marți, iunie 18, 2024

VV Ponta – Presedintele (de partid) care chiar ne-a unit ! La Vot ! – daca nu pe toti, cel putin pe majoritatea

Am fost pana recent o tara dezbinata, o societate de tip latin, cam „franjuri”. Dar de curand parca ne luminam pe zi ce trece si coeziunea dintre noi reapare. Gasim chiar VALORI comune !

I-as multumi unui Presedinte (de partid, speram sa ramana asa), pe nume Victor Viorel Ponta. Temporar si Prim Ministru.

Mai intai au aparut sute de mii de reclame prin afise si bannere pe blocuri, stalpi (da, aceia impozitati !), intersectii, corturi electorale: „VVP – Presedintele care UNESTE”. Multi am ras.

Dar uite ce noroc, parca a fost o „profetie autoindeplinita”; omul CHIAR A REUSIT !

Cum asa? Niste exemple…

Acum 10 zile ma ciondaneam cu prieteni educati pe tema MM vs KI; eu spuneam ca Monica are toate meritele privind reformarea Justitiei (nu numai ea merita laude, dar are merite mari), insa nu e Lider, nu are aceasta experienta necesara; azi nu ne mai ciondanim; ba mai mult, „mutul de la Sibiu” a inceput sa vorbeasca mai repede, mai agresiv (asa cum se prefera in Sud) si acum culege cohorte de admiratori; da, cei mai multi nou-convinsi dintre amicii cu M „!”

Cunosc persoane care nu urmareau TV decat rar si niciodata pe stiri sau politica; se refugiau in Cultura; aveau tot respectul meu. Azi vad aceste persoane LA ZI cu tot si facand campanie „om la om” – toti am inteles ca E UN MOMENT CRUCIAL. Dupa acest moment, odata salvata Democratia, ne putem intoarce la vechile pasiuni, la cultura, arta, economie – fiecare cu a lui…

Diaspora si tara. Am vazut cozile imense in Paris, Londra, Munchen s.a. si prin social media SOLIDARITATEA intre romanii de afara si cei de aici: manifestatiile de la MAE si cele cetatenesti-studentesti din orase, pentru a se respecta dreptul de vot al fiecaruia, m-au uns pe suflet.

Am mai vazut recent si dialoguri „in familie” intre tinerii plecati „afara” in Vest – pe nedrept numiti peiorativ „capsunari” (cand ei de fapt prin fluxurile de transferuri-remitente au depasit in multi ani Investitile Straine Directe FDI-ISD si chiar ajutorul FMI-CE sau creditele BERD) – cum reiau dialogul cu cei de acasa, de o anumita varsta; un exemplu haios: „Mama, daca votezi cu VVP, nu mai vezi 1 Euro de la noi”. Semnat  „Fiii din Italia”.

Au incercat unii sa coloreze Harta tarii in rosu si albastru, de parca am fi in America (SUA), unde voturile se pierd, asadar cu 50,5% anulezi cele 49,5% ale adversarului; in loc de nuante de mov sau gri majoritare pe Romania, multi au pus numai rosu si albastru si o pata de verde, clamand ca la 100 de ani de la Marea Unire inca suntem „rupti”; azi – la numai 10 zile – vad cum diferentele de opinii dispar in fata Minciunii dusa la nivel de politica de stat; cunoscuti din toate regiunile gandesc la fel. Unii zic ca Facebook nu conteaza; eu rad aici: poate nu au vazut statistici ca avem 7-8 milioane de conturi – mai multe chiar decat utilizatorii de o frecventa decenta de Internet !

Au fost pareri – valide – ca Educatia (formala) face clivajul intre rosu si albastru; altii – Sociologi – au pus in lumina si diferentele pe varste, cu grafice elocvente. Totusi, eu vad cum Minciuna si campania care a scos ce e mai josnic din om (remember „ne-ortodox”, „copii furati”, „6 case”, „omul lui Basescu”) e detectata de oameni din toate paturile sociale: exemplu recent, galeria Stiintei=Univ. Craiova (probabil nu asa educati cum zice numele istoric al echipei) scandand ceva anti-VVP chiar in orasul „rosu” de unde primarita karatista il jignea pe celalalt concurent si promitea contra-manifestatii de zeci de mii de oameni, ca pe vremea Mineriadelor.

VV Ponta a unit si pe cei care – ca mine – vor relatii economice extinse cu marea China (dar nu in orice conditii) si pe cei care s-ar feri de orice relatie in afara axei NATO-UE spre Vest; cu impertinenta sa – hai la maritis, Daciana, si hai la shopping; lipsa de profesionalism a ministrilor, lipsa de oameni de afaceri romani in avionul delegatiilor spre China, dar mai ales cu acel omagiu marelui PC (patat de sange dincolo de lidershipul economic marca Deng Ziaoping) si glumitele de cretin cu basca criminalului sud-american pe cap, Victor chiar ne-a unit si pe tema cu China !

Gazele de Sist: VVP ne-a unit si pe cei care vroiam exploatare (cu grija) pentru o totala independenta de Rusia, dar si pe cei cu gandire Ecologista care au defilat acum un an si s-au opus la Pungesti; azi prim-minstrul incalca reguli de baza in atragerea si mentinerea investitorilor straini si declara nonsalant ca „Romania nici nu are gaze de sist”; intr-un comunicat oficial, gigantul Chevron ii da literalmente „peste bot” si ii spune ca: A) nu se divulga asa secrete de stat (stiu, Basescu a tot facut-o, dar de ce il copiaza Ponta pe marele sau „Licurici” ?)… si B) rezultatele se vad dupa 3-8 ani de explorari si nu dupa 8-9 luni.

Artisti, intelectuali, mari sportivi, lideri de opinie, vedete showbiz – toti au iesit pentru un „Hai la Vot” – fara a zice clar cu cine ar vota, dar toti cu mesaj subliminal impotriva celor cu campanie agresiva si mincinoasa, la nivelul epocii de piatra sau a epocii tortionarilor stalinisti.

Probabil veti gasi zeci de alte exemple de UNIRE intre romani in aceste momente de cumpana.

Speram sa ii multumim curand unui (ex)-Prim Ministru pentru sprijinul sau in aceasta directie; sa ii multumim cat mai e Presedinte PSD, caci baronii ii vor cere capul, de afara sau de la Jilava.

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

  1. tulai doamne ! am crezut ca in sfirsit voi citi un articol pro ponta !?
    nu de alta tovarasi,da vroiam si io sa vad cine voteaza cu el cum il vede ?
    n o fost sa fie

    • Da, intentia mea e sa para „un omagiu” ca pe vremeai Raposatului si a tovarasei ” Doctor de renume mondial”. Si sper sa il preia pesedeii la ei pe retelele sociale, crezand ca e un Omagiu :) !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Radu Limpede
Radu Limpede
Radu Limpede este Managing Partner al firmei de consultanta EU Advisory si Managing Partner in proiectul EconomicZoom.ro. Are experienta de 17 ani in pietele financiare - piata de capital si in consultanta privind strategia, dezvoltarea si finantarea afacerilor.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro