luni, mai 20, 2024

Am un déjà vu: guvernarea Năstase

– O tentativa de pamflet  –

Şi atunci şi acum opoziţia era aproape inexistentă

Vreo trei ani, până s-a sculat mai an bădica Traian, PNL-ul şi PDL-ul n-au reuşit să facă opoziţie eficientă.

Acum sper sa nu dureze la fel de mult până opoziţia să se dezmeticească. PDL-ul încă-şi linge rănile după alegerile locale şi pierderea guvernării şi nu pare capabil să riposteze convingător la siluirea democraţiei şi a statului de drept.

Şi atunci şi acum opoziţia este făcută de o mică parte a presei şi câteva voci din societatea civilă

Presa era aservită mai ales prin contracte cu statul şi intimidată dacă nu funcţiona schema cu contractele. Îmi aduc aminte că pe Ciuvică îl săltaseră de pe stradă pentru delict de opinie. Ce se mai văicărea… azi tace mâlc sau le dă dreptate.

Acum presa e aservită şi atât. Sunt doar câteva insule care par să reziste, în virtutea inerţiei. Atunci societatea civilă, colegii mei seniori ţineau piept abuzurilor: Monica Macovei, Renate Weber, Alina Mungiu-Pippidi, Cristian Pârvulescu (oricât de ciudat ar părea este vorba despre acelaşi politolog) şi mulţi alţii. Îmi aduc aminte cum mai admiram intransigența doamnei Weber care nu negocia  nicio o firimitură din idealizatul ei Stat de Drept. Azi e în turnul de fildeş al Parlamentului European.

Acum e rândul nostru să ne mobilizăm.

O mică diferenţă

Guvernul Năstase părea un monolit indestructibil. Guvernul Ponta doar mimează asta.

O mare diferenţă

Atunci aveam perspectiva aderării, ne purtam frumos,  ne făceam unghiile pentru inspecţii ca la scoală, căci criteriile de la Copenhaga însemnau ceva. Acum Premierul pozează cu Preşedintele socialist al Franţei, deja suntem în Uniune. Ca întotdeauna, criteriile sunt mai laxe pentru membri clubului decât pentru aspiranţi.

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

  1. COMUNICAT DE PRESĂ

    Curtea Constituţională a României îşi exprimă îngrijorarea faţă de atacurile din partea Guvernului şi ale altor autorităţi publice la adresa Curţii şi a judecătorilor săi. Curtea Constituţională subliniază faptul că aceste atacuri sunt incompatibile cu exerciţiul democratic.

    Ameninţările cu revocarea şi orice alt fel de presiuni politice din partea Guvernului pot impieta în mod grav asupra activităţii judecătorilor şi a Curţii Constituţionale în ansamblul său. Curtea Constituţională reiterează rolul său de garant al Constituţiei, fundamental într-o ordine democratică.

    Compartimentul relaţii externe, relaţii cu presa şi protocol al Curţii Constituţionale

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Ciprian Ciucu
Ciprian Ciucuhttp://www.crpe.ro
Consilier in Consiliul General al Municipiului București / Fost președinte al Consiliului Național de Integritate (2015-2016) / Membru fondator al Centrului Roman de Politici Europene

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro