia ) nu au nicio cetatenie ? Care este treaba Statului Roman daca mai vreau alta cetatenie ,sau ramin simplu locuitor in alt stat ,care are legiferat un astfel de statut ?

 11. De multe ori ma gandesc sa fac acest lucru, pentru ca nu mai am incredere in institutiile statului. Sincer de multe ori ma gandesc sa plec intr-o tara unde sa ma simt in siguranta. Sunt satul pana peste cap si astept de 27 de ani ca lucrurile se vor schimba in bine. Uite ca UE, e mai „a dracului” decat comunismul. Uite ca in UE te pot la fel ca in comunism salta de pe strada, poti fi in orice moment victima unei agresiuni, iar statul a impus taxe si impozite pe tot ce te poate stoarce si epuiza fizic si psihic. O sa verific macar din curiozitate, ce tari acorda usor cetatenia in afara UE.

 12. Are perfecta dreptate cetateanul.In ultima vreme am pus si eu in balanta fenomenele sociale din romania.Si nu doar din curiozitate.Suntem f.multi abrutizati de atitudinea statului si a celor care nu doar exploateaza munca oamenilor,dar mai si sunt obsedati de sanctionarea si ,punerea la punct’a celor cara fac parte din clase sociale mai modeste.Intreband persoane cunoscute cat de bine se simt in aceasta conjunctura,in special generatia mea,am observat ca cei mai multi NU VOR IERTA ca am fost marginalizati,ne-au frant existenta,au suprimat creativitatea si tonusul emotional pozitiv care l-am avut.Este dictatura in romania.Au ajuns in multe cazuri ca niste nulitati sa aiba pretentia sa fie apreciati doar pt.faptul ca au bani f.multi,in „n” cazuri obtinuti prin diferite malversatiuni.Un astfel de spatiu geografic,cu ridicarea in slavi a escrocheriei si a egourilor distorsionate,nu poate fi numit patria noastra,a tuturor celor nascuti si crescuti in acest perimetru.

 13. A renunta la CETATENIE nu inseamna ca renunti la a mai fi roman! Copiii mei sunt nascuti in Canada. Ei sunt crescuti romaneste, vorbesc romaneste si cunosc traditiile romanesti. Nu au pasaport romanesc. Si? asta ii face mai putin romani? Evreii nu au avut stat pana nu demult. Asta inseamna ca nu erau evrei??? ce legatura are cetatenia cu a fi sau a nu fi ROMAN? nici una fratilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Cristi Danilethttp://cristidanilet.wordpress.com/
Cristi Danileţ este judecător din anul 1998, iar în perioada 2011-2016 a fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Este promotorul educației juridice în școli și licee www.educatiejuridica.ro si membru fondator al asociației Voci pentru Democrație și Justiție www.vedemjust.ro

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro