marți, octombrie 19, 2021

Zvonuri

Week-endul trecut a fost dominat de zvonuri referitoare la o serie întreagă de schimbări de personal ce s-ar cere de nemulțumiții din interiorul celor două mari partide românești.
În PNL se reclamă tot mai insistent ca premierul Ludovic Orban să lase la o parte mitul infailibilității sale pretins probate, între altele, cu ocazia alcătuirii echipei guvernamentale. Se solicită grabnica înlăturare a neperformantei doamne Monica Anisie ce s-a dovedit, cu vârf și îndesat, că nu prea face față complexității postului de ministru al Educației.În plus, se pare că doamna Monica Anisie nu se află chiar în cele mai bune relații cu doamna Raluca Turcan, vicepremier, care însă nici dumneaei nu s-a făcut remarcată prin cine știe ce mari performanțe. Ci doar prin declarații negândite și hazardate.
Rămâne de văzut cât de bine gândită ar fi renunțarea la serviciile doamnei Anisie tocmai acum, în preajma începerii unei întregi serii de examene naționale. Pe care pandemia le-a făcut să fie mai mult sau mai puțin formale.
Se mai vorbește despre înlăturarea din guvern a doamnei Violeta Alexandru, declarată corigentă în două mari cazuri. Așa-numita “afacere Sparanghelul ”, care a lăsat o gravă pată pe imaginea partidului , dar și recentul scandal al altei serii de muncitori români din Germania. Unde mai pui că d-na Alexandru s-a trezuit vorbind aiurea și în plină stare de urgență, atunci când a cerut o tăiere din solidaritate a salariilor bugetarilor. Or, sintagma tăiere de salarii, vorba unui clasic în viață, sună ca Dracul și amintește de guvernarea pedelistă și de umbra lui Traian Băsescu. Nu-i vorbă că despre tăieri au vorbit și dl. Cîțu, și dl. Orban însuși,numai că ei și-au înghițit vorbele la vreme.
Pare-se că o plecare l-ar paște și pe dl. Marcel Vela, actualul ministru de Interne. Nu din cauza gecii care știe multe, ci din pricina faptului că, în preajma Sărbătorilor pascale, l-a călcat pe bătături pe președintele Iohannis, încheind pactul cu mai-marii BOR. Atunci, premierul Orban l-a salvat pe dl. Vela nu fiindcă s-ar da în vânt după ilustrissima persoană a acestuia, ci pentru că trimiterea acasă, la Caransebeș, a ministrului de Interne ar fi intervenit la scurtă vreme după forțarea demisiei ministrului Sănătății, dl. Victor Costache. De domnul Vela ar fi nevoie în județ, pentru dobândirea conducerii CJ Caraș Severin de care pare a nu prea a fi capabil insul lăsat în loc de actualul ministru de Interne.
Mai mult decât cu niște simple zvonuri pare a se confrunta conducerea interimară a PSD, în frunte cu dl. Marcel Ciolacu. Căruia se pare că i s-ar cere să nu candideze pentru șefia partidului la Congresul programat pentru miezul verii. Sau pentru luna august. Dl. Ciolacu este contestat de urât mirositorul domn Arsene, primarul de sorginte mahalagist-peremistă de la Piatra Neamț, de haimanaua politică Ștefănescu Codrin , de mizerul Șerban Nicolae și de alte cadavre politice asemănătoare.
Respectivii ar plănui să se folosească de sărmanul Sorin Grindeanu care ba ar vrea, ba nu se lasă. D-lui Ciolacu, care, de altminteri, nu a controlat niciodată cu adevărat întreg partidul, i se reproșează că nu ar fi suficient de ferm, chiar de dur, în relație cu PNL, cu conducerea acestuia, cu dl.Ludovic Orban, cu președintele Klaus Iohannis. Dl. Ciolacu a coagulat în jurul său un bizar cocktail de personaje. De la dl. Claudiu Manda, soțul soției sale, nimeni alta decât ostrogot-olteanca Lia Olguța Vasilescu, la dl. Alfred Simonis –patru case plus consistente conturi la bancă, toate de sorginte social-democrată, de la dl. Florin Manole, altminteri mai luminat la minte, la îngâmfatul Lucian Romașcanu. Plus doamna Gabriela Firea care, cum –necum, trebuie susținută de întreg partidul în lupta pentru redobândirea Primăriei Capitalei, în pofida rezultatelor sale din actualul mandat egale cu zero.
Însăși doamna Firea a confirmat duminica trecută, fie și indirect, existența unor lupte interne la vârful PSD. Primărița generală a Capitalei a vorbit despre faptul că nu i s-ar părea deloc utilă înlocuirea d-lui Marcel Ciolacu de la șefia PSD. Ajutorului dat de doamna Firea i s-a adpugat aseară cel dat de TVR și de jalnicii Doina Gradea, Ionuț Cristache, Livia Șerban Iancu și Mădălina Vochin de care depinde penibila emisiune România 9.
Prin sediul din Bulevardul Kiseleff se vorbește și despre un fel de pelungire a provizoratului, chiar și după Congresul din august. Adică, da, se va alege acum o nouă conducere a PSD, dar care ar urma să fie reconfirmată de încă un Congres ce ar trebui să se desfășoare după alegeri.
Numai că nici această soluție nu e tocmai în favoarea d-lui Ciolacu, chiar dacă e uns șef în august. PSD nu crește în sondaje pe serviciul, adică pe greșelile PNL, așa că nu s-ar putea aștepta la cine știe ce miracole când, în fine, electoratul va fi chemat la urne.
Oricum, ar sta lucrurile, despre reformarea PSD tot nu poate fi vorba. Grupul Arsene vrea conservarea liniei dure, grupul Ciolacu i-ar da acesteia un pic de spoială mai tinerească și mai europeană. Ajunge oare asta?

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

 1. „Se solicită grabnica înlăturare a neperformantei doamne Monica Anisie ce s-a dovedit, cu vârf și îndesat, că nu prea face față complexității postului de ministru al Educației.”

  Doamna Anisie este cel mai slab ministru al educatiei din istoria Romaniei.

  „Performantele” constau in promovarea unor aberatii, al caror singur efect a fost supra-protectia cadrelor didactice.

  Domnia sa a avut extrem de mare grija sa organizeze examenul de definitivat, pentru ca nu cumva dragii colegi ai domniei sale sa nu piarda ceva la salariu. Insa examenele nationale au fost organizate in pripa, in mod cu totul iresponsabil.

  Protectia acordata meditatiilor (evident, neimpozabile), aiureala termoscanarii elevilor la intrarea in examen, cuprinzatoarele incertitudini in care a lasat educatia sa zaca. Ocrotirea puzderiei de functionari din minister care nu sunt in stare sa puna pe web-site informatii clare.

  ===

  Doamna Anisie a reusit cu brio sa ii puna motz dezastrului Educatiei din Romania.

  Si, evident, sa contribuie la scaderea in sondaje a PNL si la revenirea preferintelor pentru PSD.

  Pentru 2 milioane de evrei ucisi in lagare nazistii au platit. Sunt 3,5 milioane de elevi si studenti in Romania. Cine plateste pentru indobitocirea lor? Nimeni.

  • Nu-mi place abuzul de superlative din articol dar si din comentariu. Adica Liviu Pop a fost un ministru mai bun? Ultimul paragraf este prea de tot chiar si pentru mancatorii de superlative.

 2. „Or, sintagma tăiere de salarii, vorba unui clasic în viață, sună ca Dracul și amintește de guvernarea pedelistă și de umbra lui Traian Băsescu. Nu-i vorbă că despre tăieri au vorbit și dl. Cîțu, și dl. Orban însuși,numai că ei și-au înghițit vorbele la vreme.”

  N-am inteles exact: reducerile salariale nu pot opera in administratie… de ce?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Suntem un stat laic?

Scriu textul de față îndemnat de trei împrejurări. În ordine cronologică inversă, a treia e apariția reportajului Recorder Clanul marelui alb. Sunt...

Când sursele de energie care ar trebui să stopeze schimbarea climei nu mai funcționează din cauza schimbării climei…

Toleranța va atinge un asemenea nivel încât oamenilor inteligenți li se va interzicesă mai gândească pentru a nu-i ofensa pe imbecili.Autor...

Odăjdiile clanului Soprano

În statutul BOR art. 149, cauzele se introduc pe rolul consistoriului doar cu aprobarea episcopului sau patriarhului.  Hotărîrile devin executorii doar după...

Va ieși sau nu Polonia din Uniunea Europeană? Ultima decizie a Tribunalul Constituțional din Polonia reanimă această dezbatere

,,Nu există o tiranie mai crudă decât cea care se exercită la umbra legilor și cu culorile dreptății” Montesquieu

Cum tac universitățile din România despre vaccinare

Vaccinarea anti-COVID reduce de ~5 ori riscul de a transmite boala și de ~10 ori riscul de simptome grave sau de deces....

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.