duminică, iunie 16, 2024

Suveranitatea poporului: Micul Caligula trebuie oprit!

Revolutiile din 1989 au schimbat radical organizarea politica si socială din statele a ceea ce s-a numit Blocul Sovietic. Dupa decenii in care minciuna s-a aflat la putere, sustinută de teroarea poliţienească şi ideologică, dupa ce piaţa liberă a fost sugrumată, popoarele inrobite şi-au afirmat dreptul de a nu mai trai in lanţuri. Spre deosebire de alte state din regiune, in Romania, finalul dictaturii comuniste s-a petrecut violent, a dus la o baie de sange. Din ruinele vechiului regim a renăscut o nomenclatură adaptată noilor conditii. Vechii stăpâni au devenit, direct ori prin interpuşi, noii stăpâni. Echipa Ion Iliescu-Petre Roman, inspirată de panglicile lui Silviu Brucan, a prezidat asupra marii urzurpări. Fesenismul a fost numele acestei imense imposturi.

Au urmat decenii de amanări, tergiversări, iluzii si deziluzii. Dupa alegerile din 2004, regimul fesenist a primit lovituri dure. Au fost infiinţate DNA si ANI. Statul de drept a devenit realitate. In 2012, un grup de aventurieri politici, direct legaţi de interesele nomenclaturist-securiste, au incercat să distrugă democraţia din România.

Unii işi spuneau liberali, alţii conservatori ori social-democraţi. Erau de fapt o mafie, un grup infracţional organizat. Ideologia lor se reducea la jaf, la spoliere. Unul dintre pucisti se afla acum după gratii. Televiziunea sa continuă să infesteze spaţiul public. Altul s-a retras, infrant si umilit de propiiile sale creaţii, intr-o abulică tăcere. Cel de-al treilea, campionul iresponsabilitaţii guralive, egoman, mitoman si piroman, premier atunci şi acum, vrea sa devina presedintele României pentru a implini ceea ce nu i-a reuşit in iulie 2012. Micul Caligula trebuie oprit.

Fiecare vot contează, soarta democraţiei din România se află in primejdie. Prin vot reafirmăm cea mai importantă cucerire a revoluţiei de acum un sfert de veac–suveranitatea poporului. Prin vot putem opri avalanşa pesedistă. Prin vot le spunem prietenilor lui Putin că nu-i acceptăm, că romanii sunt sătui de ocupaţii ruseşti. Prin vot spunem Occidentului că poate avea incredere in noi. Este votul conştiinţei democratice, să nu-l ratam!

„Gouverner, c’est voler. Tout le monde sait ça” (Albert Camus, „Caligula”) Ei bine, nu e asa! Eu votez Monica Macovei.

https://www.contributors.ro/politica-doctrine/pentru-monica-macovei-poarta-noastra-catre-normalitate-articol-de-vladimir-tismaneanu-si-marius-stan/

https://www.contributors.ro/cultura/manifest-pentru-monica-macovei-sa-credem-in-basmul-democra%C8%9Biei/

http://macoveipresedinte.ro/posts/vladimir-timaneanu-sa-fii-altfel-decat-ei

https://tismaneanu.wordpress.com/2014/10/18/miza-acestor-alegeri-este-imensa-o-sustin-pe-monica-macovei/

http://macoveipresedinte.ro/posts/romanii-au-de-ales-intre-candidati-corupti-si-proiectul-macovei

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

  1. O sinteză de mare densitate ideatică a unui sfert de secol de progres simulat, neîmpliniri și deziluzii care au dus la fragila situație de acum, în care cel mai mărunt pas greșit poate duce la alegerea lui Ponta, aruncându-ne în marasmul de tip ucrainean al unui stat captiv al structurilor predatoare.

    Votez Monica Macovei !

  2. A-l compara pe Tonta cel Poncif cu Caius Iulius Cezar Augustus Germanicus, împărat roman intrat în istorie cu porecla pe care o detesta la culme, este o insultă la adresa lui Caligula, un șef de stat care avea un simț al valorilor pe care electoratul român din ziua de azi NU îl are. Mă refer la faptul că penultimul reprezentant al dinastiei iulio-claudiene a apreciat la justa lor valoare caii (pe care îi iubea) și politicienii – cărora le-a dat ce meritau! Bun ar fi un Caligula care să se ocupe într-un mod similar de clasa politică românească = emanație a gândirii iliesciene! Sau, vorba lui Eminescu: Cum nu vii tu, Țepeș Doamne, ca punând mâna pe ei….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. In 2024 editura Humanitas i-a publicat un nou volum cu titlul „Aventura ideilor".Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro