duminică, mai 19, 2024

Ziua Clarității Morale 


A trecut un an. Nu voi osteni să o spun: Pe 24 februarie 2022 Federația Rusă a declanșat un război nu doar împotriva Ucrainei, ci împotriva principiilor, valorilor si instituțiilor care definesc civilizatia euroatlantica. Nu am date spre a evalua exact cat de popular este războiul in Rusia putinistă. Dar știu că există o reală opoziție in mediile urbane, îndeosebi in lumea intelectuală. Problema Răului este esențială in gandirea rusă. Este problema demonismului, a indracirii si a nihilismului dezlănțuit. In spatele măștii de marmură a lui Putin se ascunde rânjetul lui Piotr Verhovenski.
Mă întreabă un student azi: „Putin chiar crede in ceea ce spune?” Lenin credea, Stalin credea, Mussolini credea, Hitler credea, Antonescu credea, Mao credea, Andropov credea, Pol Pot credea, Ceaușescu credea, de ce n-ar crede Putin? Născut si crescut într-un stat al propagandei, personajul nu vrea si nu poate să distingă între mirajul ideologic si realitate. Se îmbată cu sloganuri. Falsifică  istoria fără urmă de rușine. Un bully care excelează prin tupeu, mitocănie si cruzime. De o înfiorătoare banalitate.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a provocat o radicalizare a trambitelor Kremlinului din România si nu numai. Obiectivele raman aceleasi: Negarea adevărului despre Putin si putinism, sustinerea pozitiilor ruse ostile NATO si UE, calomnierea personalităților democratice din România, propagarea unui pseudo naționalism bombastic, agresiv si virulent. Suspendarea activitatii Centrului „Cultural” Rus este salutara, necesara, nu si suficienta. Interesul național al României înseamnă susținerea aliantei politico-militare care garantează independența țării. Nu e treaba mea sa numesc oficinele putiniste. Dar ele exista, sunt vizibile, audibile, lizibile si poluante.  

Am recitit zilele acestea corespondenta Hannei Arendt cu prietena ei, romanciera si eseista Mary McCarthy. O temă recurentă: Cum explicăm raportul dintre Răul radical si Răul banal? Banal in înseamnă tolerabil. Războiul din Ucraina ne obligă să renunțăm la poziții pretins situate au-dessus de la mêlée. In Ucraina este de-acum 24 februarie. Cum am scris acum cateva zile, pentru mine este Ziua Clarității Morale.

Distribuie acest articol

15 COMENTARII

 1. Atunci cand Occidentul ne-a primit in aliantele si in cluburile sale dupa 2007, nimeni nu a anticipat ca Putin va dori intr-o zi sa-si „recupereze” teritoriile si sferele de influenta negociate dupa 1950. Prin acest razboi declansat impotriva unui stat liber si independent, Rusia vrea sa refaca sistemul comunist si sa-l impuna din nou cu forta daca este cazul. Este ceea ce a visat el din 2000, de cand a devenit presedinte. Intreg Occidentul, si mai ales statele din vestul Europei, trebuie sa constientizeze acest pericol teribil. Aici nu mai este vorba doar despre niste teritorii pe care Rusia le doreste anexate, ci este vorba despre amenintarea unui nou regim comunist, care acum trebuie oprit cu orice pret. Europa nu se poate scufunda din nou in bezna comunista, doar pentru ca asa doreste un psihopat.

  • Psihopatul acesta are adepti, indeosebi in fostele tari comuniste. In Romania, dupa parerea mea, lucrurile nu stau deloc bine, propaganda putinisto-comunista este bine reprezentata de PSD si AUR, slujite sarguincios de o multitudine de oficine din zona media( impotriva carora asa-zisul adept al euro-atlantismului, numit Johannis, nu misca un deget – alaturi de PNL-ul sau ajuns intr-o zona ce bate spre rosu) si profitand de tembelismul unei liote de prostovani semianalfabeti care cred orice gogomanie emisa din zona de sorginte securisto-comunista.

   Daca zona libera de comunism a Romaniei nu va face nimic in perioada urmatoare, nu intrevad un viitor prea limpede pentru a noastra tara!

  • „Atunci când Occidentul ne-a primit in alianțele si in cluburile sale dupa 2007, nimeni nu a anticipat ca Putin va dori într-o zi sa-si „recupereze” teritoriile si sferele de influenta negociate după 1950.”

   Ba Vaclav Havel a anticipat, chiar cu mult timp înainte:

   “I often hear the question: How can the United States of America help us today? My reply is as paradoxical as the whole of my life has been. You can help us most of all if you help the Soviet Union on its irreversible but immensely complicated road to democracy.

   It is far more complicated than the road open to its former European satellites. …

   I can only say that the sooner, the more quickly, and the more peacefully the Soviet Union begins to move along the road toward genuine political pluralism, respect for the rights of the nations to their own integrity and to a working – that is, a market – economy, the better it will be not just for Czechs and Slovaks but for the whole world.”

   TEXT OF HAVEL’S SPEECH TO CONGRESS, 22 feb 1990
   https://www.washingtonpost.com/archive/politics/1990/02/22/text-of-havels-speech-to-congress/df98e177-778e-4c26-bd96-980089c4fcb2/

 2. Fosila Putin dă semne de demență evidente. A ajuns un paria care bate câmpii. Da cate nu se spun pe seama Imoralului Dictator, mai ales cu începere din 2014. Realitatea este simpla. Dictatorul este rupt de lume, de Rusia, de Europa. Bizareriile lui dau din ce in ce mai mult de gândit. Se comporta ca și cum ar fi suferit o lovitură traumatica la creier. Maladie politica gravă, care se manifestă prin sfidare, trufie excesiva, megalomanie, bovarism, desprindere de realitate și dispreț total. Înconjurat de suflete găunoase și cernite, de josnici lingușitori, pentru care linsul este o virtute, nefrecventabilul Criminal malefic Putin și-a făurit o reputație menita să-l înscrie în Cartea O(E)rorilor alaturi de Polpot, Gaddafi, Husein. Crescut și educat într-o mahala banditească leningradeana, încălzit la sânul Mafiei, pechinezul acesta sinistru, nedomesticit, neconvertiti la democrație, omul acesta funest ascunde în trecutul său, ca într-o subterană cavernoasă, conspirații, crime, comploturi. Ascensiunea lui a fost abila. Și-a făcut loc incetul cu încetul, asemenea unei cartite. A găurit prin întuneric, a afânat tenace, reușind astfel să schilodeasca Rusia (după modelul fratelui siamez din Coreea de Nord) până la formula pe care și-a dorit-o. Cine se împotrivește Fuhrer-uli, piere. Cei care îndrăznesc să cârtească fie numai cu gândul, să se ferească de urgia „Opricininei”. Dar, bizar. Pentru Herr Putin, mojicii sunt gata să-și verse ultima picătură de sânge, să-și vândă Satanei sufletul văduvit de morala. Or, in Rusia nu exista morala, de aceea mojicii abrutizați și supuși nu pot trai la nivelul ei. Propaganda moscala are legi aspre. Putinismul a făcut din propaganda unul dintre cele mai terifiante instrumente de lupta. Sa faci din alb negru și din negru alb. Sa minti. De aceea, discursurile lui Herr Putin se desfășoară întotdeauna după unul și același tipic. Ca să treacă drept curat ca lacrima, Indezirabilul criminal ponegrește pe altul, osândește comportamentul altora, urlând ca la galere: „Săriți! Tovarăși! Toată lumea vrea să distrugă mastodontica Rusie. Comploturi, comploturi, comploturi…!” Numai el nu complotează. El blufează, handicapează, abereaza, masacrează, anexeaza..Când citește, framantandu-se ca și când ar avea sub picioare o movilă de termite, cuvintele secretate de gura-i lugubră au rezonanta unei contagiuni. Când, însă, se va apropia ziua Judecatii-de-Acum, scorțoșenia rizibilă și penibilă va incerca o noua volta. Ultima…

  • Nu este dement. Sau nu pentru argumentele expuse. Este expresia disperării nu doar a unei persoane, dar a unui sistem întreg, care nu se poate menține fără expansiune și care s-a văzut dînd doar înapoi în ultimii 40 de ani.Rusia nu are economie stabilă, nu are granițe stabile, este vulnerabilă dacă nu se revarsă peste vecini, în căutarea de mări calde și de culoare logistice și, la fel de important, a resursei umane pe care să o distrugă pentru îndeplinirea acestor scopuri.

   Este în același timp expresia desprinderii de realitate, nu doar a lui Putin personal, ci a tuturor bandiților imperialiști exploatatori de care s-a înconjurat și pe care se sprijină. În universul lor gangsteresc, nu există loc pentru demnitate, pentru principii și pentru valori împărtășite. De aceea nu pot înțelege, dincolo de datele de suprafață, ceea ce li s-a întîmplat în ultimul an, de ce nu le mai merge jucăria.

   Altfel spus, un întreg sistem, clădit în cinci sute de ani, se simpte încolțit de o amenințare pe care nu o poate înțelege, pentru că nu vrea să o înțeleagă, cu nici un preț.

 3. Domn’ profesor, intotdeauna se poate si mai rau: la ONU, a fost Ziua Claritatii Imorale.
  Dupa un an de razboi neprovocat, declansat impotriva ordinii internationale, a dreptului la independenta si autodeterminare, pe baza unor aberatii si a bufeurilor unor dementi, dupa macelul atroce al civililor, distrugerea unei tari si aruncarea in criza a restului lumii, cele mai populate tari, aflate in plina expansiune economica, financiara, politica (expansiune hranita de acelasi naiv Occident care a crescut si Ruzzia post-sovietica) s-au „abtinut” sa condamne invazia!
  Adica o aproba si-o sustin cu toate puterile lor, pe fata (cu scuza „apararii” interesului economic al popoarelor lor, de care altfel nu le pasa, se nasc si mor pe drum, neinregistrati, intr-o mizerie cumplita), dar mai ales pe ascuns, cu arme, bani, hrana, marfuri, tehnologie si sprijin fratesc, ca o „stanca”.

  Ce sa mai zicem noi de faptul ca asa-zisul Centru e doar suspendat (sa nu-i calcam prea tare pe bataturi, totusi, sa nu ne grabim, sa mergem pas cu pas, poate se indreapta in 6 luni!) iar trambitele putleriste isi fac, nestigherite, de cap, aici, in baltirea noastra calduta, permanent cu fundul in doua luntrii…
  Sondajul zice ca 25% dintre romani nu sunt de acord cu sustinerea Ucrainei – pai asta e un procent serios la alegeri, nu poate fi ignorat, Doamne fereste!

  E clar ca in privinta Ruzziei putleriste, politic nu se poate face nimic, iar economic, nu suficient.
  Singura rezolvare este castigarea razboiului pe campul de lupta, fara echivoc, de catre Ucraina, si DESTRAMAREA Federatiei Ruzze (Macron va plange ani in sir, pana isi va gasi alt tatuk cu care sa inregistreze zile intregi de convorbiri telefonice).
  Victoria trebuie sa fie a Ucrainei si a lumii civilizate, care are datoria s-o sprijine si s-o finanteze. Nu doar pentru ca asa e drept, ci pentru a se apara ea insasi de agresiunile, unele subtile (gen centre culturale, agenti de influenta, troli, „investitii”) in desfasurare si altele agresive, in pregatire.
  Nu exista alta cale decat taierea Nodului Gordian, cu sabia. Castigatorul ia totul si dicteaza si rezolutiile acelui organism inutil, ONU.
  Si atunci vom scapa si noi, in sfarsit, de ramasitele trecutului sovietic, care nu vor sa moara. Poate…

  • Cu chinezii ce facem si „ramasitele” comunismului de acolo ? occidentul a fost moasa evolutiei fulminate a acestei tari iar acum, fac front comun cu rusii impotriva lumii civilizate, care lume civilizata ? exista si una „necivilizata” ? Ar fi mai bine sa ne aplicam foarte apasat asupra propriilor judecati morale.

 4. Daca esti dictator, e mai bine ca lumea sa traiasca cu impresia ca tu insuti, in primul rand, crezi ceea ce spui. Atat lumea din tara ta, cat si lumea externa trebui sa creada ca tu crezi.
  Atunci cand este atinsa masa critica a celor din poporul tau care nu cred ca tu crezi ce spui, esti la vale! Tov. putin e nevoit sa-si joace rolul, pana la capat – sa cante imnul in public, sa scandeze, sacadat, „ra-si-a”, sa-si umezeasca ochii, cand considera ca e cazul. Nici nu mai conteaza daca crede sau nu ceea ce spune, el a intrat intr-un tipar din care nu mai poate iesi si e nevoit sa-si joace, cat mai convingator, rolul, oricat de penibil ar parea.
  Cat despre cartitele pro-sovietice din Romania sunt multe – in politica, in administratie, in Servicii, in presa, in cultura, in administratie. Razbiul din Ucraina ar fi o ocazie buna sa ne scuturam de ele, dar nu cred sa se intample lucrul asta, prea curand.

 5. Ziua de 24 februarie, din urma cu un an, de acum si din anii care vor veni, este si va ramane, intr-adevar, drept „Ziua Clarității Morale”. Exista din pacate si un „An al Opacitatii Morale”, in care majoritatea covarsitoare a Lumii a ramas opaca sau indiferenta la razboiul din Ucraina.

  Presedintele Joe Biden evidentia in discursul sustinut la Kiev, luni, ca „peste 50 de țări ajută Ucraina”. E foarte putin, cu mult sub asteptari. Din cele circa 200 de tari membre ale ONU, aproape trei sferturi din ele au ales sa stea deoparte, in anul care s-a scurs. In termenii unui raport de forte, acesta situatie, paradoxala sau nu, este de 1:4, adica la o entitate pentru „Ziua Clarității Morale” ii corespund 4 entitati pentru „Anul Opacitatii Morale”. Sa fie acesti „Piotr Verhovnski” (conspirationist din romanul „Demonii”, din 1872, al genialului romancier rus Dostoievski) atat de multi?!

  Incontestabil, meritul Hannei Arendt ramane, care a teoretizat ca nimeni altcineva „totalitarism”-ul secolului XX, dar ma tem ca este nevoie de o alta „Hanna Arendt”, care sa conceptualizeze „globalitarism”-ul secolului XXI, adica totalitarismul erectizat la scara globala.

 6. Am sperat ani în șir în zadar, că după cele două războaie mondiale, popoarele lumii au suferit și au învățat îndeajuns, pentru a opri noi conflagrații nimicitoare.

  Oare oamenii vor porni din nou și din nou războaie?

  Egoul e dușmanul?
  Oare Răul absolut e în sufletele oamenilor și se transmite din generație în generație?
  Sau numai la devierile extreme ale indivizilor cu tulburări de personalitate?

  De ce popoarele permit ascensiunea la putere a dictatorilor criminali paranoici?
  Oare purtăm un blestem ancestral pentru a ne ucide unii pe alții la scară planetară?

  Armatele și armele în general, chiar sunt de folos omenirii?
  Sistemele totalitare au o dinamică strâns legată de natura umană și de nivelul de democrație al statelor lumii?

  „Cel mai mare pericol pentru omenire este mintea omenească.”
  Carl Gustav Jung

  Chiar nu putem face nimic?

 7. Sa nu uitam : Al Doilea razboi Mondial A FOST DECLANSAT de Germania lui Hitler DAR SI DE URSS-ul lui Stalin !! Prin intelegerea parafata la MOSKOVA !! – Pactul Ribbentrop – Molotov si PROTOCOLUL SECRET care stabilea IMPARIREA Europei de Est !!! Pace nu va fi – atata timp cat mai exista REGIMURI TERORISTE – COMUNISTE : Federatia Rusa – China COMUNISTA, Korea de Nord …. Nu este NIICI O DIFERENTA intre NAZISM si COMUNISM ! Tiranii odioase carer au ucis milioane de oameni nevinovati – ASA CUM FACE IAR ACUM PUTIN si Rusia – DAR sr pregateste si Xi si China ! Imperiul raului – asa cum l-a definit Reagan – s-a intins – a crescut in putere si a TRECUT LA ATAC – pROIECTUL DE pACE AL cHINEI COMUNISTE – PENTRU INCETAREA RAZBOIULUI rUSIA – uKRAINA ESTE O JALNIC si ORDINARA inxcercare da a sprijini si asigura CASTIGUL TICALOS AL RUSILOR ! Rusia si rusnacii nu stiu si nu ineleg decat D BATA ! Rusnacul si porcul vor intelege numai DE BATA PESTE RAT ! Ori ce slabiciune – ori ce cedare nu va duce decat LA NOI si OBRAZNICE CERERI ! dAU OMENIREA A UITAT REPETATELE CERERI ALE LUI Hitler ? Care confirma pacea de acceptare ! Si…. Rezultatul a fost WW2 ! Acum rezultatul CEDARII la CERERILE NERUSINATE ale lui (era sa scriu Hitler ??) Putin sau Xi vor duce indubitabil la un al Treila Razboi Mondial ! Si Rusia putiniso – bolsevica (asta este in realitate tirania lui Putin !!) trebue tratate cu contramasuri DURE – REPETATE si INDELUNGATE si China comunista cu MINCIUNA „UNA CHINA” – de parca Tibetul Sau Uiguria ar fi populate de milenii de chinezi !!! Nu vreau sa mai reamintesc GRESALA USA SI nIXON care a reinviat monstrul asiatic – si a dat VIGOARE UNUI REGIM COMUNIST CARE ADUSESE TATA IN PRAGUL FALIMENTULUI prin imbecila – dar adevarata politica comunista a lui Mao tst Tung ! Acum cel ami bun mod de a combate China Comunsita este PE PLAN ECONOMIC – READUCAND PRODUCTIA TUTUROR MATERIALELOR NECESARE ECONOMIEI GENERALE – DAR si ECONOMIEI DE RAZBOI INAPOI IN USA si UE + Lumea Libera ! Si in WW1 si in WW2 USA a avut la dispozitie uynuk sau doi ani sa-si aduca economia la necesitatile stringente lae razboaielor mondiale – In ipoteza unui WW# acest TIME-OUT NU VA mMAI EXISTA ! sE VA INTRA direct „in FINALA” ! Deci URGENT PENTRU LUMEA LIBERA : 1 / Sprijinirea UKRAINEI SA – MACAR – REZISTE ATACULUI MISELESC 2 / Prepararea ECONOMIEI LUMII LIBERS sa se pregateasca de marea criza mondial care vine si sa se DECUPLEZE de China – ECONOMIC si INDUSTRIAL asigurandu-si TOTE materile prime si fabricate – PENTRU A EVITA EVENTULA IMPORTURI din China sau alte eventuale tari inamice ! 3 / Puenic ajutor TEHNIC-cu predadere agro-industrial si minier (cudezvoltarea prelucrarii pe plan local a minereurilor si economic – prin imprumuturi cu dobinzi rezonabile (nu ca cele comunisto – chineze, care inrobesc tarile sarace si LE SPOLIAZA DE BOGATIILE NATURALE sub ordinarul pretext comunist al „intrajutoroti”i
  4 / Lamurirea „manifestarilor” unor tari din UE devenite sustinatoare ale lui Putin Si Rusia : Ungaria, Ausria, Croatia (abia intrata in UE si NATO !) si SANCTIONAREA lor PORI BLOCAREA SAU TAIEREA FONDUTILO de Ajurorarw UE ! 5 ; STABILIREA UNOR FONDURI DE AJUTORARE MILITARA si ECONOMICA UE catre Ukraina la un NIVEL CORESPUNZATOR AJUTORULUI ACORDAT de USA ! Nivelul de ajutoare trimise de tari UE – cu mare potential economic : Germania. Franta … este BATAE DE JOC ! Mai ales daca ne gandim ca in marasmul energetic la Europei AM FOST ARUNCATI DE Germania – DIN GRESALA ??? Sau cu buna stiinta si de coniventa cu Rusia lui Putin – unde un FOST Cancelar al Germanie a devenit – PENTRU ARGINTI !@! sevitorul lui Putin !!! Sii cati altii ca el din „asa zisa elita” a nemtilor !
  Domule Tismaneanu cansider ca Dv. care cunoastet bine refgimurile comunisten- tarite chiar pe „piele proprie” – cum se zicea prin Romania – sunteti unul din cei mai indicati sa declansati „razboiuyl mediatic” Va doresc SUCCES ” Toti avem nevoe de acest SUCCES !

 8. Este intersant de urmarit acum ce se intampla, la nivel inalt, la conferinta de la Munchen unde a participat Zelenski- ce a spus atunci si cati credeau in ceea ce spunea atunci.

  Claritatea morala ar trebui sa fie urmata de o claritate in actiune – cu multa consecventa.

  Actiunea consecventa poate sa depaseasca cadrul teoretic si numai asa apar si se consolideaza, la inceput grupurile mici, ulterior mai mari si asa apar si efectele.

  Conceputul devine realitate numai daca particulele mici, poate invizibile altfel, se coaguleaza urmand o calea claritatii morale.

 9. Domnule Tismaneanu, multumesc si exprim recunostinta mea pentru pozitia dumeavoastra constanta si verticala impotriva a tot ce e ,,dracesc” in aceasta lume! Ceea ce scrieti e un reper si o consolare, atit cit pot exista consolari, pentru mine.
  Permiteti-mi va rog sa prezint o analogie si un avertisment, bazat pe convingeri personale.
  Suedia a adoptat o pozitie fara echivoc de condamnare a razboiului putinist si a situatiei din Rusia. Pentru asta, ca si pentru pozitia dificila si sensibila a Suediei de a apara libertatea de expresie pereat mundi, rezultatul e un atac concentrat de propaganda denigratoare si spionaj, cit si atac informational, asupra institutiilor suedeze. Acestea vin de la ,,marii prieteni ai umanitatii pe Planeta”, Rusia, Turcia si China. Din fericire, opinia publica suedeza cit si oficialii rezista neclintiti la aceste atacuri. Ca cetatean suedez nu-mi fac griji si sint satisfacut.
  Dar daca ne gindim cit de departe e Suedia geografic de centrul operatiunilor criminale ale Rusiei si cit de aproape e România, ceea ce pateste Suedia ar trebui sa dea de gindit fiecarui român cind da curs unor stiri false si cind se vede fata in fata cu actiunile de pura tradare ale trambitelor Kremlinului din România. Nu ar fi de mirare ca o prea mare parte a societatii române este asa cum este, dezorientata, concentrata pe fleacuri birfe si zvonori asa cum este. Acolo unde nu e rezultatul ofensivei continue de splare pe creier interna a securisto-comunistilor, e coada bagat de Moscova. Un alt articol de pe Contributors arata ca 80% din resursele spionajului rusesc in Occident nu au fost folosite pentru spionajul propriu-zis ci pentru destabilizarea Occidentului prin intoxicarea propriilor cetateni si institutii. Lucru care istoric a reusit de minune. Dar ni si de data asta.

 10. N-as vrea sa fiu inteles gresit, aceste mesaje sunt foarte necesare, vitale, cu atat mai mult cu cat vin mai de sus. Dar, in vremuri mai linistite, se poate discuta si despre ´claritatea morala´, o sintagma foarte … neclara. In genere morala autentica nu e foarte zgomotoasa, spre deosebire de moralism.

  Despre ce fel de ´morala´ poate fi vorba ? (´Iudeo´-)crestina, buddhista, kantiana sau … liberala ? Aici e chestiunea. Pt. ca liberalismul se vrea a fi o ideologie a libertatii negative, nu normative si imperative, iar acest moralism si evanghelism liberal, adeseori sesizat, e putin contradictoriu sau, cum zic dusmanii sai, ´ipocrit´. Morala liberala, oricat de benigna ar fi sau ar parea, e tot una ideologica si tinde sa-i excluda pe ne-liberali, apolitici, sceptici, ca inamici ( fie si ´potentiali´) ai ´societatii deschise´, stigmatizati ca ´i-liberali´. Cel care e neutru, din nepasare, nestiinta, boala sau orice alta cauza, risca sa se pomeneasca printre ´suspecti´, caldicei, ipocriti, lasi. Deci problema poate fi vazuta si astfel : cand steagul dreptatii e confiscat de a o anumita tabara ideologica, refuzul e acela de a fi tras in cor si in mars si foarte usor ´cauze´ diferite ajung sa fie confundate, prin contaminare.
  E aceeasi confuzie intre legalitate si moralitate si, daca liberalismul are si el tendinta sa devina ´etic´ – invadand spatiul privat prin excelenta – acela al ´moralei´, care nu poate fi decat individuala, prin ce mai difera el de dusmanii sai declarati ? … Oamenii au dreptul la propriile opinii,oricat de absurde, la exprimare, cat timp nu incalca legea, au dreptul, bineinteles, si sa critice alte opinii, cu conditia ca critica sa nu devina hartuire, dintotdeauna oamenii se cearta in numele a ceea ce cred ei ca este ´bine´.
  Personal, nu pot fi de acord cu cei care tac malc in fata violentei ruse, altminteri foarte elocventi, si acestia sunt mai multi si mult mai celebri decat aceia luati la tinta – pe motive ce par mai mult personale – dar pot sa-i inteleg. Sunt oameni care isi urasc atat de mult adversarii ideologici, pe democratii americani, incat i-ar dori distrusi definitiv, cu orice cost. Ei nu vad altceva decat politica americana, sunt orbiti, fanatizati, e problema lor, nici nu merita atata atentie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. În curând îi va apare la editura Humanitas un nou volum cu titlul „Aventura ideilor”. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro