Home » Opinie » Citesti:

Am un déjà vu: guvernarea Năstase

Ciprian Ciucu iunie 29, 2012 Opinie
2 comentarii 1,480 Vizualizari

- O tentativa de pamflet  -

Şi atunci şi acum opoziţia era aproape inexistentă

Vreo trei ani, până s-a sculat mai an bădica Traian, PNL-ul şi PDL-ul n-au reuşit să facă opoziţie eficientă.

Acum sper sa nu dureze la fel de mult până opoziţia să se dezmeticească. PDL-ul încă-şi linge rănile după alegerile locale şi pierderea guvernării şi nu pare capabil să riposteze convingător la siluirea democraţiei şi a statului de drept.

Şi atunci şi acum opoziţia este făcută de o mică parte a presei şi câteva voci din societatea civilă

Presa era aservită mai ales prin contracte cu statul şi intimidată dacă nu funcţiona schema cu contractele. Îmi aduc aminte că pe Ciuvică îl săltaseră de pe stradă pentru delict de opinie. Ce se mai văicărea… azi tace mâlc sau le dă dreptate.

Acum presa e aservită şi atât. Sunt doar câteva insule care par să reziste, în virtutea inerţiei. Atunci societatea civilă, colegii mei seniori ţineau piept abuzurilor: Monica Macovei, Renate Weber, Alina Mungiu-Pippidi, Cristian Pârvulescu (oricât de ciudat ar părea este vorba despre acelaşi politolog) şi mulţi alţii. Îmi aduc aminte cum mai admiram intransigența doamnei Weber care nu negocia  nicio o firimitură din idealizatul ei Stat de Drept. Azi e în turnul de fildeş al Parlamentului European.

Acum e rândul nostru să ne mobilizăm.

O mică diferenţă

Guvernul Năstase părea un monolit indestructibil. Guvernul Ponta doar mimează asta.

O mare diferenţă

Atunci aveam perspectiva aderării, ne purtam frumos,  ne făceam unghiile pentru inspecţii ca la scoală, căci criteriile de la Copenhaga însemnau ceva. Acum Premierul pozează cu Preşedintele socialist al Franţei, deja suntem în Uniune. Ca întotdeauna, criteriile sunt mai laxe pentru membri clubului decât pentru aspiranţi.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "2 comments" on this Article:

 1. radu spune:

  COMUNICAT DE PRESĂ

  Curtea Constituţională a României îşi exprimă îngrijorarea faţă de atacurile din partea Guvernului şi ale altor autorităţi publice la adresa Curţii şi a judecătorilor săi. Curtea Constituţională subliniază faptul că aceste atacuri sunt incompatibile cu exerciţiul democratic.

  Ameninţările cu revocarea şi orice alt fel de presiuni politice din partea Guvernului pot impieta în mod grav asupra activităţii judecătorilor şi a Curţii Constituţionale în ansamblul său. Curtea Constituţională reiterează rolul său de garant al Constituţiei, fundamental într-o ordine democratică.

  Compartimentul relaţii externe, relaţii cu presa şi protocol al Curţii Constituţionale

 2. Geo spune:

  https://www.facebook.com/events/169147426551950/ pe subiect, trebuie inceput de undevaComenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Ciprian Ciucu


Ciprian Ciucu

Consilier in Consiliul General al Municipiului București / Fost președinte al Consiliului Național de Integritate (2015-2016) / Membru fondator al Centrului Roman de Pol... Citeste mai departe


Conferintele “Despre lumea în care trăim” – 24–28 februarie, Ateneul Român

În memoria Regelui Mihai

În memoria Regelui Mihai - Bach: Ricercar a 6 (din Ofranda Muzicală) - Andrei Vieru

E randul tau

Sunt un realist pragmatic. Nu cârcotesc daca stiu că nu exista o rezolvare rațională. In departa...

de: Stefan

la "Lost in Translation. Competițiile UEFISCDI și deontologia academică"

Cauta articole

februarie 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Ian    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)