luni, mai 20, 2024

Esecul insolventei, esecul arogantei

Doi avocati, o insolventa, un mare esec. Acesta ar fi rezumatul esecului numit “reintoarcerea Hidroelectrica in insolventa”. In opinia responsabililor pentru acest fiasco vinovatii sunt altii.

Fostul administrator special, domnul Remus Vulpescu, da vina pe juristii societatii acuzati ca nu ar fi aparat la cel mai inalt nivel interesele acesteia. Domnia sa face aceasta afirmatie in conditiile in care Hidroelectrica are contracte cu mai multe case de avocatura pentru reprezentare in litigiile legate de insolventa, juristii Hidroelectrica (atatia cati au scapat de concediere) fiind simpli outsideri in aceste procese.

In acelasi timp, lanseaza pe pagina sa de Facebook un apel patetic : “Cer tuturor celor implicați să ia toate măsurile pentru apărarea intereselor Hidroelectrica și ale acționarilor săi. Pe mine au avut grijă să mă dea afară în luna mai 2013.” Un repros aproape direct la adresa AGA Hidroelectrica, nici un repros la adresa propriei persoane care a facut tandem cu celalalt Remus in toate masurile luate timp de un an de zile, inclusiv cele legate de denuntarea contractelor bilaterale incheiate cu baietii destepti.

Cam tarziu, domnule Vulpescu. Atunci cand trebuia sa ascultati si de altii, ati facut doar cum ati considerat dvs. si domnul Borza, cel mai tare practician in insolventa si cel mai mare energetician al tarii.

Celalalt avocat de succes, descins victorios la Hidroelectrica de pe campul de bataie al Plafar, considera ca decizia Curtii de Apel este doar o grava eroare judiciara. La fel a catalogat si trimiterea sa in judecata de catre DNA intr-un dosar in care este cercetat pentru conflict de interese fiindca si-a angajat propria casa de avocatura sa reprezinte Hidroelectrica in unele litigii legate de insolventa, cu “succesul” care se vede in prezent. Domnule avocat, ar trebui sa stiti ca legea este lege in orice situatie.

Domnilor fosti administratori, incercati sa va gasiti demnitatea macar in ultimul ceas. Nu dati vina pe altii pentru masurile luate de dvs., ati avut putere deplina, ati fost ocrotiti timp de un an si jumatate de Presedinte (prin non combat), de Prim Ministru, de unele servicii si de alte structuri care au asistat la spectacol din loji suspuse. Ati avut parte de tot sprijinul din lume, doar ca aroganta v-a impedicat sa ascultati si alte pareri.

Sindicatul salariatilor din Hidroelectrica, Hidrosind, a avertizat asupra consecintelor denuntarii contractelor bilaterale cu traderii de energie inca din 2012. Sindicatul nu a contestat denuntarea in sine, ci doar modul in care a fost aplicata. A atentionat repetat ca masura denuntarii contractelor de catre administratorul judiciar este una provizorie, supusa controlului instantelor de judecata, nu toate atat de permisive ca judecatorul sindic din aceasta insolventa . A spus de la inceput ca legea recunoaste celor in cauza dreptul la despagubiri chiar daca denuntarea contractelor se mentine, deoarece contractele nu au fost niciodata anulate si a atentionat asupra riscului ca statul sa piarda controlul in Adunarea Creditorilor in cazul admiterii contestatiilor. Am oferit solutii, nu au fost luate in seama de nici o persoana sau institutie responsabila de soarta Hidroelectrica. In plus, liderii de atunci au fost taxati drept “oamenii baietilor destepti”, unii au fost concediati iar altii au fost hartuiti permanent.

Domnilor fosti administrator ai insolventei Hidroelectrica, nu aveti dreptul sa acuzati pe nimeni de acest esec. Va trebui sa admiteti ca, prin desfiintarea sentintelor pronuntate de Tribunalul Bucuresti si trimiterea lor spre rejudecare, Curtea de Apel nu a facut decat sa sanctioneze erorile de procedura comise in timpul si la inchiderea procedurii insolventei, aratand clar care va sunt limitele profesionale.

Dvs. trebuie sa raspundeti in fata salariatilor Hidroelectrica si a opiniei publice, nu este admisibil sa dati vina pe “baietii destepti”, pe justitie sau pe un jurist fiindca ati pierdut aceste procese, sa cereti ajutorul intregii lumi cand l-ati avut si v-ati batut joc de el sau sa declarati nonsalant “e mai bine asa, putem continua reformele”. Care reforme, cele care ne vor ingropa definitiv ?

Domnule Vulpescu, cand ati cerut pe ascuns intrarea in insolventa, ati evaluat ce inseamna aceasta ? Ar fi trebuit sa anticipati macar amanarea / esecul implementarii managementului profesionist si al listarii la bursa. Deocamdata, pe langa profitul mincinos obtinut cu atatea sacrificii in perioada insolventei (pe seama investitiilor puse pe zero, a mentenantei reduse la limita sigurantei instalatiilor, a salariatilor batjocoriti si concediati), pe langa efectele negative care incep sa se vada tot mai clar in scaderea consumului de energie cu consecintele aferente asupra intregii economii, insolventa Hidroelectrica inregistreaza un prim prejudiciu cert : bonusul de “succes” pentru iesirea din insolventa incasat de domnul Borza. Aviz DIICOT. Iar dvs constatati abia acum ca am platit consultante peste consultante degeaba. Atentie, si aceste sume irosite sunt tot prejudicii ! Nu mai vorbim de imaginea Hidroelectricii si a Romaniei, incapabila sa-si respecte angajamentele.

Domnule Borza, ati incasat cateva milioane de euro in schimbul “rezolvarii” cu efect de bumerang a unei probleme reale (contractele bilaterale). Nu ati gasit solutii pentru nici una din celelalte mari si grele probleme (pretul apei, pretul energiei la cosul reglementat), intre timp a mai aparut una fara rezolvare (taxa pe stalp). In schimb, i-ati rezolvat pe salariatii din sucursale si Hidroserv-uri. V-ati dovedit la fel de nepriceput si neputincios ca si predecesorii dvs., fiindca ati facut doar ce v-a permis politicul (putine). Din pacate, salariatii v-au permis prea multe.

Problemele structurale ale Hidroelectricii raman, o recunoaste si un oficial al Departamentului pentru energie. Insa, reintrarea in insolventa nu se datoreaza dificultatilor economice actuale ale Hidroelectrica, este un esec de procedura imputabil administratorilor insolventei si judecatorului sindic. Nici cei de desupra lor nu sunt straini de cauza.

Domnule Presedinte al Romaniei, domnule Prim Ministru.

Indiferent de divergentele dintre dvs. si de conditiile pactului de coabitare, se impune sa faceti o analiza serioasa a ceea ce s-a intamplat in Hidroelectrica, macar in ultimii doi ani, si sa luati masurile necesare. Este datoria dvs de conducatori fata de poporul roman.

Pentru colegii mei, salariatii din Hidroelectrica, un singur mesaj : primavara a venit devreme anul acesta. Vremea ghioceilor a trecut déjà, la fel si a avocatilor.

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

  1. Felicitari domnule Secretar General, asa va vrem.
    Cand o sa castig impotriva penalului si lacheilor lui agliceristi, obligatoriu trebuie sa organizam alegeri si sa dam posibilitatea membrilor de sindicat sa-si aleaga un lider care are ce spune si nu se fereste sa ia public atitudine.

  2. Aveți mare dreptate d-le Aurariu !

    Vinovați de acest mare eșec sunt cei doi Remus și Victor Viorel P, colegul și prietenul lor, care le-a supervizat acțiunile antieconomice și antisociale luate împotriva Hidroelectricii. La sfârșitul anului trecut toți trei se lăudau cu marile succese obținute de ei la Hidroelectrica, transformate acum într-un eșec de proporții. Intrarea ca și ieșirea din insolvență a Hidroelectricii au fost dictate politic !
    Lui Borza nu pot să-i spun decât citându-l: Ai plimbat aerul degeaba prin curtea Hidroelectricii. Din păcate numai pentru Hidroelectrica nu și pentru el !

  3. Oltchim, CFR Marfa, Hidroelectrica, …
    Pentru ca Ponta nu le mai poate vinde pe comision, precum mentorul sau cu oua(de gaina),
    le falimenteaza, fie ca prietenii sa aiba o piata mai mare si fara concurenta, fie ca sa le poata cumpara aceiasi prieteni legal dar pe degeaba.

  4. Borza ne-a luat de prosti si a reusit !!! Vulpescu a declarant la Bruxelles ca la 130lei/mwh HIDROEL. e rentabila si vinde in beneficiu . In concluzie toate contractele suspendate de Borza , azi inca nejudecate , au sanse mari sa aduca mari pierderi finaciare HIDROEL. suspendarea facuta de Borza fiind gresit conceputa. Contractele puteau fi suspendate prin clauzele din continut . Borza a preferat spectacolul. ACUM CRED CA VA URMA DECONTAREA. Pana acum s-au judecat numai mizilicurile privind procedurile Alea le-a castigat Borza , s-a laudat si ne-a prostit inchizand insolventa cu procese pe rol. Din elementele grave incepem sa aflam acum. Deci DUPA PLECAREA LUI BORZA CU CELE DOUA MIL. EURO PRIMA, PIERDEREA PROCESELOR VA FI VINA CELOR CARE AU RAMAS SI NU SE PRICEP. .. CLAR ???
    Declaratia de mai sus a lui Vulpescu apare in jurnalul european Nr C268/21 in Cat timp o sa inghitim diversiunea cu „baietii destepti” o sa tot fim jefuiti angro. Ne lipseste judecata. Nimeni nu se intreaba cum a fost posibil ca niste contracte secrete sa fie atat de asemanatoare incat ministrii economiei au cazut pe spate IN TOATE CAZURILE. !!! Cu un efort minim de gandire o sa intelegeti ca „baietii destepti” sunt cei care semneaza contractele in partea cealalta, adica a Hidroelectricii . Ori daca gandim asa o sa se lumineze totul . O sa explic asta pe posturile de TV.in zilele urmatore. Nu mai „plasati ” publicului ipoteze false. 05.09.2012

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Nicolae Aurariu
Nicolae Aurariu
Inginer, sef de centrala hidroelectrica, lucreza in Hidroelectrica din 1992, de la terminarea facultatii. Este presedintele SIndicatului Hidrosind.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro