Home » Politica & Doctrine »Societate/Life » Citesti:

Un apel catre premierul Dacian Ciolos, vicepremierul Costin Borc, ministrul apararii Mihnea Motoc si ministrul culturii Vlad Alexandrescu

Vladimir Tismaneanu noiembrie 19, 2015 Politica & Doctrine, Societate/Life
46 comentarii 2,859 Vizualizari

Va rog din suflet sa actionati pentru atribuirea numelui Monicai Lovinescu Bulevardului Primaverii din Bucuresti. Ar fi o mare reparatie istorica si morala. Nu fac decat sa reiau o propunere initiata impreuna cu H.-R. Patapievici acum cativa ani. Primarul Sorin Oprescu a ignorat-o.

Bulevardul Primaverii s-a numit, intre 1950 si 1962, Bulevardul Jdanov, dupa numele calaului culturii ruse, dar si al celorlalte culturi subjugate din imperiul stalinist. Numele de “Primaverii” a fost dat de echipa lui Gheorghiu-Dej, cel mai probabil la propunerea lui Leonte Rautu, Jdanovul Romaniei. Nu este asadar unul istoric. Pentru cetatenii romani, indiferent de origine, primavara va fi pe vecie asociata cu numele sperantei, deci cu acela al Monicai Lovinescu. E simplu, e limpede, e firesc! Onomastica strazilor vorbeste despre realitatea sau irealitatea unei democratii.

Va multumesc,

Vladimir Tismaneanu

19 noiembrie 2015, de ziua de nastere a Monicai Lovinescu

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.ro

Citeste mai multe despre: , , , , , , , ,Currently there are "46 comments" on this Article:

 1. Radu Vancu spune:

  O idee excelentă, subscriu din toată inima.

 2. Radu Cotet spune:

  Subscriu cu entuziasm si speranta

 3. Verginia Curtuiuș spune:

  O idee foarte bună. Subscriu.

 4. Paganel spune:

  Este o idee excelentă. Subscriu!

 5. Emanuel Grec spune:

  Subscriu!

 6. Adrian Papahagi Adrian Papahagi spune:

  Da, da, da! Ar exorciza duhurile necurate de pe bulevardul nomenklaturii.

 7. Mircea M. Cociu spune:

  Excelenta propunere! Subscriu cu toata taria. Poate ar trebui initiata o petitie publica a bucurestenilor.

  • Dan Nicolescu spune:

   Cred ca asta este Solutia !
   Ecelenta propunere.
   Petitia trebuia sa fie semnata de bucuresteni, pina acuma !

 8. Dragoș spune:

  Că doamna Monica Lovinescu este un reper cultural și moral, al cărui nume merită să fie pomenit – inclusiv în urbanistica orașelor românești, este neîndoielnic.
  Dar trebuie să recunoașteți, domnule Tismăneanu, domnilor și doamnelor care ați răspuns până acum, că propunerea este (și nu cred că întâmplător) și un act de justiție, într-o țară în care condamnarea comunismului s-a făcut prea târziu și mai mult simbolic. Strada care pentru români este simbolul potentaților bolșevici să poarte de acum încolo un nume identificat cu rezistența anticomunistă va fi o pedeapsă cu atât mai mare, cu cât denumirea va fi adoptată mai repede – cât încă mai locuiesc acolo supraviețuitorii vechiului regim, contemporanii torționarilor.

 9. man of war spune:

  :) aprob pozitiv
  o vorba (de actualitate !) : nu conteaza ce i in cutie ci ce i pe cutie (cu ce i poleita)
  propunerea e buna, c un singur amendament : locatarii “primaverii” sa fie relocati pe bulevardul otelarilor sau metalurgistilor (ca bine i a mai slujit !)

 10. superficius spune:

  A da unei străzi numele unei persoane — a te asigura de uitarea acelei persoane.

  Nu știu dacă ați fost recent prin București, și eu încerc să mă duc cât mai rar, e un oraș îngrozitor. La ultima aventură însă, un detaliu picant. Eram pe undeva pe Blvd. Nicolae Bălcescu. La câțiva metri de un SexShop, o pancartă care anunța adresa: o tăblie puțin ruginită, albastră, scrisă cu Helvetica de 16p, Blvd. Nicolae Bălescu. Sub această indicație bine-venită într-o lume fără GoogleMaps, pe aceeași tăblie, între două puncte •, stătea scris: om politic.

  Onomastica străzilor (și a clădirilor) anunță gradul de uitare ireparabilă la care este condamnat cel care dă numele: am poreclit toate liceele Mihai Eminescu și I.L. Caragiale pentru a ne asigura că cei doi nu vor mai fi niciodată citiți, iar dacâ vor fi, Creangă păzește, să fie pedepsiți doar la a fi recitați, onomastic, tembel-edulcorant: Nenea Iancu. Niciun individ cu toți boii acasă nu ar vrea ca ulițele patriei să-i poarte numele. Nu, nu subscriu. E ridicol, și, mai grav, irelevant. Vreți să nu fie uitată Monica Lovinescu? Discutați-o, dar nu-i angajați numele în aceeași practică subalternă cu care s-au ocupat, întâmplător, și urmașii lui Lenin și Stalin (m-am născut pe strada V.I. Lenin).

  [de curiozitate, chiar credeți că Monica Lovinescu nu ar fi râs la auzul unei asemenea propuneri?: auzi Virjil, Strada Lovinescu e colț cu Aleea Gorbaciov, care dă chiar în Piața Perestroika, ha!]

 11. Nicolae Drăguşin Nicolae Dragusin spune:

  Subscriu la aceasta propunere.

 12. Val spune:

  Bulevardul “Egalilor” spre veșnica pomenire trista amintire a celei mai negre perioade din istoria României.

 13. Marius Lazarescu spune:

  Da! Si ar putea fi doar un (nou) inceput, onomastica strazilor capitalei inca mai poate fi imbunatatita!

 14. Ileana Busac spune:

  total de acord!

 15. Marian Truta spune:

  Subscriu.

 16. Felician spune:

  idee excelenta; GDS (si M10?) ar putea ajuta initiativa petitiei publice
  la fel s-ar putea numi strazi dupa numele celor ucisi din motive politice
  ma gandesc aici ca sunt romani buni care ar prefera ca strada lor sa primeasca numele celor ucisi in temnitele comuniste sau mineriade, in loc de …, Str. Odoarei, Balaria, etc etc.

 17. Carmen spune:

  de acord, este logica propunerea!

 18. Georgeta Dracopol spune:

  De acord! Dar citind ce scrie dl.Dragos despre aceasta strada ” care pentru români este simbolul potentaților bolșevici să poarte de acum încolo un nume identificat cu rezistența anticomunistă va fi o pedeapsă cu atât mai mare, cu cât denumirea va fi adoptată mai repede – cât încă mai locuiesc acolo supraviețuitorii vechiului regim, contemporanii torționarilor.” ma face sa ezit putin.

  • Dragoș spune:

   De ce să ezitați?
   Poate m-am exprimat prea dezlânat, dar mie mi se pare o idee foarte bună.
   Credeți că supraviețuitorii vechiului regim (unii încă activi în structurile politice actuale) nu merită să locuiască pe o stradă numită Monica Lovinescu? Evident că nu, dar vor plăti onoarea nemeritată fiind obligați să trăiască zilnic o ironie a istoriei. Treptat – treptat ei vor dispărea din această lume, iar numele lor vor păli în uitare.

   • MIHAI 2 spune:

    De altfel pentru a-si putea incasa in continuare pensiile uriase respectivii nomenklaturisti vor trebui sa se prezinte la Politie sa isi schimbe cartile de identitate cu noua denumire a strazii. Imi imaginez deja stolurile de tineri reporteri tv fugarind carucoarele si punand intrebari inteligente ca celea cu care il sufoca pe tortionarul Ficior ori de cate ori il prind.

 19. Luminita Batali Luminita Batali spune:

  Sustin aceasta propunere pentru cea care a tinut vie lumina sperantei, in vremuri cumplite, Monica Lovinescu.

 20. Sarolta Solcan spune:

  Subscriu!

 21. loghinv spune:

  de acord cu ideea, ar fi minunat sa se indeplineasca !

 22. Adrian Stan spune:

  N-ar strica sa avem o petitie pentru aceasta propunere.

  P.S. In Brasov, la sfarsitul anilor 90, actualul “Bulevardul Victoriei”, fostul “Bulevardul Victoriei Socialiste”, a fost redenumit pentru scurt timp “Bulevardul Corneliu Coposu”. Zeci de locuitori – nu numai de pe respectivul bulevard, dar toti de varsta a treia – au cerit schimbarea inapoi numelui si, din pacate, s-a si intamplat asa. Socialismul a triumfat si in acest caz…

 23. Hantzy spune:

  Cu propunerea asta e imposibil să nu fie un om de buna-credință de acord.

  Nu cred însă că redenumirea străzilor dintr-o localitate e de competența guvernului. Legislația în vigoare prevede altceva:
  Atât art. 36 din Legea nr. 215/2001, cât şi dispoziţiile speciale cuprinse în O.G. nr. 63/2002 dau în competenţa consiliilor locale atribuirea numelor anumitor persoane unor străzi, parcuri, pieţe şi a altor asemenea locuri publice, această atribuţie fiind exercitată în sfera celor prevăzute de art. 36 alin. 2 lit. c) din Legea nr. 215/2001 privind administrarea domeniului public şi privat al comunei, oraşului sau municipiului. Din dispoziţiile menţionate rezultă în mod clar că prerogativa atribuirii de denumiri de străzi aparţine în mod exclusiv consiliului local.

  Detalii: http://legeaz.net/spete-contencios/atribuire-denumiri-strazi-4755-2013

  • Observator spune:

   Asa e, aveti dreptate. Nu-mi imaginez insa ca si sa fi stiut acest “amanunt legislativ”, dl. Tismaneanu s-ar fi adresat actualului primar interimar al Bucurestiului, Marin Stefanel Dan (da, da, cel cu… “reactia incredibila, in timpul unei inregistrări la un post de radio ” „Baga-mi-aa **** in ei”!! :))) ) cu aceasta propunere…

   P.S. Da, propunerea e foarte, foarte buna!

  • Ela spune:

   Ma intreb deci, (pentru ca, e clar chiar si pentru mine :) , ca procedura este cea precizata aici de dvs!), care o fi “mesajul subliminal” pe care-l transmit (involuntar, desigur!) sustinatorii si initiatorul acestui apel?
   …ca, la noi asa a functionat, functioneaza si va functiona, societatea : fara indicatii pretioase “de sus”, nimic nu misca?

   • Hantzy spune:

    Mulțumesc pentru atenționare! Răspunsul dumneavoastră e de natură să deschidă noi orizonturi ce pot fi explorate.
    Cum inițiatorii apelului îi ceruseră același lucru lui Oprescu, e evident că dumnealor cunosc legislația aferentă. Dar reluarea sa are, în acest moment, pe lângă cererea exprimată, mai multe implicații. Fără pretenția că aș putea fi exhaustiv, înșir câteva:
    Legea e perfectibilă. Cum capitala nu aparține doar Bucureștenilor, legea ar fi trebuit să prevadă și o astfel de posibilitate de redenumire a străzilor în interes național.
    De asemenea, Președintele ales are oarecum atribuții de completare / optimizare a regulilor în societate şi poate, prin poziția sa, să ceară sau măcar să sugereze comunității locale o astfel de schimbare. Cum Iohannis n-a făcut acest lucru timp de un an, apelul adresat proaspătului premier, poate fi înțeles și ca o sugestie indirectă pentru președinție și mai ales pentru consilierii de imagine ai titularului funcției.
    Și, nu în ultimul rând, arată că primarul autostrăzii suspendate ar fi putut avea proiecte mai puțin fanteziste, dar mai fezabile și mai eficiente, precum și mai puțin controversate decât, să zicem, “Lupoaica lui Traian” de la Muzeul de Istorie.

  • MIHAI 2 spune:

   Totsi Dvs citati o lege data de Parlament. Asadar nimic nu impiedica Parlamentul sa initieze inca o lege- una speciala sau una de completare – prin care sa impuna expres schimbrea oribilei denumiri actuale a Bulevardului Primaverii. Poate chiar o re-dedicare a intregului cartier in memoria tituror celor de la Europa Libera: Cornel Chiriac, Vlad Gorgescu, Noel Bernard, Emil Hurezeanu, etc

 24. Simona Preda spune:

  O idee excelentă!

 25. Anna O. spune:

  Da! Din toata inima!

 26. Razvan Georgescu spune:

  De acord. Un nume extrem de important al culturii romane, o initiativa adecvata, o reparatie necesara si o comemorare extrem de potrivita a unei doamne curajoase, inteligente si atat de hotarata in stradania dansei de a promova valoarea si de a biciui penibilul.

 27. TC spune:

  Folosirea numelor persoanelor este totdeauna insotita de controverse. Unii sunt de acord, altii impotriva. In plus, este inconvenabil ca numele strazii pe care locuiesti sa se transforme din ceva neutru in altceva controversat.

  Sunt supporterul sistemului nord-american, cu multe strazi cu numele…numere. Ajuta si la orientare.

 28. Dedalus spune:

  Nu zic ca e rau. Dar cred ca sunt cu totul si cu totul alte prioritati acum.

  Iar daca e nevoie de premier ca sa se schimbe numele unei strazi….

 29. Maria Bucur-Deckard Maria Bucur spune:

  Subscriu la idee!

 30. Valeriu Mangu spune:

  Dle profesor Vladimir Tismăneanu,

  Apelul este direcționat greșit. De chestiunea respectivă – atribuirea de denumiri arterelor de circulație – se ocupă Primăria Capitalei.

  Al dvs., Valeriu Mangu

 31. Emil Stoica spune:

  Oare dl. Ciolos nu are altceva de lucru decat sa schimbe nume la strazi?

  Cred ca trebuie sa ne scuturam de obisnuintele astea cu tatucul care rezolva toate problemele statului. Schimbatul numelui unei strazi trebuie sa tina de comunitatea locala (primaria locala, rezidenti), nu de condeiul primului ministru!

 32. adrian petreanu spune:

  Bulevardul Vasile Milea, de exemplu, este o denumire atribuita potrivit ?

 33. Gabriel Enache spune:

  Da sunt foarte de acord și aș fi foarte mîndru dacă s-ar îndeplini această cerere!

 34. Bogdan Brebenel spune:

  Executivul se ocupă de problemele Primăriei Capitalei? Sper că nu acesta ar fi cazul. Inițiativă lăudabilă, firească, normală… dar nu este de competența adrisantului acestui apel.

 35. gheorghe silvestrovici spune:

  Monica Lovinescu va rămâne pentru totdeauna o voce simbol a rezistenței anticomuniste și o flacără mereu vie în conștiințele noastre, care a întreținut speranța în inimile milioanelor de români timp de mulți ani. O viață de om închinată adevărului și dreptății, o forță intelectuală de nestăvilit care s-a revoltat și a denunțat cu curaj și demnitate crimele comunismului românesc.
  Monica Lovinescu a ales libertatatea luptei de la Paris, disperată de ororile comunismului. Nu voi uita niciodată durerea sfășietoare trăită de Monica Lovinescu în ultimii ani de viață ai mamei, rămasă în București și lăsată fără medicamente de auroritățile comuniste.
  Spiritul justițiar pasionat de adevăr, s-a îngemănat cu o inimă sensibilă și entuziastă pentru adevăratele valori culturale, pentru care stau mărturie miile de pagini de literatură interzisă împărtășite la Radio Europa liberă.
  Monica Lovinescu nu și-a cruțat energia și sănătatea. A primit repetate amenințări, a suferit agresiunea cruntă din partea Securității, drept represalii pentru adevărurile rostite.
  Pedepsirea torționarilor comuniști nu a fost posibilă în anii 90, într-o societate imatură civic și politic, care abia învăța regulile și principiile democrației, o societate divizată, confuză, contradictorie, în recuperarea propriei identități și a regăsirii drumului spre valorile europene.
  Victimile care au supraviețuit torturilor și terorii închisorilor comuniste, nu au dorit răzbunare și i-au iertat pe torționari. Puțini au înțeles că iertarea nu înseamnă uitare și că statul de drept se bazează pe legi și pe respectul adevărului și dreptății.
  Victimile totalitarismului comunist românesc trebuie cinstite și comemorate cu pietate și profundă recunoștință. Avem obligația morală pentru a cinsti jertfa elitelor morale și de a ne reaminti mereu de cei care au condamnat comunismul.
  Este atât de firesc ca tocmai bulevardul Primăveriii să poarte numele Monica Lovinescu.
  Domnilor demnitari, domnule prim ministru, domnule președinte al României… este atât de firesc.

 36. Boc Adrian spune:

  Salut ideea si daca veti formula o petitie in acest sens, veti avea si semnatura mea pe ea. Sunt timisoarean si eram in liceu in anii ce au urmat Revolutiei si tin minte ca putine erau “reperele vii” ale strazii – cum ar fi formulat astazi – si ele se chemau: Corneliu Coposu, Monica Lovinescu si Virgil Ierunca.

 37. victor L spune:

  Subscriu pentru “atribuirea numelui Monicai Lovinescu Bulevardului Primaverii din Bucuresti.”
  Intervine un “impediment”: nu sint bucurestean.
  Al doilea: nu stiu cit de anticomunisti sint domnii carora li se adreseaza cererea.
  Mie, dna Monica Lovinescu (alaturi de Virgil Ierunca), mi-a luminat si incintat tineretea si maturitatea cu emisiunile sale, “Actualitatea culturală românească” şi “Teze şi Antiteze la Paris”.
  Dar, recunosc, nu e indeajuns: se gasira binevoitori (sincer, au dreptate) care sa ne aduca aminte ca nu am fi in Romania, ci intr-o tara in care traiesc, ei, acum, sau la care viseaza.
  Uneori e nevoie si de un imbold, ceva in genul “cu voie de la politie”.Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Vladimir Tismaneanu


Vladimir Tismaneanu

Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism... Citeste mai departe


E randul tau

Desigur că nimic nu se poate schimba peste noapte și dacă cineva ar începe acum o reformă proba...

de: Mihai Badici

la "Elevii de 7 care reuşesc în viaţă şi alte creaturi fantastice"

Carti recomandate de Contributors.ro

DEMOCRAȚIA SUB ASEDIU ROMÂNIA ÎN CONTEXT REGIONAL

Carte recomandată de contributors.ro

Cauta articole

iulie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Iun    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)