luni, aprilie 22, 2024

Zvonuri

Week-endul trecut a fost dominat de zvonuri referitoare la o serie întreagă de schimbări de personal ce s-ar cere de nemulțumiții din interiorul celor două mari partide românești.
În PNL se reclamă tot mai insistent ca premierul Ludovic Orban să lase la o parte mitul infailibilității sale pretins probate, între altele, cu ocazia alcătuirii echipei guvernamentale. Se solicită grabnica înlăturare a neperformantei doamne Monica Anisie ce s-a dovedit, cu vârf și îndesat, că nu prea face față complexității postului de ministru al Educației.În plus, se pare că doamna Monica Anisie nu se află chiar în cele mai bune relații cu doamna Raluca Turcan, vicepremier, care însă nici dumneaei nu s-a făcut remarcată prin cine știe ce mari performanțe. Ci doar prin declarații negândite și hazardate.
Rămâne de văzut cât de bine gândită ar fi renunțarea la serviciile doamnei Anisie tocmai acum, în preajma începerii unei întregi serii de examene naționale. Pe care pandemia le-a făcut să fie mai mult sau mai puțin formale.
Se mai vorbește despre înlăturarea din guvern a doamnei Violeta Alexandru, declarată corigentă în două mari cazuri. Așa-numita “afacere Sparanghelul ”, care a lăsat o gravă pată pe imaginea partidului , dar și recentul scandal al altei serii de muncitori români din Germania. Unde mai pui că d-na Alexandru s-a trezuit vorbind aiurea și în plină stare de urgență, atunci când a cerut o tăiere din solidaritate a salariilor bugetarilor. Or, sintagma tăiere de salarii, vorba unui clasic în viață, sună ca Dracul și amintește de guvernarea pedelistă și de umbra lui Traian Băsescu. Nu-i vorbă că despre tăieri au vorbit și dl. Cîțu, și dl. Orban însuși,numai că ei și-au înghițit vorbele la vreme.
Pare-se că o plecare l-ar paște și pe dl. Marcel Vela, actualul ministru de Interne. Nu din cauza gecii care știe multe, ci din pricina faptului că, în preajma Sărbătorilor pascale, l-a călcat pe bătături pe președintele Iohannis, încheind pactul cu mai-marii BOR. Atunci, premierul Orban l-a salvat pe dl. Vela nu fiindcă s-ar da în vânt după ilustrissima persoană a acestuia, ci pentru că trimiterea acasă, la Caransebeș, a ministrului de Interne ar fi intervenit la scurtă vreme după forțarea demisiei ministrului Sănătății, dl. Victor Costache. De domnul Vela ar fi nevoie în județ, pentru dobândirea conducerii CJ Caraș Severin de care pare a nu prea a fi capabil insul lăsat în loc de actualul ministru de Interne.
Mai mult decât cu niște simple zvonuri pare a se confrunta conducerea interimară a PSD, în frunte cu dl. Marcel Ciolacu. Căruia se pare că i s-ar cere să nu candideze pentru șefia partidului la Congresul programat pentru miezul verii. Sau pentru luna august. Dl. Ciolacu este contestat de urât mirositorul domn Arsene, primarul de sorginte mahalagist-peremistă de la Piatra Neamț, de haimanaua politică Ștefănescu Codrin , de mizerul Șerban Nicolae și de alte cadavre politice asemănătoare.
Respectivii ar plănui să se folosească de sărmanul Sorin Grindeanu care ba ar vrea, ba nu se lasă. D-lui Ciolacu, care, de altminteri, nu a controlat niciodată cu adevărat întreg partidul, i se reproșează că nu ar fi suficient de ferm, chiar de dur, în relație cu PNL, cu conducerea acestuia, cu dl.Ludovic Orban, cu președintele Klaus Iohannis. Dl. Ciolacu a coagulat în jurul său un bizar cocktail de personaje. De la dl. Claudiu Manda, soțul soției sale, nimeni alta decât ostrogot-olteanca Lia Olguța Vasilescu, la dl. Alfred Simonis –patru case plus consistente conturi la bancă, toate de sorginte social-democrată, de la dl. Florin Manole, altminteri mai luminat la minte, la îngâmfatul Lucian Romașcanu. Plus doamna Gabriela Firea care, cum –necum, trebuie susținută de întreg partidul în lupta pentru redobândirea Primăriei Capitalei, în pofida rezultatelor sale din actualul mandat egale cu zero.
Însăși doamna Firea a confirmat duminica trecută, fie și indirect, existența unor lupte interne la vârful PSD. Primărița generală a Capitalei a vorbit despre faptul că nu i s-ar părea deloc utilă înlocuirea d-lui Marcel Ciolacu de la șefia PSD. Ajutorului dat de doamna Firea i s-a adpugat aseară cel dat de TVR și de jalnicii Doina Gradea, Ionuț Cristache, Livia Șerban Iancu și Mădălina Vochin de care depinde penibila emisiune România 9.
Prin sediul din Bulevardul Kiseleff se vorbește și despre un fel de pelungire a provizoratului, chiar și după Congresul din august. Adică, da, se va alege acum o nouă conducere a PSD, dar care ar urma să fie reconfirmată de încă un Congres ce ar trebui să se desfășoare după alegeri.
Numai că nici această soluție nu e tocmai în favoarea d-lui Ciolacu, chiar dacă e uns șef în august. PSD nu crește în sondaje pe serviciul, adică pe greșelile PNL, așa că nu s-ar putea aștepta la cine știe ce miracole când, în fine, electoratul va fi chemat la urne.
Oricum, ar sta lucrurile, despre reformarea PSD tot nu poate fi vorba. Grupul Arsene vrea conservarea liniei dure, grupul Ciolacu i-ar da acesteia un pic de spoială mai tinerească și mai europeană. Ajunge oare asta?

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

 1. „Se solicită grabnica înlăturare a neperformantei doamne Monica Anisie ce s-a dovedit, cu vârf și îndesat, că nu prea face față complexității postului de ministru al Educației.”

  Doamna Anisie este cel mai slab ministru al educatiei din istoria Romaniei.

  „Performantele” constau in promovarea unor aberatii, al caror singur efect a fost supra-protectia cadrelor didactice.

  Domnia sa a avut extrem de mare grija sa organizeze examenul de definitivat, pentru ca nu cumva dragii colegi ai domniei sale sa nu piarda ceva la salariu. Insa examenele nationale au fost organizate in pripa, in mod cu totul iresponsabil.

  Protectia acordata meditatiilor (evident, neimpozabile), aiureala termoscanarii elevilor la intrarea in examen, cuprinzatoarele incertitudini in care a lasat educatia sa zaca. Ocrotirea puzderiei de functionari din minister care nu sunt in stare sa puna pe web-site informatii clare.

  ===

  Doamna Anisie a reusit cu brio sa ii puna motz dezastrului Educatiei din Romania.

  Si, evident, sa contribuie la scaderea in sondaje a PNL si la revenirea preferintelor pentru PSD.

  Pentru 2 milioane de evrei ucisi in lagare nazistii au platit. Sunt 3,5 milioane de elevi si studenti in Romania. Cine plateste pentru indobitocirea lor? Nimeni.

  • Nu-mi place abuzul de superlative din articol dar si din comentariu. Adica Liviu Pop a fost un ministru mai bun? Ultimul paragraf este prea de tot chiar si pentru mancatorii de superlative.

 2. „Or, sintagma tăiere de salarii, vorba unui clasic în viață, sună ca Dracul și amintește de guvernarea pedelistă și de umbra lui Traian Băsescu. Nu-i vorbă că despre tăieri au vorbit și dl. Cîțu, și dl. Orban însuși,numai că ei și-au înghițit vorbele la vreme.”

  N-am inteles exact: reducerile salariale nu pot opera in administratie… de ce?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro