luni, iunie 17, 2024

Reglementarea in energie (1): Cum scapam de infringement?

Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) si-a pierdut anul trecut autonomia bugetara, iar Comisia Europeana ne ameninta cu un infringement din martie 2011. Ce e de facut? Intr-un raport publicat ieri, propuneam la SAR o solutie imediata, din care are de castigat toata lumea: Guvernul sa dea inapoi ANRE sursele proprii de finantare, cerand insa in schimb angajamente clare si verificabile de buna guvernare, comportament etic, predictibilitate, transparenta si cresterea calitatii reglementarilor.

Cum s-a ajuns insa la amenintarea de infringement? In ultimii ani, Guvernul a politizat ANRE, schimband conducerea la mijlocul mandatului, chiar daca asta insemna incalcarea legii 13/2007, unde scrie negru pe alb ca mandatul conducerii e de 5 ani si nu poate fi inlocuita decat in conditii clare – condamnare penala, incompatibilitate, neindeplinirea mandatului. La randul sau, ANRE a fost implicata in mai multe scandaluri media in legatura cu „salarii nesimtite”, acuzatii de nepotism, relatii „nepotrivite” cu industria reglementata. (Stiati ca, de pilda, unii membri din comitetul de reglementare au actiuni la companii din sectorul pe care il reglementeaza? despre asta si multe alte lucruri care nu s-au spus pana acum, aici). Pe de alta parte, daca ne uitam la celelate tari din Europa, putem vedea ca tocmai in acesti ani Romania a incetat reformele in electricitate si gaz, ramanand la coada Europei.

E de inteles, asadar, ca Guvernul a simtit nevoia sa controleze cumva deficitul de imagine din presa. Dar, din pacate, a ales solutia cea mai proasta: in loc sa ceara un audit financiar, o ancheta de etica sau sa controleze executia bugetara a ANRE prin instrumentele pe care le are la dispozitie (de exemplu, aprobarea sau respingerea unui raport anual de activitate), a preferat sa „inghita” cu totul bugetul ANRE si sa taie brutal salariile cu aproape 70%. Desigur, aceasta masura duce exact la inrautatirea situatiei. Tocmai oamenii competenti si motivati din ANRE (si exista inca!) vor fi fortati sa plece, ceea ce va slabi si mai tare competentele Autoritatii.

Pe de alta parte, un lucru care iar nu se stie e ca ANRE a fost pe la inceputul anilor 2000 unul dintre cei mai buni reglementatori de energie in UE. Stiati ca reglementatorii din Franta si Germania au fost construiti dupa modelul romanesc? Si ca ANRE a fost ani de zile model de buna practica in Europa? Daca am putut o data, de ce n-am putea sa ne intoarcem la acel standard de performanta?

Noi suntem convinsi ca se poate. Mai mult, daca ANRE si Guvernul aplica recomandarile noastre (vezi tabelul de la pag 17), Autoritatea are sanse sa ajunga la performante peste nivelul din 2003-2004 chiar in termen scurt, pana anul viitor, cand vom face noi reevaluarea situatiei. Iar Guvernul scapa tara de un infringement.

Distribuie acest articol

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Otilia Nutu
Otilia Nutuhttp://expertforum.ro
Ana Otilia Nuţu este analista de politici publice în energie la Expert Forum și este Co-chair al Eastern Partnership Civil Society Forum

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro