sâmbătă, mai 21, 2022

Esecul insolventei, esecul arogantei

Doi avocati, o insolventa, un mare esec. Acesta ar fi rezumatul esecului numit “reintoarcerea Hidroelectrica in insolventa”. In opinia responsabililor pentru acest fiasco vinovatii sunt altii.

Fostul administrator special, domnul Remus Vulpescu, da vina pe juristii societatii acuzati ca nu ar fi aparat la cel mai inalt nivel interesele acesteia. Domnia sa face aceasta afirmatie in conditiile in care Hidroelectrica are contracte cu mai multe case de avocatura pentru reprezentare in litigiile legate de insolventa, juristii Hidroelectrica (atatia cati au scapat de concediere) fiind simpli outsideri in aceste procese.

In acelasi timp, lanseaza pe pagina sa de Facebook un apel patetic : “Cer tuturor celor implicați să ia toate măsurile pentru apărarea intereselor Hidroelectrica și ale acționarilor săi. Pe mine au avut grijă să mă dea afară în luna mai 2013.” Un repros aproape direct la adresa AGA Hidroelectrica, nici un repros la adresa propriei persoane care a facut tandem cu celalalt Remus in toate masurile luate timp de un an de zile, inclusiv cele legate de denuntarea contractelor bilaterale incheiate cu baietii destepti.

Cam tarziu, domnule Vulpescu. Atunci cand trebuia sa ascultati si de altii, ati facut doar cum ati considerat dvs. si domnul Borza, cel mai tare practician in insolventa si cel mai mare energetician al tarii.

Celalalt avocat de succes, descins victorios la Hidroelectrica de pe campul de bataie al Plafar, considera ca decizia Curtii de Apel este doar o grava eroare judiciara. La fel a catalogat si trimiterea sa in judecata de catre DNA intr-un dosar in care este cercetat pentru conflict de interese fiindca si-a angajat propria casa de avocatura sa reprezinte Hidroelectrica in unele litigii legate de insolventa, cu “succesul” care se vede in prezent. Domnule avocat, ar trebui sa stiti ca legea este lege in orice situatie.

Domnilor fosti administratori, incercati sa va gasiti demnitatea macar in ultimul ceas. Nu dati vina pe altii pentru masurile luate de dvs., ati avut putere deplina, ati fost ocrotiti timp de un an si jumatate de Presedinte (prin non combat), de Prim Ministru, de unele servicii si de alte structuri care au asistat la spectacol din loji suspuse. Ati avut parte de tot sprijinul din lume, doar ca aroganta v-a impedicat sa ascultati si alte pareri.

Sindicatul salariatilor din Hidroelectrica, Hidrosind, a avertizat asupra consecintelor denuntarii contractelor bilaterale cu traderii de energie inca din 2012. Sindicatul nu a contestat denuntarea in sine, ci doar modul in care a fost aplicata. A atentionat repetat ca masura denuntarii contractelor de catre administratorul judiciar este una provizorie, supusa controlului instantelor de judecata, nu toate atat de permisive ca judecatorul sindic din aceasta insolventa . A spus de la inceput ca legea recunoaste celor in cauza dreptul la despagubiri chiar daca denuntarea contractelor se mentine, deoarece contractele nu au fost niciodata anulate si a atentionat asupra riscului ca statul sa piarda controlul in Adunarea Creditorilor in cazul admiterii contestatiilor. Am oferit solutii, nu au fost luate in seama de nici o persoana sau institutie responsabila de soarta Hidroelectrica. In plus, liderii de atunci au fost taxati drept “oamenii baietilor destepti”, unii au fost concediati iar altii au fost hartuiti permanent.

Domnilor fosti administrator ai insolventei Hidroelectrica, nu aveti dreptul sa acuzati pe nimeni de acest esec. Va trebui sa admiteti ca, prin desfiintarea sentintelor pronuntate de Tribunalul Bucuresti si trimiterea lor spre rejudecare, Curtea de Apel nu a facut decat sa sanctioneze erorile de procedura comise in timpul si la inchiderea procedurii insolventei, aratand clar care va sunt limitele profesionale.

Dvs. trebuie sa raspundeti in fata salariatilor Hidroelectrica si a opiniei publice, nu este admisibil sa dati vina pe “baietii destepti”, pe justitie sau pe un jurist fiindca ati pierdut aceste procese, sa cereti ajutorul intregii lumi cand l-ati avut si v-ati batut joc de el sau sa declarati nonsalant “e mai bine asa, putem continua reformele”. Care reforme, cele care ne vor ingropa definitiv ?

Domnule Vulpescu, cand ati cerut pe ascuns intrarea in insolventa, ati evaluat ce inseamna aceasta ? Ar fi trebuit sa anticipati macar amanarea / esecul implementarii managementului profesionist si al listarii la bursa. Deocamdata, pe langa profitul mincinos obtinut cu atatea sacrificii in perioada insolventei (pe seama investitiilor puse pe zero, a mentenantei reduse la limita sigurantei instalatiilor, a salariatilor batjocoriti si concediati), pe langa efectele negative care incep sa se vada tot mai clar in scaderea consumului de energie cu consecintele aferente asupra intregii economii, insolventa Hidroelectrica inregistreaza un prim prejudiciu cert : bonusul de “succes” pentru iesirea din insolventa incasat de domnul Borza. Aviz DIICOT. Iar dvs constatati abia acum ca am platit consultante peste consultante degeaba. Atentie, si aceste sume irosite sunt tot prejudicii ! Nu mai vorbim de imaginea Hidroelectricii si a Romaniei, incapabila sa-si respecte angajamentele.

Domnule Borza, ati incasat cateva milioane de euro in schimbul “rezolvarii” cu efect de bumerang a unei probleme reale (contractele bilaterale). Nu ati gasit solutii pentru nici una din celelalte mari si grele probleme (pretul apei, pretul energiei la cosul reglementat), intre timp a mai aparut una fara rezolvare (taxa pe stalp). In schimb, i-ati rezolvat pe salariatii din sucursale si Hidroserv-uri. V-ati dovedit la fel de nepriceput si neputincios ca si predecesorii dvs., fiindca ati facut doar ce v-a permis politicul (putine). Din pacate, salariatii v-au permis prea multe.

Problemele structurale ale Hidroelectricii raman, o recunoaste si un oficial al Departamentului pentru energie. Insa, reintrarea in insolventa nu se datoreaza dificultatilor economice actuale ale Hidroelectrica, este un esec de procedura imputabil administratorilor insolventei si judecatorului sindic. Nici cei de desupra lor nu sunt straini de cauza.

Domnule Presedinte al Romaniei, domnule Prim Ministru.

Indiferent de divergentele dintre dvs. si de conditiile pactului de coabitare, se impune sa faceti o analiza serioasa a ceea ce s-a intamplat in Hidroelectrica, macar in ultimii doi ani, si sa luati masurile necesare. Este datoria dvs de conducatori fata de poporul roman.

Pentru colegii mei, salariatii din Hidroelectrica, un singur mesaj : primavara a venit devreme anul acesta. Vremea ghioceilor a trecut déjà, la fel si a avocatilor.

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

 1. Felicitari domnule Secretar General, asa va vrem.
  Cand o sa castig impotriva penalului si lacheilor lui agliceristi, obligatoriu trebuie sa organizam alegeri si sa dam posibilitatea membrilor de sindicat sa-si aleaga un lider care are ce spune si nu se fereste sa ia public atitudine.

 2. Aveți mare dreptate d-le Aurariu !

  Vinovați de acest mare eșec sunt cei doi Remus și Victor Viorel P, colegul și prietenul lor, care le-a supervizat acțiunile antieconomice și antisociale luate împotriva Hidroelectricii. La sfârșitul anului trecut toți trei se lăudau cu marile succese obținute de ei la Hidroelectrica, transformate acum într-un eșec de proporții. Intrarea ca și ieșirea din insolvență a Hidroelectricii au fost dictate politic !
  Lui Borza nu pot să-i spun decât citându-l: Ai plimbat aerul degeaba prin curtea Hidroelectricii. Din păcate numai pentru Hidroelectrica nu și pentru el !

 3. Oltchim, CFR Marfa, Hidroelectrica, …
  Pentru ca Ponta nu le mai poate vinde pe comision, precum mentorul sau cu oua(de gaina),
  le falimenteaza, fie ca prietenii sa aiba o piata mai mare si fara concurenta, fie ca sa le poata cumpara aceiasi prieteni legal dar pe degeaba.

 4. Borza ne-a luat de prosti si a reusit !!! Vulpescu a declarant la Bruxelles ca la 130lei/mwh HIDROEL. e rentabila si vinde in beneficiu . In concluzie toate contractele suspendate de Borza , azi inca nejudecate , au sanse mari sa aduca mari pierderi finaciare HIDROEL. suspendarea facuta de Borza fiind gresit conceputa. Contractele puteau fi suspendate prin clauzele din continut . Borza a preferat spectacolul. ACUM CRED CA VA URMA DECONTAREA. Pana acum s-au judecat numai mizilicurile privind procedurile Alea le-a castigat Borza , s-a laudat si ne-a prostit inchizand insolventa cu procese pe rol. Din elementele grave incepem sa aflam acum. Deci DUPA PLECAREA LUI BORZA CU CELE DOUA MIL. EURO PRIMA, PIERDEREA PROCESELOR VA FI VINA CELOR CARE AU RAMAS SI NU SE PRICEP. .. CLAR ???
  Declaratia de mai sus a lui Vulpescu apare in jurnalul european Nr C268/21 in Cat timp o sa inghitim diversiunea cu „baietii destepti” o sa tot fim jefuiti angro. Ne lipseste judecata. Nimeni nu se intreaba cum a fost posibil ca niste contracte secrete sa fie atat de asemanatoare incat ministrii economiei au cazut pe spate IN TOATE CAZURILE. !!! Cu un efort minim de gandire o sa intelegeti ca „baietii destepti” sunt cei care semneaza contractele in partea cealalta, adica a Hidroelectricii . Ori daca gandim asa o sa se lumineze totul . O sa explic asta pe posturile de TV.in zilele urmatore. Nu mai „plasati ” publicului ipoteze false. 05.09.2012

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Nicolae Aurariu
Inginer, sef de centrala hidroelectrica, lucreza in Hidroelectrica din 1992, de la terminarea facultatii. Este presedintele SIndicatului Hidrosind.

conferinte Humanitas

 

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este banner-contributors-614x1024.jpg

„Despre lumea în care trăim” este o serie anuală de conferințe și dialoguri culturale şi ştiinţifice organizată la Ateneul Român de Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Editura Humanitas și Asociația ARCCA.  La fel ca în edițiile precedente, își propune să aducă în fața publicului teme actuale, abordate de personalități publice, specialiști și cercetători recunoscuți în domeniile lor și de comunitățile științifice din care fac parte. Vezi amănunte.

 

Carte recomandată

Anexarea, în 1812, a Moldovei cuprinse între Prut și Nistru a fost, argumentează cunoscutul istoric Armand Goșu, specializat în spațiul ex-sovietic, mai curând rezultatul contextului internațional decât al negocierilor dintre delegațiile otomană și rusă la conferințele de pace de la Giurgiu și de la București. Sprijinindu-și concluziile pe documente inedite, cele mai importante dintre acestea provenind din arhivele rusești, autorul ne dezvăluie culisele diplomatice ale unor evenimente cu consecințe majore din istoria diplomației europene, de la formarea celei de-a treia coaliții antinapoleoniene și negocierea alianței ruso-otomane din 1805 până la pacea de la București, cu anexarea Basarabiei și invazia lui Napoleon în Rusia. Agenți secreți francezi călătorind de la Paris la Stambul, Damasc și Teheran; ofițeri ruși purtând mesaje confidențiale la Londra sau la Înalta Poartă; dregători otomani corupți deveniți agenți de influență ai unor puteri străine; familiile fanariote aflate în competiție spre a intra în grațiile Rusiei și a ocupa tronurile de la București și Iași – o relatare captivantă despre vremurile agitate de la începutul secolului al XIX-lea, ce au modelat traiectoria unor state pentru totdeauna și au schimbat configurația frontierelor europene. Vezi pret

 

 

 

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro