duminică, iunie 16, 2024

Nu „săracii” votează cu Ponta, ci alegătorii captivi în sărăcia planificată de baronii roşii

De fiecare dată când avem alegeri, ne uităm pe datele institutelor de sondaje şi vedem că majoritatea voturilor candidaţilor PSD vin de la oamenii în vârstă şi/ sau cu cel mult zece clase. Potrivit IRES, 55% din cele 3.836.093 de voturi luate de Ponta sunt de la persoane peste 50 de ani. Tot IRES – care a avut un exit-poll corect la aceste alegeri – ne spune că 44% din voturile lui Ponta sunt de la oameni cu zece clase, 41% de la cei care au doar liceul şi numai 15% de la persoane cu studii superioare. În paranteză fie spus, mă şi mir: cum poate o persoană care cunoaşte exigenţele mediului universiatr să voteze un plagiator? În sfârşit, dacă ne uităm pe distribuţia geografică a voturilor vedem acelaşi pattern: cu cât un judeţ este mai sărac, cu atât este mai roşu.

Avem datele, de aici încep discuţiile: ideologii stângii acuză dreapta de aroganţă şi dispreţ faţă de oamenii săraci, în timp ce dreapta priveşte iritată către „asistaţii sociali” care trăiesc din ajutoarele statului. Eu vin şi spun: nu săracii votează cu PSD, ci oamenii ţinuţi în sărăcie, cu intenţie, de către baronii roşii.
Vă propun un exerciţiu simplu: să ne uităm peste datele de la alegeri din câteva judeţe, în paralel cu o privire schematică peste economia acestor unităţi administrative.
Brăila: Ponta – 51,53%; Iohannis – 20,03%. Şomajul în acest judeţ este peste media naţională, populaţia este în scădere cu peste 50.000 de persoane faţă de 2002, economia – la pământ, prizionera marilor latifundiari. Se face agricultură, dar industria care să prelucreze produsele agricole este subdezvoltată.
Călăraşi: Ponta – 49,76%, Iohannis – 27,36%. Judeţul este “un pol al sărăciei şi subdezvoltării”, scrie ZF. Ferme uriaşe, prospere, dar oamenii de la ţară sunt fără venituri, pentru că, din nou, industria prelucătoare este mult sub potenţial.

Dâmboviţa: Ponta – 52,54%; Iohannis – 23,78%. Gradul de ocupare al populaţiei este cu 7% mai scăzut decât media naţională, şomajul este ridicat, iar salariile sunt cu aproape un sfert mai mici decât în restul ţării. Printre marii angajatori din judeţ se numără două direcţii de asistenţă socială şi două spitale.

Giurgiu: Ponta – 61,3%, Iohannis – 15,4%. Numai unul din zece locuitori este salariat (media naţională – 22%), iar primii doi angajatori ai judeţului sunt o firmă de paznici şi spitalul judeţean! Cifra de afaceri este de patru ori sub media celorlalte judeţe.

La polul opus: Timiş: Iohannis – 42,03%, Ponta – 29,66%. Fiecare al treilea locuitor al judeţului este salariat, nenumărate investiţii străine, “numai cine nu vrea nu găseşte un loc de muncă” – scrie acelaşi ZF.

Cred că se înţelege ce vreau să demonstrez: acolo unde avem o economie funcţională, puternică, PSD pierde. Nu vorbesc despre “prosperitate”. Vorbesc despre locuri de muncă, despre şcoli bune şi, mai important, despre speranţă. Acolo unde oamenii sunt ţinuţi captivi, la mila asistenţei sociale, a pomenilor, Ponta câştigă. Judeţele din sudul României au potenţial: agricultura trebuie dublată de o industrie prelucrătoare, unde se pot atrage investiţii străine. Cei care conduc politic aceste zone menţin sărăcia şi alungă investitorii străini cu intenţie. În lipsa locurilor de muncă, tinerii pleacă să muncească în Vest şi rămân oamenii în vârstă, care votează cu PSD. Este un cerc vicios, aparent: ca să ai o economie puternică, trebuie să scapi de baronii roşii, dar tocmai judeţele sărace îi menţin pe baroni la putere, prin votul lor.

Am să închei folosindu-mă, poate paradoxal, de un citat dintr-un filosof al stângii, Jean Paul Sartre: “Esenţa omului este libertatea de a alege”. Da, poate că bătrânii, oamenii fără studii din sudul sărac al României, sunt prizonierii sistemului politico-economic creat de baronii roşii. Dar duminică, 16 noiembrie, au şansa să arate că sunt liberi şi să aleagă. Să aleagă drept.

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

  1. @autor: Si cu judetul Arges cum ramane? Judet bogat rosu pana in maduva oaselor.
    Salaj, judet sarac, unde Johannis a castigat in turul 1 si va castiga la mai mare distanta in turul 2.

  2. Domnule, din nefericire cercul vicios se intrerupe tragic. Oamenii pleaca in alte parti si zonele respective se depopuleaza.

  3. Sa le iasa tuturor din cap faptul ca in afara de Ardeal, restul tarii e rosu. Harta voturilor este asa cum ne-o prezinta BEC-ul datorita FRAUDEI de proportii care are loc in acele judete si la care toate insitutiile responsabile nu reactioneaza.

  4. Romania avea in 1990 o economie mult mai puternica decat acum, avea un procent mult mai mare din populatie care lucra, nivelul de educatie era net superior, si avea zero datorie externa

    Acum Romania are 150 miliarde datorii, economia nationala s-a dezintegrat, demografia s-a prabusit (cu exceptia minoritarilor rromi), tinerii au plecat din tara, cultura publica este formata din manele si varietati vulgare, iar neamul romanesc s-a transformat intr-o masa batrani ce asteapta pensia si sa moara.

  5. Si cu saracia planificata de „baronii portocalii” cum ramane? Sau ea nu exista? Ba exista, iar alegerile din (atat cele locale cat si cele parlamentare) au aratat-o din plin. Deci, cel fara de pacat sa arunce primul piatra. Dar sunt sigur ca nu va fi nici unul din PDL. :)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

George Mioc
George Mioc
George Mioc este antreprenor, CEO al unei firme americane (PSI Industries). Este stabilit in SUA din 1976. Este inginer: CDS, Scranton, Pennsylvania (1985) Associate Degree in Mechanical Drafting & Design Technology.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro