Home » Justitie/Ordine publica »Opinie »Politica & Doctrine »Reactie rapida » Citesti:

Tehnica loviturii de stat: atacul catilinarilor împotriva Constituţiei

Radu Carp iunie 28, 2012 Justitie/Ordine publica, Opinie, Politica & Doctrine, Reactie rapida
51 comentarii 7,815 Vizualizari

Este posibil să se pună în executare o lovitură de stat într-un stat democratic, membru al Uniunii Europene? Orice student la drept sau ştiinţe politice va răspunde că aşa ceva nu este posibil, trăim într-un sistem interdependent, buna guvernare este norma, instituţiile se auto – conservă şi pot menţine echilibrul, etc.

Iată însă că Romania demonstrează că este posibil să începi o lovitură de stat şi să o rafinezi într-un ritm alert, mai rapid decât lovitura de stat bolşevică ce a avut nevoie de câteva luni bune până a deveni efectivă. Este foarte greu să construieşti instituţii funcţionale dar a le distruge este, după cum se vede, mult mai simplu.

Care este tehnica loviturii de stat, în viziunea guvernului Ponta ? În celebra sa carte, Curzio Malaparte afirma că lovitura de stat este o problemă tehnică şi nu una politică. Avem de-a face cu o lovitură de stat tehnică ce s-a transformat într-una politică. O lovitură de stat în formă continuată care, tocmai pentru că nu respectă întru totul regulile de acaparare a puterii prin mijloace violente, va face din nou loc democraţiei mai curând decât se aşteaptă autorii ei.

Catilinarii, executanţii loviturii de stat, nici nu ştiu în totalitate ce trebuie să facă. Singurul care cunoaşte Planul este doar cel care conduce această lovitură şi şi-o asumă integral.

Primul pas al oricărei lovituri de stat este violent. Totul se tranşează în stradă. Nemulţumirea faţă de un politician sau altul este exacerbată. Mulţimea cere să se facă dreptate, devine violentă, imprevizibilă. Mulţimii i se face dreptate. Sacrificiul ritual are loc în aplauze, mulţimea se retrage. Cum lovitura de stat nu a avut încă loc, autorii ei trec impasibil la elementul următor.

Cum poţi ajunge la putere fără să existe alegeri democratice ? Cea mai eficientă cale este manipularea conştiinţelor. Manipularea duce inevitabil la frică. Nu este nevoie să dizolvi Parlamentul: acesta se auto-dizolvă, îşi suspendă rolul său de a fi un cadru de manifestare a Puterii şi a Opoziţiei în momentul în care majoritatea este fabricată nu înainte, nici după, ci chiar în timpul unui vot la o moţiune de cenzură. Astfel, nu mai este nevoie de alegeri, frica de pierderea unui loc eligibil îi face pe parlamentari să creeze o majoritate care se află într-o totală contradicţie cu guvernul. Guvernul demis este înlocuit cu un nou guvern, condus de cel care visează de multă vreme acapararea întregii puteri, nu doar exercitarea prerogativelor constituţionale.

Episodul următor al loviturii de stat este previzibil. Ocupaţi gările ! se traduce prin demiterea rapidă a reprezentanţilor guvernului în teritoriu, prefecţii. Nu are importanţă că aceştia sunt sau nu membri de partid, vital este ca reprezentanţii noii puteri să se instaleze cât mai rapid pe scaunul de comandă, să preia telefoanele, să organizeze video-conferinţe. Alegerile locale nu au făcut decât să încetinească ritmul loviturii de stat, rezultatul lor însă îi ambiţionează pe catilinari să continue punerea în aplicare a acesteia.

Ulterior, în logica anarhistă de inspiraţie marxistă, au loc atacuri la adresa instituţiilor culturale, întrucât acestea ar putea, în viziunea catilinarilor, transmite un mesaj ideologic, iar economia este, în această logică, doar ideologie. Odată ce ai controlul ideologic, economia se dezvoltă de la sine, ne învaţă catilinarii autohtoni. Anihilarea memoriei urmează de obicei loviturii de stat, în cazul de faţă ea a avut loc şi are loc în paralel.

Odată acaparate instituţiile statului care pot fi însuşite mecanic, doar prin intervenţie politică, a început lupta împotriva instituţiilor care au fost gândite în afara jocului politic: puterea judecătorească, ANI, Curtea Constituţională, Avocatul Poporului, televiziunea publică. Sunt atacate simultan instituţiile ce formează osatura statului de drept. Aşa cum revoluţionarii francezi luau cu asalt închisoarea Bastiliei sau bolşevicii palatul de iarnă din Sankt Petersburg, catilinarii lui Ponta iau cu asalt instituţiile în absenţa cărora statul de drept nu poate funcţiona. Nu mai este nevoie ca autorii loviturii de stat să intre efectiv fizic pe teritoriul instituţiilor, între timp tehnicile s-au rafinat. Nu se mai intră în TVR sub pretextul apărării democraţiei de terorişti, se ia cu asalt TVR de la distanţă – comenzile se transmit prin parlamentari, jurnalişti, în general prin oameni de încredere, verificaţi în mai multe rânduri de catilinari.

Etapa finală a loviturii de stat este transformarea instituţiilor care mai rezistă de pe urma atacului concertat prin suprimarea lor. Curtea Constituţională invalidează vreo măsură a guvernului, se trece imediat la represalii, se încearcă eliminarea judecătorilor. Ceeea ce în timpul papalităţii lui Borgia se numea otravă, astăzi se regăseşte sub numele de « incompatibilitate », « revocare », « antepronunţare ». Atunci când o altă instituţie a statului de drept, ANI, invalidează această etapă a loviturii de stat, catilinarii rămân în expectativă şi pregătesc cu siguranţă lichidarea celor două instituţii rebele prin legi, ordonanţe şi orice instrument care poate da aparenţa de legalitate şi ascunde lipsa de legitimitate.

Un element cheie în lovitura de stat este confuzia puterilor, contrară separării sau echilibrului lor. Monitorul Oficial este « vocea » puterii legislative, fiind marca felului în care aceasta se exprimă. De la Cuza până la regele Mihai, Monitorul Oficial a fost în subordinea puterii legislative pentru ca puterea executivă să nu încerce să hotărească ce şi când are forţă juridică constrângătoare. De acum înainte, catilinarii vor putea întârzia apariţia unor decizii ale instituţiilor statului de drept care se încumetă să mai rămână independente. Fixarea de criterii arbitrare de suspendare a curgerii timpului face diferenţa între statul poliţienesc şi statul de drept care acordă o valoare neutră trecerii timpului.

Am intrat în ultima etapă a loviturii de stat: transformarea naturii regimului politic, în absenţa revizuirii Consituţiei. Participarea primului – ministru la Consiliul European fără a avea mandat, în dispreţul unei decizii a Curţii Constituţionale, echivalează practic cu suspendarea prevederilor constituţionale. Carol al II-lea a suspendat Constituţia din 1938 printr-un act formal, catilinarii lui Ponta nu au mai avut grijă să respecte măcar acest aspect nesemnificativ, în viziunea lor.

Cum poate fi combătută lovitura de stat ? Aşa cum a fost combătută cu succes până acum în istorie: prin atitudinea cetăţenilor, prin libera exprimare, prin dezbatere şi atitudine. Nu există alte arme împotriva catilinarilor. Ei cunosc acest aspect şi tocmai de aceea vor duce ultima bătălie împotriva statului de drept printr-un atac la libertatea cuvântului. Atenţie însă: nimeni nu a câştigat vreodată definitiv împotriva statului de drept.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "51 comments" on this Article:

 1. Smithy spune:

  Asa. Bine, bine punctat. Foarte multi termeni corecti, atingeri subtile. Marxismul vrea o lovitura de stat. La arme cetateni!

 2. popas spune:

  Ar putea CCR sa se pronunte impotriva trecerii Monitorului Oficial sub tutela Guvernului?

  • Ursu spune:

   Desigur, de vazut insa pe ce motive va fi facuta sesizarea: lipsa urgentei si/sau uzurparea atributiilor constitutionale ale parlamentului imi par favorite.

  • Geo spune:

   pai ar putea, dar cine sa le publice hotararea?

  • Bubu spune:

   Ordonanța de urgență va trebui validată de către Parlament, printr-o lege. Această lege poate fi atacată la CCR :) , care se va pronunța :), iar Hotărârea CCR va fi publicată în Monitorul oficial la Calendele grecești, când vor voi mușchii guvernului … :(

   • albescu spune:

    Cand totul trebuie validat de o instanta formata dintr-un grup restrans de oameni, indiferent cum se numeste si cine i-a numit, nu mai este democratie. Din pacate sunteti obsedari de copaci si nu mai vedeti padurea. Esenta democratiei este vocea poporului. Daca se va organiza un referendum privind demiterea lui Basescu vom vedea ce vre poporul!!! Restul sunt vorbe si speculatii….

    • Ursu spune:

     Reprezentativitatea nu este ESENTA democratiei ci doar una dintre cerinte.
     Esenta democratiei este autoreglarea functionarii statului prin verificarea si echilibrarea reciproca a celor trei puteri SEPARATE. Reprezentativitatea, de una singura, poate usor degenera intr-o dictatura a majoritatii… mai citeste o carte!

    • O mica intrebare, daca tot ati pomeit de referendum… De acord cu dvs, dar pentru ca nu tin minte sa existe tipuri de referendumuri mai egale decat alte tipuri, hai sa facem bine sa respectam un referendum si putem vorbi si de al doilea…
     Tine de distonanta cognitiva, apelul la validarea referendara exact a celor ce ingnora referendumul. Suveranul este ascultat numai cand ne convine?

 3. Roger spune:

  Exagerați, Domnule profesor.

  Ce face USL acum a făcut și Băsescu/PDL mai înainte. Și ei și-au fabricat o majoritate parlamentară pe care nu o obținuseră la vot, au înlocuti prefecții, șefii deconcentratelor, șefii TVR și RRA, au schimbat legile electorale în propriul avantaj, etc. Hoțul strigă hoțul.

  Adevărul trist, este că și unii și alții au greșit. Este greu să argumentezi de ce ar trebui acum USL să facă ceea ce PDL nu a făcut, deși a avut puterea ani de zile. De ce nu a încetat PDL primul cu practica ordonanțelor, cu decapitările de la vârful deconcentratelor, cu migrația politică și cu toate celelalte racile ale lumii noastre politice? De ce ar trebui să înceteze cei de acum?

  USL=PDL=oligarhia care conduce România

  • Closed spune:

   Vestitul argument “daca aia fura, noi de ce sa nu furam?” Poate pentru ca Guvernul USL este cel mai corect si mai cinstit din cate s-au vazut pana acum?

   Daca unii fac ceva pentru ca au facut altii la fel, dupa care ceilalti vin la putere si fac la fel si la fel si la fel, cand se rupe cercul vicios?

  • Raluca spune:

   Nu poti sa pui egal intre ce a facut PDL si PSD decat daca esti partinitor. Fara sa fi fost nepatati, cei din PDL respectau legile si institutiile statului.

   • Roger spune:

    Cum califici numărătoarea votului făcută de Anastase? Sau nepublicarea cu lunile in MO a deciziei privind ilegalitatea retinerii acelui impozit pe pensii? Respect pentru legi și instituții, nu?

    Nu susțin că USL trebui să facă la fel sau mai rău decât cei de dinainte. Evident că undeva, cândva, trebuie rupt lanțul. Dar câtă ipocrizie! Acum se publică sute și mii de articole care condamnă ceea ce se întâmplă. Pe vremea PDL, era liniște și pace, dar cei de la Antena3 erau condamnați dacă făceau ceea ce faceți voi acum.

    Atunci răcneau trompetele lor, acum răcnesc trompetele oranj. Isteria stângii a fost înlocuită cu isteria dreptei. Ne învârtim în cerc.

    • Marta spune:

     @Roger, nu trolla, ca e plictisitor. Si nu ma lua cu procesul de intentie, fii mai istet. Deci timp de 20 de ani asa s-a votat, cum a numarat Mihai Voicu (tipul cu mutra de sobolan, lipit de scaunul antenelor, PNL). Daca va uitati doar la Antene, auziti numai ce spun alea. MIHAI VOICU A NUMARAT, SE AUDE PE BANDA ORIGINALA. Si s-a votat asa fiindca asta afost conventia timp de 20 de ani, aia absenti de la putere se numara ca voteaza ca prezentii. Pot sa-ti spun bou? Explicatiile astea s-au dat de n ori, nu pe Antene, e drept. De altfel au avut ocazia sa o voteze iar DE 2 ORI, dar nu s-au sinchisit. Doar pe urma s-a prins Felix ca e un os de ros si s-a intins circul. Esti sigur ca nu esti prost? In timpul lui Boc n-ai citit sute si mii de INSULTE pure, neargumentate in articole? Ti se pare ca ai obosit cititnd acum despre lovitura de stat in forma continuata care ni se aplica? Mergi si dezbate la Ciutacu.

     • Roger spune:

      Dragă Marta, eu mi-am spus o părere fără să jignesc pe nimeni. Tu ai ales să mă înjuri. Când președintele țării dă tonul la bădărănie, ce să mai aștepți de la susținătorii lui?

     • varza politica spune:

      Numai in tarile africane si din America Centrala sau in regimurile comuniste un presedinte isi pune copiii in functii publice. Numai pt faptul ca EBA a ajuns europarlamentar e suficient ca s-ai pui pe Marinar si PDL -ii lui la stalpul infamiei politice. Repede mai uitati ce gasca de hoti plini de tupeu a condus Romania intre 2010 si 2012. Nici USL-istii nu sunt cinstiti, ce cauta Saftoiu la TVR, este evident ca Ponta a plagiat, dar mai este mult pana cand USL va egala PDL la nesimtire si hotie. Udrea a cumparat un hotel la Mamaia cu 100.000 euro si apoi l-a inchiriat statului pentru un an 50.000 euro. NU va e rusine sa-i luati apararea lui Basescu, e mai mizerabil decat un sef de clam mafiot.

      • Stefan spune:

       “Basescu, e mai mizerabil decat un sef de clam mafiot.”
       -deci tu zici ca Basescu e mai mizerabil ca Ponta?

  • Razvan spune:

   Cat de rau deformata ne este perceptia actiunilor celor ce ne conduc daca am ajuns sa ne intrebam de ce sa se renunte la abuzuri si ilegalitati !…

  • Roger,

   Daca dumneata ai memorie scurta e bine sa stai linistit si sa te abtii de la comentarii ca te faci de ras.Situatia creata de acest guvern nelegitim (nu s-a nascut prin alegeri democratice, ci prin “cumparare de constiinte”) este deosebit de grava pentru romani. Desi n-ar trebui sa-mi pierd timpul, totusi o sa-ti reamintesc cateva fapte care fac marea diferenta intre guvernarea PDL si USL:
   – in timpul regimului Basescu (spun asta pentruca, de fapt, Basescu si cu PDL au condus practic, Romania, avand o majoritate in Parlament si un guvern care sa puna in aplicare programul PDL, fara PSD sau PNL la guvernare, doar in perioada 2010 – aprilie 2012), cu toata opozitia mogulilor şi slugilor lor din clasa politica (Voiculescu-Felix, Nastase, SOVântu, Patriciu, Vadim Tudor, Verestoi Attila, Hrebenciuc, Antonescu, Ponta…si ultimul pe lista, cu voia dvs Ilici Iliescu – KGB), multi dintre ei penali, s-au facut pasi importanti spre reformarea justitiei, pentru care am fost apreciati de UE, in special prin varfurile de lance DNA, DIICOT, ANI si acum putem adauga si ICCJ, Avocatul poporului, CC, CSM.
   – presa a redevenit independenta dupa semnalul dat de Presedinte care a taiat firul scurt cu TVR, care a existat in vremea lui Iliescu, Constantinescu si Nastase, atat de libera incat a putut sa-l injure pe Basescu la orice ora, de multe ori pe nedrept, uitand ca-i datoreaza libertatea de exprimare.
   - in timpul guvernarii PDL (si chiar in guvernarile mixte PDL/PNL, PDL/PSD) nu au mai aparut derapaje ca arestari pe strada ordonate prin telefon sau atacuri la adresa institutiilor statului, intimidarea justitiei, etc.
   - in timpul guvernarii PDL n-o sa gasesti vreun protest din partea politicienilor PDL împotriva unor decizii sau hotarari ale CC, neconvenabile PDL sau a instantelor de judecata cu privire la condamnarea unor demnitari pdl-isti (ne amintim de mitingurile USL in sprijinul unor membri penali cum ar fi Bivolaru, Niculescu de la Pitesti, Adrian Nastase…)
   Cu toate greselile lor cunoscute, PDL-isti pot fi considerati democrati in comparatie cu Ponta, Nastase, Corlatean, Ilici Iliescu si gasca lor.Iar omul de la butoane este undeva la Moscova!
   Dumnezeu sa ne ajute!

   • Leon Panetta spune:

    Eu cred ca doar initialele C.I.A. “va” mai pot ajuta. Da’ cred ca si aia s-au saturat de voi…

   • Roger spune:

    Prin „cumpărare de conștiințe” înțelegeți și racolarea de parlamentari PSD și PNL pentru înființarea UNPR?

 4. Raluca spune:

  Dragi cetateni, mai contemplam mult lovitura asta de stat… cred ca ar fi momentul sa actionam. Ce ziceti de o Piata Universitatii adevarata, ca in vremurile bune?

  • Karagiale spune:

   Deoarece lumea nu se mai aduna, ca sa ai impact trebuie sa faci ceva deosebit. S-ar putea face un miting al “doctorilor” sau unul al copiatoarelor, ceva cu umor. Sau un miting al dictatorilor. Mai trebuie si presa :).

  • Frobenius spune:

   Piata Universitatii a evoluat. Nu mai este ca in vremurile “bune”. S-a umplut de garduri.
   Decit sa ne scuipe cei ce “muncesc” si sa ne strige ca sintem huligani – golani – vinduti – cumparati – ciumpalaci – netratati mai bine ne intilnim pe Revolutiei colt cu Feisbucu’, dam putin cu fleshmopu’ si mergem sa bem o bere. De-aia cu gust puternic si amarui. Dar mai spre toamna. Acum sintem la lucru, la aer climatizat. O facem dupa concediu.

  • Gabriel spune:

   In locul unui miting de protest (specie, devenita, se pare, anosta, in contextul crizei ultimilor ani si care s-ar pierde in peisajul atator alte mitinguri de protest care au tot fost si vor mai fi) de ce nu am incerca un miting de … sustinere ?
   Cu o platforma de genul:
   1. Cerem abolirea statului de drept !
   2. Dorim subordonarea si controlul tuturor institutiilor !
   3. Sustinem instaurarea partidului unic !
   4. Jos independenta justitiei !
   5. Dorim sa renuntam la libertatea presei si la liberatile individuale !
   6. Un DA hotarat coruptiei generalizate !

   cu adaugirea

   7. Sprijinim Guvernul USL care lupta pentru implementarea acestui program

   Efectul surpriza ar putea duce la un plus de impact si, cu o oarecare mediatizare, ar putea avea sanse sa trezeasca poate ceva mai mult de o mana de oameni din poporul asta care habar nu are ce i se intampla.
   Ce ziceti ?

 5. fefe spune:

  Si cine credeti ca va fi Cicero?

 6. Gigi spune:

  Intr-adevar, in plan cultural lovitura a fost data ICR-ului.
  Sa vedem daca vor refuza Nabuco si Deveselu.

 7. Johnny spune:

  ….Eu ma gandesc la Brutus….
  Si nu cred ca exagereaza….diferenta intre ceilalti si astialalti este data de faptul ca ceilalti nu au atentat la institutiile de drept democratice si nu au incercat subjugarea lor; acum se intampla pe fata, privindu-te in ochi, cu un suras, chiar ironic..si mai grav este, ca majoritatea nici nu constientizeaza. Oricum, speranta a murit, in cele din urma!

 8. T-rex spune:

  Pentru ca trebuie sa inceteze….

 9. Politrucul spune:

  Da domnule, e corect. Mentiunea pe care ma simt dator sa o fac este ca traim vremuri in care traditiile trebuie inlocuite cu texte contitutionale imperative si neinterpretabile. Numai asa s-ar putea salvgarda, bunaoara, Monitorul Oficial, ramanand in subordinea Parlamentului cum a fost mereu, prin traditie.

 10. sorin spune:

  Aud din ce in ce mai multe voci care vor sa iasa in strada. Ma numar printre ele.

 11. Ion spune:

  Felicitări domnule Carp, ați radiografiat perfect situația în care ne aflăm. Rămâne ca cetățenii să devină mai activi, să se transforme într-o societate civilă cu o masă critică suficientă să inspire teamă acestor puciști neocomuniști. Dar nici măcar comuniști nu mai sunt, ci pur și simplu o adunătură de cleptocrați cu apucături totalitariste.

  Este important ca cetățenii de rând să recunoască atunci când Constituția României, statul de drept cu separarea puterilor în stat și libertatea cuvântului încep să fie uzurpate cu bună-știință, obrăznicie și zâmbetul pe buze.

 12. Pinno spune:

  As mai adauga:
  Presiuni asupra zonelor considerate (de multe ori GRESIT) fara influente politice (Univ. Buc. de exemplu). De ce si-a dat Decanul de la Drept demisia? Estimez probabilitatea: 65% din onoare (nu am tangente cu dreptul, nu il cunosc, nu am prieteni la Drept). Colegii domniei sale = prietenii lui A. Nastase = conducatorul de doctorat a lui Plagiattore. Metoda invaluirii, metoda pumnului alaturi de presiuni psihologice. Acestea din urma sint aproape in totalitate ignorate de publicul larg, greu de dovedit, dar se practica pe scara larga. Pumnul poate fi infasurat in catifea intr-un stat care se pretinde de drept, hartuiala NU.

 13. Adi Rus spune:

  Nu sperati la popor. Poporul e asa cum zicea Lapusneanu “prosti dar multi”. Degeaba ne infierbantam noi aici cand acest site are maxim 10,000 de vizitatori. Ce sunt 10.000 intr-o masa de 10 milioane de votanti? 1 la mie? Conteaza? Nu conteaza. USLamistii de aia se comporta asa cum se comporta, pentru ca simt ca au spate. Tocmai in mare masa a poporului needucat si revansard la votul politic dupa teieri de pensii si salarii.
  Ma tem ca va mai trebui sa treaca timp, daca nu cumva chiar 4 ani pentru ca poporul, acest monstru urias cu mintea minuscula si care e foarte lent in miscari sa basculeze in cealalta parte. Deocamdata el e basculat in tabar USL si tot ce putem sa facem noi e sa incercam sa producem declick-ul in mintea aceea mica si memoria scurta pe care monstrul o are. Vom reusi oare?

  • Belger spune:

   Subtil, stimabile. Si demoralizarea e o arma din panoplia loviturilor de stat. Apreciez faptul ca v-au numit sefi mai competenti la biroul de postaci de partid. Daca nu aminteati chestiunea cu salariile si pensiile, apropape ca nu reusem sa va disting.

 14. Carmen Popa carmen spune:

  Ei nu vor reusi. Vom iesi in strada cu papion, cu fular, cu pancarde “copy – paste” . Eu am incredere in institutiile statului. Exista bastioane de rezistenta la coruptia politica si la manipulare in toate institutiile fundamentale ale statului.

  • Habarnam spune:

   Institutiile statului sunt sub călcâiul bezmeticului şi iresponsabilului care ne reprezintă acum în Europa.
   Daca toţi cei care au citit articolul scris de domnul Liiceanu – Câteva amintiri din „epoca Năstase” – 33,215 Vizualizari – am fi pe aeroport sa-l aşteptam când vine înapoi, realitatea ar fi alta. Corect era să-l fi pus în situaţia de atrece prin mulţimepână la avion dacă avea curaj. Trăgea în popor? Aici se vede laşitatea…şi ei ştiu asta!

 15. eugen chirovici spune:

  Am citit pe nerăsuflate, Domnule Profesor, este devoalarea exemplară a ceea ce mi se pare a fi o lovitură de stat insidioasă, perversă. Iată, îmi spun, n-am fabulat (http://cristianpreda.ro/2012/06/27/sfidare/#comments – comentariul 23).

  E nevoie grabnică de o forţă politică semnificativă, de o dreaptă democrată înnoită şi consistentă, de profesionişti ai democraţiei şi ai statului de drept, care să poată coagula urgent pe toţi cei ce se pot opune profesioniştilor acestui puci post-modern. Iar purgatoriul ce va urma nu mi se pare a fi unul scurt…

  • rox spune:

   E nevoie de noi, societatea civila. E nevoie de noi in Pta. Universitatii. E nevoie acum, pentru ca peste o luna, poate nu vom mai avea dreptul de a manifesta. Nu sunt de acord cu argumentul unui comentator de aici, care spunea ca nu suntem indeajuns de numeros. In primul moment, numerele nu conteaza, se vor strange. Numai masa critica e importanta si de asta, nu ma indoiesc. La urma urmei, cati au manifestat in ianuarie? 2-300? 1000?

 16. 18 Brumar spune:

  Mult succes! O sa aveți nevoie…

 17. non-stop spune:

  daca nu vom iesi in strada acum, in toamna va fi prea tarziu. si inca ceva: nu va amagiti, ce vedem nu este o gasca de politicieni lacomi de putere. nu e vorba de asa ceva aici, ci de ceva mult mai rau. cand, si daca vor pleca de la putere, o vor face distrugand cat mai mult din stat.

  • rox spune:

   @ non-stop:
   “ce vedem nu este o gasca de politicieni lacomi de putere. nu e vorba de asa ceva aici, ci de ceva mult mai rau.”

   ba chiar asta este ce vedem: o gasca de politicieni lacomi de putere si de bani, butonati de maestrul de la est.

 18. non-stop spune:

  … si inca ceva, sa nu uitam ca noi avem o lupta de dat, o lupta pentru construirea a ceea ce scrie eugen chirovici mai sus. eu cred ca la fel de important este sa iesim in strada si sa cerem un nou culoar pe dreapta, curat.

  • Klaus spune:

   Voi realizati cât umor involuntar aveți? :)))) hai, pe bulevard, pe culoaru din dreapta de la Inter! :))

 19. Adrian Moroianu - Ploiesti spune:

  Felicitări ! Aceste gânduri TREBUIE sa trezeasca la realitate poporul roman pana nu este prea târziu !

 20. Hantzy spune:

  Intrebarea cea mai importanta nu s-a pus: a pierdut ceva Romania la Briusel din cauza uzurparii? Sau a castigat?
  Exact ca si cu flota: am avut sau nu prejudiciu. Restul e irelevant.

  • ab spune:

   adica este irelevant in ce lume traim? irelevant daca legea e trucata zi de zi dupa planul unor canalii – unele la vedere, unele invizibile?
   sugerati o idee cel putin stupida.

 21. ab spune:

  Foarte relevanta interpretare, D-le Carp.
  Visceral, traim aceeasi revolta, neliniste si furie circulara simtite pe 28 Ianuarie si ca in Iunie 1990. Altefl decit atunci, insa, ne aflam mai putin amputati si neputinciosi.

 22. pam-pam spune:

  La vot, cetățeni, la vot!

 23. charlex spune:

  Vreo diferenţa intre ceea ce spuneţi dvs. ca fac noii guvernanţi şi acţiunile foştilor guvernanţi? Eu cred ca nu…Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Radu Carp


Radu Carp

Prof. univ.dr., secretar stiintific, Facultatea de Stiinte Politice, Universitatea Bucuresti Citeste mai departe


Lansare carte

Sâmbătă, 23 noiembrie, se lansează noul volum al profesorului Constantin Crânganu. Amanunte, aici.

E randul tau

Salut acest articol, și îl felicit pe autor. Problema prezentată de dânsul este cum nu se poate ...

de: Bradut Bolos

la "De ce legislația din România încă lasă mult de dorit?"

Carti recomandate de Contributors.ro

DEMOCRAȚIA SUB ASEDIU ROMÂNIA ÎN CONTEXT REGIONAL

Carte recomandată de contributors.ro

Cauta articole

decembrie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Noi    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)