duminică, iunie 16, 2024

Un teribil avertisment

Marele, însă tare mi-e teamă că și singurul merit al lui Feliks Ivanovici Ciuev, despre care dintr-o scurtă noțiță însoțitoare aflu că ar fi fost publicist, poet și prozator- mă grăbesc să adaug eu, fiindcă precizarea mi se pare absolut obligatorie, “sovietic”, a se citi, obligatoriu, bolșevic retroactiv până în măduva oaselor.- este acela de a fi avut răbdarea și consecvența de a se fi întâlnit și de a fi conversat de 139 de ori cu Viaceslav Mihailovici Molotov. Nimeni altul decât celebrul fost ministru de Externe al Uniunii Sovietice din perioada stalinistă în sarcina căruia cade pe veci responsabilitatea mega-ticăloșiei de a fi semnat, cot la cot cu Ribbentrop, celebrul pact sovieto-german consfințind alianța temporară dintre Stalin și Hitler.
Mai precis. Între anii 1969 și 1986, Feliks Ivanovici Ciuev a ascultat fără să crâcnească, fără a formulă o minimă, o elementară obiecție, fără să aibă nici cea mai mică reacție omenească minciunile revărsate în cascadă de unul dintre acei indivizi care au făcut posibil să se manifeste și să provoace ravagii ceea ce Leszek Kolakowski numea “diavolul în istorie”. Comunismul în două dintre formele sale cele mai abjecte leninismul și stalinismul. Pe care fanatismul iresponsabil al omului de partid Molotov nu doar că le-a slujit necondiționat, ci a și încercat să le justifice – cu toate atrocitățile, cu toate crimele în masă, crime duse până la faza de genocid- până la sfârșitul vieții lui.
Cele 139 de conversații, mustind de adorație față de Lenin și Stalin și de ură pentru Nikita Sergheevici Hrusciov plus a 140 conversație, eșuată, inexistentă care marchează, scandalos de melancolic, dispariția de pe Pământ a acestui veritabil monstru, care e mereu dornic să sublinieze că nu a fost niciodată diplomat, ci eminamente comunist, rolul său fiind acela de a îndeplini întocmai sarcinile încredințate de partid- reprezintă substanța cărții Conversații cu Molotov- În cercul puterii comuniste, semnată de Ciuev și Molotov. Carte apărută în 1991 într-o Uniune Sovietică aflată pe punctul de a-și da obștescul sfârșit. Tradusă în limba română de Antoaneta Olteanu (care a întocmit și o suită de minuțioase note) și apărută în 2017 în colecția Historia a editurii Corint.
Versiunea românească beneficiază de o binevenită și atent cumpănită prefață datorată istoricului Armand Goșu, autorul ei având grijă să atragă atenția cititorului român asupra nenumăratelor falsuri istorice comise de Molotov în zicerile sale halucinante. Falsuri în nici un fel contrazise, cu atât mai puțin amendate de Feliks Ciuev. Care, așa după cum ne înștiințează o notă, s-a dezis ferm chiar și de postfața ediției în limba rusă, postfață scrisă de doctorul în istorie Serghei Kuleșov care a mai încercat să dreagă lucurile.
Astfel stând lucrurile nu pot decât să îmi exprim mirarea în legătură cu aprecierea apărută în Kirkus Reviews, reprodusă pe coperta a patra a ediției românești. Apreciere în conformitate cu care “plină de portrete surprinzătoare, pătrunzătoare și memorabile, cartea este o sursă istorică de primă mână. O relatare în stare să hipnotizeze și să înfricoșeze totodată pe cititor”. Mă întreb cum ar putea fi catalogată drept “o sursă istorică de primă mână” o succesiune de afirmații care justifică atât foametea artificial declanșată de Stalin în 1934 cât și Marea Teroare din 1937. Rostul acestei mari nelegiuiri fiind, în opinia lui Molotov, acela de a-i elimina pe cei ce oscilau. Iată ce a spus cu gura lui Molotov: “Anul 1937 a fost necesar – dacă avem în vedere că după revoluție noi am tăiat în stânga și în dreapta, am obținut victoria, dar restul dușmanilor de toate orientările au continuat să existe și în fața pericolului amenințător al agresiunii fasciste ei se puteau uni”. Reamintesc, vorbele acestea sunt rostite de nimeni altcineva decât de cel care a semnat un act politic odios consfințind unirea dintre nazism și comunism!. Măcar aici trebuie să îi dăm dreptate autorului anonim care a scris năzbâtioasele aprecieri din Kirkus Reviews. Zicerile lui Molotov s-ar cuveni să ne înfricoșeze și să ne atragă mereu atenția că sunt oricând posibile recidive ale cumplitei hipnoze reprezentate de ideologia comunistă.
Iată motivul pentru care socotesc cele mai bine de 650 de pagini ale acestei cărți drept un teribil avertisment asupra a ceea ce ar putea să însemne reinstaurarea hipnozei comuniste.
Feliks Ciuev& Viaceslav Molotov- CONVERSAȚII CU MOLOTOV- ÎN CERCUL PUTERII COMUNISTE; Traducerea: Antoaneta Olteanu; Editura Corint, București, 2017

Distribuie acest articol

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro