Home » Opinie »Politica & Doctrine » Citesti:

2012, douăzeci şi nouă iulie – un an după

Ioan Stanomir iulie 30, 2013 Opinie, Politica & Doctrine
1 comentariu 998 Vizualizari

Vara anului 2012 a fost, dincolo de tumultul ei fără precedent, ocazia pentru România şi cetăţenii ei de a înţelege faptul că procesul de democratizare şi europenizare nu este ireversibil. Perspectiva recăderii în autoritarismul demagogic a încetat să fie o ipoteză intelectuală. Ea a devenit, în iulie 2012, o realitate imposibil de ignorat. În faţa unei majorităţi parlamentare motivate de resentiment şi ambiţie ilimitată de putere, eşafodajul domniei legii este fragil. Suveranitatea camerelor,suprapusă peste delirul mediatic al unei prese controlate de agenţii politici, poate genera condiţiile eliminării statului de drept. De la justiţia independentă la  instituţiile de control constituţional, garanţiile libertăţii au fost sub asaltul USL.  Lecţia acestei veri 2012 nu   poate fi uitată decât cu riscul de a  privi degradarea democraţiei constituţionale ca pe un fapt oarecare, acceptabil fără dificultate.

Şi poate că amprenta autentica a USL se poate vedea în maniera în care asaltul împotriva domniei legii a fost continuat şi rafinat în ipostaza revizuirii constituţiei. Recurgând la umbrela tactică a Forumului constituţional, amendarea legii fundamentale a fost redusă la o operaţiune politică destinată să codifice, o dată pentru totdeauna, viziunea celor care, în iulie 2012, se coalizau spre a lichida constituţionalismul românesc.  Proiectul ivit din deliberările Comisiei  girate de Preşedintele Senatului propune o republică oligarhică din care dispar piedicile instituţionale în calea omnipotenţei parlamentare. Extinderea imunităţii se îmbină, dialectic, cu limitarea până la dispariţie a posibilităţii  de convocare a referendumurilor. Cât despre justiţia independentă, ea este incompatibilă cu exigenţele unui asemenea stat- iresponsabilitatea  juridică a reprezentanţilor este  ţinta asumată  în economia revizuirii.

La un an de la 29 iulie 2012 şi de la referendumul de demitere al preşedintelui Republicii, tacticile şi metodele rafinate nu pot ascunde realitatea continuităţii de viziune şi de proiect politic. Democraţia  din România se află sub asediul tenace al celor care văd  în separaţia şi echilibrul puterilor în stat doar un obstacol, iar nu un mecanism esenţial de protecţie.  Luciditatea civică se cere mobilizată, spre a păstra , intact, sistemul fondat pe  libertate şi egalitate în faţa legii.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there is "1 comment" on this Article:

  1. Mircea Paul Vasiliu VASILIU MIRCEA PAUL spune:

    După opinia mea MULT MAI IMPORTANTE decît măgăriile USL (care le stau în caracter oricum) a fost limpezirea (parțială) a apelor cu privire la „intelectualii neamului”. Prima auto-cățărată pe stîlpul infamiei a fost Lucia Hossu-Longin. Urmează lungul șir al trădătorilor atașat celor două scrisori „Zoe Petre” (Liviu Antonesei, Iarina Demian, Mircea Daneliuc, Serban Foarță, Ovidiu Pecican, et j´en oublie). Rămîne ca cei ce NU au semnat scrisorile în discuție să păstreze lista în memorie și să nu se mai amestece cu respectivii anti-patri(h)oți.

    Fiindcă sînt destui români CARE NU UITĂ ȘI NU MAI SUPORTĂ LUCRURI „NICI AȘA, NICI ALTMINTERI” !Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Ioan Stanomir


Ioan Stanomir

Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional. Citeste mai departe


E randul tau

Faptul că 24 de mii de oameni au citit articolul face să merite efortul de a-l fi scris și apoi n...

de: Luminita Marcu

la "Ne mândrim de Centenar cu dr. Paulescu, părintele rasismului ştiinţific şi lider de partid fascist: prostie guvernamentală sau ceva mai grav?"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

decembrie 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Noi    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)