duminică, iunie 16, 2024

Demisia și fuga

Un ins pe nume Nicolae Moga a fost numit prin decret prezidențial ministru de Interne. Respectivul venea de la Constanța. A fost și este binecunscut nu doar în urbe, nu doar în județ drept un apropiat al binomului penal Radu Mazăre-Nicușor Constantinescu. Are ceea ce se cheamă o biografie încărcată. Este, cum se spune, “un om controversat”.
Din câte se pare, mai sus-numitul Moga a trecut fără probleme, cu arme și bagaje, în serviciul actualului baron local pe nume Felix Stroe. Al cărui cuvânt contează atât pentru CExN al PSD cât și pentru Viorica Dăncilă. Nu de alta dar doamna 3 în1, adică și premier, și președinte al partidului, și prezidențiabil, are nevoie de sprijinul organizațiilor și baronilor pesediști din teritoriu, fie și numai pentru a putea nutri iluzia că în noiembrie va ajunge în turul al doilea al Prezidențialelor. Fiindcă altminteri a promis că demisionează și asta ar însemna să se întoarcă spăsită la Videle. Poate chiar să stea la coadă, să se lupte pentru un loc de suplinitoare la liceul tehnologic de unde a fost luată și făcută om politic, europarlamentar, președinte executiv al PSD și premier de pușcăriașul Liviu Nicolae Dragnea.
Președinte de partid s-a făcut d-na Dăncilă cu propriile forțe. Nici nu a fost prea greu. Nu a trebuit decât să lepede masca de “proasta lui Dragnea” și să se comporte, vorba lui Cristian Tudor Popescu, asemenea unei hiene.
Doamna Dăncilă dar și CExN au trecut fără probleme peste trecutul murdar al d-lui Nicolae Moga, gândindu-se, probabil, că, în orice caz, respectivul nu ar putea nici măcar în cele mai negre coșmaruri să o egaleze la capitolul ticăloșie și incompetență pe predecesoarea lui în funcție, d-na Carmen Dan. Președintele Klaus Iohannis s-a gândit să mai dea o șansă PSD, poate și să nu își strice concediul și a semnat numirea ca ministru de Interne a d-lui Nicolae Moga la pachet cu numirile la fel de controversate a doamnei Ramona Mănescu la Externe și a domnului Mihai Fifor ca vicepremier. Să se fi gândit oare dl. Iohannis că și dacă ar respinge respectivele propuneri, oricum nu este nici o șansă să primească altele mai bune? Posibil. Coaliția PSD-ALDE nu mai prea dispune de oameni cinstiți, stăpâni pe vreo meserie, ci doar de hoți, mincinoși, ticăloși, plagiatori.
Dl. Nicolae Moga nici măcar nu s-a gândit dacă este sau nu capabil să îndeplinească atribuțiile și sarcinile presupuse de noua lui funcție. A acceptat-o fiindcă așa i-a cerut-o partidul. Iar prima lui măsură în noua lui calitate de ministru a fost aceea de a o numi în funcția de șef de Cabinet pe o duduie pe nume Elena Voinea, odinioară aflată printre favoritele lui Radu Mazăre.
Numai că ce se vezi? A intervenit cumplita tragedie de la Caracal în a cărei derulare Poliția Română a acumulat vini cumplite. Șerpăria de la nivelul MAI și de la acela al Poliției, incompetența, promovarea pe pile, cunoștințe, relații, pe slugărnicia dovedită față de d-na Carmen Dan, dar și pe bază de buletin de Teleorman și-au arătat toți colții. Dl. Moga a fost trimis de doamna Dăncilă la Caracal să rezolve urgent problema, să pună capăt scandalului care nu dă bine într-un an electoral. Dl. Moga a fost dus de nas, mai marii Poliției i-au pregătit un raport mustind de minciuni și falsuri relevate de terifiantele înregistrări ale convorbirilor Alexandrei Măceșeanu cu așa numiții “profesionaliști” (așa i-a numit doamna 3X1) din MAI și din STS. A urmat o ceartă între Dăncilă și Moga, așa, ca la ușa cortului. A cortului PSD, firește. Doamna Dăncilă fiind speriată de perspectiva CSAT-ului, dar și de aceea a iminenței apropierii zilei de 10 august. De faptul că presiunea populației va impune desecretizarea documentelor incriminatorii nu doar pentru lăsata la vatră și deja atât de bolnăvioara doamnă Carmen Dan, ci și pentru guvernul și partidul pe care le conduce d-na Dăncilă. Și unul, și altul având sânge pe mâini. De aceeași perspectivă s-a speriat și dl. Nicolae Moga. Care și-a amintit proverbul cu fuga rușinoasă însă sănătoasă și și-a scris în mare grabă demisia. Creând astfel o mare fisură în guvern. Și punând în mare dificultate PSD.
Doamna Dăncilă nu poate să fugă. Deocamdată.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

  1. „Doamna Dăncilă dar și CExN au trecut fără probleme peste trecutul murdar al d-lui Nicolae Moga, gândindu-se, probabil, că, în orice caz, respectivul nu ar putea nici măcar în cele mai negre coșmaruri să o egaleze la capitolul ticăloșie și incompetență pe predecesoarea lui în funcție, d-na Carmen Dan.”

    Nu știu de ce oamenii din mass-media, analiștii, sociologii etc. privesc cu atâta optimism dezastrul social românesc?!…

    Opinia mea este că d-na Dăncilă și CexN l-au numit pe dl Moga la interne, tocmai din cauza trecutului domniei-sale. Cel mai probabil s-au gândit că poate fi șantajat și că nu doar o va egala, ci o va depăși în condițiile acestea pe predecesoarea sa în funcție, d-na Carmen Dan. Doar că dl Moga „s-a prins” că „treaba-i groasă” și a plecat repejor, înainte să apuce să iscălească vreun document.

  2. Bola lunga – moarte sigură. Daca era ASTAZI 10 AUGUST – astazi zbura si tot Guvernul Dancilă sub talazul PROTESTULUI TINERILOR INDURERATI.
    Nu-i nimic – peste 9 zile PROTESTUL si DUREREA vor inunda Piata Victoriei iremediabil
    si de neoprit maturand acest ULTIM APENDICE AL PSD.
    Va fi o lovitura de stat , dar nimeni nu va afirma asa ceva , deoarece Istoria o scriu invingatorii.
    Pana atunci colegii de generatie ai Alexandrei si Luizei vor pastra cateva zile de doliu si reculegere la Cluj – la Untold.

  3. insul (n.moga) avea plinul facut si credea ca-i pus ca sa dea din pirghii pentru psd
    a vazut ca nu se mai poate, si „s-a retras din onoare” ! la averea lui

    vrea guvernul bani, sa se uite serios in curtile propriilor gealati:

    cand vor fi luate la purecat averile suspecte, ca a lui moga, fiindca-s tare multe ?
    de ex: din ce traieste pe picior mare a. nastase ?

    guvernul s-a si grabit sa anunte impozitarea pensiilor speciale de frica lui 10.08

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro