Home » Fără categorie » Citesti:

Actoria la putere

Mircea Morariu noiembrie 10, 2017 Fără categorie
Deocamdata nu sunt comentarii 1,359 Vizualizari

Absolut lăudabilă ideea regizorului Vlad Massaci de a propune destoinicei conduceri a Teatrului Mic introducerea în repertoriu a piesei americanului Tracy Letts Ținutul din miezul verii. Între paranteze fie spus, Gelu Colceag merită elogiile noastre pentru faptul că din ianuarie încoace, deși instituția pe care o conduce de puțină vreme se confruntă cu condiții de joc nu tocmai favorabile, a izbutit cel puțin trei premiere remarcabile. Celor deja comentate cu Deșteptarea primăverii și cu Karamazovii, adăugându-li-se aceasta cu Ținutul din miezul verii. Un spectacol de mare impact artistic care valorifică scenic cu totul remarcabil un text extrem à l’ américaine, scris de Tracy Letts. Actor de profesie, deținător al unui premiu Tony pentru evoluția lui dintr-un spectacol cu celebra scriere a lui Edward Albee Cui îi e frică de Virginia Woolf, căruia sus-menționata piesă i-a adus un premiu Pullitzer pentru dramaturgie.
Piesa, căreia i se pot găsi antecedente în felul în care își concepea scrierile pentru teatru Eugene O’ Neill până la cel în care a scris Sam Sheppard, a mai figurat în repertoriul unei instituții de spectacole din România. E vorba despre Teatrul Național Vasile Alecsandri din Iași pe scena căruia a fost montată de Claudiu Goga (atunci s-a jucat sub titlul Acasă, în miezul verii), ocazie pentru actrițele Mihaela Arsenescu-Werner și Doina Deleanu să strălucească în rolurile Violet, respectiv Barbara. Să ne reamintim și că, în film, cele două roluri principale au fost jucate de Merryl Streep și Julia Roberts.
Vlad Massaci a avut la dispoziție o nouă traducere datorată Smarandei Nicolau. A intervenit drastic și cu bune rezultate în text, a operat consistente reduceri la capitolul replici și acțiuni nu tocmai necesare, fără a afecta defel nici substanța dramaturgică, nici cea dramatică a partiturii, nici consistența rolurilor. A conceput o versiune incandescentă a întâmplărilor consumate sub acoperișul și între pereții casei unei familii strânse peste noapte, cu ocazia dispariției și a morții neașteptate a Tatălui. Altminteri, un poet obscur, afirmat cândva prin anii 60 și uitat curând după apariția unui volum ce îl recomanda drept o voce promițătoare, dar și profesor universitar socotit de toți, în primul rând de soția sa, Violet, ca fiind unul mediocru, fără vocație. Sau obligat să devină astfel, șters, de tiranica lui nevastă.
Într-un interval limitat de timp, asemănător celor 24 de ore din tragedia clasică, familia este supusă unor deconturi absolut devastatoare. Ies la iveală nu doar relația chinuitoare dintre mama tiranica, dependentă de droguri, atoateștiutoare, și cele trei fiice cu vieți și destine dintre cele mai încâlcite, ci și tot felul de detalii biografice absolut senzaționale. Socotite până atunci de toți secrete zăvorâte sub tot felul de lacăte, dar pe care le cunoștea în amănunt autoritara Mamă. Piesa, o succesiune bine dozată de lovituri de teatru, surprinde, așadar, crepusculul, momentele de extincție ale unei familii care, de altminteri, de multă vreme nu mai putea fi numită astfel.
Vlad Massaci gestionează și discret, și eficient respectiva succesiune de dezvăluiri aiuritoare. Își află un prim aliat de nădejde în decorul Iulianei Vâlsan care învinge, rând pe rând, toate servituțile spațiului de joc extrem de restrâns de care dispune la ora actuală Studioul Teatrului Mic. Exploatându-i la maximum fiecare colțișor, sufocat practic de nișe, de mobilele vechi, de dantele și abajururi, simbolizând astfel atmosfera cotidiană apăsătoare de care vrea să se despartă, după moartea soțului ei, însăși atoateștiutoarea, tiranica Violet. Nu întâmplător Iuliana Vîlsan își asumă și sarcina de a elabora lighting-designul spectacolului, manifestându-și, și în acest chip, preferința pentru luminile joase, folosite întru marcarea atmosferei de sfârșit de lume care coboară asupra familiei. Vegheată de Violet zi și noapte, chiar și după antologica scenă a mesei de pomenire, admirabil susținută de întreaga distribuție, când se realizează aparentul transfer forțat de putere dinspre Mamă către Fiică. Către Barbara ce va trebui să își recunoască la masa tristă, singuratică, contrapunctică din final înfrângerea, recunoscând că cea mai puternică, adevărata șefă, rămâne pe mai departe Mama. Excelentă ideea punerii în fereastră, pentru câteva secunde, a mamei etern și atoate veghetoare.
Ajuns la vârsta deplinei sale maturități artistice, Vlad Massaci își pune semnătura aurită pe un superb spectacol de actori, așa cum nu mai prea există astăzi prin Teatrele din România. Odată cu Ținutul din miezul verii, Vlad Massaci realizează un simbolic arc peste timp, regăsindu-și și desăvârșindu-și stilul minuțios de lucru cu actorii, așa cum s-a mai manifestat el, cel mai pregnant în Aniversarea (Festen), din anul 2009, de la Teatrul Nottara.
Firește, spectacolul cu Ținutul din miezul în verii se recomandă în primul rând ca unul al extraordinarei actrițe c Rodica Negrea. Deținătoarea desăvârșită a rolului Violet. Interpreta Mamei, puțintică la trup, căreia nu-i scapă nimic, aflată într-o eternă stare discursivă. Impresionează vocea, rostirea căutat împiedicată, atenția acordată finalurilor de cuvinte, valorării bizare a unor silabe, intonația aparte la care face apel Rodica Negrea. Impresionează deopotrivă gestica mecanică, deliberat supra-dimensionată cu care Rodica Negrea își înzestrează personajul. Avem de-a face cu un autentic vârf de sarcină în explozia din momentul mesei de pomenire, atunci când s-au acumulat nenumărate indicii că Mama e pe punctul de a pierde definitiv partida. De notat și figura cvasi-îmbufnată, perfectă disimulatoare a satisfacției victoriei din final. O victorie plătită cu prețul maxim al spulberării în mii de arșice posibile a familiei.
Însă Ținutul din miezul verii este deopotrivă spectacolul Andreei Grămoșteanu, curajos distribuită de Vlad Massaci în rolul Barbarei. Firește, o cunoșteam dinainte pe Andreea Grămoșteanu, îi recunoșteam talentul de actriță de comedie. De rafinată interpretă de roluri secundare. Acum ni se revelează puternică, de-a dreptul fulminantă în Barbara. Andreea Grămoșteanu punctează excelent nu numai în momentele de confruntare dintre personajul ei și acela al Mamei, ci și în clipele de descumpănire, atunci când nu știe cum să managerizeze neprevăzutul din propria ei familie (realitatea că micul Charles îi este frate) ori aruncarea prosopului de la sfârșitul spectacolului.
Andreea Grămoșteanu este excelent gardată de Dana Dembinski- Medeleanu (Mattie), de felul în care punctează momentele de criză Mădălina Ciotea (Karen) și de Valentina Popa (Ivy). Foarte bun Ionuț Vișan (Charles jr.) în surprinderea personalității asfixiate a micului Charles, cu totul remarcabil Mihai Călin în Bill, tatăl veșnic amorezat de adolescente, o apreciabilă miniatură actoricească izbutește în secvența rugăciunii ratate Claudiu Istodor (Charles), rețin atenția deopotrivă Cuzin Toma în rolul bărbatului aflat în neostoită disponibilitate sexuală, tot mai sigura pe mijloacele de expresie specifice profesie Silvana Mihai (Jean) și Cezar Grumăzescu, cu o prezență de efect în Șeriful.
Exact cât și ceea ce trebuia muzica și ilustrația muzicală asigurate de Bibi Vongehr. ’
Teatrul Mic din București- ȚINUTUL DIN MIEZUL VERII de Tracy Letts; Traducerea: Smaranda Nicolau; Regia: Vlad Massaci; Decoruri, costume și light design: Iuliana Vîlsan; Muzica originală și ilustrația muzicală: Bibi Vongehr; Cu: Rodica Negrea, Andreea Grămoșteanu, Valentina Popa, Mădălina Ciotea, Dana Demebinski-Medeleanu, Silvana Mihai, Mihai Călin, Claudiu Istodor, Ionuț Vișan, Cuzin Toma, Cezar Grumăzescu, Viorica Mureșanu; Data reprezentației: 28 octombrie 2017

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.ro

Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Mircea Morariu


Mircea Morariu

Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facult... Citeste mai departe


Carte recomandata

Esential HotNews

E randul tau

Mai e un aspect, poate si mai grav. De fapt trei, daca ma gandesc mai bine. Primul, la concret, A...

de: MirceaM

la "Îmbogățiții de război"

Carti recomandate de Contributors.ro

DEMOCRAȚIA SUB ASEDIU ROMÂNIA ÎN CONTEXT REGIONAL

Carte recomandată de contributors.ro

Cauta articole

aprilie 2020
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Mar    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)