luni, iunie 17, 2024

Mascarada politică românească

Chiar atât de mare să fie oare ipocrizia, minciuna care guvernează funcționarea curentă a PSD, menținerea acestei hidoase formațiuni politice în viață încât toată povestea ce a ținut prim-planul vieții politice românești după CEXN-ul din data de 1 septembrie să nu fi fost decât o grotescă, o imensă mascaradă?
Chiar să se fi prefăcut d-na Gabriela Firea că se revoltă după un plan care nu ar trebui deloc să ne mire în cazul în care am afla că a avut aprobarea d-lui Liviu Dragnea? Să își mai fi găsit ilistrussima persoană a primarului general al Capitalei alți câțiva tovarăși, recrutați cu toții de la vârful partidului, să fi conceput ei așa, doar de ochii lumii, o scrisoare de tip rechizitoriu, să fi înscenat mai apoi un remake al istorioarei cu cei 10 negri mititei care se împuținează văzând cu ochii pentru ca la urmă să nu mai rămână nici unul doar de ochii lumii?
Adică totul să fi fost un spectacol de grand guignol doar pentru ca astfel, să se lăse impresia că PSD este un partid puternic și democratic, în care se discută cu cărțile pe față, că președintele PSD nu numai că nu se teme de întreruperi, precum un celebru personaj din Caragiale, însă chiar le cere nemulțumiților să spună în CEX-ul ce s-a consumat vineri, 21 decembrie tot ceea ce au pe suflet? Pentru ca mai apoi să respingă, cu generozitate suverană solicitările ca șefa disidenților să fie exclusă și, în cele din urmă, să își savureze în fața tuturor victoria.
Sau, pur și simplu, ceea ce se întâmplă de luni, 24 septembrie încoace, de când toți contestatarii bat în retragere, să nu fie decât o apăsată confirmare a ipotezei pe care o lansam în primele comentarii scrise și publicate după CEXN-ul de vineri, 21 septembrie, comentarii în care susțineam că nu avem nici cel mai mic motiv de a regreta înfrângerea categorică a aripii contestatare Firea, Stănescu, Țuțuianu. Bădălău? Fiindcă și unii, și alții tot din comunism se trag și puțin le pasă de ceea ce înseamnă comportamentul democratic.
Iată, nu mai departe decât lunea trecută, ziua în care dl. Liviu Dragnea ne comunica, fără să îi tremure vocea, că a decis¬ (a decis în ce calitate, în aceea de individ cu mari probleme cu legea, de viitor pușcăriaș?) că forțele de ordine, Jandarmeria au acționat corect, legal, atunci când au cotonogit sălbatic manifestanții pașnici în seara zilei de 10 august, unul dintre pretinșii contestatari ai domniei sale, dl. Adrian Țuțuianu, dădea glas solicitării de a fi cercetate sursele de finanțare ale mișcării #rezist. Una dintre puținele care mai face cu adevărat opoziție la toate încălcările legii pe care și le permit guvernarea și coaliția parlamentară PSD-ALDE. Și aceasta fiindcă de la pretinsul principal partid de opoziție, așa cum se bate cu pumnul în piept a fi PNL, eu, cel puțin, nu mai am nici o nădejde.Toti fruntașii respectivului partid fiind preocupați să își asigure un loc eligibil la viitoarele alegeri europarlamentare. Antonescu, Gorghiu, pare-se că și Ludovic Orban sunt obsedați de propria lor căpătuială.
Nici ceea ce s-a întâmplat de trei săptămâni încoace în principalul partid aflat la guvernare, nici inacțiunea, starea de adormire totală, de non-combat din PNL nu ar trebui însă să ne mire. Nu doar fiindcă ne sunt cunoscute nenumărate blaturi între PSD și PNL, nu numai fiindcă fantoma USL-ului bântuie încă viața politică românească, ci, în primul rând, pentru că este o tristă realitate faptul că România este țara lui pseudo. Așa că nu va trebui deloc să ne mire dacă d-na Ecaterina Andronescu va accepta postul de ministru al Educației în guvernul remaniat condus de aceeași Viorica Vasilica Dăncilă.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

  1. „Adică totul să fi fost un spectacol de grand guignol doar pentru ca astfel, să se lăse impresia că PSD este un partid puternic și democratic…?”

    Într-o anumită măsură, da. De asemenea, d-na Andronescu va fi privită în calitate de ministru al educației cu simpatie (dacă va accepta postul).

    Or, eu cred că același lucru este valabil și pentru d-na G Firea. Un primar al Capitalei incompetent, cu o bună exprimare în limba maternă și atât, a devenit un posibil candidat la președinția României din partea PSD.

  2. A fost REBELIUNEA FIREA una autentica ? Sau doar o inscenare ?
    A fost REBELUNEA ecaterina andronescu UNA AUTENTICA ? Sau doar o inscenare ?

    Pe Andronescu o stim ca fiind SOLDAT DISCIPLINAT – intotdeauna,
    dar intotdeauna , a fost de partea curentului dominant in PSD si nu a miscat in front .

    Nu este exclus deci ca ea sa fie in centrul PLANULUI B aplicabil in cazul in care Dragnea devine …. ca sa zic asa ….indisponibil.
    Ea – fat cea cuminte ar asigura probabil cel mai bine interimatul
    pana la un nou Congres la care sa se aleaga ALT ALIGATOR SEF.

    Miscarile din ultimele zile argumenteaza varianta ca insusi Dragnea a pus la cale
    asa numia REVOLTA a Ecaterinei Andronescu, pregataindu-i
    calea in postura de ….bine zis PSEUDO dizidenta.

    Madam FIREA a ramas cu buzele crispate
    – e clar ca ea a crezut in mod sincer ca a devenit STATUIA LIBERTATII , si nu este exclus ca
    numitul Tutuianu , sa fi fost si el un rebel cinstit // mai ales ca are o istorie trista cu dragnea de cand a fost debarcat de la aparare.

    In schimb – ceilalt rasculati ai lui Firea
    si mai ales //rebelul// Stanescu este foarte posibil sa fi fost plantati de Dragnea
    pentru a defecta la un moment dat, lasand-o pe ambitioasa Igoana de la Primaria
    cu…capul ….descoperit.

    In ceea ce priveste includerea pe listele PNL pentru Europarlamentare a tuturor vechilor lideri
    as zice ca ESTE DE BINE.

    Indivizii mentionati TIN PUR SI SIMPLU ISTORIA IN LOC – asadar dizlocarea lor
    merita un sacrificiu – o solutie imorala – mituirea cu
    salarii de europarlamentari.

    Sa nu uitam ca si providentialul salvator Ciolos a marturisit ca il intereseaza foarte mult
    sa fie pe prima pozitie din lista de europarlamentare – omul este cel putin cinstit.

    Sa ne imaginam insa ca, dupa europarlamentare, pe partea DREAPTA a campului de lupta
    vor fi disparut toti liderii importanti . Cu o exceptie – dl Johannis.

    Oare nu acela ar fi momentul PERFECT pentru reunirea DREPTEI in
    jurul prezidentiabilului Johannis ?

    eu sper ca dl actual Presedinte se gandeste la asata atunci cand bsenteaza nu numai geografic din viata politica de doi bani a Romaniei.

  3. Nu e exclus. Si uite-asa au tinut prima pagina cu harjoneala asta, dup’aia vine referendumul, si dup’aia incep concediile si shoppingul de Craciun. Welcome 2019, cu ‘Hehe’ sefa la Europa, neamule… Nu-i vorba ca nici cei de-acum nu sunt mult mai breji, dar macar nu ne injura nimeni pe noi pentru ce tampenii fac ai lor.

    • …dar nu omiteti ”REMANIEREA”” ca va ”bate” , intr-o varianta mai scurta pana pe 15 octombrie ……plus ! Decembrie ….care anul acesta va incepe de la 1 noiembrie intrucat se taie si panglica Catedralei….nici o nunta a lui Dragnea nu este de exclus , desi in cazul lui mai dezirabila ar fi o nunta ca aceea a ciobanului din Miorita…

  4. Cu ticalosii totul este posibil dar esenialul este altul si-l spune acum multi muti ani Ludwig von Mises: Principiul guvernării de către majoritate, sau de către popor, aşa cum îl recomandă liberalismul, nu urmăreşte instituirea supremaţiei celor lipsiţi de scrupule, de soi rău, sau a barbarilor autohtoni. Liberalii cred şi ei că o naţiune ar trebui guvernată de cei mai calificaţi pentru această sarcină. Dar ei cred că se verifică mai bine capacitatea cuiva de a guverna prin convingerea de către cel în cauză a concetăţenilor săi, decât prin întrebuinţarea forţei împotriva lor. Nu există, bineînţeles, nici o garanţie că electoratul va încredinţa guvernarea candidatului cel mai competent. Dar nici un alt sistem nu poate oferi asemenea garanţii.

    Dacă majoritatea populaţiei unei ţări adoptă principii nesănătoase şi preferă pe vânătorii josnici de funcţii, atunci nu există nici un remediu, cu excepţia încercării de a le schimba părerea prin avansarea de principii mai rezonabile şi recomandarea unor oameni mai potriviţi. O minoritate nu va obţine niciodată succese de durată prin alte mijloace.

    Asa este dle von Mises dar la problema asta cu durata se joaca chiar viata noastra si poate nu numai atat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro