joi, martie 28, 2024

Cazul Greciei, Sfantul Backup si o invitatie la reflectie

Scenariile apocaliptice derivate din cazul Greciei sunt multiple. E greu sa discerni si sa alegi ceeace este semnificativ. Internetul vuieste de analize, stiri si comentarii. „Tone” de biti (cerneala a disparut de multa vreme) curg pe temele efectelor posibile ale crizei grecesti. Scriem si comentam cu o naturalete uimitoare in mediul virtual fara sa realizam cat de „virtual este”.

Pentru astazi, la capitolul IT va propun o mica reflectie pe marginea unui scenariu intrezarit zilele trecute intr-o stire, evident tot despre Grecia, pe tema platilor prin internet.

Desi il luam ca pe un dat, dincolo de volatilitatea curentului electric din retele, Internetul este sustinut de afacerile care prospera de pe urma lui fie oferind infrastructura, fie servicii si produse prin intermediul comertului online. Mai mult, exista multiple exemple de situatii in care Internetul a fost instrument in apararea democratiei, a drepturilor omului, in demascarea abuzurilor unor regimuri totalitare, etc.

La moda este trecerea in „cloud” (nori), denumire care pana una alta ar trebui sa ne aminteasca si de volatilitatea caracteristica acumularilor de vapori.  Informatia vitala noua sau afacerilor noastre circula pe meleaguri indepartate, utilizand ca infrastructura servicii aflate la mii de kilometri distanta si pe care le platim de regula online. Colectiile noastre de ganduri, corespondenta cu cei dragi sau produsele muncii noastre, toate le consideram atat de „la indemana” sau „la un click distanta” (unitate de masura virtuala) in contul oferit de un serviciu online sau altul a carui rezidenta fizica se afla peste mari si tari.

Insa, toate binefacerile, oportunitatile de afaceri si de cariera precum si toate constructiile umane amintite mai sus au fost si sunt posibile datorita circulatiei online a banilor.

Un mic scenariu: Daca acestia s-ar opri, daca spre exemplu nu am mai putea plati gazduirea informatiilor noastre oferita de o firma de pe alt continent, datele ar fi sterse la un moment dat pentru neplata si miliarde de legaturi si relatii sociale sau de afaceri ar fi intrerupte de disparitia serviciilor pe care le ofeream.

Este de ajuns un ordin fara cap de tipul „blocati orice plata online catre exterior” dat fara discriminare, pentru ca pagubele produse atat economiei nationale (moartea afacerilor online) cat si extrapoland, a unei parti mai mici sau mai mari a umanitatii sustinute de serviciile online afectate, sa fie greu de masurat si cu atat mai greu de reparat. La toate acestea adaugati posibilitatea reinstaurarii izolarii care ar putea naste iar monstri, fie ei totalitari sau de alt tip.

O data blocate afacerile, indraznesc sa afirm ca internetul ar putea disparea, intrucat afacerile il tin in viata.

Desigur, exagerez, dar patania grecilor ne arata volatilitatea lumii Internet in care traim si in care chiar si pentru a afla cum se gateste o reteta de papanasi incepem cu o cautare pe internet.

Dar dincolo de scenarii, revenind la securitatea datelor noastre informatice, in planul personal sau al afacerii proprii poate nu e rau sa facem si backup local la „imperiile” pe care le-am construit online.

Totodata, ca societate civila poate nu ar strica sa analizam mai profund implicatiile si sa atragem atentia asupra faptului ca efectele unor masuri pot fi mult mai adanci decat la nivelul unei tari sau regiuni, in contextul in care umanitatea s-a mutat in mare proportie intr-un mediu volatil…

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

  1. Intr-adevar, relatia online cu business e intr-o interdependenta in continua crestere, orice crestere sau descrestere dintr-o parte antreneaza comportament similar in celalalta.

    Vorbind despre IT acum, scopul este de a putea face restore, iar primul pas este backup-ul.
    Backup-ul e doar un mijloc, si nu un scop. Destul de multa lume cade in capcana importantei de a face backup, testeaza cele mai performante solutii de backup uitand sa verifice ca din backup-ul obtinut se poate face un restore functional si fezabil.
    O solutie de cloud care nu este cu capul in nori, ca sa ma exprim astfel, se bazeaza pe solutii de automatizare care permite ca atat instalarea, mentenanta cat si restaurarea dupa dezastru intr-o locatie fizica indepartata sa se poate face rapid, prin minimizarea timpului de reactie, durata efectiva, cat si cantitatea de informatie transferata intre cele doua locatii fizice.
    O astfel de decizie politica poate fi considerat un dezastru dupa care este necesar un recovery, bineinteles, dintr-un backup. Companiile nepregatite vor disparea, cele pregatite vor supravietui.

  2. Desigur exagerati. Nu luati in calcul exercitiile cu table inmultirii. Abacul trebuie scos de la naftalina. Trebuie reinvatat mersul pe jos si modul de a respira sanatos. Totul este efemer. Fiecare zi trebuie traita ca si cum ar fi ultima. Trebuie facut backup chiar daca maine calculatorul nu va porni. Sa fie.
    Dar cel mai important lucru – sa-i multumim lui dumnezeu cind ne trezim dimineata sanatosi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Cristian Driga
Cristian Driga
Cristian Driga este avocat specializat pe domeniul criminalitatii informatice, director executiv al asociatiei Centrul pentru Studiul Criminalitatii Informatice, autor al blogului pe teme juridice in domeniu www.criminalitate.info. Linkedin: https://ro.linkedin.com/in/cristiandriga

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro