luni, iunie 17, 2024

Cazul Greciei, Sfantul Backup si o invitatie la reflectie

Scenariile apocaliptice derivate din cazul Greciei sunt multiple. E greu sa discerni si sa alegi ceeace este semnificativ. Internetul vuieste de analize, stiri si comentarii. „Tone” de biti (cerneala a disparut de multa vreme) curg pe temele efectelor posibile ale crizei grecesti. Scriem si comentam cu o naturalete uimitoare in mediul virtual fara sa realizam cat de „virtual este”.

Pentru astazi, la capitolul IT va propun o mica reflectie pe marginea unui scenariu intrezarit zilele trecute intr-o stire, evident tot despre Grecia, pe tema platilor prin internet.

Desi il luam ca pe un dat, dincolo de volatilitatea curentului electric din retele, Internetul este sustinut de afacerile care prospera de pe urma lui fie oferind infrastructura, fie servicii si produse prin intermediul comertului online. Mai mult, exista multiple exemple de situatii in care Internetul a fost instrument in apararea democratiei, a drepturilor omului, in demascarea abuzurilor unor regimuri totalitare, etc.

La moda este trecerea in „cloud” (nori), denumire care pana una alta ar trebui sa ne aminteasca si de volatilitatea caracteristica acumularilor de vapori.  Informatia vitala noua sau afacerilor noastre circula pe meleaguri indepartate, utilizand ca infrastructura servicii aflate la mii de kilometri distanta si pe care le platim de regula online. Colectiile noastre de ganduri, corespondenta cu cei dragi sau produsele muncii noastre, toate le consideram atat de „la indemana” sau „la un click distanta” (unitate de masura virtuala) in contul oferit de un serviciu online sau altul a carui rezidenta fizica se afla peste mari si tari.

Insa, toate binefacerile, oportunitatile de afaceri si de cariera precum si toate constructiile umane amintite mai sus au fost si sunt posibile datorita circulatiei online a banilor.

Un mic scenariu: Daca acestia s-ar opri, daca spre exemplu nu am mai putea plati gazduirea informatiilor noastre oferita de o firma de pe alt continent, datele ar fi sterse la un moment dat pentru neplata si miliarde de legaturi si relatii sociale sau de afaceri ar fi intrerupte de disparitia serviciilor pe care le ofeream.

Este de ajuns un ordin fara cap de tipul „blocati orice plata online catre exterior” dat fara discriminare, pentru ca pagubele produse atat economiei nationale (moartea afacerilor online) cat si extrapoland, a unei parti mai mici sau mai mari a umanitatii sustinute de serviciile online afectate, sa fie greu de masurat si cu atat mai greu de reparat. La toate acestea adaugati posibilitatea reinstaurarii izolarii care ar putea naste iar monstri, fie ei totalitari sau de alt tip.

O data blocate afacerile, indraznesc sa afirm ca internetul ar putea disparea, intrucat afacerile il tin in viata.

Desigur, exagerez, dar patania grecilor ne arata volatilitatea lumii Internet in care traim si in care chiar si pentru a afla cum se gateste o reteta de papanasi incepem cu o cautare pe internet.

Dar dincolo de scenarii, revenind la securitatea datelor noastre informatice, in planul personal sau al afacerii proprii poate nu e rau sa facem si backup local la „imperiile” pe care le-am construit online.

Totodata, ca societate civila poate nu ar strica sa analizam mai profund implicatiile si sa atragem atentia asupra faptului ca efectele unor masuri pot fi mult mai adanci decat la nivelul unei tari sau regiuni, in contextul in care umanitatea s-a mutat in mare proportie intr-un mediu volatil…

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

  1. Intr-adevar, relatia online cu business e intr-o interdependenta in continua crestere, orice crestere sau descrestere dintr-o parte antreneaza comportament similar in celalalta.

    Vorbind despre IT acum, scopul este de a putea face restore, iar primul pas este backup-ul.
    Backup-ul e doar un mijloc, si nu un scop. Destul de multa lume cade in capcana importantei de a face backup, testeaza cele mai performante solutii de backup uitand sa verifice ca din backup-ul obtinut se poate face un restore functional si fezabil.
    O solutie de cloud care nu este cu capul in nori, ca sa ma exprim astfel, se bazeaza pe solutii de automatizare care permite ca atat instalarea, mentenanta cat si restaurarea dupa dezastru intr-o locatie fizica indepartata sa se poate face rapid, prin minimizarea timpului de reactie, durata efectiva, cat si cantitatea de informatie transferata intre cele doua locatii fizice.
    O astfel de decizie politica poate fi considerat un dezastru dupa care este necesar un recovery, bineinteles, dintr-un backup. Companiile nepregatite vor disparea, cele pregatite vor supravietui.

  2. Desigur exagerati. Nu luati in calcul exercitiile cu table inmultirii. Abacul trebuie scos de la naftalina. Trebuie reinvatat mersul pe jos si modul de a respira sanatos. Totul este efemer. Fiecare zi trebuie traita ca si cum ar fi ultima. Trebuie facut backup chiar daca maine calculatorul nu va porni. Sa fie.
    Dar cel mai important lucru – sa-i multumim lui dumnezeu cind ne trezim dimineata sanatosi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Cristian Driga
Cristian Driga
Cristian Driga este avocat specializat pe domeniul criminalitatii informatice, director executiv al asociatiei Centrul pentru Studiul Criminalitatii Informatice, autor al blogului pe teme juridice in domeniu www.criminalitate.info. Linkedin: https://ro.linkedin.com/in/cristiandriga

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro