luni, iunie 17, 2024

Ni se pregatesc niste noi baieti destepti?

In urma cu cateva zile, Ministerul Economiei a postat pe site-ul sau spre dezbatere publica legile noi ale energiei electrice si gazului.  Legile ar trebui sa transpuna niscaiva Directive europene, cu care am intarziat deja, ca sa nu mai spunem ca avem 4 infringement-uri pentru Directivele anterioare si care ar fi trebuit si acelea rezolvate.

Despre cat de proaste sunt aceste drafturi de lege, am scris pe larg aici.  Pe scurt, nu rezolva in niciun fel problemele vechi din piata romaneasca de energie, care fac ca eu si cu Dvs. sa nu ne putem practic alege liber furnizorii de energie si ne forteaza sa platim din buzunarul nostru smecheriile baietilor destepti.  Ceea ce mi se pare insa culmea e ca tocmai in niste legi care ar trebui sa transpuna Directive europene sunt strecurate niste portite pentru noi contracte dubioase.

Iata un exemplu: in legea energiei electrice apare o prevedere referitoare la asa-numitul contract de procesare, definit drept „contract prin care o cantitate de combustibil aparţinând unui operator economic este procesată într-o capacitate energetică de producere aparţinând unui producător, în schimbul unei cantităţi de energie electrică şi cu plata unui tarif de procesare către producător”.  „Contractele de procesare” existau si in varianta de primavara a propunerilor de legi, atunci insa cu numele mai sofisticat de „contract de tolling”.

Cum s-ar traduce prevederea de mai sus in buzunarele noastre?  In primul rand, ea e interesanta nu pentru producatorii privati de energie ca viitoarea centrala de la Brazi (privatii pot incheia absolut orice contract vor, in mod liber, pe piata), ci pentru implicatiile asupra companiilor de stat care produc energie.  E interesanta pentru productia termo (ca aici discutam de combustibili, de fapt).  In alte cuvinte, o firma care are combustibil (carbune, gaze, pacura etc.) poate incheia un contract cu, sa zicem, Termoelectrica, Turceni, Rovinari, Craiova, prin care „da la procesat” combustibilul ca sa-l transforme in curent; si plateste un „tarif de procesare”.

Perversitatea consta in faptul ca asa-numitul „contract de procesare” pare tocmai facut sa eludeze atat legea achizitiilor publice, cat si obligatia companiilor de stat din energie sa vanda competitiv pe bursa.  „Contractul de procesare” inseamna de fapt ca producatorul de stat nu va cumpara competitiv combustibilul din piata (cum ar fi macar teoretic obligat prin legea achizitiilor publice), ci il va cumpara direct de la partenerul privat in acest contract.  Iar pe partea de vanzare, un producator de energie electrica de stat care isi angajeaza productia intr-un asemenea „contract de procesare” nu va mai fi obligat cum zice acum Ordinul MEC 445/2009 sa vanda competitiv prin OPCOM cantitatea astfel angajata.

Pana acum, practic cele mai mari cantitati care se vindeau competitiv pe OPCOM erau de la Turceni, Rovinari si Craiova (Hidroelectrica vinde baietilor destepti; Termoelectrica e falita si supravietuieste vanzand scump la Hidroelectrica; iar Nuclearelectrica pune 75-80% din energia produsa in contracte reglementate).  Prin aceasta noua smecherie, probabil ni se pregatesc niste noi baieti destepti si pentru Turceni, Rovinari si Craiova, ELCEN si altii.

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

  1. Doamna Otilia Nutu, prin contributia dumneavoastra aflam anticipat, cum vom fi furati in viitorul apropiat. Nu ma revendic sa devin parte al umorului ro., dar am inteles exact, mecanismul, va multumesc, cornel.

  2. Foarte interesant. Apropo, cat timp mai au la dispozitie Turceni, Rovinari si Craiova, pana cand vor trebui sa se retehnologizeze pentru respectarea normelor europene ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Otilia Nutu
Otilia Nutuhttp://expertforum.ro
Ana Otilia Nuţu este analista de politici publice în energie la Expert Forum și este Co-chair al Eastern Partnership Civil Society Forum

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro