duminică, iunie 16, 2024

Dl. Călin Popescu- Tăriceanu încă nu a aflat că ulciorul nu merge de multe ori la apă

Sfârșitul săptămânii trecute a adus cu sine o nouă învolburare a apelor în coaliție. Motivul? Contrazicerile referitoare la posibile modificări în conținutul Ordonanței 114/2018, cunoscută mai curând sub numele de „Ordonanța lăcomiei”, contraziceri ai căror protagoniști au fost președintele ALDE, dl. Călin Popescu-Tăriceanu, și ministul Finanțelor, dl. Eugen Orlando Teodorovici.
Să recapitulăm faptele. Dl. Tăriceanu a declarat în prima parte a săptămânii că ar fi discutat cu d-na prim-ministru Viorica Vasilica Dăncilă și că ar fi căzut de acord asupra necesității eliminării taxei de 2% asupra cifrei de afaceri a companiilor producătoare de energie.
Numai că joi seara, în cursul unei apariții mai mult decât penibile, adică în nota și specificul personajului care nu se face remarcat decât prin atitudinea lui de playboy demult ajuns la vârsta pensionării, o apariție presărată cu glumițe în totală contradicție cu seriozitatea care face parte cumva din fișa postului celui pe mâna căruia este încredințată buna chibzuire a banilor României, dl. Teodorovici a infirmat zicerile d-lui Tăriceanu. „Nu va exista nici un fel de modificare a respectivei Ordonanțe, v-ați bucurat degeaba”, a declarat cu enervantul lui surâs ciocolatiu transformat în rictus vistiernicul României.
A urmat o replică dură din partea președintelui Senatului României care i-a reamintit d-lui Teodorovici că Ministerul Energiei are un titular propus de ALDE. Pe atât de savurosul domn Anton Anton.
Nu știu când și cum se va încheia disputa dintre domnii Tăriceanu și Teodorovici. Însă mai mult ca sigur nu prin părăsirea coaliției de guvernare de către partidul condus de dl. Tăriceanu. Care se simte cum nu se poate mai confortabil la putere și în scaunul de președinte al Senatului.
De fapt, cearta aceasta i-a căzut chiar foarte bine d-lui Călin Popescu-Tăriceanu care, în replica dată d-lui Teodorovici, nu a uitat să reamintească că ALDE este un partid de factură și esență liberală. Aceasta în pofida faptului că ALDE, în versiunea sa atât de originală, atât de românească, nu este defel privit cu ochi buni de ceilalți membri ai familiei politice europene din care face parte. Care deja de multă vreme îl amenință că nu ar fi departe ziua în care nu va mai avea parte de tacâmul lui la masă.
Referirile la esența liberală a partidului pe care îl conduce sunt precum un cântec de sirenă pe care dl. Tăriceanu îl dedică liberalilor din PNL-ul condus de dl. Ludovic Orban, partid în care apa pare iarăși să dea în clocot. Călin Popescu-Tăriceanu continuă să spere într-o defecțiune majoră a PNL de natură să îl ajute atât în campania pentru alegerile prezidențiale cât și în cea din anul 2020 pentru alegerile parlamentare.
Sunt deja multe luni de când dl. Călin Popescu-Tăriceanu pozează în omul mult mai deschis la minte decât dl. Liviu Nicolae Dragnea. Preedintele Senatului și-a făcut un veritabil obicei din a promite îndulcirea unor măsuri guvernamentale aflate în totală contradicție cu tot ceea ce presupune apartenența țării la Uniunea Europeană. Și aceasta nu fiindcă dl. Tăriceanu ar fi pro-european din fire. Nu este. Să ne reamintim că pe gura președintelui Senatului au ieșit nenumărate declarații de un iliberalism feroce, de unde și proasta faimă de care are parte în rândul familiei politice care, cum spuneam, se pregătește să îi cam trântească ușa în nas.
Dacă îndulcirile promise se întâmplă să fie puse în practică, dl. Tăriceanu își arogă toate meritele posibile, dacă nu, se mulțumește să ridice neputincios din umăr, lăsându-ne să înțelegem că el a vrut, însă nu au vrut alții.
Președintelui Senatului României par a nu-i fi încă cunoscute proverbele referitoare la ulciorul care nu merge de multe ori la apă și la minciuna care are picioare scurte.

Distribuie acest articol

1 COMENTARIU

  1. Nu trebuie omis zvonul ca Johannis are rezervata o functie de demnitar european
    pe care o poate insa ocupa numai daca are si calitatea de eurodeputat.
    Acesta vrajeala a fot lansata de Nistorescu – dar daca nu e doar o poveste ?
    In schema logica de care vorbesc acesta este motivul respingerii violente a lui Crin Antomescu
    și rezervarii PRIMULUI LOC pe lista europarlamentarilor PNL.
    Johannis ar fi locomotiva de care PNL are nevoie (de care zicea primarul Timisoarei).
    In aceeasi schema logica , pentru a candida la europarlamentare Johannis are nevoie sa fie
    suspendat la momentul oportun – chestie cu care as paria ca si Dragnea si Tariceanu ar fi de acord – fiecare vanand pe cont propriu functia de Presedinte pentru el , ambii fiind fanii disparitiei din competitie a lui Johannis.
    ***
    Toata incolaceala ar dezamagi probabil o mare parte a votantilor educati si pro-vestici , dar poate nu chiar pe toti.
    Dragnea nu are nici o sansa sa castige Presedintia , dar are sanse considerabile sa intre in tutul 2.
    Cu cine , daca ne imaginam ca Johannis pleaca la Bruxelles ?
    Cu cine – cu Tariceanu sau cu Ciolos ?
    Probabil cu acela pe care l-ar sprijini PNL ul .
    Daca Tariceanu ii face jocul lui Johannis spre Bruxelles atunci si Johannis va sustine si fuziunea ALDE cu PNL si nominalizarea lui Tariceanu drept candidat al DIN NOU MARELUI PNL.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro